Duitsland gaat kijk- en luistergeld voor pc en mobieltje innen

De Duitse overheid heeft besloten dat vanaf begin volgend jaar kijk- en luistergeld voor pc's met een internetaansluiting betaald moet worden. Ook mobieltjes die over UMTS beschikken worden als een moderne variant van radio en televisie beschouwd, zodat de bezitter in aanmerking komt voor een maandelijkse aanslag van ruim zeventien euro. Particulieren zullen weinig last van de maatregel ondervinden, omdat die de heffing meestal al betalen en er voor extra ontvangstapparatuur geen meerprijs verschuldigd is. Bedrijven met veel telewerkers kunnen echter op een ferme nota van de Gebühreneinzugszentrale of 'GEZ' rekenen, want de belasting is voor elke aparte ontvangstlocatie van toepassing.

Advertentie van de Gebühreneinzugszentrale Ook apparatuur die wel met het internet verbonden is maar geen beeld- of geluidsbestanden kan afspelen, zou voor de heffing in aanmerking komen. Als voorbeeld worden kassa's genoemd, die hun transacties veelal via het internet registreren, en ook een pin-automaat zou voortaan als entertainmentleverancier geteld worden. De Duitse middenstand staat dan ook op zijn achterste benen. Eerder dit jaar kwam de Duitse kijk- en luistergelddienst al in het nieuws toen enkele universiteiten een naheffing van enkele tonnen ontvingen, omdat ze het bestaan van videoapparatuur voor onderwijsdoeleinden niet hadden opgegeven. Die kostenpost zal echter in het niet vallen bij de bedragen die onderwijsinstellingen in het kader van de nieuwe maatregel voor hun vele computers moeten afdragen.

Door René Wichers

Eindredacteur

24-07-2006 • 15:14

71

Submitter: Ateq

Bron: Der Spiegel

Reacties (71)

71
68
36
14
1
15
Wijzig sortering
Dit is wat je noemt een leuke staats schuld sanering...

"Particulieren zullen weinig last van de maatregel ondervinden"

Toch denk ik dat bovenstaande niet zo is. Zodra de middenstand deze kosten moet betalen dan zal deze dit natuurlijk doorbekenen in hun producten.
staatsschuldsanering is één woord
staatsschuldsanering is één woord
En 3x woordwaarde bij Scrabble. What's your point? Dat niet voor iedereen Nederlands zijn/haar "goeiste" vak was? :+
Dit heeft niks met de middenstand te maken.
De heffing is gewoon niet nodig voor particulieren die thuis over het algemeen toch al betalen voor hun televisie. Er hoeft dan dus geen heffing meer extra geheven te worden bij verkoop van bijvoorbeeld een mobieltje.
Wij hebben hier op het werk één televisie staan voor noodgevallen (zoals WK's, EK's en Tour de Francen) die we hier illegaal naar binnen hebben gesmokkeld. Ik ben al jaren bang dat de Nederlandse Kijk en Luistergelddienst hier een inval komt doen en mijn chef meeneemt naar duistere oorden alwaar men hem met klemmen en brandijzers......laat ik me toch weer meeslepen.
Nou daar hoef je niet bang voor te zijn. Om te besparen op de kosten van opsporing van "criminelen" zoals jij, is in Nederland jaren geleden (2000 om precies te zijn) de kijk- en luistergeldbelasting al afgeschaft. Nu betaalt gewoon iedere Nederlander via de gewone belasting mee aan de publieke omroepen. Of je een tv hebt of niet.

Reactie op Tukk16 (een eind naar beneden):
De kabelboeren hebben het slim weten te regelen met de commerciële zenders. De kabelboeren worden betaald door de commerciële zenders voor het doorgeven van hun stations ipv dat ze ervoor betalen. Een paar uitzonderingen (Discovery bijvoorbeeld) daargelaten.
Om te besparen op de kosten van opsporing van "criminelen" zoals jij, is in Nederland jaren geleden (2000 om precies te zijn) de kijk- en luistergeldbelasting al afgeschaft.

Wow, dat was dan zo rond het jaar 6 of wa? ;-)
Beste belastingdienst,

Ik betaal jou graag kijk- en luistergeld, als jij een mannetje stuurt dat de ARD op mijn kassa's kan toveren.

Groet,
Albert.

:+
Of ze willen de kenniseconomie de nek omdraaien of ze hebben enorme tekorten t.g.v. HARZ IV die ze op geen andere manier meer aangevuld krijgen.

Ik heb wel een tip voor "Die Deutsche Behoerden":
Denk eens na over de invoering van BPM: daar is bij jullie echt nog wel wat geld te halen....
Een ander voordeel voor de Duitsers is dat zij voor hun kijk en luistergeld ook gratis DVB-T uitzendingen kunnen bekijken. Waar wij daarentegen moeten betalen voor het bekijken van de DVB-T uitzendingen die Nozema (voormalig staatsbedrijf) via Digitene uitzendt.

Verder vraag ik me ook af of de Duitsers ook +/- 15 euro voor hun kabelabonnement moeten betalen??
Kijk- en luistergeld moet je betalen op ogen en oren, niet op apparatuur! :)
Anoniem: 64607 24 juli 2006 18:37
Ik woon dus in Duitsland en ik geloof dat als bedrijven GEZ moeten betalen per aansluiting dat de regering behoorlijk wat weerstand kan verwachten. Het bedrijf waar ik werk heeft ongeveer 2.500 werkplekken met elk een internetaanlsuiting. Geen van die werkplekken is ingerricht om televisie te kijken, laat staan dat video-streaming überhaupt mogelijk is. Ik denk dus niet dat het bedrijf op die GEZ zit te wachten.
En ik maar denken dat onze overheid van de ratten besnuffeld is..... (hoewel die 17 euro al weer mooi weggestreept kan worden met het verschil in benzineprijs tussen D en NL en mijn maandelijkse verbruik...)
duitsland heft ook geen thuiskopie heffing op dvdrs en cdrs enzo.
dus dat valt ook weer in het niet ;)
Anoniem: 150093 @Razwer24 juli 2006 15:45
Duitsland heeft wel degelijk een heffing om de 'verloren winst' door het kopieren terug te winnen. Alleen betaal je die in Duitsland niet per media (DVD/CD etc) maar bij het kopen van een computer: je betaald éénmalig een bedrag van ongeveer 10 of 15 euro.

Aangezien de heffing per DVD/CD 30 of 40 cent is, is het dus het slimst om je pc in Nederland te kopen en je schijfjes in Duitsland :+
Volgens mij ook op media, een dvd heeft een heffing van ong. 6 cent dacht ik.
Om precies te zijn 3 euricent heffen ze, scheelt dus 22 euricent per cd/dvd.
Volgens mij heeft Duitsland wel zo'n heffing maar is hij lager.
Het kijk- en luistergeld is al enkele jaren afgeschaft in dit apenland, toch 1 positief iets.
Nee hoor, je betaalt het nu alleen via de belasting. Dat scheelt werk, want je hoeft niet meer te controleren of er een tv of radio aanwezig is. Iedereen betaalt gewoon mee, of hij nu gebruik maakt van de publieke omroep of niet.
Bij ons betaal je dus gewoon kijk en luistergeld ook al heb je niet eens een tv of een mobiel met UMTS. Hmm, het kan dus nog erger ... |:(
Het is tegenwoordig een component van de belasting die je betaald.

spuit 11
hoe zorg je er voor dat je land achter loopt...
Denk je dat dit de mensen zou stoppen hun PC aan het internet te koppelen?
Ik denk dat dit gewoon cashen is voor de Duitse schatkist.... het zal niet lang duren voordat dit door de europese gemeenschap allom geaccepteerd wordt.... en als voorbeeld wordt genomen.

"ja maar de Duitsers doen het ook al, en wij als (vul naam land in) kunnen niet achter blijven"
:+
Men denkt wel 2 keer na als men een leuk nieuw UTMS toestel ziet staan..
Je betaald maar 1x kijk en luistergeld. Dus die particulier zal dat toestel wel kopen (heeft thuis toch wel iets waarvoor hij kijk en luistergeld betaald). En probeer als bedrijf tegenwwordig maar eens een toestel te vinden waar je niet het internet mee op kan :).

In Duitsland kan dus een markt ontstaan voor mobieltjes zonder enige internet functionaliteit ;).
Anoniem: 155283 @geez25 juli 2006 09:51
Nee nee, je betaald dus niet een eenmalige bijdrage.
... zodat de bezitter in aanmerking komt voor een maandelijkse aanslag van ruim zeventien euro.
Maar goddomme zeg, 17 euro per maand. Die Duitsers hebben wel meer van die belachelijk hoge maandbedragen (bankrekeningen en ziektekosten). Je moet toch echt elk jaar je Mercedes naar Nederland exporteren wil je niet failliet gaan :+
Het zal de technologische vooruitgang van het duitse volk toch enigszins afremmen hoor, ik kan me inbeelden dat gezinnen die het minder breed hebben toch al twee keer gaan nadenken over een internetaansluiting als deze kost er dan nog eens bijkomt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.