D-Wave heeft zijn derde generatie kwantumcomputers op de markt gebracht, de D-Wave 2X. De computer kan gebruikmaken van iets meer dan 1000 werkende qubits, het dubbele van het vorige model. Behalve sneller, zou de computer ook stiller moeten zijn.
Dat schrijft het bedrijf in een persbericht op zijn site. Met de computer moeten klanten ingewikkeldere en grotere complexe problemen op het systeem kunnen draaien. De temperatuur waarop de processor functioneert, ligt onder de 15 millikelvin, wat vlakbij het absolute nulpunt ligt. Qua prestaties moet de D-Wave 2X tot vijftien keer sneller zijn dan normale pc's, al schrijft de New Scientist dat de vergelijking niet helemaal eerlijk is.
D-Wave liet de machine verschillende gerandomiseerde optimalisatieproblemen oplossen tegen een normale computer. De normale computer gebruikte voor de berekeningen in dit geval slechts een core van een Intel Xeon E5-2670-processor, een chip die acht cores heeft. De uitkomsten zouden anders geweest zijn als alle cores gebruikt waren, zegt Matthias Troyer van de Technische Universiteit uit Zürich tegen New Scientist. Troyer werkte in het verleden aan software om benchmarks te kunnen draaien op een normale computer die toch met de D-Wave-computers te vergelijken zijn.
De benchmarktest werd gedraaid en als data-invoertijd en dergelijke niet meegerekend worden, dan zou de kwantumcomputer zelfs 600 keer sneller zijn dan de conventionele computer. Een van de kritiekpunten op de test is dat niet het absoluut beste antwoord gevonden hoefde te worden, maar een bijna-beste antwoord. De D-Wave-machine mocht daar 20 microseconden over doen en de conventionele computer kreeg vervolgens net zolang de tijd om een oplossing van vergelijkbare kwaliteit te vinden. Dat vindt Troyer een beetje een oneerlijke strijd, omdat het is alsof een marathonloper het tegen een sprinter moet opnemen, waarbij de marathonloper in het eerste traject in het nadeel is en de sprinter verderop in de race.
Maar dat is voor kwantumcomputing op dit moment misschien nog niet zo interessant. Interessanter is hard- én software te ontwikkelen die met de systemen kan werken. Onderzoekers kunnen tegenwoordig bij Google online rekentijd inkopen op een kwantumsysteem van de zoekgigant.
De paper met de benchmarks is hier te vinden.