Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Polderpioniers - Cees Links en Vic Hayes: De grondleggers van wifi

29-11-2015 • 06:00

82

Eind jaren tachtig leggen Cees Links en Vic Hayes met WaveLAN de basis van wat later wifi zou worden in Nieuwegein. Cees Links zorgt er in de jaren negentig voor dat er ook daadwerkelijk producten met de technologie voor draadloze netwerken verschijnen, onder andere door Apple aan boord te halen. Zijn vrouw bedenkt in die tijd de naam ‘wifi’.

Vic Hayes is er op zijn beurt verantwoordelijk voor dat de WaveLAN-technologie een standaard wordt: IEEE 802.11. Hierdoor durven fabrikanten het aan om de techniek massaal te integreren in hun computers en netwerkapparatuur. De twee polderpioniers zijn boegbeelden van een Nederlands team dat ervoor gezorgd heeft dat wifi de wereld kon veroveren.

Afl.1: Polderpioniers - De baanbrekende chips van Bram Nauta

Afl.2: Polderpioniers - Jeroen Tel en de opkomst van gamemuziek

Afl.3: Polderpioniers - Guido van Rossum, de man achter Python

Afl.4: Polderpioniers - Luc Steels - De zoektocht naar intelligente machines

Reacties (82)

82
82
47
5
2
8
Wijzig sortering
En mocht je twijfelen hoe je het moet uitspreken dan zeg je gewoon Wijfie. (Maar de bedoeling was "WaiFai")
Ook ik werk nu bij GreenPeak en wil zo nu en dan wel eens kwijt dat ik samen met een heleboel anderen aan de wieg heb gestaan van het huidige niet meer weg te denken wifi.
Het feit blijft wel dat Steve voor ons systeem heeft gekozen en in de eerste Apple producten voor 100% door de Nieuwegeinse vestiging gemaakte ontwikkelde en gemaakte producten heeft gekozen.
Leuke anekdote;
De dag na de introductie van Apple stond de telefoon roodgloeiend en de week daarna was het bij ons in kantoor een soort blijspel met deuren van vergaderzalen die gesloten moesten blijven omdat we met verschillende concurrerende grote niet Apple computerfabrikant afvaardigingen tegelijkertijd gesprekken voerden en rondleidingen en demonstraties gaven. Daarna hebben we het de laptop fabrikanten nog moeilijk gemaakt omdat ze toen een speciaal slot onder een dekseltje hadden verzonnen om de telefoonmodem te huisvesten. Dit was slim want dan zouden ze dan niet de gehele laptop ter keuring aan te hoeven bieden maar was een deelkeuring voldoende. Op dat kleine printje hebben we toen een wifi kaartje weten te prutsen en dat bleek redelijk succesvol. Moesten ze toch die telefoonmodem weer op het moederbord zetten...
Toch wel raar dat hier staat dat zijn vrouw de naam Wi-Fi verzon maar Wikipedia zegt dat het verzonnen is door een bedrijf InterBrand (https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi#The_name_.27Wi-Fi.27)
Voor iedereen die het zich, net als ik, afvraagt na het zien van deze aflevering: Vic Hayes is niet de Hayes van de Hayes command set voor modems.
http://history-computer.com/ModernComputer/Basis/modem.html
Is het dan de Vic van VIC-20? ;)
Ik dacht dat hij de bedenker was van het Vic Hayes System...
Dat was ook draadloos, dat had ook te maken met banden, frequenties (24Hz/25Hz) en bandbreedte. Toch?

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 21:34]

Het is de Vic van Victoria's Secret. Toch.?
Hoe moet ik dit artikel dan lezen: http://phys.org/news/2012...wifi-inventors-legal.html

Zijn de Nederlanders nu wel / niet de uitvinders van WiFi?
Volgens Wikipedia heeft John O'Sullivan bijgedragen aan de wifi-standaarden met een "technique for reducing multipath interference of radio signals transmitted for computer networking". Belangrijk voor het succes van wifi, maar imo wel wat anders dan het ontwikkel- en standaardisatiewerk van Links, Hayes en hun teams.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 22 juli 2024 21:34]

Ik mis ook de rol van No Wires Needed in dit verhaal. Ik meen dat die betrokken waren geweest met de eerste hardware. Iemand daar details over?
Ik niet. Het gaat over polderpioniers, niet de geschiedenis van Wifi.
CSIRO heeft een patent op de toepassing van de al daarvoor uitgevonden modulatietechniek OFDM in eveneens eerder uitgevonden wireless LANs. Bij 802.11a standaardisatie is CSIRO niet betrokken geweest maar daar is wel voor OFDM gekozen waardoor het patent op Wi-Fi van toepassing werd.
Een mooi stukje weer, met genot naar zitten kijken.
Zeker het stuk waar de NSA op de koffie komt na het ontwikkelen van AES :)
Zo blijkt maar weer dat die issues echt niet nu pas spelen
Anoniem: 712293 @Jeroen30 november 2015 13:09
In het verhaal van Cees en Vic mis ik de rol van Bruce: zonder hem geen WaveLAN. Ben verrast dat hij niet wordt genoemd.
Bruce T. heeft zeker ook een rol gespeeld. Alleen geen polderman, maar een Amerikaan die in de polder woont, misschien dat hij daarom niet is opgenomen door Tweakers? Ik weet in elk geval zeker dat mijn vader altijd zal benadrukken dat het allemaal teamwork was en dat hij niet de enige is die aan de wieg van wifi staat. Ik heb Bruce in elk geval wel op een van de getoonde foto's gezien, jij ook?
Ja ik heb Bruce de eerste radio schreden zien zetten in ons lab. Qua radio, bij NCR toen nog, is Bruce defiantly the man! Maar zo zijn er nog een hele serie namen te noemen die onmisbaar zijn voor de de ontwikkeling. Dit was een team van mensen en clusters van de harde wifi kern werken nu nog steeds samen en ontwikkelen nog steeds nieuwe technologie in Nederland.
Delen van het oude "WaveLAN" team zijn nu nog terug te vinden bij GreenPeak Utrecht en Broadcom in Bunnik.
Echt wel knap hoe jullie kezen een stempel op de wereld drukken en gedrukt hebben.
Jullie kunnen toch meer dan heel luid roepen alleen :-).
Superleuk deze series, kijk er echt altijd naar uit.
Wifi, bluetooth, supergeleiding (Kamerlingh Onnes), microscoop (Antonie van Leeuwenhoek, eerste waarnemer van bacteriën), astronomie (Oort cloud en Kuyper belt), fundamentele natuurkunde (Lorentz en Lorentz kracht, en een groot voorbeeld voor Einstein), fundamentele scheikunde (Van der Waals en Debye), Buys Ballot (grondlegger van de moderne meteorologie).

CD, DVD, laser disc, snelheids- en roodlichtcamera :P, grondlegging van de moderne beurs (Amsterdam is de oudste aandelenbeurs, VOC de eerste multinational met aandelen). Karl Marx: "The Dutch Republic of Holland is the model capitalist nation of the seventeenth century." Ik vermoed dat NYC niet voor niets 's werelds financiële centrum is geworden. De Hollanders zijn er na overname door de Britten namelijk nooit vertrokken met de Yankee cultuur als resultaat.

Watermanagement natuurlijk! Noodgedwongen het beste van de wereld. De Deltawerken hebben vele miljarden gekost maar zonder was de helft van Nederland allang weggespoeld. Leuk gezegde: "God created Earth but the Dutch created Holland."

Jullie Belgen maken de lekkerste chocolade maar 'wij' hebben chocolade in vaste vorm uitgevonden. Of beter gezegd de familie Van Houten, nog steeds een groot chocoladebedrijf. Het heet Dutch process in jargon.

Nederlands onderzoek zit in de voorhoede als het gaat om kwantummechanica (kwantumcomputer), ruimtevaarttechnologie en nieuwe medische behandelingen. O.a. kankeronderzoek wordt inmiddels grote vooruitgang in geboekt. TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Leiden, 3 instituten met een grote naam.

Niettemin wil ik de kanttekening plaatsen dat Nederland zijn vrije, vooruitstrevende karakter van weleer allang kwijt is. De tijd dat Holland een vrijhaven was voor andersdenkenden en politiek opgejaagden ligt al een hele poos achter ons. Het was ooit een rijk landje met grootse ideeën, en nu niet meer dan een klein dorp waar toevallig nog wat mooie dingen plaatsvinden. Helaas..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 22 juli 2024 21:34]

De Belgen zijn ook heel belangrijk voor het huidige Nederland. En 1 uitvinding van Brits Nederlandse uitvinding ben je vergeten en is zeker niet weg te dromen de Leyden Jar, ook wel de batterij en accu van tegenwoordig. uitgevonden in 1745 door Benjamin Franklin en Pieter van Musschenbroek
Nauwkeurig, maar één foutje. Amsterdam is niet de oudste beurs. De eerste beurs was in Antwerpen opgericht in de 1500s, hoewel er toen nog geen aandelen bestonden zoals we ze nu kennen. Het concept spreidde zich met de tijd naar andere steden (Gent, Brugge, Rotterdam en Amsterdam). Desalniettemin, nog steeds een hoop om trots over te zijn als Nederlander ;)
En wat denk je van Christiaan Huygens? Die was je vergeten ( zoon van onze beroemde dichter en zijn befaamde broer).
Ontwerper van de slingerklok. En verbeterde de zeeklok, verbeterde het slijpen van lenzen en zo mede grondlegger van de werking van dehuidige moderne telescoop.
Christiaan Huygens was degene die de beroemde ring om Saturnus hierdoor als eerste ontdekte.
En zo hebben we nog wel meer pioniers, wetenschappers. Wat te denken van Leeghwater! ( molensin werking met een wormwiel en het krukas-principe.
Weer een mooie aflevering en je wordt ook weer een klein beetje trots dat je Nederlander bent. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe ze uiteindelijk de discussie met de AIVD heb opgelost. Grappig om te zien dat de discussie ze ze toen haaden, dat we die nog steeds hebben...
Wat je wel duidelijk ziet is dat: hoe geniaal je idee ook is, je wel de steun van een grote partij nodig hebt om door te breken. En ook dat er bij de R&D afdelingen van veel van die grote geen helderziende zijn.
Wat ik niet wist was dat Steve Jobs zo'n belangrijke speler is geweest in het promoten van de 802.11 standaard. Die man had echt visie. Ben geen groot van "zijn" producten, maar hij had wel een visie.
Steve Jobs had, voor een letterlijk stinkende hippie, een bijzonder commercieel talent. Hij wist feilloos aan te voelen wat ie nodig had. En nog meer, hij wist het te verkopen.
Zoals hij de laptop 'casual' oppakte om te laten zien dat ie zit te surfen naar Disney. Meer overtuiging heb je dan zijnde publiek, niet meer nodig.
En het verschil met Apple (beter gezegd, Jobs) en andere bedrijven, is dat er geen ellenlang technisch verhandeling te horen was. Voor ons Nerds leuk, voor het 'gewone volk' niet. Die wilde gewoon een product wat werkt. En dat werd dan ook gepresenteerd.
Ik zelf zal nooit iets van Apple in huis halen, ik vind het waardeloze producten. Das puur van een technisch standpunt. Alleen de manier waarop de producten worden vormgegeven en aan de man worden gebracht is bijzonder.
Je kunt Apple producten te duur vinden. Ook de visie van het bedrijf (geslotenheid, service) mag je je twijfels bij hebben. Maar vanuit technisch oogpunt zitten de producten vaak prima in elkaar.
Anoniem: 319464 @Lednov30 november 2015 08:41
Wat is die afkeer tegen de oorspronkelijke Hippies, zonder hun hadden we onze huidige samenleving niet. Waar hun tegen vochten in de jaren 60 koesteren we nog steeds. En de grootste bedrijven in Sillicon valley zijn begonnen door hippies. De thuiscomputer is ook begonnen als zelfbouwprojecten door hippies. En de hele hackers gebeuren is ook begonnen door een stel hippies. Eigenlijk heel onze moderne samenleving vanaf de jaren 60 hebben we te danken aan die generatie.

Wat respectvoller tegenover hen mag best
Kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ben net te laat geboren om the sixties bewust mee te maken, maar heb er wel veel van meegekregen. Ik denk dat ook de hedendaagse muzikale stromingen nog steeds voortborduren op de roots uit the sixties. Ja, soms was vroeger zo slecht nog niet....
Wie is dat mannetje van Computer Chronicles rond 02:20? Hij heeft een bekende kop.
Interessant filmpje, leuk om te kijken. Na het filmpje heb ik even op wikipedia gekeken, maar vind daar niet terug dat Nederlands überhaupt ook maar een bijdrage aan wifi hebben gedaan en er wordt ontkend dat wifi staat voor wireless fidelity. Wie heeft er gelijk?
wifi is niet een uitvinding van een moment maar een reeks van protocollen en zo die op een gegeven moment samen wifi zijn geworden (ik ben maar een leek).
"Vic was one of the persons responsible for establishing the IEEE 802.11 Working Group for Wireless LANs in 1990. He chaired the group from its establishment until March 2000 at which time the term in office allowable under IEEE Project 802's rules was completed. Thanks to his Chairmanship, he convinced the European authorities of the need for radio spectrum for wireless LANs in Europe, resulting in the assignment of the 83.5 MHz in the 2.4 GHz area and 475 MHz in the 5 GHz area. In March 2000 he assumed the role of Regulatory Ombudsman in the Executive Committee of IEEE Project 802 (the LAN/MAN Standards Committee), serving in that capacity until March 2002, when the IEEE 802.18 Regulatory Technical Advisory Group was established."
zie: http://www.computer.org/web/awards/karlsson-victor-hayes
elders kun je ook dit soort referenties vinden.
Super leuk dit. Echt, hopelijk gaan jullie er mee door. :) Net aflevering vier gekeken, straks is vijf aan de beurt.
Anoniem: 616444 29 november 2015 09:03
Mooi verhaal. Cees Links op de koffie bij Steve Jobs.

Zo zijn er nog veel meer Nederlanders met baanbrekende ideeen geweest waar we eigenlijk geen weet van hebben. Jammer is wel dat ze vaak de glorie en de beroemdheid missen en er een ander met de eer (en de centen) ervandoor gaat. Ergens gaat het dan toch mis, het is geen the American Dream scenario.
http://www.nrcq.nl/2015/0...e-is-eigenlijk-nederlands

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.