De goeie ouwe tijd. Wellicht dat sommige hier de naam Audial Arts ook nog kennen. That was me en een aantal vrienden.
Baal nog steeds dat ik Jeroen's optreden in waterfront gemist heb. Had er graag bij geweest om de oude nostalgische gevoelens weer aan te slingeren.
Omdat ik ook behoorlijk aanwezig was in de C64 scene en ook een composer was kende ik Jeroen uiteraard, maar eigenlijk hebben we elkaar zeer weinig gezien. Een vriend van hem uit Venray die hij wel vaak zag was onderdeel van Ruthless, dezelfde group waar ik ook een tijdje bij gezeten heb, maar tot ontmoetingen is het niet gekomen. Ik geloof dat het bij een busrit gebleven is van een Lan party in utrecht terug naar het centraal station.
Buiten het feit dat veel Nederlandse C64 Composers geboren zijn in Mei 1972 (zo ook Jeroen) vond ik het bizar om te zien hoeveel overeenkomsten mijn C64 tijdperk heeft met die van Jeroen. Opa die in de muziek zit, naspelen wat je op de radio hoort, geleende spullen om mee te beginnen, in tegenstelling tot andere mensen boeken tot het uitertste uitpluizen. Ik zat bijvoorbeeld als Jochie van 14 de gehele zomervakantie in de bibliotheek. Daar hadden ze twee C64's staan en mocht je bij overhandiging van je bibliotheek-pas een uur gebruik maken van een C64. Dat duurde ongeveer 3 dagen alvorens de dames simpelweg de linker van de twee voor mij gereserveerd hadden en ik er van opening- tot sluitingstijd zat. Vaak moesten de dames me erop wijzen dat het bijna etenstijd was want ik vergat de tijd gewoon. Het was ook de ideale plek want de benodigde boeken waren allemaal aanwezig. Meestal begon mijn dag met de benodigde boeken uit de kast halen en die lag dan als stapel naast de C64, en aan de slag ging ik. Op dat moment bezitte ik nog niet zelf een C64, maar was bezig met een krantenwijk in de ochtend om ervoor te sparen. Ik was al zeer bekwaam in Assembly voordat ik uberhaupt zelf een C64 bezitte.
Nadat ik eindelijk een C64 kon kopen ging het eigenlijk snel. Uit school ging de schooltas de hoek in en ik was tot het tijd was om naar bed te gaan bezig met programmeren.
Muziek maken is er iets later bijgekomen. Ik was onder de indruk van de muziek van bijvoorbeeld Rob Hubbard omdat dit wat geluidskwaliteit betreft zo veel verder was dan de muziek van andere games in die tijd. Dat wekte mijn interesse om erachter te komen hoe ik ook het uiterste uit de SID chip zou kunnen halen.
In mijn eentje was ik toen Audial Arts begonnen en tijdens Venlo meetings kwamen daar snel twee members bij. Rodney Balai en Francois Prijt. Beide na de C64 tijd lange tijd actief geweest in de Dance music scene. Francois Prijt is lang actief geweest als DJ Chosen Few (en wellicht nog, ben hem uit het oog verloren)
We hebben in die tijd veel muziek gemaakt voor met name Demo's en wat later zijn Rodney en Ik ook muziek gaan maken voor een aantal games.
Optimalisatie en pushing the limits
Aangezien mijn muzikale kwaliteiten minder waren dan mijn programmeer kwaliteiten ben ik me meer gaan richten om de SID en de C64 nog verder te pushen. Met name door de gebruikte CPU cycles te verminderen die nodig zijn om de muziek af te spelen. Om niet in te leveren op de mogelijkheden pakte ik nummers van andere Composers en die bouwde ik geluidstechnisch volledig na in mijn programma. Daarna heb ik avonden met uitgeprinte assembly code op tafel zitten zoeken waar ik CPU cycles kon winnen en dat toegepast. Dat leverde uiteindelijk een winst op van ongeveer 30% aan CPU cycles zonder in te leveren op de muzikale mogelijkheden. Voor een C64 was dat goud waard. Zeker voor games omdat elke CPU cycle heel waardevol is voor een machine met een 1Mhz processor(tje).
Een voorbeeld is Dwarf Fly, oorspronkelijk gemaakt door Klaus Grongaard (Link) van de Vibrants.
SID file van Klaus:
http://www.sannic.nl/hvsc...IANS/L/Link/Dwarf_Fly.sid
SID file van mij:
http://www.sannic.nl/hvsc...Pasch_Ronny/Dwarf-Fly.sid
(om af te spelen, gebruik sidplay/w ->
http://csdb.dk/release/?id=103781 )
Als je dit zou analyseren dan komen de golfvormen pretty much exact overeen. Zelfde tune, veel minder CPU cycles. En als ik daar in dit tijdperk over zou moeten oordelen dan zou ik zeggen "ja und?" maar voor de tijd was de een bizar grote winst.
Samples
Naast optimalisatie van m'n assembly code die de SID chip aanstuurd en feitelijk de muziek speelt ben ik ook gaan kijken waar ik de SID nog meer kon pushen. Jeroen had het er al over in de video. Samples afspelen op een SID chip. Voor de mensen die denken "sample afspelen, ja en? niet zo bijzonder toch?". Voor de SIDchip was dat in feite wel bijzonder omdat hij daar niet voor gemaakt was. Sterker nog, het heeft niks te maken met de specificaties van die chip. Bij toeval is erachter gekomen hoe je samples kunt afspelen. De volume instelling van de SID maakte namelijk een klik geluidje als je het volume van 0 naar 15 (max) zette. Als je het echter van 0 naar 8 zette was dat klikje zachter. Door bestudering op een oscilater is men erachter gekomen dat je door het volume van de SID simpelweg te feeden met een geluidsgolf gestampt in 4 bits, dat je die dan terug kon horen. Voila! samples afspelen!
Dat was een revolutie en alhoewel Jeroen niet de eerste was die dit deed was hij wel de persoon die er het bekendst mee is geworden. Zeker door het succes van Outrun.
Ik wilde het echter nog wat verder pushen dan dat. Na gepuzzel en gerommel is me het volgende gelukt:
- De 3 standaard SID kanalen gebruiken
- 2 samples tegelijkertijd afspelen
- Samples een volume kunnen geven.
Ik weet het niet zeker (ik ben er rond 1992 uitgestapt) maar dat kunstje is daarna dacht ik niet meer nagedaan.
Voor songs daarmee (Assembly code van mij, muziek van Rodney):
volume's in samples:
http://www.sannic.nl/hvsc...ey/Puke-Box_Main_Menu.sid
2 samples tegelijkertijd
http://www.sannic.nl/hvsc...Rodney/Acid_House_Mix.sid
2 samples tegelijkertijd + 3 SID kanalen
http://www.sannic.nl/hvsc...dney/Sign_of_da_Times.sid
Filters
De filters waren altijd een issue bij een C64. Muziek op de ene C64 klinkte altijd net even anders dan op de andere C64. Dat kwam, zoals jeroen ook al aangaf in het filmpje, door een onderdeeltje op de print naast de chip. Veel composers (ik ook) vervingen dat ding door een potmetertje zodat je tijdens het afspelen de diepte van de filter kon afstellen.
Toevalstreffer
De meest bizarre situatie die ik meemaakte was dat Thomas E. Petersen (Laxity) en ik beide een nummer gemaakt hebben rond dezelfde periode (hij eind 1989 en ik begin 1990) waarvan we beiden niet wisten dat we dat nummer gemaakt hadden. Het begin van onze nummers lijken bizar op elkaar:
Laxity's nummer:
http://www.sannic.nl/hvsc...ICIANS/L/Laxity/Alibi.sid
Mijn nummer:
http://www.sannic.nl/hvsc...ch_Ronny/Wave_Goodbye.sid
Overigens is zijn nummer veel beter, maar dat terzijde ;-)
Carriere
Ahum, nee die had ik niet echt in de C64. We hebben wat muziek gemaakt voor een aantal kleine spelletjes van met name Duitse bedrijven. Rodney heeft dat wat meer gedaan dan ik, bijvoorbeeld
http://www.sannic.nl/hvsc...dney/Wotty_Goes_Weird.sid
Samen hebben Rodney en ik nog een keer de muziek gemaakt voor Hi-Ska-Do. De opdracht was "We hebben twee oosters-klinkende muziekjes nodig, en snel". Rodney een nummer gemaakt, ik een nummer gemaakt. Rodney zijn nummer op disk naar mij gestuurd. Ik die gecombineerd in dezelfde file met mijn nummer en opgestuurd. Resultaat:
http://www.sannic.nl/hvsc...Audial_Arts/Hi_Ska_Do.sid
Tijd later (ik was toen al gestopt met de C64 scene) hoorde ik van Rodney dat de producers van the Last Ninja remix na het horen van die tunes eerder van ons hadden willen weten, omdat ze dan de muziek van LN-remix wellicht bij ons hadden willen uitzetten omdat het meer overeenkwam met de wensen die ze hadden voor de muziek. (ze vonden het meer oosters klinken dan de muziek die Reyn en Anthony gemaakt hadden) Dat zou leuk zijn geweest! Maar ach, zo is dat helaas niet gelopen.
Wat dan wel weer grappig is om te zien is dat zelfs in juni van die jaar nog muziek van me gebruikt is in een C64 demo!
http://csdb.dk/scener/?id=2076
Easter Egg
Alhoewel ik op de C64 niet zo'n grote bekendheid ben geworden als bijvoorbeeld Jeroen Tel, vond ik het dan wel weer eervol om van de tienduizenden SID tunes die er zijn met twee nummers opgenomen te zijn in een lijst van 450 nummers die verstopt zijn als Easter Egg in de Spider Jam van Line 6.
http://www.musicgeardaily...ider-jam-sid-easter-eggs/
Als ik er zo op terugkijk en nu die oude SID tunes weer hoor, dan wordt ik warm van nostalgie. Heb een verschrikkelijk leuke tijd gehad met de C64 en alle mensen daaromheen.
[Reactie gewijzigd door Ronnerd op 23 juli 2024 04:41]