Nee, dat gebied is nog steeds grijs.
In geval van WiFi zit je nog steeds met hetgeen we in
Geneve Rome hebben getekend waartoe de vrijheid van ontvangst behoort. In dit geval zijn er dus 2 stukjes wet zoals zo vaak in strijd met elkaar waarbij uiteindelijk maar 1 persoon is die kan zeggen wat er geldt en dat is de rechter. Het feit zit hem hier in het technologische aspect waarbij je geen invloed kunt uitoefenen. Zodra de computer een WiFi netwerk ontvangt (en dat mag dus vanwege die vrijheid van ontvangst) krijg je een heel technisch verhaal wat daaronder ligt en die ervoor zorgt dat een computer met een netwerk verbindt en in dat netwerk wordt opgenomen. Als gebruiker zijnde kun je hier helemaal niets aan doen. Je hebt overigens voor dit technische aspect kennis van zaken nodig en dan kom je al snel uit bij mensen die een ICT opleiding volgen. Buiten het feit om dat een aantal zaken gewoon keihard in het systeem zitten en welke ook conform diverse netwerkstandaarden zijn. Het zijn dus essentiele onderdelen om te zorgen dat een netwerk werkt. Het is vaak zo dat mensen een wifi router er neer gooien zonder ook maar 1 instelling te veranderen. In die configuratie staat het wifi deel wagenwijd open en is er een DHCP server actief. DHCP werkt vrij simpel: je blehrt dat je DHCP shit wil en de DHCP server geeft daar gehoor aan. Je krijgt in dit geval de DHCP shit van de DHCP server die het snelste reageert. Zo werkt die DHCP techniek en daar kun je absoluut niets aan doen.
Als de AP open staat maar de DHCP server is uitgezet dan zou het strafbaar kunnen zijn. Het probleem is hier echter dat de user kennelijk wel genoeg kennis had om de DHCP server uit te zetten en dat je dus redelijkerwijs kunt aannemen dat de kennis om een AP te beveiligen ook in huis is. In dat geval zou je er dus op aan kunnen sturen dat de heer Van Barneveld moetwillig in de val is gelokt, er is dus uitsprake van uitlokking. In dat geval zijn beiden strafbaar.
Met WiFi heb je in hedendaagse operating systems het probleem dat ze graag een zero configuration willen hanteren. Dat houdt dus in dat zodra je je WiFi aanzet je meteen gaat lopen connecten naar de sterkste WiFi netwerk en vaak ook naar de eerste de beste open WiFi netwerk. Je kunt hier dus de user niet op aanspreken omdat het technisch zo werkt en dit niet te veranderen is, op geen enkele manier (althans, voor de user, je zult het hele verhaal in het OS opnieuw moeten opzetten).
In hoeverre kan bij WiFi dus nog sprake zijn van computervredebreuk? Eigenlijk niet, zeker niet als je op technisch niveau gaat kijken en ziet dat een user hier helemaal niets aan kan veranderen. Het is echter niet glashelder of dit ook daadwerkelijk zo is en dus is de rechter de enige die hierover een uitspraak kan doen. Grijs gebied is het dus nog steeds en zal het ook zo blijven, al was het maar vanwege 2 conflicterende onderdelen van de wet (vrijheid van ontvangst vs. computervredebreuk).
Jouw citaat wijst daar ook op. Er staat letterlijk dat minister Donner niet wil toezeggen dat het openbaar ministerie alleen tot vervolging van computercriminaliteit overgaat wanneer het om beveiligde computers gaat. Dat wil dus zeggen dat het OM je zou kunnen vervolgen wanneer de boel niet beveiligd is maar dat ze het evengoed ook kunnen laten. Het is dus niet duidelijk wat het OM zal doen in zo'n geval en daarmee wordt dus de onduidelijkheid in stand gehouden.Als je ook kijkt naar wat de wijzigingen zijn zul je zien dat het uiteindelijk aan de rechter is om het te bepalen aangezien het niet expliciet in de wetstekst staat.
D
Artikel 138a wordt als volgt gewijzigd:
1. Het eerste lid komt te luiden:
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de
vierde categorie wordt, als schuldig aan computervredebreuk, gestraft hij
die opzettelijk en wederrechtelijk binnendringt in een geautomatiseerd
werk of in een deel daarvan. Van binnendringen is in ieder geval sprake
indien de toegang tot het werk wordt verworven:
a. door het doorbreken van een beveiliging,
b. door een technische ingreep,
c. met behulp van valse signalen of een valse sleutel, of
d. door het aannemen van een valse hoedanigheid.
2. Het tweede lid komt na «computervredebreuk,» te luiden: indien de
dader vervolgens gegevens die zijn opgeslagen, worden verwerkt of
overgedragen door middel van het geautomatiseerd werk waarin hij zich
wederrechtelijk bevindt, voor zichzelf of een ander overneemt, aftapt of
opneemt.
3. In het derde lid, onderdeel a, wordt het woord «zich» vervangen door:
zichzelf of een ander.
De 4 genoemde vormen waarbij er sowieso sprake is van binnendringen zijn zaken die nu ook strafbaar zijn. Het verbinden met een open WiFi netwerk waarbij het niet gewenst is valt onder geen van de 4 genoemde vormen.
Er is geen sprake van het doorbreken van beveiliging (er is geen beveiliging daarom is het ding ook open), er is geen sprake van een valse hoedanigheid, sleutels of wat dan ook (WiFi wordt aangezet en hij verbindt meteen) en er is ook geen sprake van een technische ingreep omdat dit gewoon zo in het OS zit. De gebruiker heeft hier dus geen enkele invloed op. Dan komt het uiteindelijk aan of de heer Van Barneveld dit bewust heeft gedaan of niet en hij geeft al aan dat dit onbewust is gebeurd. Hij kon door de bomen het bos niet meer zien en kon dus ook niet meer het onderscheidt maken van een open AP die gewenst open staat of die ongewenst open staat. De rechter moet uiteindelijk bepalen of dit genoeg is om Van Barneveld te veroordelen of vrij te spreken. Daar is het allemaal te vaag voor.