Leuk verhaal. Ik denk ook dat we binnen 20 jaar zelfrijzende auto's hebben, maar denk dat er aan de manier waarop wij auto's gebruiken veel minder gaat veranderen dan sommigen denken. Vervoer op bestelling met zelfrijdende auto's vormt namelijk feitelijk gewoon een evolutie van de taxibranche. Vraag is dus eigenlijk wat er zou gebeuren als Taxi's plotseling heel veel goedkoper waren. Omdat er (ook binnen rijke landen) enorme verschillen zijn in de prijzen van Taxi's kunnen we daar nu al iets over zeggen. Zo kost een ritje van 3km in Amsterdam 14,50 euro, terwijl dat in Tel Aviv 4,40 is en in Singapore zelfs slechts 3,20 (
bron). Zoals te verwachten valt is de taxi in Singapore (vooral bij de middenklasse) inderdaad een veelgebruikt vervoermiddel. Toch blijft het aandeel van Taxi's in het totale vervoer afgaande op het totale aantal taxi's beperkt: er zijn namelijk 29.000 taxi's op 5,7mln inwoners, dus 1 taxi per 200 inwoners (
bron). In heel Nederland is er ongeveer 1 taxi per 700 inwoners, in Amsterdam 1 per 250 (
bron). Nadelen van de taxi zoals de beperkte beschikbaarheid tijdens piekuren (dus ongeschikt voor forensen) blijven uiteraard bestaan. Conclusie: als taxi's veel goedkoper worden zullen ze vermoedelijk heel veel meer gebruikt gaan worden, maar blijft het een vervoersmiddel met een relatief klein aandeel in het totale verkeer.
Ik denk trouwens ook dat dit uiteindelijk het OV zal vervangen op een paar hogesnelheids treinlijnen na. Waarom zou je nog naar een bushalte gaan als je gewoon met je telefoon op een knop kan drukken en een busje kan laten voorrijden en je letterlijk van A naar B kan brengen op de snelst mogelijke manier. Waar de 'busroute' dynamisch kan worden aangepast op basis van de oproepen.
Nu al geldt in Nederland dat lage inkomens en forensen de belangrijkste doelgroepen voor het OV vormen. Zoals ik hierboven uitlegde zijn zelfsturende auto's (dus taxi's) voor forensen geen alternatief door de beperkte beschikbaarheid tijdens piekuren, en leren ervaringen in andere landen dat lage inkomens geen gebruik maken van taxi's.
Ik denk zelfs dat het bezit van een auto anders zal worden, waar meer mensen in een timeshare constructie stappen. Gewoon een soort van abonnementen systeem op basis van SLA's en een piek/daluren systeem. Je auto staat het leeuwendeel van zijn leven stil, als jij smorgens naar werk bent gereden kan die auto daarna gebruikt worden voor iemand om boodschappen te doen bijvoorbeeld. Het hele taxi systeem zal anders worden hierdoor daar je ook niet opgeroepen auto's op een uber achtig systeem kan inzetten als taxi op een 'hoogtarief'. Of inderdaad gewoon een prive wagen als je dat uiteindelijk liever hebt. Al dan niet met een onderhoudscontract.
Wat je eigenlijk verteld is dat het niet langer (of nog minder) noodzakelijk zal zijn om een eigen auto te bezitten. Alleen zijn eigenlijk heel veel dingen die wij consumeren niet erg noodzakelijk. De trend is wel wat aan het veranderen, maar er is nog steeds een grote groep mensen die simpelweg graag een eigen auto op de oprit heeft te staan. De voordelen van een eigen auto ten opzichte van de taxi blijven uiteraard ook gewoon hetzelfde: hij staat altijd klaar, je weet zeker dat je niet met een onfrisse geur of rommel van een ander wordt geconfronteerd, je kan je spullen er in laten, enz. Alleen worden taxidiensten een stuk goedkoper, en daarom relatief aantrekkelijker.
Geen snelheidslimieten meer op bijvoorbeeld een snelweg maar dynamisch/centraal bepaald door automatische software en het VCNL naar belang van de verkeersveiligheid.
De maximumsnelheid is er om brandstof te besparen en dus het (woon)milieu te ontzien. In Nederland werd de maximumsnelheid op autosnelwegen tijdens de oliecrisis in 1973 ingevoerd, helaas is hij daarna nooit meer afgeschaft. Voor verkeersveiligheid doet net nauwelijks iets: slechts een heel klein deel van alle ongevallen gebeuren op autosnelwegen, en in Duitsland is dat niet anders dan in Nederland.
Mijn vermoeden is dat zelfrijzende auto's met name in de taxibranche, bij schadeherstelbedrijven, en in de (auto) verzekeringsbranche grote gevolgen zullen hebben. Het kan best zijn dat hier >90% van de werkgelegenheid verloren zal gaan.
Ik verwacht zelf dat zelfsturende auto's in de toekomst nog altijd op de gebruikelijke wijze handmatig te besturen zullen zijn, zodat het rijplezier blijft. Alleen krijg je ook de optie om als je even geen zin meer hebt de automatische piloot in te schakelen om een boek te gaan lezen. En uiteraard kunnen de systemen in de auto altijd ingrijpen, zodat ongevallen vrijwel niet meer voor zullen komen of je nu zelf stuurt of de computer rijdt.