MyCom vraagt faillissement aan

Het bedrijf achter MyCom, Kijk Up, blijkt woensdag zijn faillissement te hebben aangevraagd. Donderdag was al gebleken dat de winkels van de keten gesloten waren. Volgens de ceo zijn gedaalde marges de oorzaak van het faillissement.

De faillissementsaanvraag staat op de site van MyCom. De aanvraag van Kijk Up omvat naast de MyCom-winkels ook het KijkBijMij-platform voor aankoopadvies. Algemeen directeur Marco Heestermans van Kijk Up noemt in de mededeling 'het huidige businessmodel definitief achterhaald'. Volgens hem is de branche voor it en consumentenelektronica al jarenlang gewend aan lage marges. "Nadat in 2018 de marges nóg verder onderuit zijn gegaan, lijkt het traditioneel inkopen van handelsgoederen en zelf voorraad houden definitief een prehistorisch businessmodel", aldus de ceo.

Begin deze maand probeerde MyCom nog het hoofd boven water te houden door zeven van de veertien winkels te sluiten en een crediteurenakkoord af te sluiten. "De uitkomst van dit crediteurenakkoord was echter onvoldoende om verantwoord verder te kunnen", aldus Heestermans, die benadrukt dat 'iedereen er keihard aan getrokken heeft'.

Alle winkels zijn inmiddels gesloten en ook de webwinkel is offline gehaald. Klanten kunnen bestelde producten ook niet meer retourneren en reparaties laten uitvoeren is evenmin mogelijk. Klanten die al betaald hebben voor een niet geleverd product, vissen vaak achter het net. Producten die ter reparatie bij een failliet bedrijf liggen horen niet tot de boedel. Meer informatie over wat te doen bij een overeenkomst met een failliet bedrijf staat op Gathering of Tweakers.

Bij Kijk Up bv zijn zeventig personeelsleden in dienst. Het bedrijf bekijkt nog welke mogelijkheden er zijn om de merknamen MyCom en KijkBijMij te gebruiken voor een businessmodel met toekomstperspectief.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-01-2019 • 13:56

334

Submitter: sus

Reacties (334)

334
320
250
26
1
38
Wijzig sortering
Dan is mijn voorspelling toch uitgekomen. Toen ik bij de MyCom werkte ging het al barslecht.
Elke maand kregen we een pallet met rommel (goedkope randapparatuur) welke we moesten verkopen. Iedereen zo rond de 10 stuks meuk. Deden we dat niet goed, dan werden we daarop beoordeeld. Het probleem was echter dat het echt het slechtst van het slechtst was, usb hubs van plastics, goedkope toetsenborden, printers met onmogelijk dure cartridges enzovoort, goedkope game muizen met alleen maar looks enzovoort.

Op een gegeven moment vertelde ik gewoon dat ik de kwaliteit van de producten zo laag vond, dat ik er problemen mee had om het met een goed geweten te kunnen aanbevelen. Dat werd mij niet in dank afgenomen.

De laatste nagel in de doodskist van mijn mycom carriere was vervolgens mijn advies aan een klant. Meneer wilde een top of the line systeem voor alles wat je maar kon bedenken. Logischerwijs heb ik daar een prachtig systeem van gemaakt. In dit geval met een intel processor (die waren toen gewoon het beste). Kreeg ik de offerte vervolgens gecorrigeerd terug van mijn manager, met de aanbeveling om een goedkoper AMD systeem te maken omdat daar meer marge op zat. Dat terwijl AMD toen gewoon flink achterliep. Bijna alle producten waren vervangen door een minder product waar meer marge op zat. Terwijl het voor de klant in prijs bijna niks uitmaakte.

Toen ik aan de klant moest uitleggen waarom ik gekozen had voor andere onderdelen, kon ik dat niet overtuigend doen. Daarna aangegeven dat ik er niet mee door wilde gaan, en dat als ze zo door gingen dat mensen het wel op internet gingen bestellen. De enige reden voor een winkel is service en het product zien. Als je geen service meer verleend, dat houdt het snel op. Vooral met YouTube reviews.

Geen verlies naar mijn mening.
Wow, welk filiaal was dat? Ik raadde juist alleen maar mijn eigen zelfbouw systemen aan, en dus niet de "powered by mycom prebuilts" en heb er nog nooit iemand over horen klagen hogerop.

Sterker nog, ik had juist het idee dat het niemand wat interesseerde hogerop wat er allemaal in de winkels gebeurde.


En dat van die pallets heb ik in 3 jaar tijd nog nooit meegemaakt. Wel veel goedkoop trust spul.

Overigens alle inktjet printers hebben veel te dure inkt, maar de klant wilt nou eenmaal een kleine compacte printer voor zo min mogelijk ipv een fatsoenlijke laserjet of een Epson ecotank van €200.

.
In welke periode? In de periode voorafgaand aan het eerste faillissement heb ik meerdere malen bij MyCom Eindhoven ingevallen en dat pallet-verhaal heb ik daar nooit gezien.
Dat was is 2007-2008 geweest ;)
Moest even mijn loonstrookje erbij pakken hoor haha.
Dat is ruim geweest voordat ik bij MyCom kwam werken. Dat was dan een praktijk die later gelukkig is aangeschaft. In de tijd dat ik er werkte werd er in ieder geval erg klantgericht gewerkt.
Doe eens ff normaal man. Ik ben niet meer en niet minder dan een ex-werknemer van MyCom die bij het eerste faillissement op straat kwam te staan. Duik mijn geschiedenis op Tweakers maar eens in, dan zul je op het forum genoeg posts vinden waarin je ziet dat ik bij MyCom werkte (periode 2012-2015).

Ik heb bij MyCom Tilburg gewerkt vanaf het moment dat ze open gingen tot aan het faillissement. Ik heb er met plezier en trots gewerkt en stond in een fijn team waarin we aandacht voor de klant hadden.

Misschien dat ik het geluk had van een goede manager en goede collega's, maar van mijn winkel kan ik in ieder geval zeggen dat we altijd klaar stonden voor de klant.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 22 juli 2024 19:22]

Check. Ik was blij om van Dynabyte over te kunnen naar de TD van Mycom. Daar lag m'n passie en gezien er mensen 100 kilometer kwamen rijden omdat ze in gorinchem gehoord hadden dat er iemand in Dordrecht was die het wel opgelost kreeg gaf me een goed gevoel.

Het helpen met zelfbouw uitkiezen, het neerzetten van een goed werken en getweakt systeem voor iemand die er hard voor gewerkt had heeft me altijd op de been gehouden.

De verzekeringen konden me gestolen worden, maar daarin was ik niet de enige denk ik zo.
Dat ben je zeker niet. Ik heb zelf bij Dynabyte Den Haag gewerkt van 2007 tot 2010 en nog 3 maanden in 2011 als verkoper. Ik kan die verzekeringen nog goed herinneren, ik vond het verschrikkelijk deze te moeten verkopen... als mensen het niet willen, dan willen ze het niet. Ben toch blij dat ik nu een heel ander vak heb gekozen dan de detailhandel.

Wat betreft de overgang van Dynabyte naar Mycom, dit was in mijn ogen al het teken dat het hele bedrijf failliet zou gaan. Vind het toch knap dat ze het zo lang uit hebben gehouden.
Ben regelmatig bij de MyCom in Tilburg geweest, en kan zeker beamen dat de service daar altijd echt heel erg goed was! Veel aandacht voor de klant vanuit een technisch perspectief. Leuk team! (2013-2015)
Leuk om te horen! Je zult mij dan ook wel regelmatig gesproken hebben :)
Damage control voor een failliet bedrijf als Mycom, als er nu nog een grote kans was voor een succesvolle doorstart zou ik dan nog kunnen begrijpen, maar dat lijkt ook niet echt het geval te zijn.

Ik moet trouwens zeggen dat ik de klantgerichtheid bij Mycom erg verschillend vond, bepaalde periodes deden ze het hier in de stad erg goed, andere periodes was het weer volkomen ruk.
In Leeuwarden was de MyCom in iedergeval wel klantgericht. Ik had er een tablet gekocht maar na twee weken was ik echt klaar met dat ding. Toen gewoon om kunnen ruilen voor een ander merk zonder gedoe.
ik ging juist naar Mycom voor de service..die was echt goed! logitech toetsenbord reageerde niet goed na 4 weken....medewerker zegt pak maar een nieuwe van de schap.
Kan ik niet zeggen van..... {mediamarkt} dat is echt service van lek me de reet.

koop daar ook nooit niks meer daar {mediamarkt}.
lol, ze zijn failliet maar huren wel mensen in voor damage control op tweakers :') :Y) geloof je het nou zelf?
En van welk geld wouden ze mensen in huren?
Failliete bedrijven huren niet zoveel mensen in. Volgende keer nadenken voordat je wat doms zegt.
Ja, 11-12 jaar geleden, zo kan ik ook wel een failisement van detailhandel voorspellen!
Wel veel goedkoop trust spul.
Een bedrijf dat gevestigd is aan de Daltonstraat kun je toch niet vertrouwen? Het waren boeven en nog hele slechte boeven ook!!
Meh, daar kon de beste man ook niks aan doen: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Dalton

[Reactie gewijzigd door KouweZakkie op 22 juli 2024 19:22]

Als klant was dat ook wel duidelijk, eigenlijk altijd een boutzaak geweest... vanaf de eerste simms die ik er kocht in het prille begin die met de blote handen in een zakje gedaan werden ('kan geen kwaad man!' - later een paar geklapte IC's) tot aan de laatste jaren waar het assortiment altijd te klein en te duur was. Typisch een zaak gericht op klanten die geen flauw benul hebben van techniek en die zich dus gemakkelijk laten belazeren. Ik zal ze ook niet missen.
Verkopers zijn niet onafhankelijk en werken nooit voor de klant. Dat is iets wat ik geleerd heb.
Toen ik aan de klant moest uitleggen waarom ik gekozen had voor andere onderdelen, kon ik dat niet overtuigend doen.
Omdat je de waarheid dus niet vertelde. Schaam je! :P
"Klanten die al betaald hebben voor een niet geleverd product of hun product ter reparatie bij een failliet bedrijf hebben liggen, vissen vaak achter het net."
Ik wil niet vervelend zijn maar producten die de klant heeft ingeleverd voor reparatie zijn gewoon nog eigendom van de klant. Het lijkt mij dus sterk dat deze mensen achter het net vissen....
De curator weet (vaak) niet of het product ter reparatie is aangeboden of bij de inboedel hoort...
Alles staat netjes gemarkeerd met een inname formulier die op het product is geplakt.

Best jammer alleen dat wij de klanten donderdag niet mochten bellen om hun producten op te laten halen.

Nu zal het inderdaad via de curator moeten gaan.
Tja, wat is definitie van eigendom, als iemand net een nieuwe pc heeft besteld en al wel geld heeft overgemaakt maar Mycom moet hem nog in elkaar zetten is het ook een product wat je nooit gaat krijgen.
Het burgerlijk wetboek heeft een heleboel bepalingen die dit regelen.
O.a.:
- I.g.v. reparatie is de reparateur zoals dat heet 'houder', niet de 'eigenaar'
- Een koopovereenkomst bestaat uit een betaling en een levering.
- Pas bij 'levering' gaat het eigenaarschap over van de een naar de ander.
- De betaling staat hier los van en zo kan het dus zijn dat je ofwel juist hebt betaald en nog niet geleverd hebt gekregen of juist geleverd hebt gekregen en nog niet hebt betaald.
- Als er niet wordt geleverd heb je uiteraard wel een vordering en die kun je na een faillissement inbrengen bij de curator.
En de curator, die lacht zich rot. Jij krijgt niets. Bij een faillisement komen eerst de preferente schuldeisers (belastingdienst en bank), en de schulden daaraan zijn al vaak zo groot dat er voor de kleintjes niets overblijft. En de curator vult z'n zakken, die krijgt uiteraard gewoon betaald. En dik. Trust me, ik spreek uit ervaring.
De curator is zelf ook een preferente schuldeiser, die verdienen doorgaans goed aan faillissementen ja...
Nope. Honorarium van de Curator valt onder de boedelschuld. Deze wordt altijd als eerste aangedaan. Hierna komen de super preferente schuldeisers, gevolgd door preferente schuldeisers en als laatste concurrente schuldeisers. De laatste groep mag vaak vechten om de kruimels.

Salaris van medewerkers die NA een faillissement nog werk verrichten vallen ook onder de boedelschuld en wordt dus als eerste afgewikkeld. :)
Laat ik voorop stellen dat ik geen specialist ben maar ik lees af en toe wel wat faillisementsverslagen en volgens mij valt het salaris van de curator ook onder super preferent maar wordt het wel als eerste post betaald. Samen met bijvoorbeeld de griffierechten van de rechtbank. De belastingdienst en het UWV (premies) alsmede loon van personeel na het faillisement valt onder preferent. Al deze preferente posten zijn vaak verdeeld in hoog en laag preferent. En tenslotte dan de concurrente schuldeisers waarbij UWV (pensioenpremies) en de (achterstallige) huur veelal voor gaan. Als klant die een betaling heeft gedaan maar niks geleverd heeft gekregen sta je echt helemaal achteraan de rij en maak je nauwelijks kans om maar iets van je geld terug te krijgen.
Nee. De boedelschuld staat apart van de andere vorderingen. Het honorarium van de curator, salaris werknemer na faillissement en huur na faillissement (deze vergeten te vermelden) vallen onder de boedelschuld. Boedelschuld wordt als allereerst rechtgetrokken, zelfs nog boven de belastingdienst en de vorderingen van banken (super preferent).

Geen een curator zal per slot van rekening natuurlijk een faillissement afwikkelen als deze niet zeker is of deze betaald gaat worden voor de geleverde diensten.

Daarbij valt natuurlijk ook te bedenken dat een medewerker geen werkzaamheden meer voor een bedrijf gaat verrichten als deze niet zeker weet dat deze betaald wordt. Evenals de huurbaas die je echt niet langer in een pand laat zitten als die weet dat deze er niet meer voor betaald wordt.

Bron: Juridische opleiding. Tevens kan je het hier nog nalezen. :)

https://www.veldlaw.nl/nl...ake-van-een-boedelschuld-

[Reactie gewijzigd door Electrifying op 22 juli 2024 19:22]

Voor werknemers die na faillissement nog werkzaamheden verrichten bestaat er de Loongarantieregeling van het UWV.
Waarom noem je eigenlijk de banken onder (super) preferent, voor zover mij bekend zijn de banken juist standaard concurrente crediteuren tenzij ze een seperatisten positie hebben bedongen via een pand of hypotheek recht. Volgens mij is een vordering van een bank nooit (super) preferent, maar juist altijd concurrent dan wel een seperatisten positie.
Bank is trouwens standaard geen preferente schuldeiser maar een concurrente schuldeiser. De preferente schuldeisers zijn inderdaad de belastingdienst, daarnaast het UWV en medewerkers met een loonvordering. De curator is een boedelcrediteur.

De bank kan wel een seperatisten positie hebben, dit kan het geval zijn wanneer er door de bank een pandrecht of hypotheekrecht bedongen is.
Anoniem: 998261 @djs90925 januari 2019 18:49
De curator werkt gewoon voor zijn geld. Je kunt pas echt lachen als de boel niet wordt afgerond door een curator.
"Vult zijn zakken..." De curator doet gewoon het werk waarvoor hij of zij is ingehuurd. Alsof je een politieagent verwijt dat hij aan de misdaad verdient.
Niet altijd helemaal correct. Ik was bijvoorbeeld betrokken bij het dubieuze faillissement van Oudesel en nog een ander bedrijf waar de curator zo de boel had opgezet dat hij zijn eigen werk kon controleren en dat kreeg de rubberen stempel. Na wat zoeken had deze curator nog meer van zulke "vormfouten". Er zijn er zeker bij die hun zakken vullen.
Als jij niet naief bent, heb je vast wel meer informatie ter onderbouwing. Een curator zal heus niet slecht verdienen, maar zakkenvullen is toch een andere categorie. Een curator doet ook best wel publiekelijk zijn werk en zou dus op een gegeven moment wel door de mand vallen als hij er een zooitje van maakt.
- Pas bij 'levering' gaat het eigenaarschap over van de een naar de ander.
- De betaling staat hier los van en zo kan het dus zijn dat je ofwel juist hebt betaald en nog niet geleverd hebt gekregen of juist geleverd hebt gekregen en nog niet hebt betaald.
Dit is exact de reden waarom ik bijna niets meer online koop. Ik heb zo namelijk al een paar keer achter het net gevist. Daarna vond ik het wel genoeg. Ik ga dus gewoon naar de winkel om het daar bij ontvangst pas te betalen. Als ik online bestel dan is het of betalen aan de deur (als ik de afzender vertrouw) of bestellen en persoonlijk afhalen.
Compleet ander geval juridisch. Dan heb je weliswaar de betaling gedaan maar is de transactie nog niet voltooid - pas indien je de PC in bezit hebt (hebt opgehaald of bij jou is bezorgd) is het volledig jouw bezit. Wat je bij een betaling vooraf hebt is een betaling voor eigendom later, wat bij een reparatie is is een uitbesteding van reparatie, maar het product is wel je eigendom.
Wel een groot verschil natuurlijk, iets wat jij zelf elders hebt gekocht/hebt gebracht is natuurlijk heel wat anders dan een lopende bestelling.
Het moment dat het eigendom van MC naar klant gaat het moment van ontvangstnamen in de winkel dan bij wel van de Postbezorger. In het verzend proces is MC nog steeds de eigenaar en heeft het een leveringplicht(er is immers een koop overeenkomst). En nu ze failliet zijn kunnen ze niet aan de overeenkomst voldoen. En zal je dus schuldeiser(je krijg nog x euro van ze). Bij de curator moeten melden.
Destijds bij het faillissement van Afuture kon ik zo goed als fluiten naar mijn SSD die voor garantie terug was gestuurd. Ik had de mogelijkheid hem terug te kopen voor €20. Ik moest hem dan alleen nog wel zelf 'even' op komen halen. De rit vanuit Noord-Nederland naar Almere was mij echter te duur.

Belachelijker vond ik nog dat de SSD persoonlijke informatie bevatte die ik niet kon verwijderen, maar ze mij ook geen toezegging konden doen over het verdere verloop mocht ik de SSD niet terug willen kopen.

[Reactie gewijzigd door Emiel3673 op 22 juli 2024 19:22]

Dat was geen terugkopen, wel moest er een bedrag betaald worden aan de boedel voor de verificatie van de claim. Wel vreemd dat deze bij jou €20 was, daar de curator bij Afuture hiervoor €10 rekende per klant.

hier de mail van de curator van destijds:
Geachte heer/mevrouw,

In het kader van de afwikkeling van het faillissement van Afuture VOF bericht ik u hierbij als volgt.

Via inventarisatie met behulp van de directie dan wel naar aanleiding van een door u ingediend e-mailbericht of claim, is gecontroleerd en vastgesteld dat er product(en) van u – retour gestuurd naar Afuture in verband met RMA/garantie – nog aanwezig is op locatie van Afuture.

Op zaterdag 20 mei 2017 van 10.00 tot 12.30 uur stel ik u hierbij in de gelegenheid om de betreffende RMA goederen, als bij ons geregistreerd, op te komen halen.

Als strikte voorwaarde daarbij geldt dat u daarbij een ID-bewijs meeneemt, alsmede dat het itemnummer (als opgenomen in deze mail) aan uw RMA gekoppeld kan worden.

Retour te halen goederen zullen worden meegegeven na voldoening van een bijdrage van € 10,-- (per klant). Deze bijdrage is ter dekking van de kosten die in het faillissement worden gemaakt en welke specifiek worden gemaakt ten behoeve van uw claim. Daarbij wijs ik er op dat de faillissementsboedel niet hetzelfde is als de gefailleerde vennootschap en dat de gevraagde bijdrage niet kostendekkend is. Deze bijdrage dient dan ook ter gedeeltelijke dekking van de kosten die moeten worden gemaakt om aan uw claim tegemoet te kunnen komen.

Ik wijs er uitdrukkelijk op dat de RMA goederen slechts kunnen worden opgehaald gedurende het tijdvak van 10.00 tot 12.30 uur. Ik verzoek u daar terdege rekening mee te houden.

Met vriendelijke groet,


<naam curator>, curator
Mijn fout, heb net de mail teruggekeken en het was inderdaad €10. Dat rechtvaardigde voor mij alsnog niet de lange reis om hem op te halen. Ondanks dat het niet letterlijk 'terugkopen' was, voelde het voor mij als consument als zijnde terugkopen.

[Reactie gewijzigd door Emiel3673 op 22 juli 2024 19:22]

... WTF? Terugkopen voor 20? Als ik de wet goed lees is zoiets volstrekt illegaal, en indien gemeld bij de Orde van Advocaten (indien de curator ook advocaat is) kan dit flinke problemen opleveren voor de curator. Producten die onder reparatie zijn zijn geen bezit van de winkel, maar vallen onder de garantieregeling - welke zegt dat een product nog eigendom van de klant is, maar tijdelijk in beheer is van de winkel om aan de wettelijke garantie-eisen te voldoen mbt de staat van het product.
helaas mag de curator, redelijke kosten maken, het product moet uit de winkel gehaald worden en er moet een werknemer klaar staan om het product te overhandigen, dit soort dingen. je zag dit bijvoorbeeld ook bij failisement van V&D waar er complete afdelingen aan producten in stonden die niet in bezit van V&D waren maar om de producten terug te krijgen tot duizenden euro's werd gevraagd om de winkels open te stellen.
Het is mogelijk dat Emiel het verkeerd verwoord/begreep, en dat het om handelings-/registratiekosten ging. In dat geval was het legaal geweest, hoewel het niet echt netjes is (want het gaat om een product waar de klant in principe al voor alle kosten voor heeft betaald). Mocht het echter zijn verwoord zoals Emiel hier schrijft, dan is curator over de schreef gegaan.
Zie mijn reactie met originele mail van de curator Dennism in 'nieuws: MyCom vraagt faillissement aan'

Dit waren gewoon kosten gemaakt om de vordering af te handelen. Dat het niet netjes is daar kosten voor te rekenen ben ik niet met je eens, het uitzoeken van al deze claims, daarna een afhaaldag organiseren kost ook aardig wat geld en deze kosten mogen in principe andere schuldeisers niet benadelen (of bepaalde schuldeisers bevoordelen).
Ja ik ben het met je eens. Echter het bedrijf heeft geen geld meer. En er moeten mensen betaald worden.

Het kost geld om iemand in de winkel te zetten, dat geld is er niet meer. En niemand gaat gratis werken voor een curator.
Als de curator je vraagt om door te werken dan zul je dat moeten doen. Geld krijg je van het UWV.
Daarom kan je het dus beter via een advocaat doen, want je kan er in principe een strafrechtelijke zaak van maken, want de SSD is namelijk jouw eigendom.
Een advocaat a €200/u voor een SSD van €100.

Dan had ie beter op en neer kunnen rijden denk ik.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 22 juli 2024 19:22]

De SSD was juist opgestuurd ter reparatie. Ik had er feitelijk niets meer aan en had hem enkel nog op kunnen halen om hem daarna direct naar SanDisk te sturen voor garantie. De waarde van de SSD bedroeg zo'n €140.
Als je toch al een rechtsbijstandverzekering hebt, waarom maak je er geen gebruik van. Als je een laag inkomen hebt kan je het ook vergoed krijgen via bijzondere bijstand.
Dit is exact wat er speelt. Er moeten kosten gemaakt worden om iedereen zijn eigendom netjes te geven terwijl er geen geld is. Wie gaat allemaal uitzoeken van wie wat eigenaar is en een locatie open houden zodat mensen langs kunnen komen en wie gaat dat betalen? Iemand moet in de administratie gaan duiken, je kan moeilijk van personeel eisen dat ze onbetaald doorwerken.

Ook al is het feitelijk diefstal, ook deze spullen krijg je vaak bij een faillisement niet meet terug.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 19:22]

Dat hij een advocaat is, maakt hem juist kwetsbaar. Ga je huiswerk doen, en als je niet naief bent kom je met onderbouwing van je kreten.
Anoniem: 998261 @djs90925 januari 2019 18:50
Calimero. Verdiep je eerst eens in de materie voordat je jezelf nog belachelijker gaat maken. Tenzij je 13 ben, dan mag je nog dit soort opmerkingen maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 998261 op 22 juli 2024 19:22]

Beetje vreemd verhaal. Het lijkt me niet dat ze het terugkopen noemde. Als je een product afgeeft ter reparatie of vervanging draag je nog niet zomaar het eigendom over.
Een curator heeft daar helemaal geen lak aan. Echter moet jij wel aan kunnen tonen dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Wel kan de curator handlingskosten vragen voor het verwerken van de eis. Dat laatste zal hier gebeurt zijn.
Kom dan eens met bewijs !
Aangifte doen bij de politie en melden dat de curator jouw eigendom heeft. Of gewoon via een advocaat een brief sturen en zeggen dat de curator jouw eigendom heeft(met eventueel bewijs dat het jouw eigendom is, zoals een factuur). De curator zal het product wel moeten teruggeven, anders is hij zelf aansprakelijk voor diefstal. Strafrecht staat boven civiel recht, en ik denk dat zo'n curator daar liever geen risico voor neemt.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 19:22]

Als het bij dit faillissement hetzelfde gaat als bij het eerste faillissement (toen ik zelf nog werkzaam was bij MyCom), dan gaan de producten die ter reparatie in de winkel zelf staan duidelijk gekenmerkt naar een centraal adres.
Consuwijzer heeft een duidelijk verhaal over reparatie: https://www.consuwijzer.nl/thema/faillissement-ondernemer Misschien dat dat op de site erbij gezet kan worden. Ze hebben ook een voorbeeldbrief om te sturen.
Dit klopte dus niet helemaal.

[Reactie gewijzigd door wortest op 22 juli 2024 19:22]

Dat is volgens mij niet waar. De curator kan voor zover mij bekend alleen de eigendommen van Mycom zelf verkopen. Producten die liggen te wachten op reparatie zijn eigendom van de klant en het is dus niet aan de curator om die te verkopen.
Dat hier al een discussie over gaat vind ik bijzonder, moet toch niet gekker worden, je auto staat bij een de dealer voor reparatie en het gaat falliet, dan vervolgens mag jij je auto niet ophalen, daaagg! Kan nooit!
Je mag je auto best ophalen na verificatie van de claim, wel kan het zijn dat je een bedrag moet betalen aan de boedel om te kosten te dekken die nodig zijn om jouw claim te verifiëren.
Anoniem: 368306 @Dennism25 januari 2019 22:18
Dat zal allemaal wel weer zo geregeld kunnen zijn, maar een kenteken bewijs op jouw naam, een betaalbewijs, en even in computer kijken dat die aangeboden is voor een beurt of reparatie is toch 10 seconden werk.

Terug de auto,pc, of wat dan ook.

Er zullen best lastiger situaties voor kunnen doen waar meer zoekwerk voor nodig is, maar als het zonneklaar is dat die niet van het bedrijf is en terug naar de eigenaar moet vind ik het ook zeer merkwaardig dat de eigenaar daar dan de kosten voor moet betalen.
Opzich is dat vrij simpel, zaken gedaan voor de ene schuldeiser die alleen voordelig zijn voor diezelfde schuldeiser mogen een andere schuldeisers niet benadelen.

Stel de garage gaat failliet, er zit 1000 euro in de boedel die uitgekeerd mag worden aan de schuldeisers en een auto.

2 schuldeisers claimen ieder 5000 euro, een 3de schuldeiser claimt dat het zijn auto is en geen eigendom van de garage. De Curator laat dit uitzoeken door iemand. Degene die dit uitzoekt en afhandelt met schuldeiser 3 vraagt daar 100 euro voor aan de curator. Het blijkt juist te zijn en schuldeiser 3 krijgt zijn auto terug.

Hierdoor zit er nog 900 euro in de boedel en schuldeiser 3 heeft zijn auto terug. In plaats van dat schuldeiser 1 en 2 beide 500 euro zouden krijgen uit de boedel krijgen ze nu beide nog maar 450 euro. Schuldeiser 1 en 2 worden zo dus benadeeld door de claim van schuldeiser 3. Wat de curator dan dus doet is schuldeiser 3 100 euro laten betalen, zodat enkel hijzelf betaald voor de verificatie van zijn claim. Schuldeiser 1 en 2 krijgen beide 500 euro en worden dus niet benadeeld.
Beetje vreemde vergelijking, de politie heeft totaal niets met een curator te maken. Bij de politie hoef je inderdaad niet te betalen voor teruggave. Dit doe je al via de belastingen die je afdraagt.

Bij een faillissement kan het inderdaad zijn dat je een boedelbijdrage moet doen om een goed terug te krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar het voorbeeld van Afuture, daar kom je voor een bijdrage van €10 na verificatie goederen terugkrijgen die daar bijvoorbeeld stonden ter reparatie of na reparatie. En uiteraard doe jij die verificatie niet zelf, jij toont netjes een ID en Factuur tijdens dit proces. Op basis van die gegevens moet iemand in het systeem kijken of dat artikel inderdaad aanwezig is, zo ja, zal dit artikel opgezocht moeten worden. Verder organiseerde de curator een ophaaldag waar ook personeel voor betaald moet worden. Al die zaken werden in dit geval betaald uit die €10 per klant aan boedelbijdrage.

Dat heeft totaal niets met diefstal te maken.
Waar haal jij opeens een huisroof en politie vandaan? Ik hoop dat je bij nader inzien wel snapt dat een appel geen peer is.
De vergelijking gaat inderdaad perfect op! Of werkt de politie gratis in Nederland? In België betalen wij gewoon belastingen om politie te betalen.

Dus terwijl de politie zoekt naar MIJN spullen, aan de balie staat om die spullen terug aan MIJ te overhandigen, betaal ik ze gewoon.

Sterker nog! Ik betaal ze zelf terwijl ze NIET naar MIJN spullen zoeken. Het moet niet gekker worden.

/grow up.
"Dat hier al een discussie over gaat vind ik bijzonder, moet toch niet gekker worden, je auto staat bij een de dealer voor reparatie en het gaat falliet, dan vervolgens mag jij je auto niet ophalen, daaagg! Kan nooit!"
Er moet toch bijvoorbeeld op zijn minst iemand kijken of er al een reparatie aan verricht is, en ook diegene moet betaald worden.
Kun je juridisch onderbouwen dat dit "nooit kan"? Anders lijkt het er op dat je maar wat roept.
Anoniem: 368306 @theobril25 januari 2019 22:08
Puur uit mijn simpele redenering, het is jouw auto, dus die moet je terug krijgen.
Dat de reparatie als gedaan betaald moet worden lijkt mij ook geen probleem, want daarvoor bracht de auto. Factuurtje betalen klaar.

Niks geen juridische kennis hier, ik roep puur uit logica dat de auto,pc terug moet, geen eigendom van de winkel.

Dus een hele discussie hierover lijkt me nogal onzinnig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 368306 op 22 juli 2024 19:22]

Klopt, je hebt gelijk. Het SBR 8 boek nog maar eens opengeslagen. Het is natuurlijk een bijzonder recht, naast het eigendomsvoorbehoud en recht van reclame. Je moet er wel zelf om vragen, en waarschijnlijk voor betalen. (Het is volgens de rechter redelijk als je de curator voor de teruggave betaalt.)
De curator betalen om een product terug te geven wat al van jou (en dus betaalt) is?
Lijkt me redelijk verwerpelijk. Wellicht de verzendkosten, hoogstens, maar meer niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:22]

Redelijk verwerpelijk wellicht ook, maar die kosten moet inderdaad redelijk zijn. Maar niet hoogstens de verzendkosten, want je moet de curator betalen voor zijn werk. De curator wordt immers betaalt uit de boedel. En als hij in zijn werktijd gaat zorgen dat jij je zooi terugkrijgt, betalen de andere schuldeisers voor zijn tijd jou te bedienen. Volgens de rechter is het dus redelijk naast de verzendkosten ook zijn tijd te vergoeden.

[Reactie gewijzigd door wortest op 22 juli 2024 19:22]

Redelijk verwerpelijk wellicht ook, maar die kosten moet inderdaad redelijk zijn. Maar niet hoogstens de verzendkosten, want je moet de curator betalen voor zijn werk. De curator wordt immers betaalt uit de inboedel.
Waar jouw gekochte laptop geen onderdeel van is, als je aangetoond hebt dat de laptop niet tot de inboedel van de zaak behoort, maar tot jou als consument.
En als hij in zijn werktijd gaat zorgen dat jij je zooi terugkrijgt, betalen de andere schuldeisers voor zijn tijd jou te bedienen. Volgens de rechter is het dus redelijk naast de verzendkosten ook zijn tijd te vergoeden.
Heb je hiervan daadwerkelijke bronnen of uitspraken van? Ik vind dit namelijk nogal wat. Jij als consument zijnde hebt ook niet gevraagd of de zaak (MyCom in dit geval) failliet wilde gaan, net als dat de schuldeisers daar niet om gevraagd hebben.

Het is maar te hopen zoals met het faillissement van Afuture dat er een andere partij opstaat om de garantie-afhandelingen over te nemen, zodat die mensen in elk geval niet slachtoffer worden hiervan.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:22]

Tja, een faillissement kent altijd veel verliezers. En dat wil ik best even opzoeken voor je: https://uitspraken.rechts...=ECLI:NL:RBDHA:2017:11808
Ik vraag mij af in hoeverre dit correleert met wat hier aan de hand is. De kunstenaar (die dus kunstwerken maakt als beroep en een ander belang heeft dan een consument die zijn laptop terug wilt) heeft de kunstwerken in bruikleen uitgeleend aan die stichting. Dat is wel even een andere context dan een consument die 'even' zijn laptop terugbrengt naar de winkel voor een garantie-afhandeling.

Bij het bruiklenen verwacht je het (de kunstwerken) niet snel terug, bij een laptop die je ter garantie aanbiedt aan een winkel, verwacht je dat wel, namelijk wanneer de laptop gerepareerd is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:22]

Par. 4.3: 'Kosten als de onderhavige zijn in de praktijk echter hoe dan ook niet ongebruikelijk en in de aangehaalde jurisprudentie komt niet, min of meer eenstemmig, naar voren dat kosten als de onderhavige niet zouden zijn toegestaan.'

Er is geen bedrijf meer, en daarmee ook geen verplichting meer. Je kan je als schuldeiser je eigendomsrecht blijven uitoefenen, je wordt een belanghebbende buiten het faillissement om, maar die zaak is gewoon dicht. Je laptop terug krijgen kost de curator geld. Hij kan en mag dat gratis doen, maar dat kost dus de schuldeiser binnen het faillissement geld. Zie ook een zaak van Heineken: ‘Omdat de kosten ter uitlevering van deze goederen uitsluitend worden gemaakt ten dienste van de belangen van de rechthebbende buiten faillissement en niet van de belangen van de gezamenlijke schuldeisers, gebiedt de redelijkheid en billijkheid dat die kosten kunnen worden verhaald op diegenen in wier belang die kosten worden gemaakt.’
Was een tijdje geleden al eens bij faillissement stripmuseum. Zie https://www.actio.nl/blog...-eigendom-terug-te-geven/ , koste toen 75€ om je eigen spullen terug te krijgen..
Ik lees het net inderdaad, dat is de uitspraak die @wortest ook linkt. Ik vraag mij af of dat hetzelfde is, er zitten best wat nuances in de zaak die toch een andere context meegeeft, zie daarvoor even CH4OS in 'nieuws: MyCom vraagt faillissement aan'.
Er moet natuurlijk wel geld in de boedel zitten voordat een curator betaald kan krijgen. Als er geen geld in de boedel zit kunnen boedelschulden ook niet betaald worden.
Dat is vrij normaal, de handelingen die nodig zijn om deze claims af te handelen kosten geld, boedelgeld gebruiken om de claims van een deel van de schuldeisers te helpen benadeeld andere schuldeisers die een ander soort claim hebben en dat is niet de bedoeling.
Dat zou verduistering en/of heling zijn door de curator in dat geval
Misschien dat de GDPR uitkomst biedt. Met laptops/pcs heeft de curator namelijk nu in potentie privacy gevoelige data in handen waarvoor geen informed consent voor is dat hij deze data mag hebben.
Dat speelt ook nog mee ja
Misschien dat de GDPR uitkomst biedt. Met laptops/pcs heeft de curator namelijk nu in potentie privacy gevoelige data in handen waarvoor geen informed consent voor is dat hij deze data mag hebben.
Wanneer de informatie gevoelig is had de data er al af moeten zijn voordat het product ter reparatie wordt aangeboden. Indien dit niet mogelijk is dan is er een ander issue. Voor bedrijven zijn er trouwens andere regelingen mogelijk zoals keep your disk waarbij je een nieuwe disk krijgt en de oude onsite vernietigd wordt bijvoorbeeld.
Anoniem: 418540 @Wim-Bart26 januari 2019 17:11
Niet waar. Ik kan accepteren dat een partij er wel bij mag. In feite niet een verwerkers overeenkomst zijn aangegaan.

Het feit dat ik dit niet heb gedaan met partij A, geeft partij B nog niet het recht om zonder mijn expliciete toestemming mijn gegevens te mogen verwerken/beheren.
Onzin, Er wordt namelijk geen data verwerkt. Er is dus geen verwerkingsovereenkomst nodig. Wanneer de fabrikant dus de data door geeft zonder deze zelf te verwerken, dus bijvoorbeeld een secure erase zonder backup te maken, dan is er niks aan de hand.

SSD -> Leverancier/winkel: Geen verwerking van data, alleen overdragen van medium met data
SSD -> Leverancier/winkel -> Backup: Verwerken van data, maar niet altijd onder GDPR
SSD -> Leverancier/winkel -> Data vernietigen: Geen verwerken van data
Leverancier/winkel -> Fabrikant: Geen verwerking van data, alleen overdragen van medium met data
Leverancier/winkel -> Fabrikant -> Backup: Verwerken van data, maar niet altijd onder GDPR
Leverancier/winkel -> Fabrikant -> Data vernietigen: Geen verwerken van data

Het verwerken van data is alleen wanneer deze verwerkt wordt. In principe is een "DIR" al verwerken van data, maar wanneer er geen "data onder GDPR wet" op weergegeven wordt dan is er niks aan het handje. Dus aankoppelen, daarna secure erase is geen verwerken van data welke onder de GDPR valt, want die data is namelijk weg.

Daarnaast is er nog iets anders, wanneer je een SSD geeft aan je leverancier voor reparatie, en er staat data op wat valt onder de GDPR dan moet je in principe eerst een verwerkingsovereenkomst aangaan met de winkel (die actie ligt bij de "aanbieder" van data). Wanneer jij dus aanbied en de winkel verwerkt GDPR gevoelige data, ben jij verantwoordelijk en niet de winkel. Je had op voorhand een contract aan moeten gaan. Om dit soort ellende te voorkomen maken fabrikanten/leveranciers/winkels media altijd leeg.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 22 juli 2024 19:22]

Anoniem: 418540 @Wim-Bart27 januari 2019 15:37
Ik heb het over het laatste. Wat ik wel/,niet met MyCom heb afgesproken al dan niet mondeling/schriftelijk, betekent niet dan een derde partij zomaar over mijn data mag beschikken.
Nee, hoor, jij maakt een afspraak met de eerst volgende in de keten. De volgende in de keten zal het zelfde doen met de partij waar jij zaken mee doet. En dat is het gevaar in alles met de AVG maar ook 1 van de pijlers onder het geheel. Wanneer jij een verwerkingsovereenkomst hebt met jouw leverancier, dan zou jouw leverancier gek zijn wanneer hij/zij dat niet deed met zijn/haar leveranciers.

Overigens lijkt het mij stug dat dat een leverancier hier individuele afspraken over maakt met een consument. En ik weet niet of je iets van Mega gerbuikt, of Dropbox, of Onedrive, of Facebook of Instagram, maar heb jij daar een verwerkingsovereenkomst mee dan? :P
Anoniem: 418540 @Wim-Bart28 januari 2019 05:46
Mijn data is geen vrije handel. MyCom zal eerst aan mij toestemming moeten vragen als ze het door een andere partij laten verwerken.

Doelbinding is een belangrijke. Als ik iets ter reparatie heb aangeboden, dan is de doelbinding reparatie. De curator heeft dit überhaupt de intentie ook te repareren? Zo nee, dan is dit in strijd met de doelbinding en mag hij niet mijn gegevens verwerken.
Volgens mij wil je het gewoon niet begrijpen.
Anoniem: 418540 @Wim-Bart28 januari 2019 18:43
Klopt. En jij geeft een invulling die handig is voor de curator en hoe het tot voorheen werkte. Echter, de GDPR/AGV creëert nieuwe jurisprudentie.

Zonder expliciete toestemming mogen slechts een handjevol organisaties/overheidsorganen werken met persoonsgegevens. Bij verwerking is altijd doelbinding noodzakelijk. Een PC/laptop aangeboden ter reparatie daarvan is het aannemelijk te veronderstellen dat er persoonsgegevens opstaan. (een reden om voor chromebooks te kiezen, tot recentelijk eenvoudig te wipen zonder nadelige gevolgen ...met de komst van Linux support is dit anders geworden ...maar dit is een zijstap).

De laptop/pc ter reparatie is aangeboden met het doel reparatie. Als de doelbinding wegvalt/vervalt, vervalt de toestemming en hiermee wordt dus tegen de AGV/GDPR in gehandeld.
Op het moment dat een device met data drager ter reparatie aangeboden wordt, wordt deze dan ook onherroepelijk gewiped indien dit technisch mogelijk is. Hiermee wordt dan ook voorkomen dat er inbreuk gemaakt wordt op de regelgeving. Het voordeel van direct vernietigen van de data op adequate wijze is dat men ook geen issues kan krijgen met de definite van verwerking omdat er niks te verwerken valt. Overigens heb ik zelf mee gedaan aan het testen met Chromebooks in een medische omgeving en dan kan ik 1 ding stellen, ook hier staan data (sporen) op.
Verduistering. Heling is als het gestolen is. In beide gevallen verkoop je iets wat niet van jou is. Bij heling ben je aan het goed gekomen door een misdrijf, bij verduistering door een andere oorzaak, anders dan een misdrijf.
Bij een koopovereenkomst waarbij een goed geheel is betaald maar nog niet is uitgeleverd, zou je wel gelijk hebben. Er is immers nog geen overdracht van goederen geweest en het goed behoort zodoende nog tot de boedel.

Bij een reparatie is het te repareren goed reeds eigendom van de koper en maakt zodoende geen onderdeel uit van de boedel en dus geen eigendom van het bedrijf in kwestie.

edit: Ik zie dat je hetzelf ook al opgezocht had. :)

[Reactie gewijzigd door Joever op 22 juli 2024 19:22]

Mooi genaaid dan als je net de duurste RTX2080ti hebt gekocht. En belachelijk dat dat kan eigenlijk. Je zou dat bijna diefsfal kunnen noemen (want daar komt dat in mijn ogen op neer) want je geeft geld en je krijgt er niets voor terug. En er is geen 1 klant op deze aardbol die akkoord gaat met zulke “voorwaarden”. Apart.
En toch blijkt bij bijna ieder faillissement dat de praktijk anders is gezien het aantal gedupeerden. Genoeg mensen die niet oppassen.
Helemaal mee eens, maar ergens vind ik dan dat ze het geld terug moeten geven. Ik snap dat dat natuurlijk lastig is. Maar in feite is het geld (nog) niet van hun. Want als je niks levert dan heb je in mijn ogen ook geen recht op t geld.

En dan kan er gezegd worden, ja maar ze moeten ook de schuldeisers betalen. Dat klopt, maar dus moet de klant maar hun schuld betalen? Want daar komt het dan op neer. Ik vind het anders als ze met een regeling zouden komen om gedupeerden tegemoet te komen (wat veel bedrijven gelukkig doen). Mycom komt in dit geval met niets en tbh vind ik dat klanten die de afgelopen maanden daar wat gekocht hebben daar destijds ook over geinformeerd hadden mogen worden. Want als ik weet dat de kans bestaat dat ik mijn producten niet ga ontvangen, dan tik ik niet eventjes 1200 euro af. En Mycom had dat gewoon kunnen doen, want dat t slecht gaat en dat er kans op faillisement was bij hun natuurlijk al lang bekend. En eigenlijk is t gek dat een bedrijf daar niet transparant in hoeft te zijn.
Het punt is natuurlijk dat de klanten op dat moment ook schuldeiser geworden zijn. Hun vooruit betaalde geld zit in de boedel en moet verdeeld worden zoals de faillissementswet dat voorschrijft. Al zou het kunnen, het geld mag niet eens 1 op 1 worden teruggegeven. Daarmee benadeel je immers andere schuldeisers.

Dat een bedrijf haar financiële positie niet van de daken schreeuwt wanneer het wat moeilijker gaat is vrij logisch. In de regel proberen bedrijven faillissementen te voorkomen. En wat zal er gaan gebeuren als je gaat rond lopen roepen dat het slecht gaat, juist, nog minder klanten, nog minder verkopen, minder omzet en dus een grotere kans dat je failliet gaat.
Nou dan ga je maar eerder failliet. Beter dan dat je in je val nog meer mensen dupeert.
Jaren geleden heb ik dit meegemaakt bij een lokale dealer. Mijn videokaart had ik opgestuurd ter reparatie en hij ging failliet. Ik heb inderdaad via de curator contact opgenomen en heb moeten bewijzen dat het mijn product is.

Nadat dat klaar was werd mij bevestigd dat het product nog in bezit was en moest ik 15 euro (destijds) betalen om het thuis te krijgen.

Dit geheel heeft wel even op zich laten wachten hoor... ik stuurde 18-07 de mail, en op 30-09 kreeg ik reactie. Datum van terugkrijgen weet ik zo niet meer, enkel dat de videokaart inmiddels buiten garantie was toen :-(

[Reactie gewijzigd door Honnes op 22 juli 2024 19:22]

Jaren geleden heb ik dit meegemaakt bij een lokale dealer. Mijn videokaart had ik opgestuurd ter reparatie en hij ging failliet. Ik heb inderdaad via de curator contact opgenomen en heb moeten bewijzen dat het mijn product is.

Nadat dat klaar was werd mij bevestigd dat het product nog in bezit was en moest ik 15 euro (destijds) betalen om het thuis te krijgen.

Dit geheel heeft wel even op zich laten wachten hoor... ik stuurde 18-07 de mail, en op 30-09 kreeg ik reactie. Datum van terugkrijgen weet ik zo niet meer, enkel dat de videokaart inmiddels buiten garantie was toen :-(
Zo leer je dat je in het vervolg alleen bij rijke zaken moet kopen.
Rijke zaken lijken rijk omdat ze veel inboedel/locaties hebben ...in de praktijk allemaal met geleend geld ...soms geleend van de investeerder.
Zoals Dixons die ook failliet is?

Of Paradigit die ook failiet is?

Of Computerland die ook failliet is?

Elke winkel die computerspullen verkoopt kan potentieel failliet gaan, onthoud dat maar want de marge op elektronica is gewoon veel te laag.

Zelfs een webshop die puur online opereert kan failliet gaan omdat de marges zelfs een online businessmodel vaak niet draaiende kan houden.
De curator zal deze ook in alle gevallen gewoon laten terugsturen. Helaas moet je wel de weg via de curator bewandelen.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 19:22]

Waarschijnlijk krijgen ze die wel terug, maar dat zal toch wel een tijdje duren dan.
Als je je product ter reparatie hebt ingeleverd, dan vis je achter het net in de zin dat je product mogelijk niet gerepareerd gaat worden, en je zelf maar moet gaan uitzoeken hoe je het terug gaat krijgen.

De curator zal deze dingen niet gaan verkopen, maar als hij bij een reparatiebedrijf ligt kan het dat je eerst erg veel moeite moet doen om dit product te achterhalen, en dan nog verzendkosten mag betalen om het product ongerepareerd retour te ontvangen (of het in persoon mag gaan ophalen). Dat noem ik best wel achter het net vissen.

Als het van het reparatiebedrijf naar een MyCom vestiging wordt verstuurd, is de kans dat het zoek raakt tevens aanzienlijk, omdat niemand de verantwoordelijkheid neemt om het product in ontvangst te nemen. Mogelijk wordt het dan op gegeven moment retour gestuurd naar het reparatiebedrijf, waar je het dan zelf moet gaan achterhalen. Of het ligt ergens in een MyCom vestiging waar niemand is.

[Reactie gewijzigd door Niet Henk op 22 juli 2024 19:22]

Het lijkt mij dus sterk dat deze mensen achter het net vissen....
Ik vrees toch dat er een reëel risico is dat ze bij reparaties achter het net vissen domweg omdat het ter reparatie aangeboden artikel niet aangetroffen wordt. Soms wordt een artikel aan een extern reparateur overgedragen, soms blijkt het niet te repareren en wordt een vervangend exemplaar besteld, soms slaagt de curator er niet in om het artikel terug te vinden in de boedel. Daarnaast krijg je in het beste geval een defect artikel terug terwijl je recht had op reparatie of vervanging, dus ook dat kan je opvatten als achter het net vissen. Verder weet ik eigenlijk niet of de curator enige verplichting heeft om er voor te zorgen dat het artikel weer bij jou terecht komt. Het klinkt hard, maar voor de curator zijn het alleen maar extra kosten die niets opleveren.
dat denk ik niet, alles wat in het pand ligt bij een faillissement blijft in het pand, de curator neemt er dan een beslissing over nadat de klant heeft bewezen dat het product van hem/haar is.
Leuk maar zie het dan maar eens werkelijk terug te krijgen.
Waar moet je heen? De winkels zijn gesloten en de telefoon wordt niet opgenomen.
Recht hebben en recht krijgen zit vaak nog een flink verschil in helaas.
Dat zal geheel liggen aan de administratie omtrent voor reparatie ingeleverde goederen. Als deze correct is gevoerd zal het claimen van een product dat ter reparatie is ingeleverd vrij makkelijk zijn. Is de administratie een zooitje zal dit een stuk lastiger zijn en kan je wel degelijk achter het net vissen wanneer producten van klanten niet te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld voorraad.
In het stuk gaat het over niet geleverde maar wel bestelde en betaalde producten. Stukje verder gaat het over reparatie producten. Die zijn en blijven van de klanten.
buiten dat vind ik het jammer dat zo een zaak op de fles gaat.Het was best een goede zaak alhoewel in onze stad alleen paradigit gevestigd is.Ze wilden geloof ik online doorgaan maar de boot gemist vanwege de gedaalde klanten.Jammer dat een stukje computer nederland ten onder gaat.
Vooral als je nagaat dat de meeste mensen tog online een aankoop doen, en zelf alles in elkaar zet
(denk aan de tweakers onder ons) de laatse jaren net zoals in engeland veel mensen online een aankoop doen.En dan heb ik het niet alleen maar over computer (onderdelen) maar gewoon globaal gezien.Word er veel online gekocht.En dan heb ik het nog niet over dat grotere supermarkt ketenen de kleine man kapot hebben gemaakt alleen al vanwege dat supermarkten veel groter inkopen en dus dat stukje vlees wat op je bord licht gewoonweg godekoper kan gaan aanbieden.Maargoed dat heeft niet veel met computer onderdelen te maken beetje offtopic.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 19:22]

Veel mensen zetten hun computer helemaal niet zelf in elkaar, ik begrijp niet hoe je daarbij komt

En dat is zelfs steeds minder geworden, dat is mede een van de redenen dat er veel computer winkels failliet zijn gegaan.
Precies, de meeste mensen die ik ken kopen een kant en klare pc en degene die wel een pc in elkaar gezet hebben laten dat vaak door mij doen. Wat me vooral opvalt is de prijs van kant en klare pc’s en die is vaak goed. Kant en klaar is vaak goedkoper dan zelf een pc in elkaar zetten, al zijn het dan niet altijd de onderdelen die aansluiten bij de wensen van de klant. Persoonlijk adviseer ik mensen altijd om minimaal een i3 te nemen met minimaal een ssd en 8gb RAM. Helaas zijn er mensen die zich blind blijven staren op de prijs en deze onderdelen niet als essentieel beschouwen en dus gaan voor een celeron met 4GB bijvoorbeeld. Vaak vinden ze het dan vreemd dat hun “nieuwe” pc niet veel beter is dan hun oude en/of dat het na een jaar al dusdanig verouderd is dat ze er niet meer mee kunnen doen wat ze eigenlijk willen. (Bijv. Ouders met kinderen die ineens Fortnite willen spelen). Helaas is de pc markt vrijwel volledig ingestort (linustechtips heeft hier een tijdje geleden een filmpje over gemaakt). De enige markt die nog goed loopt (als we het hebben over zelf bouwen en computer onderdelen) is de gaming markt, die (mede) door spellen als PUBG en Fortnite en Esports enorm populair geworden is. Waar ik nu steeds meer kinderen op een PC zie gamen dan voorheen.
Ik wil geen reclame maken. Maar dit is een rede om iets te kopen met:
* SNS Betaalrekening (aankopen tot 30 dagen verzekerd, ook bij niet leveren, zoals in dit geval)
* CreditCard, ook hier kun je onder de aankoopverzekering je geld terug claimen
* PayPal, ook zij leveren zo'n service.

Indien mogelijk gebruik ik bijna altijd paypal/creditcard (zeker voor buitenlandse shops). Bij SNS moet het trouwens wel een Nederlandse webwinkel zijn.
Kost wel 2,5 euro extra bij sns, zit niet in het standaard pakket.
Anoniem: 42763 @Finger25 januari 2019 19:40
Dit klopt niet, zit wel in het standaard pakket bij SNS. Kosten van dit pakket zijn € 2,75 per maand.
Niet bij mij, heb er al eens mee te maken gehad en moest er 2,5 per maand over mijn 1,99 normale betalen.
Dit zagen we natuurlijk al jaren geleden in de glazen bol, altijd jammer dat mensen het laten aankomen op een faillissement en niet er niet op een net moment de stekker uit trekken, nu zijn er altijd mensen die de schade moeten opvangen, mensen die niet de eigenaars zijn...

@PAHvandam Ik bedoel geen failissement aanvragen, ik bedoel zonder schulden de zaak sluiten. Personeel kan je helpen aan een nieuwe baan, etc. Filialen sluiten kan prima als ze blijken niet winstgevend te zijn.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 19:22]

Volgens mij mag je officieel geen failissement aanvragen als er nog een kans bestaat dat de onderneming in kwestie 'terug kan krabbelen'. Daarom mogen zij ook (naar mijn weten) nooit vroegtijdig (voordat de failissementsaanvraag goedgekeurd is) de(web)winkel(s) sluiten. Want zo houden ze mogelijke omzet/winst tegen.
Volgensmij mag je stoppen wanneer je wil, als je tenminste geen schulden hebt.
"als je tenminste geen schulden hebt.'

En geen personeel hebt...
Je kan niet zomaar een bedrijf ontbinden omdat je er geen zin meer in hebt. Je hebt een zorgplicht voor je personeel.
Daarnaast, afhankelijk van het type bedrijf, moet je ook nog zorgen voor afhandeling/onderbrengen van garantie claims etc.
Stoppen met personeel kan ook gewoon, je zal alleen de portemonnee moeten trekken want zowel de route via het UWV bij bedrijfsbeëindiging als de route met vaststellingsovereenkomsten gaan geld kosten.
Dus een faillissement is stukken voordeliger. Niet gek dat het vrijwel altijd zo gespeeld wordt.
Dat ligt er maar aan. Je kan niet zomaar failliet gaat en een faillissement kan je ook zeer veel kosten. Ik zie ook eigenlijk nergens aanwijzingen "dat het vrijwel altijd zo gespeeld wordt". De meeste ondernemers die ik ken die gestopt zijn hebben dat gedaan door de zaak te verkopen.
Aah, ja dat klopt. Gelukkig wel.
Men mag een faillissement aanvragen als:
  • Twee schulden (waarvan een opeisbaar), bij min. twee verschillende schuldeisers (pluraliteitsvereiste)
  • In toestand verkeren opgehouden te betalen (dit moet summierlijk blijken uit feiten en omstandigheden)
als er meer dan twee schuld eisers zijn kan je gewoon een faillissement aanvraag indienen. als er meer schulden zijn dan inkomsten of het bedrijf kan het niet meer betalen dan kan je een onderneming omver trekken.
Je mag toch als bedrijf zelf weten wanneer je de (web)winkel dicht gooit, als je lopende verplichtingen maar voortzet (garanties, reeds bestelde producten leveren) een faillissement is gewoon makkelijke executie van de onderneming
Kan wel dat heb je toch gezien bij broertjes coronel met hun webshop. Die is dacht ik op een nette manier beëindigd. Maar goed dat is idd een uitzondering.
Anoniem: 373239 @bbob25 januari 2019 14:47
Helaas, ook die (Create2Fit) is in januari 2019 geëindigd in een faillissement na een aanhoudende periode met verliezen.
https://insolventies.rech...s/16.mne.19.4.F.1300.1.19

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 373239 op 22 juli 2024 19:22]

Dit betekend niet dat niet alles gewoon netjes verlopen is. Het kan zijn dat ze alles gewoon hebben afgehandeld en daarna een faillissement hebben aangevraagd.
Anoniem: 373239 @marco20825 januari 2019 16:39
Dan weet je niet hoe een faillissement werkt. Ik zeg niet dat het ongepast is verlopen, maar een voorwaarde voor een faillissement is dat tenminste twee schuldeisers kunnen aantonen dat de onderneming is opgehouden te betalen. In het scenario waarin een onderneming zelf het faillissement aanvraagt, zullen zij aannemelijk moeten maken dat er onvoldoende liquiditeiten voorhanden zijn en komen om de resterende schulden te betalen. Hoe dan ook is er sprake van een schuld.
1 broer (ik dacht Tom), ze doen niet alles samen :)
MyCom had in de begintijd een zeer goede webshop (in de pre-Flash tijd). Helaas hebben zij hun energie gestoken in fysieke winkels. Dat kan prima werken, maar een fysieke winkel moet altijd een addendum zijn op een goedlopende internetwinkel. De goedlopende internetwinkel hebben zij helaas niet meer. Ook het hebben van voorraad is niet meer van deze tijd. Snelle, betrouwbare en gemakkelijke levering is super belangrijk.
Mycom was in de begintijd ( 1996 ) alleen maar een fysieke winkel op de Kruisweg in Haarlem. Het hele internet shoppen was toen nog geen sprake van en is er pas later bijgekomen. Wat dat betreft dus niet zo gek dat er energie gestoken is in fysieke winkels, je zou alleen kunnen zeggen dat ze dat te lang hebben volgehouden.
Mooie tijden waren dat. Toen kon je nog RAM meekrijgen zonder te betalen om te kijken of het werkte in je systeem.
Maar bij garantiereparaties kreeg je al versleten troep van anderen terug. Dat was in de eerste groeifase (Eindhoven). Geen enkel bedrijf is heilig, maar het is toch jammer dat ze hun nichemarkt niet beter hebben kunnen pakken. De voorraad, een van de weinige redenen om in fysieke winkels te shoppen, was de laatste jaren ook best wel matig.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:22]

Het kan wel maar dan hadden ze op de tour van Alternate / Informatique moeten gaan maar 1 of 2 fysieke winkels of eventueel je portfolio uitbreiden naar meer dan alleen computer apparatuur. Anderzijds halen deze bedrijven ook veel geld uit verkoop aan bedrijven en ik weet niet in hoeverre dat gebeurde bij MyCom.
maar een fysieke winkel moet altijd een addendum zijn op een goedlopende internetwinkel
Waarom zou dit altijd moeten? Ik ken genoeg ondernemers met goedlopende winkels die helemaal geen internet winkel hebben.
En je dacht dat Coolblue zonder voorraad werkt?
Black friday heeft dus niet geholpen.
Helaas, ik vond het altijd een fijne winkelketen. Ik hoop dat er iets voor de personeelsleden wordt geregeld, zodat ze niet direct zonder baan zitten.
Ze zitten niet direct zonder baan, ze zijn nog gewoon in dienst bij MyCom. Hun arbeidsovereenkomst zal wel worden opgezegd (of al opgezegd zijn) door de curator. Hierbij geldt in principe de contractuele ontslagtermijn, maar met een maximum van 6 weken. Maar als ze bijv. een opzegtermijn van een maand hebben en er contractueel alleen tegen het eind van de maand kan worden opgezegd, zijn ze dus nog tot 1 maart in dienst.

Het UWV neemt in principe de loonbetaling over (ook van achterstallig loon, indien van toepassing) tot aan de ontslagdatum en daarna is er in principe het recht op WW.

Het is uiteraard wel aan te raden direct te gaan kijken naar een nieuwe baan.
Het UWV neemt in principe de loonbetaling over (ook van achterstallig loon, indien van toepassing) tot aan de ontslagdatum en daarna is er in principe het recht op WW.
Daar zitten wel maxima aan. 150% van het maximumdagloon (nu €214,28) gedurende maximaal 13 weken.
De reden voor de 13 week is dat het personeel, bij achterstallige loonbetaling, na 2 maand zelf faillissement moet aanvragen, als de andere schuldeisers of de werkgever zelf geen faillissement aanvraagt.
Verder vergoed het UWV ook niet opgenomen vakantiedagen, overuren en het vakantiegeld.
Wat moet er geregeld worden voor die personeelsleden? Het hele idee van failliet gaan is juist dat je geen geld meer hebt om de bedrijfsvoering te continueren (zoals personeel betalen, die mogen blij zijn als ze de overuren, opgebouwde vakantiegeld en eventueel laatste salaris nog betaald krijgen).
Anoniem: 24916 25 januari 2019 14:35
Wie is de curator, want ik heb best veel ter reparatie liggen bij MyCom :-(
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Anoniem: 2491625 januari 2019 15:14
Faillissementen worden elke dinsdag behandeld op de rechtbank, als het faillissement ook daadwerkelijk wordt uitgesproken stelt de rechter een curator aan. Momenteel is dat dus nog niet bekend.

Je kan het echter wel in de gaten houden via het Centraal Insolventieregister.
Anoniem: 24916 @rens-br25 januari 2019 22:13
Thnx!
T.z.t. zal het telefoonnummer van de curator op de website van de KvK te vinden zijn. Volgens mij wordt dit doorgaans snel nadat het faillissement is uitgesproken en de curator is aangesteld bijgewerkt.

Verder kan je via faillissementsdossier.nl wat meer informatie zien over de curator, maar deze is waarschijnlijk dus nog niet aangesteld.

In ieder geval succes gewenst met de afwikkeling!

[Reactie gewijzigd door DHH op 22 juli 2024 19:22]

Anoniem: 24916 @DHH25 januari 2019 22:13
Thnx!!
We kunnen concluderen dat het verkopen van elektronica in fysieke winkels een bijna onmogelijke zaak is geworden.
Weet ik niet, Ketens als Mediamarkt Coolblue en informatique doen het volgens mij nog best goed. De kleinere hebben het wel zwaar want veel mensen kijken tegenwoordig eerst op internet en willen niet voor een service van een kleine (dorps)winkel betalen.

Mijn ouders hadden naast de zaak van mijn vader ook een winkel (tot ongeveer 1998) in een klein dorp met wit en bruingoed. Liep prima, ja het was duurder want er werd veel minder omgezet. Maar de spullen werden netjes thuisgebracht, geïnstalleerd en uitgelegd. Was er iets stuk, ook na 8 jaar, dan werd het kapotte apparaat opgehaald en kreeg je gratis een vervangende wasmachine, tv etc.(en dan stond er bijv. bij ons thuis een kleine demo tv en die van ons bij de klant). Na reparatie werd het weer netjes omgewisseld. DAT was de reden dat er bij ons werd gekocht. Niet omdat we de goedkoopste waren, die mensen gingen naar de stad. Ik merk dat Coolblue juist probeert in dat gat te springen ook al zijn ze erg groot. Denk dat je daarmee wel het verschil maakt.
Anoniem: 167912 @jongetje25 januari 2019 14:59
Dat was het vroegere model en dat werkte toen zeer goed.
Tegenwoordig gaan mensen in dergelijke zaken informatie vragen en kopen ze dan (beter geïnformeerd) een product bij de goedkoopste webwinkel. Persoonlijk vind ik dat zeer laakbaar gedrag, maar zowat elke kleinhandelaar die ik spreek bevestigt dat het er zo aan toegaat. Ik heb al meer dan eens gehoord dat mensen in de winkel zelfs tegen de verkoper die hen net geholpen heeft durven zeggen dat ze het product waar hij juist 20 minuten uitleg over gaf online gaan bestellen. Er was er zelfs 1 die foto's aan het nemen was om doodleuk te melden dat ze dan online naar die specifieke handtas op zoek kon gaan.
De jonge generatie snapt blijkbaar zelfs niet dat dit gewoon onbeschoft is...
Het ergste is dat de grote webwinkels al jarenlang gewoon met verlies draaien. Amazon heeft 20 jaar lang zware verliezen geleden en maakt nu een beetje winst dat het voornamelijk uit zijn diensten (aws) haalt. Bol en coolblue hebben ook jarenlang verlies gedraaid, net als zalando. Het is de ergste vorm van roofkapitalisme: een grote zak met geld ter beschikking krijgen en die gebruiken om alle concurrenten uit te schakelen, winst is blijkbaar bijzaak. Nu alle stadscentra leeg zijn gelopen is het moment gekomen om de prijzen te doen stijgen.
Ja, dat is het ergerniswekkende. Mensen hebben geen enkel gevoel meer van dat ze een winkel (of andere zaak) die hen met hen expertise helpt moeten belonen, maar stelen in feite informatie van experts om zo bij prijsvechters te kopen.
Het aantal keren dat ik gewoon compleet pseudo-informatie heb gekregen in een winkel is anders ook niet te tellen. Dat je bij een audio zaak monster ethernet kabels krijgt aangesmeerd, of misschien de laatste TV die ze nog even kwijt willen. Het halen van info in een winkel en dan online bestellen is verachtelijk, maar meestal ga ik sowieso niet naar een winkel voor informatie. De kans dat het goede info is en niet volledig gericht op winst van de winkelier is mijn inziens uitermate klein. Dan nog liever internet met de fake reviews.

Niet dat ik daar met MyCom veel issues mee had overigens. Meestal kreeg ik daar wel redelijk goede info.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 19:22]

Grappig dat je dit zegt. Doet mij denken aan Chinese zonnepanelen(Bol en Cooblue) die "onder kostprijs" worden aangeboden om zo de Europese panelen(de kleine boer) uit de markt te drukken.
De oplossing daarop is heffingen op alle panelen uit China.

Het zou grappig zijn als ze minimale prijzen zouden moeten hanteren. _/-\o_
Informatique's winkel is redelijk dichtbij waar ik woonde en werk en ik ga er daarom wel eens langs. Supermooie showroom met custom-built computers waarmee je de computers maar ook verschillende toetsenborden, muizen, en monitoren kan testen. Verder ook veel laptops, audio, etc. Het ziet er strak uit allemaal. Lopen ook altijd wel wat klanten rond.

Maar goed, ik kom er dan ook al bijna mijn hele leven omdat het altijd al dichtbij is geweest, en koop er dus ook regelmatig, dus ik ben daarom wel te spreken over de winkel. Alleen Coolblue is er nog bij gekomen voor mij.

Verder moet ik wel zeggen dat Informatique's website enorm verouderd is. Daar moeten ze het dus ook niet van hebben.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 22 juli 2024 19:22]

Mediamarkt gaf een paar maanden geleden een winstwaarschuwing af. In één van de grootste economische groeiperiodes van de afgelopen 40 jaar. Coolblue drijft op online.
Ik zeg niet dat er geen behoefte bestaat aan fysieke elektronicawinkels, blijkbaar zijn de marges gewoon flinterdun.
Waarom bestaan MediaMarkt en Paradigit dan nog?
Die ligt immers vol met elektronica.

Als je het nou specifiek over onderdelen verkoop hebt ipv kant-en-klaar, dan klopt het wel.
Mediamarkt draait voor zover ik weet gewoon elk jaar verlies, alleen hebben zij een andere strategie (de boel wegconcurreren en alleenheerser worden. Correct me if I'm wrong :9
Juist mediamarkt die winkel waar je leuk kan kijken en dan ergens anders kopen (Service wat is dat?) Toch ze zullen nog genoeg verkopen aangezien ze nog steeds uitbreiden maar ik koop er niets meer behalve misschien eens een kabeltje.
Waarom bestaan MediaMarkt en Paradigit dan nog?
Paradigit heeft enkele jaren geleden een doorstart gemaakt met vier winkels, een schril contrast met de tientallen filialen die ze ooit hadden. De tijd zal leren of de huidige situatie stabiel is. Mediamarkt draait op zich goed voor zover ik weet, maar er wordt door kenners wel aan getwijfeld of het model met een enorme vloeroppervlak op termijn rendabel blijft.
Mediamarkt gaat voor massa, Paradigit voor expertise (al hebben ze wel een flink magazijn met voorraad). Maar Paradigit heeft het, zeker rondom de doorstart, ook absoluut niet makkelijk gehad hoor. Gaat nu wel weer prima voor zover ik weet. Maar die hebben hun aanbod verkleind, veel winkels gesloten, veel geherstructureerd en ga zo maar door. Die gaan voor goede service en uitstekende kennis in de hoop dat dat voldoende klanten blijft trekken.
Ik weet dat Mediamarkt m2 verhuurd aan merken. Grote kans dat apparatuur niet tot hjn inventaris behoord..
Paradigit is al een keer failliet gegaan.

En Media Markt verkoopt veel meer dan alleen elektronica en kunnen groot inkopen omdat ze in rest van Europa ook groot zijn.

En desondanks loopt omzet van Media Markt ook terug.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat er wel een enkele winkel is die het net wel overleeft, of het nou geluk is of net de juiste reputatie heeft maar het is juist een uitzondering als je het kunt overleven.

Je moet niet de uitzonderingen gebruiken om te stellen dat het wel mogelijk is een winstgevende business hoerop te draaien.
De vakspeciaalzaak hier in de regio is nog anders erg hard aan het uitbreiden. Eind 2016 hadden ze 4 winkel (eerste in 1925). Ondertussen zijn dat er al 7 geworden. In twee jaar tijd bijna verdubbelen kan je niet doen als "Electronics verkopen in fysieke winkels een bijna onmogelijke zaak is geworden".

Tenzij deze ondernemer onder de genoemde "bijna" thuis hoort. ;)
Je kan toch niet de uitzonderingen gebruiken om het tegenovergestelde te beweren wat overal in Nederland gebeurt?

Ik weet niet wat die vak speciaalzaak verkoopt maar die kan ook profiteren door de vele faillissementen.
En dat laatste had Mycom misschien ook gekund, want er zijn genoeg anderen verdwenen. Die speciaalzaak zou een uitzondering kunnen zijn, maar ook gewoon een voorbeeld om aan te geven dat het wel kan als je de goede insteek weet te vinden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:22]

Je vertelt het alsof het een keuze is.

Soms zit je als bedrijf waar de klappen vallen, het is een soort coktail van geluk, toeval en momentum en nog wat andere factoren.

Bij sommige bedrijven komt het succes aanwaaien en bij sommige ondanks dat ze 10x zo hard werken als de concurrent lukt het niet.

Zeker in deze markt kan je gewoon niet van eigen kracht uitgaan, je hebt ook te maken met externe factoren.

En daarnaast kan niet iedereen succesvol zijn, als alle failliete winkels de tijd konden terugdraaien en alle fouten zouden corrigeren zouden er nog steeds evenveel winkels failliet gaan want er zijn een beperkt aantal klanten die worden verdeeld over al die winkels.
Ik gebruik 'misschien' om een mogelijkheid aan te geven. Dat is inderdaad ingewikkelder dan een keuze, maar er spelen altijd wel keuzes mee naast de factoren die jij terecht ook noemt. Ik heb het ook niet over verwijtbaar slechte keuzes, maar ook als een keuze goed genoeg was, kan er een betere zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:22]

Ik weet niet of dit een uitzondering is. Er wordt alleen aangegeven dat het zo goed als onmogelijk is terwijl het wel degelijk kan. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de bovenstaande vakspeciaalzaak de enige is in Nederland. Uiteraard spelen dingen als geluk, toeval en momentum mee, maar ik denk ook dat het te maken heeft met je bedrijf veranderen. Vele elektronica zaken blijven hun oude manier van bedrijfsvoering hanteren terwijl slimme bedrijven (zie bovenstaande) zich richten op nieuwe markten en hier extra op in spelen. Blijf je het ouderwetse "apparaten op plankjes en kijk er maar na" winkel, dan ga je het niet meer redden in de elektronicabranche.
Ja maar je kan toch niet zeggen dat als alle winkels die failliet zijn hun businessmodellen hadden omgegooid en radicaal op een andere en moderne manier zaken doen ze niet failliet zouden gaan?

Het aantal klanten die bijvoorbeeld computer producten willen kopen gaat daardoor toch niet omhoog?

En zelfs al zouden mensen daardoor iets meer willen betalen dan nog zullen dat maar een deel van de mensen zijn en het gaan om een klein beetje hogere prijs.

Uiteindelijk zal er dus weinig veranderen.
Ja maar je kan toch niet zeggen dat als alle winkels die failliet zijn hun businessmodellen hadden omgegooid en radicaal op een andere en moderne manier zaken doen ze niet failliet zouden gaan?
Nee dat zeg ik niet. Wat ik aangeef is dat er veel elektronicazaken zijn die in hun ouden ritueel zijn blijven hangen waardoor ze niet veel meer zijn dan wat een webshop is. Behalve dat ze de consument dan een plaatje kan aanschouwen, kunnen ze ook het apparaat aanraken.

Veel die de moeite nemen om nog naar een winkel de gaan, willen iets beleven. Winkels die op hun manier daar goed op inspelen hebben een grotere kans van slagen. Dit is uiteraard geen garantie. Ga je hier niet in mee en blijf je het eerder genoemde "apparaten op plankjes en kijk er maar na" winkel, dan is de kans groot dat je ten onder gaat. De winkelende consument is een wetenschap. De ondernemer die dit goed weet te doorgronden heeft de grootste kans van slagen. Denk hierbij aan de muziek in je winkel, de geur in je winkel, je etalage, welk product de klant als eerste ziet wat een wow-factor veroorzaakt, hoe worden de klanten erkent/aangesproken door het personeel, interactieve demo's, de nieuwste trends (zie weer de wow-factor), welke service (service=meer doen dan de klant verwacht (anders zijn het verwachtingen)) lever je, etc etc. En zo zijn er nog veel dingen die meespelen in de beleving van de klant.
Het aantal klanten die bijvoorbeeld computer producten willen kopen gaat daardoor toch niet omhoog?
Het doel van je businessmodel veranderen is niet het vergroten van de totale afzetmarkt. Dit gaat je als retailer niet lukken en is ook niet je rol. Wat het doel is, is het grootste stuk van de taart proberen te krijgen in die markt. Dus nee, het aantal klanten die computer producten willen kopen gaan niet omhoog. Echter de kans dat de klanten die er zijn, in jouw winkel een computer product kopen mogelijk wel.
Uiteindelijk zal er dus weinig veranderen.
Gelukkig hebben de elektronicawinkel die groeien i.p.v. krimpen/failliet gaan niet deze instelling.
Afhankelijk van je markt, een Alternate of Informatique doen het al behoorlijk lang nog steeds redelijk/goed. En moet dan alleen een speciaalzaak zijn, niet zo'n generieke winkel op de hoek van elke grote stad.
Alternate en Informatique hebben het ook moeilijker dan vroeger.

Een van die 2 kan zelfs binnen 5 jaar failliet gaan, grote kans daarop.

Is het niet door de lage marges dan wel door het feit dat mensen gewoon veel minder onderdelen kopen maar complete PC's aanschaffen.
Tegenvallende marges is natuurlijk een beetje een zwaktebod. Je hoeft tegenwoordig echt niet meer de goedkoopste te zijn om het goed te doen. Kijk maar naar CoolBlue, of Informatique. Niet de goedkoopste, maar toch kopen mensen er graag. Dat had Mycom ook, zelfs in de webshop tijd stonden mensen er op zaterdag in de rij... En dat was helemaal niet erg, want er stond altijd wel ergens iets spectaculairs in de winkel dat de aandacht trok... Totdat de winkels opeens over-styled werden en het steeds vaker lastig bleek om een goed advies te krijgen (of dat nu was omdat de kennis achteruitging of de mensen minder gemotiveerd gezien het eveneens vermagerde assortiment laat ik even in het midden).
Zonde, het was ooit een bedrijf met gepassioneerde mensen, in de categorie 'wie is er niet groot mee geworden?' :)
Ik denk dat ook de passie van een Coolblue, Informatique of Bol.com snel vervlogen zal zijn zodra Amazon zich 100% vestigt in Nederland. Ik heb al geregeld veel goedkoper spullen kunnen kopen bij Amazon.de en .com, soms tot wel 25% goedkoper. Zo fantastisch is bijvoorbeeld de aftersales van Coolblue nou ook weer niet. Binnen de retourperiode (30 dagen) is er nog niet zoveel aan de hand, maar gaat daarna je product stuk dan heb je bij deze partij tegenwoordig toch een probleem (zie o.a. ook de reviews op TrustPilot).
Ik heb nog nooit zo'n vreselijke shop als Amazon gezien. Ik weet amper wat het is. Ze doen IT, ze hebben een rommelige webshop waar geen touw aan vast te knopen is. Veel klachten. Niet duidelijk wat het eigenlijk is. Ik koop er niet. Coolblue en Informatique zijn helder en goed.
Als dat voor jou prettiger winkelt, moet je zeker kiezen voor zo'n webshop. Ik wist zelf eerst ook niet goed hoe Amazon werkte en ben dat toen gaan uitzoeken. Toen ik eenmaal wist hoe je snel en voordelig kunt kopen, ben ik steeds vaker daar gaan kopen. Het is maar net waar jijzelf het beste gevoel bij hebt.
Persoonlijk super ervaring met Amazon. Prima Nederlandstalig, ook de support, terugsturen geen probleem, redelijk snelle levering vanuit Duitsland. Ideaal!
Dat er veel klachten zijn is niet waar. Natuurlijk zijn er klachten, maar dat hebben alle webshops.

Amazon heeft alles. Het lijkt wel wat op bol.com.

De site is inderdaad rommelig, maar ik heb nooit problemen om wat te vinden.

De prijzen verschillen. Soms zijn ze duur, en soms zijn ze veel goedkoper.

Ook laat Amazon andere verkopers toe op hun site. Deze kunnen uit heel Europa komen, en uit China. Bij deze artikelen staat duidelijk dat het niet van Amazon zelf is.

De klantenservice is ook erg goed.
Ik had er een tijdje geleden een modem besteld die 2 weken te laat was, en ik kreeg direct al m'n geld terug + een €10 cadeaubon. Bij de Duitse Amazon is er ook een Nederlandse klantenservice.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 22 juli 2024 19:22]

Amazon is niet één winkel maar een platform. Ze zijn zelf óók een shop op hun eigen platform effectief.

Mijn ervaring met amazon is 110% positief. Zoek naar het product, sorteer op prijs, minimaal 4 sterren reviews en klaar is kees. Je krijgt het dan snel verzonden - wordt duidelijk aangegeven hoe lang, en hoeveel het kost om sneller te versturen.

Je krijgt de factuur digitaal, track & trace wordt meegegeven. Als het product niet goed is kan je het _kostenloos_ terugsturen naar ze dmv een bonnetje uitprinten. En krijg je je geld terug als het binnen X weken is of een reparatie na Y weken. Alhoewel ik meermalen ook mijn geld terug heb gekregen na een langere tijd aangezien het niet gerepareerd kon worden (niet economisch rendabel). De support was ook goed, je moest een video of screenshot van het defecte product tonen soms, en voila. 5-10 minuten belletje en dat was het.

Ik heb zonder uitzondering elke keer als ik er iets heb gekocht - Amazon Spanje, Amazon Duitsland, Amazon Italie en Co.UK altijd de laagste prijs van heel Europa voor mijn product gekregen. En vaak zelfs zó laag dat zelfs 1 jaar na dato de prijs nog steeds hoger ligt dan wat ik er voor betaalde (acties enz).

Voorbeelden, A7-II camera, of Sigma 16mm F1.4 lens, of USB 3 harddisken enz.

Ik heb zelfs een semi-defect product twv 450 euro (lens) mogen houden aangezien opsturen niet nodig was om de een of andere reden. Had ik opeens twéé lenzen voor de prijs van één :Y) Een harde tik op de tafel en de eerste, semi defecte lens ging het weer perfect doen en doet het nog steeds goed na een jaar 8-)

Ik denk wel 2x na voor ik iets bij een fysieke winkel ga kopen tegenwoordig. Je betaald meer, maar je krijgt niks extra's - je moet maar hopen dat ze je product terugnemen als er iets mis mee is, bijvoorbeeld, in plaats van een reparatie. Als ze je al niet meteen naar de fabrikant zelf sturen....

[Reactie gewijzigd door majic op 22 juli 2024 19:22]

Heb 2 keer een probleem gehad met een koptelefoon in 2 jaar, gewoon netjes 2 keer een nieuwe gekregen van Coolblue binnen 5 werkdagen. Aftersales is juist onderscheidend goed bij Coolblue.
Ik geloof ook wel dat er klanten zijn die goede ervaringen hebben met de aftersales van Coolblue, bij mij is het 50/50 op moment. Misschien dat hier nog andere mensen zijn die ervaring hebben met bijvoorbeeld de bezorging van witgoed zoals wasmachines en drogers? Weet je wat bezorgers van Coolblue al heel snel zeggen wanneer ze in je huis staan? "We zijn niet verzekerd om zware dingen te tillen, is het goed als we het hier beneden plaatsen?".
Misschien dat hier nog andere mensen zijn die ervaring hebben met bijvoorbeeld de bezorging van witgoed zoals wasmachines en drogers?-
Ik heb een prima ervaring met het bezorgen en aansluiten van een wasdroger door CoolBlue. Vrijdagmiddag besteld, op zaterdagavond om 20.30 uur geleverd, bovenop m'n wasmachine gestapeld en aangesloten en getest.
Het lijkt me sterk dat Coolblue voor jou je wasdroger heeft aangesloten, aangezien dit vrijwel altijd op een trekschakelaar gedaan wordt i.v.m. de badkamer. Coolblue is niet gecertificeerd om dit soort aansluitingen te doen en bezorgers zullen dit dan ook altijd kenbaar maken. Als Coolblue namelijk iets aansluit op een trekschakelaar en er ontstaat een probleem in je huis met je elektra dan ben je niet verzekerd.

Gezien je soort reactie (nogal commercieel), krijg ik het vermoeden dat je iemand bent van Coolblue (waarschijnlijk het team communicatie) die reacties met zoekwoord 'coolblue' online in de gaten houdt?

[Reactie gewijzigd door pimpampetje op 22 juli 2024 19:22]

Het lijkt me sterk dat Coolblue voor jou je wasdroger heeft aangesloten, aangezien dit vrijwel altijd op een trekschakelaar gedaan wordt i.v.m. de badkamer.
Mijn wasdroger staat niet in de badkamer, maar in m'n CV-ruimte waar twee aparte groepen zitten voor zowel m'n wasdroger als m'n wasmachine. M'n wasdroger hoeft dus niet te worden aangesloten op een trekschakelaar. En blij toe, want ik woon in een appartement en als m'n wasmachine en wasdroger in de badkamer zouden staan, kon ik m'n kont niet keren daar.
Gezien je soort reactie (nogal commercieel), krijg ik het vermoeden dat je iemand bent van Coolblue (waarschijnlijk het team communicatie) die reacties met zoekwoord 'coolblue' online in de gaten houdt?
Jammer dat je een oprecht positieve ervaring direct afdoet als een nep-ervaring van iemand die bij CoolBlue zou werken. Als je in m'n profiel kijkt en m'n echte naam kopieert en zoekt op LinkedIn, of dev10 opzoekt op Instagram of Twitter, zul je zien dat ik niet voor CoolBlue werk maar een IT-afdeling/development team aanstuur.
Amazon? Snertwinkel. Beperkte betaalmogelijkheden, garantie is ook een verdomd zooitje (je weet lang niet altijd dat je van een derde partij ipv Amazon zelf gekocht hebt, en je zal altijd net zien dat de derde partij in een naai-de-consumenten-land zit zoals Luxemburg), en privacy wetgeving hebben ze nauwelijks van gehoord.
Daarom gewoon altijd Amazon Prime producten kopen en je hebt nergens meer last van...echt nog nooit een garantieprobleem gehad in 5 jaar. En ik heb véél opgestuurd omdat ik een pietlutje ben ;) Altijd vervangend product of m'n geld terug in no-time.
Anoniem: 392841 @majic25 januari 2019 17:02
Amazon Prime vereist een CC. Wat ik dus echt niet ga doen.
Je kan ook prepaid CC's nemen, wél de voordelen niet de nadelen..
Of je kiest voor een Prepaid Creditcard, bijvoorbeeld van Pay2Day werkt prima.
datte....zeg ik dus :D
Dit inderdaad, de Amerikaanse/Duitse mentaliteit is serieuzer en klantgericht en het prijsniveau ligt veel lager. Als Amazon Nederland serieus gaat nemen en zich volledig op de Nederlandse markt gaat richten dan hebben alle 'grote' internet winkels zoals Bol en Coolblue een groot probleem. De Amazon mentaliteit bestaat gewoon niet in Nederland.
Dat zeggen mensen wel, maar uiteindelijk kiezen ze toch voor hun portemonnee.
Denk je dat de Action, Primark etc het hebben van hun service?
Zeker met gestandaardiseerde producten als hardware hoef je niet naar een winkel toe. Je leest online reviews en bestelt het. Je hoeft ook niks te passen oid.
Dit zie je overal in de retail. Dierenwinkels en speelgoed zaken kunnen het ook niet aan. Gewoon te weinig afzet om het te redden, ook al vraag je meer voor je producten. Dan wordt je een SRV, en die redt het ook niet.
Een goed voorbeeld hiervan is Petsplace. Het ging niet zo goed met de omzet van dit bedrijf. Ze zijn nu één van de beste verkopers op Bol.com. Als straks Amazon zich gevestigd heeft in Nederland gaan ze via die partij aanbieden. Straks hebben we een landschap met enkele grote aanbieders waarlangs winkels gaan verkopen. Maar pas op, want Amazon gaat maar wat graag dezelfde producten als jij verkopen, maar dan tegen een scherpere prijs.
dat ligt maar helemaal aan de marges welke Amazon gebruikt voor gebruik van het platform, verzend en retour etc.
Je gebruikt nu juist de uitzonderingen om aan te geven dat er niks aan de hand is? :?

Denk je dat al die tientallen winkelketens met honderden zo niet duizenden winkels over heel Nederland failliet zijn gegaan om geen reden?

Je ziet het toch ook met V&D en zelfs Kijkshop en ook Halfords.

Coolblue en Informatique hebben het niet overleefd omdat ze alleen maar de juiste beslissingen hebben genomen maar daar komt ook een portie geluk bij kijken.

Want de klanten die overblijven gaan natuurlijk ergens anders shoppen en als jij genoeg klanten trekt die overblijven van de failliete winkels dan kan je het overleven.
Opvallend: ik dacht dat voor reparatie aangeboden producten altijd buiten een faillissement vielen? Leuk dingetje als je auto garage omvalt anders. Ben geen jurist maar lijkt me sterk ?
Het gaat om de reparatie zelf die niet meer wordt uitgevoerd. Het product zelf krijg je weer terug aangezien die van jouw is.
Mits je het aan kunt tonen dat het product ook werkelijk van jou is. Een aankoopbewijs heeft men in veel gevallen al niet eens meer, maar een reparatiebon zou eventueel ook overlegd kunnen worden.

consuwijzer.
Als jij iets ter reparatie brengt dan krijg je daar toch een afschrift van? Of geef je het gewoon af en hoop je dat ze het niet aan iemand anders gerepareerd terug geven?
Het staat gewoon in het systeem en een curator mag daar best op vertrouwen. Ze gaan echt niet alles met de hand nazoeken. Dat kost meer dan dat het oplevert.
Of de interne administratie van de failliete winkel.
Klopt maar de vraag blijft hoe lang dat duurt. Curator moet dat allemaal uitzoeken en hopen dat op jou doos ook jou naam staat. Er zal dus wel een boel tijd overheen gaan en misschien moet je het ergens weer ophalen want verzenden kost geld en geld is er niet.
Reken dus maar op een langere periode voor je iets terug krijgt.
Klopt. Ik had in 2005 een digitale fotocamera ter reparatie ingediend, week later was de toko failliet. Het duurde zeker 3-4 maanden voordat ik de camera (niet gerepareerd) terugkreeg, inderdaad door het zelf op te halen.
Ze maakten een doorstart een half jaar later. Ik heb de camera alsnog gerepareerd terug gekregen na veel touwtrekken, want inmiddels was de camera nu buiten garantie. Maar tegen die tijd had ik maar een andere camera gekocht en de oude weer verkocht.
• Bij een faillissement: als u een product in reparatie hebt gegeven, blijft dat product van u. U kunt uw product schriftelijk bij de curator terugvragen. Geef de curator een termijn van 14 dagen. U moet hierbij wel kunnen aantonen dat het product van u is. Stuur daarom altijd een kopie van de aankoopnota mee.

Bron:
https://www.das.nl/over-d...illiet-consument-de-dupe/
Hangt af van je interpretatie. Het product is van jou dus dat zal je wel terug krijgen. Maar ja wel kapot, tenzij het toevallig al gemaakt is.

Gerepareerde prodcuten zal een curator wel uit gaan leveren immers levert dat nog geld op. En misschien dat een aantal grote winkels ook tijdelijk open gaan als er geen overname komt.
Enige wat je nodig hebt is een reparatie formulier met daarop product-(code) en serienummer en natuurlijk je naam en adres. Dan is het allemaal vrij simpel. Het wordt complex indien het al bij de fabrikant ligt, maar dat kan uit de administratie gehaald worden. Zorgen maken is dus (nog) niet nodig. Gewoon afwachten tot de gegevens van de Curator bekend zijn en daarna daarmee contact opnemen.
Kijk Up noemt in de mededeling 'het huidige businessmodel definitief achterhaald'. Volgens hem is de branche voor it en consumentenelektronica al jarenlang gewend aan lage marges. "Nadat in 2018 de marges nóg verder onderuit zijn gegaan, lijkt het traditioneel inkopen van handelsgoederen en zelf voorraad houden definitief een prehistorisch businessmodel", aldus de ceo.
Lijkt me dat dit dus al jaren bekend is, kleinere marges. Had men de winkels dan niet gewoon eerder kunnen sluiten of was het verder gaan in de hoop dat het tegen beter weten in beter zou worden.

Maar goed als je verder kijkt bij usa zie je daar wat er hier met vertraging ook gaat gebeuren.

Groot groter grootst. In het midden blijft weinig voer. Er is echter altijd plek voor klein en gespecialiseerd. Klein en gespecialiseerd kan in sommige branches echter ook best groot zijn maar elektronica is een keiharde vechtmarkt dus daar kun je het gewoon vergeten.

Ook wat er staat voorraad houden is idd ook niet meer van deze tijd, d.w.z neem coolblue die hebben 1 groot magazijn en de shops hebben eigenlijk geen voorraad, daar kun je het met volgende dag levering naartoe sturen.

als je tig shops hebt met ieder hun eigen voorraad heb je vaak te veel voorraad, of de ene shop verkoopt niet genoeg, moet je voorraad van de ene weer duur naar de ander sturen.

Maar denk dat er nog wel meer zullen volgen tot een paar grote overblijven.
Volgens de ceo zijn gedaalde marges de oorzaak van het faillissement.
Dat de CEO dit als oorzaak noemt (incl. de achtergrond in opvolgende paragraaf) betekent dat het management simpelweg geen goede visie had met een faillissement als logisch gevolg. Op het moment dat je business model achterhaald dreigt te gaan worden (of al is), zou je op zoek moeten gaan naar een ander business model om op de lange termijn het bedrijf levensvatbaar te houden. Dat blijkt hier totaal niet te zijn gebeurd. Gelukkig zijn er andere bedrijven die wel begrijpen hoe de markt werkt die dit "gat" op gaan vullen.
Als ze hetzelfde doen als bij mijn vorige werkgever, dan komt de baas aan het personeel vragen wat er anders zou kunnen om de zaak weer winstgevend te maken.

Ja sorry, maar ik ben geen business analist of iets dergelijks. Ik werkte er alleen maar als allrounder voor een mager salaris.
Ook dat is lastig. Binnen grotere organisaties heb je altijd wel een aantal mensen rondlopen die snappen wat er kan worden veranderd. Bij kleinere bedrijven is deze kennis vaak niet aanwezig en je kunt moeilijk een bedrijfsvoering omgooien omdat een aantal verkopers aangeven wat er anders kan.

Niets ten nadele van de verkopers maar een businessanalist heeft een iets andere kijk op de zaak dan een verkoper.

Ik moet hier wel aan toevoegen dat wanneer de baas (was hij een manager of eigenaar?) aan het personeel vraagt hoe er meer winst kan worden gemaakt, dat dit wel een heel slecht teken is. :)
Als ze hetzelfde doen als bij mijn vorige werkgever, dan komt de baas aan het personeel vragen wat er anders zou kunnen om de zaak weer winstgevend te maken.

Ja sorry, maar ik ben geen business analist of iets dergelijks. Ik werkte er alleen maar als allrounder voor een mager salaris.
Personeel heeft in het algemeen vaak best goed zicht op wat er wel of niet goed gaat in een bedrijf en waar bijvoorbeeld klanten om vragen. In productiebedrijven heb je vaak ook een ideeënbus staan. Het kan natuurlijk dat jij er geen zicht op had, maar uit je laatste zin proef ik ook iets van onwil? Kan natuurlijk gerechtvaardigd zijn als je het er toch al niet naar je zin had.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:22]

Dat is een beetje een hol statement. Als je 50 man winkelpersoneel hebt staan in de fysieke winkels, dan is "ander business model" geen reëel idee. Ja, je kunt de fysieke winkels dicht doen, maar je houdt het personeel en dat zijn je grote kosten. En zonder fysieke winkels kunnen die 50 man weinig verkopen, dus die moet je dan ontslaan en dat is ook weer niet goedkoop.

"Een ander business model" is alleen kansrijk als de kosten van het wisselen van model beperkt blijven.
Soms kunnen relatief kleine wijziingen (dus met beperkte kosten voor het wisselen van model, as stated) al een groot effect hebben. CoolBlue heeft ook mensen in zijn winkels staan en is een stuk succesvoller: ik zeg dus niet per definitie dat je iedereen op straat moet zetten bij het "omgooien" van het business model. Een ander business model betekent namelijk niet per definitie dat er geen fysieke winkels meer zijn.
Anoniem: 167912 @Xirt25 januari 2019 16:55
Coolblue is nu inderdaad succesvol, maar heeft wel jarenlang met verlies gedraait.
Het is ook de enige electrowinkel die het overleeft, op het net heerst een winner takes all principe.
Het is nogal eenvoudig te zeggen dat ze maar hadden moeten doen wat coolblue deed, er is gewoon geen plaats voor 2 coolblues.
Ik zie niet in hoe de dingen die jij aanhaalt, per definitie in het nadeel van Mycom zouden zijn. Het lijken me typisch punten die ze in hun voordeel hadden kunnen gebruiken. Ze hebben al jarenlang gedraaid dus die aanloopperiode met verlies was niet persé van toepassing. Verder waren ze qua lokaal gevestigde computerboeren al ongeveer de enige speler, dus hadden ze het 'winner takes all' principe kunnen proberen in hun voordeel om te zetten.
Anoniem: 167912 @Xirt25 januari 2019 15:03
Ik weet niet of je een idee hebt van de marge van pakweg een iphone. Ik heb ze ooit opgevraagd bij de officiële importeur van apple in de Benelux.
Die marge is letterlijk 0%. (Waarschijnlijk kan je toch nog een procent uit de brand slepen mits grote hoeveelheden.) Het wordt toch verkocht omdat men hoopt dat mensen er ook een hoesje bijkopen. Hoeveel moet je er daarvan verkopen om een winkel draaiende te houden?
een jaar of 6-7 geleden heb ik de marges gezien van een kennis die een twintigtal telefoniewinkels heeft. De marge op een samsung gsm bedroeg destijds 10%. Als dat nu nog gedaald is begrijp ik niet dat iemand ze nog wil verkopen.
Wat veel mensen ook niet begrijpen is dat zelfs als die marge op die Samsung telefoon 50% zou zijn als je er als winkel 1 per 2 weken verkoopt schiet het ook niet op.
Anoniem: 428562 @Xirt25 januari 2019 14:50
Beste stuurlui staan aan wal ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.