Het Duitse gerechtshof van Karlsruhe heeft beslist dat bezitters van wifi-routers verplicht zijn hun draadloze netwerk te beveiligen. Ze hoeven echter geen schadevergoeding te betalen als ze dit niet doen en er illegaal bestanden worden gedeeld.
De rechtszaak ging over het downloaden van het Duitse nummer 'Sommer unseres Lebens'. Dit gebeurde in 2006 via een draadloos netwerk, zonder dat de eigenaar van de router hier weet van had, aangezien hij op vakantie was. Voor toegang tot het netwerk was een wachtwoord nodig, maar dit was het standaard-wachtwoord van de router, dat bij velen bekend is. De klager eiste een schadevergoeding. In eerste instantie stelde de rechter van Frankfurt de klagende partij in het gelijk, maar in 2008 werd in hoger beroep anders geoordeeld.
Het gerechtshof in Karlsruhe heeft zich daarop opnieuw over de zaak gebogen en woensdag bepaald dat 'ook private internetabonnees verplicht zijn ervoor te zorgen dat hun wlan-aansluiting door passende beveiligingsmaatregelen zijn beschermd tegen inbreuk op auteursrecht dat door onbevoegden kan worden gepleegd'. De gebruiker moet zelf een wachtwoord instellen en mag niet op de standaardinstellingen vertrouwen.
Die gebruiker is echter niet verplicht de laatste beveiligingstechnieken bij te houden volgens het Gerechtshof. Zelfs als iemand voor het sterk verouderde en eenvoudig te kraken wep kiest, voldoet hij aan de verplichting. Als het netwerk open blijft staan en onbevoegden auteursrechtelijk beschermde bestanden delen, kan de rechthebbende bovendien maximaal een vergoeding van maximaal 100 euro vorderen voor juridische kosten. De netwerkbeheerder hoeft geen schadevergoeding te betalen, aangezien hij geen dader is, oordeelde het gerechtshof. In 2008 vond de rechter het nog te ver gaan om een verplichting tot beveiliging op te leggen. De verplichting om een aansluiting te beveiligen zou toen volgens hem pas ontstaan als de eigenaar een vermoeden krijgt dat buitenstaanders ervan gebruikmaken.