Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 466 reacties

Microsoft heeft woensdag op het Mobile World Congress in Barcelona de Consumer Preview van Windows 8 vrijgegeven. De bètaversie van het OS is beschikbaar in vijf talen en toont een gewijzigde Metro-gui en de Windows Store.

De Consumer Preview van Windows 8, beschikbaar in het Engels, Chinees, Frans, Duits en Japans, is verkrijgbaar in een 32bit- en 64bit-versie. De iso-images zijn respectievelijk 2,5 en 3,3GB groot en kunnen zowel op een dvd als een usb-drive geplaatst worden.

Microsoft heeft ten opzichte van de in september uitgebrachte Developer Preview nog het nodige gesleuteld aan de Metro-gui; er zouden ruim honderdduizend product changes zijn doorgevoerd. Een van de verbeteringen in de Metro-interface is de mogelijkheid om in de taskmanager een totaaloverzicht te krijgen van alle openstaande apps.

De softwaregigant stelde dat het de Metro-interface ook beter toegankelijk heeft gemaakt voor toetsenbord- en muisbediening. Daarbij heeft elke schermhoek een functie gekregen als daar de muiscursor wordt geplaatst. Zo geeft de linker bovenhoek toegang tot de switch list waarin de draaiende applicaties als miniaturen worden getoond en de linker benedenhoek toont het Startscherm. De rechter benedenhoek laat het startmenu uitzoomen om zo een totaaloverzicht te krijgen, terwijl de rechter bovenhoek de charms bar laat zien. Het mini-startmenu uit de Developer Preview is dus geheel verdwenen. Verder kan via de Windowstoets en de tabtoets door de switchlist gescrold worden.

Via een zogenaamd Microsoft ID, voorheen Live ID geheten, kan een gebruiker diverse gebruikersinstellingen via SkyDrive synchroniseren tussen verschillende Windows 8-apparaten. Zo is het loginscherm te personaliseren. Ook vanuit applicaties kunnen bestanden direct geopend of bewaard worden op Microsofts clouddienst.

In de Consumer Preview is voor de eerste keer de Windows Store toegankelijk. Microsoft toonde tijdens zijn keynote een losse game- en applicatiesectie. Tijdens de bètafase kan alle getoonde software in de Windows Store gratis binnengehaald worden. Ook belooft Microsoft tijdens de bètaperiode nieuwe content toe te voegen. Verder is IE10 geüpgrade naar platform preview 5.

Nieuw wallpaper van Windows 8Windows 8 is de eerste versie van een Microsoft-besturingssysteem dat niet alleen x86-hardware ondersteunt, maar ook op het ARM-platform kan draaien. Microsoft wil Windows op deze wijze een betere uitgangspositie geven op de snelgroeiende tabletmarkt waar ARM-chips de dienst uitmaken. Microsoft zal echter geen publieke bèta uitbrengen van Windows On Arm (WOA).

Microsoft-topman Steven Sinofsky stelde tijdens de keynote dan ook dat een gebruiker tegenwoordig keuzes maakt op basis van form factor en dat Microsoft en zijn Windows-besturingssysteem daar in mee moet groeien. De softwaregigant toonde bovendien diverse WOA-tablets op basis van Nvidia's Tegra 3, Qualcomms Krait en Intel Clover Trail. Microsoft heeft Windows 8 naar eigen zeggen zo aangepast dat het minder processorkracht en geheugen nodig heeft, waardoor het OS voldoende energiezuinig is voor ARM-hardware.

In de vrijgegeven Windows 8 Consumer Preview Product Guide for Business is verder te lezen dat Windows on ARM het niet toelaat om verbinding te maken met netwerkdomeinen, waardoor de beheermogelijkheden van de tableteditie voor met name bedrijfsomgevingen zeer beperkt zullen zijn. Bovendien kunnen in de desktopmodus van de ARM-versie geen applicaties geïnstalleerd worden, op Microsoft Office na. Microsoft stelt dan ook dat WOA-apparaten bedoeld zijn voor unmanaged omgevingen.

Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview

Windows 8 kan via de Windows To Go-functionaliteit vanaf een usb-stick worden gestart. Hiermee kan bijvoorbeeld een zakelijke Windows 8-gebruiker zijn werkomgeving inclusief applicaties en gebruikersdata via een usb-stick thuis op zijn computer opstarten. Voor de zakelijke gebruiker biedt Windows 8 ook ondersteuning voor BranchCache, een cachingmechanisme waarbij veelgebruikte data lokaal in een cache wordt geplaatst. Verder moet Windows 8 op systemen met de bios-vervanger uefi via het secure boot-mechanisme voorkomen dat er malware wordt ingeladen tijdens het opstarten. Microsoft belooft ook kortere opstarttijden ten opzichte van Windows 7 door de kernel in een hibernation-modus te brengen: een gedemonstreerde Acer Ultrabook S5 op basis van Intels Ivy Bridge-platform wist in 8 seconden te booten.

Onder de motorkap kan Windows 8 standaard overweg met usb 3.0-hardware, terwijl meerdere usb storage devices gekoppeld kunnen worden tot één opslagvolume. Ook belooft Microsoft betere ondersteuning voor gebruikers die twee of meer monitoren aan hun pc koppelen. Zo kan de taakbalk worden 'uitgerekt' zodat deze op twee displays tegelijk zichtbaar is. Verder zal Windows 8 via de Windows Store een groot aantal class drivers bieden voor diverse hardware. Onder andere printers en 3g-dongles maken van dergelijke generieke driver gebruik.

Microsoft zal na de Consumer Preview geen bètaversies meer uitbrengen: de volgende milestone wordt de Release Candidate. Verder belooft Microsoft op de aankomende CeBIT meer te vertellen over de Enterprise-versie van Windows 8.

Gerelateerde content

Alle gerelateerde content (34)

Reacties (466)

Reactiefilter:-14660434+1226+221+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 14
De CP is de eerste build die ik op mijn desktop met twee monitors gebruik. En de ervaring die ik heb, is een beetje verdeeld.

De nadelen:

1: De Metro interface heeft geen enkele toegevoegde waarde op een dual-screen setup met twee grote monitors. De fullscreen apps zijn van een kinderlijk niveau, en het nut om deze apps in fullscreen te gebruiken, is er simpelweg niet! Metro op een desktop PC is compleet overbodig en een vervuiling van een anders zo goed OS.

2: Het verwijderen van het startmenu is onzinnig en dom. Desktop gebruikers komen geforceerd in het (voor een desktop) irritante Metromenu terecht, terwijl ze dit niet eens zullen gaan gebruiken omdat het simpelweg niet werkt! Het voegt bovendien zo weinig toe, dat je er liever wegblijft en er op een normale PC niks mee te maken wil hebben.

3: De UI is niet consistent door het Metro gebeuren. De Desktop is er, maar druk eens op het WI-FI icoontje. Komt er opeens zo'n lelijke balk in beeld met de bruikbare opties bovenaan je monitor. Wie verzint zulke dingen??

4: Dat gedoe met die hoeken is ronduit irritant. Iedere hoek heeft een voor een desktop overbodige functie ingebouwd.

De voordelen

1: Het OS is een stuk lichter en verbuikt minder MB, wat voor mensen met een kleine SSD een uitkomst is.

2: De boottime is veel minder

3: De verbetringen in Explorer zijn echt heel erg handig voor dagelijks gebruik

4: Ultramon is overbodig, dual-monitor support werkt nu een stuk beter!

5: Er zijn naast dit alles heel veel kleine verbeteringen wat het uiteindelijk een goede vervanger maakt voor Windows 7. Alleen erg jammer van die Metro-hel.
Met je nadelen punt 3 en 4 ben ik het niet eens.
3. Wat is er nu mis met dat Wifi menu? Het werkt prima.
4. Dat met die hoeken merk je niet als je het niet gebruikt, en als je het wel gebruikt vind ik het wel handig.
Er is niets mis met dat menu, alleen strookt de lay-out niet met de desktop lay-out. Rechtermuisknop op het menu en dan "open network and sharing center" is WEL weer in een verkenner menu. Het is niet consistent. Verder werkt het gewoon. Maar het is gewoon niet netjes...opeens zo'n vlak rechts in je beeld, terwijl dat verder helemaal niet terugkomt op je desktop bij andere functies...beetje raar.
Ook net de consumer preview getest. Waardeloos dat Metro op een desktop. En ik mis gewoon het ouderwetse kruisje bovenin, nu ben je verplicht om met Alt-F4 het draaiende progr. te sluiten. En dat in de hoeken met de muis werkt ook voor geen meter...

Ik sluit me geheel aan bij de opmerkingen van Dannydekr. Met name de voordelen zijn wel super. Sneller starten, OS stuk lichter. Inderdaad erg jammer van dat Metro. Mogen ze er van mij direct er uit slopen. Terug naar het normale startmenu!!
je kan wel "gewoon" een app oppakken (helemaal bovenin vastpakken) en dan verslepen naar links, rechts en beneden. Naar beneden is afsluiten. Werkt handig, maar geef mij maar kruis, fullscreen en minimaliseer knoppen. Lastig dat die metro apps altijd fullscreen draaien. Weer het tegenovergestelde van Mac OS, waarbij je alles niet makkelijk fullscreen krijgt...rare wereld
Kortom, net zoals ik in mijn eerdere post al aangaf,

Microsoft zou eigenlijk deze versie moeten splitsen in 2 uitvoeringen:

1.Windows 8, voor de desktop.
2.Microsoft Metro, voor de tablets.

Metro op zichzelf is heel fijn voor tablets, maar heeft in een desktopomgeving totaal geen toegevoegde waarde. Sterker, het haalt het desktop gebruik en de workflow totaal naar beneden.

Op zichzelf is Windows 8 een goede stap voorwaarts. Lichter, sneller, strakkere UI en flink wat verbeteringen als het gaat om verkenner opties/layout, taakbeheer etc...

HAAL DIE METRO INTERFACE WEG, VOEG EEN STARTKNOP TOE EN KLAAR IS KEES!
HAAL DIE METRO INTERFACE WEG, VOEG EEN STARTKNOP TOE EN KLAAR IS KEES!
Heb je dan niet gewoon weer Windows7?
In zekere zin. Wel zitten er in Windows 8 flinke verbeteringen. En daarbij wil ik op mijn Desktop geen interface die aan het schreeuwen is om een touch scherm. Ik wil gewoon een erg snelle Windows versie en dat is de Desktop van Win 8.
Alleen erg jammer van die Metro-hel.
Dat is mijn punt.

Wat moet ik met een Metro-omgeving op een desktopcomputer met toetsenbord, muis en twee monitoren?

Laten we eerlijk zijn: die Metro omgeving kan handig zijn als je een desktopcomputer hebt met een touch-monitor. Maar hoeveel mensen hebben een touch-monitor op een desktop computer aangesloten?

Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar hoe meer ik mij in Windows 8 verdiep, des te meer krijg ik afgunst over Windows 8.
Windows 8 is niets meer dan een smartphone OS met bijbehorende APS-STORE welke men nu voor de desktop en notebooks wilt gaan gebruiken. Sorry, dat gaat echt te ver.

Op mijn Nokia N8 kan ik ook een toetsenbord en muis aansluiten, maar de OS op die Nokia N8 is specifiek voor een smartphone gemaakt.

Voor de smarthone gaat Microsoft een aparte Windows Mobile uitbrengen. Wat zoekt dan een smartphone OS (met Metro) op een normale desktop computer of notebook?
Welke persoon heeft in zijn hersenen een kortsluiting gehad om zoiets belachelijks te bedenken?

Voor alle duidelijkheid: ik ben niet tegen vernieuwingen. Integendeel. Maar de keuze die Microsoft nu maakt is wel de slechtste keuze die men ooit heeft kunnen maken.
Ik heb er nu een half uur mee zitten spelen, maar dit gaa 'm in de huidige staat niet worden voor desktop gebruik.

Het zal ongetwijfeld heel geschikt zijn voor tablets, maar voor dagelijks desktop gebruik is het gewoon omslachtig en zeer ongebruiksvriendelijk. De interface is bedacht met een touchscreen in gedachte die later ook enigsinds geschikt is gemaakt voor desktop en muis.
Dit zou niet erg zijn als je kunt kiezen tussen een volwaardige tablet interface of volwaardige desktop interface, echter kan dat niet.

Heel metro doet me nog het meeste denken aan media center. Zodra je wat dieper gaat, kom je toch weer terug in de oude desktop. Die vervolgens onwerkbaar is gemaakt dankzij het gemis van de startknop! Ook vanuit Metro naar bijvoorbeeld firefox gaan, resulteerd in de oude desktop.

Metro zal voor tablets 99% van de tijd voldoende zijn en zul je niet dieper gaan, echter voor desktop gebruik is een eenvoudige handeling zoals je bestanden zien (explorer) al voldoende om uit metro te gaan en in de oude desktop terug te komen. Behoorlijke teleurstelling!

Nee... Microsoft zal keuzes moeten maken wat ze nu precies willen, want in de huidige staat is het voor desktops en laptops (zonder touchscreen) een incomplete, inconsistente, omslachtige gebruikerservaring!

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 29 februari 2012 17:12]

Ik weet niet of het met de huidige versie ook nog gaat werken mbt tot het start menu onder windows 8

If you want to change the Windows 8 start menu back to the Windows 7 version, here’s what you need to do:

Launch the registry editor (win+r > regedit >enter)
Drill down to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
Double-click on RPEnabled
Change the value from 1 to (zero)
Tap enter or click OK
Kan iemand bevestigen of dit nog mogelijk is? Microsoft zou deze optie beter aanbieden bij het installeren van Windows...
niet mogelijk via de bovengenoemde optie RPEnabled staat er niet meer.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 29 februari 2012 20:08]

Heel RPEnabled zit er niet meer in. Ik heb deze zelf toegevoegd, maar dit heeft geen effect.
Dan zal teruggaan naar de W2K interface ook wel niet meer lukken... :P
Zoals ik bij mijn WinXP-bakken altijd doe. Als ik een WinXP-bak voor mijn neus krijg: altijd als eerste de uiterst irritante dynamische versnelling (daar krijg je bijkans spontaan RSI van) van de muis uitzetten, de overvloeiingen/effects uitzetten, thema's uitzetten en alles zoveel mogelijk op 'classic' zetten.
Standaard zit er allemaal grafische flauwekul in die 't werken een hel maken.
Heb het net opgezocht, werkt dus niet meer in de consumer preview, misschien dat het nu een andere sleutel is.
Die vervolgens onwerkbaar is gemaakt dankzij het gemis van de startknop!
Die startknop (of eigenlijk de funtionaliteit) is er wel, druk maar een op de Windows toets!
Werkt precies zo als bij Windows 7, en Vista, en XP.

Of schuif met je muis naar de plaats waar de startknop zou zijn geweest... Je zult verrast staan.
...en dan kom je dus in een applicatie terecht. Metro, fullscreen, schreeuwend om touch interface...nee, op een desktop wil ik gewoon een klein schermpje met mijn programma's zien als ik die nodig heb. Niet starten in een fullscreen scherm waarin al mijn "apps" staan om vervolgens EERST op desktop te MOETEN klikken voordat ik het gevoel heb dat ik in mijn computer zit.
Wat ik al dacht dus, toen ik het zinnetje "De softwaregigant stelde dat het de Metro-interface ook beter toegankelijk heeft gemaakt voor toetsenbord- en muisbediening." zag. Mijn eerste gedachte was toen dus: De PC gebruikers worden na de game industrie nu ook al door de OS makers gepopt met Ports van andere systemen...
Misschien een tip, zet de metro interface uit :-) gewoon even googlen en je vind het heel makkelijk.

Heb de dp nu een aantal maanden op mijn laptop staan en het werkt echt super, beter als windows 7.
Wat ik bijvoorbeeld een heel erg handig feature vind is windows toets + typen wat je nodig hebt en op enter drukken en het start meteen.

Ook het schakelen tussen programma's gaat velen malen sneller. Je bent kortzichtig als je niet door de metro interface heen kan prikken om toch het hele grote potentieel te zien in dit OS.

Zal hem zo eerst is downloaden :-)
Dat opstarten van programma's werkt in windows 7 precies zoals jij beschrijft ook.
Dat werkt zelfs al sinds vista.
Zoals eerder gepost, kan dat dus niet meer
je bedoeld de windows start zoek functie :+ ? wat nu al jaren gebruikt word
De startknop is voor mij verre weg de minst gebruikte knop in Windows. Het enige waar ik dat ding voor gebruik is om direct een programma te zoeken wat in W8 ook met een druk op de knop kan.
Het lijkt me sterk dat je in 30 minuten een evenwichtige beoordeling kan doen of dit een bruikbaar OS is voor op de desktop. Uiteraard is het een grote omschakeling, en dat kost tijd. Het valt te verwachten dat voor sommige mensen de nadelen in het begin de grootste focus krijgen, maar naar mate je mee went aan de nieuwe mogelijkheden is de kans groot dat de afweging er anders uit ziet.

Om de wijzigingen oppervlakkig te noemen is ook extreem kort door de bocht. Metro is véél meer dan een soort "MediaCenter achtige skin". De nieuwe apps die beschikbaar zijn onder Metro bieden vele nieuwe mogelijkheden. Daarnaast worden ze ook ondersteund op het ARM platform, zonder dat de ontwikkelaar daar andere code voor moet schrijven. Metro zorgt er ondertussen voor dat het energie verbruik van zaken als "live tiles" extreem laag is, dat de interface ten alle tijde super smooth blijft, ook terwijl allerlei zaken in de achtergrond worden geupdate, etc.

De kans dat Microsoft nog een grote wijziging maakt in deze plannen is extreem klein. Ze zijn zeer duidelijk in het continue herhalen van hun "no-compromise" aanpak. Daar valt best wat op af te dingen uiteraard (wel classic desktop, maar geen WIN32 apps op ARM). Maar ze willen dus in ieder geval één OS bieden wat geschikt is voor verschillende scenarios en input methoden, en waarbij je ook on-the-fly kan switchen. "Één keus maken" is daarbij niet aan de orde.
Als ze net zo werken als tijdens de ontwikkeling van Win7, dan hebben de developers zelf ook Win8 op hun ontwikkel bakken staan. Ze testen het OS dus zelf tijdens de ontwikkeling. Die twee seconden van jou zijn dan ook geen fluit waard. Ik zou zeggen, kop eens een suggestie in bij MS, misschien doen ze er wat mee.
Zelfs linux heeft enorme social media integratiemogelijkheden en bij de grootste distros is deze ook geintegreerd.
Dus wat is je punt ?

Ubuntu is net zo goed een social media hypeOS ?
Ik vond 10.10 de betere keuze, want in 11.04 zat dat vervelend trage Unity ...
Ik word helemaal gek van Windows 8. Ik doe alles, maar dan ook alles op de desktop. Dat Metro gebeuren mag van mij meteen geschrapt worden. Geen start-knop? WTH? Continue programma's, die je niet kan selecteren, pinnen op je taskbar op de Desktop. Of je hele bureaublad volgooien met iconen, wat ik nog nooit gedaan heb. Het gebruik van de muis in Metro voelt stroef en niet logisch, omdat ik gewend ben dat wanneer ik rechter muisknop indruk, er een handig menu komt met opties die ik vaak gebruik. Waarom kan ik niet kiezen voor een startknop? Waarom kan ik niet zelf mijn achtergrond kiezen in de Metro interface?
Waarom kan ik niet opstarten met mijn Desktop als default? Waarom kan ik kiezen uit slechts 9 (negen) kleurcombinaties voor de Metro interface? Waarom zitten alle hoeken van het scherm vol met pop-up schermen voor opties? Waarom zijn die opties eigenlijk allemaal zo beperkt? Waarom ben ik 40 keer klikken verder voordat ik eindelijk wat dieper Windows in kom? Echt...ik heb de developer versie geprobeerd voor een aantal weken en nu deze en ik ben er totaal niet over te spreken. Microsoft zou er goed aan doen beide interfaces gewoon te splitsen. Windows 8 voor de desktops zonder Metro en Microsoft Metro voor tablets. Pfff......

Ik blijf bij Windows 7 voorlopig.

[Reactie gewijzigd door exmatproton op 29 februari 2012 18:00]

Yep, daar ben ik het volledig mee eens. MS zou eigenlijk voor de desktop versie gewoon de keuze moeten geven om Metro helemaal uit te schakelen, ik vindt dit echt niks.
Ik ben het hier helemaal mee eens. En waarschijnlijk nog veel meer mensen. Maar ook bij Microsoft zullen ze hier vast goed over nagedacht hebben en dan toch deze keuze gemaakt hebben. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal/de gedachte/reden die hier achter zit... Of Microsoft moet een enorme fout gemaakt hebben... We zullen het zien....
Ik blijf bij Windows 7 voorlopig.
Ik blijf bij WinXP voorlopig.
Win7:
-Geen ondersteuning voor FolderSize. Een must om veel onnodige (grote) troep op je harddisk te vinden en op te schonen.
-Nog steeds kan ik een heleboel opties niet of niet eenvoudig vinden, die in ik WinXP (met zoveel mogelijk W2K-weergave) snel kan aanklikken.
-Erg lelijke Aero (zoals veel teveel witruimtes).
-Irritante en afleidende doorzichtigheid als je even op een PC/laptop van iemand anders gaat werken. Net zoals bij doorzichtige trappen (trappen boven een trapgat die bestaatn uit alleen planken waar je je voeten opzet) leidt dit tot meer ongelukken.
-Wat betekent in vredesnaam 'Dit programma losmaken van de taakbalk'? Als ie alleen losgemaakt is, waar is ie dan in vredesnaam gebleven?
-De verkenner is een niet-intuïtieve chaos geworden, i.p.v. een zakelijk overzicht van je bestanden.
-Heb je bij WinXP al last van voorgedefinieerde mappen, nu is er alleen maar meer van die rommel bijgekomen.
-Veel te bloated.

Je moet vreselijk je best doen om de boel te verbouwen zodat het weer enigszins logisch en zakelijk in elkaar zit. En dat mag je natuurlijk niet doen op laptops van anderen die je even gebruikt. Die vinden al die onzin blijkbaar nuttig. Ik vind 't juist erg irritant, afleidend, vertragend, onlogisch, opgelegd.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 1 maart 2012 01:33]

Heb het net even uitgetest op mijn oude toshiba tecra m4 tablet en het bevalt mij eigenlijk behoorlijk goed. Start super snel op voor zo'n oude laptop. Natuurlijk is het allemaal even wennen maar ik vind dit toch een behoorlijke gewaagde stap van microsoft al mogen ze de ondersteuning van een normale muis wel even verbeteren.

Heb zelf erg lang op windows xp gedraait en ben pas laat naar windows 7 over gestapt. Draai nu windows 7 met een solid state drive maar mijn laptop van 8 jaar oud start windows 8 velen malen sneller op in vergelijking met windows 7 op mijn andere laptop!.

windows 7 met ssd ~ 25 s
windows 8 (op ~7-8 jaar oude laptop) ~ 20 s! :P
Met een SSD moet je in MSCONFIG ff NoGUIboot aanzetten, dan gaat ie de logoanimatie overslaan en start ie een stuk rapper is mijn ervaring!
Zet ook meerde cpu's aan!
Geavanceerde optie en meerdere cpu aan vinken.
Het valt mij keer op keer op hoeveel angst hier heerst voor verandering. De meeste tweakers lijken te vergeten dat wij maar een klein deel van de doelgroep van Microsoft beslaan en de desktop zoals wij die nu kennen is aan het verdwijnen.

Mijn oom en tante zouden alles wat ze nu op de desktop of laptop doen ook prima op een Asus transformer prime kunnen doen, casual gaming doet mijn neefje op zijn telefoon en xbox360 dus waarom zouden zij nog een Windows based desktop of laptop aanschaffen?

Bedrijven gaan massaal allerlei scenario's verzinnen om een iPad in te kunnen zetten want zonder tablet is je bedrijf ouderwets ofzo :S.
Na de invoering van de iPad en iPhone's komen de iMacs bij een bedrijf want die iMac sluit goed aan op de overige devices. Tegenwoordig is het voor een bedrijf steeds makkelijker om diensten zoals e-mail platform onafhankelijk onder te brengen op het web (de cloud). Dus Microsoft moet wel innoveren en mee gaan met de tablet/touch "hype" (in mijn ogen zijn we nu het stadium van hype wel voorbij.) want alle product divisies van Microsoft lopen steeds meer gevaar en de grip op bedrijven en consumenten is steeds minder.

Wat veel mensen ook lijken te vergeten is dat Windows 7 een prima desktop O.S. is met support tot 2020, dus indien je geen touch enabled / windows 8 compatbile device hebt kan je prima Windows 7 blijven draaien. Windows 8 en Windows Phone 7 zijn er vooral om te zorgen dat bedrijven waar men mobile devices wil inzetten ook een goede Microsoft based optie hebben. Als Microsoft niets kon bieden op mobile devices markt zouden bedrijven na het inzetten van iPads ook kunnen gaan switchen naar iMac's en macbooks want als ik eerlijk ben is een iMac verdomd mooi ding en is er qua functionaliteit niets aan te merken op een Apple only omgeving. Een hybride omgeving met Windows desktops en Apple tablets werkt toch net iets minder dan een omgeving waarbinnen alles van dezelfde fabrikant komt.

Zoals Nokia CEO Elop recent nog heeft gezegd: The future is the ecosystem.
Mooi verhaal en ik ben het ook aardig met je eens, maar zoals jij al aangeeft zijn er veel mensen die geen Metro interface op de desktop/laptop willen.

Ik begrijp echter niet waarom er voor die mensen geen mogelijkheid is om een Desktop only modus te hebben zonder Metro interface. Deze extra feature kost Microsoft niets, niemand heeft er last van en veel mensen worden er erg blij van.....
Tja ik snap ook niet helemaal waarom de keuze er niet is, maar waarschijnlijk wil microsoft het gebruik van Metro forceren zodat meer applicaties worden aangepast voor metro.

Windows 7 voldoet de komende paar jaren nog prima voor traditionele desktops, het zou Microsoft wel sieren als ze dan een deel van de verbeteringen uit Windows 8 naar Windows 7 zouden brengen, dit is waarschijnlijk niet rendabel.

Windows 8 is voor een nieuwe generatie devices met touchscreens, waarschijnlijk denkt/weet Microsoft dat bedrijven geen grootschalige upgrade naar Windows8 zullen doen. Veel bedrijven zijn nu net bezig met een migratie naar Windows 7, dus Windows 8 op een desktop is misschien in de praktijk nauwelijks aan de orde.
waarom zouden zij nog een Windows based desktop of laptop aanschaffen?
Henk, Ingrid zijn misschien niet al te snugger en hype geil maar ik en velen honderdduizenden met mij genieten graag van een traditioneel Windows OS niet op de laatste plaats om complexe Windows based games te spelen ?!
Persoonlijk heb ik niets tegen Windows 8 op zich maar het is een beginpunt voor een situatie waar in de toekomst alles via een app store verkregen moed worden en we dus volledig overgeleverd zijn aan wat Microsoft wil net zoals nu het geval is met apple en de iphone. Nu ondersteund het nog gewoon de oude desktop maar hoogst waarschijnlijk zal microsoft de developement tools voor gewone desktop applicaties niet echt meer upgraden behalve dan de gewone beveiliging's updates. Met de opkomst van ARM is de kans ook groot dat arm door gaat dringen in het laptop segment wat tot gevolg heeft dat in de toekomst er helemaal geen vrije installatie van applicaties meer mogelijk is op sommige laptops.

Deze voorwaarde zie ik persoonlijk ook als een bedreiging voor mogelijke toekomstige games

"Apps with a rating over PEGI 16, ESRB MATURE, or a corresponding rating under other ratings systems, are not allowed."
Dit zou dus willen zeggen dat bijvoorbeeld een spel als skyrim niet verkocht mag worden in Europa? aangezien skyrim een PEGI 18 rating heeft natuurlijk is er nu nog geen sprake van dit soort games maar het zou wel in de toekomst problemen opleveren.


Ook zullen mods voor games met dit systeem waarschijnlijk een stuk moeilijker worden.

[Reactie gewijzigd door qlum op 29 februari 2012 19:13]

Microsoft zal nooit, maar dan ook nooit, alles via een app store gaan leveren. Dat is geheel tegen het principe in van wat zij zien als een essentieel onderdeel van een PC: je hebt de vrijheid te doen wat je wilt. Legacy support is extreem belangrijk voor MSFT.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 29 februari 2012 19:38]

Nou, MS zegt op dit moment zelf dat het niet mogelijk zal zijn om een Metro-app buiten de windowstore om te installeren (behalve wanneer je een developer/enterprise licentie hebt)..
maar dit geldt dus alleen voor Metro-style apps..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 29 februari 2012 20:00]

Maar dat zegt qlum niet, hij zegt dat alles op slot gaat ;).
Wat kan er dan nog op de arm versie van windows buiten de windows store om geinstalleerd worden?

zoals ik al eerder in mijn post heb gezegd misschien een beetje warrig maar goed.
gezien de ontwikkeling van arm zullen we in de nabije toekomst ook arm laptops met windows 8 zien deze laptops zullen dus geen propgramaas buiten de Windows store om geïnstalleerd kunnen krijgen of een andere os geïnstalleerd kunnen krijgen, misschien gaat alles op den duur wel naar ARM en wat dan?
De WOA devices moeten de concurrentie aangaan met de iPad.
Hoe wil je dit doen met een volledig open systeem zonder app-store?
De gemiddelde gebruiker heeft blijkbaar behoefte aan een eenvoudige en goed afgeschermde omgeving waarbij programma's eenvoudig via een centraal systeem te beheren zijn.

Als je een open arm tablet uitbrengt en mensen installeren net als op de desktop allerlei random clean en optimize tools dan krijgt Microsoft/Windows straks weer de schuld van het feit dat de devices korte accuduur hebben of last hebben van crashes.
Ik hoor iedere dag, ja Windows zuigt al die rot virussen en spyware heb ik niet op mijn mac blabla. Dit ligt voornamelijk aan de gebruiker want ik heb sinds mijn overgang naar Windows 7 (vanaf release) geen virusinfecties gehad en alle eventuele problemen zijn puur ontstaan door gerommel met niet compatible tooltjes of gekraakte software.

Het primaire doel van Microsoft is nu zorgen dat mensen niet massaal de overstap maken naar Apple, als ze hiervoor de gebruikers een ecosysteem moeten opdringen dan is dat een gevolg van wat de markt wil.
Ik draai momenteel ook Windows 8 CP, maar ik krijg met geen ENKELE mogelijkheid de GPU drivers voor mijn ATI HD5850 geïnstalleerd.
Hij blijft stoppen op de driverinstallatie met de melding: "Installation failed!"
Ik zie ook geen CCC. Heb dit wel nodig, want heb nu gigantische zwarte borders i.v.m. een gigantische Overscan/Underscan welke ik met CCC kan correcten.


TIP voor mensen die de ATI drivers niet geïnstalleerd krijgen: Setup op compatibiliteitsmodus Windows 7 zetten en dan installeren.

[Reactie gewijzigd door Zorian op 29 februari 2012 19:00]

Heb deze versie geinstalleerd en screenshots gemaakt.
Je kunt de volgende link gebruiken om ze te bekijken (totaal 305 screenshots, van installatie, OOBE, Control Panel, Desktop Apps tot de Metro Apps).

Ik heb het OS locatie op Nederlands staan, dus sommige applicaties worden in het duits weergegeven (het is een bug).

http://www.microsoftcolle...xZDQ1NTJjNGM0MzgyNDdiMjQx

Informatie pagina over de build:
http://www.microsoftcolle...s/86282500ConsumerPreview

[Reactie gewijzigd door Rob Jansen op 29 februari 2012 21:59]

Zeer hinderlijk al dat duits, ik denk dat ik maar voor full english ga tot het opgelost is ;)
Iets wat nog bijna niet is voorgekomen in de reacties, maar waar ik me wel zorgen om maak is de ondersteuning vanuit de applicatie-development.

Waar het bij Vista voornamelijk in de problemen ging met de drivers, zullen applicatie-bouwers nu rekening moeten houden met een Metro-versie.

Ik zie van sommige applicaties niet snel een Windows 8 / Metro variant verschijnen en ik denk dat het daarom ook nog niet zinvol is om een Windows 8 als standaard te gaan draaien. Als ik kijk naar wat er te krijgen is in de marketplace, dan is dat nog niet erg veel waar ik iets aan heb en denk ik dat ik dan toch voor 90% van de tijd in de normale desktop modus moet gaan zitten omdat het nog allemaal niet geport is. Dan vervalt het hele effect van Metro al snel en dat is natuurlijk wel jammer omdat je dan al snel een matige indruk krijgt van de toegevoegde waarde van metro.

Ik vraag me af of dit niet de 2e grote bottleneck gaat worden voor Windows 8 als vervanger van Windows 7, welke nog steeds erg fijn werkt.

De 1e bottleneck is natuurlijk het feit dat metro aardig opgedrongen wordt en dit door voornamelijk tweakers niet zal bevallen (zoals de bovenstaande reacties ook laten zien). Natuurlijk is de consument een grote speler, maar ik gok dat het bedrijfsleven nu niet snel over zal stappen (op tablets na) omdat de ondersteuningsdivisie (ict) het gewoon niet graag heeft. Of ze gaan weer allerlei dingen mbv policies eruit slopen, waardoor het verschil gewoon nihil is.

Ik voorzie een zelfde situatie gebeuren zoals bij Vista ook was. Ik zelf had er totaal geen problemen mee en vond het prima werken, maar een groot deel van de klanten vonden de veranderingen maar niets. Tel daarbij dat er bij een hoop problemen de drivers van lamlendige hardware-bouwers de kop op staken, en een flop van Vista was een feit. (En dat terwijl de verandering van Vista naar Windows 7 eigenlijk niet zo groot was)

Edit:
Ik heb nu even zitten kijken in de marketplace/store en er zit voorlopig nog niets boeiends in verwerkt. Het lijkt erop alsof het vooralsnog demo-applicaties zijn, maar zelfs die vind ik niet echt interessant genoeg. Ik ben niet op de hoogte in hoeverre deze nog snel worden aangevuld (is dat uberhaupt mogelijk als ontwikkelaar op dit moment?), maar het lijkt er inderdaad op alsof de store nog niet genoeg kan toevoegen om de metro-interface echt te laten schitteren.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 maart 2012 03:36]

We kunnen allemaal merken dat Microsoft een nieuwe richting in wil, maar nog niet goed weet hoe dat door te zetten. Dat komt enerzijds door gewoonte en gewendheid van mensen, het oude systeem compleet op de kop zetten wordt niet gewaardeerd en ook niet geaccepteerd, dat is bemerkt bij Vista na XP. Menigeen behield XP. Anderzijds weten ze zelf ook niet wat een succes moet gaan worden. Gaat het nieuwe gezicht aanslaan? Hoe pikken de powerusers dit? Hoe pakt de consument het op? Wat vind het bedrijfsleven? Ze willen implementatie van alle devices op één platform, ambitieus, maar gaat dat nu in één slag al lukken?
Op deze manier is er een Windows platform gekomen met twee gezichten. De traditionele methode zit er volledig in, ten opzichte van Windows 7 zelfs soms verbeterd. De andere kant van de medaille, het tweede gezicht is de nieuwe Metro UI. Dat zou de nieuwe desktop moeten worden, het startscherm, de nieuwe HUB naar programma's, of zoals dat hip moet gaan heten, apps. Simpelweg gewoon een Twitter en een Weerprogramma wat normaal in de hotlink bar van je browser staat.

Nu mijn mening als een poweruser. Twee desktops, twee manieren van navigeren is verwarrend, zeker als je de Metro interface je opgedrongen wordt. Ik vond de oude desktop prima, want al mijn sync en cloudservices gaan via Google, en Google Chrome of Firefox is daarvoor afdoende. Mijn browser is mijn cloud OS. Dat Microsoft dit ook wil gaan bieden is leuk, maar waarom zou ik willen overstappen? Het kost me geld en ik zit gebeiteld zo.
Veel van de apps zijn USELESS. Ik had ze al in mijn browser staan en ze zijn niet meer dan een doorgeefluik van informatie die ik al had. Op een telefoon is dat handig, want in een app heb je een betere GUI. Op een desktop pc? Ruimtevervuiling.
De tweakbaarheid van het systeem is gelukkig fantastisch. Je kan eruit slopen wat je wilt. Dat ga ik als het nodig is ook zeker doen.
De twee gezichten van het systeem verwarren me nog meer in het werken met hotkeys, de run command en mijn aangepaste startmenu. Ik wordt steeds de Metro in geslingerd. Nu kan ik de Metro wel aanpassen qua iconen voor multitasking, maar daar had ik een mooie underbar voor in de desktop. Dit kan veel beter.
Wel een positief punt is dat het systeem minder vatbaar is voor 'litteraars'. Ik kom zovaak mensen tegen waarvan de hele desktop vol staat met onzin iconen en spyware. De Metro moet hier iets minder gevoelig voor zijn denk ik.
Tenslotte haat ik de verplichting tot een Windows Live ID.

Microsoft kan alleen geen kant op. Wat dat betreft is d richting van Windows 8 logisch. Het heeft een inhaalslag te maken, niet alleen op het gebied van mobile OS maar ook op het gebied van cloud. Want wie heeft nu zijn Hotmail geintegreerd met Windows Phone, MSN, Skydrive, een hotmailcalendar en een online office. weinigen. In Google heb ik alles onder 1 banner, van Youtube tot Docs, en alles op Android. Microsoft kan niet anders doen dat de Metro opdringen. Een nieuwe HUB creëren. Je een ID opdringen. Ik moet geen Live ID. Ik heb een wachtwoord, en een browser. En verder heb ik Steam, local programma's voor de achterlopende generatie, videobewerking en whatever ik doe aan benchmarks en tweaking. Wat wil je dan? Een desktop. Het argument 'vernieuwing' is in dit geval onzin. Het argument moet gebruikersgemak zijn. En Windows 7 was wat dat betreft goud. Optimaliseer, bundel diensten vrijblijvend en maak de Metro onderdeel van de desktop op PC, net als media center. en op Tablet boot je Metro first. Integreer alle diensten, van XBOX tot WP7, Problem solved.

[Reactie gewijzigd door HgnX op 1 maart 2012 01:43]

We kunnen allemaal merken dat Microsoft een nieuwe richting in wil, maar nog niet goed weet hoe dat door te zetten.
Die richting bevalt mij niet!
Alles on the cloud, en daarbij geen loss programma's kopen, maar via hun eigen store huren.
Men wilt dus de opslag op de lokale harde schijven verbannen.
Daar is men al jaren mee bezig om dat door te drukken.
Dat komt enerzijds door gewoonte en gewendheid van mensen, het oude systeem compleet op de kop zetten wordt niet gewaardeerd en ook niet geaccepteerd, dat is bemerkt bij Vista na XP.
Hier praat je onzin!
Nu ik heb een hele avond en ochtend zowel zakelijk als prive gebruikt te hebben kan ik een mening vormen.

Ik moet zeggen dat ik hier wel aan kan wennen. Ik zet nooit iets op m'n bureaublad (waarom zou je dingen achter openstaande vensters zetten) en m'n taakbalk wordt enkel gebruikt voor draaiende programma's, alles wat ik start doe ik vanuit het start menu. Feitelijk is de metro interface de vervanger van het start menu en praktisch gezien verandert er niets aan mijn werkwijze (iets waar ik aanvankelijk wel huiverig voor was):

1. Windows knop op keyboard indrukken
2. Programma selecteren met de muis of naam intypen van de applicatie en enter

Ik denk niet dat ik veel gebruik ga maken van metro apps, want die lijken mij gemaakt voor kleinere schermen (27" hier). Als ik bijvoorbeeld Windows Reader open hoef ik niet meer naar de zonnebank, daarbij kunnen laaghangende vliegtuigen zien welke applicaties ik open. Duidelijk gemaakt voor 7-10" schermen.

[Reactie gewijzigd door 96284 op 1 maart 2012 11:16]

Ik heb gewoon alle Metro apps die ik kon verwijderen, verwijderd. Al mijn Windows applicaties die ik gebruik gepinned op het Metro startscherm. Voor de rest gebruik ik alles zoals Windows 7. De voordelen zijn best goed; betere task-manager, betere dualscreen opties, veel betere explorer en ik merkte nu ook dat er system-wide spellingscontrole is. Dit alles zijn een aantal punten die een overstap van Windows 7 rechtvaardigen. Bovendien is alles ook nog veel sneller/lichter en neemt minder ruimte in op je HDD.

Metro is echter onbruikbaar en ongewenst op mijn systeem. Twee 23"monitoren naast elkaar maken Metro overbodig en irrelevant. Het is zo dusdanig gericht op Touch dat een muis/toetsenbord combinatie te omslachtig werkt. De apps zijn gemaakt voor kleine schermen en voegen dus niets toe.

Mijn tip: verwijder alle Metro apps, gebruik enkel de desktop functie en negeer Metro.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 1 maart 2012 13:28]

...komt er dus eigenlijk op neer dat je dan een licht aangepaste Windows7 gebruikt en geen Windows8. Lijkt me niet echt de bedoeling van een nieuw OS: alle nieuwe functies uitzetten/verwijderen en alles zo tweaken dat het weer op de vorige versie lijkt....
1 2 3 ... 14

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Microsoft Windows 10 Pro NL

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True