MyCom sluit de helft van zijn winkels

De keten van computerwinkels MyCom verkeert opnieuw in de problemen. De keten heeft per direct zeven van de veertien resterende filialen gesloten. Onder de gesloten vestigingen zijn die van Arnhem en Den Bosch.

Op zijn website meldt MyCom dat er nog zeven fysieke vestigingen zijn, waar er tot dinsdag nog veertien winkels waren. De keten heeft de panden in Amstelveen, Arnhem, Den Bosch, Den Helder, Helmond, Leiden en Zeist gesloten. Het bedrijf was niet bereikbaar om een toelichting te geven en ook de helpdesk was op het moment van schrijven niet beschikbaar.

Het is niet de eerste keer dat MyCom in moeilijkheden verkeert. In 2015 werd het bedrijf failliet verklaard, waarna Relevant Holdings, de toenmalige eigenaar van The Phone House, de computerwinkelketen overnam, maar 19 van de destijds 41 vestigingen sloot.

Begin 2016 namen twee MyCom-ondernemers, Peter Groenewoud en Marco Heestermans, het bedrijf op hun beurt over van Relevant Holdings en begin 2018 kwam de keten in handen van een Zweedse investeerder, waarbij de directie intact bleef. Groenewoud blijkt vorig jaar oktober MyCom echter verlaten te hebben.

MyCom heeft de sluiting nog niet officieel bevestigd. Half december communiceerde de keten met een kortingsactie dat het in 2019 'alles anders gaat doen' en daarbij het winkelconcept zou gaan vernieuwen. Sindsdien gaf het twintig procent korting op de voorraden in fysieke winkels.

MyCom vernieuwen

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-01-2019 • 13:24

317

Reacties (317)

317
310
232
10
0
63
Wijzig sortering
Heel jammer om dit te lezen. Waren vroeger een van de betere waar je PC componenten kon kopen. Ook met hun dikke catalogus waarin alle onderdelen te vinden waren. Was altijd wel leuk om er heen te gaan.
Helaas is voor mij de dichtbijzijnde winkel nu Alternate welke bijna 100km verderop is :(
Het is ook erg jammer dat er nog weinig goede pc winkels over zijn dan ook zelfs online. Eigenlijk alleen azerty en alternate nog wat het ergens wel zorgwekkend maakt.
"Het is ook erg jammer dat er nog weinig goede pc winkels over zijn dan ook zelfs online."

En dat wordt natuurlijk alleen maar erger. Fysieke winkels -- tenzij je hele gelikte kant-en-klaar computers/laptops kunt tonen (zoals de Apple Store) -- zullen toch een ding van het verleden worden. Een fraai-ogende zaak, goed personeel, dat soort dingen kosten geld, en juist de concurrentie van Online winkels is moordend op dat gebied: geen (fysieke) winkel, geen (fysieke) kosten.

Vind het allemaal wel bedroevend, maar toch ook begrijpelijk. Ik ben ook een Tweaker. Ik loop dus niet zo maar een winkel binnen en ga wat kopen. Ik heb vantevoren allang bepaald welke, zeg, videokaart ik wil, heb de online reviews gelezen, en weet exact waar ik hem het beste kan bestellen (goedkoopste beste winkel). Allemaal Online dus. Daar kan MyCom, of willekeurig welke andere zaak, uiteindelijk niet tegenop.

[Reactie gewijzigd door albatross op 24 juli 2024 14:26]

Ik tracht doorgaans mijn aankopen in de winkel te doen. En ik besef me goed dat ik daarvoor vaak meer betaal. Doe ik dan ook graag, echter:

- In de winkel ben je een tweederangs consument t.o.v. online en retailers weigeren hier ook maar enigzins verandering door te voeren (retourrecht, ik heb het over jou)
- Personeel in de winkels is steeds lachwekkender. Van de week nog in de mediamarkt "nou mevrouw, als uw dochter ene beetje wil photoshoppen dan heeft ze toch wel een dikkere processor en grafische kaart nodig!". Doe toch nog normaal, man. Firma list & bedrog.
- Openingstijden; ik werk. Ik haat de stad op zaterdag. Gelukkig bijna alles hier op zondag ook open, maar toch.
- Assortimenten worden steeds bedroevender. Dan rij ik weer voor Jan met de korte achternaam helemaal naar de stad om te ontdekken dat ze dat toch weer net niet hebben.
- en ja...ook de prijzen. Meer betalen is logisch, echter zijn de extra marges soms gewoon niet te rechtvaardigen naar mijn portemonnee. (5% of misschien zelfs 10% kan ik in sommige gevallen echt nog wel accepteren, maar meer dan dat gaat 'm niet worden)


Ze graven wat mij betreft hun eigen graf.
En vergeet de parkeerkosten niet! Soms nog meer incl benzine, dan verzendkosten! Wegwezen gauw!
Ik weet het niet. In mijn indirecte vrienden omgeving die weinig kennis/verstand van computers hebben gaan er nog best veel naar fysieke winkels om hun computer dingen te kopen.

Pas in mijn directere kringen zie ik dat mensen advies vragen aan mensen met verstand van computers. En het valt mij best vaak op dat er in relatief veel vriendenkringen er weinig mensen zijn met verstand/interesse in/vakantie gebied in computers.

Denk dus dat het voor al die mensen die geen 'nerds' in en om zich hebben er nog veel baat hebben bij een fysieke computer winkel.
Blijkbaar doen ze dat niet genoeg om die winkels in leven te houden, want de fysieke winkels gaan bij bosjes failliet. Da's niet vanwege een riante dosis klanten.

Zoals ik het zie heb je vooral de klanten die graag een paar (honderd) euro extra uitgeven voor service, en die gaan naar Apple. Aangezien die verkopers gebacked worden door een prima servicedesk, komen ze ermee weg. De producten zijn degelijk, bieden niet veel opties om je computer echt te verprutsen, en meerdere opties om em te fiksen.

De euro-knaller-shoppers halen hun computer bij de Lidl, of een andere grote dozenschuiver die ze toevallig voor de laagste prijs heeft. Daar kun je als gespecialiseerde of zelfs algemene computerwinkel niet tegenaan, de service is van het type "omruilen is je enige optie", en dat is prima. Klanten halen het ding, zijn niet helemaal tevreden, schelden online hoe beroerd het ding wel niet is, en roepen "Die winkel nooit weer!". Daarna halen ze hun nieuwe computer bij de volgende (andere) winkel die ook gewoon dozen schuift.

Verder heb je de ervaren budgetshopper, die nauwkeurig prijzen uit heel Europa vergelijkt met de AliExpress en Amerikaanse-shop-en-verzend-via-ons opties, en aan de hand daarvan ook echt de laagste prijs weet te halen. Daar zit dan geen centje marge (of service) op, maar dat boeit ook niet. Het is de allergoedkoopste optie tenslotte, en garantie haal je bij de fabrikant wel.

Gezien het aantal fallissementen in de computerbranche vermoed ik dat ik met bovenstaande opsomming toch echt 95% van de kopers gehad heb...
Ik ga sporadisch nog wel eens naar de fysieke computerwinkel voor een kabeltje, muis, toetsenbord, switch of router. Dingen die online niet veel goedkoper zijn, met name door de verzendkosten.
[Een fraai-ogende zaak, goed personeel, dat soort dingen kosten geld, en juist de concurrentie van Online winkels is moordend op dat gebied: geen (fysieke) winkel, geen kosten.
Grappig dat mensen nog steeds denken geen fysieke winkel geen kosten.

Je onderschat dan wat onderhoud en actueel houden van een beetje website kost.
seo om gevonden te blijven.
adwords kosten je soms ook een vermogen.

Zelfs onder webshops in dit segment heb je al een slachting gezien dus de concurrentie online tussen online winkels is ook moordend.

Ik zie het zo kijkende naar USA. Groot groter grootst. In het midden blijft weinig over.
Daarnaast is er dan nog ruimte voor klein gespecialiseerd.
Probleem met elektronica is dat klein en gespecialiseerd moeilijk is, d.w.z in het gangbare spul. Echter op internet kun je ook zoeken en vanuit China voor weinig laten sturen.

Er zullen nog meer bedrijven omvallen.
Anoniem: 167912 @bbob8 januari 2019 15:49
Je onderschat dan wat onderhoud en actueel houden van een beetje website kost.
seo om gevonden te blijven.
adwords kosten je soms ook een vermogen.
ik geloof het allemaal graag, maar het valt niet te ontkennen dat een fysieke winkel naar verhouding veel duurder is.
Een fysieke winkel in een beetje stadscentrum kost maandelijks duizenden euro's waar je niet onderuit kan. Je moet al aardig je best doen om dat elke maand in seo, adwords en hosting te steken.
Zelfs onder webshops in dit segment heb je al een slachting gezien dus de concurrentie online tussen online winkels is ook moordend.
Uiteraard, een webshop kan zich eigenlijk enkel onderscheiden op prijs. Er is nauwelijks klantentrouw.
Je kan het moeilijk met elkaar gaan vergleijken. Het gaat er al om over wat voor winkel je het hebt.

Neem modezaak die zal op een dure A locatie meer aanloop hebben van klanten en dus door de locatie alleen al meer kunnen verkopen.
Maar een mediamarkt moet die op een A locatie zitten of gewoon op een industrieterrein.

duizenden euro's uitgeven aan adwords, is geen kunst. Het gaat om je omzet je bedrijfsmodel. Genoeg bedrijven die dat maandelijks uitgeven en een veelvoud daaraan.

Eenh website kan zich op veel meer punten onderscheiden dan alleen prijs. Verdiep je er eens in. Iemand bezoekt een website en binnen 20 seconden moet dat al vertrouwd zijn, zo niet zelfs lage prijs hup weg.
Wat voor informatie geef je, hoe zien de kleuren er uit, gebruiksgemak, komt het vertrouwd over. Ben je op jou gebied specialist of ben je 1 van de aanbieders met 20 webshops en tig producten.
Er zijn vele manieren om het beter te doen dan andere webshop.
Voor veel producten is het niet alleen de prijs.
Je pakt er een stukje uit terwijl het om het totaal aan kosten, omzet en winst gaat. Een winkel die het in een winkelstraatje prima doet kan het online zwaar hebben, en andersom. Daarom heeft het ook geen zin om uitspraken te doen op een paar detailpunten als die winkelruimte daar is duurder of de kosten van de vele retouren bij online winkelen etc.

Ik wil overigens de vergelijkende cijfers dat fysieke winkels naar verhouding veel duurder zijn, als je dat zo makkelijk stelt als niet te ontkennen.
"Grappig dat mensen nog steeds denken geen fysieke winkel geen kosten."

Beetje flauwe reactie. Je begrijpt best wat ik bedoel: 'geen (fysieke) winkel, geen (fysieke) kosten.'
Maar ook dat is niet helemaal waar. Je bespaart wel op je showroom kosten maar je hebt nog steeds opslagruimte en een flinke verzendafdeling nodig. Tenzij je uit je groothandel laat verzenden maar dan heeft die die kosten. En in dat geval: Hoe onderscheid je je dan nog?

Ook verwachten mensen van een webshop een veel groter assortiment. Wat je zelf al zei: Mensen weten precies wat ze willen, als een webshop jouw precieze model niet heeft dan pak je niet zomaar een ander model omdat je toch al in de winkel bent en er snel eentje nodig hebt. Dus heb je niet alles aan te bieden dan word je meteen overgeslagen.

Persoonlijk bestel ik bijna alleen nog maar bij Amazon. Dit is vooral omdat hier in Spanje de webshops nog in de kinderschoenen gaan: Spanjaarden geloven niet zo in online bestellen. Je ziet hier ook nog op elke straathoek een bankfiliaal, soms wel 200m van elkaar vandaan een filiaal van dezelfde bank. Maar Amazon wordt steeds groter, houdt de pricewatches in de gaten en gaat net 1 euro onder de prijs van de laagste webshop zitten. Nu wel fijn voor mij, maar zodra er niks anders meer overblijft dan Amazon dan zijn we natuurlijk keihard de melkkoe.

Dat zie ik nu al gebeuren in Spanje: Hier zijn de IT-artikelen op Amazon.es een stuk duurder dan op Amazon.de. Gewoon omdat hier bijna geen webshops en prijsvergelijkers zijn waar ze hun prijzen voor verlagen. Nu kan ik nog wel gewoon bij amazon.de bestellen (net nog gedaan) maar die situatie gaat daar natuurlijk ook gebeuren uiteindelijk... Dezelfde situatie als de "mediamarkt" op de fysieke winkels. 1 grote partij (of desnoods 2) en verder geen concurrentie meer.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 14:26]

Maar iedere fatsoenlijke (electronica) winkelketen heeft ook een webshop. De kosten van de winkels komen dus bovenop die van de webshop.
grappig, ik wilde laatst nieuwe hifi audio speakers bestellen, en die zijn allemaal steevast het goedkoopst in Spanje en Italie.. en de UK maar die levert vaak niet overzee. Wereldwijd waren ze het duurst in Duitsland
Er zit natuurlijk nogal een verschil of je een pand in de binnenstad wilt huren EN ergens een nog opslag en verzendafdeling hebt of met je hele handel ergens op een bedrijventerrein gaat zitten. Maar verder deel ik je zorgen...
Als je goede en vriendelijke service wil in Spanje moet je ook wel bij een online gigant bestellen. Daarom bestel ik eigenlijk alleen nog maar bij Amazon ES, niet alleen vanwege de prijs. :)
We gaan toch niet echt discussie voeren over het verschil tussen kosten offline online winkels? Zeker met een beetje doorloopsnelheid is dat wel duidelijk hoor :)
Voor de computer ga je niet naar mediamarkt....zonde van je geld en waardeloze merken + verstand van lik me de reet.
Thanks voor het beledigen van mij en mijn collega's. Ik ben een 23-jarige student die part-time bij de Mediamarkt werkt, ik heb ICT gestudeerd en studeer nu Retail management. Ik weet dus zeker waar ik over praat én ik kan verkopen. Maar de mensen hier doen alsof we iedereen oplichten. Beetje jammer om te lezen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door wesselgaz op 24 juli 2024 14:26]

Mediamarkt BTW vrije dagen komen weer aan...ook online. Stenen winkels doek niet meer behalve voor het vreten.
Het is natuurlijk nogal gegeneraliseerd maar de Mediamarkt biedt volgens mij steeds minder aan. De zogenaamde kant en klaar service waar je dik voor betaald en de veel legere "experience" winkels vindt ik ook maar niks. Je hebt bij een grote winkel zoals een mediamarkt altijd goede en slechte verkopers. Ik moet zeggen had deze week eentje die wel alles van z,n afdeling (headphones) wist. Nu kunnen veel andere winkels niet veel beter helpen, feit is gewoon dat het internet collectief (bijv tweakers) gewoon veel meer weet want je combineert kennis van vele personen.
Je hebt idd altijd wel een rotte appel er tussen zitten. Wij hebben de laatste tijd wel veel wisselingen qua personeel, maar de goede "kern" met personeel die vriendelijk, servicegericht én kennis hebben en zijn werken er al een tijdje. Ik voel me zeker dus ook niet aangesproken bij al die negatieve opmerkingen maar het is wel jammer om te lezen dat mensen maar op internet gooien dat 'niemand' verstand en kennis heeft.
Graag gedaan kerel.
Jullie en jouw baas lichten de boel op?
Dus wat verwacht je dan?

[Reactie gewijzigd door noway op 24 juli 2024 14:26]

Goed beargumenteerd ook! Zegt meer over jou dan over mij. Ik voel me ook niet aangesproken ;)

[Reactie gewijzigd door wesselgaz op 24 juli 2024 14:26]

Daarpm typ ik het ook s6 verder
Het probleem is vooral dat een fysieke presence geen online presence uitsluit. Als je tegenwoordig niet online mee doet dan kan je sowieso al gelijk je boeltje inpakken. Daarom is een fysieke winkel als online front-end vaak enorm duur. Zeker als je toch al steeds minder klanten binnen krijgt is het eigenlijk bijna geld weg gooien. De omzet en opbrengst van een fysieke winkel zal dus afgewogen moeten worden tegen de kosten en dat heeft bij MyCom nu er toe geleid dat er per direct 7 fysieke winkels minder zijn (dus om en nabij 50% minder kosten voor je fysieke front-end).
Je hebt natuurlijk ook veel reeds bestaande fysieke winkels die maar worden gedwongen om een shop er bij te maken om het gebrek in afzet te kunnen compenseren... Zo heb ik ook wel eens een webshop gemaakt voor ski-kleding en artikelen. In de winkel zelf komen te weinig mensen en kleding is goed te vergelijken met computerspullen.. na een jaar raak je het voor de helft nog net kwijt...
Verschil met kleding is dat je daarmee niet alleen op een aantal reviews af wilt gaan, maar het ook gewoon ‘aan’ wilt zien in de spiegel. Wat weer verklaart dat er nog altijd relatief veel fysieke kledingwinkels zijn :-)
Wil je hiermee zeggen dat fysieke winkels geen website hebben om te onderhouden?
Mycom heeft en fysieke winkels en een webshop, dat zijn dubbele kosten.

Webshops blijven altijd een goedkopere onderneming dan een fysieke winkel, zeker in deze tijd waar je niet zonder website kan, als winkel.
Fysieke winkel kunnen dingen aanbieden die voor online winkel lastig zijn.
De Mycom hier, die open blijft, doet veel aan reparaties.
Ook contant betalen is voor sommige belangrijk, dan mag het best wat duurder zijn.
Anoniem: 34124 @bbob8 januari 2019 15:49
En wat ze in voorraad hebben daalt iedere dag in waarde.
Meestal heeft een fysieke winkel ook een website. Dus bespaar je alsnog op die fysieke winkel...
Het trieste is dat dit ook voor bijvoorbeeld speelgoedwinkels geldt. Onlangs is hier in de stad de Bart Smit gesloten, omdat ze steeds minder verkochten. Ik maakte een praatje met de eigenaar van de enige andere speelgoedwinkel en ook bij hun ging het steeds minder. Mensen zoeken speelgoed uit in de winkel en bestellen het dan online. Zonde, ik weiger daar aan mee te doen. Je moet er toch niet aan denken dat je niet meer met je kinderen naar een speelgoedwinkel in de stad kunt gaan?
Laat ze hun prijzen maar eens naar een acceptabel niveau brengen. Ik vind het sneu voor m’n kinderen dat we als we in de speelgoedwinkel zijn, dat we niks kunnen kopen omdat ik principieel niet 30 - 40% meer betaal dan online(Amazon).
Dat is wel appels met peren vergelijken. Omzet Amazon is ongeveer 1 miljard en je weet waarom ze zo goedkoop zijn? Data, data, en nog eens data. Ze pakken verlies op het product maar maken dat weer goed met wat de data hen oplevert. Data is het nieuwe goud en Amazon snapt dat als de beste. Vandaar dat je 30-40% minder lijkt te betalen maar in feite betaal je veel meer door ook nog eens je gegevens ter beschikking te stellen, naast je hele browse geschiedenis en weet ik veel wat voor gegevens Amazon nog meer van je buit maakt via cookies en trackers.
Die speelgoed winkel op de hoek heeft dergelijke 'luxe' niet en rekent jou een eerlijke prijs, wat Amazon waarschijnlijk ook zou rekenen wanneer ze de data niet zouden mogen verkopen.
Waar de winkels uiteindelijk aan kapot gaan is het feit dat mensen binnen komen lopen, een advies vragen in de winkel (wat de retailer geld kost) en uiteindelijk met de uitgeprinte offerte nagenoeg dezelfde machine voordeliger online kopen.

De tijd van fysieke PC's verkopen in een gespecialiseerde winkel is over. Er worden enkel nog kant en klare dozen geschoven in grootheden zoals de mediamarkt waar geen enkele andere retailer aan kan tippen (ultieme schaalvoordelen) of er word los besteld via specialistische online verkoop. Dat de MyCom nog steeds een aantal winkels draaiende kan houden is bewonderingswaardig maar ik zie die ook binnen nu en 2 jaar verdwijnen uit het straatbeeld.

Alleen design zoals Apple dat aan de man brengt kan nog in gespecialiseerde winkels worden verkocht.
"Waar de winkels uiteindelijk aan kapot gaan is het feit dat mensen binnen komen lopen, een advies vragen in de winkel (wat de retailer geld kost) en uiteindelijk met de uitgeprinte offerte nagenoeg dezelfde machine voordeliger online kopen."

Absoluut waar! Er is zelf een Family Guy episode over (waar ze naar een beddenzaak gaan om een matras te testen, om het preciese model vragen, en het ding vervolgens gaan bestellen via Amazon).

Zo graven wij dus ook mee aan hun graf.
Mediamarkt vraagt geld voor het tentoonstellen van producten. Als daar alleen rondloopt verdienen ze toch al aan je.
Ik had voorspeld dat er meer showrooms zouden komen, maar dat gebeurt niet echt. Ik heb ooit ergens een Sony en ergens een Samsung center gezien, maar dat wa shet dan wel.
Het is een oorzaak en gevolg probleem. Winkels moeten toch enige voorraad hebben (en houden) en ook moet de hardware tentoongesteld worden. Dit kost vanwege het hebben van winkelruimte en personeel gewoon veel geld. En aangezien alles behoorlijk goedkoper online te bestellen is en je het vaak de volgende dag al in huis hebt zien veel mensen niet meer de noodzaak en/of nemen de moeite niet meer om naar een winkel toe te gaan, zeker als die ook nog eens niet in de buurt is.

En je kan van de meeste producten prima online reviews lezen, dus naar de winkel om een compleet gebouwde PC of los moederbord of geheugenmodule, etc. te bekijken doen mensen al niet meer. Online kopen scheelt gewoon geld en vooral veel tijd. Alleen winkels met niche producten zoals Apple hebben nog bestaansrecht. Zelfs TV's en wasmachines worden steeds meer online gekocht. Je ziet dan ook dat er in de afgelopen jaren flink wat audio/video/witgoed zaken failliet zijn gegaan en alleen de echt grote ketens zoals de Mediamarkt nog kunnen overleven, mits ze hun prijspeil niet te hoog stellen i.v.t. webshops.
Als je in een winkel een product ziet en de verkoper verteld jouw daarover, dan hoef je niet online te zoeken dat scheelt ook tijd. Bij mij in de stad verdwijnt de laatste electronica componenten winkel, ja online kan ook afgezien van de verzendkosten van een onderdeeltje van 0,80 eurocent, is advies van iemand die 30 jaar ervaring ook wel handig. Daarnaast, bestellingen uit China duren ook nog weleens een aantal weken. Wat ik wil zeggen online kopen kost ook tijd en 'het goedkoopste' is niet altijd een argument.
Eigenlijk is het weer raar dat die Apple winkels juist wel goed lopen: bij Apple producten is veel meer transparantie, relatief weinig producten t.o.v. van een pc-winkel met diverse merken. Dus zou je juist kunnen verwachten dat iedereen Apple producten online koopt.
het punt van apple is dan weer dat overal dezelfde (of nagenoeg dezelfde) prijzen gelden. Zowel offline als online. En de verkoper daar kan je dan toch weer wat vertellen over extra's die je leven in de apple biosfeer nog makkelijker kunnen maken. En als de gemiddelde apple gebruiker wil je niet teveel tijd steken in dat onderzoek, dat laat je liever doen door iemand die het zeker weet.

Ik denk dat daar de kracht van de apple store ligt. Een bekend merk, een eenduidige biosfeer waarin alles eigenlijk zonder configuratie werkt met elkaar en waar iemand in de winkel je een extra aan kan bieden die ook daadwerkelijk iets toevoegt aan je netwerk zonder dat het je zelf tijd kost.

Is dat wat de tweaker wil? Wellicht niet. De drukke zakenman of huisvrouw die er geen kaas van gegeten wil hebben? Jazeker.
De verkoper in de fysieke winkel zal je vooral extra hoesjes en een verzekering proberen aan te smeren. De ipad zelf verdienen ze amper op.
Daarom bestel ik dat soort dingen ook online: geen opdringerige verkopers die je van alles en nog wat willen aansmeren en die bij 1x nee nog niet overtuigd zijn.
De ipad (en apple verder) is nog 1 van de weinige producten waar iets van marge op zit. De verzekeringen zijn mij een dusdanige doorn in het oog geweest dat ik uit de retail gestapt ben. Ik snap waarom men het aanbiedt en ook de achterliggende winst ervan.

Het verschil tussen een HP laptop (3 - 4 % marge) of een apple (10 - 15%) was aannemelijk genoeg om mensen richting apple te brengen omdat je daarmee en meer omzet genereerd en de winkel beter van open kunt houden. De accesoires die je toch wilt hebben (muisje, trackpad, hoesje) waren ook van die orde van grootte.

Die verkoper wil het je 'aansmeren' omdat we ook genoeg mensen terugkrijgen met gebarste schermen die een hoesje wellicht had kunnen redden of mensen die niet luisteren en er van uit gaan dat bepaalde functionaliteit maar aanwezig is zoals uitbreidbaar geheugen. Natuurlijk is het ook gewoon marge en bonlengte, want anders krijg je dus dat de winkel mag sluiten.
Hier geef ik je zeker gelijk in. Wat je voorbeeld van de elektronicawinkel betreft helemaal. Ik ben ook een hobbyist die af en toe de soldeerbout vast heeft ;) en is het soms best jammer dat ik niet ff snel een condensatortje van een bepaalde waarde kan halen. Een half jaar of zo geleden zocht ik nog een specifieke condensator om een KEF subwoofer te repareren. De laatste winkel (die nu inmiddels ook zijn deuren heeft gesloten) had deze ook niet. Als argument vertelde de verkoper dat er gewoon niemand meer komt voor een condensator, weerstand of torretje. Dus wordt er geen voorraad meer aangehouden. Logisch ook en ja, zo'n winkel kan dan niet blijven bestaan. Uiteindelijk een paar condensators van topkwaliteit besteld bij Conrad. Het is ook het gevolg dat we meer en meer in een wegwerpmaatschappij zijn gaan leven. Er wordt veel minder gerepareerd, sterker nog, een hoop dingen zijn gewoon niet meer te repareren en is vervangen sneller en goedkoper..
En is je mening ook nog gebaseerd op iets van bewijs van je gelijk?

Als je alleen maar een paar nadelen van fysieke winkels noemt en volkomen buiten beschouwing laat dat er zowel bij fysieke als online winkels vele factoren voor- en nadelen zijn dan is het natuurlijk wel erg makkelijk beweren dat het alleen maar erger gaat worden. Dus kom eens met een goede onderbouwing voor je mening, anders is dat echt geen +2 waard.
Wil je nou echt dat ik ga onderbouwen waarom fysieke winkels het moeilijk hebben?! Kijk eens naar de V&D en zo, zou ik zeggen.

Er zijn eigenlijk nog maar 2 typen fysieke winkels die het kunnen redden: zij die spotgoedkoop zijn (Action, bijv), of zij die een top-klasse laag bedienen (luxe mode-zaken, bijv). Het merendeel van de rest gaat gewoon verdwijnen. Zelfs kledingszaken (waar je toch zou denken dat men er fysiek dingen wil bezichtigen); ook daar kopen mensen steeds meer Online, omdat terugsturen heel gemakkelijk en gewoon is geworden.
Er zijn honderdduizenden fysieke winkels in Nederland. Dan staat het niet in verhouding om selectief op een paar winkels, of zelfs nog specifieker een bepaald merk winkels, beweringen te doen dat iets zo is.
Door zelf bedacht twee typen fysieke winkels op te gooien bewijs je ook niet dat je gelijk hebt, enkel dat je creatief tot onderbouwing wil komen om de bewering te redden. Beweringen zijn niet plotseling waarheid omdat je een mening hebt of door selectief te kijken.
Waarom ben zo tegendraads? Kijk eens om je heen. Ik woon zelf in Leiden. De hele middenstand gaat daar stuk. Probeerde laatst een bureau-lampje te kopen in de stad. Nergens meer te vinden. Gewoon nergens. Had het er ook nog even over met een winkelier zelf. Die zei 'Ja. meneer, ik vind het ook vreselijk. Het enige wat er nog over is zijn zaken waar je broodjes kunt kopen, of koffieshopjes, een paar kledingswinkels, en, natuurlijk, telefoonwinkels.' (Van die laatsten zijn er hier inderdaad honderden)

Dit is gewoon de realiteit van vandaag de dag. Een beetje tegen mij schoppen (daar kan ik best tegen hoor) gaat dat niet veranderen. Zelf ben ik dus ook niet zo blij met deze trend; maar hij is goed zichtbaar, en ook goed te begrijpen.
Het is een kwestie van realistisch zijn. Omdat er ook steden, winkelgebieden en winkels zijn die wel goed draaien. Door selectief te kijken en voorbeelden maar als algemene situatie te bestempelen doen we de werkelijkheid geen eer aan. Ik zeg niet dat het de goed of slechte kant op gaat, daar heb jij stelling in genomen. Het enige wat ik vraag is om daarbij een gedegen onderbouwing te geven. Pessimistische of opgewekte stemmingmakerij op basis van meningen met een belabberde onderbouwing dragen niet bij aan een discussie. Als jij een vraag om een goede onderbouwing ziet als schoppen dan laat ik dat voor jou.

[Reactie gewijzigd door kodak op 24 juli 2024 14:26]

Ik zie wel dat de het winkelaanbod verandert. Net zoals de produkten waar mensen aandacht voor hebben.
Ooit was het belangrijk om een compleet servies te hebben. Was een bord stuk, dan kocht je het bij. Dat is al jaren geleden, dus de servieswinkels zijn er amper nog.
Zelfde met lampen. Er zijn nog winkels met 'verantwoorde lampen' maar wie genoegen neemt met gewoontjes gaat naar een bouwmarkt of discountwinkel.
Computers? Die moest je vroeger zelf upgraden om er wat van te maken. Tegenwoordig hebben de meesten genoeg aan een tablet (dus telefoonwinkels) of een laptop waar niet eens een extra dimm in past.
Nou ik zou anders graag naar een fysieke PC hardware/elektronica winkel willen (a la Microcenter in de VS) om even de kast/videokaart/moederbord/koeler die ik op het oog heb van dichtbij te bekijken en vind het helemaal niet erg om dan voor een paar tientjes meer (vergeleken met een webwinkel) het product mee naar huis te nemen. Maar in de Benelux hebben we überhaupt niet 1 zo'n winkel. Zelfs de grote elektronica jongens hebben geen showroom met zulke producten.
Microcenter is echt een heerlijke winkel, en die bij ons in de buurt heeft maar 3% btw 😎, minder dus dan Amazon of Newegg.
Ik ga juist steeds meer naar de speciaal zaken toe ipv de grote zaken die alles onder een dak hebben.

Zoals fotografie, ga ik langs de specialist, personeel die verstand heeft van de spullen en waarmee ik de verdieping in kan gaan. Ipv een mediamarkt waar het personeel weinig kennis heeft.

Ik denk dat fysieke winkels nog steeds een toekomst hebben, alleen zullen deze winkels meer de echte specialist moeten zijn. Dus een genre/product.
Kijk voor de lol eens naar Coolblue. Die zijn nu juist bezig om steeds meer winkels te openen. De reden dat het zo goed gaat is omdat ze echt aandacht voor de klant hebben en gewoon nog service bieden. Je moet dus als fysieke winkel meer bieden dan wat een online winkel ook kan.
Zelf betaal ik ook graag een paar euro meer als ik het product dan bij Coolblue kan bestellen. Ik weet gewoon dat ik dan goede service krijg. En zo zijn er vast nog wel een paar.

Mijn laatste ervaring met Mycom was de volgende: Laptop besteld, vervolgens een mail krijgen dat het een showroommodel betrof en of ik dan nog wilde hebben. Na 2! uur de klantservice te pakken gekregen. Kort gezegd, kreeg geen extra korting want hij was onbeschadigd.
Bij Coolblue was zoiets nooit gebeurd.

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 24 juli 2024 14:26]

Ik heb meerdere malen een gebruikt product ontvangen van Coolblue, die ik daar niet gekocht had als "Tweedekans". Het is overigens daarna wel netjes opgelost, maar echt netjes is het niet om een gebruikt product als nieuw te verkopen.
Ik heb meerdere malen een gebruikt product ontvangen van Coolblue, die ik daar niet gekocht had als "Tweedekans".
Voeg de volgende opmerking toe in het commentaarveld bij een bestelling:
Ik bestel (en verwacht) alleen producten die nieuw, ongebruikt, ongeopend en onbeschadigd zijn in originele verpakking.
Vervolgens bestellen met PayPal. Als je dan iets ontvangt dat je niet hebt gevraagd (tweedekans product) dan heb je niet ontvangen wat je besteld hebt. Aangeven bij PayPal, geld terug en een gratis tweedehands product. ;)

Om het ethische en juridisch getouwtrek (wat een consument best wel eens zou kunnen winnen, maar dat terzijde) te voorkomen moet je de verkoper wel een kans geven om de gemaakte fout te corrigeren. Zo kan je het product terugsturen. Het accepteren hiervan doe je pas als de webwinkel bereid is om de verzendkosten voor het terugsturen te betalen, eventueel samen met een kleine en gepaste vergoeding voor jouw tijd (bijvoorbeeld gebaseerd op het minimumloon). Anders gaat hun fout jou geld kosten, en dat kan niet de bedoeling zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 14:26]

Neen. Als ik iets nieuw bestel moeten ze dat leveren. Zonder dat ik een opmerking hoef te plaatsen.

Anders noem ik het oplichting.
"Anders noem ik het oplichting."

In ieder geval wanprestatie. Je hebt het recht op navordering (zodat ze alsnog moeten leveren). Wat de Zep Man echter doet, PayPal vertellen dat je het product niet ontvangen hebt, om op die manier je geld terug te krijgen van PayPal, juist dat is, ironisch genoeg, dus oplichting.
"Als het product niet nieuw, ongebruikt, ongeopend, onbeschadigd en in originele verpakking is, dan is het niet het product dat ik heb besteld."

Zo werkt het toch niet helemaal. :) Ten eerste, je hebt de zending wel gevraagd. Ook het produkt heb je besteld. Je hebt alleen, in dit geval, niet precies het juiste produkt gekregen (namelijk een tweedehands). Je hebt dan alleen het recht om het produkt te retourneren (on hun kosten), en levering te eisen van wat je daadwerkelijk besteld hebt.

Zou mooi wezen, ook. Zeg, ik bestel een Samsung Galaxy S9+, maar krijg, per abuis, de gewone S9 toegestuurd. Dan denk jij dus, 'Oh mooi, een gratis mobieltje.' LOL. Je hebt gewoon een koopovereenkomst gesloten (wat tot stand komt door aanbod en aanvaarding), je hebt betaald, er is geleverd... alleen niet precies het goede. Als je vervolgens, via PayPal, pretendeert dat je niks gekregen hebt, dan ben je gewoon de zaak aan het oplichten.
De vraag is wanneer is een product tweedehands te noemen,
Als ik een plasma tv koop en die is te groot voor op het kastje nadat ik hem
heb uitgepakt, en niet gebruikt heb, en dan terug stuur, dan heb je op zich
als jij de volgende koper bent nog wel een ongebruikt product, maar de verpakking
is dan wel open geweest...
Valt het dan onder nieuw of tweedehands..
Bij kleding is het nog erger die word soms gedragen voordat het terug gestuurd word.
En omdat ik niet kan controleren of het echt niet gebruikt is is het dus gebruikt.
Het is geen ongevraagde toezending, want je hebt het besteld. Het is alleen niet exact het product dat je hebt besteld, dus dat mag je altijd bij de leverancier claimen. De extra zekerheid die Paypal daarvoor biedt (en kredietkaarten trouwens ook sinds jaar en dag), is vooral bedoeld om internetoplichting, uitblijven van levering door faillisement of wanprestatie van anderszins onbereikbare leveranciers te voorkomen. Het is een kwestie van fatsoen en zelf binnen de wet blijven, om bij een levering van een Nederlandse winkel die niet failliet is gewoon een beroep te doen op je rechten als consument. Die heb je, en werken ook behoorlijk goed zelfs al proberen winkeliers er soms onderuit te komen.

Overigens is het makkelijke stornobeleid ook een reden voor winkels om geen zaken te doen met Paypal; je bent als winkelier kwetsbaar voor oplichting. Als ik Paypal zou ondersteunen en jij probeert met een Paypalclaim je gelijk te halen in plaats van zoals het hoort (en dan krijg je je gelijk ook), dan is het wel meteen de laatste keer dat je iets bij me kocht. Soms moet je je klanten ontslaan.

P.S. Lees net je andere reactie. Gaat BW 7:17 wel over ongevraagde toezending? Zo te zien heeft het daar niets mee te maken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 14:26]

Ik ben toch bang dat het zo niet opgaat ....

Ongevraagde zending is post/pakket wat je spontaan op de mat aangeboden krijgt.
Niet een bestelling die ( al dan niet per ongeluk ) verkeerd is verzonden.

Het is van het bedrijf niet netjes dat ze een eerder geopende verpakking verzenden, dat moeten ze wel melden ( moeten als in 'wel zo netjes' niet 'het is de wet' )
Maar je krijgt de laptop die je bestelde, alleen was die niet naar verwachting.
Ga je je geld terugvragen, en het product niet retourzenden, zal het als diefstal aangemerkt worden.
Dat de verpakking geopend is geweest kan betekenen dat de leverancier een extra controle heeft gedaan mbt de inhoud.
Je wantrouwen is begrijpelijk maar je hebt geen bewijs van kwade opzet.
Ik kan ook begrijpen dat jij de geopende verpakking ziet als een retourzending door een vorige klant.

Als de leverancier het hard speelt denk ik dat bij een doos met verbroken fabriekszegel je moeilijk kan bewijzen dat je daarmee een inferieur product ontving.
Ik heb er wel eens een -tweedehands- nieuw product ontvangen, dat dan terug gestuurd met foto's van de schade en gebruikssporen, -project uitgesteld, en na een dag of tien m'n nieuwe nieuwe product opgehaald..

Om er daar achter te komen dat ze mij exact hetzelfde gebruikte en beschadigde model van de vorige keer een tweede keer probeerden aan te smeren |:(

Nog aan de aanwezige kezen de foto's van de eerste keer laten zien "kijk nu eens hier, hier en hier: verfstrepen van de persoon die dat schuurapparaat eerder aan jullie heeft teruggegeven" En hier, hier, en hier, en hier: plaatsen waar de aanhechtingsklitten van de voet vernaggeld waren. Precies op dezelfde plekken" :+ Tsja, toen stond die teamleider dus ook leuk in zn hemd maar veel had ik dus niet aan de CoolBlue.

Toen ben ik maar naar de Praxis ofzoiets omgefietst om er hetzelfde ding voor een tientje meer aan te schaffen. Toen ik er mijn verhaal vertelde trokken ze drie dozen van de plank en kon ik controleren dat de eerste die ze mij aanboden direct écht nieuw was. ..Vond ik toen toch betere service.

Enfin, hopelijk was dit een uitzondering. Maar als klant weet je vanaf dan dus wel dat ze met weken vertraging geen enkele controle doen op terecht geretourneerde producten. (Of het was ze allemaal wel keurig opgevallen en ze hebben door de vertraging niet doorgehad dat ze dezelfde klant ermee probeerden te bedriegen; maar dan ga je al wel uit van opzettelijk beleid om klanten af te zetten. Niet onmogelijk, maar..) 'T is dat ik er in het verleden wel eens zonder enige problemen wat besteld had, maar 't gaf mij evengoed te denken.
Ik heb jaren in een bouwmarkt gewerkt en terug gebrachte producten gaan zo terug de winkel in.
Dat doet elke winkel.
Dat doet elke winkel.
Tja dat krijg je door de WKOA, je kan van een winkelier niet verwachten dat elk item wat ongebruikt retour komt als 'tweedehands' te boek zet.
De wetgeving word danig 'misbruikt' door de consument, dat het niet haalbaar is om dat te doen.

Leuk dat je iets mag proberen zoals je dat in de winkel doet, maar er blijven risicos zitten aan kopen op afstand.
Ik heb ook liever geen geopende verpakking, maar als ik dat echt niet wil, ga ik naar de winkel en haal het daar op.
Is het dan niet wat ik verwacht wil ik een ander model.
Ben ik het niet eens met een zending, gaat het met reden retour ... al geopend, geen interesse.

Maar zoals ik al zei, ik begrijp de winkel ook wel
Mijn laatste ervaring met MyCom was: product op voorraad, vroeg in de ochtend besteld, zodat het nog dezelfde dag weg ging. Dus niet, het werd pas 2 dagen later verstuurd. En ook nog eens naar het factuuradres en niet naar het opgegeven verzendadres. Op het factuuradres was zaterdag niemand, dus ik heb daar 2 uur voor de deur staan posten. Echt irritant allemaal. Zo'n beetje alles wat fout kon gaan, ging fout. :)
CoolBlue is een winkel die bijna als "fenomeen" gezien kan worden, wat betreft marketing en klantervaring. Ik ben zo nu en dan in hun winkels geweest, het is ook echt daar op ingericht. Veel normale winkels kunnen dat niet zomaar, omdat ze niet de achterliggende kracht van CoolBlue hebben. CoolBlue kan in de winkel hun website aanvullen.
Coolblue gebruik ik niet meer sinds ze hun pakketdozen hebben veranderd naar die seal dingen en dan vervolgens geen enkele bescherming erbij doen of luchtzakken. En daar betaal je dan een premium voor om je pakket zo verzonden te krijgen.
n=1
-1 en ja is waar, ook bij coolblue gaat er wel eens iets fout en ja ze zijn gewoon te groot geworden. Belscripts, medewerkers die niet kunnen beslissen, moet dan weer naar hogerhand.

Nog vergeten in België leveren ze veel met bpost zonder handtekening. Dumpen ze dus gewoon in je brievenbus of voor de deur als je niet thuis bent.
n=1
-1 en ja is waar, ook bij coolblue gaat er wel eens iets fout en ja ze zijn gewoon te groot geworden. Belscripts, medewerkers die niet kunnen beslissen, moet dan weer naar hogerhand.
Het belscript, ja ....
"ogenblikje geduld alsjeblieft .... ga maar iets anders doen, we roepen je zodra we iemand vinden ...."
Leuke wachtrij aan de telefoon, maar zet je telefoon op speaker, en elke keer als dat riedeltje weer voorbij komt, denk je "nu...." nee toch niet ....

Coolblue heeft een goede reputatie, maar je moet inderdaad wel zelf assertief genoeg zijn om het zo te houden.
Coolblue heeft een goede reputatie, maar je moet inderdaad wel zelf assertief genoeg zijn om het zo te houden.
Daarvoor moet je wel assertief zijn en dat is niet iedereen. Je zou ook niet assertief moeten zijn, het zou normaal moeten zijn daar maken ze tenslotte reclame voor, die glimlach.
I know, maar makke schapen gaan eerst naar de slacht.

Als je niet voor jezelf opkomt, doet niemand anders dat.
Je mag verwachten dat iets redelijk tot goed wordt opgepakt, maar zolang je niet zelf actie onderneemt, ga je altijd verliezen
"Het is ook erg jammer dat er nog weinig goede pc winkels over zijn dan ook zelfs online."

En dat wordt natuurlijk alleen maar erger. Fysieke winkels -- tenzij je hele gelikte kant-en-klaar computers/laptops kunt tonen (zoals de Apple Store) -- zullen toch een ding van het verleden worden. Een fraai-ogende zaak, goed personeel, dat soort dingen kosten geld, en juist de concurrentie van Online winkels is moordend op dat gebied: geen (fysieke) winkel, geen (fysieke) kosten.
Maar verreweg de meesten, inclusief mijzelf, kopen liever een kant en klare PC / laptop. Die zelfbouwkasten is toch meer voor de hobbyist, dat was mainstream in de 80er en 90er jaren. Alternate is zo'n voorbeeld. Maar ik vind het wel jammer dat MyCom (bijna) verdwijnt.
Je vergeet Informatique, die het (mijn mening) wel goed op de rit heeft.
Cdromland is ook nog steeds een erg goede winkel. Geen keten, maar wel een grotere speler. Gevestigd in Breda overigens.
Cdromland = Megekko. Overigens zelf over de jaren ook flink wat negatieve ervaringen opgelopen. Eerste was een defecte pc die ik daar heb laten testen. Kwam 'goed' uit want wilde toch upgraden naar de 2500K. Volgens hun testlab zou mijn voeding ook defect zijn dus a 150 euro nieuwe voeding aangeschaft. Kom ik twee weken later bij alternate ivm de 5 jaar garantie bleek dat ding nog perfect te werken. Niet lang daarna werden de P67 borden omgeruild, bord dat ik terug kreeg wilde de cpu niet harder dan x16 op. Ze hebben de pc een dag ingenomen en daarna geconcludeerd dat hij prima werkte, het zou aan cpu-z liggen want het was allemaal net nieuw. Daarna kon ik toevallig via pcmark aantonen dat de test scores 'toevallig' ook 55% lager uitvielen en kon ik alsnog naar de winkel om het bord om te ruilen. Verder ook nog weleens producten gehad die geleverd zouden worden maar mysterieus er niet waren, waarna je dan zelf 3x moet bellen hoe het verder moet en toezeggingen over terug gebeld worden niet worden nagekomen. Ook producten die afgehaald konden worden maar dan per ongeluk toch op het 'verkeerde karretje' richting postnl zijn gegaan. Ook moet je erg oppassen dat je geen oude producten uit de vitrine krijgt opgestuurd. Je doos is dan niet gesealed.

Natuurlijk allemaal 100% anekdotisch maar het stempel erg goede winkel kan ik ze niet geven. Alternate kreeg die vroeger wel van mij (toen ze nog een heel soepel omruil beleid hadden).

Overigens hebben ze nu een hele grote reparatie balie waar ik ook echt weleens klanten zie staan dus wellicht halen ze daar nog wat mooie omzet uit.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 14:26]

Uit vele aankopen perfecte ervaring met Megekko/cdromland, van het zomer een defecte GTX 1080 Ti ontvangen met een bijzonder vaag defect (ging wel aan maar GPU crashde onder load). Wel even stressen want het is geen goedkope hardware. Teruggestuurd, is door hen getest, nieuw exemplaar terug gekregen. Helemaal perfect. 100% anekdotisch begrijp ik.
Ach, ik mag anders dan het tegendeel beweren.
Ik kom er al vanaf dat ze nog in Roosendaal zaten, en werkelijk nooit een issue gehad.
Ook de kennissen die ik daar naartoe stuurde zijn altijd adequaat en goed geholpen.

Natuurlijk zijn er altijd dingetjes, maar de oplossing is vaak wel doorslaggevend.
Paar keer dat ik een HDD uit garantie toch kom omruilen, en mijn eerste Synology was een brakke unit, die ze na 4 maanden probleemloos terugnamen, en me met een paar centen bijbetaling de 2bay meegaven.
Ach ja hier ook prima ervaringen, vroeger was de site nog wel wat ouderwets maar het werkte wel.
Verzendingen zijn naar mijn ervaring altijd op tijd geweest, vaak zat 's avonds net voor sluitingstijd nog besteld, diezelfde avond nog track & trace via de mail en het kwam de volgende ochtend 90km verder nog binnen via PostNL.

Tegenwoordig kan je op de site ook tijdens de bestelling zelf kiezen wanneer je het pakket graag verwacht zodat het niet blind direct verstuurd wordt en je dan niet thuis bent...

Alles is altijd redelijk goed verpakt met luchtzakken in een stevige dichtgeplakte doos, enkel het nadeel dat er de stickers met de naam van de winkelketen opstaat i.v.m dieven.
Verder zit er altijd netjes een papieren factuur in de doos erbij, dat vind ik persoonlijk wel een pluspunt.
Enkel 4Launch kon het verpakken volgens mij nog ietsje beter met wat van die schuimvulling, maar daar te weinig besteld om een echt oordeel over te vellen.

Qua garantie zijn ze ook altijd netjes geweest.

In de 35ste maand van de 36 maanden garantie een 780Ti van Asus RMA gedaan wegens een defecte fan, helaas achteraf vervangen voor een refurbished exemplaar die niet geheel stabiel is met 100% powertarget (en moest een aanlopende fan zelf fixen), maar dat ligt eerder aan Asus hun werkwijze dan CD-ROM-LAND.

Tegen de tijd dat ik erachter kwam dat de kaart hardwarematig niet 100% was waren de 36 maanden garantie al voorbij, heb ook geen zin om de winkel daarmee extra te pesten.
Heb tenminste een werkende kaart die nu wel weer goed koelt, hetzij met 1% prestatieverlies.

Verder binnen 14 dagen tijd een defecte PG279Q teruggebracht, kon direct inruilen voor een showroom model na enige inspectie door hunzelf, dus dat is ook netjes geregeld.
Alleen jammer van de enkele defecte sub-pixels maar heb er vrede mee, verder is het paneel perfect en je merkt die pixels tijdens normaal werk eigenlijk niet op omdat ze zo klein zijn.

De kwaliteitscontrole bij Asus was bij die modellen toch al niet bepaald hoog dus het was een loterij om iets goeds te ontvangen, dus ik ga niet weer die draaimolen in.

In beiden gevallen ervoor speciaal naar de winkel gereden, want de fysieke winkel is best de moeite waard ondanks dat het niet groot is. (streetview is beschikbaar overigens)
Personeel is naar mijn beleving vriendelijk en kundig en willen best helpen en meedenken.

Eigenlijk nooit problemen gehad bij die winkel en dat maakt het me ook meer vertrouwend voor de wat grotere uitgaven qua garantieafwikkeling.
Dat was bij een bepaalde A uit Ridderkerk wel anders waar ik met leugens werd afgescheept, je niet mag omruilen tenzij er tenminste één reparatie poging is uitgevoerd en je de rommel los terugkrijgt in een doos met de koelpasta er nog op... (laat staan wat ik bij de service balie voor lompheid heb meegemaakt)
Sindsdien daar dus ook nooit meer iets besteld, enkel de verzending/verpakking is goed maar daar blijft het bij voor mij, het probleem is ook nooit verholpen.

Een vriend heeft overigens ook daar bij CD-ROM-LAND eens geprobeerd twee toetsenborden van Logitech te bestellen, met de hoop dat het QWERTY-US modellen waren zoals op de afbeeldingen, dit bleek echter niet het geval. Kon ze moeiteloos weer terugsturen.

Azerty was overigens ook prima naar mijn beleving al kan een bestelling soms wat langer op zich laten wachten gezien niet altijd iets op voorraad is, enkel lijkt het verpakken van de producten voor verzending net wat minder.

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 24 juli 2024 14:26]

Je hebt twee keer een RMA gedaan waarbij je twee keer een product kreeg waar je achteraf niet tevreden over was?

Vroeger kon je zowel bij Alternate als Cdromland vaak direct een nieuw exemplaar (nieuw uit doos) ophalen in de showroom. Dat is er tegenwoordig helaas in beide gevallen niet meer bij. Nu sturen ze gewoon RMA (wat je ook zelf kunt doen).
Het in beiden gevallen is niet hun schuld maar de schuld van Asus die er geen goede kwaliteitscontroles erop nahoudt voordat ze iets verkopen of terugsturen, laat staan de bouwkwaliteit op sommige onderdelen die niet gemaakt zijn voor een lange levensduur. (en een gehele GPU maar omruilen voor een kapotte fan? :s)

Natuurlijk had CD-ROM-LAND het voor het opsturen er zelf ook nog even naar kunnen kijken/testen maar dat is denk ik niet gebeurd, je vertrouwd er gewoon op dat de fabrikant zijn zaken op orde heeft.
En het is begrijpelijk dat sommige dingen niet meteen opvallen zoals de instabiliteit, want dat gebeurd echter enkel in specifieke situaties.
Het is in ieder geval netjes dat ze het nog willen oppakken in de laatste weken van de garantie en niet moeilijk gaan doen, communicatie ging ook goed.

Dit is echter bij het eerste geval met twee weken afgehandeld, terwijl het bij die ene winkel, hoe kan het ook anders, een Asus product wederom, het 8 weken heeft geduurd.
De monitor was echter direct omgerolen in de winkel waarbij de oude gewoon direct retour fabrikant ging, er was verder niks op voorraad en anders had ik langer zonder gezeten.
Bij dit soort dure dingen breng ik het zelf wel terug.

En achteraf tevreden ben ik wel, heb tenminste hetzelfde model GPU terug gekregen wat ik ook wilde, al had ik liever gezien dat ze de fans gewoon vervangen...
Qua monitor ook geen punten waar ikzelf hinder van heb, terwijl er talloze worden verkocht met problemen door Asus hun schuld. (veel vraag naar het merk = massa productie = steken laten vallen)
Ik probeer het te begrijpen maar ik begrijp nog steeds niet waar jij dan de meerwaarde van cdromland in dat verhaal ziet. Zoals gezegd kun je zelf ook RMA sturen met hetzelfde effect. Gewoon de fabrikant bellen / mailen en je kunt het vaak gratis opsturen. Dit jaar gedaan bij o.a. Seagate en Netgear. In geval van Netgear kreeg ik dan ook nog een forward RMA wat inhoud dat je eerst het nieuwe product krijgt en dan pas het oude product retour hoeft te sturen. Van seagate hebben ze zelfs ooit bij mij een hdd met een koerier opgehaald en 3 dagen later werkend geretourneerd.

De winkel kan in die zin echt wel verschil maken. In vergelijkbare situaties heb ik bij Alternate mogen kunnen ruilen voor andere producten van een andere fabrikant. Bijvoorbeeld van een Seagate naar een Samsung HDD. Vaak kon je dan ook direct het vervangede product meenemen en deed de winkel op de achtergrond de RMA. Helaas tegenwoordig ook een strenger RMA beleid en sturen die ook alles op. Resultaat is dat ik momenteel geen favoriete winkel meer heb waar ik echt vertrouwen heb in de after sales. Recent nog geprobeerd bij Megekko (ook cdromland) om tegen bijbetaling alvast een ander moederbord te krijgen wanneer de defecte RMA ging maar daar werd niet aan meegewerkt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 14:26]

De meerwaarde zit in het feit dat ik de producten zelf persoonlijk terug kan langs brengen zonder dit per post te moeten opsturen en hopen dat ze ermee akkoord gaan, in plaats van dat je de opmerking krijgt dat het transport schade is en je kan fluiten naar je geld.

En hoewel het voor mij minder van belang is, is de persoonlijke hulp van het personeel bij dat soort fysieke winkels op zich niet verkeerd.

Overigens wil het niet bij elke fabrikant even makkelijk gaan om daarmee direct te overleggen i.p.v met tussenkomst van de winkel, de winkel handelt het voor mij af en ik heb verder niets met de fabrikant te maken.

Om het punt nog even verder aan te dikken, een fabrikant zoals Asus, MSI en Gigabyte (het bekende monopoly-trio) willen geen afhandeling van de garantie zonder tussenkomst van de winkel in eerste instantie, dus dat gaat al niet zo makkelijk als je zou denken.
Vrijwel alle merken geven aan dat een consument in eerste instantie zijn kapotte videokaart moet aanbieden bij de winkel. EVGA en PNY nemen ook direct RMA's aan van consumenten, als je dat liever wil. Bij Asus, EVGA, Gigabyte, Inno3D, MSI en PNY mag bovendien ook een tweede eigenaar aanspraak doen op de garantie, waarbij Gigabyte de voorwaarde stelt dat die wel in de Benelux moet wonen.
Bron: https://nl.hardware.info/...rantieduur-en-afhandeling

Nu is het wel zo dat ik weer terug bij EVGA ben qua videokaarten en indien er problemen zijn dit dus wel per post terug gestuurd moet worden direct via de fabrikant. (ook niet gekocht bij een winkel overigens door absurde meerprijzen of lange wachttijden)
Echter schat ik in dat ik hiervan minder snel gebruik van hoef te maken gezien de bouwkwaliteit daar meestal beter op orde is, de fans hebben ook dual-ball bearings en zullen veel langer meegaan. (tevens 10 jaar garantie van gemaakt, want dat kan daar wel voor een kleine meerprijs)
In het verleden heb ik wel direct contact gehad met Asus, MSI en Asrock. Kan zijn dat bij Asus het beleid is versoberd. Bij MSI had ik recent nog iets met de Z370 waar ze an sich bereid waren hem terug te nemen (maar ik niet een week zonder bord wilde zitten).

Direct langsbrengen kan inderdaad soms wel prettig zijn. In mijn regio kan dat tegenwoordig bij Cdromland/Megekko (spinveld) en Alternate is ook nog wel te doen. Maar zoals gezegd kan de service bij cdromland in mijn ervaring beter, ze zijn in ieder geval niet foutloos en hebben procentueel bij mij meer fout gedaan dan bijvoorbeeld Alternate.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 14:26]

Informatique bestaat al sinds 1995, niet slecht. Ik heb daar ook mijn eerste onderdelen besteld.
dion_b Moderator Harde Waren @Soeski8 januari 2019 14:16
Het verschil tussen Informatique (en inderdaad Alternate, Azerty & co) is dat zij primair online opereren, met enkele fysieke vestiging op een goedkope locatie, terwijl MyCom op zichtlocaties zit en het moet hebben van de toeloop. Waarschijnlijk is die hele pand van Informatique goedkoper qua huur/koop dan een van de MyCom winkels.

De doelgroep van een winkel als MyCom verdwijnt simpelweg - een deel koopt geen computer mee, een deel koopt er een bij de Aldi of Lidl, en de Tweaker vergelijkt eerst online en gaat dan net zo snel naar Informatique op een industrieterrein in Rodenrijs als naar een MyCom op de Ceintuurbaan (of nog een stuk sneller als ze met de auto zijn).
Ik ben doelgroep, als ik snel wat nodig heb. Moeten ze het natuurlijk wel in het filiaal op voorraad hebben, en naarmate een zaak meer filialen heeft is het ook lastiger om overal een volledige voorraad neer te leggen.
De tijd van Vobis, Dunnet, Crazy Hans, Escom, etc. wat een tijd. Informatique blijf ik ook een rare zaak vinden met hun dode pixelverzekering, is ook niet echt meer van deze tijd.
Alternate heeft die ook in het assortiment, lijkt me ook nodig zolang veel fabrikanten van laptops, monitoren en tv's zelf maar beperkte garanties op dit vlak bieden?
Bij Mediamarkt kon ik anders gewoon mijn laptop die spontaan een dode pixel kreeg (zwart) gewoon omruilen zonder problemen na 2 weken gebruik. En dat was al een aantal jaar geleden. Bij Informatique mag je niet eens aan de balie checken bij aanschaf voor een dode pixel.

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 24 juli 2024 14:26]

Eigenlijk alleen azerty en alternate nog wat het ergens wel zorgwekkend maakt.
Sorry, maar Azerty is imho dezelfde weg opgegaan als Salland Automatisering, groei ten koste van kwaliteit (personeel).
Ik bestelde jaren bij Salland, tegenwoordig altijd Azerty.

Heb nou niet het gevoel dat bij Azerty de kwaliteit van het personeel minder is geworden?
Reacties en snelheid zijn niet anders dan voorgaande jaren?
Haal altijd met veel plezier mijn bestellingen zelf in Raalte op. Soms via de PostNL als ik te lui ben voor de rit naar Raalte, nooit problemen gehad. Maar goed ik ben maar 1 klant, zal vast wel eens ergens iets misgaan. Dat kan overal gebeuren lijkt mij.
Megekko, cdromlandbreda, informatique.
Azerty bestel ik juist niet meer, zijn altijd langzamer dan de 3 shops die ik eerder noemde.
Norrod bestaat ook nog steeds. Al is dat tegenwoordig niet meer voor mij om de hoek
CD-ROM-land vind ik persoonlijk fijn om rond te lopen.
Maar koop je er ook wat, want dat is momenteel wel belangrijk :+
Maar koop je er ook wat, want dat is momenteel wel belangrijk :+
Voor de omzet wel, maar ze zullen je echt niet zo snel wegjagen.
Altijd wel beschikbaar voor advies, ook als ze iets niet voeren ;)
Azerty en Alternate zijn wel anders. Die zijn gefocust op online met maar 1 stenen winkel waar dacht ik ook de opslag is. Dat zijn geen losse winkels met elk hun eigen voorraden.
Alternate verkoopt ondertussen al lang niet meer dan alleen maar computer componenten en computer randapparatuur. Artikelen zo als huishoudelijk, witgoed, smartphone, gereedschap en gaat maar door is ook te vinden in hun aanbod.

Azerty zit ook niet stil en heeft ook al een breeder assortiment dan wat men verwacht van een Computer Webshop...

Tevens hebben ze beide maar 1 fysieke winkel en ik geloof niet dat ze er ooit meer hebben gehad.
Anoniem: 669783 @Sn0wblind8 januari 2019 19:26
Sicomputers lijkt aardig in de race mee te gaan. Had daar een systeem samengesteld en laten bouwen. Echt mega strak gedaan en bijna overdreven elk kabeltje vastgebonden met tiewraps. :)
Zijn idd flink gegroeid, aantal jaar geleden spullen besteld toen ze net begonnen. Moest ik ophalen in zo,n schotelflatje ergens in Maassluis,hahaha. Waren toen supergoedkoop, nu niet meer zo.
Inderdaad! Heb hier nog redelijk wat onderdelen van mijn huidige PC gekocht.

En bij Alternate wordt je tegenwoordig ook niet meer blij van de service die ze bieden, die zijn er de laatste 1,5 jaar ook flink op achteruit gegaan.

Erg jammer!
Ik hoor sinds de start van Alternate al mensen klagen over hun service, dus ze zullen wel iets goed doen. Zelf heb ik er nooit problemen gehad.

MyCom... tsja wat moet je ervan zeggen. Ze raken steeds verder uit beeld en men vervangt lang niet zo vaak meer een desktop als vroeger. Daarbij is de rebranding een jaar of 10 geleden wel de start van de ondergang gebleken. Winkels werden meer ruime showrooms met een enkel product.

[Reactie gewijzigd door Señor Sjon op 24 juli 2024 14:26]

Een maatje van me heeft in de afgelopen 6 maanden zijn laptop 3x op kunnen sturen voor een reparatie van hardware, inmiddels heeft hij de laptop nodig voor zijn opleiding en kan hij deze niet meer missen, maar ze willen nogsteeds alleen maar reparaties uit laten voeren en hem niet zijn geld terug geven of vervangen voor een ander product. Als de problemen nu weer terug komen kan hij stoppen met zijn opleiding... Alternate interesseert het niet.
Tja, zo heeft iedereen wel een verhaal van onmisbaar etc. Op een gegeven moment houdt een bedrijf daar geen rekening meer mee omdat dat geen doen meer is. Nu is deze laptop onmisbaar, straks gaat het om bedrijf daar, oma daar die de laptop als enige communicatie met de buitenwereld heeft etc. Puntje bij paaltje wordt er dan gewoon contract gevolgd en alleen naar de wet geluisterd. Dat ga je steeds meer zien. Een pechgeval kan natuurlijk altijd maar als een winkel elk zielig verhaal direct depanneert, stock weg geeft terwijl ze recht hebben om een deugdelijke herstelling te doen en zich daarmee de dieperik in storten blijft er ook geen winkel over. Elk verhaal kent twee kanten he.
Uiteraard, maar naar 3 reparaties kun je toch wel zeggen dat ze geen deugdelijk product geleverd hebben.
Als ik het goed heb dien je dan ook te kijken naar een restitutie van betaalde bedrag of een vervangen product, maar dat weigeren ze. Ze willen het nogmaals controleren, dan begint het wel degelijk op een actie te lijken om iemand flink te stangen.

Zij kunnen het daarna zelf met (in dit geval HP) uitzoeken toch? Zonder de klant daar nog last mee te laten hebben.
Tja, zo heeft iedereen wel een verhaal van onmisbaar etc.
Mijn eerste baantje was homecomputers repareren. Komt er een tiener met een Commodore 64 waar telefoondraden waren gesoldeerd direct op de gouden contacten van het moederbord.
En inderdaad, hij moest direct gemaakt, want "hij had hem nodig voor de zaak."
Vooral dat laatste stukje. Ergens vind ik het best wel fijn om bepaalde dingen in fysieke winkels te halen.

Maar de fysieke winkels hebben dit -deels- zelf stuk gemaakt. Vroeger naar de MyCom om dat ene dingetje te vinden wat geen andere winkel had. Kundig personeel dat wist wat je bedoelde en wat je ook nodig had. Plezante ervaring in meerdere steden bij meerdere MyCom winkels.

Tot die rebranding. Ineens stond daar hetzelfde kwaliteit en goedkope personeel als in de Media Markt, voorraad had men niet meer behalve van het populaire spul. Ondertussen bestel ik alles ook maar online, want fysieke winkels zijn frontjes voor hun webshops geworden.
Volgens mij heeft Alternate nooit geweldige service gehad.
Ik kan me toch de keren goed herinneren dat ik daar aan de balie stond met een boodschappenlijstje, waarna de verkoper met een uitstekend alternatief kwam. Soms was ik iets duurder uit, maar was de performance stukken beter, soms iets goedkoper, soms evenveel.
Ook bij problemen in de hardware eigenlijk nooit problemen gehad. Hardware defect, even langs gaan, uitleggen wat er is gebeurd en ik kreeg de hardware vervangen.
Ik las er een sfeer van sarcasme in :D
De geweldige service van Alternate.. ik weet er helaas alles van.

Wel jammer van MyCom, kwam er jaren geleden altijd graag. Maar dat is al best weer een tijdje geleden.
Helemaal mee eens met alternate in laatste half jaar heb ik een moederbord opgestuurd en videokaart.

Moederbord kreeg ik 2 keer defect terug.

Videokaart kreeg ik 1 keer defect terug.
Waarop ik zei haal nu maar uit jullie eigen voorraad ga niet weer weken wachten.
Dat is niet iets van de laatste anderhalf jaar hoor. Zowel privé als zakelijk koop ik al zeker 10 jaar niet meer bij alternate vanwege meermaals belabberde service. Verkopen kunnen ze daar prima, een alternatief product aanraden ook, maar zodra een stuk hardware niet goed werkt, of volledig stuk is gegaan in de garantie periode sta je in de kou omdat het zogenaamd veroorzaakt is door jezelf. Zelfs als je van tevoren belt of een toner op voorraad is, vraagt of ze er eentje apart willen leggen en je een uur later in de winkel staat presteren ze om het product toch niet op voorraad te hebben... "sorry... maar we kunnen het wel opsturen." (En of je dan nog wel even verzendkosten wil betalen 8)7). Dan heb je het gewoon niet goed begrepen.

Nu heeft MyCom een vergelijkbare service waardering in de pricewatch als alternate, dus ik heb daar zelf nooit wat gekocht. Wellicht is dat onterecht, maar de laatste jaren betaal ik liever een paar procent meer bij een bedrijf waar ik goede ervaringen mee heb, wat goede reviews heeft in de pricewatch, of wat is aangeraden door een kennis. Ik hoop voor de medewerkers van de gesloten filialen in ieder geval dat ze goed terecht komen.
"Waren vroeger een van de betere waar je PC componenten kon kopen."

Ging laatst naar de MyCom in Leiden; zocht even zoiets simpels als een 12cm case fan. 'Nee, Meneer, dat hebben we niet. Dan moet U online zijn.'

Als je dat soort basale dingen niet meer hebt, dan sluit ook maar gewoon je deuren.
Het was de laatste jaren ook eigenlijk alleen maar een veredelde Dixons.
De winkels zoals vroeger bestaan niet meer door webwinkels en hele grote winkels.
Sterker nog, voor mijn binnenkort aan te schaffen nieuwe server, kom ik het goedkoopste uit bij Amazon.de. Megekko is dan de volgende stap met 40 euro hoger in totaal.

Mijn eerste pc van eigen geld kwam bij MyCom vandaan. Met mijn moeder nog naar Hoofddorp gereden om het spul op te halen.
Ja dat is ook mijn ervaring bij MyCom Amsterdam (Ceintuurbaan). Die blijft wel open, ik hoop dat ze het inderdaad anders en beter gaan doen. Vrij weinig voorraad in de winkel, en als je me dan naar de webwinkel doorstuurt als ik binnen sta (met een niet heel bijzonder vraag) . . .
Vroeger eens 1 van mijn lievelingswinkel naast die op de kinkerstraat waar ik graag kwam kijken naar de nieuwste computers. De ceintuurbaan was vroeger helemaal top met met 4 grote computerwinkels naast elkaar en een paar particulieren. Ging de 4 grote altijd af computerland, mycom, paradigit en dynabyte. Na de c64 bij dynabyte mijn eerste echte pc gekocht een pentium 100 een standaard samengesteld model toch veel plezier gehad door mijn eerste kennismaking van het snuffelen naar nieuwe onderdelen en het upgraden.
Bij Mycom kinkerstraat heb ik mijn eerste echte volledige samengestelde pc gekocht grote toren met een athlon1333 en asus GeForce 3 deluxe en een 19 inch Iliama monitor wat heb ik daar een bak geld aan uitgegeven, 1,5 jaar voor gespaard. Maar echt elk onderdeel met veel plezier zelf gekozen ze hebben hem daar wel voor mij in elkaar gezet. De toren weegt meer dan 20kg maar doet het nog steeds nooit iets stuk gegaan wel nieuw geheugen, dvd brander, koeler en de videokaart geüpgraded ook allemaal bij de mycom uitgekozen en heeft ruim 10jaar hard gewerkt. Toch maak ik hem zo nu en dan schoon en doe ik hem even aan. Echt genoten van die tijd van het onderzoeken naar de juiste onderdelen. Heb andere pc gehad en samengesteld maar die zijn inmiddels allemaal al weg.

Het is echt jammer is dat er bijna geen echte pc winkels meer zijn. Wil namelijk een nieuwe laptop kopen was dus naar de mediamarkt gegaan bij het centraal station, ik denk dat er zo een 50 laptops zijn maar echt op een paar enkele na allemaal hele oude modellen de meesten zelfs nog met gen7 Intel processors en dan ook nog tegen de oude prijzen van wat minstens 1,5 tot 2 jaar oud. Er zitten ook gen 8 tussen maar ook die zijn vaak een jaar oud. Ik zag enkel 6 of 7 misschien 8 nieuwere modellen.
Dat is toch echt slecht, ben nog niet in de nieuwe coolbue winkel geweest hopelijk is het daar beter.
Vroeger is dan ook wel echt heel vroeger, wel 15 tot 20 jaar terug. Ik kan mij bijna niet meer heugen de tijd dat MyCom nog een echte onderdelen winkel was. Wat je vandaag de dag bij MyCom zou moeten kopen zou ik echt niet weten? Ik ben er nog wel eens ingelopen, maar eigenlijk hadden ze (naar verwachting) toch niet op voorraad wat ik zocht. Dan zeiden ze van we kunnen het wel bestellen voor je. Nou Geweldig een winkel die een online bestelling voor je kan plaatsen. Daarvoor kwam ik echt mijn huis uit.
Voor randapparatuur kan je prima naar de Mediamarkt(veel meer keuze dan MyCom) en voor onderdelen kan je alleen nog bij Alternate of Azerty terecht.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 24 juli 2024 14:26]

Volgens mij was het meest Thrust meuk wat ze verkochten dat ik de laatste keer daar was.
Kennis was ook om van te janken.
Je dat en dan nog wat onverkochte GTX760's ofzo, wat langzame RAM sticks van Adata en scherm schoonmaak doekjes.

Echt van die meuk die niemand eigenlijk wil hebben.
Anoniem: 669783 @ro8in8 januari 2019 19:30
Paradigit, Megekko, CD-ROM land Breda. Waarvan de eerste en derde prima aftersales hebben in mijn optiek.
Laatste jaren waren de schappen al erg leeg en hadden ze vaak niet meer waar je voor kwam. Daarvoor kwam ik er ook graag.
De ervaring dat ze niet hadden waar je voor kwam had ik al geruime tijd met de vestiging in Utrecht (die ook al langere tijd weg is maar vlakbij de Bijenkorf zat). Op basis van hun foldertjes kwam ik voor hardware die in de aanbieding was, maar die hadden ze dan de volledige duur van de aanbieding niet in huis en dan probeerden ze je een 'vergelijkbaar' artikel aan te smeren wat niet in de aanbieding was (en waar je ook geen korting op kreeg). En niet 1x, maar iedere keer dat ik ze weer een kans gaf (4 of 5x). Uiteindelijk gewoon opgegeven en elders gaan winkelen.
Mja als deze weg is zit er volgens mij alleen nog een lokale keten die niet heel fantastisch is (en niet eens genoeg heeft om een fatsoenlijke PC samen te stellen, laat staan onderdelen te vervangen als er iets stuk is en je wilt verder. Of als je wilt betalen met creditcard). Ik vind het ook jammer dat Mediamarkt minder pc-onderdelen is gaan inkopen want daar kun je eigenlijk ook al niet meer terecht voor een fatsoenlijke grafische kaart. Moederborden, kasten, voedingen of processoren hebben ze niet eens los. En van schijven e.d. alleen de bekende merken (die niet altijd bekend zijn om hun kwaliteit)

Nou vond ik de Mediamarkt in Den Bosch overigens wel wat op de verkeerde plek zitten. In het centrum met alleen duur parkeren erbij, dus effe wat halen zit er dan niet in. Ik snap alleen niet waarom ze dan niet ergens anders gaan zitten, iets buiten de stad wellicht.

Hoewel het mij weinig uitmaakt wat de expertise binnen is, ik vond het wel altijd fijn om direct de items te halen die ik nodig had en daarbij ook makkelijk garantie kon krijgen. Bij online winkels is dat toch wat lastiger (laatst nog een slechte ervaring met de welbekende Coolblue hiermee waarbij het bijna 2 weken duurde om een DOA monitor te testen en ik uiteindelijk mijn geld terug heb gevraagd). En hoewel de keuze vaak wat minder is en de prijs wat hoger, vind ik het bij dergelijke bedragen toch altijd fijner om meteen wat in mn handen te hebben.

Goed, laatst mn pc een upgrade gegeven, dus ik kan wel even vooruit. Tenzij er wat stuk gaat natuurlijk

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 14:26]

Als adresje is den bosch voor nitty-gritty onderdelen, heb ik zelf positieve ervaringen met Levix. Goed personeel, relatief breed assortiment voor een fysieke winkel en kunnen nog van alles bestellen.

Had destijds een Molex - 8 pin CPU connector nodig. Hebben ze voor €3 besteld en kon het dag later ophalen. in principe naast de A2. Prima locatie, maar niet zo klein en duur als in het centrum.
Ik ken hem. Kon er alleen niet met Creditcard betalen (en uiteraard was ik toen net te laat met pinnen en weer terug). Verder is het assortiment niet verkeerd, maar toch nog wel redelijk op de casual gericht. Qua prijzen zijn ze niet verkeerd.

Als ze dingen moeten bestellen dan laat ik het meestal wel zitten want dan kan ik net zo goed online gaan shoppen.
Maar wat verwacht je dan? Mensen lopen de winkel binnen voor advise en kopen vervolgens online omdat het in totaal toch geld scheelt. En dan is het logisch dat een winkel, met zijn dure huur en personeel, het niet redt.
Alternate is tegenwoordig ook niet meer dan een dozenschuiver.
Vroeger zat er bij mij in de buurt (Alkmaar) ook een Mycom. Heb er zelfs mijn Sandy Bridge systeem nog gekocht. Waren toen gemiddeld 5 euro duurder dan de goedkoopste webshop en vindt het zelf fijn om iets zelf in huis te halen. Ben namelijk niet de persoon met het meeste geduld, want vanaf het moment dat ik iets besteld heb online, zit ik al te wachten bij de voordeur voordat het er is.

Ook als ik aan het hobby'en was en ik toch wel dat ene kabeltje of schroefsetje nodig had, fietste ik altijd naar de Mycom. Nu zit er een andere winkel, weliswaar met hetzelfde personeel als toen maar het assortiment is aardig uitgedunt.
Inderdaad dit ja. Vroeger echt een topwinkel. Het assortiment was groot en er was ook altijd veel voorradig.

Ze zijn echter afgegleden tot een zeer trieste versie van Dixons. Bijna niks op voorraad behalve wat mainstream spul en kabeltjes. De laatste keer dat ik hier in Haarlem naar de MyCom ging moest ik notabene uitleggen wat een DIMM is (kostte me iets van een minuut) :o Ze hadden gewoon geen enkel DDR3 DIMMetje op voorraad! }:O Dat is toch belachelijk. Uiteindelijk geslaagd bij de Mediamarkt want die had ‘t wel.. 8)7
De dichtstbijzijnde MyCom voor mijn was altijd een half uur rijden met de auto terwijl ik in mijn eigen omgeving 2(!!) goedlopende lokale boeren heb zitten die me altijd alles kunnen leveren wat ik wil. Ja, ik hoor je al zeggen: "Die zijn altijd duurder!", maar dat interesseert mij niets. Als er iets kapot gaat, dan ga ik langs en wordt ik herkend omdat ik er iets gekocht heb en nu met een probleem zit. Je wordt dan tenminste fatsoenlijk en persoonlijk geholpen. Voor mij liever een lokale boer dan een groot concern.
Even voor de duidelijkheid, als een winkel onderdeel is van een grotere keten wil dat niet automatisch zeggen dat je niet persoonlijk en/of fatsoenlijk geholpen wordt. Ik heb zelf bij een MyCom gewerkt en in mijn filiaal werd iedereen netjes en persoonlijk geholpen, daar zorgden ik en mijn collega's wel voor.

Ik word zo moe van het heersende vooroordeel "winkelketen = slechte service, geen persoonlijke aandacht; lokale winkel = goede service, persoonlijke aandacht". Dat is ook regelmatig andersom hoor.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 24 juli 2024 14:26]

Excuses, ik ben het over het algemeen met je eens, maar de ervaring zoals ik deze tot nu toe gehad heb bij meerdere grote ketens is gewoon ronduit slecht.
Helemaal met je eens! Ik werk nu meer dan 3,5 jaar bij de Mediamarkt, slechts één keer een aanvaring gehad en was niet echt mijn schuld. Ik probeer altijd iedere klant super goed te helpen. Lees hier ook veel negatieve dingen over de Mediamarkt, toch best wel jammer dat ze iedereen over één kam scheren.
Ze zijn eindelijk wakker geworden na 3jaar slapen, snap ook niet waarom ze gelijk alle winkels niet hebben gesloten, immers hebben ze winkels met nooit iets op vooraad.
Omdat het een franchise is.
Allemaal de zelfde naam maar een x aantal eigenaren. amsterdam en haarlem 1 eigenaar.
Amstelveen een andere etc etc.
de winkels zelf gingen niet failiet.

De naam Mycom ging failiet en een aantal ondernemers heeft van die situatie gebruik gemaakt om de handdoek in de ring te gooien.
Vandaar dat er een gedeeltelijke doorstart was.
En vandaar dat er nu toch nog een aantal winkels over blijven.
Ah ok dat wist ik niet, bedankt voor de info.
Misschien eerst het huurcontract uitzitten.
Jammer hoor, leuke winkels! heb er met plezier ook gewerkt.
Valt ook niet tegen op te boxen tegen die online webshops.
Je weet dat ze ook een online winkel hebben? Dus in feite concurreren ze dan toch al met die andere webshops?
Klopt, maar het daarnaast hebben van Fysieke winkels + logistiek + personeel is nog steeds erg kostig. Je kan bijna niet opbotsen dan met webshopjes
En hoe doen webshops als Belsimpel, Coolblue, Media Markt, etc. dat dan? Die zijn behoorlijk populair en hebben toch fysieke winkels naast hun populaire webwinkel. Of komt daar vandaag ook een ontslagronde?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 14:26]

Zij lopen beter om de volgende redenen:
1. Zij hebben een hoger verloop op producten, bijvoorbeeld abonnementen. Exclusieve verkoop van computers & randapparatuur heeft een lager verloop.
2. Zij hebben een veel breder assortiment, waardoor de "computerafdeling" onderhouden kan worden.

[Reactie gewijzigd door Burkle op 23 juli 2024 13:00]

Coolblue heeft meer showrooms dan winkels. Beperkte voorraad en voornamelijk uittesten/bekijken.
Maar het gaat erom dat ze dus iets fysieks hebben waar kosten voor zijn van huur, personeel, etc. naast hun populaire webwinkel.
Ik vraag me af wie die fysieke winkels betalen. Juist omdat het showrooms zijn, kan ik me voorstellen dat de merken die daar te koop zijn ook betalen voor de winkelruimte. Die merken maakt het natuurlijk niet uit waar precies hun product gekocht wordt.
Ja maar al die andere online shops hebben geen fysieke winkels, dus die hebbne ook niet de kosten van de fysieke winkels, en dus personeel en wat er allemaal nog meer bij komt kijken bij een fysieke winkel.
Dus moet daar ook nog eens flink winst uit komen wil je die behouden dat is iets waar alleen online webshops zich niet druk over hoeven te maken.

Als ze online only hebben is het natuurlijk ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Jeroenzer op 24 juli 2024 14:26]

"al die andere"

En welke heb je het dan over? Want de populaire webshops hebben wel degelijk fysieke winkels: Media Markt, Coolblue, Belsimpel, Alternate (al is het bij die laatste in Nederland dan maar één), ...
Media Markt zit ook in de financiele problemen, mede omdat ze teveel winkels hebben en te weinig via het web genereren. En daarnaast is Media Markt, en ook Coolblue en Belsimpel, geen pure PC zaak. Bij MyCom kun je geen witgoed kopen bijvoorbeeld.
Maar bij Alternate wel, die ik ook noemde. En er zijn wel meer zoals MyCom en Alternate, zoals Computerland en Paradigit bijv en Informatique. Hebben allemaal fysieke winkels en ook een populaire online winkel en verkopen hetzelfde als MyCom.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 14:26]

Alternate heeft maar een winkel in Nederland en die zitten niet op een AAA locatie. Dus die hebben niet de huur en distributiekosten van een winkelketen. Het zou zelfs kunnen dat de winkel ook het magazijn is voor de webshop.

Paradigit eenzelfde verhaal als MyCom. Ook failliet gegaan en vervolgens vooral doorgegaan met de website en winkels die (ver) buiten het centrum zitten.

Computerland is nu van Paradigit (sinds maart 2018).

Informatique is ook een magazijn voor een webwinkel dat daarnaast ook als winkel fungeert (bedrijvenpark Oudeland). Dus geen hoge huren en geen winkeldistributiekosten.

Van jouw lijst is er dus maar 1 merk (Paradigit) die er fysiek winkels opna houdt en ook zij hebben problemen (gehad). De rest zijn allemaal webshops die op goedkope plaatsen een outlet winkel hebben of ze bestaan niet meer,
Nou, Media Markt zit niet overal op goedkope plaatsen... En Alternate heeft wel degelijk een distributiecentrum op een andere plek: het distributiecentrum zit in Tholen, terwijl de winkel in Ridderkerk zit. Het is niet dat het nu héél ver uit de buurt is (ong. 55 minuten met de vrachtwagen, 45 met de auto), maar het zijn dus wel degelijk 2 panden die ze huren: één voor de distri en één voor de winkel. Is dus niet te vergelijken met Informatique.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 14:26]

Media Markt draait vooral op de verkoop van huishoudelijke apparaten en TVs. De sectie voor PCs is nagenoeg verdwenen en wat er nog is gaat vooral over premium brands (Apple en MS Surface) en consumables.

Alternate heeft dan weer wel het voordeel van volume daar het een internationale organisatie is (Alternate is Duits). Dus de inkoopprijzen van Alternate zullen gunstiger zijn dan die van Informatique.
Alternate is ooit verhuisd van Barendrecht naar Ridderkerk waarbij ze een groter magazijn kregen en een veel grotere winkel. Dat winkel deel is afgelopen jaar (of al eerder?) gehalveerd en er staat nu nog nauwelijks hardware. Het achterliggende stuk dat eerst winkel was is nu kantoor ruimte geworden. Ondertussen hebben ze een vier keer zo groot magazijn ergens bij de grens gebouwd. Wie weet gaat op termijn barendracht ook wel dicht ;).
Wie weet gaat op termijn barendracht ook wel dicht ;).
*sarcasm on* Goh...zou je denken…? *sarcasm off*

Dank je voor de info.
Computerland is al overgegaan in paradigit. En die hebben ook nog maar 4 winkels..
Vergelijk dat met 15 jaar geleden, toen waren er alleen in eindhoven al gauw 10 computer winkels.

Dus dat zijn nu niet bepaald goede voorbeelden.

Je had in eindhoven nog wat tussen oplossingen. zercom en 4launch. (online shop met fysiek afhaal adres)
Maar die hebben het ook al niet gered.

Dus we gaan echt puur richting online zaken. op zich goed te begrijpen, maar wel jammer.
Oké, bedankt, wist niet Computerland was opgegaan in Paradigit.
Alternate heeft dus al een hele andere formule: het is een webshop met aan het magazijn een balie met kleine showroom geplakt 'als je de ruimte toch al hebt'... Vergelijkbaar is vziw Informatique met ook maar 1 winkel, hele andere formule dus dan een keten fysieke winkels zoals Mycom.
Paradigit, Computerland, Mediamarkt zijn leuke voorbeelden, zitten namelijk allemaal in exact hetzelfde schuitje dat ze al jaren aan het bezuinigen zijn, kan het aantal gesloten winkels niet meer bijhouden. Enige die nog redelijk goed lijkt te gaan is dan de Mediamarkt maar die zit ook al jaren afdelingen in de winkel af te stoten en te verschuiven naar de webshop.
Computerland is al 9 maanden van Paradgit. :)

Dus het is nog erger dan je al beschrijft :)
Paradigit is ook al lang niet meer wat het ooit geweest is qua fysieke aanwezigheid in het straatbeeld.

[Reactie gewijzigd door xyquesz op 24 juli 2024 14:26]

Is Computerland weer terug? Ik belde een aantal jaren geleden een Computerland vestiging voor een MSI notebook RMA en werd mij toen vriendelijk verzocht i.v.m. faillissement dit direct via MSI te doen.
In de reacties is al duidelijk geworden dat Computerland is opgegaan in Paradigit.
Je vergeet Informatique ook nog. Heeft een fysieke winkel en is prachtig om te zien en geen afhaal doos zoals Alternate dat ziet er echt niet uit....
Alleen zitten ze op een industrieterrein in Berkel & Rodenrijs, waar de huur een fractie is van de huur in het centrum van Den Bosch of enige andere stad. Verder is die winkel feitelijk het magazijn voor de webshop en is het de enige winkel waardoor er geen distributiekosten zijn om de winkel te bevoorraden. Het ziet er leuk uit, maar het kost geen fluit.
Nu zitten veel van de computer winkels ook niet in het Centrum, als ik puur naar Eindhoven kijk. Dan zitten / zaten de MyCom, 4Launch, Paradigit allemaal buiten de binnenring en dus niet in het centrum.
En dat is dus precies wat ik zeg. MyCom zat echter traditioneel wel in het centrum. En juist die centrum winkels gaan nu dicht. Die in Den Bosch zat om de hoek van de drukste winkelstraat.
Anoniem: 669783 @pepsiblik8 januari 2019 19:39
Dat is weggelegd voor de Apple stores en dure modezaken.
Maar het centrum zegt helemaal niks over huur. Enig idee wat de huurkosten zijn van een pandje in Winkelcentrum Almere Haven waar nota bene heel weinig winkelend publiek is? Ik weet het wel, van de ondernemers aldaar, en dat is niet mis. Er zijn al diverse gestopt omdat de huur te hoog was en het aantal winkelende mensen te laag. Eén van hen was bijv. 3000 euro per maand kwijt voor een pandje ter grootte van 2 stationswagons en de bakker (die er nog wel zit) is meer dan 6000 euro per maand kwijt voor een pandje van 30m2.
En dat alles met, nogmaals, weinig klanten omdat de meeste mensen uit Almere Haven in hét grote centrum van Almere Stad winkelen en niet in het winkelcentrum in Haven. En voor meer dan 6000 euro per maand heb je ook in het grote centrum van Almere Stad een mooi pandje van 30m2.
Dus ook buiten het centrum kan het heel duur zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 14:26]

Dat is een winkelcentrum. Winkelcentra zijn over het algemeen A1 locaties en daar worden topprijzen gevraagd. En vergelijk nu de huur in dat winkelcentrum eens met de huur van een magazijn gebouw op een industrieterrein in de buurt van Almere. En dan zie je dus wat het kostenvoordeel is van bijvoorbeeld een Informatique ten opzichte van een MyCom.
Maar zoals ik al zei wordt dat winkelcentrum slecht bezocht. 1/3 van alle mensen uit het stadsdeel doet daar boodschappen. Dus dan is zo'n hoge huurprijs eigenlijk raar, want dan jaag je winkels weg uit een toch al slechtlopend WKC, net zolang tot er geen winkel meer overblijft en dan?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 14:26]

Er zijn ook investeringen gedaan en die vereisen een rendement. Achter zo'n winkelcentrum zitten vaak grote partijen zoals pensioenfondsen en vastgoedfondsen en die kijken daar toch anders tegen aan dan een zelfstandige winkelier.

Maar het gaat er in deze thread niet over of de huurprijs voor een winkelcentrum wel of niet verantwoord is. Waar het over gaat is dat MyCom het niet heeft gered, omdat ze te hogen kosten hebben in vergelijking met de concurrentie. En dat komt door hun vestigingsplaatsen en door hun hogere distributie- en bevoorradingskosten.
Daar heb je gelijk in het is 1 winkel maar tegenover alternate met ook het magazijn er achter is het iets zoals een krot tegenover een paleis.

Terwijl Alternate geen krot hoeft te zijn objectief bekeken. Echter de service is daar zeeeer belabberd
Ik noemde toch al een aantal als voorbeeld die wel een fysieke winkel hebben en toch populair zijn op internet?
Dat is niet helemaal eerlijk vergelijken - sommige van de voorbeelden die je aanhaalt hebben een veel breder productaanbod, of een veel grotere (internationale) markt waardoor het voor hen eerder rendabel is een fysieke winkel in de lucht te houden.

Een bedrijf dat een fysieke en een online aanwezigheid moet onderhouden, een beperkte reeks producten voert en ook nog eens specifieke klanten moet bedienen heeft het lastig als ze zich niet onderscheiden (met service, of het feit dat je direct kan proberen/meenemen). Dat geldt al helemaal als hun klanten voornamelijk bestaan uit mensen die gewoon de laagste prijs willen en dat bij een webshop kunnen vinden. Winkelpanden zijn schreeuwend duur, en een webshop die ergens in een loods zit op goedkope industriegrond heeft dat probleem niet.
Ik noemde al Alternate, maar daarnaast is er ook Computerland, die is ook best populair en een concurrent van MyCom. En Paradigit. En Informatique. En zo zijn er nog wel een paar te noemen die zowel een webwinkel als fysieke winkel hebben die concurreren met MyCom.

Winkelpanden zijn soms duur ja, maar niet overal. Er zijn ook plekken waar ze heel goedkoop zijn en tóch veel publiek trekken.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 14:26]

Computerland bestaat niet meer. Is van Paradigit tegenwoordig. En Paradigit zit nog maar op 4 locaties en overval (ver) buiten het centrum om de huurkosten te drukken.

Winkelpanden zijn altijd duurder dan bedrijfsmagazijnen per vierkante meter. Dat heeft te maken met (verwachte) omzet snelheid. En ik kan je verzekeren dat in de grote steden er echt niet zoiets bestaat als een lage winkelhuur met veel aanloop.
Ja klopt,
maar Media markt en coolblue spreken toch ook een hele andere doelgroep nog eens aan ?
Mijn ouders en mijn oma's weten zelfs wat coolblue is en mediamarkt, deze winkels kan je niet vergelijken met een online computer shop welke voornamelijk computer spullen verkopen.

Een mycom kan je op basis van computers(laptops, desktops) en monitoren en standaard rand apparatuur alleen vergelijken met mediamarkt of een coolblue(welke fysieke winkels hebben).. echter qua specifieke computer onderdelen kan je mycom absoluut niet vergelijken met een mediamarkt en coolblue, toch ?
Daarnaast heeft mediamarkt een hele andere formule van verkoop, pure massa verkoop en coolblue heeft gewoon ook veel te bieden en super marketing.
Maar ik noemde ook Alternate, die heeft ook een fysieke winkel. Je gaat mij toch niet vertellen dat die ook al niet concureert met MyCom?
of je nou groot of klein bent, het moment dat je zelfde zaken verkoopt voor een zelfde doelgroep concureer je.
Ja, dus is Alternate een concurrent die op internet populair is en toch ook een fysieke winkel kan hebben. Daarnaast ook Computerland, die is ook best populair en een concurrent van MyCom. En Paradigit. En zo zijn er nog wel een paar te noemen die zowel een webwinkel als fysieke winkel hebben die concurreren met MyCom.
Ik ben van mening dat Alternate voor echt computer onderdelen populairder is dan een Mycom ja, kijk aleen al naar de onderdelen welke Alternate bied, zij zijn veel meer computer gericht, dus echter computer bouwers gaan denk ik sneller naar een Alternate dan een Mycom vanwege het aanbod.

Daarnaast als Mycom een specifieke winkel zou hebben of showroom dat ze meer kunnen aanbieden.. het is deze tijd een valkuil om vele verschillende winkels te hebben als je alleen maar computer onderdelen doet /rand apparatuur.. dat heeft een mediamarkt of coolblue ook niet.
Alleen kan een Media Markt ook heel veel winst halen uit verkoop van witgoed en bruingoed artikelen. Dus voelen ze de druk minder van de computer webwinkels dan een MyCom.
Het is het aloude smoesje. Ja de online winkels. Ga toch weg man. MyCom is echt afgegleden en de rebrand naar een hippe store ervaring concept was echt de killer. Er stond echt alleen maar troep in de schappen en geen enkele meuk wat er op voorraad was was de moeite om voor uit je huis te komen. Online bestellen heb ik 1x gedaan en kon direct 2 maanden wachten op een product welke op voorraad stond. Nee bedankt, MyCom heeft het toch echt helemaal zelf gedaan.
Valt ook niet tegen op te boxen tegen die online webshops.
Een online webshop zit ook altijd in mijn buurt. veel stenen winkels enkel in de stad.
Bus-trein-bus, - artikel kopen, bus-trein-bus terug; maak er een 'dagje van'.. Ja, daag

Vandaag besteld, morgenavond in huis. Het is jammer voor MyCom, maar ik ben een consument.
En dan realiseer je je dat die ene MyCom winkel de enige computer winkel was in een wijde omtrek. Nu MOET ik wel naar het internet voor zelfs de kleinste dingen.
Liep toevallig vorige week langs het filiaal Nijmegen en verbaasde me er toen nog over dat MyCom überhaupt nog bestond. Dacht dat die allemaal allang weg waren. Overigens geheel uitgestorven op 1 zich vervelende medewerker na.

Oh, ik zie refurbished alweer heel prominent op de site staan. Daar zitten geen marges op om rendabel te zijn, al die refurbished winkels sluiten ook de een na de ander.

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 24 juli 2024 14:26]

Verveelde of vervelende? Ik ken ze niet allemaal maar nooit een vervelende tegengekomen. :)
De tijd dat ik er nog kwam, werkte er inderdaad altijd zeer spontane mensen :)
Volgens mij staat er "zich vervelende" ;)
En dan realiseer je je dat die ene MyCom winkel de enige computer winkel was in een wijde omtrek. Nu MOET ik wel naar het internet voor zelfs de kleinste dingen.
Precies dit! Ik heb hier in Haarlem gelukkig nog een Mycom zitten, maar het is dan ook één van de enige winkels hier in omstreken (of MediaMarkt Cruquius, maar dan moet ik minimaal 30 min met ov & lopen).

Heb zelf echt steeds meer behoefte aan een fysieke winkel waar ik terecht kan voor onderdelen, kabeltjes of advies (wat je niet bij MediaMarkt hoeft te verwachten).Laatste tijden is het bij PostNL een rommeltje, denk dat ik van de laatste 10 pakketjes er slechts 2 daadwerkelijk op tijd hebt ontvangen (en dat was nog eens zelfs bij een afhaalpunt), heel frustrerend als je het de volgende dag al nodig hebt, maar in de winkel niet krijgen kan.
Mja de volgende keer dat mn pc ermee stopt en ik niet alles heb liggen, wordt dat knap frustrerend. Ik was laatst al blij dat ik de voeding van een oude pc had bewaard. Kans is groot dat ik bij een groot probleem dan maar meteen de hele boel vervang :X (al is dat natuurlijk als gamer ook niet helemaal erg O-) )

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 14:26]

Ze zijn ingehaald door andere (web)winkels. Simpel doosjes schuiven werkt niet meer. De consument is slimmer, handiger, en kritischer. En het aanbod groeit en groeit. Ze zullen dus echt met iets nieuws moeten komen of anders beter de handdoek in de ring gooien.
Anoniem: 1128097 @stftweaker8 januari 2019 13:30
Ik begrijp juist dat mycom niet een simpele dozenschuiver is.

Tevens als de consument slimmer, handiger en kritischer wordt, heb je juist meer aan dozenschuivers.
Ja en nee, Consumenten zijn kritischer ze willen meer. Een simpel doosje en een fijne dag nog is niet meer van deze tijd. Je moet echt een USP hebben wil je overleven. Kijk naar hoe web(winkels) sneuvelen puur doordat er geen markt(meer) is voor hun.

Vroeger had je dit en niks meer, nu zegt de consument ik rij wel naar coolblue of bestel het en heb het de volgende dag in huis bij Azerty. Even als voorbeelden genomen.

[Reactie gewijzigd door stftweaker op 24 juli 2024 14:26]

Anoniem: 1128097 @stftweaker8 januari 2019 13:35
Lijkt me juist niet. Ik zie een alternate, een megekko en alle andere dozenschuivers juist prima overleven en al jaren in de pricewatch. Als de consument echt de bovengenoemde skills heeft verkregen, dan is het juist wat je wilt, aangezien je je keuze allang gemaakt hebt en alleen bij de dozenschuiver komt om de doos met je apparaatje te halen. Anders is de consument dus niet slimmer, handiger en of kritischer geworden.
Inderdaad. Ik denk dat het punt meer is dat, wil je je als winkel onderscheiden, dan moet je een andere meerwaarde bieden want puur op prijs/product kom je er niet.

Winkels leggen het af tegen dozenschuivers, maar dozenschuivers die enkel een webshop runnen hebben nu ook in toenemende mate problemen. Ze onderscheiden zich doorgaans immers niet ten opzichte van andere webshops, dus als iemand anders een paar euro goedkoper is haal je het al snel daar.

Bezorging op dezelfde dag bijvoorbeeld is dan ineens weer een sterke troefkaart waardoor iets zelfs een paar euro meer mag kosten.

Coolblue bijvoorbeeld is vaak niet de goedkoopste, maar de kwaliteit van hun webshop, hun merk/concept, de service en de grote variëteit aan bezorgopties maakt dat ze zich onderscheiden en dat de gemiddelde consument daar graag koopt.
Anoniem: 1128097 @Rude-Dog8 januari 2019 13:52
Ik zelf kies niet voor coolblue, omdat ze duurder zijn en claimen meer service te geven(welke?). Maar in de praktijk heb ik snellere service gehad van dozenschuivers dan coolblue. Het enige voordeel aan coolblue is dat ze een fysieke winkel hebben, dus als ik echt iets nu MOET hebben, kan ik daar langs. En zelfs dan ga ik bij de andere blauwe winkel, want die zijn iets goedkoper.

En ik heb laatst ook iets besteld bij niet de goedkoopste maar duurdere dozenschuiver, omdat ik daar bekender mee ben en zeker weet dat als er iets is, dat het goedkomt(scheelde ook maar 50 cent).
Ja jij, maar met alle respect, jij zit op Tweakers :)

Voor het gemiddelde familielid (wat jou niet wil lastig vallen) is Coolblue een enorm aantrekkelijke winkel.
Ze geven koopadvies, leggen de moeilijke termen uit, en voor grotere apparaten heb je de installatie- en meeneemservice. En als je echt wilt krijg je het vandaag. Dat spreekt veel mensen gewoon aan.
Anoniem: 1128097 @Rude-Dog8 januari 2019 15:44
Dat ondermijnd wel de opmerking van OP:"De consument is slimmer, handiger, en kritischer."
En dat is ook gelijk mijn hele punt.

En moet ik eerlijk zeggen dat niet iedereen op tweakers ook van wanten weet.
De consument is wel degelijk slimmer. Vroeger was internet enkel voor nerds, nu kan iedereen online shoppen en is het ingeburgerd. Dat is niet tweakers-technologie-level slim, maar wel een stuk meer vaardig dan naar de dorpswinkel gaan en meenemen wat die toevallig heeft staan.

Men kan ook makkelijk vergelijken en wil steeds minder lang wachten op levering. Daarom werkt Coolblue gewoon. Waarom denk je dat Coolblue zo vaak de titel "beste webwinkel" in de wacht heeft gesleept? Da's toch echt de klantenervaring en niet de prijs. Dat is ook hun uitgangspunt:

"De beste webwinkel is in onze ogen de webwinkel die het best in staat is om z'n klanten blij te maken," licht Zwart toe. "Soms zit dat in iets ogenschijnlijk kleins, zoals het verlenen van service via Whatsapp. Soms zit dat in een grotere propositie zoals Coolblue VandaagNog of gratis bezorging op zondag. We willen klanten blij maken op het moment dat zíj dat willen. Kort geleden was een op zaterdag besteld pakketje, pas in huis op dinsdag, gelukkig kan dat nu op zondag."
Coolblue haal ik niet meer voor de service. De afhandeling van garanties en problemen gaat vrij traag en de klantenservice is duidelijk onderbezet. Leuk dat ze groeien, maar blijkbaar gaat dat te snel. En voor een heleboel producten is het op zich nog prima maar devices die regelmatig met transport of fabricage kapot gaan (monitoren, mobieltjes, pc hardware) is dat toch wel lastig. Je bent je hardware zo een paar dagen kwijt. Al maak ik bij Coolblue niet meer de vergissing om het online terug te sturen maar breng ik het wel naar de shop toe.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 14:26]

Juist en als dat soort zaken belangrijk zouden zijn zou je vaker namen van bedrijven als Compustunt (bestaat inmiddels 13 jaar) voorbij zien komen op Tweakers.
Dat was het in oorsprong niet, maar door het verkleinen van het assortiment van de groothandel BAS, werd ook de keuze bij Mycom kleiner. En Mycom meer en meer een dozenschuiver. En dus de mogelijkheid om zich te differentiëren ook steeds kleiner.
Mycom was volgens mij nooit een dozenschuiver maar juist vooral voor het hebben van locale winkels om direct aan de klant te verkopen. Mensen de hardware even laten voelen en een advies geven op basis van de eisen van de klant. Ik meen dat ze met laptops aardig goed gingen toen op de scholen iedereen zo'n ding moest hebben en niet iedereen daar veel verstand van had.

Nou zijn er echt veel mensen online gaan shoppen voor de laagste prijs, maar aan de andere kant doet men ook veel langer met hardware. Niet meer elke 2 a 3 jaar een nieuwe PC omdat je niet meer mee kunt. Tablets en smartphones die veel taken hebben overgenomen (mijn zus heeft nog wel een laptop maar gebruikt ze amper meer) en zo nog meer redenen waarom de fysieke verkoop is ingestort. Tel daarbij dat er toch vooral jonge verkopers stonden welke niet altijd verstand van zaken hadden, en je bent inderdaad je unique selling point kwijt.

Ze hebben echt veel last van mensen die niet veel bijzonders met hun PC doen en dus geen nieuwe hoeven tenzij de oude kapot is. Want alleen de gamers hebben echt de nieuwe hardware nodig, maar browsen e.d. kun je ook nog prima op een oud model doen. Als je al niet alles op mobiel e.d. doet.
Jammer, was altijd wel handig als je iets via internet bestelde, en t gewoon daar kon komen afhalen.
Het is ook wel handig als je iets via het internet besteld, dat het gewoon thuis geleverd wordt :P
Ik ben dus nooit thuis als de postbode langs komt, dus dat is bijna altijd een dag langer wachten.

Helemaal ideaal is natuurlijk wanneer een winkel iets op voorraad heeft dan kan je het meteen oppikken. Maar de laatste tijd had de Mycom steeds minder op voorraad (en meestal niet tegen een schappelijke prijs).
Afgeven bij een pakket punt in de buurt en daar ophalen wanneer het jou uitkomt kan ook toch ? :-)
Helaas kan dat bij de meeste webshops nog niet, dus moet de postbode eerst bij mij thuis langskomen. Terwijl het ophaalpunt echt om de hoek is.
Ik heb hetzelfde probleem.
Ik laat tegenwoordig alles op werk bezorgen, misschien zijn ze er dan na 18:00 of in het weekend niet, maar op normale werkdagen tijdens werk tijden is er altijd wel iemand om mijn pakketje veilig te stellen tot ik er de volgende werkdag zelf weer ben.
Zodat ondanks dat de winkel het op tijd heeft verstuurd het post bedrijf je pakketje later kan leveren dan wanneer je het nodig had? Terwijl je het nu acuut nodig hebt?

Ik heb meermaals bij MyCom spullen gehaald omdat ik ze acuut die dag of anders ASAP nodig had.
Ik ontken ook niet dat het handig is! Heb zelf ook meerdere componenten bij MyCom besteld waarna ik deze zelf in de winkel heb afgehaald.

Zonde om te zien dat dit soort winkels uit het straatbeeld verdwijnen.
Er zijn situaties dat het zelf ophalen handiger is hoor.
Als je overdag amper thuis bent bijvoorbeeld.
Als ik tegenwoordig iets online bestel laat ik het bezorgen bij het PostNL punt bij mij om de hoek, vind ik nog makkelijker dan dat ik de stad in moest naar de Mycom. Wat dat betreft zie ik weinig voordeel in de Mycom formule.
<melancholie> En toch mis ik dergelijke winkels in de toch iets grotere steden. Even een schijfje halen of wanneer je een probleem met je voeding hebt dat je kort gesprekje met iemand van de TD kan hebben. Daarnaast kont je vroeger bij dergelijke winkels nog met een VVV-cadeaubon iets leuks kopen. Geen enkele (grote) online computerboer accepteert VVV-giftcards. </melancholie> Wat mij opvalt is dat juist de kleine lokale computerboer, waar bijna geen enkele tweaker komt ivm de prijs voor de onderdelen en het geringe aanbod, zicht staande weet te houden.
azerty wel hoor.
Dat van die VVV bonnen is niet zo vreemd. Het kost de winkel een stuk marge. Dacht iets van 3 of 4% ofzo. Als jjij dan een SSD koopt met 2.8% marge met die bonnen kost het aannemen van die bonnen gewoon geld.
Helaas niet, zij hebben een eigen 'cadeaubon'
https://azerty.nl/betaling-home
Beetje off-topic, maar het verschil zit hem in BON en KAART. De VVV bonnen kun je bijna overal kwijt, de kaart is echt belachelijk beperkt (meeste kledingzaken accepteren hem al niet). De VVV kaart is dus net zo waardeloos in besteding als als die andere kaarten.
Die kleine computerboeren moeten het volgens mij ook echt hebben van de (aan huis) service. Met een vaste klantenkring enzo. Niet echt vergelijkbaar met zaken als Mycom.
in leiden zit nu echt helemaal niks meer. Geen mediamarkt, bcc of iets anders "groots". Ook geen normale kleine winkels meer. alleen de EP-swaak en tja... dat is nou niet echt wat voor computers.

een simpele muis even ergens halen zit er niet in. best jammer. Vroeger bij de Dynabyte gewerkt. Wereldtijd gehad. Werd uiteindelijk Mycom en nu is dat pand ook alweer gesloten.
Denk toch dat BCC de volgende is..
Volgens mij wordt dat in Leiden ook gewoon glashard tegen gehouden door lokale exploitatie... je hebt er ook geen Pathé! bijvoorbeeld terwijl leiden groot zat is voor een vestiging en tevens bomvoel doelgroep zit. Maar dan gaan die twee koddige biosjes die er wel zijn natuurlijk gewoon omver.

Die enige gozer die er nog is in de Haarlemmer zit ziet natuurlijk zijn TV verkoop verdampen op het moment dat een Mediamarkt zich in Leiden gaat nestelen.

Ergens snap ik dat allemaal wel, maar het is inderdaad een rukstad als je snel wat computergerelateerde electronica nodig hebt want we zijn de laatste 5 jaar van iets van 4 computerwinkels naar nu dus kennelijk 0 gegaan.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juli 2024 14:26]

Offtopic:
Wat betreft de bios in Leiden, er komt.een hele grote bij t station, maar wel gexploiteerd door het bedrijf achter alle Leidse bioscopen.
Kan wel nog bij afhalen selecteren dat ik het wil ophalen in Helmond (bijvoorbeeld). Lijkt erop dat de website nog niet helemaal bijgewerkt is...

Natuurlijk niet raar en al jaren aan de gang, fysieke winkels a la MyCom/Dixons/etc. hebben geen plek meer in de winkelstraat, ze kunnen nauwelijks concurreren met de online only winkels (die het ook al moeilijk hebben tov Coolblue/MediaMarkt/Bol) doordat ze (bijvoorbeeld) hoge huren hebben, het zou moeten zijn dat iemand er naar binnen kan lopen voor een random onderdeel, en er 5 minuten later mee naar buiten mee loopt. Ze hebben helaas vaak beperkte keus in de winkel, en moeten het bestellen (wat weer 1-2 dagen duurt), dan kan ik beter online kopen en het thuis bezorgd krijgen (in sommige gevallen dezelfde dag nog!).

Vroeger ook nog wel eens binnen geweest, maar meer dan een muis of toetsenbord zal ik er niet gekocht hebben. Als MyCom slim is gaan ze het Coolblue concept doen, online bestellen en in een winkel afhalen, misschien zelfs met sameday delivery.

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 24 juli 2024 14:26]

"Als MyCom slim is gaan ze het Coolblue concept doen, online bestellen en in een winkel afhalen"
Dat kon/kan al jaren bij MyCom. En was voor sommige situaties echt ideaal.
Alleen zat MyCom altijd op A locaties, waar Coolblue altijd buiten het centrum zit. Dat scheelt heel veel huurkosten.
Behalve dat het huurkosten scheelt, vind ik het als consument ook makkelijker, ik rij er even snel naar toe en kan mijn auto makkelijk parkeren zonder een vermogen aan parkeerkosten kwijt te zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.