Sinds Google van het Europese Hof van Justitie mensen de gelegenheid moet geven om zoekresultaten in bepaalde gevallen te laten verwijderen, hebben Nederlanders 20.000 url's laten verwijderen. In totaal zijn er bijna 320.000 url's verwijderd.
Sinds de beslissing van het Europese Hof hebben Nederlanders bij Google 15.000 verwijderingsverzoeken ingediend, die betrekking hadden op 54.400 url's. Dat blijkt uit het transparantierapport van Google. Daarvan is 42,7 procent ook daadwerkelijk verwijderd, wat betekent dat 20.000 url's op verzoek van Nederlanders uit de index zijn verwijderd. De meerderheid van de url's, 27.000 stuks, werden niet verwijderd.
Belgen dienden minder verwijderingsverzoeken in, namelijk 7.500 verzoeken met 27.500 url's. Daarvan werden er wel meer verwijderd: 45,7 procent verdween uiteindelijk uit de zoekindex van Google. Wereldwijd kwamen er ruim 250.000 verwijderingsverzoeken met meer dan 910.000 unieke url's, waarvan er uiteindelijk 320.000 werden verwijderd. Dat komt neer op 41,3 procent. Daarvan verdwenen er in het afgelopen halfjaar 148.000, minder dan in het halfjaar daarvoor, toen er 171.000 url's werden verwijderd.
Een jaar geleden oordeelde het Europese Hof dat zoekmachines resultaten in bepaalde gevallen moeten verwijderen, als burgers daarom vragen. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om informatie die niet meer relevant is of informatie die iemand onevenredig schaadt. De link kan zelfs worden verwijderd als de pagina waarnaar wordt verwezen juridisch wel door de beugel kan. Google is het niet eens met het vonnis, maar heeft een formulier opgetuigd waarmee Europese burgers verwijderingsverzoeken kunnen indienen. Resultaten worden alleen uit Europese versies van Google verwijderd, niet van Google.com.
De meeste verwijderde url's uit de zoekmachine gingen naar Facebook.com, met 6725 verwijderde url's, gevolgd door ProfileEngine.com en Google Groups. Ook YouTube, Badoo en Google Plus kwamen relatief vaak voor. Twitter sluit de top-tien af, met 2527 verwijderde url's.
Google geeft ook een aantal voorbeelden van verwijderingsverzoeken. Zo diende een Nederlander een verzoek in om links te verwijderen naar artikelen over hem, waarin hij werd beschuldigd van het misbruiken van sociale dienstverlening. Die resultaten werden niet verwijderd. Een Belg die aanvankelijk was veroordeeld maar in hoger beroep werd vrijgesproken, had meer geluk: pagina's over zijn veroordeling werden wel uit Google verwijderd.