KPN na testen optimistisch over draadloos breedband

KPN wil nog dit jaar beslissen of het telecombedrijf verder gaat met hspa of Wimax voor de uitrol van draadloos breedbandinternet. In heel Nederland zal in ieder geval dekking zijn.

HSDPAHet telecombedrijf doet momenteel testen in Drenthe. KPN heeft hiervoor vier zendmasten uitgerust met de nieuwste apparatuur voor zowel hspa als Wimax. Op basis van de eerste testen durft KPN al te concluderen dat breedband overal in Nederland beschikbaar zal komen – ook in de uithoeken waar nu geen breedbanddekking is.

‘Eind dit jaar zullen we onder andere op basis van de testresultaten een keuze maken voor een van beide technologieën voor draadloos breedband, die vervolgens vanaf 2008 gefaseerd wordt uitgerold’, aldus Eelco Blok, lid van de raad van bestuur van KPN, dinsdag. ‘Hiermee kunnen we consumenten, maar ook het bedrijfsleven vooral in landelijke gebieden helpen om echt breedband te krijgen waar dat nu niet mogelijk is’.

In Hoogersmilde doet KPN nu met dertig eindgebruikers ervaringen op met zowel hspa als Wimax. ‘Deze mensen wonen te ver van de centrale af om via de vaste lijn een breedbandverbinding te kunnen krijgen’, aldus KPN-woordvoerder Marinus Potman. ‘De eerste testen zijn zeer hoopgevend. Deze mensen kunnen nu draadloos bellen en internetten.’

Interactieve televisie via hspa of Wimax zit er overigens voorlopig niet in. Er is volgens KPN te weinig bandbreedte om een goed signaal te kunnen garanderen. De test loopt tot eind september. Hierna zullen de resultaten worden geanalyseerd. Het telecombedrijf hoopt dan ook meer te kunnen zeggen over de behaalde snelheden.

Volgens KPN moeten enkele honderdduizenden huishoudens en vele tienduizenden bedrijven het momenteel nog zonder snelle internetverbinding stellen omdat de afstand tot de telefooncentrale te groot is en er teveel signaalverlies optreedt.

KPN-kantoor Amsterdam

Door Wilbert de Vries

21-08-2007 • 10:08

72 Linkedin

Reacties (72)

72
66
23
5
0
1
Wijzig sortering
HSPA is een verzamelnaam voor HSDPA, HSUPA, EHSPA, HSOPA. HSDPA 1,8mbps is inderdaad al uitgerold in Nederland bij verschillende providers. Bij KPN zijn ze nu aan het testen met HSDPA 3,6 om dit binnenkort uit te gaan rollen, daarna staat HSUPA op het programma en de plannen voor 7,2 en 14,4mbps HSDPA liggen al klaar (hoewel 14,4 nog lastig gaat worden).
Mobiel breedband staat hoog op de agenda op het moment bij KPN.
Het testen in Drenthe is echt mobiel breedband, dus niet mobiel internet. Mobiel breedband gebruikt andere apparatuur.
Anoniem: 112442
21 augustus 2007 11:44
Op basis van de eerste testen durft KPN al te concluderen dat breedband overal in Nederland beschikbaar zal komen – ook in de uithoeken waar nu geen breedbanddekking is.
DVB-T zou ook dekkend zijn toen de analoge TV, publieke omroepen, via de Nozema masten uitgezet werd. (Deze is al sinds eind oktober 2006 uit de lucht en nog steeds geen dekkende DVB-T)

http://www.ad.nl/economie/article512037.ece
Ik vraag me af waar er dan geen dekking van DVB-T is. Hier ontvang ik de publieken 2x, op 27km van Goes en op 50km van Rotterdam.

Dat het volledige pakket niet landelijk beschikbaar is klopt, hier werkt het volledige pakket van geen enkele mast. Dat het niet landelijk met een binnenantenne beschikbaar is klopt ook. Maar dat was geen onderdeel van de afspraak (de hark kon dus helemaal niet van het dak, hij moest alleen anders gericht worden).

Er zijn vast dode hoeken, maar ik kan me niet voorstellen dat die èrg groot zijn, al denk ik wel dat ze groter zijn dan de dode hoeken van analoge televisie (als analoge etherTV die überhaupt had).

De datum van overschakeling was overigens 11 december 2006.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 21 augustus 2007 15:32]

Helemaal correct. Ik heb destijds ook al in een onderzoek geschreven dat dit niet eens dekkend kón zijn eind 2006. De Nederlandse bevolking (die kun je het niet kwalijk nemen) en zijn vertegenwoordiger (die natuurlijk wel) hebben het laten gebeuren.
Er is geen alternatief gekomen voor een belangrijk deel van Nederland.
[ontopic]Ik vraag me af hoe goed de dekking en bijbehorende snelheid daadwerkelijk in de praktijk zijn.[/ontopic]
ik denk dat wimax (ong <20Mbit max haalbaar, 70mbit theoretisch) met toekomst/levensduur/upgradebaarheid boven hspda (ong 7.2Mbit max theoretisch) staat
daarnaast zijn er al redelijk wat HSPA gebruikers, dus dat cancelen kan ook niet zomaar

[Reactie gewijzigd door PyromateNL op 21 augustus 2007 13:44]

Die 20 mbit/s is de totale capaciteit van het air-interface. Er spelen nogal wat factoren mee die de snelheid nog wat verder omlaag halen. Ten eerste moet de capaciteit in een TDD omgeving (waarbij een frequentie wordt gebruikt voor zowel up als download verkeer) worden verdeeld in twee richtingen. Daarbij is het de totale capaciteit van de sector, die je gegarandeerd zult delen met andere gebruikers. Daarbij gaat er potentieel wat capaciteit verloren aan het betrouwbaar maken van het inherent onbetrouwbare medium (de lucht) middels HARQ retransmissies. Daarbij zal een vaste WiMAX CPE fors beter presteren dan ingebouwde radio's in laptops of telefoons. 20 mbit/s zul je zeker niet gaan halen met je laptop....
Let wel, HSPA is geen HSDPA.
HSPA is een verzamelnaam van HSDPA en hsupa, dus weinig verschil.
Anoniem: 197959
21 augustus 2007 10:32
In België is proximus al bijna een jaar bezig met het uitrollen van hsdpa.
Ik hoop dat men in Nederland ook kiest voor hsdpa, want in vele andere landen is er ook gekozen voor hsdpa.
Ik begrijp niet echt goed waarom KPN niet in Belgie een breedband-netwerk uitrolt. De investering zou zich veel beter terugverdienen; we zitten in Belgie immers in een quasi-monopolie markt. Als je als nieuwkomer erin slaag om een monopolie te breken, kan je ongeloofelijk veel poen scheppen!

Maar misschien krijgen ze in Nederland wel subsidie, in tegenstelling tot hier in Belgie ;-).
Lees: HSPA, dit is wat anders dan HSPDA. Dit is al sinds april 2006 beschikbaar toen T-Mobile het in Nederland introduceerde.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201678 op 21 augustus 2007 10:41]

dit is een mooie ontwikkeling ja. maar krijg je neit veel lag als je op een redelijke afstand van een zendmast staat...
voor games lijkt het me niet echt bruikbaar.
al is het ideaal voor vanaf de camping of gewoon internet verkeer.
Lag :?

Voor een satellietverbinding waarbij het signaal omhoog en terug omlaag zo'n 76.000 kilometer af moet leggen is de vertraging ongeveer een kwart seconde.

Dan denk je toch niet dat een paar kilometer door de lucht naar een KPN zender het verschil gaat maken? ;)

Ik zou me eerder druk maken over bandbreedte.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 21 augustus 2007 15:33]

De vertraging ligt wel iets hoger dan 0.25 seconden, zeker als je ook meeneemt dat voordat jij een antwoord hebt de boel minstens 2x omhoog en weer omlaag moet. (verzoek aan server en antwoord). Dan kom je al op 0.5 seconden puur voor de verbinding. Gooi daar nog wat overhead voor oa berekeningen op de server bij, en je komt snel in een onwerkbare situatie voor veel games.

De huidige UMTS verbindingen zijn ook niet bepaald geweldig. Soms zitten hier nog grotere vertragingen op dan via sataliet. Dat komt omdat niet iedere mast direct op het vaste net zit. Ze staan ook met elkaar draadloos in verbinding totdat het signaal bij een (grotere) centrale mast aankomt. Die communicatie levert een flinke vertraging, hoewel deze niet alleen vanuit de natuurkunde te verklaren is.

Het is afwachten hoe KPN dit gaat aanpakken. Zetten ze het op de markt als on-the-road product en breedband voor de mensen die geen ADSL kunnen krijgen, dan zou het me niet verbazen als ze latency niet zo'n issue voor ze wordt. Zeker gezien de kosten om iedere mast op het vaste net te krijgen. (hardware, kabels, vergunningen, toestemming van eigenaar flat, etc)
Zendmasten zijn best wel wijdverspreid in Nederland, dus dat zal het probleem niet zijn. Ik denk dat lag eerder op kan duiken als een zendmast veel verbindingen heeft, bijvoorbeeld in een stad als Amsterdam.

Waarom zou het trouwens niet bruikbaar zijn voor games? Het ligt er maar net aan hoeveel bandbreedte er beschikbaar voor is, zodra dit genoeg is kan je prima gamen. Daarnaast gebruiken de meeste games niet eens zo heel veel bandbreedte hoor...
Euh, een line of sight verbinding is hoe dan ook korter dan een kabelverbinding, en EM-golven gaan door de open lucht zelfs een fractie harder dan over koper en glasvezel. Dus over lag hoef je je niet druk te maken.
allebei fout: hspa is de basis techniek, hsdpa is daar de asymetrische variant van ( meer download dan upload ) en is via tal van providers al beschokbaar.
hsupa is de symetrische variant ( evenveel upload als download ). deze is nu nog niet in NL beschikbaar.
Behalve in het pilotgebied dus...
In heel Nederland zal in ieder geval dekking zijn.

Ik neem we dat we hierna na een bepaalde tijd de leiding nemen met het aantal relatieve breedband gebruikers in de wereld.
In Europa zijn we het (volgens eurostat in 2007), voor de hele wereld durf ik het zo niet te zeggen.
Anoniem: 229792
21 augustus 2007 10:24
oeps dit is een reactie op max
een aantal jaar geleden ging kpn iets met utms masten doen, daar hadden ze geen geld voor en schoot de staat weer geld voor, dat waren een aantal miljarden, en dat geld heeft ook de belasting betaler betaald.
Maar zoals ik al zei, de nieuwe ontwikkelingen zijn goed.
Maar ik vind het 100MB Glasvezel netwerk dat eraan kom in onze woonplaats zeeeeer oke.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 229792 op 21 augustus 2007 10:25]

Dat de KPN iets met UMTS ging doen heeft de staat alleen maar bakken met geld opgeleverd vanwege de verkoop van frequenties. Het waren eerder de omliggende landen die van deze inkomsten iets teruggaven aan hun lokale telecomboeren.
Hele mooie ontwikkeling voor mensen die nog steeds verplicht via een analoog modem op het internet zitten omdat de centrale te ver weg staat. Hopelijk weet KPN dit stukje techniek goed op te pakken en kan binnenkort iedereen profiteren van breedband internet.
Wel jammer trouwens dat er nog een foto in het artikel staat met het oude KPN logo?
Anoniem: 46304
@holoX21 augustus 2007 12:03
Voor anderen ook. Als dit betrouwbaar werkt zonder datalimieten gaan hier alle vaste lijnen er direct uit. Vaste telefoon was toch al overbodig, ik bel alleen mobiel, en dan kan ADSL er ook uit. Ben ik met m'n laptop overal online.
Ach, dat nieuwe logo is toch prut.
(wel toepasselijk. Ik erger me groen en geel en betaal me blauw)

Maar het lijkt me wel enorm gaaf om met je laptopje door nederland te scheuren en overal draadloos internet te hebben zonder het van andere mensen te moeten leechen :P
? Maar dat heb ik allang? Ik heb op m'n vakantie nog regelmatig op de camping en in de auto even zitten chatten met het thuisfront, foto's gemaild, iemand van m'n werk via Skype uitgekafferd en een hele bos eCards opgepikt omdat ik nóg ouder werd.

Ik snap het probleem niet helemaal. Of bedoel je dat je nog niet van UMTS gehoord hebt? Het enige verschil met WiMAX wordt voor het gebruik de snelheid...
Natuurlijk heeft iedereen hier van UMTS gehoord. Maar een ander significant verschil met WiMax is de rekening die aan het eind van de maand in de bus valt: als ik UMTS zou gebruiken zoals ik nu ADSL gebruik, en ik WiMax wil gebruiken, heb ik aan mijn volledige salaris niet genoeg om de rekening te betalen. :'(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee