MyCom België is failliet

De BAS Group heeft woensdag het faillissement aangevraagd voor MyCom België. De vier winkels in België en de webwinkels zijn gesloten. Het faillissement treft 21 medewerkers in het land. De BAS Group streeft nog naar een doorstart voor zijn overige winkels.

Het bedrijf heeft het faillissement woensdag bekendgemaakt. De winkels in Brugge, Gent, Leuven en Mechelen en de webwinkels MyCom.be en Basdistribution.be zijn vanaf woensdagochtend 10.00 gesloten. De sluiting treft 21 medewerkers in België.

Vanaf dinsdagavond 20.00 uur namen de webwinkels al geen bestellingen meer aan. Wie nog lopende bestellingen had staan krijgt zijn aankoopbedrag terug, belooft de BAS Group. Klanten die een product ter reparatie hadden staan bij de winkelketen, krijgen dit retour.

De BAS Group zag zich vorige week genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen voor zijn dixons-, iCentre- en MyCom-ketens. Voor de resterende winkels blijft het bedrijf zoeken naar mogelijkheden voor een doorstart en herfinanciering, maar verder nieuws hierover heeft de onderneming nog niet. In totaal werken er 1200 werknemers bij de BAS Group.

MyCom Brugge

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-09-2015 • 17:59

327

Submitter: Masco

Reacties (327)

327
319
253
12
1
0
Wijzig sortering
Ikzelf ben ook een reseller met een kleine computerzaak en kan ook alleen maar besluiten dat op termijn alle zaken kapot moeten.
Probleem is dat de winstmarges de laatste 10 jaar zijn gekelderd tot lachwekkende marges.
Met 20% verdien je nog iets (bvb desktop), maar laptops en tablets gaan naar de 8% winst.
Bovendien is de kostprijs van de hardware dermate gedaald dat iedereen streeft naar goedkopere toestellen. Verkoop je een laptop van 500€ dan pak je 8%, zo weet je wat een reseller verdient, peanuts dus.
Ook moet je dan nog eens tranportkosten, winkelkosten en andere ervan af trekken.
Dan heb je nog het Internet, allemaal leuk voor de consument maar de kleine retail draaien ze hiermee compleet om zeep.
Online bieden "de groten" goederen dikwijls goedkoper aan eindgebruikers aan dan ikzelf ze kan kopen aan groothandelsprijs, bovendien verzenden ze het gratis.
Is het kapot of vind je het niet leuk dan stuur je het nog eens gratis terug.
Allemaal dingen die voor een kleine zelfstandige onbetaalbaar zijn.
Met als resultaat klanten je afschilderen als duur.
Dan heb je nog het feit dat de fabrikanten zelf beginnen met hun eigen winkels. Zoals Samsung en Apple, het is gewoon kwestie van tijd voor diegene die er nog geen hebben.
Wil je iets verdienen met software dan is het verhaal idem, hier biedt de fabrikant het meestal zelf aan op zijn eigen webshop.
Antivirus oplossingen zijn hier een goed voorbeeld van. De meeste merken verkopen je een goedkope OEM licentie maar op termijn breng jij hen de klant aan de man.
Gezien de meesten online vernieuwen ben je die winst dus ook kwijt en verdient de fabrikant dik geld, hij verslaat hiermee de tussenstap van de retailer.
Hoe kan het dan anders dan slecht gaan in deze sector :(
Het wordt eens tijd dat de retail gaat vernieuwen. Als ik naar Azië ga dan loop ik om 22:00 over straat en zijn alle winkels nog open. Ik werk zelf gewoon van 9 tot 5. Mijn vriendin werkt van 9 tot 5. Bijna iedereen die ik ken werkt ergens tussen 9 en 5.

Kortom: Ik heb geen enkele mogelijkheid je winkel te bezoeken anders dan donderdagavond en op de zaterdag, en dan wil ik eigenlijk liever niet winkelen want dan is het veel te druk, of ga ik uberhaupt iets anders doen. Wat staan winkeliers uberhaupt op al die weekdagen de hele dag te doen vanaf 8 of 9 uur? Uit hun neus te eten en incidenteel komt er iemand langs die niet werkt of net een part-time dag heeft? Schuif eens op met die tijden. Ga om 13:00 open en sluit om 22:00 of 23:00. Dan kan iedereen die daadwerkelijk geld verdient, wel naar de winkel om iets te kopen. Ik zie mezelf nu altijd genoodzaakt te bestellen namelijk, en dan altijd nog gedoe met de post want die willen ook alleen maar langskomen wanneer ik niet thuis ben...
Ik vind dit altijd een gemakkelijkheidsoplossing. Ik werk van 9 to 5 dus moeten alle anderen maar werken op andere uren zodat ik 's avonds nog naar de winkel kan, naar de post, naar het gemeentehuis, naar het containerpark, naar de bibliotheek. Maar zelf andere werkuren? Neen dat kan ik niet, en zelfs als ik het kon dan wil ik het nog niet.

En dan zou je ook zien dat het ook op weekdagen tijdens die 9 to 5 alsnog redelijk druk is in winkels. Wat denk je nu, dat iedereen een job heeft van 9 to 5? Dat huismoeders of gepensioneerden nooit in een winkel komen? Dat kinderen na school braaf direct naar huis fietsen? Dat de universiteitsstudent altijd netjes de les volgt?
Ik heb heel veel begrip voor je reactie. Gelukkig heb ik zelf ook een baan waarbij ik regelmatig kan thuiswerken of vroeg kan beginnen - zo baan ik mijn weg door verschillende afspraken zoals tandarts, dokter, gemeentehuis, etc. etc.

Met winkelen gaat men nou eenmaal niet zo om, want winkelen kan ook wanneer de winkel dicht is: online. Als dat ook met de dokter en het gemeentehuis kon zou iedereen dat ook in een handomdraai doen...
in de meeste plaatsen is ALDI open tot 19h, LIDL en JUMBO tot 20h. AH is in sommige plaatsen (Vlissingen) open tot 22h en in overige tot 20h[/small]) Zelf de bibliotheek is één dag in de week open tot 20:00. Voor het gemeentehuis verschilt het van gemeente tot gemeente en ook al zijn de openingstijden ingekort, ook die heeft meestal uren dat ze later open zijn. zelfs bij de banken was dat tot voor een jaar of twee.

Die werknemer die ma-vr 8-17h werkt en dus niet de winkel kan bezoeken die open is van 9-17 of als je geluk hebt 9-17:30 zal, als het nog moet, eerst zijn wekelijkse boodschappen moeten doen en avondeten moeten klaarmaken. Als hij daarna nog energie en tijd over heeft gaat hij misschien nog naar een winkel voor luxe goederen zoals tv/video/audio, pc e.d. Alleen voor witgoed, als dat onverwacht defect, is de urgentie dusdanig dat men hier echt tijd voor vrij maakt.

Voor velen komen de boodschappen ook pas op zaterdag en dat is ook de dag dat veel wit- en bruingoedwinkels open zijn, dus vaak gaat men dan op die dagen shoppen voor PC's, laptops, tablets en zo.

Bij mij komt er nog bij dat voor mij de zaterdag DE rustdag is, ik ga dus op die dag niet naar de winkel, dan blijven er vrij weinig mogelijkheden over, zeker omdat koopavond hier op vrijdagavond is, en als het al donker is, is voor mij de rustdag al begonnen.

Klant is koning. Als je als ondernemer je niet aanpas ga je failliet, net als die muziek-distribteurs, film (dvd/br) distributeurs en slechte gameontwikkelaars. Kortom, ik raad je aan een openingtijd te kiezen tussen 17:00 en 8:00 ipv omgekeerd.

Wel raad ik aan de zaterdag dicht te blijven (en evt zondag open te aan) ik heb diverse verhalen gehoord van mensen die daartoe besloten en juis hun omzet onverwacht sterk zagen groeien.
Onzin, supermarkten zijn 's-avonds open omdat ze afhankelijk zijn van de vrije tijd van mensen, net als cafés, restaurants, de bioscoop, het theater enz. enz. Als je B2C wilt verkopen moet je beschikbaar zijn op C(ustomer) tijden en dan niet verbaasd zijn dat er weinig klanten over blijven.
Het is niet alleen het probleem van openingsuren. Als een zaak tot 22 u open is, wel dan zal men naar die zaak gaan om een toestel uit te testen, te zien of het bijv. vlot in de hand ligt en de prijs te bekijken om nadien naar huis te gaan en via Tweakers te kijken welke de goedkoopste aanbieder is - ONLINE. En daar zal je men bestellen. Iedem voor bijv. sportschoenen : eerst het model bekijken en even aanpassen in een echte winkel om dan online goedkoper te bestellen.
Resultaat voor de winkelier : open blijven tot 22 uur, eventueel personeel extra betalen, extra verlichting, verwarming, enz. En op internet zal er wel altijd iemand goedkoper zijn, zelfs als men quasi tegen kostprijs verkoopt.
Zoals Labomba komt te zeggen : in die branche kan men het niet uithouden. de concurrentie is moordend.
Dit is naar mijn idee inderdaad de rede dat het niet goed gaat met de retail.
Tuurlijk moeten sommige hun business aanpassen om met de tijd mee te gaan ed. maar vooral hierin zit het probleem.

Stip 5uur de deur uit rennen hopen dat je niet in de file komt om nog net een winkel in te kunnen rennen om wat te halen doen mensen alleen als je het echt echt meteen nodig hebt.
Of gezellig met de rest van Nederland op de koop avond of op zaterdag door de winkelstraat struinen moet je ook maar zin in hebben.
Anders rustig 's avonds op bestellen klikken en de volgende dag in huis hebben (wat vaak tot laat 's avonds kan).
Maak je winkel een belevenis. Verkoop in plaats van dat je winkel een soort magazijn is waar mensen spullen komen halen. Heb een goede website met online bestel mogelijkheid. Hanteer een zakelijke telefoon waar vaste klanten contact mee kunnen opnemen evt via whatsapp. Bied diensten lokaal aan zoals pc helpen repareren. Mensen komen dan terug. Wordt gevonden op review sites met goede scores. Wordt gevonden in de pricewatch.

Zet complete systemen in je winkel ook. Altijd die domme setups van alleen een pc. Maak eens wat creatiefs, Android box op een uhd tv. Sluit er impressive geluid op aan. De wow factor verkoopt. Niet dat suffe rijtje overpriced desktops. Hang wat hue lampen op. Wees creatief :) Loop anders eens binnen in een outdoorzaak en bedenk hoe je zoiets kan toepassen op je eigen shop.

[Reactie gewijzigd door HgnX op 23 juli 2024 13:50]

Ik denk dat dit meer een combinatie van twee verhalen is. Op de eerste plaats is er het "probleem" van de beperkte marges in computerland. Dit is echter niet iets van nu, toen ik mij 10 jaar geleden bij diverse leveranciers inschreef (waaronder BAS, Actebis en Mcdos) kwam ik al snel tot de conclusie dat de marges het risico van met verouderde voorraad niet waard waren en ben ik er maar snel mee opgehouden. Daarnaast werd je toen al direct online vergeleken onder het motto, het geheugen is daar 10 euro goedkoper, als jij het niet 10 euro goedkoper levert dan koop ik het niet bij jou... Dat is dus niets nieuws onder de zon... Dus ondanks dat er een kern van waarheid in je verhaal zit en het heel vervelend is voor iemand die er zijn brood mee verdient zal dit niet de reden zijn voor de problematiek van Mycom...

De problematiek van Mycom zit hem in het overnemen van een keten als Dixons en de overlap die daarmee werd veroorzaakt. Hier in de (kleine) stad zitten een Dixons en Mycom (omgebouwd van Dynabyte) op 300 meter afstand. Als ik er voorbij loop is er bij de Mycom zelden een klant in de winke. Ondertussen is de huur van het pand is minstens 10.000 per maand. Het echte probleem zit hem dus in een afname van het shoppen in de stad (online goedkoper) in combinatie met torenhoge huren. Ik durf onderhand te stellen dat als de huurprijzen niet flink gaan dalen (vinden de banken niet leuk, dan dalen de vastgoedprijzen) op termijn vrijwel alle traditionele retail failliet gaat.

Het retail probleem wordt in de hand gewerkt door grote ketens die niet eens winst maken. Denk aan een grote schoenen keten als Zaladando die in 2014 voor het eerst winst maakte op een omzet 2.2 miljard. Dat is dus een gigantische waarde vernietiging voor de middenstanders. Op computer gebied is de BAS groep daar natuurlijk zelf een voorbeeld van want duur zijn ze niet.

Is dat erg? Dat hangt er vanaf of men wil vasthouden aan het traditionele concept van het winkelcentrum. Uiteindelijk is het een verschuiving van "vakkenvullers" naar "orderpickers".

Zelf vond ik MyCom overigens best een goede winkel alleen het assortiment is voor mij te beperkt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 13:50]

De problematiek van Mycom zit hem in het overnemen van een keten als Dixons en de overlap die daarmee werd veroorzaakt. Hier in de (kleine) stad zitten een Dixons en Mycom (omgebouwd van Dynabyte) op 300 meter afstand.
Die overlap was er natuurlijk al, de Dixons zat er al. Een oude werkgever van mij zei daarom: 'je kan beter jezelf beconcurreren dan dat een ander het gaat doen'. Hij had op dat moment 5 kleding zaken op een rij in Alkmaar. Voor elk wat wils. Inmiddels is het verschil tussen Dixons en Mycom veel te klein geworden waardoor er juist overlap gecreëerd is.
De Dixons zat er al, maar de Mycom was een Dynabyte, maar ik snap je punt.

Helemaal waar volgens de 'boeren' logica maar bedrijfskundig gaat het meestal om de marge (of beter gezegd waarde creatie voor de stakeholders). Volgens die logica kun je vaak beter iets niet doen als het je marge omlaag haalt. Dus die winkelier in Alkmaar zou wellicht evenveel winst kunnen maken met 2 ipv 5 winkels. Of dat vervolgens altijd in je eigen voordeel werkt moet je even aan Philips vragen :+ .

Dat het verschil te klein is geworden ben ik het wel mee eens. Dixons was vroeger natuurlijk een stuk duurder en voert nu de lagere Mycom prijzen. Mycom onderscheid zich nu wat mij betreft als winkel met meer service (e.g. bouw een SSD in voor x euro), maar echt storm leek het daar niet te lopen.
Hoe kan het dan anders dan slecht gaan in deze sector :(
Kapitalisme leidt tot creativiteit... mensen gaan hun creativiteit ontplooien en vinden een manier om hun product te verkopen. Waar een deur dicht klapt, gaan er 10 andere open. Je moet denken in termen van "kansen, gelegenheid, nieuwe dingen uitproberen" in plaats van "het gaat steeds slechter". Dan beloof ik je dat het beter zal gaan.
Creativiteit in de zin van: "dan maar beter uitleggen of meer service bieden" - klant komt in de winkel, je staat een half uur vol overgave een goed verhaal te vertellen, tasje, muisje, office erbij en dan de korting. Soms gaan klanten gewoon weg als ze niks krijgen. Verhaaltjes als "korting bestaat niet" en "een MediaMarkt die 21%-BTW-weg-ermee maakt verlies op haar producten" helpen niet. Als je soms eerlijk zegt dat de marges het gewoon niet toe laten en dat de spullen in de winkel echt niet express overpriced zijn, maar precies aan een haalbare marge voldoen, vang je nog bot.

Of ze komen gewoon niet, want hun buurjongen doet een grafische opleiding (ICT o.i.d.) en ze vragen daar wel raad. Hij bestelt dan via internet.

Creatief zijn is erg lastig; we leven in een wereld waar alles goedkoper moet zijn. En het moet nog eens uit voorraad leverbaar zijn, anders bestellen ze alsnog op internet. De klant is brutaal. De klant wordt verwent.

Wat wij doen is de PC of laptop van extra arbeid voorzien; een klein bedrag om e.e.a. te installeren, een kleine korting op het afleveren bij de klant thuis. Creatief? Wellicht. Maar er is geen andere mogelijkheid.

Bullshit is ook dat je als kleine ondernemer niet door je leverancier of de fabrikant op de hoogte wordt gesteld van een nieuw product. Zit je dan met oude spullen die niet meer verkocht worden tegen de normale prijs. Of als de prijs van een product bij je leverancier plots daalt, dan krijg je geen rebait - ofwel je hebt alsnog te duur ingekochte spullen staan. Zorgt ervoor dat je de keer erop niet veel meer inkoopt, maar dan heb je sommige producten weer niet op voorraad...

Of (het laatste) je hebt te maken met het feit dat sommige merken zich enkel richten op de grote jongens (voorbeeld Logitech) - niet meer fatsoenlijk leverbaar. Soms ook omdat een MM voorrang heeft op de inkoop en jij mag hopen dat er nog wat overblijft.

Ik ben blij dat er tegenwoordig veel mal-spyware mee komt met de installatie via softonic e.d.. Zo kunnen we nog wat repareren.

Het gaat kapot. Klant is hier o.a. verantwoordelijk voor. We zullen zien of de klant de lokale (computer)ondernemer gaat missen. Het zal niet lang meer duren.
Als ik een winkelier zo hoor klagen over zijn klanten heb ik de hoop voor zijn winkel al opgegeven. Uit je tekst maak ik op dat je ergens wel ziet dat er een mismatch is tussen de klant en de diensten/producten van de winkel, maar vervolgens krijgt de klant dan maar de schuld van alles. Als ik een winkel heb die linkshandige muizen verkoopt ga ik toch ook niet de klant de schuld geven dat ze voornamelijk rechts is?

Tijd voor de klagende computerondernemer om de schuld bij zichzelf te leggen. De winkelier biedt kennelijk niet aan waar de klant om vraagt, dus de winkel heeft geen bestaansrecht. En dus inderdaad verdwijnen er lokale computerondernemers. Ze zijn niet meer nodig in hun huidige vorm. Daar zal de klant in zijn algemeenheid echt niet om rouwen want zoals je al zegt kan die zijn weg naar het internet prima vinden. Enige die daar een probleem mee heeft is de winkelier, want die ziet zijn omzet dalen. Klagen over zijn klanten gaat hem daar echter niet bij helpen.

Stoppen, failliet gaan, of de winkel heruitvinden met een vernieuwd concept dat aansluit bij de wensen van de hedendaagse consument. Dat zijn de opties. De consument van 5 à 10 jaar geleden bestaat niet meer. Jammer dan. Dag MyCom.

[Reactie gewijzigd door Ras op 23 juli 2024 13:50]

Meh beetje kortzichtig en makkelijk.

Alles moet goedkoper en makkelijker = minder klanten, want die kopen wel online. Daarnaast ook nog lage marges terwijl je wel je vaste kosten hebt = recept om failliet te gaan. Opnieuw de winkel uitvinden heeft geen enkel nut, die concerns vallen niet voor niets beetje bij beetje om.

Een paar posts hierboven waar het op neerkwam dat over een bepaalde tijd de kleine computerboeren zijn verdwenen klopt als een bus. Dat was met al die hi-fi audiowinkeltjes 10 jaar geleden hetzelfde verhaal.

Sowieso is de detailhandel naar de klote aan het gaan, dus ik zou hem niet eens adviseren om überhaupt nog een winkel te beginnen. Webshop zou eventueel nog een optie zijn, aangezien je minder vaste lasten hebt. Kost je wel weer een flinke investeren en veel meer concurrentie.
Je kunt het veel moeilijker opschrijven dan zoals ik heb gedaan, maar je komt toch op het zelfde uit: Stoppen, failliet of de hedendaagse consument bedienen.

Ik heb niet geadviseerd om een nieuwe winkel te beginnen, maar heb drie opties gegeven. Afhankelijk van de mate van ondernemersschap kun je voor optie drie gaan, maar als je blijft hangen in de ouderwetse vorm van een winkel dan kun je beter stoppen.

Als ik een echt advies moet geven voor de huidige computerwinkeliers:
1) Ga iets heel anders doen in je winkel, of
2) Sluit de winkel en werk vanuit een kantoortje met veel lagere huur of werk vanuit huis. Bestelbusje met naam en internetadres erop. Bied alleen nog diensten aan en 2e hands opgeknapte computers (daar zit veel meer marge op en zijn voor 90% van je klanten beter dan hun huidige computer). En tot slot het allerbelangrijkste: Wees héél goed bereikbaar en snel in je contact ongeacht het medium: Telefoon, Facebook, Twitter, E-mail binnen 24 uur en lokaal hoog in google met je responsive website.

[Reactie gewijzigd door Ras op 23 juli 2024 13:50]

Anoniem: 475099 @Saven1 oktober 2015 01:57
Een paar posts hierboven waar het op neerkwam dat over een bepaalde tijd de kleine computerboeren zijn verdwenen klopt als een bus. Dat was met al die hi-fi audiowinkeltjes 10 jaar geleden hetzelfde verhaal.
Niet alleen computerboeren. In andere sectoren zie je dit ook gebeuren. De kleine visjes worden door de grote vissen opgeslokt. De kleine visjes kunnen niet winnen van de grote vissen.
De grote vissen hebben grote professionele apparatuur (= automatisering) en hebben daardoor steeds minder personeel nodig. Als ze toch veel mankracht nodig hebben, dan besteden ze uit aan China, daar waar mogelijk. Geen van beide opties is haalbaar voor de kleine ondernemer.
Ja alleen de grote retailers blijven nog over. Hier in mijn stad is zelfs in de grote winkelstraat een hoop leegstand.
Freerecordshop staat nog steeds leeg.
Sowieso is de detailhandel naar de klote aan het gaan
Dat is totale onzin. Winkels als Action floreren als nooit tevoren, maar daarnaast ook de bio- en verwenzaken, dus de luxe overpriced feelgoodkwaliteitsproducten. Nota bene in crisistijd! Dus zeg niet dat de consument nergens geld voor overheeft, dat is kul. De markt verschuift domweg en veel winkeliers zijn te dom of te star om dat in te willen zien. De retail als geheel gaat niet naar de klote, alleen de bedrijven die niet kunnen uitleggen wat hun meerwaarde is.
Het gaat kapot. Klant is hier o.a. verantwoordelijk voor. We zullen zien of de klant de lokale (computer)ondernemer gaat missen. Het zal niet lang meer duren.
Als ze nu niet bij je kopen gaan ze je ook niet missen. Je bedrijfsmodel is simpelweg veroudert. Move up or move on.

Je kunt nu wel gaan klagen over je klanten (nog sterker: Klagen over je klanten geeft heel goed aan waarom je overtollig bent) maar je hebt zelf gekozen ondernemer te worden met alle verantwoordelijkheden en risicos van dien. Nee, de computerwinkel heeft geen bestaansrecht meer en jij bent daar te laat achter gekomen. Een jaar of 5 geleden werden alle kleine computerwinkels opgekocht door, bijvoorbeeld, MyCom. Had je je toen uit laten kopen dan had je nu iets anders, leukers aan het doen kunnen zijn wat nog wél bestaansrecht heeft.
't Is niet dat omdat jij alles met een computer kan dat de rest van de wereld dit ook kan. Een computerwinkel heeft nog zeker bestaansrecht maar dan wel gericht op kwaliteit, advies en service.
Hoeveel mensen zijn er al niet die terugkomen van de goedkope aankopen in Aldi en Carrefour. want als ze dat mee naar huis nemen en alles zelf moeten installeren of er blijkt iets stuk te zijn, ervaren ze snel dat ze maar een nummertje zijn en dat goedkoop ook meestal duurkoop is omdat een MM of ALDI zich geen zier aantrekt van service na verkoop.
Bovenstaande verhalen zijn herkenbaar en absoluut 100% waar, maar enkel computerwinkels met de oude mentaliteit (verkopen zonder meer of zelfs mensen bedriegen) gaan er uit, je moet de mensen helpen daar waar de grote ketens ze simpel in de kou laat staan.
Trouwens 5 jaar geleden is er geen golf van overnames geweest, failliete winkels werden soms overgenomen (computerwinkeltje en Dynabyte door BAS bv) of verdwenen gewoon, maar met grof geld overnemen is er nooit gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Voodooghost op 23 juli 2024 13:50]

ervaren ze snel dat ze maar een nummertje zijn en dat goedkoop ook meestal duurkoop is omdat een MM of ALDI zich geen zier aantrekt van service na verkoop.
Dit is niet helemaal waar. Aldi verkoopt alleen Medion. Ik weet niet hoeveel er veranderd is bij Medion in de afgelopen jaren, maar een jaar of 10 geleden stuurde die gewoon een monteur met vervangende onderdelen als er iets stuk was.

De Media Markt gaat opzich goed om met garanties en sinds kort bieden ze ook voor meerprijs services aan als het verwijderen van virussen aan.

De kleine winkeltje worden gewoon ingehaalt door de Media Markt, die bieden simpelweg dezelfde service.
De kleine winkeltje worden gewoon ingehaalt door de Media Markt, die bieden simpelweg dezelfde service.
En daar gaat het kapot. Wij doen ook reparaties, maar als een MM hier ook al mee begint..

Natuurlijk staaf service en eerlijkheid voorop. Maar welke klant is daar nog echt naar opzoek? De meeste zoeken de laagste prijs. Sommige vragen er gewoon op bedrogen te worden. MM die de gemiddelde klant een krachtige i7 verkoopt; klant komt bij jou in de winkel voor reparatie en je begint daar over: "wat een krachtige laptop heeft u. Bent u professioneel video bewerker, of wat doet u zoal?" - vaak zie je ze dan kijken. Dit is leuk, want wellicht komen ze de volgende keer bij jou een PC kopen. Maarja.. Na hoeveel jaar pas? En dit komt niet heel vaak voor...

[Reactie gewijzigd door HetGezegde op 23 juli 2024 13:50]

Media Markt gaat ook service verlenen, klant zoekt lage prijs, klant wil opgelicht worden, klant krijgt een i7 en eigenlijk zie je die niet zo vaak.. Dus klant heeft een goedwerkende laptop, voor een prijs die hij er voor wilde betalen, waar hij met problemen bij de MM kan aankloppen.

Klinkt als een blije klant?
klant wil opgelicht worden
Het is gewoon geworden.
MAAR! Ook MM verdient geen moer.

In België is dit het jaar erop of eronder, of ze verdwijnen uit België.
Blijkbaar maken ze geen winst* en wordt er elk jaar een x-bedrag in het bedrijf gepompt door investeerders. De kleintjes gaan kapot, MM is de enige speler en de prijzen gaan omhoog. Op dat moment heeft de kleine speler misschien opnieuw kans. Maar wat de MM doet lijkt mij niet oneindig mogelijk.

*Bron: ik heb het van horen zeggen.

Oneerlijkheid; doe je niks tegen. MM is slim, MM heeft geluk, MM speelt een goed spel. Jaloezie? Misschien.
Ik zag dit ook letterlijk gebeuren, de mycom winkel in gent (vroeger computerwinkeltje) zag opeens de carrefour (letterlijk) recht voor zijn deur veranderen in een mediamarkt, nou ik zal je zeggen dat ik dit nieuws had zien aankomen...
Misschien moet er een consortium worden opgericht waar alle kleine ICT resellers lid van kunnen worden om zich te bundelen.

Off topic: Ik struikel wel over deze bewoording:

"grafische opleiding (ICT o.i.d.) "

Nee, een grafische opleiding noem ik geen ICT
"grafische opleiding (ICT o.i.d.) "

Nee, een grafische opleiding noem ik geen ICT
Dat weet ik, maar dat weet de gemiddelde klant/consument niet en die denkt: "Hey mijn buurjongen is veel met computers bezig (in dit voorbeeld grafisch), dus die zal er wel veel van weten".
Maar correct; ICT en Grafisch Design kunnen weinig met elkaar te maken hebben.
Misschien moet er een consortium worden opgericht waar alle kleine ICT resellers lid van kunnen worden om zich te bundelen.
Dat doen ze bij ons bij leverancier Copaco: een tachtigtal verschillende kleine winkels in Nederland is bij deze leverancier aangesloten. Een paar jaar terug werd DigiTotaal opgericht, met als idee dat al deze kleine winkels zich hierbij aansloten, zodat wij een eenheid vormen door heel Nederland: Winkels met dezelfde acties/aanbiedingen, dezelfde service en dezelfde naam.
Nadeel is dat dit op sommige punten je marges nog kleiner maakt; leverancier bepaald (deels) je voorraad en je marges.

[Reactie gewijzigd door HetGezegde op 23 juli 2024 13:50]

Nadeel op sommige punten... zeg maar over de hele lijn, je hebt nog maar heel weinig in de pap te brokken, en de bijkomende marge mag je afgeven aan de groepering, dus ipv je meerwaarde te tonen ben je zelf gewoon een nummertje bij de groepering... Samenkomen of niet, het veranderd niets aan het feit dat het simpele box-moving geen lang leven beschoren is. Er is maar 1 manier om je meerwaarde te tonen en dat is service, neem het gewoon op waar de MM e.d. het laten liggen, doe installaties, reparaties aan huis, en doe daar de upselling door de mensen te wijzen op hun flaws/fouten aan bvb hun wifi-netwerk e.d.
Jongeren zijn vrij handig met IT, maar geloof me vrij, er zijn nog honderdduizenden gezinnen die hiervoor hulp nodig hebben, een grote opportuniteit lijkt mij...
We zullen zien of de klant de lokale (computer)ondernemer gaat missen. Het zal niet lang meer duren.
Als hobbyist mis ik die winkel al jaren want die zijn al lang weg...
Je hebt de Paradigit's en de Mycom's maar die doen eigenlijk alleen nog maar tablets en pc's/laptops en wat verdwaalde randapparaatur. Exact het repetiore van de Mediamarkt.
Als je geluk hebt ligt er af en toe een videokaart in een vitrinekast maar echt compontenten moet je je hoe dan ook voor tot het internet wenden. En dan is het inderdaad heel makkelijk om euro's te gaan tellen en je heil elders te zoeken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 23 juli 2024 13:50]

Max hier, een winkelmedewerker van Paradigit Groningen.
Wat u hier zegt is niet helemaal waar. Wij verkopen mobiele telefoons, Laptops, Desktops (op maat), Computeronderdelen, Netwerkaccesoires en nog veel meer. Daarnaast doen wij ook reparaties van Laptops en PC's. Misschien is niet altijd alles op voorraad in de winkel zelf, maar we verkopen het zeker wel.

Mvg,
Max
Paradigit Groningen
Betaald advies gaan geven ipv producten verkopen lijkt me iets wat best nuttig kan zijn.
Dan wordt het tijd om het als kleine zelfstandige op de 2e hands boeg te gooien. Koop deugdelijke (en dan bedoel ik topsegment) merkapparatuur in, knap ze op een lever ze voorzien van OS en service aan je klanten. Zorg dat je buiten het dure centrum blijft maar probeer op een goedkope lokatie te komen want elke niet uitgegeven Euro is de beste kostenbesparing.. Zo versla je de dozenschuivers.
Het gaat kapot. Klant is hier o.a. verantwoordelijk voor. We zullen zien of de klant de lokale (computer)ondernemer gaat missen. Het zal niet lang meer duren.
De klant is absoluut niet verantwoordelijk voor de ondergang van de retail. De meeste retailers hebben dit naar mijn idee toch echt aan zichzelf te danken. Een veel gehoord fabel die de retailer aangeeft op het feit dat ik een product maar op internet bestel, is dat de retailer in tegenstelling tot de webshop wel service levert, waarbij voorbij gegaan wordt dat een lage prijs, gratis bezorging en snelle levering ook een vorm van service is.

Het enige voordeel wat een retailer dan zou hebben, is de garantieafhandeling, waarin ik mij nog een tijd kan herinneren dat ik vloekend in de winkel stond omdat ik anders niet geholpen werd.
Inderdaad de klant is volledig verantwoordelijk voor het kapot gaan van winkels zonder bestaansrecht. En terecht, zo werkt dat in een vrije markt.

Wat wil je dan? Dat grote ketens als MM extra regels of kosten opgelegd krijgen zodat jij beter kan concurreren met precies dezelfde of zelfs mindere service tegen hogere prijzen?
Of dat klanten bij jou zonder klagen en zonder brutaal te zijn teveel betalen omdat je toevallig bij hen in de buurt woont en werkt?

Volgens mij heb je dan niet helemaal begrepen wat ondernemen inhoudt. Als je vindt dat hard werken an sich al beloond moet worden, moet je een baas gaan zoeken en in loondienst gaan.
Dit kruidenierswerk werkt in deze tijd echt niet meer.
Wat wij doen is de PC of laptop van extra arbeid voorzien; een klein bedrag om e.e.a. te installeren, een kleine korting op het afleveren bij de klant thuis. Creatief?
Kan hier ook absoluut geen creativiteit ontdekken, helemaal niks.
En een half uur één enkele klant iets uitleggen? Niet echt effectief. Hier zou je veel creatiever kunnen zijn.
Maar er is geen andere mogelijkheid.
Natuurlijk wel. Alleen jij ziet geen andere mogelijkheid. Er zijn mogelijkheden plenty.
Ik ben blij dat er tegenwoordig veel mal-spyware mee komt met de installatie via softonic e.d.. Zo kunnen we nog wat repareren.
Dit meen je niet echt hoop ik. Nog net niet zelf malware er op zetten zodat de klant later bij je terug komt. Echt misselijk dit.
Het gaat kapot. Klant is hier o.a. verantwoordelijk voor.
Ach schei uit zeg. De wereld verandert (door nieuwe mogelijkheden) en jij geeft de klant de schuld?
Het zal niet lang meer duren
...voordat jouw toko dicht kan inderdaad.
Ik suggereer dat het fijn is dat de klant graag overal op klikt tijdens een installatie en dat wij dit mogen oplossen. Misselijk? Nee, het is een kans. Zelf malware injecteren? Daar hoor je me niet over. Leg me geen woorden in de mond.

En een half uurtje wat uitleggen? Nee, meer in de zin van: wifi netwerk nazien, FW updaten, printer installeren, zorgen dat de email werkt e.d.

De markt veranderd, dat zie ik. Dat zien wij. En ik wil die klant best helpen, met het allerbeste advies, alleen moet die klant wel de eerste stap naar jou winkel zien de maken. TV reclame e.d. is te duur. Mond-tot-mond reclame kan helpen, maar dat kost jaren. En als je gaat flyeren/folders rondsturen met laptops die bij de MM goedkoper zijn, win je ook geen klanten; er komt er niet eens eentje kijken.
Ik geloof best dat een klant die goede service krijgt, blijft komen. Maar dan moet je als lokale PC boer wel de mogelijkheid hebben de klant die befaamde service te geven. De klant kijkt in eerste instantie toch naar z'n portemonnee:
- "ik heb bij de MM een laptopje gezien van €250, hebben jullie die ook?"
- "waar gaat u het voor gebruiken?"
Affijn, tijdens het gesprek blijkt dat de klant meer wil dan die desbetreffende door-Celeron-aangedreven laptop aan kan (zonder te lang te moeten wachten). Klant krijgt zo ook het idee dat alles duurder is in je winkel. Je komt plots aan het dubbele aan €'s uit en ze blijken ze ook nog Office nodig te hebben "oh, zit dat er niet standaard op? Op mijn vorige wel hoor". Hoe groot is de kans dat ze de offerte laten omzetten naar factuur..? Ze willen korting; gaat niet. Je geeft aan waarom niet (marge technisch etc.). "maar bij MM krijgen we 21%-BTW-weg-ermee korting" - je geeft aan dat de prijzen langzaamaan omhoog zijn gegaan daar. Kortom; het is niet eens leuk mee om zo een laptop te verkopen.

Natuurlijk moet je dan creatiever zijn, maar je wilt nu ook geen e-sigaretten en ijsjes o.i.d. gaan verkopen (doet de PC boer in naburige stad/dorp). Je wilt doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Uiteraard kun je je winkel leeg verkopen en het helemaal anders doen. Dat kost geen geld? Vanaf 0 investeren in iets anders? Zonder zekerheid?

Overstappen op puur service op locatie? Wij hebben het voordeel dat een van onze monteurs hele dagen op pad is en 6 a 7 klanten incl. kleine bedrijven langsgaat voor onderhoud/troubleshooting. Daarnaast hebben we een reparatie dienst met een man of 3, ieder met 5 systemen om tijkertijd te herstellen. Dit is waar de klant nog voor langs komt. Alleen merk je gewoon dat de verkoop van nieuw flink is gedaald. Dit is niet te veranderen; marges zijn al minimaal.

Veel andere oplossingen in deze branche voor consumenten zijn er gewoonweg niet. Klant koopt elders, laat het herstellen bij jou. Dit moet je maar zo nemen en dat doe ik ook.

Wil alleen maar duidelijk maken dat het doodzonde is; niet alleen voor mij.
Overstappen op puur service op locatie? Wij hebben het voordeel dat een van onze monteurs hele dagen op pad is en 6 a 7 klanten incl. kleine bedrijven langsgaat voor onderhoud/troubleshooting. Daarnaast hebben we een reparatie dienst met een man of 3, ieder met 5 systemen om tijkertijd te herstellen. Dit is waar de klant nog voor langs komt. Alleen merk je gewoon dat de verkoop van nieuw flink is gedaald. Dit is niet te veranderen; marges zijn al minimaal.
Huh wat? Dus je zit hier de klagen dat verkoop zo slecht gaat, maar je kunt je wel veroorloven om 4 man full-time in de reparatie en low-budget systeembeheer te laten draaien. Als bedrijven/consumenten daar voor naar je toe komen, dan maak je daar toch je business van? Dump de A-locatie en de winkel, richt een werkplaats in op een B-locatie met 1 of 2 servicebussen, zorg voor referenties van je bestaande klanten en ga je anders profileren. Geen retailer, maar low-budget systeembeheer en computerreparatie.

En als er toch iemand per se bij jouw een PC wilt kopen, haal je hem zelf toch even bij de mediamarkt?

De tijd dat er een markt was voor dozenschuivers die 50% marge pakten is echt voorbij.
Dump de A-locatie en de winkel, richt een werkplaats in op een B-locatie met 1 of 2 servicebussen, zorg voor referenties van je bestaande klanten en ga je anders profileren. Geen retailer, maar low-budget systeembeheer en computerreparatie.
Daar gaat het vast ook wel naartoe. Maar ik vind het gewoon jammer. Maar je hebt gelijk; uiteindelijk gaat de consument elders kopen en komt ze bij jou voor service. Het mooie van een winkel met interessante producten (welke je dankzij de marge niet kan aanbieden) is dat je een aanspreek punt bent en de nieuwe klant kennis met je maakt en er achter komt dat je ook service verleent (aan huis, reparatie, etc.) en juist DAT (in mijn ogen belangrijk) gedeelte valt weg.
[...]

Het mooie van een winkel met interessante producten (welke je dankzij de marge niet kan aanbieden) is dat je een aanspreek punt bent en de nieuwe klant kennis met je maakt en er achter komt dat je ook service verleent (aan huis, reparatie, etc.) en juist DAT (in mijn ogen belangrijk) gedeelte valt weg.
Helaas is dat nu net waar de vraag voor aan het afnemen is. Hardware repairs zelf uitvoeren is achterhaald en vaak niet eens rendabel. Het goed herstellen van softwareproblemen is vaak duurder aan personeelskosten dan verkoopprijs (als je al een prijs vraagt). Tenzij voldoende budget hebt om dit grotendeels te laten automatiseren.

De oude manier van werken, zoals de paradigit's, mycom's en zeker de kleine zelfstandigen deden\doen (ben al even niet meer bij de paradigit geweest) is simpelweg niet meer betaalbaar en achterhaald. Als er niet omgeschakeld wordt naar een andere visie maak je vanzelf plaats voor een speler die het wel heeft gedaan.

Hoewel ik het met pijn in het hart moet zeggen (ik ben ooit begonnen als een technische man op een TD in een winkel), is het niets meer dan realiteit.. De tijd van elco's van een moederbord vervangen ligt al even achter ons en ook de rest van dit soort werkzaamheden gaan stilletjes verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door Kriebelkous op 23 juli 2024 13:50]

De tijd van elco's van een moederbord vervangen ligt al even achter ons en ook de rest van dit soort werkzaamheden gaan stilletjes verdwijnen.
Wij vervangen in dit voorbeeld gewoon het hele moederbord, of laten de klant de keuze om gelijk een andere PC aan te schaffen.
Zelf vervangen en arbeid rekenen, evenals arbeid voor installatie van software (Anti-Virus , OS) of bijplaatsen van geheugen.
Er kan altijd voor zulke reparaties gerekend worden. Momenteel nog wel rendabel wanneer je een x-bedrag voor backup + herinstallatie OS rekent en tijdens de installatie, of het kopiëren van data een andere PC opstart/hersteld.

Andere optie is bijv. de klant aanbieden z'n PC te laten nazien eens in het jaar en daarmee (sorry) hopen op een defecte geheugenmodule of onbetrouwbare harde schijf.

Momenteel allemaal nog vol te houden, zolang je voorraad kunt hebben.

Merkbaar dat vooral de oudere klant of de niet-in-pc-geïnteresseerde klant (bij wie alles gewoon moet werken) nog in de winkel langskomt.
Dan zul je het in de meeste gevallen hebben over desktops. Het complete desktopsegment ligt al even op zijn gat. De gaming desktop is eigenlijk het enige type desktop wat nog enigsinds futureproof is. De meeste PC gamers kunnen echter veel van deze zaken zelf.
De toekomst ligt in tablets en tablet-laptop hybrids, deze zal de instap en zakelijkde desktopmarkt langzaam gaan vervangen. Hier is vaak niets aan de sleutelen.
Door de komst van de cloudopslag, slimme truckjes in het moderne OS is het maken van backups en dergelijke ook vaak minder essentieel moeilijk als vroeger en het installeren van software of herstellen hiervan wordt steeds eenvoudiger.

Al deze werkzaamheden zullen gaan verdwijnen of in ieder geval schaars genoeg worden om tot uitzondering bestempeld te worden. Uiteindelijk heeft ook jouw zaak een bestaansrecht, je zult de krimpende markt en doelgroep echter moeten gaan delen met vele anderen.

En dan hebben we het niet eens over de enorme potentie die online winkels hebben en kunnen toevoegen aan jouw winkel, mits je kunt investeren.
  • De beste zullen overblijven als winkel in een niche markt.
  • Diegene die op tijd schakelen zullen meeliften op nieuwe technologieen.
  • De rest valt om.
Om de gok te nemen dat je in de eerste of derde categorie gaat vallen lijkt mij niet handig. Zeker als je personeel in dienst hebt.

[Reactie gewijzigd door Kriebelkous op 23 juli 2024 13:50]

Precies, dat dozenschuiven is wat er overgebleven is bij de computerhandel.

15 jaar geleden had een computer verkoper nog toegevoegde waarde, want meer kennis dan de consument. Tegenwoordig stelt de ICT voor particulieren toch helemaal niets meer voor. Je klapt je nieuwe laptop open en alles wordt automatisch geïnstalleerd. En lukt dat zelf niet, dan is er wel een 'neefje' of buurjongen die je even op weg helpt.

Je hoeft geen floppy's meer te verwisselen tijdens de installatie van Windows 3.1, je hoeft geen drivers te installeren voor je Tandy videokaart en je hippe 16k6 modem. Alles is gewoon met de tijd meegegaan, behalve de verkopers van de desbetreffende hardware.

En dan komt er op een gegeven moment een Tweakers Pricewatch die de volledige markt naar de kloten helpt, want met de vergelijkers is de ellende begonnen en het gunnen geëindigd. Iedereen kan opeens kijken wat die harddisk een dorp verderop kost en laat de lokale ondernemer links liggen om een paar euro te besparen.

Al zeker 10 jaar geleden was al duidelijk dat de ICT markt met sec homogene producten volledig verzadigd was en je alleen nog mee kon met de rest door iets speciaals te bieden. Bezorg hem bij je klant thuis, kom elk half jaar even langs voor de nodige updates, etc.

Maar wanneer je alleen vanuit je winkeltje een laptop wilt afrekenen en het niet begrijpt dat een klant de rest vervolgens zelf regelt..
In de eerste zin zit het hem "Dit kruidenierswerk werkt in deze tijd echt niet meer". Er is prima ruimte voor de kleine ondernemer, maar niet in elke markt. Als computerzaakje lever je dezelfde producten als de MediaMarkt, alleen heb je minder verschillende producten, minder op voorraad, hogere prijzen en minder bekendheid. Gedoemd om over de kop te gaan.

In de grote steden zie je de kleine ondernemingen juist als paddestoelen uit de grond schieten, McDonalds verliest terrein aan Meneer Smakers die voor vrijwel hetzelfde geld echte hamburgers maakt van Biologisch koeienvlees, broodjes van de verse bakker gebruikt, smaakvolle tomaten, creatief is met producten, zelf de frieten snijdt. Meneer Smakers heeft hier een duidelijke meerwaarde. Het biedt simpelweg een beter/ander product aan. Als Smakers exact dezelfde burgers was gaan verkopen als McDonalds maar dan met minder keuze voor een hogere prijs, hadden ze het nooit gered.

Probleem in de computermarkt is dat je je niet kan onderscheiden zoals een Meneer Smakers omdat je nu eenmaal dezelfde producten verkoopt als de MediaMarkt, je kan niet zelf een beter product gaan maken. En dus denk ik dat de kleine computerzaak het simpelweg niet gaat redden.
Spot on. Retail n sich is niet dood. Allesbehalve. Maar wel in segmenten die hun hogere prijzen niet uit kunnen leggen. De muis is exact hetzelfde, de laptop is exact hetzelfde, de monitor is exact hetzelfde. De openingstijden zijn echter slechter, het assortiment vaak onvolledig of verouderd en het is vaak nog maar de vraag of de zaak over een jaar nog bestaat. Zo niet - dag garantie.

Vind je het gek dat winkels dan over de kop gaan. Wat Croga hierboven al zei: "het bedrijfsmodel is simpelweg verouderd. Move up or move on."
Kapitalisme is een doodlopende straat en leidt helemaal niet tot creativiteit!
Creativiteit komt uit de persoon zelf en heeft vrijwel altijd een positieve invloed nodig. Helaas is juist de bovenstaande situatie niet bepaald positief en zet daarmee dus ook niet aan tot creativiteit.

Je zult zien dat net als in andere branches waar dit soort praktijken voorkomen uiteindelijk maar een of twee groten overblijven en concurrentie dus uiteindelijk uitgesloten wordt en de kwaliteit vaak minder. Zie ook maar in het verleden bijvoorbeeld toen er nog veel internet en mobiele telefonie providers waren en kijk hoeveel het er nu nog zijn. Dit is juist het gevolg van kapitalisme.
Om onze markt (ik zit er ook in) toch gezond te houden moeten we gewoon naar dezelfde werkwijze als bij fietsenhandelaren. Hier bepaald de fietsen fabrikant de prijs en is er dus vrijwel geen concurrentie op dat vlak, dit vind meer plaats op het gebied van accessoires, service en klantvriendelijkheid/behulpzaamheid. Dit creëert naar mijn idee een veel gezondere markt en is tevens goed voor de middenstand. De computerhandel moet ook gewoon terug naar z'n 'roots' toen het nog echt speciaalzaken waren met kennis van zaken met een technische dienst en service afdeling. :Y)
Anoniem: 167912 @R0KH30 september 2015 22:39
Kapitalisme is een doodlopende straat en leidt helemaal niet tot creativiteit
zulke uitspraken verdienen toch echt wel een verklaring.

Edison was een uber-kapitalist en richte General Electric op, nog altijd een van de grootste bedrijven ter wereld. Men kan moeilijk volhouden dat hij niet creatief was.
Kijk naar silicon valley: mekka van technologie, creativiteit en - jawel - kapitalisme. Je uitspraak snijdt gewoon geen hout
Je refereerd hier wel heel mooi naar Edison maar de man was helemaal niet zo creatief als jij veronderstelt. Bijvoorbeeld de gloeilamp? Gestolen, dus tenzij jij diefstal creativiteit noemt zie ik niet hoe je het "moeilijk kan volhouden".
Dus kapitalisme leidt helemaal niet (per se) tot creativiteit maar in plaats daarvan naar onprettige praktijken (denk aan fracking, shell, bp, gazprom, chinese export muur voor grondstoffen), maar daar moet je wel even research voor doen en even denken of alles wat je op school geleerd hebt wel zo eenvoudig is als ze je doen geloven.

Zie de link voor meer info over hoe Edison dus niet creatief was maar gewoon een dief net zoals de meest succesvolle kapitalisten: http://theoatmeal.com/comics/tesla

Er is een reden voor het Amerikaanse gezegde "the first million you have to steal, the rest comes for free" zij weten dondersgoed hoe kapitalisme werkt.

Offtopic:De moderatie hier laat overigens te wensen over R0KH maakt een heel mooit punt waar jij dan op inhaakt met een 'half' argument en dan krijg jij +1 en R0KH 0. 'Sorry' dat ik niet een AdamSmith-fanboy ben mods.
Edison had meer dan 1000 patenten op zijn naam staan. Jij vindt dat blijkbaar geen teken van creativiteit.
Ik heb nergens beweerd dat er in een kapitalistisch systeem geen wanpraktijken zijn (fracking zou men overigens als een creatieve oplossing kunnen zien, maar dat is een andere discussie), maar die waren er ook in alle andere economische en politieke systemen die ooit zijn uitgeprobeerd.
Als je mijn bron had gelezen dan zou je hebben gezien hou Edison aan de meeste van zijn patenten kwam, door ze van hun rechtmatige eigenaars te stelen/kopen(voor_bijna_geen_geld)dus als jij iemands anders hun ideeen patenteren creatief noemt zijn patenttrolls bij deze definitie de meest creatieve organisaties.

Hoop dat dit duidelijker is dan mijn vorige uitleg.
ik heb je (overigens zeer wetenschappelijke en ongetwijfeld even betrouwbare) "bron" (lees "strip") gelezen. Het is een lofzang over Tesla en gaat nauwelijks over Edison, die wordt maar even aangehaald.
Ik lees daar nergens iets anders over Edison dan een stelling over de lamp, waarvan overigens wordt toegegeven dat Edison ze verbeterde.
Wat je beweert over "de meeste patenten" staat daar gewoon niet in.
Laat me beginnen met:
http://lmgtfy.com/?q=patent+troll+edison

Sinds je dat niet kan heb ik wat voor je verzameld over het onderwerp zodat je een mening kan vormen:


http://www.studymode.com/...Patent-Thief-1890873.html
https://www.techdirt.com/articles/20091218/1100247426.shtml
http://www.historicmyster...-edison-steal-inventions/
http://www.ipwatchdog.com...-a-patent-troll/id=10829/
http://www.ipnav.com/blog/was-thomas-edison-a-patent-troll/
http://innovationalliance...atent-troll-adam-mossoff/

En als je een echt wetenschappelijk artikel wilt here you go (moet je wel een 'echte' onderzoeker zijn wil je dit lezen):
http://www.jstor.org/stab...=1#page_scan_tab_contents

Ik ben zo ook een beetje klaar jouw onderzoek voor je te doen als jij de waarheid niet wilt weten maakt mij dat niet echt uit, je kan het zelf onderzoeken/lezen of niet maar ga niet lopen klagen dat mijn voor jouw makkelijk uitgekozen bron te weinig info bevat ik ben hier niet om les te geven en daar ben jij zelf verantwoordelijk voor mits je jouw standpunt wilt behouden (dat noemen we een debat).

tl;dr: k tnx bye
[...]

zulke uitspraken verdienen toch echt wel een verklaring.
Denk eens aan al die patent, merkenrecht en copyright wetgeving van hedentendage. Als dat creativiteit niet in de weg staat dan weet ik niet wat dan wel.
Anoniem: 167912 @Durandal1 oktober 2015 14:20
Denk eens aan al die patent, merkenrecht en copyright wetgeving van hedentendage. Als dat creativiteit niet in de weg staat dan weet ik niet wat dan wel.
Er is hoegenaamd niks mis met het principe van patenten, merkenrecht en copyright, wat overigens 3 totaal verschillende dingen zijn. De wetgeving kan waarschijnlijk beter aangepast worden aan de huidige stand van zaken, maar het principe blijft overeind.
In de VS zijn er excessen, voornamelijk op vlak van softwarepatenten (die in europa niet bestaan). Het beschermen van een uitvinding bevordert wel degelijk creativiteit.
Dat is veel te eenzijdig. Hoe groot acht jij de kans dat bedrijven tientallen miljoenen investeren in onderzoek naar een geneesmiddel, als een concurrent direct na de lancering ermee vandoor kan gaan? In dat opzicht stimuleren patenten dus juist creatie. Waarmee ik allerminst wil zeggen dat het huidige stelsel perfect is, integendeel. Maar dat is iets anders dan dat het alle creativiteit vermoord.
Het gaat erom dat kapitalisme en creativiteit twee compleet verschillende dingen zijn en het een leidt dus niet automatisch tot het ander, dit wordt namelijk wel gesuggereerd in de post waar ik op reageerde:
Kapitalisme leidt tot creativiteit...
Anoniem: 475099 @R0KH1 oktober 2015 02:18
Kapitalisme is een doodlopende straat en leidt helemaal niet tot creativiteit!
Creativiteit komt uit de persoon zelf en heeft vrijwel altijd een positieve invloed nodig. Helaas is juist de bovenstaande situatie niet bepaald positief en zet daarmee dus ook niet aan tot creativiteit.
Zowel kapitalisme als communisme leiden tot creativiteit:
  • Communisme: neem een kijkje in Cuba. Daar worden auto's uit de jaren 50 steeds opnieuw gerepareerd zonder onderdelen te importeren uit het buitenland. Een mens moet wel bijzonder creatief zijn om ruim 60 jaar lang een auto te repareren waar geen onderdelen voor te krijgen zijn.
  • Kapitalisme: als de computerboer op de hoek ingehaald wordt door het internet, dan kan hij zijn creativiteit gebruiken om zijn eigen online computerbezorgservice te beginnen.
Om onze markt (ik zit er ook in) toch gezond te houden moeten we gewoon naar dezelfde werkwijze als bij fietsenhandelaren. Hier bepaald de fietsen fabrikant de prijs en is er dus vrijwel geen concurrentie op dat vlak, dit vind meer plaats op het gebied van accessoires, service en klantvriendelijkheid/behulpzaamheid.
Ik weet niet of jullie in Nederland al ketens hebben als Decathlon, maar hier maken die ketens ook de zelfstandige fietsenhandelaars kapot, net zoals MM dit doet met de zelfstandige computerboer.
Zonder kapitalisme hadden we gewoon nog 1 telefoon provider, namelijk de overheid.
Het probleem is ook voor een groot deel prijsvergelijkers als de tweakers pricewatch, kieskeurig etc. Webshops doen er alles aan om bovenaan te staan en om de goedkoopste te zijn, ze maken de markt stuk door tegen belachelijke marges producten te verkopen. We zouden allemaal beter af zijn als we niet onze producten bij de goedkoopste halen maar juist die 5 euro meer uitgeven en bij een kleinere partij kopen, dan krijg je een gezondere markt en help je de economie. Het is een erg idealistisch beeld, maar kijk maar eens in de pricewatch, het zijn altijd de zelfde die bovenaan staan en de producten tegen een 3% marge weg duwen, of zelfs met min marge als het ze even uit komt, zolang ze maar bovenaan staan.
Het probleem is ook voor een groot deel prijsvergelijkers als de tweakers pricewatch, kieskeurig etc. Webshops doen er alles aan om bovenaan te staan en om de goedkoopste te zijn...
Allemaal prachtig, maar ik persoonlijk kijk ook verder dan de prijs. Een online shop kan dan nog wel zo goedkoop zijn, maar als de service belabberd is, dan ga ik toch liever voor een wat duurdere winkel. Ik betaal liever € 30 euro meer bij een winkel die betrouwbaar is dan bij een shop waar een waslijst van klachten bij staat (gebruik zelf eigenlijk alleen de vergelijker van Tweakers).

Reviews van en ervaringen met online winkels zijn voor mij dan ook zéér belangrijk.

/edit: klachen > klachten

[Reactie gewijzigd door ironx op 23 juli 2024 13:50]

Anoniem: 574346 @ironx30 september 2015 23:07
Moet je eens voor de grap kijken hoeveel mensen er nog steeds bij Max ICT bestellen. En hoe vaak je dan de opmerking leest "ja ik zag negatieve reviews maar ze waren zo goedkoop dat ik de gok waagde" dat soort mensen maken het heel moeilijk voor winkels die wel service leveren aan de klanten maar aan de kant worden gedrukt door prijsvechters die hun producten via honderden groothandels koppelen en dropshippen tegen extreem lage marges..
Dit dus. Als het €10-€20 meer kost maar de shopreviews zijn zo veel beter, dan maar meer betalen.
Dat is toch gewoon een keuze die die "goedkope shop" maakt?

Meggeko heeft bijvoorbeeld o.a. geen telefonische klantenservice om goedkoper te kunnen zijn dan andere webwinkels. Dat is toch gewoon hun keuze, net als de keuze die een consument maakt daar te kopen tegen een lagere prijs ten koste van service.

Overigens zijn er ook genoeg dure (web)winkels die qua service waardeloos zijn.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 13:50]

Anoniem: 574346 @!mark30 september 2015 23:08
je kan megekko gewoon bellen hoor. Megekko is CD-romland namelijk ;)
En krijg ik voor die extra prijs dan ook een betere ondersteuning? Anders kan ik beter kiezen voor de goedkopere webshop, want dan hou ik misschien wat geld over om een leuke game of iets anders erbij te kopen.
Soms wel en soms niet. Wij hebben hier ook een lokale computerwinkel die wonder boven wonder al 20 jaar in business is. Maar ik heb er wel eens mensen schreeuwend en tierend uit zien gaan dat het een oplichter is.. Heb zelf ook wel eens een harddisk gekocht bij een lokale computerboer die kaduuk was een half jaar later. Man kijkt er 3 seconden na en zegt jammer geen garantie is je eigen schuld doei !

Dezelfde dag rma aangemaakt bij seagate en opgestuurd en 2 dagen later een nieuwe harde schijf in de bus. Ik kan persoonlijk zeggen dat ik betere ervaringen heb met produkten naar de maker toe te sturen als langs gaan bij een computerboer. Je hoort me niet zeggen dat ze allemaal zo zijn maar sommige voelen zich ver verheven boven de computerleek en laten dit ook dikwijls blijken door bij voorbaat al een arrogante houding aan te nemen.

Laatste keer dat ik in een computerwinkel was probeerde ze me qtec voeding aan te smeren van 79.95..

[Reactie gewijzigd door Bartosy op 23 juli 2024 13:50]

De laatste keer dat ik iets in een echte computerwinkel gekocht heb was 8 jaar geleden, een laptop. Thuisgekomen, laptop aangezet en 3 dode pixels, onmiddelijk teruggegaan en de winkel wou geen nieuwe geven. (Een uur na aankoop) , ik moest zelf rma aanmaken en opsturen, tja dan zal ik wel online bestellen in het vervolg.
Inderdaad. Als je via internet besteld ben je beschermd maar in de winkel naaien ze je waar je bij staat.

Mijn zus wilde ook een notebook bij de BCC terugbrengen binnen een week omdat ze hem toch niet wilde maar deze werd niet retour genomen.
Dan had je nog geluk dat de winkel nog bestond. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat iets het na een paar maanden begaf en de winkel inmiddels al over de kop was gegaan. Kun je fluiten naar je garantie.
3% procent marge is genoeg voor een groot bedrijf die een miljoen laptops per jaar verkoopt.
Kapitalisme leidt tot creativiteit... mensen gaan hun creativiteit ontplooien en vinden een manier om hun product te verkopen. Waar een deur dicht klapt, gaan er 10 andere open.
dat is helemaal waar, maar je vergeet er wel bij te zeggen dat het proces van creative destruction er wel degelijk voor zorgt dat veel winkels naar alle waarschijnlijkheid gewoon geen plaats meer in de markt hebben.
Wie kent nog een voddenman, telefoonoperator of lantaarnaansteker? Dat zijn beroepen die gewoon verdwenen zijn, ik vrees dat hetzelfde lot vele huidige winkeliers beschoren is. Met creativiteit kom je maar zo ver, als een klant enkel en alleen op prijs koopt - en dat gebeurt naar mijn mening hoe langer hoe meer - houdt het op. In mijn stad is niet lang geleden een tot voor kort zeer populaire kinderboekenwinkel verdwenen. De verkoopster vertelde dat steeds meer mensen om raad kwamen vragen maar niks kochten. Vermoedelijk kochten ze uiteindelijk op amazon of bol omdat het daar 2 euro goedkoper is. Service wordt gewoon niet meer gewaardeerd, ik vrees dat we daar over enkele jaren collectief spijt van hebben.
[...]
Service wordt gewoon niet meer gewaardeerd, ik vrees dat we daar over enkele jaren collectief spijt van hebben.
Ik denk dat dat een lange-termijn-effect is van kapitalisme. Dat wil zeggen dat kapitalisme self-destructive is.
Die "service" wordt nu ook steeds meer digitaal. In dit voorbeeld: een blog over kinderboeken met affiliate link naar bol. Dat is dan creatief zijn.
Die "service" wordt nu ook steeds meer digitaal. In dit voorbeeld: een blog over kinderboeken met affiliate link naar bol. Dat is dan creatief zijn.
Ook in de digitale wereld ontstaat de strijd om de laagste prijs. Daarvoor gooien bedrijven hun creativiteit in de strijd. Er komt een dag dat (bijna) alle creativiteit al is uitgeprobeerd. De redding zou de opvolger van digitaal zijn. Die kan ik nu nog niet voorzien.
Overigens, als je naar het grote plaatje kijkt, dan is het digitale internet slechts een onderdeel van het nieuwe industriele tijdperk; daarmee kun je met minder personeel of gebouwen jouw bedrijf runnen. Aangezien een bedrijf streeft naar zo laag mogelijke verliezen en zo hoog mogelijke winsten, zal dat ooit een keer leiden tot een nieuw evenwicht, waardoor bedrijven op zoek zullen gaan naar nieuwe creatieve opvolgers van digitaal internet. Een paard kan niet leven van steeds minder voer en steeds hogere prestaties. Dan begint de volgende zoektocht naar nieuwe geldbronnen etc.
Ja, je kunt ontslag ook "een fantastische kans op herbezinning en zelfontplooiing noemen", maar dat veranderd weinig aan de realiteit dat de meesten die dit overkomt hier toch niet blij mee zijn. Iets als een videotheek zie je ook niet meer tegenwoordig, om voor de hand liggende redenen. Soms zit je op een dood spoor en dan helpen er geen creabea positivo mantra's.
Mijn vaders gordijnzaak is circa 12 jaar geleden veranderd in een tapijt- en gordijnzaak. Gordijnen alleen kon te weinig aan verdient worden. Vervolgens kwamen daar achterin de winkel verhuurartikelen bij (abrahams en sarahs). De woningbranche kreeg het moeilijk. Na een tijdje is voor de ooievaars en poppen ook ruimte in de etalage gemaakt en langzaam maar zeker is het oppervlak van de gordijn/tapijtwinkel geheel opgeslokt door een feestwinkel. De woningbranch ligt helemaal op zijn gat. Vele concurrenten zijn gestopt.

De feestwinkel had in het begin abrahams en sarahs als voornaamste inkomstenbron, maar heeft ook dàt weer verschoven naar ballonnen en verwante artikelen die eerst helemaal niet deel uit maakten van het aanbod. In een tijdsbestek van 12 jaar zijn er circa 4 transformaties geweest om de winkel aan te passen aan de markt en draait nu beter dan ooit. Af en toe nog eens een tapijt klusje.

In Utrecht heb ik hetzelfde waargenomen bij een videotheek die is getransformeerd tot feest(kleding)-winkel die ook nog een paar video's verhuurd. Waarschijnlijk hebben ze de video's inmiddels de deur uit gedaan.

Als je pessimistisch denkt zoals jij zul je inderdaad op een dood spoor komen. Maar als je daar op blijft zitten is het toch echt je eigen schuld.

[Reactie gewijzigd door Ras op 23 juli 2024 13:50]

Ik geloof alleen niet dat oligarchie een gezonde vorm van kapitalisme is, en of die vorm op een gezonde manier tot creativiteit leidt vind ik te betwisten.
Anoniem: 475099 @simon1 oktober 2015 02:09
Ik geloof alleen niet dat oligarchie een gezonde vorm van kapitalisme is, en of die vorm op een gezonde manier tot creativiteit leidt vind ik te betwisten.
Leidt kapitalisme niet per definitie tot olifarchie?
Kapitalisme leidt tot creativiteit... mensen gaan hun creativiteit ontplooien en vinden een manier om hun product te verkopen.
Sorry hoor, maar dit is wel heel naief.

Kapitalisme en creativiteit hebben niks met elkaar te maken. Kapitalisme in zijn meest 'pure' vorm beloont degene die het meest geld binnenharkt. Of hij dat nou doet omdat hij goede produkten maakt of omdat hij goed is in de kluit belazeren maakt in het kapitalisme niet uit. En omdat goede produkten maken vele malen moeilijker is dan de kluit belazeren zie je dat laatste veel vaker gebeuren. Maar inderdaad, dat kun je ook best 'creatief' noemen.

Je hebt dus niet per definitie een goed produkt nodig, alleen een goed verhaal. Als meer mensen jou eerder geloven dan je concurrent is die concurrent failliet (of opgekocht door jou) tegen de tijd dat mensen erachter komen dat ze belazerd zijn. Daardoor ontstaan er steeds grotere bedrijven die steeds minder goed zijn in het maken van goede of bijzondere produkten. Ze moeten immers een steeds groter deel van de markt bedienen, en dan is 1 'gemiddeld' produkt voor een grote doelgroep goedkoper om te maken dan 16 verschillende produkten die elk op hun eigen doelgroep gericht zijn. Er treedt dus 'vervlakking' op, steeds minder divers aanbod. Omdat elk van die bedrijven ongeveer diezelfde strategie volgt hebben ze steeds minder dat hen onderscheidt van de concurrent, en daarmee wordt de verleiding om de winst wat op te leuken met een klein beetje fraude wel heel erg groot, zeker als er een op hol geslagen kudde aandeelhouders in je bedrijfsrestaurant zit.

In markten waarin - door wat voor omstandigheden dan ook - weinig concurrentievoordeel is te halen gaat dit vroeg of laat fout. Spectaculair was natuurlijk de Enron-luchtfietserij, al wat langer geleden; prijsafspraken bij telecomproviders hebben we gehad, woekerpolissen, een Libor-dealtje staat me nog bij, evenals bij pils (waar je een 'tegenreactie' zag in het ontstaan van allerlei kleine brouwerijen, die nu weer per dozijn worden opgekocht door de grote brouwers, dus over een jaartje of tien zal er wel weer een schimmig dealtje tussen de brouwers boven tafel komen), er is een akkefietje bij Volkswagen (en waarschijnlijk een handvol andere dieselboeren), en het is wachten op fraudenieuws uit de hoek van zorgverzekeraars en energieleveranciers, bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 23 juli 2024 13:50]

quote: "Kapitalisme leidt tot creativiteit... mensen gaan hun creativiteit ontplooien en vinden een manier om hun product te verkopen."
Sorry hoor, maar dit is wel heel naief.
Dat klopt. Ik heb even advocaat van de duivel gespeeld om het menselijk brein van mijn medetweakers aan het denken te zetten. Een veelgehoord argument van kapitalisten is dat mensen hun creativiteit ontplooien, maar dat is de grootste kolder. Want, ook in het communisme ontplooien mensen hun creativiteit. Kijk maar naar Cuba, waar mensen heel creatief worden om auto's uit de jaren '50 nog steeds draaiende te houden zonder officiele onderdelen voor die auto's. Of aanstekers die gerepareerd worden op de meest creatieve wijze; nogmaals zonder gebruik te maken van officiele onderdelen of gereedschappen. Ontbering kan ook leiden tot creativiteit, als je kijkt naar de holbewoners die allerlei gereedschappen hebben uitgevonden. Dus lang leve de ontbering! :+
Kapitalisme en creativiteit hebben niks met elkaar te maken.
In het kapitalisme verkoopt men producten in een milieu van concurrentie. Dan ontstaat de volgende vraag: "hoe kan ik mijn concurrent een stapje voor zijn?" Als een bedrijf die vraag stelt aan haar werknemers, dan kunnen er hele creatieve ideeen uit de kast komen. Daar heb je die creativiteit die inherent is aan kapitalisme. Waar kapitalisme is, is creativiteit.
Je hebt dus niet per definitie een goed produkt nodig, alleen een goed verhaal.
Klopt helemaal. Goede marketing + slecht product levert meer op dan slechte marketing + goed product. Voorbeeld: met goede marketing kun je mensen overhalen om kankerverwekkende producten (= slecht) te kopen, bijv sigaretten.
In markten waarin - door wat voor omstandigheden dan ook - weinig concurrentievoordeel is te halen gaat dit vroeg of laat fout.
Al die voorbeelden die je daarna noemt hebben 1 ding met elkaar gemeen: geheimhouding. Bij concurrentie kun je niet anders dan geheimen bewaren. Toen je als kind op school iets moest bouwen of een raadsel moest oplossen etc, dan ging je concurreren met andere groepen; je liet niet aan de andere groepen zien waar je mee bezig was, anders zouden ze jouw idee stelen, toch? Kapitalisme heeft dat ook, maar dan voor volwassenen. Die geheimhouding is een belangrijk element voor fraude. Je kunt zeggen dat daar waar kapitalisme is, zal ooit fraude ontstaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 475099 op 23 juli 2024 13:50]

> Kapitalisme leidt tot creativiteit.

Dat zie je wel bij Volkswagen!
> Kapitalisme leidt tot creativiteit.

Dat zie je wel bij Volkswagen!
En niet alleen bij Volkswagen, toch? Ik had begrepen dat meerdere fabrikanten zo creatief zijn geweest.
Tja welkom in de wereld van de marktwerking. Wat is juist zie ik dat je 2 groepen krijgt, groot, groter, grootst en kleine gespecialiseerd.

Als jij als kleine ondernemer denk mee te kunnen met de groten en tegen scherpe marges wil werken, graag je je eigen graf. Als kleine ondernemer zul je extra dingen moeten aanbieden die de grote niet kunnen aanbieden. Service op locatie, hulp bij problemen, verzin zelf een unique selling point en je kan overleven.
Er valt niet te overleven door er puur en alleen technische dienst en service op locatie bij te doen, ook niet als je er iets speciaals bij doet zoals misschien domotica oplossingen of andere specialistische zaken. De marges op je normale verkopen zijn gewoon te laag en de kosten van huur pand en personeel en dergelijke te hoog om te overleven.

In vrijwel alle branches in de detailhandel is het gewoon normaal om marges van 20% en hoger te hanteren, maar dat is lastig in de computerhandel omdat je jezelf daarmee te snel uit de markt prijst. Marktwerking zou moeten zorgen voor een evenwichtsprijs en dat doet het in dit geval helemaal niet blijkt wel uit bovenstaande situatie.

Het probleem ligt dus dieper dan het simpelweg moeten aanpassen aan de markt.

[Reactie gewijzigd door R0KH op 23 juli 2024 13:50]

In vrijwel alle branches in de detailhandel is het gewoon normaal om marges van 20% en hoger te hanteren, maar dat is lastig in de computerhandel omdat je jezelf daarmee te snel uit de markt prijst. Marktwerking zou moeten zorgen voor een evenwichtsprijs en dat doet het in dit geval helemaal niet blijkt wel uit bovenstaande situatie.

Het probleem ligt dus dieper dan het simpelweg moeten aanpassen aan de markt.
Nope, het probleem ligt erin dat computershops zichzelf speciaal vinden en denken dat ze het wel kunnen doen wat nergens anders lukt.

Kijk eens naar het gemiddelde stadsbeeld en je zal zien dat ook de detailhandel al jaren op zijn gat ligt (er zijn een aantal ketens en die zie je overal omdat die vanwege hun massa nog iets kunnen doen, maar de echte kleine winkels zijn al jaren weg)

De computerhandel kent nog steeds marges van 60+% (ga eens kijken naar de marge op een kabeltje oid), alleen op de grote spullen daar zit weinig marge, maar dat is in de detailhandel niet veel anders.
Je moet zelf iets bedenken waardoor je een verschil kan maken en betere marges krijgt.

Laatst verteld mij iemand mooi voorbeeld van een fietsenmaker. Internet hij verkoopt bijna geen fietsen meer. Dus besloten reparatie te doen. Nee geen duur huur pand meer. Busje , op bij de mensen thuis op locatie en afspraak te werken. Service aan huis stellen veel mensen op prijs en zie daar hij kon er leuk van leven.

Zeuren over marge, helaas als het zo is, is het zo. Ik kijk altijd naar de USA daar hebben ze wat wij krijgen al jaren. Je ziet daar groot groter grootst en klein gespecialiseerd die service aanbieden.
Online bieden "de groten" goederen dikwijls goedkoper aan eindgebruikers aan dan ikzelf ze kan kopen aan groothandelsprijs, bovendien verzenden ze het gratis.
Voor mij als klant zie ik meer voordelen dan nadelen!

Begrijp me niet vekeerd, natuurlijk heb ik sympathie voor de winkelier die het niet red tegen "de grote jongens", maar het is de aard van een vrije markt dat de consument zelf kiest wat hij het belangrijkste vind.

De kleine retailers hadden vooral bestaansrecht op basis van hun positie op het gebied van distributie. Handig om een winkel om de hoek te hebben. Intussen zijn de processen van levering en reverse logistics door de webwinkels zodanig ingericht, dat klanten de nadelen van het niet hebben van een winkel om de hoek voor lief nemen.

De risico's van online bestellen worden afgedekt door de fabrikanten, grote webwinkels en creditcardmaatschappijen. Betalen en bestellen gaat bijna makkelijker dan betalen aan de kassa.

Heeft er ook mee te maken dat de hardware zelf een stuk betrouwbaarder en goedkoper is geworden: een laptop met SSD heeft veel minder vaak onderhoud nodig dan een PC met losse onderdelen.
Dan heb je nog het feit dat de fabrikanten zelf beginnen met hun eigen winkels. Zoals Samsung en Apple, het is gewoon kwestie van tijd voor diegene die er nog geen hebben.
Dit lijkt me de toekomst van retail. Winkels van primair online verkopers, die als showroom en service-center dienen. Zie Apple, maar ook Coolblue.

Allemaal spijtig voor de winkeliers, maar zij hebben alleen bestaansrecht als zij iets superieurs aan de klant bieden. De klant stemt met zijn portomonnee.

Zelf zal ik de kleinere computerzaken missen. Ik kom er liever dan bvb. de MM, maar van mijn magere, onregelmatige, aankopen alleen kunnen ze niet leven.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 13:50]

Ik denk dat je visie van de toekomst van retail iets te rooskleurig is.

Er wordt hier teveel en te vaak vergeten dat de computerhandel een specialisme is en niet een broodrooster of magnetron waar je na het al dan niet lezen van de handleiding weet hoe het functioneert.
Heel veel mensen zijn gewoon enorm afhankelijk van een kenniscentrum voor dit soort apparaten vanwege de complexiteit ervan. Ja, de meesten weten wel hoe ze de basis dingen kunnen doen, maar zodra er een probleem is zijn ze afhankelijk van hulp en deze hulp bevind zich dan het liefst op de hoek van de straat, want het probleem moet natuurlijk zo snel mogelijk opgelost worden. Een technische dienst is daarmee ook veel efficiënter dan iemand die op locatie komt kijken en tevens een stuk voordeliger.
Zo'n technische dienst op de hoek kan niet op zichzelf bestaan en zal er dus een winkel bij moeten draaien voor de liquiditeit en de extra inkomsten om zo te kunnen leven. Dit gaat echt enkel en alleen werken met gezonde marges en bij aankoop in deze winkel staat er gratis en/of voordeliger service en onderhoud tegenover. Koop je op internet en kom je voor service aankloppen, prima, maar dan betaal je de normale tarieven.

Zolang mensen niet volledig technisch onafhankelijk zijn en alles out-of-the-box perfect werkt zijn speciaalzaken met technische kennis gewoon hard nodig. O-)
Lijkt er niet op dat je een winkel runt. Een winkelpand huren is veel duurder dan een rondrijdend bestelbusje waarbij je vanuit huis werkt. Een technische dienst op de hoek van de straat kan prima functioneren als dat gewoon een woonhuis is. Wat dat kenniscentrum betreft: Je kunt natuurlijk een computer-vragenuurtje/cursusdagje organiseren in het buurthuis (entree 5 à 10 euro of misschien werkt zelfs een fooienpot in dit geval) ipv alle kennis gratis in je dure winkelpand verstrekken aan klanten van de mediamarkt en coolblue.

En korting geven op je diensten omdat ze in je winkel kopen? Dat is een goed recept voor faillisement. Je kunt het beter omdraaien en 5% korting op de artikelen in de winkel als iemand diensten van je afneemt, want dan hou je er als winkelier nog wat aan over. Aan je diensten kun je veel meer verdienen aangezien je daarbij geen inkoop kosten hebt.
Alleen die technische dienst kan dus niet in een klein winkeltje draaien, daar kan hooguit het handige buurjochie/neefje op zaterdag wat bijbeunen.

De tijd van de "echte" technische dienst is al jaren voorbij, alles moet naar de fabrikant terug dat is de enige nog met een fatsoenlijke technische dienst (of een los reparatiecentrum)

En de grote jongens die weten dit en hebben daarom dit goed geregeld en dus komt er elke dag een PostNL wagen daarlangs om en de webshopbestellingen op te halen en de reparatie-goederen terwijl het bij een klein winkeltje rustig een week kan blijven liggen.

En dat handige buurjochie / neefje dan wat failliet gaat, die biedt zich al lang aan op internet / onder vrienden en familie en verdient daar zijn zakcentje mee. En die is ook al weer deels voorbijgestreefd door studentaanhuis etc.

Het enige waar nog echt droog brood in te verdienen valt is of in massa verkopen (webshops / mediamarkt etc) of advies verkopen, alleen advies verkopen dat gaat enkel werken over de breedte van de markt en die is zo breed geworden dat een klein winkeltje die al decennialang niet meer beslaat, dus krijg je nu mensen / organisaties die niets meer verkopen en enkel advies geven en de klanten zelf het advies aan laten schaffen via webshops / mediamarkt etc.
Het jaar 2005 belde net, ze willen hun computerwinkel terug.Waarmee ik wil zeggen dat mee moet gaan met je tijd. Het gedrag van consumenten verandert en winkels moeten zich daaraan aanapssen. Ik denk net dat heel goed gaat in de sector, tenminste voor diegene die inspelen op de nieuwe realiteit.
voor jou miss. maar de meeste mensen hebben echt nog steeds hulp nodig als hun computer het niet doet. Maar als je bedoeld als winkel die alleen verkoopt hebje gelijk. Ik den kdat mycon zich had moeten specialiseren op reparaties en verkoop erbij doet. Dat doen de meeste kleine winkels ook.

Een auto kan je ook online kopen en toch zijn er garages zat....
De (grote) jongens die voor wurgmarges staan te verkopen moeten wel ergens van kunnen eten natuurlijk...
en precies wat die laten liggen verdien ik m'n boterham op.

Koop in mijn zaak een desktop of laptop en je krijgt 'm getest en volledig gebruiksklaar geinstalleerd.
Daar betaal je meer voor maar de groep "jan modaal" en "digibeet" loopt de deur bij me plat...

Supergoedkoop gaat als een lopend vuurtje maar super service nog veel meer...
Zeker als dat mond op mond word doorgepraat...

Qua verkoop is er bijna geen droog brood meer te verdienen maar op service zo veel meer...
Klopt,
m.b.v. goede service komen de klanten steeds weer terug. Hier is het ook vreselijk druk. Maar van de winkel moeten we het niet echt hebben. Maar service, op locatie, etc gaat als een speer. De enige reden waarom wij nog computers verkopen is eigenlijk om de service. Je koopt een nieuwe computer, brengt de oude computer. En wij zorgen ervoor dat alles overgezet wordt. Documenten, E-mail, Programma's. En in zoveel mogelijk dingen bekwamen. Vooral met zakelijke service (klein bedrijf) valt veel te winnen.

Er vindt hier wel een duidelijke verschuiving van consument naar zakelijk hier. Precies om die reden. Consumenten willen alles goedkoper en kijken helaas niet verder dan de prijs. Terwijl zakelijk juist garanties wil en erg kritisch kijkt hoe de service en kennis zijn. Door in zakelijk te specialiseren en het momenteel wel zo dat wij hier heel erg druk hebben.
Anoniem: 439180 @labomba1 oktober 2015 14:00
Beste labomba,
Dit heet tegenwoordig marktwerking. Of je nu in computers etc. handeld of een kleine kruidenier bent, het spijt mij maar voor u is het afgelopen. En de grote jongens hebben absoluut geen medelijden met deze kleine speciaal zaken!!
Lig er helemaal niet van wakker hoor schat.
Ik oefen mijn zaak uit in bijberoep en heb nog steeds mijn vaste klanten.
Komt de dag er dat helemaal niets meer te verdienen valt dan stop ik er gewoon mee hoor :O
reken ji jje percentages over de inkoop ex btw? Zo nee, dan draai je nog nette marges als je alleen verkoopt.
Wij doen lagere marges dan dat en installeren m dan ook af (meuk software er af, optimaliseren en standaardsoftware er op (gelukkig is er ninite). Verkoop zit geen droog brood in, reparaties moeten wij het van hebben, en uren in buitendienst. Zakelijke markt is gelukkig makkelijker wat te verdienen, maar ook geen vetpot.
Nooit gehoord van Ninite, thanks voor het vermelden :D Hier kan ik mensen heeeel gelukkig mee maken :)
En nu heb je weer klanten van hem afgepakt :+
Depends :P waar in nederland hij zit haha.
Help zelf af en toe mee in een pc zaak en dan is dit tooltje voor standaard installaties wel fijn.
Om zooi er af te halen gebruiken wij Decrapifier, ook echt een aanrader :)
Ja maar de enige die er om malen momenteel dat de kleine winkels dicht gaan zijn de mensen die er werken en de eigenaren zelf. Het is misschien lullig, maar het model is gewoon niet meer van deze tijd. Als je in zo een winkel staat dan zeg ik, ga gauw op zoek naar een andere baan! Je weet waar je staat en je weet dat waar je staat het uiteindelijk niet gaat redden. Besluit je het toch te gaan uitzitten, dan moet je ook niet raar opkijken dat je uiteindelijk gedwongen eruit moet...

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 13:50]

Goed gesproken, maar ook de grootste ketens van België staan onder druk hoor. Voornamelijk de winkelbediendes.. Zij moeten belachelijke targets halen om het verschil te maken.

Sterkte aan alle vdb, selexion, krefel, ep,.. Partners...
Ook deze zullen binnen 10 jaar beginnen verdwijnen. Zie ook het nut van die ketens niet echt meer. Behalve om eens iets fysiek te bekijken/beluisteren.
Alle witgoed bv. is stukken goedkoper online (tot 50% goedkoper dan vandenborre), vooral in Duitsland. Gezien garantie Europees is en de fabrikant hun monteur stuurt, heb je geen fysieke winkel meer nodig.
Ik snap je wel maar... 15 jaar geleden elk PC boer had dikke marges en ze waren heer en meester.(lang leve PC project... computers waren dik 10 to 20% duurder dan in Duitsland) Verder online winkels zijn niet in 3 dagen uitgevonden. Je kon al vanaf 2008 zien dat met kleien retail "PC boer" is het afgelopen. ... tijd zat om zich aanpassen.

My Com... ze hebben nooit iets op voorraad en als online winkel zijn niet de goedkoopte, personeel van 16-18 jaar kan alleen prijs kaartje voorlezen en iets op tweakers.net opzoeken :+ ...

Ik ga naar een echte winkel als ik iets dringend nodig heb, en dag ga ik meestal langs paradigit, mycom en media markt... meestal moet ik het toch online bestellen want ze hebben het niet op voorraad.
Moet je je winkel opzeggen en online gaan of iets heel anders gaan doen, tijden veranderen, dat is altijd al zo geweest, de schillenboer en mijnwerkers hebben hetzelfde meegemaakt, je word helaas overbodig of te duur om deze "ambacht" nog door te zetten.
Ook moet je dan nog eens tranportkosten, winkelkosten en andere ervan af trekken.
Dan heb je nog het Internet, allemaal leuk voor de consument maar de kleine retail draaien ze hiermee compleet om zeep.
Hier idem:
Even een voorbeeld:
Samsung 850 EVO M.2 500GB in de pricewatch: vanaf € 187,80 incl btw en verzending.
Dezelfde SSD bij Also (Groothandel) € 174,60 EX BTW, EX verzendkosten. (211,27 incl, + verzendkosten)

Raar dat ik dan naar Mycom ga om in te kopen. . . ;)
Met simpelweg dozen schuiven ga je het niet redden, de grote jongens zijn goedkoper, bezorgen gratis, hebben alles in het assortiment en alles is op voorraad. Dat je daar niet tegenop kan is logisch.

Als lokale winkel moet een je speciaal zijn met bijzondere producten die niet te koop zijn bij de media markt of bol.com. Hier een aantal voorbeelden:

* TV met htpc combinatie, werkt beter dan een smart tv en kost hetzelfde of minder
* Steam box, als kit of compleet systeem
* Standaard systemen verkopen zonder bloatware (dus een schone windows er op)
* Custom made bureaus speciaal voor gamers, ontwerpers enz.
Anoniem: 503755 @labomba1 oktober 2015 11:47
Het hele systeem is onzinnig en initieel maak je als klant 'winst' door de lagere aankoopprijs, maar eigenlijk spannen we een net, over de economische put van de toekomst.

Een lage prijs is grotendeels het gevolg van automatisering en schaalvergroting wat resulteert in slechtere arbeidsvoorwaarden en het ontstaan van machtsblokken die geheel buiten onze democratie vallen en 'a la carte' wetgeving afdwingen door economische chantage van onze beleidsmakers. Beleidsmakers die met hun beleid, kiezers moeten overtuigen, om een verlenging te bedingen van hun 'contract' of een plaats af te dwingen in de raad van bestuur (of verschillende).

De dag dat de grote voorstanders van bovenstaande waanzin hun job in rook zien opgaan, een fenomeen dat niet enkel beperkt is tot jobs waarvoor weinig kwalificaties nodig zijn, (cheap) sourcing is immers een globaal gegeven (met dezelfde wetmatigheden) en voor een lagere vergoeding hetzelfde mag gaan doen, dan schreeuwt iedereen moord en brand, ook de beleidsmakers.

De beleidsmakers hebben echter hun eigen sociaal vangnet gemaakt: Allerhande mandaten in raden van bestuur of een nieuwe job in één of andere Europese instelling. De verloning daar is ietwat aangenamer dan ons vangnet.

Tot (zoals in elk multi level marketing verhaal) de top van de pyramide zijn eigen fundamenten heeft weggehaald, die in mekaar stort en andere, nog grotere, pyramides de brokstukken verdelen en dezelfde oefening herhalen.

Wie niet leert uit fouten van het verleden is gedoemd om dezelfde fouten te maken in de toekomst.

Quod erat demonstradum.

/G
Ik denk dat @cyberfly gelijk heeft.

Zelf ga ik "altijd" naar winkels als Media Markt voor simpele dingetjes. Maar voor mijn fotografie spullen ga ik "altijd" naar de lokale fotografie winkel. Zij weten er veel meer vanaf dan die knulletjes bij Media Markt en kunnen daardoor ook echt goed aangeven wat ik moet hebben.
Dat die 32gb SD kaart daar veel duurder is, neem ik voor lief, want ze staan altijd voor mij als klant klaar. Als ze iets niet hebben en normaal niet verkopen, dan bestellen ze het voor mij. Dat levert hun wellicht niet meteen wat op, maar ik blijf wel terug komen. En ik heb lenzen, flitsers, sd kaarten, statieven in "overvloed".

Ik denk dat een elektronica zaak een niche moet gaan vinden en daar echt EXCELLENT in moet worden. Probeer niet 100 producten te verkopen, maar verkoop 10 producten en weet alles over dit product. En zorg voor die supergoede dienstverlening. Dat kunnen websites over het algemeen nog niet (heel goed) en bij de grote Media Markten van deze wereld vind ik de dienstverlening ook heel slecht. 9 van de 10 keer weet ik ze meer te vertellen over het product dan zij zelf.
Als je een tablet wil: "Ken je Apple al?". Als ik een laptop wil: "Heb je wel eens een Macbook uitgeprobeerd?". Altijd voelt het alsof ik wordt 'getricked' in duurdere prijzen van producten die ik niet wil (Geen Apple gebruiker haha). Ik denk dat meerdere mensen dit bij grote ketens herkent. Ze hebben vaak wel hele scherpe prijzen, maar willen daardoor (misschien) ook de duurdere spullen liever aankaarten. Daarom vind ik televisies kopen ook altijd zo'n drama. Door zulke situaties gaan mensen sneller online zoeken, want ze willen geen advies. Mijn schoonvader zegt altijd tegen verkopers: "Ja het is zo goed, omdat die zo duur is zeker?"

Als jij een objectief en eerlijke suggestie kan geven, dan maakt dat een blijvend verschil in de klantbeleving. (Ben ik van mening)
Dat is dus precies waarom zaken ten onder gaan, de kosten zijn gewoonweg te hoog.
Zelf heb ik ook precies dit probleem en dan ben ik alleen maar bezig met een webshop.
De marges die jij opnoemt vind ik nog hoog, die haal ik bij lange na al niet.
Winst wat ik maak is in veel gevallen onder de €10.
De groothandels zijn allemaal graaiers en verrijken zichzelf alleen maar.
Die zijn er alleen maar voor de Mediamarkten onder ons, ja meneer als u 200 stuks afneemt dan kunnen we wel een beetje korting geven.
Dan kunnen mensen wel roepen dat je je winkel een beleving moet maken maar daar is geen budget voor. Huren voor winkels zijn abnormaal hoog, neem een winkel aan de Ceintuurbaan in Amsterdam €5000,- excl BTW per maand en andere zaken komen er nog bij.
Daarnaast verwacht men nog service ook, waarvan? Zelf kan je al amper boodschappen doen van je winst omdat er gewoonweg niets van over blijft. Het word eerst eens tijd dat de marges en huren veranderen en de kleine ondernemers niet doodgemaakt worden door de groothandelaren.
Ben het met je eens internet was vroeger een leuk iets, maar op het moment maakt het heel veel mooie winkels kapot. En ik moet toe geven dat ik ook heel veel via internet bestel.

Zelfs in fastfood restaurants en pretparken zie je het gebeuren, een big Mac bestel je nu op een computer, laat ik nou nog ouderwets zijn en bij die ene kassa met die mooie meid gaan staan.
Als ik een reden had om in jouw winkel een computer te komen, dan kwam ik wel. Maar ik heb totaal geen reden ervoor, want online is gebruiksvriendelijker dan offline. Je geeft zelf nota bene alle redenen aan!

Ik zou zeggen: sluit je winkel en ga iets doen waar nog wel toekomst in zit. Ik zou bijvoorbeeld kijken wat er te doen valt in de pakketpost, want iets zegt mij dat dat alleen nog maar gaat toenemen...
"Online bieden "de groten" goederen dikwijls goedkoper aan eindgebruikers aan dan ikzelf ze kan kopen aan groothandelsprijs, bovendien verzenden ze het gratis. "

Zou je dan niet beter inkopen bij die "groten" in plaats van bij de groothandel?
Ik zou zeggen koop gelijk in China in. In China is BV software 60 % goedkoper (GTA 5 kost op steam 59,95 euro maar slechts 29,95 in dollars op de Chinese steamstore) dit is maar een voorbeeld maar veel fabrikanten leggen een extra opslag op de verkoopprijs als de verkoop in Europa geschiedt. Ik heb dit al met heel veel dingen ontdekt. Fluke meters / Audio apparatuur / software / computer hardware. Komt gewoon omdat fabrikanten ons te "rijk" vinden en dus meer laten betalen. Dus verder kijken dan inkopen bij een distributeur in Nederland.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 23 juli 2024 13:50]

Vergeet de hoge BTW in het 'rijke' Nederland niet.
Toen MyCom ~6 jaar geleden de switch naar de nieuwe "Mediamarkt" formule maakte ging het snel achteruit. De dagen dat we dranghekken nodig hadden voor de klanten waren toen snel verdwenen, de omzet liep een factor 10 terug op een zaterdag en geld voor goed technisch personeel was er niet meer.

De lokale ROC's werden leeggehaald voor verkoop personeel en 1 a maximaal 2 fulltimers in de winkel. Meer focus op veel verkopen (cross- en upsell, verzekeringen) en prijzen waren toen ook stuk lager om te concurreren met webshops (zeker op onderdelen).Toen ik in 2012 het franchise filiaal verliet (ook naar aanleiding van versoberende secondaire voorwaarden) voelde het ook niet goed (buiten dat het een hele fijne werkgever was waar ik ontzettend veel plezier heb gehad!!). Vooral de agressieve manier van verkopen sprak mij absoluut niet aan, voornamelijk omdat ik een technisch persoon ben en moeilijk professioneel kan liegen, het probleem is alleen dat ze je destijds elke dag de cijfers lieten zien en of je nog op schema's lag met de KPI's en regelmatig op training moest in Rotterdam om je verkoop technieken te verbeteren.

Mijn ervaring loopt tot midden 2012, dus mocht er daarna opeens allemaal veranderd zijn dan moeten huidige mensen dat maar eens vertellen :>
Ik ben er sinds de switch naar grijs die daarmee samenging ook nauwelijks meer geweest. Net als Dixons veel minder spullen in de winkel. Dixons heeft daarbij heel erg een Apple uitstraling in hun reclameuitingen, dus als je die niet zocht, liet je de winkel al snel links liggen.

Maar algehele malaise met fysieke winkels is gewoon dat ze in de regel op voorraad hebben wat je niet nodig hebt. De meeste argumenten komen hier wel langs: De zonsondergang van fysieke winkels
Klopt helemaal, tegen mijn einde bij MyCom was het zelfs zo dat winkelvoorraad pas heel laat betaald hoefde te worden, pin me er niet op vast maar het was langer dan 2 maanden. Web bestellingen moesten alleen betaald worden als het ook daadwerkelijk was opgehaald en hele dure producten (zoals meerdere iMacs) mochten worden geretourneerd naar het magazijn/dc.

Ze hebben vanuit mijn ogen een aantal verkeerde beslissingen gemaakt, maar wie was ik, aan het einde maar een simpele medewerker. Ik kan me alleen nog de berg vaste klanten herinneren die we altijd goed hielpen en ontzettend blij waren als ze last-minuten nog langskwamen en goed geholpen konden worden, ook de avonden dat we tot 23:00 doorwerkte om reparaties klaar te krijgen en zelfs om 22:00 nog iets verkochten omdat iemand bij ons de lichten zag branden... mooie tijd was het, maar tijden veranderen en oude concepten maken ruimte voor nieuwe innovaties, zo gaat het nou eenmaal.
Met de omgegooide formule was de lokale Mycom een afhaalpunt voor een webshop voor mij meer niet. Eerder was het gewoon de winkel om de hoek waar ik niet hoefde te wachten op verzending. Voeding defect en gelijk een nodig? Toetsenbord doormidden en nieuwe nodig? Ram op mijn graka opgefikt en tijdelijke vervanger nodig? Mycom om de hoek kreeg mijn geld. Nu hoef ik er niet meer heen voor dit soort dingen, als er al voorraad ligt is het lauwe but van icidu of slechter.
Ja ook dat is helemaal waar. Voorraad is absoluut ondermaats, ze hadden amper wat en de dingen die ze wel hadden zocht ik niet (geen enkele Samsung SSD op voorraad).
ICIDU werd door ons altijd vergeleken met Sweex/Trust, niet om over naar huis te schrijven dus. Ook de MP systemen zaten vol met fouten. Als het ze niet hardwarematige problemen vertoonde waren ze wel verkeerd ge-image'd.
Maar wij deden altijd ons best om de mensen zo goed mogelijk te helpen, en lieten mensen geen klik (17.50 per kwartier destijds) betalen voor het vastdrukken van een geheugenbankje (MyCom Ceintuurbaan, Amsterdam in de aflevering van RamBam eerder dit jaar).

Nogmaals, tijden veranderen en het is misschien jammer maar zeker niet onverwacht.
Anoniem: 170109 @DJVG30 september 2015 21:24
nee hoor niks veranderd werd zelfs nog erger in mijn beleving dan jij het vertelde, Ik werkte er tot mei dit jaar(totaal 2,5 jaar) en als je het ene goed deed was het andere weer niet goed. Ik kon niet liegen tegen klanten daar door kwamen ze ook weer terug naar mij maar dit was niet goed volgens leiding gevende want ik moest verkopen want die dag werd de klant wel geteld door de klanten teller.
Als je niet zoveel procent van de klanten die binnen kwamen wat verkocht kreeg je als team op je donder en binnen het team kreeg je persoonlijk ook op je donder van je shop manager.
Maar afgezien daarvan heerlijk kunnen werken veel mensen waren blij met de service aangezien ik wel moeite deed om op de technische dienst alles op alles te zetten de klant te helpen en ook mijn skills te verbeteren.
Helaas namen ze het laatste jaar dat ik er werkte ook random mensen aan die niks deden met verkoop, techinsche dienst of ervaring in verkoop. 1 toemalig collega werd aangenomen omdat hij er fatsoenlijk uitzag en mensen wel op hem zouden afstappen en hij goedkoop was want net 18.
Geen verkoop ervaring en het geintje dat we uithaalde liet al zien dat ie geen verstand had van computers of wat dan ook en dat gaf hij ook toe.
Wat is het verschil tussen asus en intel :P nou das appels met peren vergelijken maar hij probeerde het uit te leggen en tja dat ging dus niet.
Erg jammer ik zei al neem personeel aan met kennis maar nee daar was geen geld voor.
Steven Bakker ziet af van nieuw Dixons-avontuur

van: Richard Smit / FD

Steven Bakker, oprichter van het in surseance verkerende BAS Group, keert niet terug bij het bedrijf achter de winkelketens Dixons, Mycom en iCentre. De ondernemer, die acht maanden geleden vertrok bij het bedrijf, zei vorig weekeinde dat dit hem gevraagd was door grote leveranciers. Hij ziet daar nu van af.

'Dat lijkt mij niet de beste weg vooruit', aldus Bakker in een toelichting. Hij wil zijn kennis en ervaring liever inzetten om ondernemingen te begeleiden bij visievorming, strategie en veranderingsprocessen. 'Om dat te mogen doen zonder direct zelf de hele operatie op je nek te hoeven nemen, ervaar ik nu elke dag weer als een cadeautje. Belangrijker dan dat is eigenlijk nog dat ik geloof dat verdere consolidatie van de elektronica-retail nu noodzakelijk is.'

Onderhandelingen

Volgens Bakker is een aantal marktpartijen in onderhandeling om de BAS Group over te nemen. 'Ik heb er vertrouwen in dat er dit weekend door een aantal partijen stevig doorgewerkt en onderhandeld zal worden, waardoor er waarschijnlijk begin volgende week al meer duidelijkheid zal zijn over de toekomst de BAS Group en haar formules.'

Hij voert eraan toe een nieuwe eigenaar graag waar mogelijk en indien gewenst bij te staan om zo veel mogelijk arbeidsplaatsen te kunnen behouden.
Ik denk dat heel mycom fait gaat.
Wel jammer maar wat wil je als hun prijzen vaak hoger zijn dan op een web shop.
Wat veel mensen vergeten is dat je dan ook service bij die iets hogere prijs krijgt. Bij een webshop (die geen eigen winkels hebben) is het zo dat je het product maar moet opsturen. Even een voorbeeldje wat ik zelf heb meegemaakt met een Paradigit winkel in Eindhoven. Alleen SSD ergens anders gekocht samen met videokaart, verder vrijwel alles bij Paradigit;

In januari heb ik mijn computer gebouwd, en wilde daar uiteraard Windows 8.1 op installeren (op de SSD). De SSD werd herkent en kon er dingen op zetten via een andere pc. Windows erop zetten lukte niet vanwege een of andere soort partitiestijl. Na een weekend lang heel de dag door in de bios gezeten, toch maar gekozen om naar de Paradigit winkel te gaan. Het was op een rustige maandag avond rond een uur of 8. Iedereen keek mij en mijn vader aan wat voor een beer van een computer ik bij had (niks extreems ofzo...).

Afijn, probleem uitgelegd bij de klantenservice. Meteen op de balie de pc op de monitor aangesloten en ook de werknemer een half uur lang in de bios gekeken. Daarna een andere werknemer erbij gehaald, ondertussen stonden ze daar met 3 man. Het lukte niet en toen hebben ze besloten hun eigen (dezelfde) SSD met Windows erop in de pc te zetten, dit werkte.

Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat er een foutje in de SSD zat, welke ik ergens anders had gekocht (Alternate). Bij Paradigit had ik meteen een nieuwe uit de winkel meegekregen, als ik heb daar had gekocht. Bij Alternate moest ik 3 weken wachten op een nieuwe.

Rond half 10 wilde we de winkel verlaten en vroegen mijn vader en ik ons af wat dat ging kosten; de vriendelijke medewerker antwoordde; helemaal niks!

Dat noem ik nog eens een goede service, en ja inderdaad, je betaald er wat voor, maar de service mag er wezen :D !
Helaas zoeken mensen service altijd achteraf. Merk ik in de winkel genoeg, mensen die toch voor 15,- (op 700,-) minder ergens anders komen en dan wel (gratis!) service van ons verwachten, want het goedkopere bedrijf doet alles extern en daar duurt het een maand of 2.
Heb tijden lang ook plenty van dat soort cheapskates gehad...
Is lastig maar als je het maar hard speelt heb je er al snel veel minder tijd voor nodig...

Ik service alle hardware maar spul wat bij derden vandaan komt krijgt 0 coulance en altijd een rekening..
50% van wat ik aan reparaties en installaties heb komt elders vandaan en levert me alsnog een boterham op.

Tuurlijk heb je altijd drammers en centenzitters maar met het overgrote deel ben ik binnen een paar minuten klaar..
Wij doen ook niet heel moeilijk, er zitten kosten aan verbonden en klaar. Maar eerst in de winkel komen voor advies, dan online bestellen en daarna de winkel weer in voor service vind ik vrij jammer. En dan wel achteraf roepen dat het zo'n goede service/winkel is. Ja...
Yup, als ik helemaal niks bij de Paradigit winkel had gekocht, had me dat onderzoek 70 euro (minimaal) gekost. En ik herken het volledig, vrienden van mij hebben hun telefoon goedkoper, maar af en toe wel een maand kwijt voor reparatie...
Wordt het niet eens tijd dat we iets minder 'computersupermarkten' hebben zoals MM, Saturn, Fnac waar de rekken voor 75% met rommel gevuld zijn ... en wat meer echte merkwinkels met origineel materiaal en certified accessoires?

Een Microsoftwinkel, Samsungwinkel, Sonywinkel ... moet toch echt wel kunnen. Gevuld met materiaal dat OEM is en accessoires die gewoon samenwerken met het originele product en de nodige ondersteuning hebben.

In zo'n 'dedicated' winkels heb je dan ook personeel die z'n producten kent, en niet zomaar laaggeschoolde verkopers.

Mensen zijn heus wel bereid om iets meer te betalen als ze weten dat ze kwaliteit krijgen hoor. Kijk maar naar de Apple Stores en premium resellers, uitzonderingen daar gelaten.
Maar dan heb je het probleem dat de klant keuze wil. Een klant wil een schap vol met 20 verschillende laptops zien waar maar drie voor de klant aantrekkelijk zijn maar de klant wil nou die keus hebben.

De Apple store loopt toevallig heel goed omdat er ook een enorm budget is voor deze winkel en er niet gekeken hoeft te worden naar een personeelslid mee of minder.

Daarnaast zijn laaggeschoolde verkopers niet per definitie goede of slechte verkopers. Het is allemaal niet zo zwart wit om te zeggen van neem goed personeel aan.
Mensen zijn heus wel bereid om iets meer te betalen als ze weten dat ze kwaliteit krijgen hoor. Kijk maar naar de Apple Stores en premium resellers, uitzonderingen daar gelaten.
Je weet wat iCentre is, heh? En je weet dat die al eerder op het randje van de afgrond gehangen hebben toen BAS ze over nam? En dat ze nu dus weer op het randje hangen?

En iCentre is echt niet een kleine 'uitzondering'.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 13:50]

Jawel dat zijn ze wel. Icentre heeft door een aantal stomme investeringen teveel idioterij uitgehaald en is daardoor over de kop gegaan en heeft oa iAmStore meegenomen in zijn val. Daarbij komt ook dat ik het personeel van iCentre in bv Ede echt om te huilen vond na de overname. Te veel dixons niveau helaas. Dat gaat je ook de kop kosten.
Ik heb ongeveer hetzelfde meegemaakt net als jij, de service bij Paradigit Eindhoven is inderdaad top!

Super geholpen en de tijd die ze hadden besteed aan het constateren van een gebrek bij mijn desktop hoefde ik niet te betalen, alleen de hardware die stuk was!

Edit: Dus als het puntje bij paaltje komt betaal je misschien iets meer bij een fysieke winkel maar daar komt dan wel een uitstekende service en deskundigheid om de hoek kijken...

[Reactie gewijzigd door anzaya op 23 juli 2024 13:50]

Na een weekend lang heel de dag door in de bios gezeten
Persoonlijk los ik computerproblemen liever thuis op, dan ben ik minder snel afgeleid. Maar ik snap je punt.
ook de werknemer een half uur lang in de bios gekeken
Hij ook al, onder werktijd?
Hahaha whoops, zo bedoelde ik het niet :+
Mooi verhaal maar als je eerlijk bent, 3 man die bijna 1 uur bezig zijn betekend eigenlijk ditk verlies draaien om 1 ssd schrijf te verkopen waarop je 10 of misschien 20 euro kan verdienen.

Als het druk was geweest zouden ze hier ook geen tijd voor gehad hebben. Het is natuurlijk een mooie service maar die kunnen ze niet iedereen aanbieden.
Dat klopt, maar als de service bagger was geweest, hadden ze mij daar nooit meer gezien ;) Zo ook bij Alternate, mij zien ze daar niet snel meer na een wat slechtere ervaring (ze wilden eerst niet de SSD ruilen, na lang praten toch nog gelukt...).
Als het rustig genoeg is in de winkel en het personeel kan er tijd voor vrij maken dan is dat zeker geen verloren investering geweest. De klant heeft een goed gevoel over de winkel en zal sneller zijn volgende aankopen in die winkel doen. En de klant zal deze ervaring mogelijk ook delen waardoor meer mensen hun aankopen er kunnen gaan doen. Dit is gewoon een vorm van reclame en dat is zeker iets waard.
Op papier klinkt dat leuk de klant deelt zijn ervaring maar waar ik benieuwd naar ben is of het echt zo werk.

In een kleine gemeenschap dorp zie je dat bijv wel. Ons kent ons, de kleine elektrozaak, geeft service aan huis, doet het goed. In een grotere stad werkt het al weer minder.

Daarnaast je kan het nu vertellen aan een kennis, de vraag is dan als die over 1 jaar in de markt is voor een nieuwe pc of hij/zij dan nog steeds aan jou advies gedacht heeft.
Zo doen wij dat ook. Is inderdaad een USP, maar dit kun je niet bij alle klanten doen. Kans groot dat jij over een paar jaar terug gaat naar Paradigit (of iemand anders adviseert daarheen te gaan) omdat de service goed is.. Maarja.. Is de meerprijs het waard? Je kocht nu je defecte spul bij Alternate en wordt toch netjes geholpen. Levert ze de volgende keer ook niks op. Ach.
Waarschijnlijk had veel tijd bespaard kunnen worden met een secure erase ;). Maar goed service kun je overal krijgen en in mijn ervaring zeggen reputatie en prijs niet zo veel...

Zo ben ik vele malen goed geholpen bij Alternate (in tegenstelling tot reviews). Zo kreeg ik bijvoorbeeld 2x een volledig andere serie/merk harde schijven mee omdat ze niet goed presteerde in raid 0. Mocht zelfs eerst alvast de nieuwe schijven meenemen zodat ik via Raid 10 ze even kon clonen.

Bij "topper" cdromland heb ik daarentegen meerdere negatieve ervaringen. Zo was mijn pc defect (schok bij aanzetten, deed niets meer). Naar cdromland gebracht en laten testen, de voeding en het moederbord zouden stuk zijn. Nieuwe hardware gekocht (i5 2500k, 8gb, 750w voeding, enz). Blijkt achteraf, bij Alternate, dat de 750W voeding het nog perfect doet (zat 5 jaar garantie op). Dat was dus 140 euro voor niets. Een jaar later op een regenachtige middag bleek dat het moederbord ook nog werkte en dat alleen één ram stickje defect was... Lekkere technische dienst daar....

Nog een keer zo'n situatie gehad. Moederbord swap voor de Intel terugroep actie (sandy bridge b3 revisie), zet de cpu erin en hij wijgert hoger dan x16 multiplier te gaan. Pc ingeleverd bij technische dienst, volgende dag opgehaald. Zou niets aan de hand zijn, de cpu was te nieuw om te worden uitgelezen door cpu-z en andere tools. Moest ik vervolgens thuis bewijzen aan de hand van 3dmark (-45% cpu performance, toevallig hé) toch echt niet oké was. Krijg ik toestemming om het bord te ruilen, ga ik naar de winkel en wordt ik aangekeken of ik gek ben. Dat defecte bord van mij ging zo de doos in samen met de gesealde spullen want "dan kon hij nog verkocht worden".

Tot slot ook nog twee keer een product besteld en vervolgens een showroom model opgestuurd gekregen (seals verbroken).

Nu gaat dit verhaal er niet om cdromland af te branden en alternate op te helemelen, in tegendeel. Het punt is dat cdromland in dit geval de duurdere partij met de betere beoordeling is en het meerdere keren laat afweten. Service blijft mensenwerk.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 13:50]

Same here. Voor de zomer kocht ik een nieuwe grafische kaart. Ik kom thuis en krijg problemen met heel mijn PC, geen beeld op te krijgen met de nieuwe kaart. De oude doet het wel nog. Ik dus terug naar de winkel waar we die kaart gewoon onmiddelijk in een systeem in de toonzaal hebben kunnen testen. Toen wist ik natuurlijk dat mijn eigen PC FUBAR was.

Ook op andere manieren hebben ze mij er al geholpen. En ja, dan rij ik met plezier even rond langs daar en betaal ik misschien wat meer. Maar dat je ergens terecht kunt wanneer je zelf geen materiaal meer hebt om mee te wisselen of iets uit te proberen is gewoon prettig. En zij weten dat zelf ook want vanwege die grote hulp heb ik ook daar gewoon uiteindelijk de componenten gekocht om direct heel mijn systeem te vervangen.
Partitiestijl klinkt bekend in de oren kwam laatst ook iemand mee aan had hem een mac osx hardeschijf verkocht en die gooide die in zijn windows pc. Had hem nog geholpen ermee verder niks meer van gehoord neem aan dat het opgelost is. De harde schijf was in ieder geval zeker niet stuk.

1.Druk op shift+f10 bij windows scherm
2.Typ "diskpart" en druk op enter
3.Typ "list disk" en druk op enter.
4.Typ "select disk x" De x moet worden vervangen door het nummer van de schijf die je wilt fixen
5.Typ "clean" en druk op enter
6.Typ "exit" en druk op enter
7.sluit het venster
8.klik op refresh
In mijn geval was een of ander chipje op de SSD wel écht kapot. Samsung had mij daarover geïnformeerd, omdat Alternate de SSD naar Samsung had gestuurd :D
Hallo, Max van Paradigit Groningen hier.
Fijn om te horen dat u tevreden bent over ons :-)
Yep maar goed dat elke webshop dan de retail de vernieling in helpt.

Denk dat ik ook maar dealtje ga sluiten met mijn distri voor een obscuur domeintje voor consuelectronics lekker wegzetten met 2,5% en maar volume draaien rechtstreeks vanaf de distri shippen of een lege loods huren met 0 kosten en personeel

Bedankt webshops
Ach, stel je niet aan.

Dat willen we immers toch met z'n allen? Anders waren er niet zoveel webshops. Doe dan niet alsof webshops geen problemen hebben. Ze hebben dan wel geen personeel in de winkel, maar wat dacht je van IT personeel? Wie gaat jouw order checken die je retourneert? Wie zorgt ervoor dat de winkel up to date blijft?

Zowel webshops als echte shops hebben voor en nadelen.

Het grootste voordeel van een echte shop is voor mij dat ik producten fysiek kam voelen. Maar de lokale Mycom had maar een klein assortiment, dus dat enige pluspunt verviel ook al....
Bovendien werkt niet elke webshop zo. Veel webshops hebben wel degelijk eigen voorraad; als ik de keuze heb (met gelijke prijzen) tussen een webshop waar iets echt op voorraad is en 1 die zelf nog moet bestellen kies ik voor de eerste.

Het niet op voorraad hebben kan voor webshops ook negatief werken; heb zelf ervaring met shops die zaken niet op voorraad hadden en hun prijzen niet bijgewerkt hadden na een prijsverhoging van de leverancier. Product was flink duurder geworden maar hebben toch voor de originele prijs geleverd (na een flinke mailwisseling).
Ik vind mycom een fijne winkel met zeker concurrerende prijzen en goede adviezen. Misschien niet de allerlaagste maar zeker niet duurste, Ik heb ook via mycom website veel besteld. Met gratis verzending. Als je de verzendkosten aftrekt dan zijn de prijzen zeker niet minder dan de laagste webshop prijs.
Maar waarom doe je het dan niet? er is toch niemand die je tegen houd?

Klagen kan iedereen wel maar een echte ondernemer gaat ondernemen en doet iets om er voor te zorgen dat zijn klanten alsnog in de winkel komen.
Ligt er helemaal aan hoe de webshop werkt; degene waar ik mee gewerkt heb boeken de voorraad pas af als je daadwerkelijk de bestelling doet.
Ligt er helemaal aan hoe de webshop werkt; degene waar ik mee gewerkt heb boeken de voorraad pas af als je daadwerkelijk de bestelling doet.
Dat je voorraad nog niet afboekt wanneer een bestelling gepland maar nog niet doorgezet is, is geen garantie dat een geplande bestelling niet al vast meegenomen wordt in interne orders om de eigen voorraad à priori aan te vullen, zodat men klanten niet een 'out of stock' hoeft te tonen...
Blijft er straks echt alleen een Mediamarkt over voor computerspul? Dat is echt diep en diep triest.

Kleine pc boer niet meegerekend, want die is niet landelijk

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 13:50]

Media Markt is een droevige tent. Een degelijk Tweaker haalt zijn spul online of bij een Mycom, waar het verstand nog enigzins ''goed'' is. Laatst probeerde een medewerker mij van alles aan te smeren, maar trapte ik er niet in. Die vent kreeg me toch een tomaten kop.. :/

EDIT: Nee, mede Tweakers. Ik laat mij ook niet adviseren door een MM medewerker.. Daar staat ook helemaal niks van in de tekst. Het punt is wel gewoon dat ze je regelmatig bullshit willen verkopen.

[Reactie gewijzigd door Mosin op 23 juli 2024 13:50]

Ik vraag sowieso al niet om informatie bij de MM.
Informatie bij de media markt. In Amsterdam zuidoost ben je al zeker een uur zoet met het vinden van een vrije medewerker.
In Rotterdam hoef je dat al niet te doen. Alles zit extra beveiligt in allerlei rare dozen, als je daar vraagt staan ze je raar aan te kijken. Te specifieke vragen en de beveiliger achtervolgt je. Tsja, een winkeldief zal wel extra opletten dat hij iets waardevols steelt.
En wij Rotterdammers hebben het geluk uit de Informatique en Alternate kunnen kiezen (om in binnen te lopen). Soms nog foto Klein of MyCom, maar de MM bezoek ik gelukkig al jaren niet meer :)
Daar doe je goed aan. Je hebt genoeg keuze, dus dat is wel erg fijn!
In 2010 mijn PC gekocht bij Alternate en later na nog eens wat gekocht. Intussen al niet meer, maar de Alternate is iets duurder dan normaa, toch? Ik kan me herinneren dat ze niet echt de goedkoopste waren.
Ik vond MyCom echt niet zo veel interessanter dan MM. Nee, doen dan CoolBlue, die weten hoe je een shop moet runnen.
Of bij de lokale computerboer...
Als ik naar de Media Markt ga, doe ik dat niet om me te laten adviseren, maar om dingen uit te testsen voor dat ik ze koop.
Ik hoop dat je ze dan ook beloont voor het fysieke winkel zijn en het ook daar koopt. Mensen die het in de winkel proberen en dan online kopen (want 5 euro goedkoper ofzo), daar heb ik zo'n hekel aan. Geen verwijt aan jou natuurlijk, maar gewoon in het algemeen.

Ik waardeer fysieke winkels wel voor grote aankopen en als ik vind dat hun product te duur is, vraag ik altijd naar korting. En dan hoeven ze de webwinkelprijs echt niet te evenaren, maar als ik de winkel inloop en aangeef wat ik wil, hebben ze aan mij verder geen uren durend verkoopgesprek besteed en kunnen ze vaak best leven met een paar tientjes winst :)

Als ik een keer iets moet retourneren naar een webwinkel, ben ik vaak ook weer verzendkosten (en vooral: tijd en moeite) kwijt... Maar goed, het gros koop ik ook bij webwinkels, lui vanaf de bank. Alleen grote aankopen doe ik nog in een winkel, als ik gewoon de kwaliteit wil hebben gevoeld voor ik mijn aankoop doe.

Edit: 2x -1 ongewenst? WTF?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 13:50]

MM heeft wel een fysiek winkel maar de service is verrot en vaak verkopen ze beschadig spul als nieuw. Even checken of het teruggestuurde item in orde is zit er niet in. Ballentent. Goed voor fysiek checken en ergens anders online kopen.
MM heeft wel een fysiek winkel maar de service is verrot en vaak verkopen ze beschadig spul als nieuw. Even checken of het teruggestuurde item in orde is zit er niet in. Ballentent. Goed voor fysiek checken en ergens anders online kopen.
Mja. Dat zie je overal.

Heb ik de afgelopen week bijv. ook meegemaakt met een trekschakelaar bij de Gamma. Zelf teruggebracht om dat deze de helft v/d tijd niet goed omschakelde als je aan het koordje trok. Werd netjes mee ingenomen, zonder boe of bah, dat wel. Maar de dag er op moest er een extra TL armatuur gehaald worden en jawel; exact diezelfde als defect ingeleverde schakelaar lag gewoon in het regaal terug.
Tsja, ik heb er een jaar gewerkt en vond het toen ook onacceptabel om een klant gewoon een demomodel of geretourneerd product te verkopen voor het volle pond. We moesten geretourneerde producten altijd wel controleren, maar het feit dat de instructie was dat dozen van demomodellen van de onderkant opgengesneden/geknipt moesten worden, omdat de klant dan niet direct ziet dat de verpakking al opengeweest was, zegt al genoeg.

Het is dus allemaal niet zo evil als soms wordt beweerd, maar een geopende verpakking doe je maar met 10% korting (ofzo) in een speciale stelling. Een beetje zoals de koopjeshoek van Ikea: daar lopen altijd mensen te zoeken naar dat ene koopje ;)

Aan de andere kant vragen we daar als consument zelf om. Je kunt niet met praktisch 0 marge verkopen en service bieden en ook nog eens korting op demo's, retouren, etc geven.
Uiteraard koop ik het dan daar. Ik win informatie in op het internet, dan ga ik naar de winkel om te kijken hoe ik het item dat ik wil kopen zelf ervaar, en dan koop ik het.
Of als je weer eens meer weet als de gemidelde mediamarkt verkoper dan krijgen ze die ook :P
Helemaal droevig vind ik de Apple presentatie in de MM. Als je maar genoeg 'bling bling' toepast dan kun je glimmende kralen verkopen aan een blinde. Wie betaalt al die marketing? Direct of indirect? Het product wordt er echt niet beter door.
(euh nee, ik heb niets op Apple producten tegen, integendeel)
Wie betaalt al die marketing?
Apple, natuurlijk. Het verkopen van ruimte voor speciale displays is volgens mij een leuke bijverdienste voor winkels.
In zekere zin heeft hij gelijk. Bose doet dat ook met die blauwe muren waar hun apparatuur, liefst ver weg van de andere fabrikanten, uitgestald staat. Zo wordt een 1:1 vergelijking onmogelijk gemaakt (snel switchen wordt lastig als er een fysieke afstand tussen de twee systemen gecreëerd is) en een exclusiviteitssfeertje geschapen.
Je weet dat alle Apple presentaties in zowel Dixons, mm, Bcc en noem het maar op door Apple zelf worden afgehandeld?
Vergeet de BCC niet. Ik vermoed dat dat de enige zijn die echte winkels houden.

Overigens Paradigit is ook al behoorlijk aan het winkels sluiten overal in het land. Dus die zal ook gewoon verdwijnen als echte winkel.
Paradigit blijft wel wat winkels open houden hoor. Heb deze vraag laatste via mail gesteld aan ze. De winkels die het slecht deden / te weinig klanten over de vloer kregen die ook daadwerkelijk iets kochten gaan dicht (of zijn al dicht).. want dat is vooral het probleem.. mensen komen in de winkels voor advies maar bestellen alles op de goedkoopste webshop..

[Reactie gewijzigd door spartacusNLD op 23 juli 2024 13:50]

Ik ben beniewd. Goedlopende filialen in Den Haag en Rotterdam zijn gesloten. Onlangs is de Outlet aan de Centuurbaan Amsterdam gesloten. Deze winkel liep zeer goed. Pesoneel snapte er ook niks van. Ik vermoed dat Paradigit alles sluiten gata op termijn en dorogaat als webshop.
Ook BCC zal het moeilijk gaan krijgen (als ze dat al niet hebben). Afgelopen jaren enkele acquisities gedaan en veel winkels met grote oppervlakte. Al dat soort ketens hebben dus veel op voorraad (want het moet in de winkel staan + klanten willen niet het toonzaalmodel meenemen) waar veel geld in zit. Dat soort dingen heeft een webwinkel niet; vaak zelfs is het zo dat ze gewoon amper voorraad hebben (alleen veelverkochte zaken).
BCC maakt onderdeel uit van Frans/ Engels Dartygroup. Is internationaal een grote speler, vergelijkbaar met MediaMarkt dus die staan nog wel even overeind

http://dartygroup.com/
Voor zover de Mediamarkt het wel gaat redden. Ik kan me de opkomst en ondergang van Escom nog herinneren, en ik zie toch wel wat parallellen met de Mediamarkt. Zo geld voor beide de ambitie om binnen relatief korte tijd een volledige heerschappij te krijgen over het marktsegment waarin ze actief zijn. Uiteindelijk werden de onstuimige groeit en het gebrekkige onderliggende bedrijfsmodel Escom noodlottig. En eigenlijk betwijfel ik of het Mediamarkt beter zal vergaan. Misschien slagen ze er door hun omvang in om zowel de verhuurders van de winkelpanden als de leveranciers dusdanig onder druk te zetten dat er nog acceptabele marges overblijven. Aan de andere kant zou het me niet verbazen als ook zij er niet in slagen het hoofd boven water te houden en de electronica/computer detaillist definitief uit het straatbeeld zal verdwijnen.
Helemaal uit het straatbeeld verdwijnen verwacht ik niet; de behoefte om iets te 'zien' of te 'voelen' blijft bestaan, ook met internet. Of ga jij 5 TVs bestellen om te kijken hoe het beeld je bevalt en stuurt er vervolgens 4 terug? Ik denk alleen dat het aanbod veranderd; terug naar vroeger toen je een zaakje in een dorp had waar je vaak wist of je goede service kreeg of niet, en die vaak ook gespecialiseerd zijn. Alleen nu op veel kleinere schaal (dus 1 zaakje per regio ofzo).

De grote ketens gaan het stuk voor stuk moeilijk krijgen; hoge kosten, veel investeringen, en dat gaat goed zolang je kunt uitbreiden (vinden aandeelhouders leuk), maar 1 keer wind tegen en ze doen de knip dicht waardoor je een neerwaardse spiraal krijgt.

Mediamarkt heeft een klein voordeel omdat ze in veel europese landen zitten; het verlies in land A kan gecompenseerd worden met winst in B. In Polen schijnen ze het bijvoorbeeld wel redelijk te doen.
Helemaal uit het straatbeeld verdwijnen verwacht ik niet; de behoefte om iets te 'zien' of te 'voelen' blijft bestaan, ook met internet.
Absoluut, ik raad zelf ook aan om iets als een monitor bij voorkeur eerst te bekijken voor je tot aanschaf overgaat. Ik ontken dus ook niet dat de behoefte bestaat. De vraag is alleen of het rendabel zal zijn om daar een winkel voor open te houden. Als het gros van de 'klanten' uiteindelijk naar een internetshop gaat omdat het daar drie procent goedkoper is dan kan je per saldo het hoofd als detaillist niet boven water houden, hoe nuttig en zinvol je dienstverlening ook is.
Mediamarkt heeft een klein voordeel omdat ze in veel europese landen zitten.
Zat ik inderdaad ook al even naar te kijken, door de totaal verschillende markten in al die landen kan het best zijn dat de situatie in een ander land totaal verschillend is. Aan de andere kant heeft een Duitse keten als Escom het in het verleden niet gered en was Dixons van oorsprong een Engelse keten volgens mij. Oost Europa en Zuid Europa volgen over het algemeen het westen dus kan ik me ook niet echt indenken dat daar de toekomst ligt voor een keten als de Mediamarkt.
Wat ik heb begrepen is MM Arena (Amsterdam) al jarenlang een van de best lopende filialen van Europa. Daarentegen heeft MM Oosterdokskade (Amsterdam Centrum) nog nooit in de zwarte cijfers gezeten.

Zou me kunnen voorstellen dat MM het aantal winkels in Nld op termijn terug fors terug gaat brengen. Gewoon een stuk of 6 vestigingen, net als bv Ikea.
In thuisland Duitsland gaat het trouwens al een tijdje keihard bergaf voor MM (vooral t.o.v. Amazon).
Fysieke winkels sterven uit, zeker in bepaalde markten.
Ik ben een beetje dubbel over Amazon, ze drukken anderen uit de markt... maar het is ook verrekte handig.
Zo veel keus... en ik hou van keus. Mijn halve bibliotheek van 'hobby' boeken komt (tweedehands) van Amazon en het telefoon hoesje van mijn vrouw koste inclusief verzenden de helft van een gemiddelde NL prijs, al was dat niet eens de reden.. Ze wilde een paarse met een schedel.. maar dacht niet dat ik die ooit kon vinden. Wel dus..
Wij hebben nog Alternate/Tones en soms nog een lokale pc boer :p voor de rest zal het MM/online zijn.
Coolblue is ook een goede. Jammer dat het meer op webshops is gericht, en de winkel (in Groningen) meer een servicedesk is.
Coolblue, je betaalt misschien een percentje meer, maar die service die ze leveren kan wat mij betreft geen enkele andere (web)shop tegen op.
Was misschien ooit zo maar die gaan berafwaarts wat service betreft.

Kreeg een maand geleden een fornuis met een defecte oven terwijl ze mijn oude gasstel mteen meenamen. Direct omwisselen gingen ze niet doen omdat dat te fraudegevoilig was dus ik zou anderhalve week zonder fornuis zitten terwijl ze het defect beoordeelden. Enige wat ik kon doen om niet anderhalve week zonder fornuis te zitten was er nog een kopen en dan later het bedrag voor de eerste terugkrijgen. Compleet idioot. Zit nu, een maand later, nog steeds op reparatie te wachten.
Same here. Heb bewust iets extra besteed bij Coolblue, echter bij garantie claim gaven ze niet thuis. Medewerker A zei op dag 1 komt in orde. Volgende dag van medewerker B te horen gekregen dat het eigen schuld dikke bult was.
Totdat ik intern (producent van het spul) vroeg of onze service manager eens kon kijken naar de case. Uiteindelijk opgelost maar zou niet meer zo gauw blindstaren op de zogenaamde 'surrevis'. Wel mooi hoe ze op zondag ook kunnen leveren, dat wel. Nu nog de aftersales.
Je begrijpt hoop ik wel waarom een bedrijf dat niet doet
Mijns inziens heb je volkomen gelijk. Als je in een fysieke winkel iets koopt dat kapot is, heb je gewoon recht op een directe omwisseling in de winkel (of thuis in het geval van een vrij groot fornuis). Ik heb nog niks anders meegemaakt. Het is volkomen onacceptabel dat je weken moet wachten op reparatie op iets dat de winkel defect heeft geleverd! Zeker niet bij iets essentieels als een fornuis, hoewel je natuurlijk prima even zonder oven kunt. Lastig, maar je kunt wel koken begrijp ik.
Ik maak inderdaad ook steeds vaker bewust de keuze voor Coolblue. Diegenen die beseffen dat service voorop staat zullen het meest waarschijnlijk overleven. Uiteraard moet je zakenmodel wel voor geld in de kassa zorgen anders ben je natuurlijk altijd gedoemd.
Coolblue is een webshop met een paar fysieke winkels. Niet te vergelijken met MyCom of Dixons...
Hun klanten komen toch allemaal uit dezelfde vijver hoor...
Voor computeronderdelen is de Media Markt inderdaad geen goeie winkel. Wel altijd super support hierzo als er iets kapot is. Meteen je geld terug na 5 minuten. Bij bijna alle andere winkels zijn er altijd problemen of moet alles opgestuurd worden, wat weer 3 weken duurt.

[Reactie gewijzigd door rubensollie op 23 juli 2024 13:50]

Klopt Mycom heeft zelden iets meteen op voorraad.
En die vind iedereen te duur want webshops dus die gaan ook als ze alleen focussen op hardware en accessoires
Welnee, China is er ook nog. ;)
Hmm... Nog nooit van gehoord :o Telkens als ik er iets over las dacht ik dat het een Nederlandse winkel was...
Ik ga best vaak naar de MyCom in Groningen. Ook is MyCom/Dixons/etc een grote leverancier voor veel bedrijven.

Daarnaast vind ik het een beetje onduidelijk.. worden de reparaties niet afgemaakt en gewoon retour gezonden zonder pardon?

Dat zou wel een beetje vreemd zijn.. winkel weg en product kapot.. :+
Er zit helemaal geen Mycom in Groningen.
Westerhaven. Misschien nu niet meer i.v.m Primark die daar komt, maar ze blijven wel in Groningen. Ze hebben daar te grote klanten om zomaar te vertrekken.

[Reactie gewijzigd door Zexion op 23 juli 2024 13:50]

Die is al sinds februari dicht.
in Den Bosch zit een mycom en 2x een dixons!
Dat kost een beetje teveel benzine voor ons Groningers. :p

Daarnaast kwam ik al nooit meer in de stad Groningen sinds dit jaar. Het parkeergeld wat Q-Park vraagt tegenwoordig is belachelijk hoog... 2 euro voor 20 minuten.
Ondertussen vraagt de gemeente zich af waarom niemand meer de stad in komt, en dus de winkels sluiten of failliet gaan. Goh... ik zou het echt niet weten. |:( Misschien is bestellen gewoon goedkoper (met vaak nog gratis verzendkosten boven een totaal bedrag ook). :O

Daarnaast hebben alle soorten winkels in de stad Groningen allemaal dezelfde producten in het assortiment, en met allemaal (ongeveer) dezelfde prijs. Dus winkelen loont ook niet meer tegenwoordig, want er is geen product en prijs verscheidenheid, of anders gezegd... men onderscheid zich niet meer van de concurrent. :|

[Reactie gewijzigd door LogiForce op 23 juli 2024 13:50]

De Mediamarkt aan het Sontplein... Sinds dat daar een Saturn zat (nu dus die mediamarkt) zijn we niet meer naar de Westerhaven gegaan...

En wij parkeren altijd achter het station als we naar de stad gaan. En ik zie dat de Q-park bij het station rond de 2,50 per uur is.

Maar ik denk dat dit soort parkeer prijzen (mensen gaan niet meer naar de stad) in combinatie met webwinkels en gebrek aan identiteit winkels als MyCom (waarom zou ik naar MyCom gaan als ik het ergens anders ook kan krijgen?) onderuit laten gaan. Persoonlijk ga ik liever even langs de Mediamarkt aan het Sontplein: goed bereikbaar, gratis parkeren en daar hebben ze ook wel alles. En anders bestel ik het wel via internet.
Inderdaad, ik woon dan in de wijk Vinkhuizen, wat zoals jij weet in het westen van de stad ligt, maar ik rij altijd door naar de MediaMarkt in het Oosten (Sontplein). Anderhalf uur gratis maar vaak staan de bomen ook open wegens defect, dus dan is het helemaal gratis.

Met deze idiote parkeertarieven zou ik MyCom liever in bijvoorbeeld Paddepoel zien. Daar is leegstand (Miss Etam is door faillissement weg gegaan daar bijvoorbeeld) en is op de route van het Zernike terein van de Rijksuniversiteit Groningen, plus het is daar ook anderhalf uur gratis parkeren.

In ieder geval is de Groninger binnenstad geen lucratieve ondernemers omgeving meer in mijn ogen.


Nu jij over de nieuwe parkeertarieven begint moet ik me ook corrigeren. Het ziet er naar uit dat de tarieven zijn gedaald van 2 euro p/ 20 min naar... 1 euro p/ 20 min.
Wat nog 3 euro per uur is dus, en nog idioot duur. Als je de stad in wil te winkelen (en helemaal als er markt is) dan is een uurtje niks. Immers moet je veel lopen, en dat kost het meeste tijd.
Ondanks de positieve prijs daling vind ik de binnenstad nog steeds niet aantrekkelijk om te winkelen.
In Windschoten hebben ze het te minste wel begrepen, want die hebben het weer gratis parkeren gemaakt. :)
Helaas niet vaak genoeg denk ik, want de MyCom in Groningen is toch al een goed half jaar dicht!
Dat is zeer zeker niet vreemd. Er is immers niemand meer om de afwikkeling te doen. Veel vreemder en vervelender zou zijn "winkel weg = (defect) product weg".
In de meeste gevallen wordt na failissement een alternatieve regeling geboden of garantie overgenomen door een ander bedrijf. Je kan dan ook vaak via een andere leverancier of bij hoge uitzondering bij de fabrikant wel terecht voor een oplossing. Belangrijk is dat je uiteraard je product dus hebt en factuur als garantiebewijs
"Vaak" is bij jou zeker '1 keer per jaar' aangezien Mycom in Groningen al 7 maanden foetsie is?
Dat zal deel van hun probleem geweest zijn denk ik dan: geen naamsbekendheid..
Is het ook. Nog niet heel lang geleden hadden zij zich met 4 winkels uitgebreid naar belgie.
Die zojuist ook failliet zijn, allemaal gesloten bijna 30 banen weer kwijt. Zie Tweakers frontpage.
Dat zijn de vroegere winkels van "het computer winkeltje". Zijn nog maar enkele jaren geleden overgenomen. Bestaan ondertussen toch al een 15 à 20 jaar.
Dat zijn de vroegere winkels van "het computer winkeltje". Zijn nog maar enkele jaren geleden overgenomen. Bestaan ondertussen toch al een 15 à 20 jaar.
Van die eigenaar in Mechelen was ooit eens een plannetje om zelf in NL te beginnen.
Er kwam bij ons in het dorp zo'n shop, en de eerste maanden prima voor elkaar.
Scherpe prijzen, veel losse spullen en altijd bereid te helpen.

Tot hij er minder en minder zin in kreeg, kwam regelmatig op een woensdagochtend helpen met bouwen, omdat hij druk was - en ik tijd ...
Kom aan, de deur van het slot, de winkel onbezet.
Ik dacht dat hij om boodschappen was, dus ik maakte een potje koffie, en toen hij een half uurtje later aankwam, schrok hij zich ongans ... meneer was gewoon vergeten de deur op slot te doen, en het alarm niet aan :|

2 weken later was de toko leeg, en alles terug naar Mechelen ....
Anoniem: 100047 @Arise30 september 2015 20:26
In Zwolle had de keten jaren terug een computerzaakje genaamd Memo overgenomen. Snel daarna was de enthousiasme er ook uit. Het is niet mijn eerste zaak om onderdelen te kopen.
Is ook niet zo heel raar met vier winkels in België :P
Maar ondanks dat triest voor die 21 mensen, maar ben bang dat der nog wel wat meer gaat, dacht dat er ook nog niets bekend was over de Nederlandse winkels. Maar ook Dixons en iCentre.
In Mechelen was dit vroeger "Het computer winkeltje" na een brand zijn die verhuisd naar't industrie en veranderd van naam en volgens mij is dat een doodsteek geweest (minder volk dat er passeerd).
Wat gebeurt er in zo'n geval met de garantievoorwaarden?
Gewoon rechtstreeks contact maken met de fabrikant ipv Mycom, I guess?

Wel slecht dat je ook niet meer kan inloggen om nog facturen af te halen. Goed dat ik de gewoonte heb om deze lokaal ook op te slaan..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 23 juli 2024 13:50]

Als de wetgeving in Belgie hetzelfde is als in Nederland (wat goed mogelijk is daar beide op zelfde richtlijn vanuit de EU gebaseerd zijn) heb je in principe geen wettelijk recht meer op conformiteit (garantie), daar de verkoper de partij is die er wettelijk voor moet zorgen dat een product "conform verwachting" is.

Wel kan het zijn dat een fabrikant fabrieksgarantie aanbiedt, dit is echter dan wel een gunst en geen wettelijk recht waaraan de fabrikant ook zijn eigen voorwaarden mag hangen die strenger mogen zijn dan dat bijvoorbeeld de verkoper dat mag. Het kan dus per product verschillend zijn of je nog garantie hebt, en welke voorwaarden daar aanhangen.

Let op: Dit is wel de Nederlandse implementatie van de richtlijn, dus mogelijk is de Belgische enigzins verschillend.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 13:50]

Wel kan het zijn dat een fabrikant fabrieksgarantie aanbiedt, dit is echter dan wel een gunst en geen wettelijk recht waaraan de fabrikant ook zijn eigen voorwaarden mag hangen die strenger mogen zijn dan dat bijvoorbeeld de verkoper dat mag.
Dat is volgens mij niet helemaal waar. In beginsel heeft de fabrikant inderdaad geen aansprakelijkheid voor een product dat door Mycom verkocht is. Als de fabrikant echter bij de verkoop al kenbaar heeft gemaakt dat de fabrieksgarantie verleend zal worden dan maakt dat onderdeel uit van de verkoop en zijn ze ook verplicht om zich daar aan te houden. Blijft inderdaad het feit dat een fabrikant de garanties die ze afgeven ook volledig zelf in kan vullen. Dat in tegenstelling tot de verkoper die zich aan de wet zal moeten houden (cq de implementatie van de richtlijn). Als de fabrikant bij aankoop van het product geen fabrieksgarantie heeft gegeven dan wordt het inderdaad wel volledig een kwestie van coulance.

[Reactie gewijzigd door Tribits op 23 juli 2024 13:50]

Klopt, maar het aanbieden van fabrieksgarantie bij de verkoop opzich is al een vorm van coulance / extra verkoop argument daar ze het niet wettelijk verplicht zijn om het aan te bieden en ook hier mogen ze er al eigen voorwaarden aan verbinden. Maar je voor zover ik weet inderdaad gelijk dat ze deze fabrieksgarantie inderdaad niet achteraf in mogen trekken wanneer deze bijvoorbeeld bij aankoop op de doos vermeld is geweest, of bijvoorbeeld in een boekje bij het product.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 13:50]

Min of meer ja, ten eerste is het natuurlijk lastig te bewijzen dat je inderdaad die extra garantie aangeboden hebt gekregen als daar niet expliciet een overeenkomst voor is getekend. Ten tweede kunnen de garantievoorwaarden zo op zijn gesteld dat ze effectief komen te vervallen op het moment dat de oorspronkelijke leverancier failliet gaat, bijvoorbeeld door een clausule dat de leverancier zorg zal dragen voor het klantcontact en het product zal controleren voordat het naar de leverancier wordt verstuurd.
Klopt ook inderdaad, aan de andere kant kan het soms ook erg makkelijk aangetoond worden. Bijv. als er op de doos staat x jaar garantie of wanneer er bij het product een boekje zit met de geldende voorwaarden voor fabrieksgarantie. dat er vaak veel uitsluitingen / voorwaarden in staan ben ik ook zeker met je eens.
volgens mij wel
fabrieksgarantie is er altijd maar je kunt ook bij de curator terecht.

Quote: Als de winkel is aangesloten bij een branche-organisatie die ook een garantieregeling kent, kun je een beroep doen op deze regeling. Veel garantieregelingen zijn echter beperkt en bieden in lang niet alle gevallen dekking voor de hele aanbetaling, waarschuwt Wagenaar. Hij adviseert daarom de voorwaarden van de garantieregeling goed door te lezen.

Bron: http://www.z24.nl/onderne...liet-wat-kun-je-als-klant

Zitten wel wat ogen en haken aan uiteraard
Fabrieksgarantie is er zeker niet altijd, staat ook duidelijk in het artikel dat je linkt.
Voor fabrikanten gelden dergelijke wettelijke verplichtingen echter niet.
Wel kan het zijn dat een fabrikant extra garanties aanbiedt of heeft aangeboden ten tijde van de verkoop. Dan kan je daar wel op terugvallen als deze nog geldig is, en je aan alle (eventueel extra) gestelde voorwaarden voldoet. Dit wordt ook uitgelegd in het artikel.
nee klopt maar ik doelde er op buiten het artikel om dat er altijd nog fabrieksgarantie is.
daar heeft de fabrikant zich altijd aan te houden.
Wanneer dit is afgelopen dan is het een ander verhaal uiteraard
De garantievoorwaarden veranderen niet. Volgens de wet (in NL), moet je nog steeds terug naar jouw verkoper. Maar gelukkig is het in de it hardware zo dat je meestal direct bij de fabrikant garantie (fabrieksgarantie) kan claimen, en eigenlijk ook niet meer dan dat.
BAS Groep heeft ongeloofelijk veel winkels in Nederland. Soms zelf meerdere per stad. En dan nog waren de prijzen net zo goed als heel veel andere webshops. Denk dat hun verdienmodel niet meer van deze tijd was, service was altijd uitstekend, maar een winkel bemand houden de hele dag kost enorm veel geld vooral als je 300 winkels hebt. Denk dat uiteindelijk er winkels gaan verdwijnen en ontslagen zullen vallen, als ze uberhaupt een doorstart maken.
Mee eens. Hier in de Nijmeegse binnenstad heb je:

- Een Mycom wat eerst Dynabyte was op een locatie waar veel mensen lopen
- Een Dixons op een A-lokatie
- Nog een Mycom al jaren Mycom is/was, maar aan de rand van de binnenstad
- Nog een Dixons in een winkelcentrum in een nieuwbouw wijk

Naast die Mycom zit gewoon een Paradigit, wat ik qua beleving een net wat mindere winkel vindt.

Het assortiment van een Dixons en Mycom is bijna identiek. Volgens mij kunnen ze veel besparen door gewoon voor EEN formule te kiezen (Mycom ?) en 2 van de 3 winkels in de stad dicht te gooien. Ik kom nog geregeld bij Mycom, zou het jammer vinden als ze verdwijnen.
Je haalt een gevoelig punt aan, een waar politici zich niet aan willen branden.

Er zijn niet alleen veel kleinere winkelcentra waar een winkel ala dixons en mycom zit, er komen nog zelfs bij, en dat is vrij makkelijk uit te leggen.

De (ver)bouw van een winkelcentra, daar gaat al gauw 10 jaar overheen voordat men een plan heeft en het geheel af is. In de tussentijd worden een scala aan huurders bij elkaar gesprokkeld, echter is in de zakelijke markt een termijn van 5 jaar gebruikelijk.

Heel veel van die ruimte zal leeg blijven, de winkeltjes zijn te klein om een gevoel te krijgen wat allemaal te verkrijgen is. BCC en Mediamarkt zijn winkels waar je een soort van beleving meekrijgt, Coolblue heeft ook een aantal winkels geopend met veel oppervlak.

Echter zie je zelfs bij de mediamarkt dat ze te veel winkels hebben omdat er omzet via het internet verloopt. Dat is niet alleen veel, het wordt steeds meer, en een euro kun je maar een keer uitgeven.

Het is een harde werkelijkheid die langzaam begint door te dringen bij retailers en bepaalde winkels reageren er langzaam op, al is het volgens sommige al te laat, nu moet die nog landen bij de overheid.
Anoniem: 604128 @loekf230 september 2015 20:56
DIxons en MyCom zijn nog aardig verschillend in producten, waar de Dynabyte veel meer leek op de Dixons. Vooral voor (custom) pcs/laptops is MyCom de betere locatie, waar dixons veel meer 'snufjes' heeft zoals camera's etc.
Zo verschillend was het productassortiment van Dixons en Mycom nou ook weer niet. Waarom er nou 2 verschillende panden nodig waren om bijvoorbeeld dezelfde laptops te laten zien zag ik totaal niet in. Overbodig en dure luxe om de Dixons keten in stand te hebben gehouden. Al lang waren er twijfels of de overname van Dixons zoveel goeds zou brengen zowel voor de BAS-groep als de consument.
Mijn ervaring met MyCom is over het algemeen goed. Wel viel technische hulp in de winkels altijd flink tegen en ook met de telefonische helpdesk is me een paar keer niet goed bevallen. Daar uiteindelijk wel compensatie voor gekregen toen ik het na de zoveelste keer aankaartte (zelfs nog via de toenmalige directeur) welke uiterst coulant en keurig handelde.
Jammer, ik had gehoopt dat er een koper gevonden zou worden. Misschien kan dit nog steeds? Ik vond de prijzen altijd goed, deden voor de producten die ik zocht vaak niet veel onder voor de prijzen in de Pricewatch, met het voordeel dat ze een fysieke winkel in de buurt hadden (Leuven) met uitstekende service.
Het is al moeilijk om een deftige IT-winkel met een beetje kennis en ondersteuning te vinden. Wat heb je nu nog in de buurt van Leuven... De Fnac, naambekendheid, dat wel. Maar tevreden ben ik er absoluut niet van. Niet goedkoop en twee maal, tijdens het kopen van een product, onvriendelijk behandeld geweest... Ik zou niet weten waar ik nu naartoe moet...
PC Warehouse op de Diestsevest is zowat de laatste die ik ken in Leuven, vreemd dat er niet meer zijn in de regio.
Ik was zelf ook tevreden trouwens van MyCom, nog maar een jaar geleden ontdekt maar altijd vriendelijk en goede service.
Vergeet http://www.aldatho.be/ niet, is er toch ook al lang.
Ik denk dat de Belgische tak met vier winkels te klein is om voor een koper interessant te zijn. Ik hoop dat de Nederlandse tak van Mycom nog te redden is. Ze zijn vaak goedkoper dan de Media Markt, de service is er stukken beter en ze zitten ten minste in de stad in plaats van ver buiten het centrum zoals MM.
Best netjes dat ze bestellingen annuleren en het geld terugbetalen. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt: laptop besteld online, maand later nog niet geleverd, bedrijf failliet en zo'n slordige 1100 euro foetsie..
Op zich netjes, maar ook wel een beetje vreemd. Faillissement vraag je normaal gesproken aan als er geen geld meer is om de rekeningen te voldoen en dan staan de reguliere klanten ongeveer achter in de rij van schuldeisers als er nog enige tegoeden zijn om uit te keren. Bij de meeste bedrijven is het dan ook geen onwil maar puur onvermogen (letterlijk) dat er geen geld teruggeven wordt. Dat het in dit geval wel gebeurt kan voor zover ik kan zien twee dingen betekenen: de eerste mogelijkheid is dat er nog zoveel geld in kas is dat na het betalen van de preferente schuldeisers nog voldoende geld over is om de concurrente schuldeisers (waaronder de klanten) te compenseren. Dat is zeer uitzonderlijk omdat er in dat geval eigenlijk geen reden zou zijn om een faillissement aan te vragen. Andere mogelijkheid is dat een overname partij of de holding uit coulance een vergoeding uitkeert aan de klanten om zo de naam van het bedrijf te redden. Dat lijkt dan nog de meest waarschijnlijke optie, hoewel ik me gezien de financieel positie van de BAS groep wel afvraag waar dat geld dan vandaan zou moeten komen. Rest nog de optie dat deze toezegging wat voorbarig is en praktisch niet uitvoerbaar zal blijken.
Ik hou rekening met het laatste, maar ook met een poging van BAS groep om niet de naam te grabbel te gooien. Als je de zaak failliet laat gaan en de klanten in de kou laat staan heb je meteen een besmette naam; iets waar een eventuele overnamekandidaat voor de Nederlandse tak niet blij mee zal zijn.
Dit gaat niet alleen om klanten en het verkopen van producten. België heeft meer last van de crisis dan Nederland. Daarnaast moeten bedrijven nog steeds herstellen van jaren verlies draaien. Als je kijkt naar de kosten van de notaris, kvk, accountant, management, directie, personeel, facilitaire en overige kosten. Er werken bij Mycom 1200 medewerkers en dat is er wel aardig wat. Bij een gezond bedrijf heb je geen personeel dat zich uitgebuit voelt door onderbetaling of rechtszaken over arbeidscontracten. Wanneer een onderneming je geld kost in plaats van geld oplevert dan doe je inderdaad iets niet goed en eindigt het op deze teleurstellende wijze.
Netjes? Netjes??? Zoals het hoort, bedoel je. Omdat een ander bedrijf het verkeerd doet maakt dit bedrijf niet meteen heilig hoor.
Ze hadden beter geen bestellingen meer aanvaard, ik neem aan dat ze toch wel al wat eerder wisten dat ze voor bankruptie gingen...

[Reactie gewijzigd door Nha op 23 juli 2024 13:50]

Dat mag helemaal niet. Je bent wettelijk verplicht tot het bittere einde mooi weer te spelen.
Anders kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld en dat wil je echt niet.
Dat mag helemaal niet. Je bent wettelijk verplicht tot het bittere einde mooi weer te spelen.
Anders kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld en dat wil je echt niet.
In héél slechte gevallen liet de curator zelfs de online verkoop doorlopen, ondanks dat er niet geleverd werd. Alleen maar om de nog resterende voorraden verkocht te krijgen.
[...]

In héél slechte gevallen liet de curator zelfs de online verkoop doorlopen, ondanks dat er niet geleverd werd. Alleen maar om de nog resterende voorraden verkocht te krijgen.
Laat ik voorop stellen dat ik geen jurist ben, maar dat lijkt me dan gewoon een onrechtmatige handeling. Het betreft dan namelijk het afsluiten van een overeenkomst waarvan je op het moment van afsluiten al weet dat je er niet aan kan voldoen. Wellicht dat er inderdaad curatoren zijn die zich daar schuldig aan maken, maar dat zijn dan platgezegd gewoon fraudeurs.

Het verkopen van resterende voorraden is dan weer wel iets dat onder de normale taken van de curator valt. Die heeft de verplichting om de schade voor de schuldeisers te beperken en zal de bedrijfsvoering voortzetten voor zover dat in het belang van de schuldeisers is. Doorgaans is het dan wel weer gebruikelijk om dat op een dusdanige manier te doen waardoor duidelijk is dat er geen service organisatie meer garant staat voor het product, bijvoorbeeld door ze via een veilinghuis aan te bieden.
Wat wettelijk mag of moet is ook niet altijd netjes he. Hoe illegaal kan het zijn om te zeggen dat al je producten uitverkocht zijn? Je hebt ze blijkbaar niet liggen want je kan ze niet leveren, dus wat is het probleem dan met simpelweg zeggen dat ze "out of stock" zijn, dat is dan gewoon de waarheid (wat producten verzenden kost nu ook zoveel weer niet dat je dit niet gewoon kan doen als je wel de stock had, plus de klant heeft toch al voor verzendkosten betaald, oftewel effectief oftewel ingerekend in de verkoopprijs).
Sinned123 heeft helaas wel gelijk: op het moment dat je je schuldeisers benadeeld door niet meer te verkopen ga je gegarandeerd de boot is. Je bent dan zelf bewust bezig minder omzet te draaien dan je had gekund... Dat er een nieuwe kleine schuldeiser bij komt (de klant die niet geleverd krijgt) dat is dan voor de grote schuldeisers minder een probleem.
Het is wel netjes, aangezien die winkels gewoon onder een aparte bv zit, en bij failliet ben je als klant vaak de laatste die zijn geld terug ziet, dus deze mensen hebben veel mazzel...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.