Astronomen 'zien' voor het eerst licht dat van exoplaneet reflecteert

Astronomen hebben voor het eerst zichtbare straling opgevangen van een exoplaneet. Alle exoplaneten tot nu toe zijn alleen indirect waargenomen, bijvoorbeeld door te kijken naar de straling van de ster waar de exoplaneet omheen draait.

De exoplaneet waar de 3,6m-telescoop van de ESO in Chili de straling van opving, is 51 Pegasi b of Bellerophon, die als eerste planeet die om een normale ster draait buiten ons zonnestelsel is opgespoord in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het is voor het eerst dat een instrument op aarde straling in het zichtbare spectrum heeft opgevangen van een exoplaneet. Wel zijn er eerder exoplaneten gefotografeerd, maar op deze manier is een exoplaneet niet eerder waargenomen. Normaal gesproken bestuderen astronomen de straling van sterren om te kijken of er veranderingen in optreden, om zo de aanwezigheid op te sporen van planeten die voor hun ster langs bewegen.

Door de straling hebben astronomen van de ESO ook een schatting kunnen doen van de grootte en gewicht van deze exoplaneet, net zoals Jupiter in ons zonnestelsel een gasreus. Hij lijkt groter dan Jupiter en half zo zwaar. De exoplaneet bevindt zich op ongeveer 50 lichtjaar van de aarde.

Dit is een render van 51 Pegasi b

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-04-2015 • 18:20

18

Reacties (18)

18
18
18
4
0
0
Wijzig sortering
Erg cool! Dit is waar we in de toekomst naartoe gaan. Ik denk/hoop dat we 20-50 jaar van nu veel meer kunnen zien, en dat we uiteindelijk naar iets gaan wat hierop lijkt. Waar we continenten, zeeën, en misschien zelfs een alien versie van de muur van China kunnen zien :P

Voor meer informatie en andere (mogelijke) toekomstbeelden (neem sommige dingen wel met een korreltje zout) kan je naar deze website toe gaan. Deze website is erg uitgebreid met in veel gevallen referenties naar wetenschappelijke artikelen over het desbetreffende onderwerp, dus het meeste is niet allemaal zomaar uit de lucht gegrepen.

[Reactie gewijzigd door dunpealhunter op 23 juli 2024 07:01]

Ik hoop dat we over 50 jaar op het punt zijn dat we in ieder geval weten of we ooit in staat zullen zijn om dergelijke planeten te bezoeken. Ik heb weinig met het kunnen 'zien' van dit soort planeten als ik geen methode of hoop heb om er ooit te kunnen komen.

Foto's van de muur in China vond ik vooral fascinerend omdat ik de wetenschap had dat ik er ooit over heen zou kunnen lopen. Wat ik overigens ook gedaan heb, 20 jaar nadat ik de eerste foto's bewust zag.

Iets zien wat onbereikbaar blijft is, voor mij, gewoon minder interessant.
Anoniem: 174991 @Hoppa!23 april 2015 09:09
Wat dat betreft is het interessant dat Nasa nu enkele indicaties heeft dat we een "warp drive" in handen hebben. Dit zal nog in andere laboratorium opstellingen bevestigd moeten worden en de sprong van een wetenschappelijk experiment naar een praktische aandrijving is ook nog een flinke.

Nee, ik denk niet dat jij een ander sterrenstelsel kunt bezoeken, maar wellicht je kleinkinderen.
Die warp drive mag je nog ff rustig vergeten. :)

Die Alcubierre drive heeft nog enkele behoorlijke onmogelijkheden waar ze omheen moeten, hier wordt hij redelijk effectief uit de lucht geschoten op brandstof verbruik, zelfs als die verlaagd zou worden zoals laatst in het nieuws was:
http://jalopnik.com/the-p...spaceship-from-1590330763

Buiten dat zou je, geloof ik (kan de bron zo snel even niet meer terugvinden, het wordt ook in bovenstaande artikel genoemd, maar dat was niet waar ik erover had gelezen) negatieve energie nodig hebben, iets dat misschien theoretisch zou kunnen bestaan, maar nog nooit waargenomen is, laat staan dat er ideeën voor zijn hoe je mogelijk zou maken.

....Uiteraard hoop ik wel op breakthroughs die het feestje alsnog mogelijk maken, maar het klinkt onwaarschijnlijk.
enig idee hoe onwaarschijnlijk een telefoon klonk voor mensen uit de 19e eeuw. Of electrisch licht in de 18 e eeuw of .. een 3D printer in de 20e eeuw.. of....

Nu kost het al moeite om uit te leggen waarom er aan sommige telefoons een draadje zit ;)

[Reactie gewijzigd door SED op 23 juli 2024 07:01]

Anoniem: 174991 @Diavire23 april 2015 11:54
Het vermoedelijk mogelijk optreden van de warp verschijnselen is wel degelijk nieuws. Dit wordt hier besproken:
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=36313.1860

Er zijn alternatieve verklaringen voor de afwijkende lichtsnelheid, waaronder een meetfout of een onbekende invloed van de lucht. Volgende stap is om het experiment in het vacuüm te herhalen. Zelfs dan zullen ze het nog niet zonder meer durven te publiceren, aangezien dit zo ver afstaat van de fundamentele kennis die we nu hebben.

Dan heb ik het idd niet over de praktische haalbaarheid als aandrijving. Ik ben er niet mee bekend of het ook theoretisch onmogelijk is. Energie in de vorm van kernfusie kan tegen die tijd mogelijk zijn. Bovendien praten we over (mogelijk) fundamenteel nieuwe verschijnselen. Ik betwijfel of we bekend zijn met de energiebehoefte van een dergelijk systeem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 174991 op 23 juli 2024 07:01]

Ik denk dat we blij mogen zijn als we over pak weg 50 jaar weten of er leven is op Titan Europa (één van de manen van Jupiter). In Potentie is dit de dichtbijzijnde plek waar we zeerwaarschijnlijk leven kunnen verwachten.

50 lichtjaar lijkt me misschien wat te veel voor een eerste stap ;) Al zou je met de snelheid van het licht kunnen reizen en er vanuit gaande op je 20ste voldoende opleiding heb om op wat voor manier dan ook af te reizen betekend dat, dat de persoon in kwestie 70 jaar zal zijn wanneer hij of zij aankomt. Afzien van het feit in welke conditie de persoon aankomt ;)

[Reactie gewijzigd door herbalx op 23 juli 2024 07:01]

Titan is vooralsnog gewoon een maan van Saturnus hoor, niet Jupiter ;)
Correct, ik was ik de war met de maan Europa van Jupiter ! bedankt voor je opmerking !
Op basis van welke parameters of data kan je eigenlijk het gewicht van een planeet berekenen als je alleen gereflecteerd licht gemeten hebt? Wordt op basis van de reflectie of het spectrum ook bepaald welk materiaal er in deze planeet zit?
In deze aflevering van Ask A Spaceman bespreekt men 3 manieren. Topic is 'dark matter' maar een groot stuk van de aflevering gaat over het inschatten van: https://player.fm/series/...w-that-dark-matter-exists
Ik neem aan dat ze de reflectie van straling van "de zon" van die planeet hebben gemeten. Je kunt door het dopplereffect dan meten hoe snel de planeet om die zon draait, en samen met de kennis die je over de zon hebt (zwaartekrachtsveld) dan bepalen hoe zwaar de planeet is.
Simpel gezegd, kan je aan de "streepjescode" van de reflectie (welke golflengten in het spectrum wel en niet worden reflecteerd) zien uit welk materiaal iets bestaat.

Dit worden de Fraunhofer Lines genoemd. Een mooie en zeer heldere uitleg van dit fenomeen vind je in de aflevering Hiding in the light van Cosmos: A Spacetime Odyssey met Neil deGrasse Tyson; dit is uitgezonden op National Geographic Channel.
Anoniem: 668314 @HyperBart23 april 2015 00:03
De massa van een exoplaneet kan niet bepaald worden door deze methode. Hiervoor wordt een andere methode gebruikt: http://en.wikipedia.org/wiki/Doppler_spectroscopy
Astronomen hebben voor het eerst zichtbare straling opgevangen van een exoplaneet. Alle exoplaneten tot nu toe zijn alleen indirect waargenomen, bijvoorbeeld door te kijken naar de straling van de ster waar de exoplaneet omheen draait.
Klopt dat wel? Want een aantal exoplaneten zijn direct waargenomen, d.w.z. dat we de planeet zelf direct kunnen zien. (Klik maar eens door naar de verschillende planeten in de lijst, dan zie je foto's). Dus ik snap niet waarom het nu ineens "voor het eerst" is.

Of zit 't 'm in het "zichtbare spectrum"?

[Reactie gewijzigd door jj71 op 23 juli 2024 07:01]

Dat is gedaan in het infrarood spectrum , lees dit maar eens

https://en.wikipedia.org/...s_of_detecting_exoplanets

en specifiek https://en.wikipedia.org/...exoplanets#Direct_imaging

En het zijn op die afstand niet echte visueel beelden maar pixels

[Reactie gewijzigd door postbus51 op 23 juli 2024 07:01]

Of zit 't 'm in het "zichtbare spectrum"?
Inderdaad. Tot nu toe zijn planeten wel "direct" waargenomen in het infrarode spectrum.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.