Vrijwel elke grote autofabrikant werkt momenteel aan technologieën om auto’s zelfstandig te laten rijden. Het bedrijf dat hier ogenschijnlijk het verst mee is, is geeneens een autofabrikant: Google toonde onlangs een eerste prototype van een auto die het zelf ontworpen heeft. De grootste noviteit? het ontbreken van een stuur en pedalen: de auto moet mensen volledig automatisch van A naar B kunnen brengen.
Dat is voor nu nog toekomstmuziek. Niet alleen omdat de techniek er nog niet klaar voor is, maar vooral omdat de maatschappij er nog niet klaar voor is. Voor we met z’n allen autonoom over de weg kunnen rijden moeten zaken als wetgeving, infrastructuur en het verzekeringsstelsel nog onder de loep genomen worden, waarbij aanpassingen vrijwel zeker nodig zullen zijn. Daarom werken de meeste autofabrikanten iteratief en zetten ze steeds kleine stapjes richting een zelfrijdende auto.
Onlangs gingen we op bezoek bij Volvo in het Zweedse Göthenburg om te kijken hoe ver zij hiermee zijn. De fabrikant toonde ons een prototype van een auto die centraal staat in hun ‘Drive Me’-project. In 2017 wil Volvo 100 van dat soort auto’s op de openbare weg hebben rijden in een gebied van 50km rondom Göthenburg. Op de snelweg moeten deze auto’s zelf kunnen versnellen, remmen en van baan wisselen. Ze zullen gedurende dat project niet bestuurd worden door mensen van Volvo, maar normale leaserijders. Wij stapten in bij Erik Coelingh, technical specialist bij Volvo, voor een testrit en vroegen hem naar Volvo’s visie op zelfrijdende voertuigen en wat er op technisch vlak allemaal komt kijken bij het autonoom laten rijden van een auto.