De aanval die woensdag de website van Mastercard.com platlegde is mogelijk uitgevoerd vanuit Nederland. Volgens de NOS is de ddos-aanval vanuit een Nederlandse server opgezet. Na Mastercard richten de aanvallers zich nu op Visa.
Eerder op woensdag werd de website van creditcardbedrijf MasterCard onbereikbaar na aanhoudende ddos-aanvallen die verband zouden houden met de WikiLeaks-affaire. Ook zou de MasterCard Securecode-beveiliging voor betalingen niet langer werken.
Sinds woensdagochtend werd de website van MasterCard aangevallen met ddos-aanvallen. In ieder geval een deel daarvan zou afkomstig zijn van de groepering Anonymous. Deze groepering riep onder andere via Twitter op om het creditcardbedrijf te 'straffen' voor het blokkeren van betalingen aan WikiLeaks. Twitter zou inmiddels overigens een aantal accounts van Anonymous hebben afgesloten.
De Nationale Recherche is inmiddels een 'grootschalig onderzoek' gestart naar de herkomst van de aanval. Deze zou namelijk vanuit Nederland zijn opgezet, meldt de NOS. Naar verluidt zou het gaan om een server in een Haarlems datacentrum. In deze stad hebben diverse hostingbedrijven een datacentrum, waaronder LeaseWeb en EvoSwitch.
De website van Mastercard is inmiddels weer bereikbaar. De aanvallers hebben hun pijlen inmiddels gericht op Visa.com. Deze creditcardmaatschappij staakte eerder al zijn dienstverlening aan Wikileaks, maar bleef tot nu toe buiten schot. De aanval op Visa.com wordt ook georganiseerd door Anonymous. Deze groepering riep rond negen uur 's avonds op via Twitter mee te doen aan de ddos-aanval, waarna de site van Visa.com rond tien uur uit de lucht werd gehaald.
Overigens lijkt Twitter zelf ook doelwit te kunnen worden van een aanval. De microblogdienst wordt er van verdacht de lijst met trending topics te beïnvloeden om zo te voorkomen dat de term wikileaks boven komt drijven. Twitter ontkent overigens dat het actief ingrijpt op de lijst met trending topics en stelt dat het komt door het achterliggende algoritme, waar website BuzzFeed eerder al indook.
Update 9/12 12:45: De aanwezigheid van de Nationale Recherche bij een Haarlems datacenter blijkt niets te maken hebben gehad met het offline halen van een server bij Leaseweb. De Nationale Recherche zou servers in de Bredolab-zaak voor nader onderzoek hebben meegenomen. Bovendien laat Leaseweb weten dat de Anonops-server door een reseller werd gehost.