Op het eerste gezicht lijkt het ontbreken van je inzicht in licht te liggen aan het feit dat je je feiten niet goed kent en ik ben dus ook niet voor je redenering gezwicht. Maar zie het niet al te donker in, ik zal proberen mijn licht even te laten schijnen over deze duistere materie die blijkbaar een zware indruk op je maakt omdat je denk dat licht een massa heeft terwijl iedereen weet dat blikken niet kunnen doden zodat niemand er bezwaar tegen heeft als ik een "blikje" werp op de door zwaartekracht gevormde boezem van je moeder.
Vandaar ook de briljante Nederlandse term "een ogenblikje"
Onze slimme Batavierse voorouders wisten toen al dat er een verband bestond tussen energie, massa, tijd en licht en dat het staren naar de vrouwelijke boezem vanuit het oogpunt van de observeerder en geobserveerde relatief anders bekeken word.
(En daar komt weer het Nederlandse grapje "Er is een tiet van komen en een tiet van gaan" vandaan.)
Ok, ik geef toe dat een ogenblikje geduld zwaar op je kan wegen maar dit komt opnieuw door de relativiteit van de waarde van tijd. De tijd van de observeerder is namelijk altijd van meer waarde voor de observeerder als voor geobserveerde.
In dit geval meestal een Indiër die op zoek is naar de meeste creatieve manier om je te vertellen dat het uit en aan zetten van elektronische toestellen een goede manier is om een groot aantal problemen op te lossen. Relatief gezien dan.
Goed, genoeg gespeeld met taal. Tijd voor wetenschap.
Alles, gewoon door te bestaan, beweegt zich met de snelheid van het licht. (maar dat heeft niks te maken met licht, maar later meer). Yep, jij ook!
Ons begrip van het universum is zo opgebouwd dat we ruimte en tijd als twee verschillende dingen ervaren, en bruut gezegd is dat FOUT!

Dit zijn geen twee verschillende dingen: het universum bestaat uit "ruimtetijd,en dat is één woord!. Een jaar en een lichtjaar beschrijven verschillende dingen in ons dagelijks leven, maar vanuit het standpunt van een fysicus, zijn ze eigenlijk hetzelfde. (afhankelijk van wat voor soort fysicus je bent.)
In het dagelijkse leven definiëren wij beweging als afgelegde afstand over een interval van tijd. Maar als afstand en interval van tijd exact hetzelfde ding zijn dan word zoiets uiteraard volledig betekenisloos. Ik legde een meter af voor elke meter die ik aflegde is een betekenisloze uitdrukking.
Hoe het werk is dat alles in universum door de ruimtetijd reist met een snelheid die ik voor het gemak "c" zal noemen.
Vergeet het niet, beweging in ruimtetijd heeft geen betekenis, dus het is perfect logisch dat geen enkel object sneller of trager gaat door de ruimtetijd dan een ander object. Alles en iedereen reist aan een meter per meter, dat is ... gewoon hoe het werkt.
Maar ... zul nu zul je zeggen; objecten lijken toch verschillende snelheden te hebben? De reden daarvoor is dat ruimte en tijd orthogonaal zijn. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat ze loodrecht op elkaar staan. Het noorden en het oosten zijn bijvoorbeeld orthogonaal. Je kunt zo veel naar het noorden gaan als je wilt zonder dat je naar het oosten gaat, en je kunt dus ook door tijd reizen zonder dat het invloed heeft op waar je je bevindt in de ruimte. En! .... je kunt dus door de ruimte reizen zonder dat het invloed heeft waar je je bevind in de tijd!
Jij zit nu (waarschijnlijk) in een stoel voor je computer, en dat bekent dat je helemaal niet door de ruimte reist. Vermits je MOET reizen door de ruimtetijd aan een snelheid van c (de snelheid van het licht) betekend dit dat al je beweging plaats vind door de tijd. En trouwens, dit is ook de reden waarom tijddilatatie plaats vind. Iets dat zich heel snel beweegt ten opzicht van jou is aan het bewegen door de ruimte maar omdat dat zich alleen maar kan bewegen door de ruimteijd met snelheid c moet het zich trager door de tijd bewegen om te compenseren (vanuit jouw standpunt gezien)
Licht reist helemaal NIET door de tijd heen. De reden daarvoor is ingewikkeld maar het heeft er mee te maken dat licht geen massa heeft. Iets dan niet beweegt en massa heeft kan energie hebben. Dat is wat de formule E = mc2 betekend. Licht heeft geen massa maar het heeft wel energie. Als we de massa van licht in de formule E=mc2 stoppen dan komt er 0 uit, maar dan is gek want licht bevat wel energie! (vraag maar aan iemand met zonnepanelen) Daarom kan licht nooit in rust zijn. En niet alleen dat, licht kan nooit in rust zijn vanuit NIEMAND zijn perspectief.
En dus,
net zoals alles en iedereen, beweegt licht zich aan de snelheid van c door de ruimtetijd. Dit betekend dat alle beweging van licht in de ruimtetijd beweging in de ruimte is en er geen beweging is in de tijd. Dus licht beweegt zich met c. Niet toevallig noemen we c de snelheid van het licht in een vacuüm. Maar, dit is dus eigenlijk de snelheid waarmee ALLES zich beweegt, maar blijkt ook de snelheid te zijn waarmee licht door een vacuüm reist omdat het geen massa heeft. Dit is ook de reden waarom niks sneller dan licht kan, en waarom objecten met een massa niet kunnen reizen aan de snelheid van het licht. Omdat alles zich door de ruimtetijd beweegt aan c, kan niks ooit sneller bewegen. (en nee, terug in de tijd reizen lost dat niet op). En objecten met een massa kunnen in rust zijn vanuit iemands perspectief, (of dat van het object zelf) en dus moet het zich altijd een beetje door de tijd bewegen. En dit bekend ook dat het dus niet aan de snelheid van het licht kan gaan. Ander zou het sneller door de ruimtetijd gaan dan c. En dit is niet mogelijk.
[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 24 juli 2024 12:15]