Nederlandse voorloper van wifi krijgt IEEE Milestone Award

Het Institute of Electrical and Electronics Engineers kent een IEEE Milestone Award toe aan WaveLAN. Dit is de technologie waarop wifi is gebaseerd en die in Nederland door een groep technici is ontwikkeld.

De onthulling van de toegekende IEEE Milestone Award vindt op 29 oktober 2019 plaats in theater De Kom in Nieuwegein. Het is de derde mijlpaaltrofee die de IEEE uitreikt voor een Nederlandse vinding. Eerder werd de onderscheiding toegekend voor de ontdekking van supergeleiding in 1911 en de uitvinding van de cd-speler in 1979. Wat heel Europa betreft zijn in de loop der tijd ongeveer 80 IEEE Milestone Awards toegekend en wereldwijd gaat het om meer dan 160 uitreikingen.

Een uitvinding kan de aanduiding IEEE Milestone krijgen als zij meer dan vijfentwintig jaar geleden is gedaan en door het bestuur van het instituut als significante technologische prestatie is erkend. De award betreft een bronzen plakkaat die op een voor de uitvinding relevante plek kan worden opgehangen. In het geval van WaveLAN is dat in Nieuwegein.

Daar demonstreerde een team ingenieurs in november 1987 het eerste prototype voor WaveLAN. Dat deed het team in opdracht van het Amerikaanse bedrijf NCR, dat een draadloos alternatief voor de lantechnieken ethernet, token ring en ArcNet onderzocht voor zijn kassasystemen. In 1990 introduceerde het team, waaronder general manager Cees Links en technisch topman Bruce Tuch, het eerste WaveLAN-apparaat, dat op 900MHz of 2,4GHz werkte. Hoewel het 'draadloze ethernet' veel sneller was dan concurrerende technieken, was het niet meteen een succes.

Bedrijven zoals Apple hadden wel interesse, maar gaven de voorkeur aan een wereldwijde standaard. De Nederlandse NCR-medewerker Vic Hayes nam daarop zitting in de net opgerichte werkgroep om een protocol te ontwerpen voor draadloze lokale netwerken. Hij werd voorzitter van de Working Group for Wireless Local Area Networks en begeleidde de standaardisatie van de techniek, waarna via een 'branding-procedure' de naam wifi is bedacht.

Ter gelegenheid van de toekenning van de award is de stichting Wavelan20 opgericht, die op 29 oktober een symposium over wifi houdt onder de noemer Wi-Fi Past, Present & Future.

Cees Links en Vic Hayes vertellen over de geschiedenis van wifi in een aflevering van Polderpioniers

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-07-2019 • 14:52

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
22
7
1
18
Wijzig sortering
@springtouwtje
Apetrots ben ik op het feit, dat ik, samen met jou als mijn manager in de Outdoor Router afdeling, in Nieuwegein bij NCR/Lucent Technologies/Agere Systems, voor hun product "WaveLAN" en daar uit komend onder de naam "ORiNOCO", met de IEEE 802.11 A/B/G/N Standaard, heb mogen mee maken te ontwikkelen. Jaar 1999/2000/2001.
Dank en respect zijn groot. _/-\o_ _/-\o_
Mis wel een beetje de serie "polderpioniers", Reboot misschien ;)
Wifi staat toch nergens voor of wel?
Zoals velen al hebben aangegeven, inderdaad Wireless Fidelity. Dat geeft Cees Links ook aan in de video.
Misschien het artikel en de video eerst even kijken voor je iets roept 3 minuten na publicering :+
Volgens mij is het een knipoog naar Hi-Fi
Nederlandse naam, wat het dus officieel gewoon WiiiFiii maakt in plaats WyFy.. :P

eindelijk duidelijkheid
Nederlandse naam, wat het dus officieel gewoon WiiiFiii maakt in plaats WyFy..
Nee, want Wireless Fidelity is nog steeds een Engelstalig benaming door de Nederlander bedacht, net als HiFi, dat staat toch voor High Fidelity.
Je zegt toch ook niet HieFie in het Nederlands?
WijFij bedoel je, want WyFy klinkt als wiefie ;)
i spreek je uit als iè :p

[Reactie gewijzigd door batjes op 16 juli 2019 19:36]

Dat is inderdaad de aanvaarde uitleg van waar de naam vandaan komt.
Nee hoor, letterlijk uit het Wikipedia artikel:
"De naam Wi-Fi staat, in tegenstelling tot wat velen denken, niet voor Wireless Fidelity."
Nevertheless, the Wi-Fi Alliance used the advertising slogan "The Standard for Wireless Fidelity" for a short time after the brand name was created,[20][24][25] and the Wi-Fi Alliance was also called the "Wireless Fidelity Alliance Inc" in some publications.
- HTC S710 User Manual. High Tech Computer Corp. 2006. p. 2. Wi-Fi is a registered trademark of the Wireless Fidelity Alliance, Inc.
De benaming Wireless Fidelity is er pas gekomen nadat de naam Wi-Fi er al opgekleefd was. Zodat het lijkt alsof de naam iets te betekenen had. Dat sommige daarna de naam ook gebruiken om de Wi-Fi Alliance volledig uit te schrijven is dan te verwachten, maar zeker geen bewijs dat het vanaf dag 1 zo is opgezet.
Wireless Frequency Infrastructure :)
Belangrijker: is het nou dus (omdat het in Nederland is bedacht) Wiefie (op z'n Nederlands) of Whyfy (op z'n Engels, met een ei)?
Ik wist wel dat de rest van de wereld ernaast zat O-)
Wireless Fidelity
Dus een eigenlijk een combinatie.
Why - fie
Jij eet dus ook by-fie of by-fy worstjes
Anoniem: 1092407
@xbeam16 juli 2019 19:31
Engels is sowieso heel inconsistent als het gaat om schrijven en uitspreken van klinkers. Het is dan ook niet zo vreemd dat een i kan klinken als in 'dief' of als in 'haai'. Ook maken mensen inderdaad zelf de nodige combinaties binnen 1 woord. In sommige landen (Indonesie bijv) is 'waai-fie' juist de ingeburgerde uitspraak en aangezien het oorspronkelijk voor wireless fidelity staat is het niet eens zo'n gekke uitspraak.
👌 maar een Nederlands word mogen wij Nederlanders dus gewoon uit spreken als wie fie.

Voor mij een prima argument voor mensen die mij verbeteren “het is waifai”
Aha, dus je zegt ook jayfeg, raydér en skubba ipv jaypeg, raydar en skooba?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 16 juli 2019 15:22]

Ik heb nog geen bron kunnen vinden waar Fidelity als fie wordt uitgesproken...
Why-Fy, Why-Fih en Why-Fuh zijn allemaal te verdedigen, maar Why-Fie dus echt niet
Het is toch gewoon op z'n Nederlands: waai-faai? :+ :+
ik gebruik het door elkaar waaifaai en wiefie.. hookers...
ehm who cares? :)

Als de ander maar begrijpt wat jij bedoelt, en ik verander gewoon als de ander het even niet snapt wat getracht wordt over te brengen.

WaveLan.. (oh jee, weer discuzeuren over de uitspraak) klink eigenlijk ook wel.. .
Jammer dat de 900MHz het niet in de WiFi standaard gehaald heeft.

[spelling en interpunctie]

[Reactie gewijzigd door Tweak3D op 16 juli 2019 20:14]

Jawel staat voor: Wireless Fidelity

(de hoge snelheid waar over gesproken wordt is trouwens 2Mbit/s)
https://en.wikipedia.org/wiki/WaveLAN

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 16 juli 2019 14:59]

"Wireless-Fidelity"
een referentie naar "Hi-Fi"/"High-Fidelity".
alleen het "Wireless" gedeelte heeft echt betekenis, het "Fidelity" gedeelte klonk gewoon mooi.
Die naam werd volgens (Cees) Links bedacht door zijn vrouw (het is geen afkorting van iets, maar hij vond het gewoon wel mooi klinken). :)

https://www.nrc.nl/nieuws...nlijk-nederlands-a1496161
"waarna de vrouw van Cees Links de naam wifi bedacht" Had ze misschien zelf ook een naam?
“Cees, waarom noem je het systeem niet naar mij, je liefhebbende vrouw?” “Oké wijfie, dat doe ik!”
Ze heet Hyper, maar had al genoeg naamsbekendheid. :+
" waarna de vrouw van Cees Links de naam wifi bedacht." volgens Wiki: was coined by the brand-consulting firm Interbrand.

Wie heeft het goed?

Toch wel mooi zo'n erkenning na zo lange tijd.
Het zou natuurlijk kunnen dat zijn vrouw voor dat bedrijf werkte.

No-Prize!
Als iemand anders zich ook afvroeg waar de plak geplaatst gaat worden, het is het gemeentehuis.

https://www.pen.nl/artike...dendaagse-wi-fi-standaard
Dus Wi-Fi en Bluetooth zijn Nederlandse uitvindingen?
Wi-Fi dus wel, Bluetooth niet. Dat is bedacht in Zweden door werknemers van Ericsson. De twee standaarden zijn technisch wel enigszins gerelateerd, maar waar ze bedacht zijn niet.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 16 juli 2019 21:50]

Het idee voor een draadloze verbinding op korte afstand bedoeld voor headsets komt uit de koker van Ericsson werknemer Johan Ullman. Jaap Haartsen werkte destijds ook voor Ericsson en heeft het idee, samen met anderen, verder doorontwikkeld tot een werkbaar product. Dat staat note bene zo'n beetje letterlijk in het artikel waar je naar linkt.
De 52-jarige inwoner van het Overijsselse Hardenberg deed de uitvinding van de Bluetooth-technologie in 1994 in Zweden, in dienst van het elektronicaconcern Ericsson.
Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#History
En als een Nederlands persoon iets uitvind, dan is het toch een Nederlandse uitvinding? Of maakt het grondgebied uit daarvoor? (misschien nog wel een leuke vraag eigenlijk) Het patent staat notabene op zijn naam en niet dat van Ericsson of iemand anders. Toegegeven dat hij zelf ook zegt dat het klimaat in Nederland waarschijnlijk niet tot deze uitvinding geleid zou hebben, dus er zijn zeker vraagtekens.

Waarom worden er dan niet andere mensen in de Hall of Fame geplaatst voor deze uitvinding, als zij daar aan bijgedragen hebben?

Johan Ullman wordt in het hele artikel niet genoemd overigens. Misschien heeft hij de randvoorwaarden geschapen voor de uitvinding (headsets, etc), maar heeft weinig met Bluetooth zelf te maken, lijkt mij zo. Maar mensen zoals hij zijn er genoeg, mensen die er daadwerkelijk ook een werkbaar product van weten te maken zijn er een stuk minder.
Oh ja dat weet ik nog... Er was toen ook een nederlands bedrijf dat die spullen maakte. De Parrot access points van No Wires Needed :) Was 2 megabit dacht ik. Ik heb het toen als link zien werken tussen 2 kantoren 100m van elkaar, beiden gewoon in de vensterbank. Maargoed, toen was er nog bijna geen storing op 2.4 Ghz :) WiFi en bluetooth bestonden nog niet.

Wavelan is trouwens ook de reden dat je zo veel kanalen hebt op 2.4Ghz die elkaar overlappen zodat je er maar 3 kan gebruiken. Omdat wavelan veel smallere kanalen had, dus in die tijd overlapten ze niet. Edit: Bedankt @lepton, dat wist ik niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 juli 2019 19:21]

Dat laatste klopt niet. Ook de 1 en 2 mbit/s mode van WaveLAN hadden al een 11-chip spreading code (FCC eis voor gebruik in de ISM band), waardoor de bandbreedte (meer dan) 11 MHz was. Ook toen overlapten de kanalen al.
Later werd het Intersil. Regelmatig in Bilthoven geweest. Was een leuke club.
Het zou natuurlijk kunnen dat zijn vrouw voor dat bedrijf werkte.

No-Prize!
De vrouw van Cees Links heet overigens Angela Champness en is een Canadese. Zij was destijds eerste voorzitter van de WiFi Alliance, een samenwerking van bedrijven die er voor gezorgd hebben dat apparaten die de IEEE802.11 standaard gebruikten ook met elkaar konden communiceren. IEEE definieert alleen PHY (radio) en MAC (basiscommunicatie, associatie, authenticatie, encryptie) maar bijvoorbeeld geen netwerklaag of hogere protocol lagen. Ook beperkte WiFi het aantal keuzes dat je had in de implementatie van IEEE tot een zinnige combinatie. Tegelijk met de lancering can de WiFi Alliance werd ook het WaveLAN merk omgedoopt tot Orinoco, als ik me goed herinner was dat in New Orleans in 2001.

Wireless Fidelity was wel degelijk de bron van de afkorting WiFi. De uitspraak is dus "waifai", net zoals je een {oude) stereo ook een "haifai" noemde. Als ik iemand over "wiefie" hoor praten dan krijg ik sterk de indruk dat hij/zij alleen maar labels voorleest en er zich waarschijnlijk niet veel in verdiept heeft (geen veroordeling, maar die indruk krijg ik dan).
Inderdaad, dat was 2001. :*)
En je hebt 100% gelijk, en ik deel je mening.
Mensen die WieFie uitspreken, hebben vaak geen idee waar over ze praten. 8)7
HiFi is hiervoor een uitstekend voorbeeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee