KPN ziet omzet mobiel dataverkeer verdubbelen

KPN heeft de omzet uit mobiel dataverkeer zien verdubbelen, zo valt uit de dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers af te leiden. De winst voor belastingen groeide: de economische tegenwind lijkt het telecombedrijf weinig te deren.

Mobiel dataverkeer wordt steeds belangrijker voor KPN. Waar vorig jaar in het eerste kwartaal nog 87 miljoen euro werd opgehaald aan non-voice-diensten op mobieltjes, is dat dit jaar opgelopen tot 121 miljoen euro, waarbij de omzet uit mobiel dataverkeer ongeveer verdubbelde. Dat kan afgeleid worden uit de kwartaalcijfers die het telecombedrijf dinsdag publiceerde. Uit de gepubliceerde cijfers valt echter niet te distilleren wat de omzet op mobiel dataverkeer in euro's bedraagt.

De totale omzet uit de mobieltjesmarkt voor consumenten liep op tot 465 miljoen euro, waarvan 26 procent uit sms en mobiel internet bestaat. KPN zag zijn klantenbestand groeien, mede door de overname van Debitel. Inmiddels telt KPN in Nederland 6,8 miljoen mobiele aansluitingen.

Ook het aantal klanten met vast internet bij KPN groeide, met 4,6 procent, en kwam uit op ruim 2,5 miljoen. Het aantal vaste aansluitingen daalde met 25.000 naar 2,26 miljoen aansluitingen. De winst voor belastingen van het hele concern steeg met 1,1 procent tot 1,23 miljard euro, maar de winst na aftrek van belastingen daalde met vijf procent, en kwam uit op 317 miljoen euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-04-2009 • 13:17

25 Linkedin

Reacties (25)

25
23
4
0
0
0
Wijzig sortering
Ik denk dat ook de kortingen die KPN geeft op mobiel internet wel een grote motivatie is voor klanten. Bij KPN/Hi is er een periode geweest dat je bij een nieuwe/verlenging abo van 2 jaar een jaar lang gratis internet kreeg op je mobiel. Daarna is die actie voorgezet met een korting van 75%.
En tegelijkertijd:
http://www.nu.nl/economie...nigt-op-alle-fronten.html

Beetje onduidelijk hoe het nou zit bij KPN. Komen ze de recessie nou ongeschonden door? Eerlijk gezegd krijg ik het gevoel dat ze willen doen voorkomen dat het slecht gaat, zodat ze zonder al te veel tegenstand in het werknemersbestand kunnen snijden.
Beetje onduidelijk hoe het nou zit bij KPN. Komen ze de recessie nou ongeschonden door? Eerlijk gezegd krijg ik het gevoel dat ze willen doen voorkomen dat het slecht gaat, zodat ze zonder al te veel tegenstand in het werknemersbestand kunnen snijden.
Dit is al heel lang een nieuwe strategie die in 2005 al geimplementeerd is. Lang voor de recessie dus. Alleen wordt het nu gezien als nieuwswaarde in de tijd van crisis. Dit heeft echter niets met elkaar te maken.

De strategie is o.a. om in 5 jaar tijd bijna 10.000 fte's te schrappen, de reorganisatie hiervan is gestart in 2005, maar in 2008 is de grote omslag begonnen (ook weer net voor de crisis), zodat ze in 2010 weer kunnen groeien.

Kortom, de nieuwswaarde van het nu.nl verhaal is totaal irrelevant aan de werkelijke strategie.

Bron: http://www.kpn.com/web/fi...5c-408f-8a3f-bd15cc36df72
Zoals je kunt lezen reageert/anticipeert KPN op de recessie. KPN heeft echter één grote troef in handen. Ze zijn constant aan het anticiperen op de markt. Dit wil zeggen dat het bedrijf al heel dynamisch is ingericht en dus mee kan gaan met de behoefte in zo'n recessie.

Zo zie je dat ze met name kosten besparen op externen, kijken hoe ze onderdelen nog goedkoper kunnen maken en tegelijkertijd willen ze ook nog groeien (strategie, "terug naar de groei").

Deze mix lijkt momenteel de juiste formule. Dit betekend niet dat ze het niet zwaar hebben, maar wil wel zeggen dat ze de meeste flexibiliteit hebben om er mee om te gaan.
Het is wel interresant dat er meer mobiel wordt ge internet, ik vraag me dan alleen af of de mensen die mobiel internet hebben meer internetten of dat er meer internetabbonomenten zijn afgesloten....

Ik denk eigenlijk dat laatste, gezien het feit dat ik van ERG veel mensen hoor dat hun de 'fair use policy' hebben overschreden, netzoals ikzelf overigens.

De 'fair use policy' voor "onbeperkt" houd in dat je niet meer mag internetten als 10 keer het gemiddelde, als de mensen met mobiel internet dus meer zijn gaan internetten gaat het gemiddelde omhoog.
Als er echter meer mensen zijn die mobiel internet hebben maar niet zoveel internetten gaat het gemiddelde naar benede en zit ik dus met een probleem :/
Gewoon dikke vinger geven naar je provider. Hun geven nergens ook maar een indicatie op van hoeveel je nou mag downloaden (10x het gemiddelde zegt nog niks want hoe moet jij nou weten wat het gemiddelde is?). Hun zeggen FUP, oke, kan, maar 200 a 500mb vind ik voor 10 euro in de maand alles behalve FUP, zeker niet als je erbij bedenkt dat hun dus toestellen erbij geven waarmee je makkelijk kan streamen, internetten en youtube kijken.

Ik heb zelf vodafone en heb nog nooit wat gehoord terwijl ik wel al een paar keer over de 500mb ben gegaan. Maar zodra ze gaan klagen is het wat mij betreft pech voor hun. Ik denk dat je gerechtelijk gezien trouwens ook best wel sterk staat wat betreft die idioot lage limieten. Ik bedoel, trek 1tb pm binnen via je normale provider van 2 tientjes in de maand en je hoort niemand klagen en dan zou je via je mobiele internet nog geen 500mb mogen? Onzin natuurlijk.

Zodra dat signaal eenmaal bij die zendmast binnen is gaat het gewoon over het ''normale'' internet dus het kost echt geen cent meer dan dat het je ISP kost om die data te verzenden. Ja ze hebben voor die masten moeten betalen maar die kosten hebben ISP's ook gehad met al die kabels in de grond etc.
Een FUP die relatief is aan andere users is toch juist wel fair? Als een provider je dan ook nog waarschuwingsmailtjes stuurt voordat ze actie ondernemen vind ik dat ook best tolerant.

De prijs van de dienst lijkt mij gedimensioneerd op de grootste groep deelnemers. Als mensen gemiddeld 20 MB (ik verzin maar wat) binnenhalen baseert de telco daar de prijs op, mensen die heel veel meer downloaden zouden een telco noodzaken de prijs voor iedereen omhoog te gooien, da's pas unfair. Dat wil men niet dus krijg jij een brief dat je moet minderen of een ander abonnement nemen (ofzo).

Mobiel verkeer is vanaf de UMTS mast dan wellicht wel vast maar die masten staan echt overal en lang niet altijd op een centrale, dat betekent extra en hogere kosten dan bij een consumentenaansluiting. Daarnaast kost het upgraden van wireless capaciteit binnen een cel (meer masten) ook meer dan vast internet uitbreiden (extra interface op een bestaande dslam).
Vind je dat fair en tolerant? Sorry maar dan leef je echt onder een rots.

Ik ben dus afhankelijk van andere mensen, die bepalen hoeveel ik mag downloaden. Dus als anderen weinig downloaden dan mag ik dat ook niet? Sorry maar hoe fair is dat? Bovendien geven ze een limiet die ze nergens kunnen bewijzen, wie zegt mij dat mensen gemiddeld 20mb of 30mb per maand verbuiken? En hoe moet ik weten hoe groot dat limiet is? Krijg je leuk smsjes met hoeveel je hebt verbruikt en dat het verboden is en helemaal niet mag, maar je krijgt nooit te horen waar het limiet dan wel zit.
Misschien vind je het meer fair om de totale kosten naar ratio van het dataverbruik te betalen. Dan betalen degene die heet meest gebruiken automatisch ook het grootste deel van de kosten. Nu is het zo dat degene die het netwerk het minst belast per megabyte het meest moet betalen.
De titel luid wel
KPN ziet omzet mobiel dataverkeer verdubbelen
Alleen zal het gemiddelde lager liggen aangezien er veel meer mensen een internet abbo hebben.

Veel website's nemen zo 20 mb aan data verkeer. dus over de eerder gesproken 200 tot 400 mb zit je zo

Er zullen altijd mensen zoals jij het gemiddelde omhoog schroeven :)
Met als gevolg een hogere rekening voor de "groot" verbruikers

[Reactie gewijzigd door labmuisfrl op 28 april 2009 14:22]

Doorgaans zie je dat in slechtere tijden een van de diverse productlijnen / pijlers beter rendeert dan anderen. Je richten om meerdere pijlers zorgt ervoor dat je daaardoor een stabiele onderstroom hebt. Des te opmerkelijk is dat KPN juist in deze "moeilijke" tijd gemiddeld genomen overal in rendeert. Vraag me af hoe dit bij concullegas vergaat.

edit

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 28 april 2009 13:25]

Het is niet zo raar dat mobiel data zo snel groeit. Steeds meer consumenten maken gebruik van mobiel internet voor hun computer/notebook door middel van zo'n usb dongle.

Natuurlijk speelt het ook mee dat mobiele telefoons tegenwoordig vaak mobiel internet hebben, maar daar zal niet zoveel traffic over gegenereerd worden.
Natuurlijk speelt het ook mee dat mobiele telefoons tegenwoordig vaak mobiel internet hebben, maar daar zal niet zoveel traffic over gegenereerd worden.
Dat is het mooie van de opzet van de abonnementen... je hoeft niet veel data overdracht te hebben om het verkeer te verdubbelen, het is 10 euro per maand en dat is voor veel mensen erg weinig. Ik zie steeds meer vrienden internet op hun mobiel te nemen. Laat ze allemaal 1 youtube filmpje afspelen per week en je ziet het verkeer al aardig omhoog gaan

Het is momenteel niet veel verkeer dus een verdubbeling is heel makkelijk te realiseren

Daarnaast heb je inderdaad die nono's zoals ik die een Internet kaart (oftewel DOngel) hebben van KPN en mobiel internet hebben van T-mobile :P (zaken en prive moet je gescheiden houden)
Het gaat hier niet om de verdubbeling van het dataverkeer, maar een verdubbeling van de omzet op dataverkeer abonnementen..
Ik ben wel benieuwd hoeveel data er nou door mobiel internetten verbruikt is en/of wat voor soort stijging daar per periode te zien is :)
Wel heel gaaf om te zien dat er nu veel meer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van het netwerk. Kunnen ze eindelijk de UMTS licenties terug gaan verdienen ;).

Ik ben begin dit jaar begonnen met een dongel van hi met "vandaag online" (betaal je per dag dat je er gebruik van maakt). Dit werkte super goed, alleen nog wel iets te traag voo rmij. Het is prima om te browsen, je mail te doen, etc, maar een paar 8Mb foto's uploaden is toch iets te veel. Ik ben overgestapt naar een zakelijke aansluiting (snel internet start) en dit werkt echt perfect. Het is iets duurder, maar voor mij zeker een goede uitkomst. Zet hem op KPN!
Wordt tijd dat ze dan die belachelijk lage FUP-limiet gaan verhogen.. Heb nu al twee keer een waarschuwings-sms gehad omdat ik resp. 518mb en 231mb verbruikt had.
Schrijven ze op hun site dat streaming voortaan in de bundel zit, met een paar uur streaming radio luisteren zit je al over hun limiet heen. En dat was nu net een van de redenen waarvoor ik mobiel internet wilde. Maarja...
Bij mij wordt streaming niet eens toegelaten heb ik het idee.

Bijvoorbeeld youtube op je mobiel, ik kan de site en alles openen tot op het moment van streamen. Echter als ik dit via wlan doe werkt dit wel.

De bundels zijn inderdaad veel te klein al helemaal als je het voor mobiel internet op je laptop oid gebruikt. Hopelijk zullen ze tzt de limieten omhoog gooien.
Als je het hebt over Hi Eindeloos Online dan mag je de telefoon niet eens als modem voor je laptop gebruiken.
dat is de reden dat ik voor t-mobile heb gekozen .
Dan heb je die onzin niet namelijk.
Nee, dan heb je een baggerbereik, daar heb je veel aan :P
Anoniem: 288325
28 april 2009 17:19
ik geloof het goed.
ik betaalde al een paar maanden 9.95 per maand aan internet op mijn mobiel,
zonder dat ik het zelf aangevraagd heb of een abonnement er op af heb gesloten.
zo zullen ze het wel met meer mensen doen.
bedankt!! kpn
Tsss! Ook KPN valt onder de wet van Moore?
Alleen een bevestiging, dus.

Of zou het zijn in het kader van "Geen nieuws is goed nieuws en (dus) goed voor de beleggers"?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee