Door Tino Zijdel

Senior developer

Tweakers.net verbetert mobiele ondersteuning

17-08-2009 • 15:21

148 Linkedin

De laatste tijd heeft het gebruik van mobiel internet een hoge vlucht genomen. Meer en meer mensen beschikken over een mobiel apparaat waarmee geïnternet kan worden, en steeds vaker wordt daarmee dan ook even gekeken wat het weer wordt, hoe laat de trein gaat of welke nieuwtjes er op ict-gebied zijn.

Voor dat laatste kon je voorheen maar beter meteen naar tweakers.mobi surfen, want de homepage van tweakers.net slingerde je bundel zo een halve megabyte omlaag. Dat is nu veranderd!

Het internet is altijd al een vergaarbak geweest waar verschillende 'user-agents' hun deel uit konden pikken. Een internet dat onafhankelijk was van de voor het surfen gebruikte hardware was ook altijd het streven van Sir Tim Berners-Lee, maar de praktijk pakte helaas toch anders uit... Het moderne internet is vooral visueel gericht, en dan nog vooral op desktop-pc's met hoge-resolutiebeeldschermen.

Ondersteuning voor mobiele apparaten is voor internetsites altijd een wat lastige kwestie geweest, want hoe pak je zoiets aan? Een aantal jaar geleden was de vraag naar mobiele toegang voor de meeste sites nog dusdanig klein dat meestal werd volstaan met een simpele, aparte wap-site, en toen mobiele apparaten ook (x)html(-mp) gingen ondersteunen met een zwaar uitgeklede versie van de normale site op een apart adres. Het grootste probleem met dergelijk aparte mini-sites is echter dat ze zich altijd moeten richten op de grootste gemene deler, niet alleen wat betreft de mogelijkheden tot opmaak, styling en gebruik van dynamische content, maar ook wat betreft de bandbreedte. Daarbij betekent het onderhoud van een dergelijke aparte site vaak extra werk.

De technologie staat echter niet stil, en moderne mobiele apparaten hebben dikwijls een browser aan boord die aardig kan tippen aan de mogelijkheden van z'n desktop-broer. Fabrikanten van dergelijke apparaten doen dan ook hun best om de 'desktop-ervaring' zoveel mogelijk te benaderen. Om die ervaring voor het mobiel gebruik te optimaliseren bedienen fabrikanten en telco's zich vaak van verschillende truukjes zoals het proxy'en van requests via een eigen server waar een website nog enigszins wordt 'uitgekleed', en het beperken van de executie-tijd voor javascript. Dat dit soort handigheidjes ook tot ongewenste resultaten kan leiden is evident.

De noodzaak om dergelijke trucs toe te passen toont wel aan dat 'het internet' niet zonder meer geschikt is voor mobiele consumptie. De belangrijkste beperkende factoren zijn de lagere bandbreedte van mobiele verbindingen en de beperkte schermresoluties en processorkracht van mobiele apparaten. Fabrikanten proberen dan ook hun eigen apparaatspecifieke technologieën te pushen, waarbij sites hun content door middel van speciale 'apps' beschikbaar kunnen maken.

Wij stelden onszelf echter de vraag: hoe kunnen wij onze eigen site over het algemeen meer mobiel-vriendelijk maken zonder daarbij concessies te doen aan onze standaard weergave en zonder een aparte codebase te hoeven onderhouden? Het idee was om met verschillende 'gradaties' van weergaven te gaan werken al naar gelang de mogelijkheden van het apparaat en de browser van een mobiele bezoeker. Het eerste probleem diende zich daar echter al aan: hoe herken je een mobiel apparaat, en nog lastiger: hoe weet je om welk apparaat het gaat en wat de specificaties daarvan zijn? Daarbij is in zekere mate ook nog van belang welke browser er gebruikt wordt op dat apparaat, en in hoeverre die overweg kan met onze opmaak, styling en scripting.

Nu kwamen we tijdens onze zoektocht naar een oplossing voor deze vraagstukken al vrij snel terecht bij het Wurfl open-source community project. Deze database bevat voor ons voldoende informatie en wordt ook regelmatig bijgehouden. In eerste instantie leek de php-api niet lastig te implementeren, maar uiteindelijk bleek dat nog behoorlijk wat voeten in de aarde te hebben: naast het feit dat we het caching-mechanisme graag wilden laten aansluiten op onze eigen code en daar dus een schil omheen moesten schrijven, liepen we ook tegen een aantal bugjes en performance issues in de api aan. Hiertoe hebben we de api-code zelf enigszins moeten aanpassen. Deze fixes hebben we overigens ook weer beschikbaar gesteld aan de maintainers van de Wurfl api zelf :)

Uiteindelijk heeft dit geleid tot een systeem waarbij apparaten en browsers op basis van een aantal criteria - onder andere mate van html/css-support, javascript-support en schermresolutie - een 'grade' toegekend krijgen. Op basis van deze 'grade' kunnen we in onze code bepaalde beslissingen maken; zo kunnen we bijvoorbeeld de tracker uitschakelen voor apparaten met lagere schermresoluties, bepaalde lijsten simpeler weergeven, gebruik maken van een alternatieve stylesheet met minder gebruik van achtergrondplaatjes om bandbreedte te besparen, of de gehele pagina ontdoen van elke vorm van javascript.


Handheld stylesheet

Een uitgebreide uitleg van de verschillende gradaties vind je op onze 'device detect'-pagina, waar je ook kunt zien hoe jouw browser/apparaat wordt herkend en geclassificeerd. De herkenning van browsers en apparaten is niet bepaald een exacte wetenschap; de kenmerken waarop detectie wordt gedaan zijn meestal niet gestandaardiseerd, terwijl de herkenning vaak ook wordt bemoeilijkt door proxies die niet alle oorspronkelijke variabelen doorsturen en door fabrikanten die de mobiele browser zich toch als een desktopbrowser laten voordoen. Om die reden is het op de 'device detect'-pagina mogelijk om een hogere of lagere 'grade' te forceren. Die instelling wordt opgeslagen in een cookie. Als een apparaat als een mobiel apparaat herkend wordt, is een linkje naar de 'device detect'-pagina beschikbaar in de vorm van een device detect-icoontje rechtsboven.

Op dit moment worden de 'grades' nog niet overal in onze code gebruikt. Op de frontpage index zijn al wel een paar voorbeelden te vinden, zoals de weergave van de reviews-carrousel en de pricewatch-producten, maar het zal nog even duren voordat heel Tweakers.net 'gegraded' is. Ook het forum zal daarbij natuurlijk betrokken worden :)

Feedback over dit systeem is uiteraard welkom. Voor bugmeldingen, bijvoorbeeld over verkeerde browserdetectie, kun je terecht in ons Lieve Devvers forum. Uiteraard zijn daar ook suggesties welkom, bijvoorbeeld over verbetering van de indeling voor bepaalde apparaten en browsers, of over concrete zaken die veel profijt zouden hebben van aangepaste weergave op mobiele apparaten.

Reacties (148)

Wijzig sortering
Ik vind het eigenlijk nogal raar om met zoveel verschillende grades te werken. Wel fijn voor de mensen die het wel gebruiken natuurlijk, maar ik gebruik liever de "volledige" tweakers.

Kunnen jullie (of houden jullie reeds bij) bijhouden hoeveel gebruikers van een bepaald device zelf switchen van grade? Mogelijk kun je daarmee de standaardinstellingen aanpassen aan de keuze die andere gebruikers van dat device hebben gemaakt.

Ik heb zelf direct grade A weer aangezet, ook al gebruik ik een iPhone. Data is geen enkel probleem en zal dat voor het overgrote deel van de iPhone gebruikers (die gewoon bij T-Mobile zit en dus ongelimiteerde data heeft) geen probleem zijn. Verder kun je met panning en zooming heel makkelijk de volledige tweakers volgen, waarbij je links de navigatiebalk kunt blijven gebruiken.
Ik ben het met je eens dat door de zoom-functionaliteit (en de makkelijke manier waarop je kan zoomen op de iPhone) het resolutie-criterium eigenlijk genegeerd zou mogen worden (waardoor je dus op 'B' uit zou komen ipv 'D'). Helaas bevat WURFL daar geen property voor dus dat is iets dat we dan zelf zouden moeten toevoegen en onderhouden.
Kunnen jullie (of houden jullie reeds bij) bijhouden hoeveel gebruikers van een bepaald device zelf switchen van grade? Mogelijk kun je daarmee de standaardinstellingen aanpassen aan de keuze die andere gebruikers van dat device hebben gemaakt.
Dat is een goed idee en we hadden dat al in overweging, eventueel aangevuld met een klein invul-formuliertje op de devicedetect pagina waar je eventueel ook fouten in de detectie kan melden.
Schrok me enkele dagen geleden ook toen ik opeens een behoorlijk afgeknibbelde frontpage voor mijn ogen kreeg.

Meteen maar grade A ingesteld op mijn Sony Ericsson W995. Het toestel mag dan geen hoge resolutie en dergelijke hebben, ik laad liever de hele frontpage in en scroll er dan wel doorheen.

En daarbij, data, ik heb gewoon een internet abbonnementje a 10 euro op mijn telefoon en daar ga ik echt geen gedoe mee krijgen door tweakers.net te bezoeken, het inladen gaat nog redelijk snel met UMTS dus ook dat maakt niet uit.
Vind jij javascript dan zo handig op je W995. Op een mobile device lijkt het me bijna nooit nuttig om hoger dan grade B te gaan.
Nee, maar alleen al vanwege de tracker wil ik gewoon de volledige pagina.

En ik kan het me goed voorstellen dat het jouw niet nuttig lijkt, maar ik vind het in dit geval dus wel nuttig.

Javascript en dat soort geintjes uitschakelen, prima, maar ik wil wel gewoon de complete pagina, niet eentje waar maar de helft op te vinden is.

Werkt verder prima met Opera mini hoor, ik gebruikte dit al op mijn K750i en K810i, beiden hebben een kleiner scherm en ook daarmee heb ik vaak genoeg hier rondgesurfd.
misschien moeten ze een keer bij de B grade site, een linkje toevoegen om een 'niet dynamische' tracker terug te kunnen zetten...

click - reload - +tracker in de zelfde vorm zoals de review caroucel vervagen word door een simpele tabel. - dan kun je zelf kiezen wat je wilt..
Ja, ik heb de grade bij mijn iPhone ook direct verhoogd naar B. Vind de nieuwe mobiele versie op zich wel een stukje fijner omdat ie sneller rendert, en ik heb geen 3GS dus dat is dan geen luxe. Overigens moet ik zeggen dat dit systeem een stuk beter is als sommige sites waar je gedwongen workt met een crappy mobiele versie te werken als je de site opent met de iPhone (denk aan bijv. tvgids.nl).
ik browse tweakers.net ook met iphone in "desktop mode". altijd zo gedaan en dit is ook de manier waarop iphone ontworpen is. iphone heeft geen mobi versie nodig maar biedt de volledige browser ervaring op een klein scherm.
Zolang je geen Flash tegenkomt :) Zelf gebruik ik eigenlijk altijd tweakers.mobi als ik niet achter een PC zit.
Gaaf om te lezen dat er zoveel werk in gestoken is, maar ook in het geval van m'n E51 scroll ik me helemaal suf met het kleine schermpje.
De 'handheld' stylesheet (grades D en E) is naar mijn smaak ook nog veel te breed. Wellicht dat we daar nog eea aan gaan tweaken (bijvoorbeeld een 'single-column' layout van maken).
Dat zou ik niet zo geweldig vinden, op de iPhone (grade D) is het met 2 kolommen prima te doen (zeker in landscape). Ik dubbeltap gewoon op 1 van de kolommen en dan kan ik er zo doorheen. Met 1 kolom en alles onder elkaar zou ik me pas suf scrollen ;)

edit: Maar ik kan hem natuurlijk naar grade B forceren, zoals veel mensen doen. Probleem zou dan (voor mij) opgelost zijn :)
edit2: En dat gaf je zelf ook al aan, heb het inmiddels geprobeerd en inderdaad, gaat prima.

[Reactie gewijzigd door rb338 op 18 augustus 2009 12:11]

Maar de iPhone kan ook prima overweg met de layout voor de B-grade, en die is niet zo gek veel zwaarder.
Erg gaaf! :) Mijn afstudeerproject ging voor een klein deel ook over het beschikbaar maken van onze website voor mobiele telefoons waarbij ik wel vrij diep in WURFL ben gedoken en kort ook naar alternatieven heb gezocht.

Ik kwam destijds ook betaalde oplossingen tegen, die gebruik maken van de WURFL database met daaroverheen hun eigen verbeteringen. Hebben jullie hier ook nog naar gekeken?
Ik kwam destijds ook betaalde oplossingen tegen, die gebruik maken van de WURFL database met daaroverheen hun eigen verbeteringen. Hebben jullie hier ook nog naar gekeken?
Je doelt op DeviceAtlas e.d. neem ik aan? We hebben er wel naar gekeken, maar het niet echt in overweging genomen aangezien voor ons niet duidelijk was wat de toegevoegde waarde zou zijn (die het betalen zou rechtvaardigen) aangezien in de eerste plaats de basis informatie hetzelfde is, we WURFL data ook zelf kunnen 'patchen' en/of uitbreiden en de kans groot is dat we dat laatste wellicht ook voor een betaalde database zouden moeten doen.
Die bedoelde ik inderdaad, kon alleen even niet op de naam komen.

Bedankt voor het antwoord in ieder geval :)
Tsja, je zou Wurfl nog kunnen combineren met het uaprofile. Vooral omdat veel merken gewoon niet in de wurfl database voor blijken te komen. (wij voegen zelf elke week wel een paar modellen toe die we weer eens tegen komen) Maar beide systemen zijn geen oplossing voor de vriendelijke telco's die gewoon alle header informatie strippen. Je zult dus toch vaak een blinde gok moeten maken. Maar iets is beter dan niets :)
Net even getest, hij herkend mijn telefoon als classe B (Nokia 5800) wat een goede aanname is.

maar de site die ik dan te zien krijg is me veel te uitgebreid. Ik scroll me gek van links naar rechts en van boven naar onder.

Ik hou het dan ook maar bij de standaard mobiele versie.
Ik heb net even gekeken op m'n Touch Pro en in landscape formaat ziet T.Net er super uit! Past (met een mooie kleine marge) perfect op het scherm!

Nodigt zeker meer uit om in de trein vaker op T.Net te kijken ;) Nice work guys!!
De grades lijken een beetje zwak geformuleerd te zijn. Iphone krijgt grade A, terwijl de schermresolutie lager is en ook de processor en browser zwakker zijn dan die van de touch diamond/touch pro , die grade D krijgen. Beiden ondersteunen automatisch landscape dmv accelerometer en de diamond heeft 640x480 schermresolutie, terwijl de iphone een lagere resolutie heeft van 480x320.

Bij jou past 'ie goed op het scherm door Opera, niet door het tweakers.net profiel, wat je zit te bekijken is de breedteaanpassing die in opera zit, tweakers.net doet 't niet goed op jouw toestel met breedte/hoogte als je die functie uitzet.

Overigens kun je eigenlijk door de functie die de paginabreedte automagisch aanpast alle opera gebruikende toestellen onder één profiel scharen. Scheelt nog meer werk.

Deze feature oogt op mij het simpelweg stoer willen doen door wazige "nieuwe" slecht uitgewerkte, slecht ondersteunde techniek te gebruiken, zodat er wat technopatsen gedaan kan worden, maar praktisch lijkt het allerminst.

De desktopversie heeft bij mij altijd perfect en vlot gewerkt op mijn diamond, dus ben blij dat ik daar nog naar kan switchen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 19 augustus 2009 14:38]

Een iPhone die grade A krijgt lijkt me een bug of een niet-herkende versie van de iPhone, heb je daar meer gegevens van?

Dat de touch Diamond en Pro een grade D kregen betrof een foutje in de WURFL database mbt de resolutie, die is gefixed en zou in de loop van de dag wel goed herkend moeten gaan worden (het duurt even voordat oude entries uit de cache geflushed zijn).
Deze feature oogt op mij het simpelweg stoer willen doen door wazige "nieuwe" slecht uitgewerkte, slecht ondersteunde techniek te gebruiken, zodat er wat technopatsen gedaan kan worden, maar praktisch lijkt het allerminst.
Ieder z'n mening uiteraard, maar niet iedereen beschikt over een geavanceerd toestel of snel mobiel internet. Zelfs met beide is een verlichting van de pagina's met 50 tot 75% toch goed merkbaar.

Als de door ons gebruikte techniek 'slecht uitgewerkt' en 'slecht ondersteund' is dan zou ik graag willen weten welke technieken dan een beter alternatief zouden bieden.
De desktopversie heeft bij mij altijd perfect en vlot gewerkt op mijn diamond, dus ben blij dat ik daar nog naar kan switchen.
Daarvoor hebben we ook expliciet die optie gemaakt, als jij inderdaad liever de desktopversie hebt dan is dat natuurlijk prima :)
Ahh, typo, sorry, ik bedoelde Grade B, daar staat 'ie bij de beschrijving op: http://tweakers.net/devicedetect Iphone kan nooit die "hoge schermresolutie" waarvan men daar spreekt behalen met z'n magere 480x320.

De diamond stond daar ook bij de beschrijving van grade D, maar dat is weg ziet ik.

De techniek lijkt haken en ogen te hebben en nog niet 100% te werken. Ik ben fan van, doe het goed, of doe 't niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 19 augustus 2009 17:44]

landscape is bij mij ook wel goed maar dan scroll ik me weer gek van boven naar benden. Nou ja, zolang de bestaande mobiele versie blijft werken vind ik het prima.
Heb hetzelfde probleem op de 5800, zelfs in fullscreen: De horizontale breedte zou gerust 15-20% minder kunnen.
ik gebruikte op mijn e71 al de de desktop site, - en keek even raar op toen de tracker het niet meer deed, - maar ik moet eerlijk zeggen dat het na een halve dag wennen een ernorme verbetering is...

enige wat ik nu nog mis is de alt funcies... - het gebeurt nog aleens dat er woordafbraak bijvoorb.... plaats vind - en als je er dan met je 'virtuele' muis overheen gaat krijg je niet te zien wat er had moeten staan... een zeer recent voorbeeld was gister het artikele...

"tomtom plant nieuwe versie voor A.... " - wat dus door mij werd verstaan als Apple (in plaats van android. dat betekende dat ik het artikel pas veel later (thuis) op m'n desktop las.(omdat ik geen iphone heb maar wel intresse in een android phone)
... als ze DAT kunnen oplossen wordt ik iig NOG blijer...

[Reactie gewijzigd door i-chat op 19 augustus 2009 11:22]

enige wat ik nu nog mis is de alt funcies... - het gebeurt nog aleens dat er woordafbraak bijvoorb.... plaats vind - en als je er dan met je 'virtuele' muis overheen gaat krijg je niet te zien wat er had moeten staan... een zeer recent voorbeeld was gister het artikele...
Ik weet niet of dat iets is dat wij op kunnen lossen (behalve dan de titel lelijk laten wrappen). Dergelijke links zijn namelijk wel degelijk voorzien van een title-attribuut met daarin de gehele headline.

[Reactie gewijzigd door crisp op 19 augustus 2009 11:37]

Mijn xperia x1 wordt als Grate D beschouwd, terwijl hij als voorbeeld bij grate B staat.

De resolutie die aangegeven staat is: 176x160, terwijl dat 800x480 moet zijn. Dit is in zowel liggend als staand beeld.

Rom en opera versie zijn defauld.

edit:
Op grade D heb ik een versmalde t.net 'sidebar' aan de linkerkant.
Als ik grade B forceer heb ik die niet meer.

[Reactie gewijzigd door aegis3d op 17 augustus 2009 17:36]

Apart, Opera 9.5 op m'n Diamond wordt gezien als grade A. Heb de site handmatig naar B verlaagd want dat scheelt behoorlijk in laadtijd en scrollwerk. Netjes gedaan tweakers!
Het is handig als je zou kunnen vermelden wat voor device-id je krijgt te zien op de device detect-pagina. Eventueel ook wat voor user-agent je browser doorstuurt.

Dit lijkt me namelijk een bugje in de database die we graag zouden willen fixen :)

@ AgentSmith hierboven: graag hetzelfde ;) Hoewel ik bang ben dat in jouw geval Opera wellicht niet te onderscheiden is van de desktop versie...
Wordt ie in de tekst die er boven staat wel herkent als Xperia?
Feedback over dit systeem is uiteraard welkom. Voor bugmeldingen, bijvoorbeeld over verkeerde browserdetectie, kun je terecht in ons Lieve Devvers forum.
Maar alle onbekende browsers krijgen nu een redirect naar Tweakers.mobi, da's misschien niet zo handig. T.net Photo Poster is er dit weekend behoorlijk op kapot gegaan en ik kan me voorstellen dat er nu nog meer UA's zijn die niet herkend worden en dus bepaalde functionaliteit (login, etc.) niet meer kunnen gebruiken.
Dat is vanochtend reeds gefixed, onbekende browsers/devices worden behandeld als 'desktop browsers' :)
Hm, over het algemeen werkt dat wel goed ja - alleen wordt NetSurf nu herkend als desktop browser (dat is goed, maar dan wel met JavaScript ondersteuning) en laat die browser dat nu net niet hebben.

Voor het overige is het wel degelijk een volwaardige desktopbrowser, maar dan zonder JavaScript-ondersteuning.

Maar goed, als de site een redelijke fallback heeft als er helemaal geen JavaScript begrepen wordt, dan is er eigenlijk weinig aan de hand wat mij betreft...
Maar goed, als de site een redelijke fallback heeft als er helemaal geen JavaScript begrepen wordt, dan is er eigenlijk weinig aan de hand wat mij betreft...
Daar kan je bij ons wel van uitgaan ;) Wij zorgen er altijd wel voor dat de belangrijkste functionaliteit ook zonder javascript werkt. Scripting wordt bij ons als progressive enhancement toegepast, dus als je browser geen javascript ondersteuning heeft zou dat, behalve een paar nutteloze bytes, niets uit mogen maken :)
Wij zorgen er altijd wel voor dat de belangrijkste functionaliteit ook zonder javascript werkt.
Hey Crisp,

Das top, tis alleen wel jammer dat jullie de basis navigatie nog via Javascript doen i.p.v. gebruik te maken van CSS :hover op de li'tjes bijvoorbeeld.

Als je javascript standaard blokkeert (zoals ik via Firefox noscript), moet je b.v. eerst op Archieven klikken om het submenu ervan te laden terwijl de gegevens van het submenu hiervan gewoon in de HTML aanwezig zijn (en dus via li:hover gewoon getoond zouden kunnen worden).

Tevens zie je de sub submenu items helemaal niet welke ook gewoon in de HTML aanwezig zijn (bijvoorbeeld bij, Frontpage -> Over Tweakers.net).

Had het nog een reden om een Javascript menu boven een CSS menu te prefereren? :-)

Zo zijn er nog wel een paar "bugjes" wanneer je javascript uit hebt staan :-)

@artikel
Verder overigens wel een mooie aanpassing zo, ik lees regelmatig het nieuws op me iPhone en ben blij dat het nu een stuk sneller en iets duidelijker is :-) (Grade B wordt bij mij gedetecteerd ter info).

@sapjes
Ik ben webdeveloper en bouw me websites altijd toegankelijk voor zoveel mogelijk gebruikers, rekening houdend met mensen met een handicap (blinden / slechtzienden etc..) en mensen die dus Javascript uit hebben staan (ongeveer 5% volgens statistieken).

Daarom gebruik ik in me main developer browser (Firefox) de plugin noscript waarbij ik standaard alle javascript blokkeer (meer info https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/722 ) en dit alleen activeer voor een website als dit nodig blijkt en ik hem vertrouw.

[Reactie gewijzigd door dotnetpower op 21 augustus 2009 08:24]

Mag ik vragen waarom je JS hebt uitgezet ?
Das top, tis alleen wel jammer dat jullie de basis navigatie nog via Javascript doen i.p.v. gebruik te maken van CSS :hover op de li'tjes bijvoorbeeld.
Omdat het behaviour is en CSS daar niet voor bedoelt is ;) Daarbij kan je met javascript de behaviour veel beter finetunen.

Het is ook niet zo dat de onderliggende items niet toegankelijk zijn, het vergt echter een extra klik. Daarbij, als je de behaviour verplaatst naar CSS dan verplaats je het probleem ook naar devices die geen :hover ondersteuning hebben - sowieso zijn dynamische menu's problematisch voor devices die geen muis-besturing hebben, we willen nog kijken of we daar nog iets met focus kunnen doen.
Ok, mooi. Dat bespaart me een hoop met werk. :)
Klein bugje hier: Opera Mini 4.2 op een Nokia E71 wordt bij de device detect wel herkend, maar geeft een schermresolutie aan van 176 x 160, waardoor hij Grade F wordt. Juiste resolutie moet 320 x 240 zijn. Grade D werkt op het eerste gezicht goed.
Als je daar ook bij kan vermelden welk device-id je precies te zien krijgt en eventueel ook welke user-agent string je browser stuurt dan kunnen we daar een fix voor maken :)
Als je daar ook bij kan vermelden welk device-id je precies te zien krijgt en eventueel ook welke user-agent string je browser stuurt dan kunnen we daar een fix voor maken :)
Bij deze:
 • ID = opera_mini_ver4_sub213212
 • user-agent = Opera/9.60 (J2ME/MIDP; Opera Mini/4.2.14320/554; U; nl) Presto/2.2.0
Opera Mini (versie 4) kreeg onterecht een te laag XHTML support level. Dat heb ik inmiddels lokaal gepatched (moet nog online).

Probleem met de resolutie is dat er geen enkele device identifier in de UA-string terugkomt waardoor de resolutie feitelijk onbekend is en we dus uitgaan van een lage resolutie. Echter met een hogere XHTML support level zou je ook op een grade D uitkomen wanneer we de patch uitrollen :)
Mijn foon is grade D (een Nokia 6210 Navigator), dus hij wordt op zich goed gedetecteerd. Toch moet ik hevig horizontaal scrollen, zelfs als ik m'n em in landscape hou. En scrollen zonder touchscreen is al kut, dus ik vind het geen verbetering.

Het idee is wel leuk, dat wel. Maar ga voor een mobiel apparaat alsjeblieft geen content naast elkaar zetten, maar alleen onder elkaar. Zelfs als de schermresolutie hoog is, blijft het scherm maar een paar inch groot. En dan moet je ervoor zorgen dat je zo efficient mogelijk door de content heen kunt. Scrollen is daar geschikt voor, maar dan wel graag in slechts één dimensie, en het liefst verticaal.

Voor mij dus nog steeds gewoon tweakers.mobi. Die is compacter, VEEEL sneller, en doet precies genoeg. Werkt zelf nog beter dan wanneer ik de E-grade forceer.

Trouwens, als ik de back-knop gebruik op tweakers.net op m'n foon, wordt de pagina opnieuw geladen. Dat maakt de ervaring er ook niet beter op, want dat duurt gewoon enkele seconden, en dat is flauwekul. T.net is daar overigens niet de enige in, 9292 maakt er nog veel meer een potje van. Maar t.mobi heeft dit probleem niet.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 18 augustus 2009 01:33]

Dat heeft te maken met de tracker en andere dynamisch veranderende zaken zoals de reacties en met een bug in ouwere IE's. We willen uiteraard niet dat tijdens het browsen de tracker niet update en/of dat je de nieuwste reacties niet onder een pagina ziet staan.

Toen we een aantal jaren geleden experimenteerden met 304-headers bleek dat de toenmalige IE (6 denk ik) helemaal geen moeite deed om de pagina's te verversen, maar het gewoon altijd uit de cache haalde.

Dus dat hebben we sinds dien maar weer gewoon op "niet cachen" gelaten.
als ik de backspace of back-button gebruik wens ik op de vorige pagina terug te komen, ongewijzigd, anders was ik wel -verder- gegaan naar waar ik eerst ook al was... en als ik wil zien of een pagina is ge-update, dan is er nog F5. (reload dus)

(dit soort gedoe dwingt je ertoe om links -altijd- in een nieuw window / tab te openen, omdat je anders niet meer terug kunt naar waar je was...)

Heel irritant als een website standaard functionaliteit van een browser onderuit haald. Dat zijn wat mij betreft bugs die snel verholpen dienen te worden.

(ja deze reactie slaat grotendeels op de gewone desktop)

p.s. Treo680 correct herkend. (.mobi werkt goed)
We zouden nog kunnen kijken of we voor mobiele devices wat agressievere cacheing kunnen toepassen. Aan de andere kant zou bij een 'back' alle static resources al gecached moeten zijn en zou er hooguit een 10-15KB aan nieuwe data opgehaald hoeven worden.

vwb het scrollen: ik heb in een eerdere reactie al aangegeven dat de handheld stylesheet wat dat betreft nog niet perfect is. Ik overweeg om daar een single-column layout van te maken.
Mja, 10-15KB aan data klinkt weinig, maar het is feitelijk nog steeds teveel. Als ik terugga, dan wil ik gewoon de pagina te zien krijgen die ik daarvoor had, in exact dezelfde staat. Dat is wat er in de history staat en dat is ook wat er geladen moet worden. De pagina exact zoals ik em achtergelaten heb. Dat is wat je verwacht als je door de history navigeert. Als je de nieuwe content wilt laden, moet je gewoon via een link teruggaan (dus "vooruit" navigeren naar de vorige pagina).

Daarnaast is het reuze-irritant om bij elke back knop te moeten wachten. Daarom vind ik t.mobi zo goed werken. Het is SNEL omdat over mobiel internet elke byte telt. Ook over 3G omdat de latency te hoog is.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 18 augustus 2009 23:34]

Op mijn iPhone heb ik aan de rechterkant een dikke grijze balk zitten. Ik denk dat het mooier is om het kleinere scherm volledig te benutten en tweakers.net in de volle breedte te laten weergeven. Aan de linkerkant is deze balk namelijk niet aanwezig. Het onderstaande voorbeeld laat zien wat ik hiermee bedoel. Het OS is trouwens versie 3.0:

http://www.strengholt-onl...os_tweakers/tw_iphone.jpg

[Reactie gewijzigd door Erhnam op 17 augustus 2009 17:09]

Ik denk dat voor de iPhone met z'n handige zoom-functionaliteit een 'B'-grade beter zou zijn (zie ook een reactie van mij eerder). Dan krijg je ook een gecentreerde layout itt de links-georiënteerde 'handheld' layout.
Helemaal mee eens :)

Wel echt goed geïmplementeerd dit, ik ben erg benieuwd naar de instellingen die gebruikers zelf maken.
Zoals GekkePrutser als meldde:
...op de device detect pagina kan je het forceren...
* Givanisovic forceert B-grade op z'n iPhone.

[Reactie gewijzigd door Givanisovic op 18 augustus 2009 08:27]

Same here... het voordeel van het verwijderen van die blak zou ook zijn dat je makkelijker van kolom kunt switchen (dubbeltap op linkerkolom om die de breedte van het scherm te maken, dan als je daar klaar bent een swipe naar links om meteen netjes de rechterkolom te centreren).
Mijn Nokia N79 met Opera 8.65 is Grade A :?
Maar met de standaard Nokia Browser is het Grade D....
Ik was wel meer tevreden met Opera, maar zo'n verschil?
Best kans dat jouw Opera gewoon wordt 'herkend' als de desktop variant (of juist helemaal niet wordt herkend). Wat voor user-agent krijg je te zien op de device detect-pagina en welk device-id kreeg je daarbij?

[Reactie gewijzigd door crisp op 17 augustus 2009 21:37]

Anoniem: 306422
@crisp18 augustus 2009 18:50
Mijn Samsung Omnia word Geclassificeerd als garde D

Dus Mobiele apparaten met lagere schermresoluties en javascript support

Voor apparaten met een resolutie lager dan 600 pixels in landscape wordt de handheld-stylesheet geforceerd waarmee de layout nog iets smaller en minder zwaar wordt. Een voorbeeld van een 'grade-D' apparaat is de Apple iPhone.
Waarschijnlijk is die Opera dan niet goed van de desktop-versie te onderscheiden, Opera's bescheiden user-agent zorgt daar nog wel eens voor. Het staat je uiteraard vrij om via de devicedetect-link een andere grade te kiezen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee