Telecombedrijf KPN heeft het afgelopen kwartaal een recordaantal televisieabonmementen weten te verkopen. De daling van het aantal abonnees met een vaste aansluiting zet echter onverminderd door.
De telco heeft er in het derde kwartaal 77.000 tv-klanten bijgekregen. Dit is het hoogste aantal sinds de introductie van Digitenne. In totaal heeft KPN nu 414.000 tv-abonnees. Ook de mobiele tak van het bedrijf en de internetactiviteiten vertonen groei. Deze groei is echter niet genoeg om de omzet van de consumentendivisie van KPN op peil te houden, zo blijkt uit de dinsdag door KPN gepresenteerde kwartaalcijfers.
In het derde kwartaal daalden de opbrengsten uit de vastetelefoniediensten van het bedrijf met 91 miljoen euro doordat steeds meer consumenten hun vaste lijn opzeggen. Ook in de zakelijke markt wordt KPN hiermee geconfronteerd, al komt de daling van twintig miljoen euro in dat segment minder hard aan. In Nederland heeft KPN momenteel nog 5,5 miljoen klanten met een vaste telefoonaansluiting.
Het aantal mobiele klanten van de telco is het afgelopen kwartaal wel iets gestegen. Dit groeide met 200.000 naar 6,1 miljoen. De omzet uit mobiele diensten groeide met zes miljoen euro tot 464 miljoen euro. Over de gehele linie bekeken heeft KPN een winst van 355 miljoen euro, een stijging van dertien miljoen euro, geboekt op een gelijkblijvende omzet van 3,037 miljard euro.
De grootste omzetgroei heeft KPN behaald met zijn internetdiensten. Deze nam met 48 miljoen euro toe tot 242 miljoen euro. In totaal heeft het telecombedrijf nu 2,6 miljoen internetklanten. Een groot deel van deze groei komt door de opmars van Internetplusbellen, het voip-aanbod van de telco. In het derde kwartaal heeft KPN 53.000 nieuwe abonnees op zijn voip-dienst aangesloten.
Door de problemen die KPN had met deze dienst, heeft de telco eerder al besloten de marketingcampagnes voor Internetplusbellen tijdelijk te staken. Hierdoor daalde de aanwas naar eigen zeggen met tienduizend aanmeldingen per week en kon KPN zich richten op het oplossen van de problemen. Dit heeft KPN in de afgelopen drie maanden tien miljoen euro gekost. Inmiddels is 38 procent van de breedbandmarkt overgestapt op voip, aldus KPN, en gaat het bedrijf de orderintake de komende maanden weer geleidelijk verhogen tot maximaal 9000 bestellingen per week.