Google geeft ingelogde gebruikers de mogelijkheid om hun zoekgeschiedenis te downloaden. Daarvoor moet wel de functie Webgeschiedenis zijn ingeschakeld. Google plaatst de data op verzoek in Google Drive; vanaf daar kunnen gebruikers ze downloaden.
De functie werd het eerst opgemerkt door het onofficiële Google Operating System-blog. Dat meldde in september vorig jaar al dat Google het downloaden van de zoekgeschiedenis testte. Nu kunnen alle gebruikers met een account gebruikmaken van de optie.
Wanneer ingelogde gebruikers op de pagina accountgeschiedenis op het tandwielpictogram klikken en kiezen voor 'Downloaden', wordt een archief van de zoekgeschiedenis in Google Drive geplaatst. Het gaat om een zip-bestand met daarin json-bestanden met zoekgeschiedenis, in periodes van drie maanden. Als de functie 'Webgeschiedenis' niet is ingeschakeld, is geen data beschikbaar. Google waarschuwt dat gebruikers het archief niet op openbare computers moeten downloaden, omdat er privacygevoelige gegevens instaan.
Google had al langer de optie om accountgegevens te downloaden. In 2011 lanceerde de zoekgigant de dienst Takeout, waarmee gebruikers gegevens van meerdere Google-diensten tegelijk kunnen downloaden. In de loop van de tijd zijn er steeds meer Google-producten bijgekomen die Takeout ondersteunen, zoals Drive, Hangouts en Maps. Of zoekgeschiedenis binnenkort ook via Takeout kan worden gedownload, is nog onbekend.