Je eerste argument klopt niet. De oplossing van het probleem van verkeersslachtoffers is niet gelegen in slimmere auto's maar om minder te rijden.
Je schrijft: "Het is dan beter om het aantal verkeersslachtoffers gelijk te laten of zelfs te laten toenemen omdat er steeds meer auto's op de weg komen."
Als we minder auto's op de weg laten rijden, dan neemt de veiligheid toe en komen er minder slachtoffers. Of autonome auto-technologie 100% of 80% minder slachtoffers veroorzaakt is dan geen punt. Het verbaast me vaak dat mensen steeds weer in de valkuil trappen van de oplossing met de verkeerde vector.
Oplossingen moet je toedienen aan de bron van het probleem, bottom-up, niet top-down. Wat jij wil is symptoom bestrijding. Dus stapel je technologie op technologie
Kijk, een autonome auto is een nieuw soort veiligheidsgordel voor zowel de inzittende als de andere weggebruiker.
Toen er geen veiligheidsgordels waren, werden die bedacht en in de auto geplaatst. Ze waren niet verplicht. Dat kwam later. En toen zelfs voor achterin. Nu plaats men sensoren en camera's op auto's en 'snoert' men de passant ook in een gordel.
Zo ben je niet actief in het voorkomen van een probleem maar reactief, achteraf nieuwe tech bedenken om de problemen van eerdere tech op te ruimen.
---
Nee je hebt nergens de woorden goed en fout gebruikt, maar is het echt zo moeilijk om de mentale sprong, de associatie te maken?
Als je eerlijke vergelijkingen wil maken moet je een eerlijk spel spelen. Er zijn namelijk voordelen aan bewezen techniek maar er zijn ook heel goede menselijke bestuurders!
Er is falende techniek en er zijn ook falende mensen.
Wat jij doet is bewezen techniek tegenover falende mensen (bestuurders) zetten. En dus zet je automatisch falende techniek tegenover goede bestuurders. Dat zet je er niet bij maar dat moet daaruit dan wel volgen.
"Ik ben het met je eens dat er minder auto's op de weg zouden moeten komen door bijvoorbeeld thuis te werken. Het is echter zo dat dit nog lang niet de standaard zal zijn. "
Nu zie ik een probleem hier, want jij wilt een autonome auto, een geheel NIEUWE standaard invoeren terwijl de standaard om minder te rijden als oplossing nog niet is geprobeerd.
Als de autonome auto dan het excuus vormt om een nog niet bereikte standaard voortijdig uit te rangeren, terwijl we daar nog de winst van het minder aantal slachtoffers kunnen halen, milieu, natuur en klimaatwinst kunnen boeken etc., dan laat je zien dat je inderdaad techno-fanboy bent.
Ik ben niet bang voor technologie. Ik ben een technorealist. Ik denk na over zowel voor en nadelen van technologie en het is me gelukt om voor een groot deel technologie in perspectief te zien, me bewust te zijn van de paradigmatische houding t.a.v. technologie. Ik denk na over de invloed op de samenleving...en dat wordt me hier vaak niet in dank afgenomen.
Bijvoorbeeld, deel van dat paradigma is ALTIJD iets te zeggen over medische technologie en om te laten zien dat ook ik technologie gebruik. Dat suggereert dan dat ik een hypocriet ben. Kijk, dát is het niveau van de discussies.
Ik vraag me dus af wat je bedoeld met dat we vooruit gaan. Waarin gaan we vooruit? Er gaan meer mensen dood in het verkeer dan in het jaar 560. Dat klinkt raar, maar denk er maar over na. Is een auto dan beter ding dat een paard met kar? Nee, het is een geavanceerdere kar. Een die meer doden tot gevolg heeft, bijdraagt aan de destructie van NMK.
Er gaan meer mensen dood door foute medische behandelingen (las laatst nog dat er heel veel verkeerde hulpmiddelen aan ouderen worden gegeven) en medicijnen dat in 560. De medicatie die we nu hebben heelt en helpt veel mensen, maar daardoor groeide de wereldbevolking, NMK problematiek dus weer o.a..
Helpt dus de techniek bij 'vooruitgang' of is 'vooruitgang' iets dat gepaard gaat met minstens net zo veel nadelen? Denk daar aan als jij je pensioen eens onder de loep neemt. Men voorspelt dat we in 2060 als kerels al 90 worden. Gaaf, die medische kennis. Maar vergeet het maar als jij denkt dat je tot je 67ste moet werken. Dat gaat nog wel omhoog. Tot die tijd mag jij het gat vullen van het gebrek aan visie, want iedereen had vergrijzing kunnen zien aankomen.
Je laatste punt vind ik geweldig. Het laat precies je denkfout zien en je naiviteit.
"Als dat zo was, werden computers al lang niet meer gebruikt, het zou dan namelijk alle voordelen die een computer heeft, teniet doen."
Zie mijn voorgaande stuk. NMK gaat onderuit tegenover enorm gebruik van machines. Mensen sterven door fijnstof, in het verkeer, door machines op het werk.
Als jij echt denkt dat wij als mens iets niet meer zouden gebruiken omdat het slecht is, dan zouden we al gestopt zijn met de auto. Misschien wel met de computer, want zie wat uit de computer voortkomt: ICT. En zie wat ICT doet, je mensenrechten afkalven. Ons brengen naar een dictatuur, een panopticum Big Brother samenleving 2.0.
PC's doen je nu al wat aan, maar je ziet het niet. Erger, je hoopt dood te zijn voordat je het voelt. En na jou de zondvloed.