Intel geeft QuTech 50 miljoen dollar voor kwantumcomputeronderzoek

Intel heeft bekendgemaakt een bedrag van 50 miljoen dollar te investeren in het Nederlandse onderzoeksinstituut QuTech. Dat instituut doet onderzoek naar de ontwikkeling naar kwantumcomputers. Met het geld zou een samenwerking voor de komende tien jaar mogelijk zijn.

Intel zal niet alleen 50 miljoen dollar in QuTech investeren, maar ook met het onderzoeksinstituut samenwerken om kwantumcomputers te ontwikkelen. De chipfabrikant zal onder meer zijn kennis over chipontwikkeling en processorarchitectuur met QuTech delen. Zo leverde Intel een wafer met silicium- en germaniumtransistors, die als onderzoekssubstraat voor de QuTech-onderzoekers moet dienen. In de chips op de wafer zouden qubits geproduceerd moeten worden.

QuTech is een samenwerkingsverband tussen de TU Delft en TNO, waarin wetenschappers van beide instituten onderzoek doen naar de ontwikkeling van kwantumcomputers. Inmiddels kunnen qubits onder specifieke omstandigheden geproduceerd worden, maar dat is maar de eerste stap in de ontwikkeling van kwantumcomputers. Met qubits, een samentrekking van quantum bits, moet ook gerekend kunnen worden, door ze met elkaar te verbinden, ze te beheren en natuurlijk de kwantumtoestand van de qubits te meten. Intel zegt op dat vlak de nodige expertise te kunnen leveren.

Overigens duurt het volgens de betrokken partijen nog zeker tien tot vijftien jaar voordat een volledig functionerende kwantumcomputer gebouwd zal worden.

Van links naar rechts: Lieven Vandersypen (hoofdwetenschapper quantum computing TU Delft), Jim Clarke (Manager of Interconnect Research, Intel Components Research group), Mike Mayberry (Intel vice president en managing director van Intel Labs), Leo di Carlo (kwantumwetenschapper bij QuTech).

Door Willem de Moor

Redacteur

03-09-2015 • 13:00

58

Lees meer

Reacties (58)

58
51
40
3
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 147126 3 september 2015 13:26
Wat er op de achtegrond van de foto te zien is is een cryostaat; een soort superkoeler die gebruikt wordt om iets (de chip, waarschijnlijk) te koelen tot een temperatuur tot 6mK (ja, 0.006°C) boven het absolute nulpunt!

http://www.leidencryogenics.com/cryogen-free-models.php
Misschien ook wel interessant als de redactie de foto in z'n algemeen toelicht.

Bijvoorbeeld wie de personen zijn. De linker persoon is Lyven Vandersiepen, Antoni van Leeuwenhoek Professor Kavli Institute of NanoScience, TU Delft. De derde van links is Michael Mayberry, Corporate Vice President Managing Director, Intel Labs. Helemaal rechts: Leo DiCarlo, Assist. Professor TU Delft en PI van QuTech.

De tweede van links: geen idee, misschien iemand van TNO.

[Reactie gewijzigd door ProfPi op 28 juli 2024 19:45]

Van links naar rechts: Lieven Vandersypen (hoofdwetenschapper quantum computing TU Delft), Jim Clarke (Manager of Interconnect Research, Intel Components Research group), Mike Mayberry (Intel vice president en managing director van Intel Labs), Leo di Carlo (quantum wetenschapper bij QuTech).


(en toegevoegd als fotobijschrift)
Is Lieven hoofdwetenschapper? En ik maar denken dat Leo Kouwenhoven dat was (http://qutech.nl/staff/?position=42)...

Overigens, gebruik alsjeblieft kwantumwetenschapper of quantum scientist, maar niet twee talen door elkaar...

[Reactie gewijzigd door Shapeshifter op 28 juli 2024 19:45]

Sorry, was quick&dirty copy/paste uit persbericht :)
Netjes kwantumwetenschapper van gemaakt (hoewel ik kwantum echt een vies woord vind, geef mij maar quantum)
Anyway, voor de positie van Lieven hou ik het persbericht maar aan...
Kwantumnazi is één woord...
Nope is niet iemand van TNO, zal even rond vragen.

Hij heet Jim, achternaam weet ik niet

[Reactie gewijzigd door subroutine op 28 juli 2024 19:45]

Weet je toevallig ook de liefkozende naam ze gegeven hebben aan deze 'fridge' :)
Dat moet natuurlijk 0.006 graden Kelvin zijn, oftwel -273.144 graden Celcius ;)
Anoniem: 558334 3 september 2015 13:25
Kunnen ze niet meteen ook samen gaan werken met de makers van het
D-Wave 2X™ System?

http://www.dwavesys.com/
Niemand lijkt het er over eens te zijn of dat nou wel of niet een kwantum computer is, er zijn ondertussen meerdere grote tech bedrijven en labratoria op gedoken, en allemaal zijn ze een beetje onzeker over wat er nou precies in dat ding gebeurd, in het algemeen lijkt de conclusie te zijn dat het "pseudo kwantum computing" is, het lijkt er wel op, maar over het algemeen is het langzamer dan huidige computers, en met 'maar' 512 qubits kan blijkbaar niemand zo veel.

Hier wat verschillende artikelen
Er kunnen inderdaad kwantumeigenschappen mee onderzocht worden, maar het is geen kwantumcomputer volgens de traditionele definitie, vandaar dat je vaak de term "optimizer" langs ziet komen, wat mijns inziens correct is.

Dat de computer langzamer is, hangt van je perspectief af: http://arstechnica.com/sc...g-benchmark-and-its-fast/

(In dat artikel staan ook andere links die een goed beeld schetsen van wat hij nou doet)
Ja klopt, een nuance die ik vergeten was te noemen, die ook in het door jou gelinkte artikel terug komt, de snelheid is schijnbaar heel erg afhankelijk van de data set/hoeveelheid berekeningen, bij (relatief) kleine sets legt de DWave het (schijnbaar) af tegen 'ouderwetse computers' , maar bij echt grote data sets schijnt de DWave wel sneller te zijn inderdaad
D-Wave maakt at best "quantum optimizers", geen kwantumcomputers. QuTech is the real deal...
Voor diegenen die er wat minder verstand van hebben, wat is er speciaal/zeldzaam aan die wafer die nu wordt gedoneerd? Ik kan me vest voorstellen dat zo'n wafer enkele duizenden euro's kost. Maar zoiets is toch maar een klein onderdeel in het onderzoeksproces?
Die wafer zal wel vergezeld gaan van een stuk expertise. Veel meer waard imho.
De productie an sich? Nihil tegenover de 50 miljoen. Maar toegang hebben tot de machines van IC voor bepaalde productievormen scheelt natuurlijk enorme investeringen.
En de kennis en expertise die IN de wafer zit, benodigd om het te maken, tja...

Beetje mastercard reclame materiaal lijkt het wel.
- Wafertje? Duizenden euro's.
- Toegang tot ipv kopen industriele machines? Miljoenen euro's
- Tientallen manjaren aan extra kennis en expertise? Onbetaalbaar.


Dus let niet op de wafer, dat is waarschijnlijk een leuk symbolisch iets om te overhandigen. De toezeggingen echter, dat is waar de echte waarde in zit.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 28 juli 2024 19:45]

Anoniem: 470434 3 september 2015 13:06
Gaaf! Ligt het succes met teleportatie hieraan ten grondslag ? Jullie bericht van vrijdag 30-mei ?
nieuws: Nederlanders teleporteren informatie tussen qubits in verschillende chips
Daar moest ik ook aan denken. Dit zal vast de aandacht van Intel hebben getrokken.
Ik denk niet dat dit een grote rol speelt, Intel deed al mee (net als Microsoft overigens) met QuTech, dit is "gewoon" extra geld, net als dat de overheid laatst nog 135 miljoen over 10 jaar erin gestopt heeft: nieuws: Overheid investeert 135 miljoen euro in kwantumcomputers

Niet dat het daardoor minder belangrijk is overigens. Extra geld is toch een goede indicatie dat Intel gelooft in dit onderzoek :)

[Reactie gewijzigd door Shapeshifter op 28 juli 2024 19:45]

Eigenlijk geeft Random Access niet de goede link, hij had deze moeten geven:
nieuws: Delftse QuTech-lab verstrengelt informatie over 1,3 kilometer - update
Ik denk dat de doorbraak van vorige week zeker wel meespeelt bij deze nieuwe investering van intel, het uitsluiten van de detectie en communicatie loophole is volgens mij (met mijn beperkte kennis) van groot belang en het bevestigd de werking met en van verstengelde deeltjes. Of anders is het wel heel toevallig dat ze elkaar in een weekje opvolgen. Kan natuurlijk. :)
Tevens komt intel nu ook met een samenwerking en levert het een wafer en kennis over chipontwikkeling en processorarchitectuur. Ze doneren niet alleen geld, maar gaan meewerken.
Om hier nog even op terug te komen. Je denkt toch niet echt dat Intel binnen een week besluit om even 50M$ te doneren? De gesprekken met Intel daarover lopen al zo'n half tot driekwart jaar. Wat Intel zo belangrijk vindt is de theoretische kennis van de TU Delft en de kennis en ervaring met het praktisch toepassen van fundamenteel onderzoek van TNO. Dit onderzoek getuigt van de sterke theoretische kennis van de TU Delft maar dat is een gevolg, niet een oorzaak.
Nee klopt, op tv zeiden ze dat intel met 5 onderzoekcentra heeft gepraat voordat ze tot deze investering kwamen. Maar desalniettemin kan de prestatie van vorige week alsnog wel mee hebben geholpen aan de beslissing. Het blijft wel enigsinds toevallig, eerste de prestatie van vorige week en weekje later 50 miljoen investering.
De beslissing was toen al genomen hoor ;), het is inderdaad toeval.
Anoniem: 470434 @Rudie_V3 september 2015 15:56
Thnx Rudie, dát is inderdaad het bericht dat ik bedoelde.
De investeringen druipen wel binnen. Nederland investeert al 135 miljoen voor de komende 10 jaar. Intel nu 50 miljoen dollar.
Kunnen nu we van denemarken ook een investering gaan verwachten gezien qutech samenwerkt met het niels bohr instituut? http://www.tudelft.nl/nl/...ten-voor-quantumcomputer/

Ik hoop dan niet dat straks de grote bedrijven de patenten uit gaan melken en dat qutech en het niels bohr instituut dan ook mee gaan delen in de patenten. Het zou een mooie inkomstenbron zijn voor verdere onderzoek in de toekomst.
Qutech heeft samenwerkingsverband met het niels bohr instituut. De Onderzoekers en technici gaan bij elkaar op bezoek om elkaar kennis en praktische kennis te delen. Geloof dat as maand weer een groepje uit Denemarken komt. :)

oh ja we krijgen soms ook nanowires van hun om te gebruiken en te karakteriseren

[Reactie gewijzigd door subroutine op 28 juli 2024 19:45]

Misschien ook interessante informatie, de Nederlandse staat heeft ook 11 miljoen in het project gestoken/toegezegd.
http://www.nu.nl/internet...ling-kwantumcomputer.html
Ja dat was economische zaken. En dat boven de al geïnvesteerd 135 miljoen van het kabinet en kennisinstellingen.
nieuws: Overheid investeert 135 miljoen euro in kwantumcomputers
Wel goed om te zien dat qutech de komende 10 jaar voldoende geld heeft om te blijven ontwikkelen. Met deze 3 investeringen zitten ze op zo'n 190 miljoen euro, daar zullen ze vast blij mee zijn. :)

[Reactie gewijzigd door Rudie_V op 28 juli 2024 19:45]

Nou, gewoon. Het project is opgedeeld in werkpakketten en mensen worden op de werkpakketten gezet. Het geld wordt besteedt aan materialen en arbeid. Dat wordt allemaal nauwlettend bijgehouden, zodat het projectresultaat niet in het gevaar komt. Het is dus heel makkelijk om dat goed te controleren. Het zou me zeer verbazen als er geld verdween. Je lijkt te vergeten dat noch TNO noch TU Delft puur commerciële instellingen zijn. De mensen die hieraan werken vinden het gewoon ontzettend gaaf om hieraan te werken en dat geldt voor de hele linie.

Overigens druk je niet zomaar een cryostaat achterover, om maar wat te noemen. Je hebt, naar mijn idee, een vrij vreemd beeld van de wetenschap...
Ik denk dat Shapeshifter bedoeld dat dit helemaal niet zo werkt. Alles in het process is transparant - er zitten weinig 'subcontracters' tussen - zoals je misschien bij goede doel instanties ziet ..

Affijn, voor 50 miljoen (ofwel 5 miljoen per jaar) kun je wel wat leuke dingen doen, maar kan me goed voorstellen dat dit de kosten niet eens dekt voor dit onderzoek?
Dat is mijn punt, TNO en TU Delft leven niet voor geld, maar voor onderzoek. Onderzoekers zijn helemaal niet bezig met geld, daar zijn de projectleiders voor en die gaan er echt niet met geld vandoor (hoe naïef je me ook noemt), dit wordt allemaal bijgehouden in administraties, je moest eens weten, die systemen slaan al op hol als er een tientje verkeerd staat.

De "directeuren" (leden van de raad van bestuur) van TNO verdienen rond de 2 ton per jaar, niet uitzonderlijk dus naar mijn mening. Dat staat gewoon in het jaarverslag van 2014 wat je met Google kunt vinden. Ik weet niet precies hoe het bij de TU Delft geregeld is, maar gezien de Balkenendenorm denk ik dat het wel meevalt.

Ik vind het bijna jammer dat de rotte instellingen het kennelijk zo verpest hebben voor de legitieme instellingen dat mensen zo achterdochtig zijn geworden.
Wel geld geven is de Tweakers.net korte uitleg die figuren als jij woord voor woord als waar bestempelen.

Ze krijgen het geld onder voorwaarden, één daar van zal vast zijn dat de kosten geheel inzichtelijk worden gesteld. Daar komt bij dat je als onderneming (waar ook non-profits onder vallen) zich moeten houden aan de regels van de belastingdienst, die zullen niet super controleren bij de gemiddelde ZZPer, maar zeker bij dergelijke instanties die €50 miljoen geïnjecteerd krijgen, want dergelijke ondernemingen moeten ook belasting betalen.

Er wordt dus intern gechecked (QuTech), door de gever (Intel) en door de overheid (belastingdienst).

En ik ben geen wetenschapper, manager of directeur (alleen eigen baas). Maar ook ik moet de uren en materialen correct bijhouden en maanden later nog kunnen verklaren waarom ik x tijd heb besteed aan projectje of wijziging y. Want zodra het om geld gaat zal de gene die de rekeningen betaald heel goed opletten.

Natuurlijk kun je geld verduisteren, dat gaat niet zo makkelijk als je denkt en het probleem is dat je in het merendeel van de gevallen uiteindelijk toch wel ontdekt wordt. Dan verduister je trouwens geen geld binnen een dergelijk onderzoek waar alle oogjes op gericht zijn...
Of je huurt in Amsterdam een pand voor €500.000 per jaar zoals Greenpeace.
Of je huurt in Amsterdam een pand voor €500.000 per jaar zoals Greenpeace.
Ik kon het niet geloven, maar het klopt helaas wel. :(

Goede doelen zetelen in dure panden op toplocaties

IMO is dit misselijkmakend. Gelukkig dat ik niets aan hun betaal omdat ze geld willen hebben willen hebben via een continue machtiging.
Het enige gepaste dat ze kunnen doen met de managers van deze organisatie is kielhalen onder hun eigen schip door.

IMO zou zo'n organisatie niet meer als non-profit organisatie gezien mogen worden en gewoon net zo veel belasting moeten betalen dan andere commerciële bedrijven.
Nog een mannetje dat makkelijk onder de indruk is van imposante titels van artikelen. Er staat nergens in dat artikel hoe groot die panden zijn (vierkante meter) en hoeveel mensen er werken. Voor Greenpeace werken in Nederland 100 mensen en 2000 vrijwilligers. Onbekend hoeveel mensen er werken in het 'dure' pand wat trouwens geen grachtenpand is, maar een omgebouwde loods van twintig jaar gelden.

WarChild is zoals ik het lees een heel stuk kleiner, dus niet vreemd dat ze een stuk minder kantoor ruimte nodig hebben. Ze zitten trouwens niet in Zuid Oost, maar in Oost.

Ik heb voor wat non-profits gewerkt (als ITer) en kan je zeggen dat een goede locatie wel degelijk een hoop geld in het laatje kan brengen, want niet alle donateuren zijn geitewollesokken types die een paar tientjes in de maand overmaken. Er zijn keiharde zakenlui die tonnen per jaar inbrengen om strategische voordelen te halen, die wel zwichten voor een goede babbel en een mooi pand.

Sommigen zitten ergens op het Rokin vier hoog achter boven een kroeg en met een dealtje een lage prijs weten te bedingen. Andere zitten daadwerkelijk in een goedkoop verzamelpand in Zuid Oost, dit doen ze over het algemeen niet vrijwillig, een goede presentatie verkoopt gewoon goed naar zakelui en bedrijven die veel geld in het laatje brengen.
Nog een mannetje dat makkelijk onder de indruk is van imposante titels van artikelen. Er staat nergens in dat artikel hoe groot die panden zijn (vierkante meter) en hoeveel mensen er werken. Voor Greenpeace werken in Nederland 100 mensen en 2000 vrijwilligers. Onbekend hoeveel mensen er werken in het 'dure' pand wat trouwens geen grachtenpand is, maar een omgebouwde loods van twintig jaar gelden.
Nog een mannetje dat niet kan Googelen c.q. niet verder kijkt dan zijn neus lang is.

Als je verder gekeken had.
Greenpeace betaalde half miljoen euro huur voor pand aan het IJ
Een kwart van de grote goede doelen in Nederland heeft een kantoor op een dure toplocatie. Van het geld dat door donateurs wordt opgebracht, huren sommige goede doelen zelfs statige grachtenpanden in hartje Amsterdam.

Greenpeace was vorig jaar het meeste kwijt aan huur: bijna een half miljoen euro. De milieuorganisatie verhuisde naar een hip kantoorpand aan het IJ in Amsterdam. Voor ruim 2 ton liet Greenpeace het kantoor verbouwen en inrichten.

Ook het Aids Fonds, Plan Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds spenderen jaarlijks tonnen aan kantoorruimte. Het Aids Fonds gaf in 2014 ruim 230.000 euro uit aan de huur van twee panden aan de Keizersgracht en de Herengracht in Amsterdam. Ook Amnesty International en Human Rights Watch vertoeven in de Amsterdamse grachtengordel.
WarChild is zoals ik het lees een heel stuk kleiner, dus niet vreemd dat ze een stuk minder kantoor ruimte nodig hebben. Ze zitten trouwens niet in Zuid Oost, maar in Oost.
Het gaat erover dat ze geen top locatie hebben. Ze betalen veel minder per m2.

Uit link: Goede doelen zetelen in dure panden op toplocaties
Niet álle goede doelen zitten in peperdure kantoren. Zo betaalt War Child, dat zich inzet voor kinderen in oorlogsgebieden, 127.000 euro per jaar voor een kantoor in een woonwijk in Amsterdam-Zuidoost.

Omgerekend komt dat neer op 93 euro per vierkante meter: fors minder dan de gemiddelde huurprijs in Nederland.
----
Ik heb voor wat non-profits gewerkt (als ITer) en kan je zeggen dat een goede locatie wel degelijk een hoop geld in het laatje kan brengen, want niet alle donateuren zijn geitewollesokken types die een paar tientjes in de maand overmaken. Er zijn keiharde zakenlui die tonnen per jaar inbrengen om strategische voordelen te halen, die wel zwichten voor een goede babbel en een mooi pand.
Daar zeg je het precies.
Donateurs met brede beurzen is ook maar de vraag of je die wil hebben. Mogelijk zijn het indirect de industriëlen van deze wereld die via deze weg invloed op de organisatie willen hebben.
Ze hebben namelijk een goed pressiemiddel. Als we je niet meer betalen ben je hoge salaris kwijt en moet je weg uit je top locatie pand.
Sommigen zitten ergens op het Rokin vier hoog achter boven een kroeg en met een dealtje een lage prijs weten te bedingen. Andere zitten daadwerkelijk in een goedkoop verzamelpand in Zuid Oost, dit doen ze over het algemeen niet vrijwillig, een goede presentatie verkoopt gewoon goed naar zakelui en bedrijven die veel geld in het laatje brengen.
Een dure locatie streeft aan het doel van de organisatie voorbij.
Tevens vraag ik me af of je zo wel de goede donateurs krijgt. Mij en andere idealisten in ieder geval niet.

Kijk tevens eens serieus wat Greenpeace de laatste tijd nog gedaan heeft, het is echt minimaal in verhouding voor wat ze stonden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 28 juli 2024 19:45]

Intel heeft afgelopen kwartaal ~3 biljoen uitgegeven aan enkel R&D.

Die 50 miljoen is bijna verwaarloosbaar bij dergelijke budgetten.


edit voor hieronder: In de US ga je van miljoen naar biljoen, aangezien Intel amerikaans is, druk je het dus uit in biljoenen dollars. Voor ons is datzelfde inderdaad 'miljard', zie ook wiki maar verandert niks aan de waarde want beiden staan voor 10^9.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 28 juli 2024 19:45]

psst, miljard
3 miljard. Dat scheelt nogal.
Zeg dan ook billion ipv biljoen. Biljoen is Nederlands en dus 10^12.
WAT EEN BEDRAGEN !
Meen je dat nou of is dat sarcastisch bedoeld? 50 miljoen is peanuts in de wereld van fundamenteel onderzoek...

Het is helemaal belachelijk weinig als je bedenkt dat bijvoorbeeld 1 profvoetballer voor eenzelfde bedrag gekocht wordt. (dit moet de wereld revolutionaliseren..)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 28 juli 2024 19:45]

Ja dacht ik ook, zeker voor 10jaar. Maar 5 Miljoen p/j.
ze verdienen maar 11 miljard per jaar
dus die 50 mil is een grijpstuiver
Ze zette in 2014 bijna $56 miljard om. $50 miljoen is daar 1/1120e van, nog geen 1 promiel van de omzet. Onderzoek is essentieel voor Intel, want daar maken ze de nieuwe producten uiteindelijk van. Quantum computers is 'the next new thing' om in te investeren, is het vreemd dat MS daar nu al zwaar aan in het investeren is? Met 10-15 jaar de eerste quantum computers, met 20-30 jaar koopt iedereen een quantum computer voor in huis, geleverd door Intel...
Beetje misleidende titel lijkt me, "investeren" betekend dat er iets voor terug verwacht wordt. "geeft" is meer als "een award".

Maar goed, echt positief ben ik niet over kwantumcomputers, ze gaan de consumer het leven echt niet makkelijker maken, enkel alle huidige encryptiemethoden zijn vogels voor de kat met kwantumcomputers. Althans zo begreep ik het. Natuurlijk goed voor de onderzoekers in tu delft.
Het investeren zal slaan op contractuele voorwaarden dat Intel als eerste mag testen/lenen/nadenken over/etc. met de onderzoekers als ze het commercieel gaan uitbaten of andere van dat soort constructies. Ze zullen het vast niet voor de nop doen 8-)
Voor je informatie, encryptie is hier op Tweakers misschien het eerste waar aan gedacht wordt, maar waar ze hem op de TU Delft juist voor willen gebruiken is onderzoek naar nieuwe materialen (zoals hoge temperatuur supergeleiders) en het doorrekenen van moleculaire reacties, voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen. Het lijkt me dus wat voorbarig om te stellen dat het niet nuttig is voor de consument. Sowieso is fundamenteel onderzoek van deze klasse geen weggegooid geld, maar dat terzijde.

[Reactie gewijzigd door Shapeshifter op 28 juli 2024 19:45]

Denk dat intel vooruit wil op D-wave: http://www.dwavesys.com/
Titel klopt niet. Intel geeft 50 miljoen aan QuTech, niet aan TUDelft. Staat in artikel wel goed, namelijk samenwerking tussen TUD en TNO.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.