Panasonic introduceert zijn eerste oled-uhdtv

Panasonic heeft woensdag zijn eerste oled-tv aangekondigd. De TX-65CZW954 is een 65"-tv met 4k-resolutie, die in november beschikbaar moet komen voor een nog onbekende prijs. De televisie ondersteunt weergave van hdr-materiaal.

De oled-tv met resolutie van 3840x2160 pixels is licht gebogen. De tv ondersteunt de weergave van hdr op basis van de 'ST2084'- en 'ST2086 SMPTE'-standaarden. Televisies met hdr-ondersteuning kunnen een groter dynamisch bereik weergeven waardoor felle delen in het beeld flink helderder zijn dan bij tv's zonder hdr. Bij lcd-tv's is daarvoor fijnmazige local dimming vereist, maar omdat de helderheid bij oled-televisies op pixelniveau geregeld wordt, is hdr makkelijker en nauwkeuriger in te zetten. Het ontbreekt echter nog aan een breed gedragen standaard en aan content.

De TX-65CZW954 beschikt over vier hdmi 2.0-interfaces met ondersteuning voor hdcp 2.2 zodat 4k-video op 60fps met 24bit-kleurdiepte ontvangen kan worden. Daarnaast is er een usb 3.0-poort en zijn er twee usb 2.0-poorten. Het paneel dat Panasonic gebruikt komt naar alle waarschijnlijkheid uit de fabrieken van LG, dat al langer oled-televisies op de markt heeft.

Panasonic is vooral blij weer een tv met goede zwartweergave te kunnen verkopen. "De oled-tv bereikt nog dieper zwart dan de legendarische Viera plasma-tv's", aldus het bedrijf. Panasonic stopte in 2013 met plasma-tv's tot onvrede van veel klanten; de zwartwaarde van de beeldschermtechniek werd gezien als superieur aan die van lcd. Panasonic liet in de jaren erna regelmatig doorschemeren aan een oled-opvolger te werken, onder andere samen met Sony.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-09-2015 • 17:48

79 Linkedin

Reacties (79)

79
74
41
1
0
0
Wijzig sortering
Wat videomateriaal van de desbetreffende TV is hier te vinden. Nog meer informatie over de desbetreffende TV is hier te lezen. De volledige technische specs vind je hier. (alles is in het Duits).

[Reactie gewijzigd door FREAKJAM op 2 september 2015 18:14]

Deze TV heeft trouwens als enige in zijn soort het THX certificaat, tevens noemt Panasonic het niet 4K, maar 4K Pro. De term 4K Pro is ontstaan omdat Panasonic voor de ontwikkeling van de beeldtechnieken een samenwerking met experts in Hollywood is aangegaan. Bij de persconferentie vandaag was Mike Sowa, een beroemde en ervaren kleurprofessional uit Hollywood, aanwezig. Hij heeft Panasonic geholpen met het finetunen van de kleurweergave van deze oled tv zodat een niveau bereikt kan worden dat de filmmaker graag voor ogen ziet.
Bron: http://www.homecinemamaga...d-tv-met-thx-certificaat/
Nee hoor de LG 55EA9709 en waarschijnlijk andere hebben ook een THX certificering.
Je zou zeggen dat zo'n kleurpro ook even uitlegt dat een gebogen scherm leuk is in een imax bios, maar thuis niet zo boeit. ;)
heerlijk paneel dit zo op eerste berichten
voor uitgebreider bericht:
https://www.avforums.com/...-4k-uhd-oled-review.11860

prijzen ver boven de 5000 zij als eerste genoemd, was ook wel te verwachten met LG topmodellen OLED rond die prijs.

wachten maar af dat volgend jaar OLED goedkoper moet worden.
En dat een flatpanel goedkoper is als curved... wie weet volgend jaar kijken om een oled te scoren :p
Ik snap al die curved TV's echt niet, waarom niet beginnen met een flatpanel en later de curved erbij? In een gezin kun je nooit allemaal precies midden voor een TV zitten, dus voor de meeste huishoudens is het toch logischer een flat panel te plaatsen lijkt mij, terwijl curved meer voor de niche is?
De kromming is maar klein en daardoor zie je er niets van als je er voor zit, ook niet als je er niet precies recht voor zit. Laatst zelf een nieuwe TV gekocht en van ons hoefde het ook niet, maar bijvoorbeeld de meeste UHD modellen van Panasonic zijn niet eens meer in een platte variant plat te krijgen. Een groot deel van het publiek vindt het blijkbaar wel mooi en eerlijk gezegd stoort het niet. Op deze manier (flauwe curve) is (bijna) iedereen tevreden.

Oh ja: En als je echt zoveel mogelijk van het UHD detail wil zien, moet je er vrij dicht op gaan zitten. Zo dicht, dat de kijkhoeken aan de randen flink scherper zijn dan in het midden. En geeft het eerlijk gezegd wel een meer constant beeld als het scherm gebogen is, zodanig dat de kijkhoek constant is. Dus er zit wel degelijk logica achter.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 2 september 2015 22:46]

lijkt mij raar want de beelden zijn gemaakt met een vlakke sensor, door het gebogen scherm ontstaat er dus een (lichte) fout in het perspectief
of niet?
Scherp! Ja, dat lijkt mij ook, (dat er een lichte fout in het perspectief ontstaat door het gebogen scherm) maar als je dicht bij een groot scherm zit, heb je ook een afwijking in het perspectief. Je kijkt dan naar een projectie op een plat vlak. Die afwijking is veel groter.

Want hoe dichterbij je bij een plat vlak komt met je ogen, hoe groter het verschil tussen het midden en de hoeken, niet alleen in kijkhoek maar ook in afstand. Je krijgt dus een steeds grotere vervorming naarmate het scherm groter wordt en/of je dichterbij gaat zitten. Pixels in het het midden lijken dan groter dan aan de randen.

Natuurlijk kun je wat verder weg gaan zitten zodat het verschil verwaarloosbaar klein wordt, maar dan heeft het ook geen nut meer om een UHD scherm te kopen, want op pakweg 3 x de schermdiagonaal afstand of meer zie je het verschil met HD niet meer.

Door het scherm te krommen, wordt de afstand tot alle pixels gelijkmatiger en heeft de kijker uiteindelijk dus minder last van vervorming.

Zoals gezegd zijn veel toestellen maar weinig gekromd, met een straal van 3,5 meter of zo, wat dus een beetje een middenweg is, want bij 4K content zou je, bij een scherm van 55 of 60 inch feitelijk dichterbij moeten gaan zitten om optimaal van de resolutie getuige te zijn, maar ja veel content is natuurlijk nog geen 4K voorlopig.

Ook zijn ze, zover ik gezien heb, alleen over de breedte gekromd (dus zeg maar als een stuk van een cilinder) en niet ook over de hoogte (zoals een stuk van een bol). Ik vermoed omdat het verschil in de hoogte kleiner is. Misschien komt dat nog als beeldschermen nog groter worden en/of de resolutie nog verder toeneemt (8K is al vastgelegd in dezelfde UHD standaard) en/of 4K daadwerkelijk de standaard wordt in plaats van het upscalen wat nu gebruikelijk is en/of mensen daadwerkelijk dichterbij gaan zitten.
Je kijkt dan naar een projectie op een plat vlak. Die afwijking is veel groter.

Behalve dat ze corrigeren voor de barrel distortion van lenzen, zodat ze GEEN vervorming hebben bij weergave op een plat scherm, aangezien 99% van alle weergaven alsnog op een plat scherm gebeurt.. Gevolg: rechte lijnen die als bolle lijnen op de camerasensor terecht gekomen waren worden recht.

Dit in tegenstelling tot een gebogen scherm, waarbij je in feite pincussion distortion introduceert, oftewel geen bolle maar holle lijnen. Nu worden rechte lijnen dus hol omdat ze al gecoriggeerd zijn voor platte schermen.
De lijnen zijn ook niet krom op het scherm zelf.

Ga eens een meter van een brede muur staan. De hoeken zijn misschien wel 3 meter ver weg en het midden van de muur maar een meter. Dat corrigeert een curved scherm deels.
Klopt, maar ik bedoel dan ook niet dat de platte TV's een afwijking laten zien, ik bedoel dat je een vervormd beeld op je netvlies krijgt doordat het beeld van de camera eerst op een plat vlak (de TV) wordt geprojecteerd.

Je kijkt dus naar en plat vlak in de driedimensionale ruimte. Op grote afstand is de vervorming die daardoor ontstaat verwaarloosbaar maar hoe dichterbij je komt, hoe meer het wordt. Zeg maar zoals vanuit de ruimte een voetbalveld een rechthoek lijkt, maar als je op de middenstip staat niet meer.
http://www.whathifi.com/n...v-promises-absolute-black

The Panasonic TX-65CZ950 4K OLED TV is set for release this October and will cost, wait for it, around 10,000 euro (£7350).

dit noem ik nog eens prijzen 10.000 euri's ... 8)7
Ik snap die discussie over gebogen panels eerlijk gezegd niet zo. Zelf vind ik het erg mooi, het staat tegelijkertijd sierlijk en futuristisch. De kromming is zo gering dat je er in de praktijk ook weinig (of niets?) van zal zien. Bij de overgrote meerderheid van de mensen speelt wat ze mooi vinden ook een rol, en uit het feit dat dit soort TV's nauwelijks met flatpanel worden aangeboden maak ik op dat mensen dat curved blijkbaar mooier vinden. Bij een auto kan je ook wel zeggen dat voor normale huishoudens een vierkant model in jaren '80 design met dunne raamlijsten het meest voor de hand ligt, want goedkoper om te maken, beter zicht, en efficiënter gebruik van ruimte.
En ik vind zo'n bol scherm met zo'n toeter erachter mooi. Van de bolling zie je in de praktijk bijna niets. ;)
De prijs zou belangrijk zijn. Kijken of deze een mooie tegenhanger kan worden van de 960v van LG.
Sowieso is het goed dat er een 2e fabrikant is die een OLED TV biedt.
Hopelijk komen er meer en zakt de prijs van dergelijke TV's.
Her scherm zou bij LG vandaan komen toch? Dan zal het niet echt goedkoper kunnen lijkt me.
er staat naar alle waarschijnlijkheid.
Van wat ik begreep zou pana idd met sony bezig zijn om hun eigen OLED te ontwikkelen.

Daarnaast kan het paneel dan misschien wel van LG zijn. Maar hebben ze de aansturing beter onder controle wat misschien een beter beeld opleverd.
Hierdoor zou LG hun model in prijs kunnen verlagen bv.

Hoe dan ook. meerdere partijen is denk ik altijd goed.
Een TV bestaat uit veel meer dan alleen het paneel (dat uiteraard het duurste onderdeel vormt). Daarnaast zullen er op high-end schermen ook wel redelijke winst marges genomen worden waarmee men kan spelen om de prijs te beïnvlieden.
Plasma had niet alleen betere zwart waarden dan LCD maar ook duidelijk betere bewegingsscherpte.
Met FALD kan je nu met LCD ook goede zwartwaardes krijgen. Image blanking helpt met bewegingsscherpte maar zorgt wel voor knipperen van het beeld en lagere helderheid.

[Reactie gewijzigd door Jan Ham op 2 september 2015 17:54]

Heb je met Image blanking nog steeds de soap opera effect?
Met de juiste implementatie zou je er geen last van moeten hebben.
Soap opera effect krijg je doordat er motion interpolation wordt gebruikt om 24 beelden per sec. bron op 50/60Hz of hoger scherm te krijgen. Image blanking gebruik je juist om geen/minder interpolatie te hoeven gebruiken. Hangt dus ook af vd instellingen vd tv. Moderne tv's hebben flink wat instellingsmogelijkheden. Je zou idealiter per afspeelapperaat en bronmateriaal de instellingen moeten aanpassen. Voor de meeste mensen is dat ,begrijpelijk, teveel gedoe.
Ah bah alweer een knurft (curved) scherm.
Maar wel mooi dat er meer merken komen met OLED!
jemig, idd. Je kan niet eens een niet gebogen oled scherm kopen |:(
Ik wacht op de platte versie die LG deze week zou gaan aankondiggen :)
En ondersteunen nu ook eindelijk HDR. ;)
Ik kan niet wachten totdat OLEd + 4K gemeengoed gaan worden :D

straks nog het nieuwe kleurenspectrum erbij en we kunnen er weer even tegenaan met z'n allen!

(totdat er zich weer een nieuwe fantastische ontwikkeling voordoet op TV gebied natuurlijk... :9)
Ik ben het helemaal met Panasonic eens!
Ben van plasma naar een Sony 55W829B gegaan. Wat qua zwart waardes en contrast een hele geode LCD TV is. Toch haald hij het niet bij het veel oudere plasma scherm qua kleur.

Heb oled ook wel eens in het echt gezien dat was echt geweldig. Maar dat is qua prijs nog buiten mijn bereik. Goed om te zien dat Naast LG nu ook Panasonic modellen heft (Samsung had als ik me niet vergis in het verleden ook al OLED TV schermen) wellicht gaat de prijs in de komende Jaren dan wat verder omlaag.

Over een jaar of 2-3 ga ik weer eens opnieuw kijken.
Fijn dat Panasonic ook de oled markt instapt. Ook al is het scherm van LG, de rest van de componenten die Panasonic gebruikt zijn doorgaans van veel betere kwaliteit dan die van LG of Samsung. Ben nog steeds dik tevreden met mijn Panasonic plasma ben dan ook zeer geneigd weer voor een Panasonic te gaan.
Van dit nieuws kan ik toch echt heel erg blij worden. Het is zeker een goede ontwikkeling in de wereld van de televisies dat Panasonic nu ook met een OLED-televisie op de markt komt.

De OLED-televisies die LG momenteel maakt zijn leuke toestellen met een relatief goede beeldkwaliteit, toch slaat LG de plank mis als het aankomt op bepaalde aspecten. Aspecten waar ik Panasonic veel serieuzer op in zie gaan.

Een daarvan is de bewegingsresolutie, een aspect waar ik zelf veel waarde aan hecht. De techniek achter OLED maakt het mogelijk om beeld weer te geven met een zeer scherpe bewegingsresolutie maar helaas wordt de techniek door LG niet volledig benut.

Hopelijk zal Panasonic - met jarenlange plasmatelevisie-ervaring - de techniek wel goed zal benutten. Nu zie je dat LG sample-and-hold methode gebruikt voor pixels waardoor de retina niet wordt ververst met nieuwe informatie. Hierdoor zal het oog alsnog bewegingsonscherpte ervaren zoals bij LCD terwijl OLED een veel snellere responstijd heeft.

Nu wordt er door LG wel een beeldinterpolatie-algoritme toegepast waardoor de bewegingsscherpte enigszins toeneemt, echter ben ik zelf geen fan van het algoritme van LG. Er ontstaan relatief veel beeldinterpolatie-artefacten door het algoritme die ik als storend ervaar.

Liever zie ik dat Black Frame Insertion wordt toegepast. Hierdoor krijg je hetzelfde puls-effect van licht zoals dit ook terug is te vinden bij CRT en plasma, waardoor je retina voor een korte tijd nieuwe informatie krijgt, wordt ververst en wat voor ongeëvenaarde bewegingsscherpte zorgt. Hierdoor is er geen beeldinterpolatie-algoritme meer nodig en dat zal zeer welkom zijn. Dan kan OLED zich ook op het gebied van bewegingsscherpte gaan meten met plasma.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee