Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Polderpioniers: de man die Nederland aansloot op het internet

20-05-2012 • 08:00

98

Piet Beertema is de man die Nederland aansloot op het internet en het .nl-domein registreerde. In de eerste aflevering van een nieuwe reeks videoreportages gaat Tweakers.net bij hem op bezoek. Volgende week: de oprichters van softwarebedrijf Davilex.

Reacties (98)

98
93
76
8
3
6
Wijzig sortering
Een paar anekdotes en feitjes die ik miste.

Het CWI heette vroeger Mathematisch Centrum (MC). De computer "mcvax" was een van de beroemdste computers ter wereld.

UUCP. Unix-to-Unix-CoPy. Het protocol waar computers mail mee uitwisselden. En later Usenet news. Mail en News waren in de jaren tachtig veruit de belangrijkste applicaties. UUCP was net zo'n gewoon woord als IP (of TCP/IP) is nu.

De Kremvax hoax.
In 1984 heeft Piet een fantastische 1-april grap uitgehaald. Je moet wel beseffen dat het toen nog keihard koude oorlog was. De Russen waren wat nu "de terroristen" zijn. Een opgeklopte opgehoaxte vijand, om een vijandbeeld te hebben. Maar een hoop mensen namen dat heel serieus.
Piet legt het zelf uit op z'n website:
http://www.godfatherof.nl/kremvax.html

De snelheden. In de jaren tachtig was alles UUCP. Dure dial-up Trailblazer-modems die wel 56 Kbps konden doen ! Pas in November 1988 werd er een echte internationale TCP/IP verbinding naar "het Internet" aangelegd. De Amerikaanse overheid had in 1988 besloten dat de Internet backbone ook voor licht commerciele doeleinden gebruikt mocht worden. Dat zorgde voor de oprichting van de eerste twee commerciele ISPs. UUnet en PSInet. Het CWI kreeg een vaste huurlijn van Amsterdam naar UUnet in Virginia (aan de oost-kust). Hoe snel was die in November 1988 ? Slechts 64 Kbps ? Ik kan me herinneren dat in 1990 de snelheid slechts 128 Kbps was. Ergens in 1991 werd die verbinding opgeheven, en hing het CWI via een 2 Mbps verbinding aan CERN in Zwitserland. CERN had een transatlantische verbinding en maakte deel uit van de NSF-backbone.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 23:08]

Uit de reacties:
chto eto za govno? ya ne veryu to chto ya chitayu v pyervom aprelye.
(Sorry, but my Russian isn't what is used to be.... Cherny.)
Met een beetje hulp van Google Translate:
что это за говно? я не верю то что я читаю в первом апреле.
What is this shit? I do not believe what I read on the first of April.

Mocht iemand het zich al sinds '84 afvragen maar er nooit meer aan gedacht hebben om het op te zoeken / na te vragen: bij dezen! :)

Wat ik me nu wel afvraag, waar kan ik het verhaal vinden van de eerste echte aansluiting van Rusland / het voormalige Oostblok / Warschaupact op het Internet? Dat zou ook een ontzettend interessant verhaal moeten zijn! (De laatste paragraaf is "nogal summier".)
And it was in 1991 that "kremvax" became reality too, when (with my official blessing ;-)) Vadim Antonov of Demos gave this name to one of his machines in Moscow: kremvax.demos.su (and by the time that you read this, kremvax.demos.su may still exist and be located in Moscow).
Kennelijk heeft er iemand gevoel voor historie, ik kan kremvax.demos.su (het .su domein wordt nog steeds gegrandfathered voor de laatste paar Soviet Union domeinen in de lucht gehouden) gewoon pingen. Of ie fysiek in Moskou staat kan ik niet achterhalen. Openen in een browser geeft trouwens (misschien juist wel toepasselijk??) een 403.

edit:
@jamy:
Ehm... mijn fout, I stand corrected. Overigens, ik prutsen + jij corrigeren = link naar pagina met tekst "We accept Paypal and personal cheques (sorry, US banks only).". Op zich niet ongebruikelijk, maar in relatie tot de SU (wat toch in zo'n beetje alles het tegenovergestelde was van de US) vind ik het stiekem toch wel grappig.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 23:08]

Gegrandfathered? Je kan .su domeinen anders gewoon nog registreren, hoor.
Anoniem: 372378 @28056220 mei 2012 11:58
Vergeet alleen zelf niet dat 56 Kbps prima is in die tijd, want zoveel data/content hadden ze nou ook weer niet te versturen. Rapporten/tekst zijn gewoon karakters, en code werd zeer efficiënt geschreven. De hardeschijven gingen nauwelijks in MB's.
Bandbreedte heb je nooit genoeg.
Ook toen niet.
Ik kan je wel vertellen dat toendertijd het gebrek aan bandbreedte veel en veel meer voelbaar was dan nu.

Ik herinner mij dat er een nieuwe release uitkwam voor het X-windows systeem. X11R4. Dat werd in source-code gedistribueerd, en moest door iedereen zelf gecompileerd en geinstalleerd worden. De distributie was 60 MB groot ! Dat was gigantisch in die tijd. Een week voor de officiele release werden er overal in de wereld mirrors opgezet. Zodat niet iedereen individueel 60 MB over de oceaan ging lopen ftp-en.

Niet veel later kwamen er jpgs. Kleintjes. Dat was 1991 of zo. Ik werkte aan een universiteit. De studenten hadden zelf een systeem opgezet met een locale mirror van plaatjes met lekkere wijven. Zodat ze niet zelf iedere keer 1MB over de oceaan hoefden te trekken. Als je maar 128Kbps hebt (die je deelt met het hele land), dan is iedere MB veel.

Ik denk dat in 1992 zo ongeveer heel Europa nog via CERN aan de NSF-backbone hing. En die had een T3 (45 Mbps) of een E3 (34 Mbps) naar Amerika. Een heel continent via een verbinding die langzamer was dan een kabel-aansluiting nu.

56 Kbps genoeg voor tekst ?
In de jaren tachtig was er al Usenet. Met echte discussies. Met mensen die wisten waar ze het over hadden. (Van Jacobsen die gewoon op comp.protocols.tcp-ip postte). Geen binary newsgroups of meer van die flauwekul. Usenet News werd in de jaren tachtig nog gewoon via UUCP en 14k4 modems verspreid. Ik kan je wel vertellen, toen dacht echt niemand dat de bandbreedte "prima" was. Je 14k4 modem stond 24u/dag te blazen. Flinke telefoonrekeningen. Ook toen al droomde men van megabit en gigabit verbindingen. En in 1990 waren er al HDDs met 1 GB capaciteit.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 23:08]

in de jaren 80 hadden thuisgebruikers wel nog geen 56k modems hoor ...

dat waren gewone 14k4 modems en 9k6 modems in die tijd...

mijn eerste modem was zelfs nog maar een 300 baud modem (0k3 dus) op m'n commodore64 ;) en ik heb ook nog een mobiele externe 2k4 modem gehad (die op 3 AA-batterijen werkte ipv een adaptor) mijn eerste 'snelle' modem was een 14k4 modem waarmee ik dan ook op Usenet zat en tegelijkertijd op fidonet (DOS).

het voordeel van fidonet was dat je kon pollen en dat je aan de server (bbs) kon zeggen wat er klaar moest staan, die pakte dan alles in (in zip / rar) bestandjes zodat je veel minder hoefde te downloaden uit de echomail (de publieke groepen), voor usenet had je dat niet, daar mest je (zoals vandaag nog steeds) gewoon met je reader aanmelden op de server en dan alle groepen realtime downloaden en weer in offline modus gaan als die klaar was.

Mijn 14k4 modem had ik in 1991 gekocht en ik weet nog dat ik daar énorm veel geld voor had neergelegd en toen wel het neusje van de zalm had. Dus de 56k modem waar jij over spreekt kon nooit staan te blazen enkele jaren voordien (in de jaren 80).

echte 56K (v92) modems waren er volgens mij pas voor het grote publiek rond het jaar 2000... in de jaren 90 had je de 14k4, 28k8 en de 33k6 modems die de plak zwaaide...
In de jaren '80 waren het de 1k2, 2k4, 4k8, en lange tijd de 9k6 (= faxspeed) modems
Vooral die laatste waren heel interessant, omdat je dan op faxsnelheid zat en dus ineens ok faxen kon gaan sturen.

edit: ik wilde nog effe toevoegen: de 9k6 modems hebben het bijna 7 jaar uitgehouden als 'beste optie'... ik lees net ergens dat ze er al in 1984 waren en dat het tot 1991 duurde eer de 14k4 er was... da's veruit het langste dat een modemtype het heeft uitgehouden; en met reden hé, men kon met deze modems alles wat nodig was, vrij snel data versturen én faxen sturen..

[Reactie gewijzigd door bogy op 23 juli 2024 23:08]

1200.- guldens heb ik destijds voor een 14k4 modem uitgegeven, das was even sneller dan mijn vorige 1200/75 modem van Tron. Maar alsnog was je ruim 30 minuten bezig voor een bestand van 400KByte groot (max 1.4kbit/s). Eigenlijk was het toen al niet te doen en van de telefoonrekeningen van 300 a 600 gulden ook al niet (rekening kwam toen per 2 maanden). Toen A2000 (Nu UPC) zijn kabelmodem (1Mbit) uitbracht (rond 1997/1998) voor 80 gulden per maand, deed ik dat zonder te aarzelen, weg met de PSTN modems.

Nu anno 2012, Ziggo, ben ik meer dan tevreden met mijn 50/5 Mbit. Ik heb nog geprobeerd te leven met 10/1 Mbit, maar dat is tegenwoordig wel een straf.

Het was een leuke tijd, vooral rond 1988, het opzetten van een BBS (Amiga, Paragon), swap parties en je eigen BBS naam dan weer tegenkomen op distributie lijsten. Maar dit werd mij gauw allemaal te duur. 2000 gulden voor een 100MByte harddrive (bij het aanzetten klonk het alsof je een reactor opstartte) en niet veel later (1 jaar) had je gebrek aan ruimte. Dat wilde ik niet meer bijbenen.

Rond 1990 deed het verhaal rond over nieuwe software voor een BBS waarbij plaatjes direct op je scherm kreeg te zien ipv tekst. Plaatjes... niemand kon destijds zich voorstellen hoe dit eruit ging zien. Het menu van een BBS was immers opgebouwd uit 100% ANSI karakters (IBM Font) en de opbouw daarvan vonden wij al soms erg langzaam gaan, BBS opgebouwd uit plaatjes zou een eeuwigheid gaan duren en dus in onze perceptie onbruikbaar. 5 jaar later had je internet met web brouwsers en 28k8 modems.

Wij hadden allemaal geen idee wat ons te wachten stond. Alleen wat wij wel begrepen dat alles in zijn kinderschoenen stond en nog een hoop zou gaan veranderen.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 23:08]

Daar is nog een tussenvariant van geweest, tussen de ANSI-BBS'en (Illusion System ][ hier, aantal jaar met veel plezier gedraaid): een vriend van mij had RoboBBS of zoiets draaien. Dat werkte wel grafisch, maar op een BBS.

Ik ken je problemen met teveel uitgeven voor hardware: ik had een geîmporteerd US-Robotics-modem, kostte me 950 euro. Die kon 33k6 doen! De rest van Nederland zat nog op 28k8 (V.Fast, nog niet eens V.34), maar ik op 33k6! Tja... je moest alleen nog iemand vinden om het mee te gebruiken. De standaard werkte alleen met andere USR-modems en die had je dus amper. Had ik wellicht eerder aan moeten denken ;)

Mijn BBS had een 340MB harddisk, maar ik zei altijd 1GB: zat ook een CD-Rom in :). Later nog een 850MB harddisk bijgekocht en maar klooien met ProBoard en FrontDoor, later in het ISDN-tijdperk nog vervangen door FrontDoor 2.20 mL.

Tot ik op een dag toegang kreeg via een VPRO-accountje tot het internet... Wow! Netscape kreeg ik nog via een BBS, maar een wereld ging open :). Ben ik ook zeker blij met m'n 120/10Mbit van Ziggo, vooral omdat ik nu vaste kosten heb. Kost me niet meer 300-400 gulden per maand, maar slechts 75 euro. Internet is zoooo goedkoop ;)
Je hebt gelijk. De TrailBlazers deden geen 56k, maar inderdaad 9600 Kbps of zo. Ik geloof dat ze een eigen compressie algorithme hadden, waardoor Usenet news/mail vele malen sneller (leek) te gaan. Afijn, dat was in 1989, in 1990 werkte ik aan een Universiteit waar we echte IP-connectivity hadden (via het CWI van Piet Beertema natuurlijk).

Ik had het trouwens niet over thuis-gebruikers. Die had je in de jaren tachtig niet. Hoogstens kon je inbellen van thuis met een langzamer modem. Ik had in 1991 een 300 baud modem thuis waarmee ik inbelde op een terminal server, vanwaar je kon telnetten naar een Unix host. Werkte prima. Ik heb nog duizenden regels C-code geschreven (en gedebugd) op een 24x80 terminal thuis, werkend op Unix dozen via dat 300 baud modem.
De snelheden. In de jaren tachtig was alles UUCP. Dure dial-up Trailblazer-modems die wel 56 Kbps konden doen ! Pas in November 1988 werd er een echte internationale TCP/IP verbinding naar "het Internet" aangelegd. De Amerikaanse overheid had in 1988 besloten dat de Internet backbone ook voor licht commerciele doeleinden gebruikt mocht worden.
(mijmer)Ik zat in de jaren 80 op bitnet via de TH Eindhoven, met een 300 baud modem. Daar zaten we op een chat netwerk wat we nu IRC zouden noemen, met een programma dat XYZZY heette. Om 12 uur 's nachts werd de verbinding met de USA open gezet, en werd het netwerk overspoeld met amerikanen. Dan kon je minuten langs niets zeggen omdat je er met je 300 baud modem niet doorheen kwam. Een lokaal telefoontje kostte in die tijd maar 1 tik, dus we waren uren online :-) Mail verstuurden wel ook, dat kon via een gateway ook naar internet adressen. Later is natuurlijk alles samengevoegd.
De kremvax post op usenet bestaat nog steeds en is gewoon te lezen!

https://groups.google.com.../_WKpffStBPc/JaaDBecKCM8J
Had je toendertijd niet opgepakt kunnen worden voor zo'n ''levensechte'' 1-april grap? Je was toendertijd natuurlijk niet traceerbaar, maar zeker niet onverantwoordelijk voor je acties...
Door wie? De Nederlandse politie? Die had toen nog geen flauw idee wat computers waren.
Heeft die man al een lintje?
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
http://en.wikipedia.org/wiki/Piet_Beertema
http://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_de_Nederlandse_Leeuw
On June 9, 1999 he received a royal decoration, Knight of the Order of the Dutch Lion.
Hopelijk wel, maar hopelijk levert hij deze ook weer in met het huidige censuur beleid wat gevoerd wordt.

Edit:

Net de video gekeken en indirect zegt hij ook dat er wat mis is met de huidige bemoeienis van de overheid.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 23 juli 2024 23:08]

Hopelijk wel, maar hopelijk levert hij deze ook weer in met het huidige censuur beleid wat gevoerd wordt.
Waarom zou de beste man deze moeten inleveren omdat de overheid z'n werk kapot loopt te maken? Straf de schuldige.
Leuke reportage! Laat hier maar heel veel meer items van komen!
Eerlijk is eerlijk Tweakers.net was tot nu toe niet bepaald onderscheidend op het gebied van video maar hier hebben jullie het eerste echte goede item te pakken ga zo door. _/-\o_
Dank voor je compliment. Jammer dat je onze video's tot nu toe niet onderscheidend (genoeg) vond. Wij denken daar uiteraard anders over. Heb je een van onze productreviews in onze eigen studio wel eens gezien (oa video: Videoreview: De nieuwe iPad, een eerdere reportage (zoals video: Het nieuwe rekenmonster van het KNMI of een eerdere serie video's, bijvoorbeeld over vrouwen in de ict (http://tweakers.net/video/?keyword=vrouwen+in+de+ict)?
Jullie video's zijn kwalitatief gezien heel goed. De productreviews ben ik zelf wat minder geïnteresseerd in. Ik weet immers al hoe de apparaten werken en eruit zien.

Maar bijvoorbeeld achter de schermen kijken bij (Nederlandse) bedrijven vind ik leuk. Kijken wat ze doen en wat ze met ICT doen. Ik verheug mij ook al op het interview met de oprichters van Davilex.
Dat is grappig! Ik heb mr. Beertema een aantal maal zien lopen op het Science Park terrein. Dat ik er nu achter kom op Tweakers dat hij Nederland heeft aangesloten op internet! _/-\o_

OT:
Leuke reportage! Dat soort dingen willen veel mensen meer zien op Tweakers denk ik! Soort van algemene opvoeding voor techniek minnende minds. :)
Piet Beertema heeft natuurlijk niet in zijn eentje Nederland aangesloten op het net. Er liepen nog meer mensen rond bij het CWI die zich daar mee bezig hielden. En natuurlijk enthousiastelingen bij al die sites die via UUCP (en later TCP/IP) waren aangesloten.

Beertema was vooral bekend omdat hij de "Postmaster" was van mcvax. En mcvax was een wereldberoemd knooppunt in het UUCP verkeer. En hij heeft erg lang op dezelfde stoel gezeten, daar wordt je ook beroemd van. :)
Dat snap ik, maar hij was wel één van de belangrijkste initiatoren als ik het verhaal goed begrijp.
Mensen zien trouwens graag een held denk ik, dat is altijd zo geweest. Hij krijgt ook niet voor niks een lintje natuurlijk. :)
Leuke en interessant reportage!
Er zijn alleen wel een paar opmerkingen:

- Tijdens de intro klinkt er een Voice-over, leuk, maar de stem vind ik er persoonlijk niet goed geschikt voor.

- Tijdens het interview met Piet, hoor je op de achterond de interviewer een paar dingen tegen Piet zeggen, jammer dat dit niet door middel van een mic versterkt is geweest, geeft naar mijn idee net dat laatste zetje om de reportage volledig professioneel te maken!

Verder moet ik zeggen dat e montage mooi is gedaan en dat ik zeker uitkijk naar de volgende aflevering!
Anoniem: 372378 @HA5H20 mei 2012 11:26
Het leuke van tweakers is dat de mensen van tweakers voor en achter de camera eigenlijk niet echt geschikt zijn als cameramodellen in de zin zoals we dat gewend zijn van de commerciele zenders of amerikaanse video's met een schaars gekleed vrouwtje. vind het wel mooi dat het altijd gewoon tweakers zijn, ze weten tenminste waar ze het over hebben. Wat ze niet moeten vergeten alleen, is dat niet iedereen weet wat NSF en Darpa is, die worden genoemd en zijn ook relevant, maar worden niet toegelicht.
Als tweaker zijnde, dan of, weet je dat gewoon.. of je kan er snel genoeg achter komen toch? Dit zijn geen reportages voor leken maar voor mensen die het echt interessant vinden.
Bij een review van de Lumia 800 wordt ook gewoon nog even 'voor de mensen die het niet weten' uitgelegd wat Windows Phone 7 is. Helemaal consistent is Tweakers hier dus niet in.
als je tweaker bent, en je weet niet wat darpa is ... dan ben je wss een jonge tweaker ...

maar als jonge tweaker, ken je toch zeker google wel, en wikipedia, ???
Helemaal mee eens. Ik werk zelf in de televisie en vind dat ook twee dingen die niet handig zijn. Alhoewel ik de Mic wat minder belangrijk vind. Als regieaanwijzing kun je nog tegen zo'n man zeggen dat hij de vraag meeneemt in zijn antwoord, maar dat kan ingewikkeld zijn.

Ik zou zelf ook meer locaties hebben gedaan. Het is nu toch 8 min kijken naar een oude man in een stoel, die een heel interessant verhaal verteld, maar als je hem meeneemt naar meer plekken en hem ook daar laat praten (ipv door gang laten lopen alleen), dan krijgt zoiets meer dynamiek.
Deze man had rustig 2 uur in een stoel kunnen zitten en ik had nog geluisterd...
Ik heb het over de algemene kijker. Een groot deel van de bezoekers van Tweakers is namelijk een algemeen kijker. Zelfs hardcore tweakers met veel verstand van hardware en netwerken en dergelijke zijn misschien weer geen liefhebbers van geschiedenis.

Mijn tips zijn gericht aan de redactie om te zorgen dat de moeite die ze steken om dit soort items te maken een zo groot mogelijke opbrengst (namelijk publiek en het kwijt kunnen van informatie die zij belangrijk vinden aan een zo groot mogelijke groep mensen) oplevert. :)
Die-hard tweakers zijn liefhebbers van deze geschiedenis, het is tenslotte de fundering van hun tweak-bestaan.
Dat van de onverstaanbare interviewer was mij ook al opgevallen. Zat even te twijfelen of ik daar iets over moest zeggen (meestal mod men commentaar op items meteen weg).
Interview is heel interessant maar door een nietszeggende montage met continu stukjes lapwerk te langdradig. En het is dat Beertema iets te vertellen heeft.
De overliggende beelden zeggen totaal niets. Had best parallel gemonteerd mogen worden. Dus een rondleiding door Beertema afgewisseld met zijn interview.
Wederom kom ik (helaas) weer tot de conclusie dat Tweakers zich neerzet als de tweak/ICT-page van NL en BE maar het wat betreft dit soort dingen mooi laat liggen. Waarom niet wat professioneler? Of neem iemand die echt kan monteren.
Wat is dat electro trackje wat ik in het midden op de achtergrond hoor?
Fatboy Slim - Right Here, Right Now

Verder inderdaad een echte pionier en leuk om een stukje geschiedenis van UUCP naar HTTP en IP/TCP te zien.

Grappig om Davilex volgende week te zien... ik heb vroeger inderdaad A2 racer 1 en 2 wel de nodige keren gespeeld :P

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 23 juli 2024 23:08]

En zo ook de nodige flitsers omver gereden!

Leuke rapportage voor de rest. Ben benieuwd naar de komende reeks.
~@4:30; Roger Sanchez - Computabank
Yep, dat is hem. Altijd lekker die echte electro sound!

Thnx! :)
AuteurLukevanDrie Teamlead Mediateam @BikkelZ20 mei 2012 12:51
Intro - outro is inderdaad Fatboy Slim - Right Here, Right Now

De track in het midden van de reportage is van Roger Sanchez - Computabank
Piet Beertema moet zeker een lintje krijgen. Deze video zou ook op alle scholen in de geschiedenisles moeten worden getoond!
Mooi gemaakt.
Piet Beertema is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het zou zeker goed zijn hier wat meer aandacht aan te besteden.
En die man is dan wel bijna 70, maar nog zo scherp als het maar kan ! En meer realiteitsbesef dan veel advies-organen bij elkaar; z'n opmerking over de overheid en het bedrijfsleven is zo ontzettend waar !
Ik moet hem gelijk geven dat bedrijven van het internet af moeten blijven. Brein en SIDN zijn hier een mooi voorbeeld van. Beide hebben voor een enorme rotzooi gezorgd.
SIDN is geen bedrijf, maar een non-profit. Die overigens mede door Beertema zelf is opgericht.
Excuses, ik was in de war door het slogan ("SIDN, het bedrijf achter .nl").

Ik denk dat als Beertema wist wat voor een corrupte boevenbende SIDN zou worden, hij de registratie maar wat graag in eigen hand had gehouden.
Interessant filmpje. Leuk om zo een stukje geschiedenis te leren over iets wat wij nu vanzelfsprekend vinden. Hoeveel afleveringen worden er gemaakt in deze serie?
AuteurLukevanDrie Teamlead Mediateam @TimmiX20 mei 2012 12:57
Deel 1 van deze serie zal bestaan uit 8 afleveringen.
Als jullie zo positief blijven reageren dan zou een vervolg op de serie helemaal niet gek zijn :)
Piet, bedankt! Wat een mooi verhaal en goede visie. prachtig dat dit als "hobby" is ontstaan en uitgegroeid tot wat het nu is. Wat moet die man trots zijn.
Dat was geen hobby. Hij werd er gewoon voor betaald.

Door zijn baas, het CWI (voorheen Mathematisch Centrum). Je kunt je misschien niet voorstellen dat mensen voor hun werk lekker de hele dag met nieuwe technologie mogen aanklooien, zonder dat daar direct geld mee terug wordt verdiend. Maar dat is wat onderzoekers doen. En voor zover ik begrepen heb, gaat het CWI/MC helemaal over onderzoek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.