Ik zeg niet dat wij te goed zijn, maar dat je niet moet investeren in onderwijs als je toch 'dom' productiewerk wil doen. Dat is weggegooid geld.
Heel veel hoogwaardige dingen die we hier maken kunnen ze in China niet maken, omdat ze de kennis en ervaring niet hebben. Die hebben wij wel, zelfs een productiemedewerker heeft met behulp van de know-how binnen het bedrijf waar hij werkt, en de kennis die geïnvesteerd is in de machine waar hij achter staat, een relatief hoog niveau. Wat je nu dus niet moet doen is dingen die ze in China wél kunnen maken (omdat dat relatief weinig kennis vergt) hier proberen te houden. Je kunt dan beter investeren in meer kennis.
Hoe wil je de voorsprong behouden die we hier hebben? Door je geld uit te geven aan het kunstmatig laag houden van de prijs van speelgoedautootjes en bad-eendjes die we hier maken, of aan het ontwikkelen van efficiëntere productiemethodes en betere industriële processen? Je moet juist zaken die weinig kennis vereisen afstoten, want op die zaken lopen ze het snelst in. Wanneer je je gaat bezighouden met investeringen om de achterhoede (qua kennis) van je economie vooruit te duwen loop je een levensgroot risico dat je voorhoede stil komt te staan. Je kunt je geld namelijk maar één keer uitgeven, en als je dat aan de achterhoede doet kan het niet meer naar de voorhoede.
Wat dacht je van de tuinders?
Wat dacht je van de kennis die wij inmiddels verzameld hebben over efficiënte kweekmethodes? Die hebben ze in China niet. En kennis is ook een exportproduct, niet alleen tomaten en kaas.
Daarnaast, wil jij volledig afhankelijk worden van China?
Wil jij volledig afhankelijk worden van autocratische olie-staatjes in het altijd stabiele Midden-Oosten? O, wacht ...