Opus wint kort geding tegen Stichting Thuiskopie

Internetwinkel Opus Supplies heeft in kort geding een overwinning op Stichting De Thuiskopie geboekt: de leverancier van blanco cd's en dvd's hoeft haar klanten geen thuiskopievergoeding te berekenen. In tegenstelling tot wat De Thuiskopie beweerde, vond de rechter wél dat Opus een in Duitsland gevestigd bedrijf is, en dus niet aan de in Nederland verplichte heffingen hoeft mee te werken. Het exploiteren van mazen in de wet is niet verboden, aldus het hof. Bij twee eerdere rechtszaken, tegen Arenca en Storpro, oordeelde de rechter nog wel dat ze formeel in Nederland gevestigd waren.

Cd-/dvd-spindel (leeg) De heer Beemsterboer van Stichting De Thuiskopie laat weten de uitspraak 'teleurstellend en vanuit ons perspectief niet correct' te vinden. 'Deze slag is voor Opus, maar er komt een tweede slag, en desnoods een derde. Wij zullen ons eerst beraden, maar we gaan vrijwel zeker in beroep.' Op de vraag wat de stichting doet als de uitspraak in beroep gehandhaafd blijft, antwoordt hij: 'Als Opus volgens het in de Nederlandse wet bepaalde niet als importeur gezien kan worden, dan is iemand anders dat.' Hij sluit dan ook niet uit dat de stichting de klanten van Opus op de korrel zal proberen te nemen: 'Dat is dan een logische volgende stap.' Opus was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Door René Wichers

Eindredacteur

16-09-2005 • 16:58

69

Reacties (69)

69
69
39
26
5
22
Wijzig sortering
De grap is heel simpel.
Als Ik iets bestel uit duitsland en het word voor tot mijn deur geleverd.
Dan valt het onder vrij verkeer van goederen.
De koop is immers in een ander EU land geschied.
Dit geld zelfs voor VUURWERK als ik vuurwerk koop dat europees is goed gekeurd in duitsland en laat het brengen in de periode dat je het in NL mag hebben
kunnen ze je niks maken.
Je koopt het immers direkt van de winkel , net als dat je het bij de winkel om de hoek zou doen.
Dit is precies wat vrij verkeer van goederen doet.
Dat in NL een nationale heffing is is dan jammer.
Dat is het zelfde als wel een heffing in Amsterdam maar niet in rotterdam.
de grens is immers Europa met de plaats Nederland.
Als je het in NL van eigenaar doet verwisselen of al heb op[geslagen wegens goedkopere verzendkosten dan is de NL wet wel van toepasing!
Maar bezit van bijv. vuurwerk dat in Belgie is goedgekeurd kan wel verboden zijn in Nederland! Dus er is vrij verkeer van goederen, maar bezit staat daar los van.
Immers, in NL gekochte wiet valt volgens je redenatie onder vrij verkeer van goederen als je het van Nederland mee naar Frankrijk neemt, maar in Frankrijk mag je het niet bezitten (in NL officieel ook niet, het wordt wel gedoogd bij bepaalde hoeveelheden, maar das weer een heel ander verhaal). Dat geld ook voor vuurwerk lijkt me.
Hoe het dan weer zit met bezit van schijfjes waarover geen thuiskopievergoeding is betaald weet ik niet.
Edit: Maar volgens mij hebben schijfjes zonder thuiskopie-accijns geen Europese goedkeuring zoals het vuurwerk waar je het over hebt.
2e edit: Uitsluitingen van vrij verkeer van goederen:
Geconsolideerde versie (Nice) van het verdrag tot oprichting van de Europese gemeenschap, Titel 1, hoofdstuk 2, artikel 30:
(De bepalingen van de artikelen 28 en 29 vormen geen beletsel voor verboden of beperkingen van invoer, uitvoer of doorvoer, welke gerechtvaardigd zijn uit hoofde van) bescherming van de... ...openbare veiligheid... ...het nationaal artistiek historisch en archeologisch bezit of uit hoofde van bescherming van de industriële en commerciële eigendom. Deze verboden of beperkingen mogen echter geen middel tot willekeurige discriminatie noch een verkapte beperking van de handel tussen de lidstaten vormen.
Daar heb je het al! Is kopie-accijns bescherming van commercieel eigendom en nationaal artistiek historisch bezit, of verkapte beperking van de handel?
En je ziet dus al, vuurwerk valt helemaal niet onder vrij verkeer van goederen, omdat "artikel 28 / 29 (vrij verkeer van goederen) geen beletsel zijn voor verboden uit hoofde van de openbare veiligheid".
Anoniem: 52621 @kidde17 september 2005 19:17
Lege media valt er niet onder, lijkt mij.
Lege media is geen commercieel eigendom, want JIJ bent de eigenaar als je dat betaald hebt.

Wel als je het over films of muziek hebt, want als je de film of muziekalbum kopt, dan koop je alleen het schijfje, maar je wordt niet de eigenaar van de film of album zelf.
En welk recht denkt de stichting te hebben het klantenbestand van een duitse winkel te raadplegen? Dat wordt lastig klantjes pakken...
'Als Opus volgens het in de Nederlandse wet bepaalde niet als importeur gezien kan worden, dan is iemand anders dat.' Hij sluit dan ook niet uit dat de stichting de klanten van Opus op de korrel zal proberen te nemen: 'Dat is dan een logische volgende stap.'
Jae, biemsterboer hier... luuster,

we pakk'n de mercedes en wie gaen 'ns op 'ne middag teugenover Opus (#*#!#*!$!!!) staen,

dan pak'n we de verrekieker en skrijv'n 'ns mooi al die neuderlandse numm'rplaet'n op.

miene zwaeger ben zo'n autodealer dus die adress'n koom'n d'r ook wel.

en dan pak ek ze!!! want betael'n zull'n ze, da geboefte! 60 euros per 100 deuvehdeu skieven... ik laet me de khaes niet van't brood eet'n!
Misschien kan iemand met meer kennis hierover iets zeggen. Maar moet je als bedrijf of als groot-bedrijf niet een bonnetje oid hebben dat je die vergoeding hebt betaald. Als er dan een inval oid is en ze kunnen niet aantonen dat ze die in "nederland" hebben gekocht..
Wat ik vandaag ander verdomde interessant nieuws vond wat met de stichting Thuiskopie te maken heeft is dit (schaamteloos gecopy/paste van GS):
Stichting Thuiskopie is Stichting Heler
Stichting de Thuiskopie, de stichting die namens de overheid de heffingen op kale cd-roms en dvd's int, verkoopt stiekem in beslag genomen blanco media door. Volgens het tijdschrift PC Active neemt de particuliere speurhond regelmatig partijen ongebrande dvd's in beslag om ze via de achterdeur met dikke winst van de hand te doen. De stichting geeft dit inmiddels toe. Dat dit illegaal is boeit de 'Brein van de cd-roms' niet. Dankzij gebrek aan internet- en technologiekennis bij de overheid spelen dergelijke stichtingen al jaren lang 'eigen koninkrijk'. In beslag genomen handel is eigendom van de staat en mag alleen via de Dienst Domeinen van de hand worden gedaan. Trouwens, wie verstandig is, koopt cd-r's en dvd's in Duitsland. Dit is veel goedkoper en je ontloopt zo zelfsubsidiërende organen als Thuiskopie.

zie ook -> http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/007726.html

Aan de ene kant Opus sue'en, en dan zelf zoiets flikken, hoezo boter op je hoofd :z
Jazeker domme zaken.

Ik ken verschillende artiesten die zich niet in dit wereldje willen ophouden en hun muziek gewoon gratis aanbieden.

Kijk dat jij niet zo vrij kunt denken is jouw fout, maar daarmee beweren dat iedereen die niets afdraagt steelt?!?
dat gaat wel heel ver.
Het brood uit de mond stoten heb je zelf veroorzaakt, door met zulke dinousaurissen in zee te gaan.
Ga gewoon met de tijd mee, als jouw muziek goed is, kopen mensen toch wel de cd en als je slim bent verkoop je die zelf via internet, hou je er meer aan over dan via een platenmaatschappij.

Ongelofelijk, dat er nog artiesten zijn die zich zo afhankelijk opstellen.
Dit is dus pertinente lulkoek als muziek goed is kopen mensen het over het algemeen dus juist niet.
Mensen kopen de grootste gemene deler en de meest commercieel gepromote rotzooi.
Er kijken tenslotte ook meer mensen naar Talpa dan naar de VPRO welke laatste toch echt onmiskenbaar betere kwaliteit levert.
Als een artiest niet wenst te conformeren mag volgens jou dus zijn gedachtengoed gestolen worden.
Dinosaurussen moeten ook eten.
Trouwens waarom denk je dat BREIN aan alle kanten gesteund wordt.
Ik zal je zeggen BREIN gaat deze strijd gewoon winnen.
Mensen als jij kunnen nog zo hard schreeuwen daarmee verbloem je toch echt niet je gebrek aan kennis omtrent dit onderwerp.
De kern is eigenlijk dat je gewoon te beroerd bent om te betalen omdat je niet begrijpt waarvoor je betaald.
Dat jou muziek blijkbaar niet verrassend/vernieuwend/prettig/interessant genoeg is om te verkopen wil zeggen dat wij een solidariteitstax moeten betalen? Zoek een ander beroep, ben je zeker van je inkomen.
Maar dat wil je natuurlijk niet, want je volgt je "roeping", je "drive". En wij moeten jou daar allemaal voor betalen, want jij brengt ons cultureel zoveel vooruitgang dat je gesubsidieerd moet worden.

:r

En ik zeg: eigen schuld; als je artiest wordt weet je waar je aan begint. Als je in een garage optreedt vang je op één avond waarschijnlijk meer dan dat je het hele jaar uit de cd-verkopen vangt. Dus wees niet zo lui en ga zaaltjes lastig vallen. Heb je misschien ook nog een beetje plezier van de interactie met het publiek.
Het schijnt dat de stichting Thuiskopie, die de gelden van de heffingen op CDR/RW en DVDR/RW int en verdeeld, zelf totaal geen openheid van zaken wenst te geven hoe zij de gelden verdelen, wat hun eigen kosten zijn, welk deel er naar de artiesten gaat.

Zolang een dergelijke stichting die zoveel misplaatst moraalridder-gedrag zelf absoluut niet van plan is om ook maar enige duidelijkheid te geven, hebben ze (wat mij betreft) totaal geen recht van spreken.....

Deze gasten zijn pas schijnheilig :/
Het schijnt dat de stichting Thuiskopie, die de gelden van de heffingen op CDR/RW en DVDR/RW int en verdeeld...
Dat is inderdaad zo, dat betaal je verplicht voor elke CD en DVD die je koopt.

Zoveel ben je daaraan kwijt:
http://www.cedar.nl/thuis...-gebruikers.html#tarieven

Stel nou dat je al je Word en Excel documentjes op Cd's wilt branden, dan betaal je 14 cent per CD aan stichting Thuiskopie. Maar waarom zouden artiesten vergoeding moeten krijgen voor jouw documentjes die je zelf hebt gemaakt? Dat vind ik dus het meest kromme :(
Ach, 14 cent per CD is bijna niks, stel dat je op de helft van je CD's kopieen van muziek en films brandt en op de andere helft eigen documenten, dan kost dat je dus 28 cent per CD. Als het niet de helft, maar op 1 van de 4 CD's werk van anderen brandt kost het nog steeds maar 56 cent per CD. Ook nog bijna niks. Maar dan wil ik ook geen gezeur hebben als kopieerbeveiligingen en een gillende stichting Brein. Ik wil er best voor betalen, maar dan ook verder geen gezeik.
"zijn" word documentjes is een slecht voorbeeld. Ik heb een tijdje een stage gelopen op een grote onderneming met meerdere vestigingingen. Het is echt ongelofelijk wat voor een hoeveelheid cd's er doorgaat. (Een postorderbedrijf, grote hoeveelheden foto's stuur je niet zo per mail).
Heeeeeeeeel erg krom geredeneeeeerd!! Of je bent nog heel jong :)
vb: 1986 buskaartje: ach die 14 ct hoger dat valt wel mee -> kijk wat een zonekaart nu kost.
huur 1950: 3 gulden: ach het is maar 14 ct hoger. Kijk wat je nu betaalt aan huur!!

Moet ik nog meer schrijven?
Voor zover ik weet kunnen bedrijven die hun CD's aantoonbaar gebruiken voor eigen documenten de vergoeding terugkrijgen.
Die paar cent is denk ik om de werkelijke controle te ontwijken en iedereen een deel betaalt net als het Nederlandse zorgstelsel.

Vreemd is wel dat bv. grootgebruikers zoals computerfabrikanten die bv. hun eigen restore CD's maken niet die kosten kunnen terug halen.
Lijkt me toch een beetje moeilijk worden. Het staat nederlanders vrij producten in het buitenland te kopen en deze mee te nemen naar Nederland. Als ik in duitsland producten koop betaal ik in duitsland BTW en klaar. Als ik in Duitsland DVD/CD's koop betaal ik daar geen kopieerheffing :D
Lijkt me stug dat een rechter me dan zou aanzien als importeur.
Kortom lijkt me dat het gat in de wet zometeen zo groot is, dat de heffing niet meer geheven kan worden. Net zoals dat met de heffing op LCD panels onlangs gegaan is.
Helaas voor je werkt het toch niet helemaal zo. Theoretisch moet je gewoon netjes bij de douane de spullen aangeven die je in het buitenland hebt gekocht en importeert naar Nederland.

Hetzelfde geldt voor sigaretten. Je mag geen onbeperkte hoeveelheden sigaretten uit een ander land mee over de grens naar Nederland nemen. Dit is accijnsontduiking. In (zeer) kleine aantallen wordt dit over het algemeen wel toegestaan, één slof sigaretten mag je best meenemen. Maar zodra het een doos is wordt er wel degelijk geprotesteerd. In principe is deze CD-heffing precies hetzelfde.
Hmm, iets met vrij verkeer van goederen binnen de EU???
Nieuwe regels voor het goederenverkeer gaan onder meer over de afwikkeling van de fiscale controles (BTW en accijnzen): deze controles vinden bij de ondernemingen zelf plaats (voor de BTW) of bij de erkende entrepots (voor accijnsproducten).
http://www.eu.nl/netherla...rkeer_goederen.htm#inhoud

Anders had ik nu enkele hectoliters bier in huis gehad...
Beetje kinderlijke reactie van Stichting De Thuiskopie. Komt er op neer dat er sowieso iemand zal moeten betalen, daarbij alle doelen uit het oog verliezend.
maar juist omdat dit een stichting is kunnen zij zeer lang rechtzaken rekken die voor veel bedrijven (misschien Arenca & Storpro) het niet kunnen betalen om zo'n rechtzaak te beginnen. zoals stichting thuiskopie ook al aangeeft gaan ze in beroep en misschien nog een keer. veel bedrijven is zoiets duur. tevens dan nog eens te proberen regeren met een schrikbewind maakt het er natuurlijk niet beter op voor de meeste mensen. toch ergens hoop ik dat het tot het hoog gerechtshof komt en dat zij in Opus voordeel oordelen en dat vervolgens Opus massaal reclame gaat maken in NL en zo stichting thuiskopie uitschakelt. tevens zou ik ook graag zien dat de EU dit soort stichtingen eens gedegen de kop in slaat. met name in NL kennen we heffingen die we elders in de EU niet kennen.
Voor zover ik weet kun je in het Nederlandse rechtssysteem maar 1 keer in hoger beroep gaan.
In bijvoorbeeld de VS kun je oneindig door blijven gaan.
Het ameikaanse systeem is enorm ingewikkeld omdat men daar met hoven op verschillende niveau's zit (federaal, nationaal, ...) en je kan het daar zeer lang rekken, maar ook niet oneindig
In bijvoorbeeld de VS kun je oneindig door blijven gaan.
Zelf in de VS is er een limiet hoeveel keer je in beroep kan gaan. Je hebt eerst de regional rechtbanken, dan gaat dat langzaam het trapje omhoog tot men bij de hoofgerechtshof uitkomt. Verlies je daar, is gans je zaak eraan, want als zij ja of nee zeggen, dan is het meestal gedaan. Maar, het kan ook dat een hogere rechtbank, de zaak weer terugsmijt naar een lagere rechtbank, om daar te herdoen. Om bij de hoogste rechtbank uit te komen moet je een grondige zaak hebben want zij aanvaarden niet alles wat op hun rooster komt ( meesten word rejected ).

Maar er is idd een limiet aan. Jammer genoeg duurt het per rechtbank jaren meestal, tegen dat je aan de hoogste rechtbank geraakt, ben je al zoveel jaren verder, dat het lijkt alsof je kan blijven in beroep gaan. Maar dat is niet zo.
Even nagezocht, en dit was een kort geding, wat dus diende voor de rechtbank (Den Haag) met een enkelvoudige kamer.
Thuiskopie kan in beroep gaan bij het gerechtshof, wat een meervoudige kamer is, en als ze dan nog niet blij zijn, kunnen ze in cassatie gaan bij de hoge raad, die kijken alleen of de wet goed toegepast is, maar niet inhoudelijk naar de zaak. De hoge raad kan het vonnis bestendigen, en dan is het het einde, of het vonnis vernietigen en de zaak overnieuw laten doen bij een 'aangrenzend' (ander) gerechtshof.
Als ik dan goed tel kunnen er volgens mij nog maximaal drie rechtzaken volgen (hoger beroep, cassatie, en als het vonnis weer vernietigd word, opnieuw bij een ander gerechtshof), dus de strijd kan nog even duren.
Zolang er echter nog geen uitspraak van het gerechtshof is, geld de uitspraak van de rechtbank ('uitvoerbaar bij voorraad', deze uitspraak dus), dus voorlopig kan je via Opus nog schijfies zonder thuiskopie-vergoeding kopen (Hamsteruhhh!!!! ). 8-)
Is het ook niet mogelijk nog in beroep te gaan bij de europese hoge raad?
Je hebt 2 Europese hoven. Van justitie en van de rechten van de mens.

Bij de eerste kan je zelf niet heenstappen, die dient alleen als vraagbaak voor rechters enzo.
Bijna alle rechtsgangen kennen een (hoger) beroep systeem. Hieronder heeft kidde netjes aangegeven hoe dat voor dit kort geding werkt. In de VS kun je ook niet oneindig in beroep gaan tegen een uitspraak, hun systeem eindigt voor de meeste zaken bij de Supreme Court.

In strafzaken geldt dat je maar één rechtsgang (dus strafzaak incl hoger beroep en cassatie) kunt doorlopen voor hetzelfde feit. Je kunt dus niet twee maal aangeklaagd worden voor hetzelfde feit.

Voor civiel recht - en daar valt het kort geding onder - geldt die beperking niet. Je moet alleen niet met exact dezelfde claim bij de rechter komen zonder nieuwe inzichten of nieuwe informatie, want dat is misbruik maken van het systeem. Maar stel dat de Stichting nieuwe informatie krijgt die een ander licht op de zaak werpt, kan gewoon een nieuw kort geding volgen.
@ martijnvanegdom

Hoe kan dit nou op Europees niveau gaan spelen? Het gaat hier om een wet in Nederland, die dus alleen hier in Nederland geldt en niks met Europese wetten en regelgeving te maken heeft.
Klopt, behalve dat precies dezelfde trits ook nog mogelijk is in een bodemprocedure. Een kortgeding leidt nl. slechts tot een "voorlopige voorziening". Het is dus geen definitieve uitspraak, maar een uitspraak die je vraagt in "spoedeisende" gevallen. Dat is hier blijkbaar het geval.

In een kortgeding krijg je snel een uitspraak, maar de rechter neemt er dan ook minder tijd voor. In een bodemprocedure krijg je een definitief oordeel, maar dat kan veel meer tijd kosten. Je kan zelfs een bodemprocedure starten terwijl je nog met de kortgedingprocedure bezig bent.

In de praktijk wordt vaak slechts een kortgeding gevoerd omdat het snel en relatief goedkoop is. Als beide partijen zich neerleggen bij de "voorlopige voorziening" zal het dan effectief de uitslag zijn.

In dit geval kunnen ze dus 6 uitspraken krijgen (afgezien van de doorverwijzing door de HR naar een nieuw Hof) in Nederland en kan ook het EU Hof in Luxemburg er een uitspraak over doen (waar dit overigens zeker materie voor is). Ben je overigens wel tenminste 5 jaar en veel geld verder.

*edit* Het gaat hier over EU regels, om te beginnen al het EU verdrag. Dit stelt dat er vrij verkeer van goederen dient te zien tussen de EU landen. Een heffing als deze zou een "maatregel van gelijke werking" (verkeers belemmerende maatregel) *kunnen* zijn. Maar er zijn wel meer dingen te verzinnen waar dit grensoverschrijdende geval raakvlakken heeft met EU-recht. Uiteindelijk komt tegenwoordig zeker de helft van onze regels uit Brussel...
hij reageert als Skeletor aan het einde van een He-Man aflevering:

"I'll get you!!! Even if it would take an eternity! Mwuhahahaaaaaa"
Het gekke is dat niemand He-Man herkent, terwijl hij gewoon Prince Adam is na een zonnebank. Clark Kent heeft tenminste nog een bril op.
En zelf maar de zaak bedotten door in beslag genomen media door te verkopen!
http://www.webwereld.nl/articles/37316
:r
Haha, schijt op Thuiskopie, goed voor ze!

Die apen zijn net zo erg als BIGgetje, noBREIN en dat andere zielepoot BUurMA-STEMnee.

troll here I come }>

btw, Opussupplies is echt een topzaak. Ik heb altijd al daar me cd/dvd spullen gekocht en zal het in de toekomst ook blijven doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.