Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging, onderdeel van de inlichtingendienst AIVD, zegt samen met de TU Delft onderzoek te doen naar kwantumcomputers. De AIVD denkt dergelijke computers in de toekomst te kunnen gebruiken voor het ontsleutelen en versleutelen van data.
Volgens het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging verkeert het wereldwijde onderzoek naar kwantumcomputers zich nog in een beginstadium, al zijn er in Duitsland systemen ontwikkeld die veertien tot zestien qubits bevatten. De rekenkracht van deze experimentele kwantumcomputers is echter nog onvoldoende om sterke cryptografie te kraken. De AIVD denkt dat daar op de middellange termijn verandering in zal komen.
De TU Delft, waarmee de AIVD onderzoek doet, schat in dat ergens tussen 2030 en 2040 kwantumcomputers zijn gebouwd met duizenden qubits. Dat is ruim voldoende om de huidige encryptiemethoden te kraken. De AIVD tekent daarbij aan dat bijvoorbeeld de NSA al sinds 2011 onderzoek zou doen naar kwantumcomputers, daarbij verwijzend naar documenten die door Snowden zijn onthuld.
De geheime dienst denkt dat kwantumcomputers niet alleen veel van de huidige versleutelingsmethodes snel kunnen kraken, maar dat ze ook 'onkraakbare' encryptie kunnen leveren. Daarvoor wordt quantum key distribution-technologie ontwikkeld. Daarvoor is volgens de AIVD nog wel veel wiskundig onderzoek nodig.