Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 466, views: 87.684 •

Microsoft heeft woensdag op het Mobile World Congress in Barcelona de Consumer Preview van Windows 8 vrijgegeven. De bètaversie van het OS is beschikbaar in vijf talen en toont een gewijzigde Metro-gui en de Windows Store.

De Consumer Preview van Windows 8, beschikbaar in het Engels, Chinees, Frans, Duits en Japans, is verkrijgbaar in een 32bit- en 64bit-versie. De iso-images zijn respectievelijk 2,5 en 3,3GB groot en kunnen zowel op een dvd als een usb-drive geplaatst worden.

Microsoft heeft ten opzichte van de in september uitgebrachte Developer Preview nog het nodige gesleuteld aan de Metro-gui; er zouden ruim honderdduizend product changes zijn doorgevoerd. Een van de verbeteringen in de Metro-interface is de mogelijkheid om in de taskmanager een totaaloverzicht te krijgen van alle openstaande apps.

De softwaregigant stelde dat het de Metro-interface ook beter toegankelijk heeft gemaakt voor toetsenbord- en muisbediening. Daarbij heeft elke schermhoek een functie gekregen als daar de muiscursor wordt geplaatst. Zo geeft de linker bovenhoek toegang tot de switch list waarin de draaiende applicaties als miniaturen worden getoond en de linker benedenhoek toont het Startscherm. De rechter benedenhoek laat het startmenu uitzoomen om zo een totaaloverzicht te krijgen, terwijl de rechter bovenhoek de charms bar laat zien. Het mini-startmenu uit de Developer Preview is dus geheel verdwenen. Verder kan via de Windowstoets en de tabtoets door de switchlist gescrold worden.

Via een zogenaamd Microsoft ID, voorheen Live ID geheten, kan een gebruiker diverse gebruikersinstellingen via SkyDrive synchroniseren tussen verschillende Windows 8-apparaten. Zo is het loginscherm te personaliseren. Ook vanuit applicaties kunnen bestanden direct geopend of bewaard worden op Microsofts clouddienst.

In de Consumer Preview is voor de eerste keer de Windows Store toegankelijk. Microsoft toonde tijdens zijn keynote een losse game- en applicatiesectie. Tijdens de bètafase kan alle getoonde software in de Windows Store gratis binnengehaald worden. Ook belooft Microsoft tijdens de bètaperiode nieuwe content toe te voegen. Verder is IE10 geüpgrade naar platform preview 5.

Nieuw wallpaper van Windows 8Windows 8 is de eerste versie van een Microsoft-besturingssysteem dat niet alleen x86-hardware ondersteunt, maar ook op het ARM-platform kan draaien. Microsoft wil Windows op deze wijze een betere uitgangspositie geven op de snelgroeiende tabletmarkt waar ARM-chips de dienst uitmaken. Microsoft zal echter geen publieke bèta uitbrengen van Windows On Arm (WOA).

Microsoft-topman Steven Sinofsky stelde tijdens de keynote dan ook dat een gebruiker tegenwoordig keuzes maakt op basis van form factor en dat Microsoft en zijn Windows-besturingssysteem daar in mee moet groeien. De softwaregigant toonde bovendien diverse WOA-tablets op basis van Nvidia's Tegra 3, Qualcomms Krait en Intel Clover Trail. Microsoft heeft Windows 8 naar eigen zeggen zo aangepast dat het minder processorkracht en geheugen nodig heeft, waardoor het OS voldoende energiezuinig is voor ARM-hardware.

In de vrijgegeven Windows 8 Consumer Preview Product Guide for Business is verder te lezen dat Windows on ARM het niet toelaat om verbinding te maken met netwerkdomeinen, waardoor de beheermogelijkheden van de tableteditie voor met name bedrijfsomgevingen zeer beperkt zullen zijn. Bovendien kunnen in de desktopmodus van de ARM-versie geen applicaties geïnstalleerd worden, op Microsoft Office na. Microsoft stelt dan ook dat WOA-apparaten bedoeld zijn voor unmanaged omgevingen.

Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview

Windows 8 kan via de Windows To Go-functionaliteit vanaf een usb-stick worden gestart. Hiermee kan bijvoorbeeld een zakelijke Windows 8-gebruiker zijn werkomgeving inclusief applicaties en gebruikersdata via een usb-stick thuis op zijn computer opstarten. Voor de zakelijke gebruiker biedt Windows 8 ook ondersteuning voor BranchCache, een cachingmechanisme waarbij veelgebruikte data lokaal in een cache wordt geplaatst. Verder moet Windows 8 op systemen met de bios-vervanger uefi via het secure boot-mechanisme voorkomen dat er malware wordt ingeladen tijdens het opstarten. Microsoft belooft ook kortere opstarttijden ten opzichte van Windows 7 door de kernel in een hibernation-modus te brengen: een gedemonstreerde Acer Ultrabook S5 op basis van Intels Ivy Bridge-platform wist in 8 seconden te booten.

Onder de motorkap kan Windows 8 standaard overweg met usb 3.0-hardware, terwijl meerdere usb storage devices gekoppeld kunnen worden tot één opslagvolume. Ook belooft Microsoft betere ondersteuning voor gebruikers die twee of meer monitoren aan hun pc koppelen. Zo kan de taakbalk worden 'uitgerekt' zodat deze op twee displays tegelijk zichtbaar is. Verder zal Windows 8 via de Windows Store een groot aantal class drivers bieden voor diverse hardware. Onder andere printers en 3g-dongles maken van dergelijke generieke driver gebruik.

Microsoft zal na de Consumer Preview geen bètaversies meer uitbrengen: de volgende milestone wordt de Release Candidate. Verder belooft Microsoft op de aankomende CeBIT meer te vertellen over de Enterprise-versie van Windows 8.

Gerelateerde content

Alle gerelateerde content (34)

Reacties (466)

Reactiefilter:-14660434+1226+221+30
1 2 3 ... 14
Ben al een tijdje bezig met de download. Gaat niet erg vlot.

Kan dit ook worden uitgerold via WDS?
Ging hier super met 20 Megabyte per seconde. Nog wel wat problemen onder virtualbox m.b.t. de 'gast uitbreidingen'. Wellicht bij tweede poging meer succes...

Mochten er nog mensen de ISO gedownload hebben en om een serie nummer gevraagd worden, gebruik dan: NF32V-Q9P3W-7DR7Y-JGWRW-JFCK8.
(bron: http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows-8/faq)

Meer dan 100.000 changes sinds de vorige versie, ben benieuwd! Zeker het zoomen in het menu lijkt mij wel wat.

[Reactie gewijzigd door thof1 op 29 februari 2012 17:04]

bij virtualbox even instelling op:
chipset - ich9
ide controller - ich6
Die instellingen zorgen er bij mij juist voor dat hij niet meer wil opstarten, terwijl de standaard instellingen prima werken.
Klopt, vind het ook vreemd advies. Virtualbox waarschuwt nota bene er zelf voor dat ICH9 experimenteel is en niet gebruikt moet worden tenzij het guest OS het vereist (zoals Mac OS X).
Ik neem aan 20mbit? Hier download ik de 64bit aan 220kbit.
Geen problemen met standaard instellingen van VB hier bij mij. Hoefde ook niet de bovengenoemde instellingen in te stellen....
Ging hier super met 20 Megabyte per seconde
Welke provider biedt 160Mbit/sec?
Onder andere de universiteit Twente! Lang leve gigabit internetaansluitingen:D

Binnengehaald hier met 25 MB/s! :D

[Reactie gewijzigd door MisterX1992 op 1 maart 2012 15:06]

yay Twente, ik 17MB/s (136Mbit/s), zal wel druk zijn bij Microsoft
Via glashart 200mbit via ftth mogelijk in bepaalde gebieden
Volgens mij is dit de productcode van de setup. Als je van die setup installatie media maakt, dan moet je NF32V-Q9P3W-7DR7Y-JGWRW-JFCK8 gebruiken.

"Als u Windows 8 Preview installeert met het Windows 8 Preview Setup-programma, hoeft u geen productcode in te voeren, het installatieprogramma levert automatisch de productcode. Als u installatiemedia maakt, uw pc vanaf die media start en vervolgens Windows 8 Preview installeert, moet u de volgende productcode invoeren: NF32V-Q9P3W-7DR7Y-JGWRW-JFCK8."

Volgens het officiële download kanaal (http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso) ISOs downloaden, staat dat de volgende code gebruikt moet worden:
DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J
raar, gaat hier met 10.1 mbyte/sec.
Over wat voor snelheden hebben we het?
Voor mijn gevoel ging het ook traag met 2.4MB/s maar waar praten we tegenwoordig over.
Ik kan het nog herinneren dat 100KB/s snel was.
Nou ja, dat deed die uiteindelijk met die snelheid.
Maar bleek m'n router te zijn, server direct op het WAN aangesloten en toen ging het wel snel =)
maarja toen was een windows image geen 3 gb :P
ik download hiero met 5mb/s
Ik vind trouwens dat 3 GB best te doen is als download, ook al was het ooit kleiner. Kan iemand die de download binnen heeft mij misschien vertellen of de footprint een beetje aardig is? Windows 7 en Vista die na een clean install al 20 GB van je schijf hebben opgevreten vond ik toch een beetje jammer. Zeker aangezien ze ook op tablets mikken, en die vaak geen TB's aan opslagruimte hebben, zou ik het verkleinen van de footprint een logische stap vinden.
Windows 7 en Vista die na een clean install al 20 GB van je schijf hebben opgevreten vond ik toch een beetje jammer.
Ik heb nog het antieke WinXP en heb ruim 100 programma's geïnstalleerd. Allemaal binnen zo'n 12GB schijfruimte.
Ik kan me nog herrinneren dat 1MB/s snel was... Hee, wacht dat is het hier ook, want nogsteeds geen glasvezel in "Amersfoort Glasvezelstad" :|
Vroeger? ga een paar honderd meter van een dorp afwonen en je de maximale downloadsnelheid is 100kb/s
Wij hebben hier in en rondom het dorp anders gewoon glasvezel liggen in de provincie Groningen.
Waarom zou je in vredesnaam een consumer preview uit willen rollen met WDS :?
Waarom niet?
Als je Server 2008R2 hebt draaien en die functie zit erin en je doet er niemand kwaad mee... ik denk niet dat WDS vannacht er niet om kan slapen hoor. Die heeft ergere nachten gehad.

Edit: Het werkt in WDS. En deze versie van boot.wim is trouwens erg fijn om te gebruiken, ook voor Win7 deployments (betere driver support zonder zelf de image aan te passen. Heb ook de indruk dat deze sneller reageert)

[Reactie gewijzigd door Rwesterh op 29 februari 2012 23:03]

Hopelijk is de developer preview te upgraden!
Jammer dat de desktop nog in het oude design is blijven hangen. Ik had best graag ook daar een strakker design gezien (knallende kleuren, rechte lijnen, geen extreme gradients).

(Ik heb het hier niet over de bediening, maar over het uiterlijk)
Helemaal met je eens. Ze moeten gewoon de ontwerper Phyek inhuren...
http://bright.nl/innovatief-designconcept-windows-8
Phyek lijkt me meer iets voor de mannen van Google, mochten die ooit een volwaardig desktop OS uitbrengen (wat ik niet verwacht, gezien webapps de toekomst zijn volgens Google). Het meest recente ontwerp van Google's apps is het eerste wat in me opkwam toen ik Phyek's ontwerpen zag.
Maar inderdaad, het ziet er een stuk prettiger uit dan het huidige design van Windows 8.

Zelf ben ik een zeer tevreden Xubuntu gebruiker, waar ik design gewoon zelf in de hand heb :)
Dat ziet er best goed uit.

Aan de poster boven mij: Google kwam daarmee nadat MSFT dat design al lang en breed had ;) (in oa. Zune).
mooi design maar volgens meerdere mensen die werken aan grafische interfaces niet geschikt voor echt gebruik om diverse redenen:
O.a. te veel gebruik van 1 kleur zonder scheidingslijnen, te veel witruimte, te licht voor voor intensief gebruik (vraagt veel van de ogen).

Maar ik ben het met je eens dat het er prachtig uit ziet.
Zune werkt anders fantastisch, en volgens velen beter dan iTunes. Ik kan niet over het verschil met iTunes oordelen, omdat ik iTunes al jaren niet aangeraakt hebt. Door de duidelijke typografie werkt de "lege" interface gewoon.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 29 februari 2012 20:26]

Mja Zune is dan ook ontworpen voor een veel kleiner scherm met hele andere eisen aan usability.
Zune software is duidelijk ontworpen voor een normale desktop hoor. (incl. bijbehorende resoluties)
Dat is inderdaad erg jammer, maar na Metro ervaren te hebben ben ik van mening dat de oplossing niet licht bij het het restylen van de desktopinterface. Metro ziet er mooi uit maar is in mijn ogen niet productief en efficiënt, desondanks de grotere hoeveelheid te pinnen apps ten opzichte van het traditionele Start menu. Ik ben voor de hybridisatie van beide interfaces, in plaats van 2 aparte interfaces. WOA kan gewoon Metro blijven, WOx86 mag wat mij betreft de desktopinterface behouden en tiles op het bureaublad plakken. Behoud van de taakbalk met tijd en alle runnende apps daarin weergegeven. Ik ben bang dat de voorspellingen toch uit gaan komen. Ik had verwacht dat Windows 8 ging werken voor me, maar helaas. Ik vermoed dat dit toch een tweede Vista wordt: interessant concept, geen geweldige uitvoering. Ik houd het nog wel even 3 jaar met Windows 7 vol. Of misschien zelfs 6 a 9 jaar, afhankelijk van de competitie op dat moment.
wat zijn de systeem eisen voor deze,
de eisen worden weer steeds minder voor diverse OS
dus ben best benieuwd, misschien wordt dit wel iets moois voor een oud beestje :P


Al gevonden :D

System Requirements
Windows 8 Consumer Preview works great on the same hardware that powers Windows 7:
  • Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster
  • RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) or 2 GB (64-bit)
  • Hard disk space: 16 GB (32-bit) or 20 GB (64-bit)
  • Graphics card: Microsoft DirectX 9 graphics device or higher
  • To use touch, you need a tablet or monitor that supports multitouch
  • To access Windows Store and to download and run apps, you need an active Internet connection and a screen resolution of at least 1024 x 768
  • To snap apps, you need a screen resolution of at least 1366 x 768

[Reactie gewijzigd door MrMilco op 29 februari 2012 17:02]

• RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) or 2 GB (64-bit)
Toch wel jammer dat ze nog steeds een 32bit OS uitbrengen naast de 64 bits.
Hoezo? Zo kunnen ze een breder publiek bereiken. Niet iedereen heeft een cpu met 64bit.
Die mensen met een dergelijk oude pc (pentium 4) kunnen toch prima windows 7 blijven gebruiken? Ik snap ook echt niet waarom er voor de pc nog een 32-bits versie moet komen.
Maar waarom moeten de mensen die nu nog een 32bits CPU hebben dan perse upgraden?

Zeer waarschijnlijk draaien die lekker XP en hebben helemaal geen behoefte aan een nieuw OS. Dat komt vanzelf wel als hun computer kapot gaat of echt te langzaam wordt.
De grootste afezetmarkt zijn toch de zakelijke klanten. En daar is 64 bits nog lang niet ingeburgerd...heel veel software werkt niet op 64 bits Windows, en dan heb ik het over specialistische software...
Er staat dat UEFI verplicht is.

Hoe wil je dan op 32 bit UEFI verplichten?
Nee, UEFI is alleen nodig voor de nieuwe security feature die ervoor zorgt dat er geen malicious code wordt geladen tijdens booten. Het werkt ook prima op oudere systemen zonder UEFI. Enkel, dan is deze functie van windows 8 natuurlijk niet te gebruiken.
Daar zijn twee objectieve redenen voor te bedenken:
(1) Win8 heeft dezelfde systeemeisen als Windows 7 en is dus ook lichter dan Vista.
(2) x64 heeft meer RAM nodig dan een x86 versie
Ten tijde van Vista werden er nog voldoende laptops uitgeleverd (bijvoorbeeld mijn Vista launch Sony VE41E en de Dell Inspiron 6400 van mijn vrouw) die maximaal 2GB aan intern geheugen kunnen bevatten.
Beide computers werden geleverd met Vista, en kunnen dus makkelijk Win8 draaien. Omdat het maximale geheugen 2GB is, is een x64 variant geen optie, omdat de footprint gewoon groter is.

Zo zullen er nog veel meer systemen zijn die geupgrade kunnen worden, maar niet optimaal geschikt zijn in die zin om x64 te gaan.
Pas als de systeemeisen omhoog gaan of over x jaar is het echt zinloos om nog met x86 versies uit te komen. Tot dat moment is het fijn dat er nog x86 versies uitkomen. Overigens mag je daar vooral Intel met hun chipset-cripple strategie voor bedanken.
Wat vind je er vreselijk aan?
Ik vind het ook erg lelijk. Niks Vista, dat leek nog ergens op, dit is walgelijk, een leeg scherm met grote "buttons" alsof we geen muis hebben, telkens via een omweg bij je programma's komen, allerhande dingen waar ik geen behoefte aan heb, maar die me wel voor de neus worden gezet ("social media" oftewel kindergeleuter, ik kan gelukkig zonder)
Dat kan je ongetwijfeld allemaal zelf nog instellen, aanpassen en verwijderen waar nodig.
Al ben ik het met je eens dat defaults belangrijk zijn.
Ik vraag me inderdaad af, of Windows 8 nog een "Classic theme" (XP look) heeft.
Het zou me niets verbazen.
Wat ik er zo vreselijk aan vind is dat andere Microsoft producten zo geforceerd worden.

O.a. die Bing Maps etc. Als je daar nou niks mee wil? Ik zou die Metro interface nooit gebruiken op een normale PC. Het is mooi voor een tablet dat wel.
Oww en Apple niet? Quicktime, Safari, iTunes etc. moet ik ff door gaan?

Ontopic:
Ben zeer benieuwd naar de Preview :) Eens zien of ze een beetje geluisterd hebben naar de community.

[Reactie gewijzigd door JerX op 29 februari 2012 20:42]

Wat heeft Apple er in godsnaam mee te maken?
O.a. die Bing Maps etc.
Dan gebruik je toch Google maps? Niemand dwingt je om Bing maps te gebruiken.
ja, geef eens wat meer informatie voor je mening??
heb je hem al geprobeerd??
Een beetje onderbouwing kan geen kwaad. De opmerking Vista 2 slaat natuurlijk nergens op, de Windows 8 developers preview draaide soepel hier, veel soepeler dan Vista ooit gedraaid heeft.
Het probleem dat ze van mijn pc een tablet willen maken, met al die onzin van social media en schuif zooi.

Het zit zo knullig in elkaar ik wil gewoon simpel bij mijn administrator tools komen maar die moet ik eerst activeren.

Ten tweede. Als je dit als besturing systeem gaat gebruiken dan ben je of een leek of een noob.

Dit besturing systeem is gericht op leken en niet op professionals.

Werkelijk, waarom na 15 jaar ofzo helemaal veranderen?

Zijn die grote buttons in? op mijn werk zeggen de leken over windows 7 waarom zijn die iconen zo groot?

Dat zegt wat? ik wil gewoon simpele iconen en 1 desktop net als bij windows 7.

Nee geen windows 8 voor mij
Dank voor de samenvatting. Scheelt mij weer voor niks downloaden en proberen, want met die crap die jij omschrijft weet ik al genoeg.

Het wordt een fancy social media tablet wannabe-hipster kinder OS :r

Wordt het toch eens tijd om definitief de overstap naar Ubuntu te maken vrees ik :{
Eén keer Ubuntu gebruikt en was zeer positief verrast! Helaas gebruik ik nogal wat MS only software.. Anders wist ik het wel!
Eén keer Ubuntu gebruikt en was zeer positief verrast! Helaas gebruik ik nogal wat MS only software.. Anders wist ik het wel!
Eén keer Ubuntu gebruikt en was zeer positief verrast! Helaas gebruik ik nogal wat MS only software.. Anders wist ik het wel!
Virtualbox.. Of als het zonder problemen werkt onder wine.. ;)
Eens, ik heb het hele eerste jaar van mijn opleiding met Ubuntu gedaan en virtual studio in een Windows XP VM in Virtualbox. Daarna even teruggegaan naar Windows, maar inmiddels weer terug op Linux (Xubuntu). Werkt prima :)
De laatste Ubuntu (11.10) zit wat betreft mij in hetzelfde bootje als Windows 8. Een tablet-geoptimaliseerde OS, die ik alles behalve prettig vind werken op mijn volwaardig desktop systeem.

Volgende dus maar, en dat is voor mij Xubuntu geworden (Ubuntu, met Xfce zodat ik niet die Unity/Gnome 3.2 tablet rotzooi heb en lekker alles kan aanpassen zoals ik het wil).

Echter ben ik het niet eens met kumquat. Eerst proberen, en dan pas concluderen. Hoewel ik het voor Windows 8 duister inzie wat betreft mijn persoonlijke gebruik, is hij momenteel toch aan het downloaden en ga ik zometeen eens een poging wagen.

Trouwens, ik heb tot nu toe altijd prima (of zelfs betere) Linux alternatieven gevonden voor Windows software. Websites zoals http://www.linuxalt.com/ kunnen prima van pas komen voor het zoeken naar alternatieven, maar dat is waarschijnlijk niets nieuws.
Het enige waar ik met Linux niet zo goed mee uit de voeten kan komen, is vooral media en games. Het aanbod videobewerkingssoftware is beperkt, en er zijn vrijwel geen games die zich kunnen meten met het spul dat voor Windows op de markt is. Dit komt natuurlijk ook doordat de Linux/Open-Source community commerciële games afstoot.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 29 februari 2012 18:24]

Heb je al eens Desura geprobeert?
er zijn zat leuke spellen te vinden ;)
(denk....Oilrush)
@kumquat, dus jij ga af op één slecht onderbouwde mening?
Die mening bevestigt enkel de vrees die ik al had na het zien van een aantal screenshots en filmpjes.

Dit is natuurlijk niet de final versie, maar tot dusver lijkt het een trieste poging van Microsoft om mee te doen aan die onzinnige tablet-hype, vervuild met social media bullshit :'(
"...onzinnige tablet-hype, vervuild met social media bullshit"

hahaha, you got some issues.
"Het wordt een fancy social media tablet wannabe-hipster kinder OS"...

ehhh stap inderdaad over naar een OS dat voor de grote deel door wannabe geek's wordt gebruikt die het stoer vinden om met Linux te werken om vervolgens 2 weken later alles te formatteren en weer terug te komen naar windows.

Btw de voorganger van deze wannabe-hipster kinder OS is wel 250mil keer verkocht de afgelopen jaar, dus het feit dat jij de opvolger ervan een kinder OS noemt zegt meer over jou dan over OS.
Daar verschillen onze meningen dan over. Ik vind het een goede zaak dat MS verder durft te gaan en de GUI verandert. Ik zie bijvoorbeeld al een goede toepassing waarbij Windows 8 als VDI wordt aangeboden en gestart wordt op een (bijvoorbeeld) iPad. Dan heb je opeens heel veel aan die metro interface. Deze kan trouwens ook uit.

Die grote icons zijn logisch, schermen worden steeds groter en resoluties steeds hoger. Dan zijn grotere icons wel welkom. Dit is trouwens al heel lang het geval. In Windows XP is de resolutie van de systeem icons al verhoogd en met Vista ook. Ook deze kan je nog steeds kleiner maken.
Ja kijk, het punt is dat Windows 8 super handig is voor een tablet. Wat MS echter vergeet is dat windows voornamelijk een desktop OS is. Ze laten de oude interface er nog wel ongeveer inzitten, maar ze moeten begrijpen dat schuiven en dergelijke gewoon niet goed wérkt op een desktop. Ook grote icons, wat is het nut van zoveel plaats te verspillen? Op tablets is het nodig omdat touch input niet zo nauwkeurig is, maar met een muis is het geen probleem.
De gewone desktop is gewoon aanwezig in Windows 8, dus wat is je probleem?
De desktop is nog aanwezig, maar het is een bijzaak geworden. Je hebt niet de keuze om exclusief de desktop mode te gebruiken. Er is geen startmenu meer, het startscherm van Metro is het startmenu. Je komt simpelweg niet onder metro uit.

Ik ben zeker geen tegenstander van Metro, Windows Phone ziet er fraai uit. Ook op een tablet verwacht ik dat het prettig zal werken. Metro op de desktop is echter onhandig, en ik zie mezelf er niet met evenveel productiviteit op werken.

Alleen al het horizontale scrollen overal is imo totaal niet intuitief.
In typ dit nu vanuit Windows 8 en schakelen tussen desktop en Metro gaat soepel en snel. Het is even ontdekken waar de shortcuts zitten. Horizontaal scrollen gaat eenvoudig met het scrollwieltje op de muis. Al vind ik wel dat op een desktop PC het start menu op één scherm zou moeten passen. Dat dan weer wel.
Dan moet je wel een muis hebben die horizontaal scrollen ondersteund of niet?
Ik heb een wat oudere muis met dockingstation (MX700) die ik echt niet weg wil doen
Collega van me had het erover dat je via een aanpassing in het register het oude start menu weer terug kan krijgen... en anders kan je toch altijd op Windows 7 blijven of overstappen op een alternatief OS? :)
Typ dit van win 8 wel de developer version waar ik de metro interface heb disabled.
Dus geen reden om over te stappen als je Windows 7 op je PC hebt. Windows 8 is voor tablets...
Dus geen reden om over te stappen als je Windows 7 op je PC hebt.
Windows 8 werkt een stuk soepeler op mijn oude laptop dan Windows 7. En het is geen cleane install, maar een upgrade. Alleen al vanwege de prestatieverbetering is het een upgrade waard.

[Reactie gewijzigd door Xenan op 29 februari 2012 19:47]

Ze konden idd beter een OS voor PC en een OS voor tablet maken.
Of gewoon een optie on Metro uit te zetten...
Mwoah, dat hoeft niet meteen. Metro kan prima toegepast worden op desktops, maar sommige dingen hebben ze nu weggestopt, terwijl dat op een desktop prima kan blijven. De opzet van Metro is prima, de optimalisatie voor desktops kan beter, maar dat wordt dan wachten op Windows 9
Wat jij vergeet is dat pc's minder en minder verkocht worden , aangezien 90 % van de gewone mensen alles kan met een tablet.Dan heb ik het wel over de consumentmarkt en niet de zakelijke markt , hoewel het daar ook wel wat zal schuiven van pc naar tablet.
Consumentenmarkt heeft ook nog niet veel aan een tablet, probeer maar eens te gamen op een tablet of een verslag te schrijven..
Ik denk dat je de tabletmarkt zwaar overschat en de mogelijkheden daar van ook.
Een tablet is leuk voor erbij maar zal voorlopig de functie van een gewone PC niet overnemen.

Voor de zakenmarkt is het leuk voor kleine presentaties en kleine notities maar ook daar zal de administratie gewoon via PC's gaan.
In de dev preview kon ie uit ja, maar dat is me hier nog niet gelukt.
Volgens mij kan dat dus niet meer (of ik zie iets over t hoofd)

Persoonlijk vind ik het een allergaartje van 3x niks. Metro-nonmetro-metro-nonmetro.

Daarbij is een desktop geen mobiel device, het zijn imho 2 verschillende werelden, die aan elkaar geknoopt zouden moeten worden door een perfecte integratie; dus als je desktop en mobiel apparaat in dezelfde wifi zitten, mooi syncen en samen spelen.
Maar 2 verschillende apparaten, 2 verschillende OS'en.
Op je mobiel apparaat gebruik je je vingers, op je desktop je muis en tobo.

Ik snap dat MS probeert een enkel OS probeert te maken voor beide, maar persoonlijk vind ik dit een mislukte poging. Zune was mooi, Windows Phone 7 is mooi, maar Metro op een desktop is gewoon lelijk, zeker op een 27" scherm.
Alhoewel smaken verschillen, krijg ik de indruk dat er nu grote groepen voorstanders en tegenstanders zijn van dit systeem, ja natuurlijk is alles wat nieuw is wennen, maar dit is gewoon foeilelijk. Voor mn werk kan ik er niet onderuit ben ik bang, maar prive ga ik toch naar iets anders kijken, na een eeuwigheid van Windows.
Metro is inderdaad heel handig voor tablets. Maar voor tablet zaken koop ik me wel een tablet. Ik heb een PC en daarbij wil ik niet de voordelen van een tabletinterface, omdat die simpelweg omvormen tot nadelen op een gewone PC.
Metro moet een optie zijn in Windows 8, en er moet naar mijn mening veel minder de nadruk op worden gelegd.

De stijgende resoluties van schermen vind ik onder anderen een voordeel zodat ik meer plaats krijg om mijn vensters en wat niet allemaal neer te zetten terwijl het toch allemaal zichtbaar blijft. Door enorme iconen te gebruiken binnen het OS wordt die plaats in genomen door iets wat voor mij minder van belang is. De resolutie van de iconen mag best toenemen, maar de iconen worden in verhouding tot de totale schermgrootte jammer genoeg ook fysiek steeds groter.
Gelukkig kun je de icoongrootte in Windows 8 blijkbaar aanpassen, wat in Unity/Gnome 3.2 voor de nieuwe Ubuntu niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 29 februari 2012 18:31]

Gelukkig kun je de icoongrootte in Windows 8 blijkbaar aanpassen, wat in Unity/Gnome 3.2 voor de nieuwe Ubuntu niet het geval is.
Dit kan wel, al helaas met een omweg. Met de compiz fusion settings manager kan je dat instellen. Neem teminste aan dat je het over de iconen in die balk links hebt?
De stijgende resoluties van schermen vind ik onder anderen een voordeel [...]
:? Je moet volgens mij toch echt minimaal een 27" scherm hebben om meer dan 1920x1080 (of 1200) te hebben. Ik zie alleen bij smartphones/tablets de resolutie hoger worden.
Als je dit als besturing systeem gaat gebruiken dan ben je of een leek of een noob.
Klopt. Sinds Windows 95 denken de meeste computergebruikers dat ze systeembeheerders zijn. Als ik de onzin af en toe om me heen hoor... Maar dat is niet nieuw aan 8.

Je kunt het echter ook van de positieve kant zien: Mede dankzij Windows 95 kan iedereen een computer gebruiken. Bill Gates heeft de computer van de stoffige zolderkamer terug de huiskamer in gebracht.

Ik weet niet of ik dat iets slechts vind. Eigenlijk niet.
Dit besturing systeem is gericht op leken en niet op professionals.
Grapje hoop ik? Het grote geld voor MS zit nog steeds in het bedrijfsleven. Denk niet dat ze die groep even gaan buitensluiten.
Zijn die grote buttons in?
Ja, handig voor aanraakschermen.
ik wil gewoon simpele iconen en 1 desktop net als bij windows 7.
Nou, regel dat. Kun je zo configureren. Dat iets out of the box zo ingericht is voor de grootste groep gebruikers, wil niet zeggen dat je er niet vanaf mag wijken.
Grapje hoop ik? Het grote geld voor MS zit nog steeds in het bedrijfsleven. Denk niet dat ze die groep even gaan buitensluiten.

Het grappige is dat dit een media gericht os is.

Ik zou kunnen begrijpen dat je als administratief medewerker om een voorbeeld te nemen niet zo graag al die onzin wilt.

Ik vind het een kinderlijke OS.
Je bent vergeten om het laatste zinnetje uit het artikel te lezen:
Verder belooft Microsoft op de aankomende CeBIT meer te vertellen over de Enterprise-versie van Windows 8.
Goede kans dat ze er voor de Enterprise versie er voor kiezen om alleen de traditionele desktop te laten zien.

Je kan het een kinderlijk OS vinden, maar feit blijft dat MS wel degelijk een andere kant op moest slaan in de huidige markt. Dit is slechts een Consumer Preview, er gaat nog zat veranderen tot aan de uiteindelijke release. Voor mij persoonlijk zou de keus tussen een volwaardige 'reguliere' desktop en de nieuwe metro interface een fijne zijn, puur omdat ik dit gewend ben. Gezien het feit dat ze bij MS waarschijnlijk wel "een paar" useabality experts hebben rondlopen betwijfel ik dat het niet goed te bedienen wordt met muis en toetsenbord.
Waarom geen phone tablet versie win 8 met de metro gui uitbrengen en een win 8 met normale desktop.
Als je windows 8 installeert dat je dan een keus hebt tussen metro of een klassieke desktop.
Omdat je al gebruiker standaard inlogt met een ms id. Deze ID kan in de toekomst van allerlei stuff synchroniseren tussen verschillende devices (PC, tablet, phone, Xbox). Die Metro interface zorgt ervoor dat de gebruikservaring op alle devices met een MS OS gelijk is. Apple is met eenzelfde strategie bezig en ook daar zijn er veel negatieve reacties. Toch kan iedereen die wil gewoon op de oude manier werken en zaken uitzetten etc. Ik zie het probleem niet zo. Verandering (zeker op UI vlak) is voor veel mensen lastig. Het is niet voor niks dat er nog zat mensen de classic win9x look gebruiken zelfs in Windows 7. Dat het niet misschien duidelijk is voor iedereen wil niet zeggen dat het slechter of minder gebruiksvriendelijk is. De functies die de meeste mensen 99% van de tijd gebruiken zijn een stuk gemakkelijker te vinden in de Metro UI.

Ik hoop alleen dat die hoeken die functies openen on hover in deze versie wel disabled zijn als er een overlay actief is (game/mediaplayer iets). Dat was in de dev preview niet het geval en dan zorgde voor interessante situaties ingame.
Ik zou kunnen begrijpen dat je als administratief medewerker om een voorbeeld te nemen niet zo graag al die onzin wilt.
En daar heet Microsoft dan ook tooling voor, zoals group policies en App Locker. De betreffende tools en informatie voor Windows 8 staan al online....
Ik vind het een kinderlijke OS.
Één van de meest gehoorde "klachten" bij de introductie van Windows XP, een kiddy OS met een teletubby interface. Toch is het langst lopende en meest gebruikte en populaire OS geworden.
[...]

Één van de meest gehoorde "klachten" bij de introductie van Windows XP, een kiddy OS met een teletubby interface. Toch is het langst lopende en meest gebruikte en populaire OS geworden.
Dat komt omdat 99% van de mensen die ik ken het teletubby theme omzet naar classic win95- interface na de installatie.
Dit kan ik alleen maar beamen. Hier op werk gebruiken ze ook nog steeds op sommige pc's XP. En ook daar staat lekker alles in het "saaie" classic theme.
En jij wilt zeggen dat jouw omgeving representatief is voor de algehele Windows XP populatie!?
Dat je zoveel mensen kent die de classic Windows95 interface gebruiken in WindowsXP zegt om precies te zijn helemaal niets! ;)

@Alle negatievelingen: Daarnaast vind ik het altijd erg jammer om te lezen dat de negatieve mensen altijd de overhand hebben, het lijkt wel of er alleen nog maar gejammerd kan worden over vernieuwingen!
Als MS nu met een OS had gekomen met te kleine pictogrammen dan hadden dezelfde mensen nu lopen jammeren dat dit absoluut niet geschikt had geweest voor tablets, en hadden ze dit OS alsnog niet een kans gegeven.

Ik zeg, zorg nu maar dat je de ins en outs van dit OS onder de knie gaat krijgen, want je krijgt er als ICT-er sowieso mee te maken! ;)
@ Zer0:

Om met de woorden van masterwill7 te blijven.
Het langst lopende en meest gebruikte OS is wat wil dat zeggen?
Precies helemaal niets.
99% van Windows wordt verkocht als voorgeinstalleerde OEM en nog eens 99% is ook helemaal niet in staat (of durfte het niet) om iets anders te installeren.
Dus als je een computer wilt heb je 2 keuzes, of Windows met alle voor en na delen of OSX.
Dus of je het nu wel of niet wat vind, de meeste mensen krijgen automatisch Windows :D

Gezien dat OSX langzaam aan het op komen is geeft toch aan dat mensen beginnen te beseffen dat er meer is als alleen Windows.
Ik windows server staat nu al een optie om de metro interface uit te schakelen. dus voor bedrijven die een server hebben van windows server kunnen er dat gewoon uithalen. en nog.

Een kinderlijk OS is het zeker niet omdat ik verschillende videos gezien heb waarin ze explorer verbeterd hebben in het gebruik. ik neem aan dat jij een expert bent en weet wat explorer in windows betekent.

Als er dus een windows server in een bedrijf staat zal er zoiezo geen last zijn van de metro interface. en geef toe, je wilt er gewoon niet aan wennen.
Want iedere desktop heeft aanraakschermen. Tuurlijk.
Nou ik heb hem net geïnstalleerd en heb hier notities van faliekante missers die ze hebben opgelost c.q. minder harde missers van hebben gemaakt. Dat en andere dingen die ik echt niet zie zitten. Zit alweer op een A4-tje.

Genoeg verbeterd in vergelijking met de Developer Preview maar ook nog genoeg waar ik het niet mee eens ben.

Gebruikers toevoegen hebben ze ook lekker verstopt. Configuratiescherm had veel makkelijker te vinden moeten blijven dat zeker.
Gebruikers toevoegen hebben ze ook lekker verstopt.
In Metro: PC Settings > Users > Add User. Niet echt verstopt dus.
Of in het klassieke Configuratiemenu op dezelfde plaats als in Windows 7.
Och laat de discussie toch vallen... met die MS fanboys valt niet te discussiëren.
Bij Apple fanboys is alles wat Apple uitbrengt goud en bij Linux fanboys is alles wat niet open is de duivel en is alle opensource software goud. Wat is je punt nu?

Als je Metro niet wilt schakel je het lekker uit. Als je jezelf een Tweaker vindt dan weet je vast wel hoe dat moet.
Dit besturing systeem is gericht op leken en niet op professionals.
Windows is sinds XP altijd gericht op én professionals én leken. Bovendien is 90% (zo niet meer) van de userbase "leek".
Werkelijk, waarom na 15 jaar ofzo helemaal veranderen?
Verplicht iemand jou om over te stappen? Ze kunnen moeilijk niet vernieuwen... De realiteit van vandaag is dat desktops, laptops, smartphones en tablets dichter naar elkaar toe groeien. In gebruik, functionaliteit en kracht. Microsoft kan die feiten niet negeren.
Zijn die grote buttons in? op mijn werk zeggen de leken over windows 7 waarom zijn die iconen zo groot?
ctrl-[scrollwheel down] meneer de professional...
Dat zegt wat? ik wil gewoon simpele iconen en 1 desktop net als bij windows 7.

Nee geen windows 8 voor mij
dus dan blijf je Windows 7 gebruiken, je hebt extended support tot 2020, of je stapt over naar Linux (of Mac). Maar ook daar verschuift de focus van een iconenraster op de desktop naar meer touch-geinspireerde UI's...
of je blijft lekker op je Linux bakje met de UI die jij wilt...
of je gebruikt Cinnamon of KDE...
De strekking van mijn post is dat alle populaire GUI's deze kant op gaan... Als je zo gaat beginnen kun je net zo goed je favo linux distro installeren zonder X en gewoon lekker oldschool met de terminal werken.
Verplicht iemand jou om over te stappen?
Ja, want de support en de security updates voor XP stoppen in 2014.

Voor mij zijn de iconen en de screen garbage in 7 ook al te groot dus ik blijf zo lang als het kan op XP. Maar zonder security patches draaien is niet zo handig tegenwoordig.
Mijn win 7 heeft 0 screen garbage en gewoon kleine iconen. Allemaal zelf aan te passen.
Die Support en Updates zijn nu al minder

En met adequat gebruik, en goede virusbeveiliging moet je er gewoon mee kunnen werken.
Het is echt neit zo dat elke XP machine op 31-12-2014 voor het laatst opstart ofzo hoor ..
op 01-01-2015 kan je gewoon weer naar je favoriete foto's en filmpjes kijken
En met adequat gebruik, en goede virusbeveiliging moet je er gewoon mee kunnen werken.
Aangezien ze nieuw gevonden lekken na de einddatum niet meer patchen, kan dat niet.
Net zoals je ook niet met W98 het internet op moet gaan. Da's vragen om geowned te worden.
Dat een auto en een fiets allebei uiteindelijk hetzelfde doel bedienen betekent nog niet dat je de motor maar uit de auto moet halen om hem meer op een fiets te laten lijken.

Dat is namelijk wat microsoft nu wel doet met windows 8. In een poging 2 compleet verschillende apparaten te vereningen verbouwen ze het desktop OS om het te laten lijken op een tablet OS. Waarom???

Het zijn 2 verschillende dingen ( een tablet of telefoon met een klein scherm en 1 toets of een desktop met minstens 101 knoppen, een muis en een enorm scherm), ze worden voor verschillende dingen gebruikt dus je moet IMHO niet proberen om die 2 samen te voegen. De meeste linux desktops beginnen ook al die kant op te gaan, ik zie echt de meerwaarde er niet van in om enorme iconen op mijn scherm te hebben, méér handelingen te moeten doen om hetzelfde te bereiken, veel beperktere multitasking en fullscreen apps. Op een telefoon of tablet kan ik dat nog begrijpen maar op een desktop ... nee.

Microsoft gaat zich hiermee vreselelijk in de vingers snijden, daar ben ik van overtuigd. TENZIJ ze die tablet interface als optie inbouwen, net als bv mediacenter een los programma is, zo kan je de metro interface ook als losse interface op de klassieke windows desktop gooien.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 29 februari 2012 21:59]

In de developer preview kon je de metro interface standaard uitzetten via een register entry aan te passen.
Is natuurlijk niet de prettigste manier, maar het kan.

[Reactie gewijzigd door HolleBolleTeun op 29 februari 2012 17:34]

Typische hater. Even uitproberen, zekers straks met de RC, en je wil niet meer terug. Houd eens op met ongegrond bashen. Alvast mijn dank.
een typische fanboy die geen enkel minpuntje kan aanwijzen?
Natuurlijk zijn er minpuntjes aan te wijzen. Zo crasht de Metro versie van Skydrive elke keer binnen een halve minuut als ik het probeer. Maar het punt hier is dat velen erg negatief zijn zonder dat ze Windows 8 maar geprobeerd hebben, ze gaan alleen af op enkele screenshots, of op de Developer Preview die een stuk primitiever was.
Eerst een paar dagen proberen en dan onderbouwde mening geven is beter dan ongegrond bashen.

[Reactie gewijzigd door Xenan op 29 februari 2012 21:06]

Het probleem dat ze van mijn pc een tablet willen maken, met al die onzin van social media en schuif zooi.
Mmm, dat social media gedoe kan je gewoon rechtermuisklik > remove. Van je PC maken ze echt een tablet! Vandaar die hele desktop interface waar nog altijd aan wordt gesleuteld...
Het zit zo knullig in elkaar ik wil gewoon simpel bij mijn administrator tools komen maar die moet ik eerst activeren.
Even bij instellingen een vinkje (schuivertje eigenlijk) omzetten is teveel gevraagd...
Ten tweede. Als je dit als besturing systeem gaat gebruiken dan ben je of een leek of een noob.
Ik heb nog nooit een noob een testversie van een besturingssysteem zien installeren om eerlijk te zijn. :)
Dit besturing systeem is gericht op leken en niet op professionals.
Sinds waneer is ee bèta versie van een OS wel gericht op professionals? Trouwens, je weet nog helemaal niks over Windows 8 Bussines...
Werkelijk, waarom na 15 jaar ofzo helemaal veranderen?
Wil jij soms de interface van Windows 95 terug? Sorry, maar de wereld veranderd en jij kan daar blijkbaar niet tegen...
Zijn die grote buttons in? op mijn werk zeggen de leken over windows 7 waarom zijn die iconen zo groot?
Ctrl + scroll wiel en je icoontjes zijn kleiner. Grote buttons zijn inderdaad handig als je op een tablet zit, op een PC is het enkele uren wennen.
Dat zegt wat? ik wil gewoon simpele iconen en 1 desktop net als bij windows 7.
Zie de live tiles dan als iconen met een kadertje rond? Heb je trouwens die tile met de naam "Desktop" al zien staan?

Waarom heb ik trouwens het gevoel dat jij nog nooit de Windows 8 Consumer Preview hebt gebruikt?
Aan je onderbouwing is te zien dat je het lang en uitgebreid getest heb en er erg veel van weet. Je hebt je mening al klaar voordat je iets geprobeerd hebt.

- De administrator tools zijn direct vanuit de Metro Interface beschikbaar. Door simpelweg de naam te typen.

- Je bent een 'leek' of een 'noob' als je dit besturingssysteem gaat gebruiken. Heel volwassen. Iemand een naam geven voor zijn of haar keuze.

- Het besturingssysteem is gericht op gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Niet op 'leeks' of 'professionals'.

- Omdat Microsoft er het lef voor heeft.

- De grote buttons zijn geen buttons, maar een soort van widgets (tiles). En de andere buttons zijn bijna even groot als in Windows 7.
Haha, een typische vastgeroeste systeembeheerder ;)(sarcasme, ik zet het er maar bij..)

Probeer het nou eens een tijdje! Dat startmenu zie ik nou (heel af en toe, dat wel) ook al jaren en daar is vast een betere oplossing voor.
ik vond de opmerking anders duidelijk genoeg.

Het eerste waar ik aan dacht is nog een klucht zoals bij vista (weliswaar op een ander vlak deze keer) Wellicht beter wachten op Windows 9!
Sorry dat ik het zeg maar mijn verleden met Vista was een stabiel systeem. De enige zooi waar ik last van had waren printerdrivers vinden voor een 10 jaar oude printer.
Ja XP was sneller, maar bij benchmarks op mijn oude systeem ging het om een paar procent. In het dagelijks gebruik niet te merken.
Ha, ik was er nog op tijd bij! Had hem binnen 5 minuten binnen. Moet zeggen, zeer grote (verwachte) vooruitgang ten opzichte van de DevPrev. Al vind ik het metro gedoe op een desktop nog niet echt lekker werken, al kan dat ook komen door de traagheid van vmware :) en missende internetmogelijkheden daardoor.

Het ziet er in ieder geval lekker strak uit!
Hmmm, als ik in de FAQ kijk is hij niet als dualboot te installeren. Is dat zo, of is de FAQ nog te beknopt?
Ik wil hem best proberen, maar niet in een VM, gewoon naast de bestaande installatie.
Je kunt hem als dualboot installeren. De setup biedt dat ook aan.
Yep, net geprobeerd. Maar ik moet even een partitie resizen en een nieuwe maken. Dat wordt morgen, de vrouw wil weer aan haar machine zitten.
Post nu vanaf mn laptop met de betreffende review build geïnstalleerd.
Hij werkt erg vlot! tot nu toe nog geen rare dingen of bugs meegemaakt, en al m'n hardware werd meteen herkend:)

Een aanrader om een beetje bekend te worden met windows 8 voor hij op de markt komt!

[Reactie gewijzigd door Mathragh op 29 februari 2012 17:03]

Hartstikke mooi dat er een nieuw OS is maar ik ben zelf geen 'early adopter' meer sinds Win2000. Ik wacht nu wel eerst de reviews af ;)
Is zeker maar een bepaalde tijd te gebruiken?

Of is dit gelijk een legitieme en volledige versie als tegenpresatie voor het invullen van een formuliertje danwel wat feedback?
Nee, waarschijnlijk verloopt de tijd dat je hem kan gebruiken ergens eind dit jaar.
Net als alle eerder uitgegeven "consumer previews" worden deze na het daadwerkelijk uitkomen van het product 'onklaar' gemaakt. Oftewel; je krijgt geen licentie. Na het verlopen van de huidige licentie heb je óf een installatie met gelimiteerde mogelijkheden, of je komt niet meer in je desktop environment eer je een key hebt gekocht.

Voorheen was het volgens mij zo dat je een 30-day license had (die later via een hack te resetten bleek) maar je krijgt niet zomaar een volledige upgrade naar de retail versie van windows 'gratis' omdat je ook al 'gratis' de preview versie mag downloaden. Was de wereld maar zo mooi ;)

Zie het als een open beta test net als bij ieder ander stukje software, zoals bijvoorbeeld games. Dan krijg je toch ook niet de game gratis als je hebt deelgenomen aan de public beta? Nee, zelfs niet als je feedback indient. Zoveel is jouw feedback nou ook weer niet waard.

[Reactie gewijzigd door Seroth op 29 februari 2012 19:20]

Ja, die tijd is voorbij

begin jaren '90 flink wat "gratis" test hard/software gekregen
elke maand stond er wel een UPC / DHLbusje met een leuk doosje van MS, of Logitech en consorten

Met wat actief bugs aangeven, kon je als "dank" in 90% van de gevallen het apparaat houden, of kreeg je bij goede verdiensten zelfs de retailversie thuis.
XP was het laatste wat ik op die manier van MS gekregen had
Ik heb er nu een half uur mee zitten spelen, maar dit gaa 'm in de huidige staat niet worden voor desktop gebruik.

Het zal ongetwijfeld heel geschikt zijn voor tablets, maar voor dagelijks desktop gebruik is het gewoon omslachtig en zeer ongebruiksvriendelijk. De interface is bedacht met een touchscreen in gedachte die later ook enigsinds geschikt is gemaakt voor desktop en muis.
Dit zou niet erg zijn als je kunt kiezen tussen een volwaardige tablet interface of volwaardige desktop interface, echter kan dat niet.

Heel metro doet me nog het meeste denken aan media center. Zodra je wat dieper gaat, kom je toch weer terug in de oude desktop. Die vervolgens onwerkbaar is gemaakt dankzij het gemis van de startknop! Ook vanuit Metro naar bijvoorbeeld firefox gaan, resulteerd in de oude desktop.

Metro zal voor tablets 99% van de tijd voldoende zijn en zul je niet dieper gaan, echter voor desktop gebruik is een eenvoudige handeling zoals je bestanden zien (explorer) al voldoende om uit metro te gaan en in de oude desktop terug te komen. Behoorlijke teleurstelling!

Nee... Microsoft zal keuzes moeten maken wat ze nu precies willen, want in de huidige staat is het voor desktops en laptops (zonder touchscreen) een incomplete, inconsistente, omslachtige gebruikerservaring!

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 29 februari 2012 17:12]

Ik weet niet of het met de huidige versie ook nog gaat werken mbt tot het start menu onder windows 8

If you want to change the Windows 8 start menu back to the Windows 7 version, here’s what you need to do:

Launch the registry editor (win+r > regedit >enter)
Drill down to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
Double-click on RPEnabled
Change the value from 1 to (zero)
Tap enter or click OK
Kan iemand bevestigen of dit nog mogelijk is? Microsoft zou deze optie beter aanbieden bij het installeren van Windows...
niet mogelijk via de bovengenoemde optie RPEnabled staat er niet meer.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 29 februari 2012 20:08]

Heel RPEnabled zit er niet meer in. Ik heb deze zelf toegevoegd, maar dit heeft geen effect.
Dan zal teruggaan naar de W2K interface ook wel niet meer lukken... :P
Zoals ik bij mijn WinXP-bakken altijd doe. Als ik een WinXP-bak voor mijn neus krijg: altijd als eerste de uiterst irritante dynamische versnelling (daar krijg je bijkans spontaan RSI van) van de muis uitzetten, de overvloeiingen/effects uitzetten, thema's uitzetten en alles zoveel mogelijk op 'classic' zetten.
Standaard zit er allemaal grafische flauwekul in die 't werken een hel maken.
Heb het net opgezocht, werkt dus niet meer in de consumer preview, misschien dat het nu een andere sleutel is.
Het lijkt me sterk dat je in 30 minuten een evenwichtige beoordeling kan doen of dit een bruikbaar OS is voor op de desktop. Uiteraard is het een grote omschakeling, en dat kost tijd. Het valt te verwachten dat voor sommige mensen de nadelen in het begin de grootste focus krijgen, maar naar mate je mee went aan de nieuwe mogelijkheden is de kans groot dat de afweging er anders uit ziet.

Om de wijzigingen oppervlakkig te noemen is ook extreem kort door de bocht. Metro is véél meer dan een soort "MediaCenter achtige skin". De nieuwe apps die beschikbaar zijn onder Metro bieden vele nieuwe mogelijkheden. Daarnaast worden ze ook ondersteund op het ARM platform, zonder dat de ontwikkelaar daar andere code voor moet schrijven. Metro zorgt er ondertussen voor dat het energie verbruik van zaken als "live tiles" extreem laag is, dat de interface ten alle tijde super smooth blijft, ook terwijl allerlei zaken in de achtergrond worden geupdate, etc.

De kans dat Microsoft nog een grote wijziging maakt in deze plannen is extreem klein. Ze zijn zeer duidelijk in het continue herhalen van hun "no-compromise" aanpak. Daar valt best wat op af te dingen uiteraard (wel classic desktop, maar geen WIN32 apps op ARM). Maar ze willen dus in ieder geval één OS bieden wat geschikt is voor verschillende scenarios en input methoden, en waarbij je ook on-the-fly kan switchen. "Één keus maken" is daarbij niet aan de orde.
Zelfs linux heeft enorme social media integratiemogelijkheden en bij de grootste distros is deze ook geintegreerd.
Dus wat is je punt ?

Ubuntu is net zo goed een social media hypeOS ?
Ik vond 10.10 de betere keuze, want in 11.04 zat dat vervelend trage Unity ...
Als ze net zo werken als tijdens de ontwikkeling van Win7, dan hebben de developers zelf ook Win8 op hun ontwikkel bakken staan. Ze testen het OS dus zelf tijdens de ontwikkeling. Die twee seconden van jou zijn dan ook geen fluit waard. Ik zou zeggen, kop eens een suggestie in bij MS, misschien doen ze er wat mee.
Misschien een tip, zet de metro interface uit :-) gewoon even googlen en je vind het heel makkelijk.

Heb de dp nu een aantal maanden op mijn laptop staan en het werkt echt super, beter als windows 7.
Wat ik bijvoorbeeld een heel erg handig feature vind is windows toets + typen wat je nodig hebt en op enter drukken en het start meteen.

Ook het schakelen tussen programma's gaat velen malen sneller. Je bent kortzichtig als je niet door de metro interface heen kan prikken om toch het hele grote potentieel te zien in dit OS.

Zal hem zo eerst is downloaden :-)
Dat opstarten van programma's werkt in windows 7 precies zoals jij beschrijft ook.
Dat werkt zelfs al sinds vista.
Zoals eerder gepost, kan dat dus niet meer
je bedoeld de windows start zoek functie :+ ? wat nu al jaren gebruikt word
Wat ik al dacht dus, toen ik het zinnetje "De softwaregigant stelde dat het de Metro-interface ook beter toegankelijk heeft gemaakt voor toetsenbord- en muisbediening." zag. Mijn eerste gedachte was toen dus: De PC gebruikers worden na de game industrie nu ook al door de OS makers gepopt met Ports van andere systemen...
Die vervolgens onwerkbaar is gemaakt dankzij het gemis van de startknop!
Die startknop (of eigenlijk de funtionaliteit) is er wel, druk maar een op de Windows toets!
Werkt precies zo als bij Windows 7, en Vista, en XP.

Of schuif met je muis naar de plaats waar de startknop zou zijn geweest... Je zult verrast staan.
...en dan kom je dus in een applicatie terecht. Metro, fullscreen, schreeuwend om touch interface...nee, op een desktop wil ik gewoon een klein schermpje met mijn programma's zien als ik die nodig heb. Niet starten in een fullscreen scherm waarin al mijn "apps" staan om vervolgens EERST op desktop te MOETEN klikken voordat ik het gevoel heb dat ik in mijn computer zit.
De startknop is voor mij verre weg de minst gebruikte knop in Windows. Het enige waar ik dat ding voor gebruik is om direct een programma te zoeken wat in W8 ook met een druk op de knop kan.
1 2 3 ... 14

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013