Door Joost Schellevis

Redacteur

Polderpioniers: RIPE NCC

01-07-2012 • 11:00

42

Voor de zesde aflevering van Polderpioniers gaat Tweakers.net op bezoek bij Rob Blokzijl, die aan de wieg stond van de regionale internet-registry RIPE NCC. Die verzorgt in onze regio de uitgifte van onder meer ip-adressen. Tweakers.net praatte met hem over de totstandkoming van RIPE NCC en het tekort aan ipv4-adressen. In de volgende aflevering maken we een uitstapje naar België: we gaan langs bij Vincent Rijmen en Joan Daemen, die het AES-encryptie-algoritme bedachten.

Reacties (42)

42
39
25
5
2
8
Wijzig sortering
Anoniem: 341179 1 juli 2012 14:40
Ook deze keer weer veel geleerd, en nieuwe inzichten gekregen in hoe het '' vroeger '' ging.

Gezien het het internet, en veel wat daaromheen hangt van voor mijn tijd is, vind ik het heel boeiend om de mensen die hier aan hebben meegedragen te zien vertellen hoe zij dat zelf hebben ervaren.

Natuurlijk kan je altijd een Wikipedia pagina erbij pakken, maar dit is veel leuker :D, kan niet wachten tot de volgende.

P.S.
Ik heb weer net als vorige weken een versie met ondertiteling online staan op mijn youtube accountje ( voor de mensen die daar behoefte aan hebben ):
http://www.youtube.com/pl...4CAF2522&feature=view_all

P.P.S
Weet iemand hoeveel afleveringen deze serie in totaal zal krijgen?
Titel van film verkeerd?
Anoniem: 341179 @qless1 juli 2012 16:03
haha, idd, thanks.

:X slordig copy-paste werk
Zeer interessant intervew. Maar ik vraag me dus wel af wat hij bedoelt met (~06:00):
Als u over 3 jaar besluit dat u eens wat anders wilt gaan doen en u gaat een ISP (Internet Service Provider) oprichten, die natuurlijk geheel IPv6 is, want dat is het enige wat nog te krijgen is, dan ontdekt u dat er nog een hele grote IPv4 wereld op het internet is waar je je klanten wel contact mee wilt laten hebben, dus je hebt nog een klein beetje IPv4 nodig om dat aan elkaar te knopen. Daarvoor hebben wij een ''pot''
Wat is de pot? Waarvoor wordt die gebruikt dan?

En hoe knoopt een ISP (Internet Service Provider) dan al die mensen die verschillende IP-versies gebruiken aan elkaar?

EDIT: en wat als al die consumenten nou besluiten gewoon dat huidige IPv4 ''kastje'' (modem/router/wifi spot dus) te houden, en je alleen nieuwe klanten op IPv6 laat aansluiten: lost het probleem zich dan vanzelf op?

Verder heeft mijn provider mij een ''bruikleen'' kastje gegeven: die heeft wel IPv6 ondersteuning, maar gaat de overstap wel goed? Is er een firmware update nodig?

En hoe zit het met de huidige VDSL verbindingen die gebruik maken van ''pair bonding'': die zijn toch ook momenteel nog allemaal IPv4? Hebben providers er wel rekening mee gehouden dat die op termijn IPv6 moeten ondersteunen?

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 23 juli 2024 09:35]

De RIPE NCC en alle andere RIRs kregen IPv4 adressen van IANA toegewezen. Deze werden door IANA in blokken van /8 (= 16,7 miljoen adressen) toegekend, waarna de RIRs ze volgens de policies van hun Communities toewijzen aan ISPs en andere internetbedrijven. Deze policies zijn voornamelijk gebaseerd op het aantonen van noodzaak dat je adressen nodig hebt. Als je alle adressen opgebruikt hebt, kun je een nieuw blok aanvragen, wederom op basis van noodzaak.

Als de RIPE NCC bij de laatste /8 is aangekomen (dus nog 16,7M adressen in voorraad heeft) treedt een nieuwe policy in werking. Iedere ISP kan dan slechts eenmalig een /20 (= 1.024 adressen) krijgen, en uitsluitend als ze al een IPv6 blok hebben. Op deze manier kunnen toekomstige bedrijven de /20 gebruiken om hun IPv6 infrastructuur aan te sluiten op de rest van het IPv4 Internet. Op deze manier kunnen meer dan 16.000 nieuwe ISPs in de RIPE regio geholpen worden aan IPv4 connectiviteit. De RIPE NCC heeft op dit moment 8.000 leden (opgebouwd in 20 jaar) dus het zal wel gaan lukken. :)

Dit is de stand van zaken. De policy voor de laatste /8 treedt bij de gele lijn in werking:
http://www.ripe.net/inter...ipv4-available-pool-graph

[Reactie gewijzigd door 8-Track op 23 juli 2024 09:35]

op basis van extrapolatie is dat eind van dit jaar ...
Zie deze grafiek: http://www.potaroo.net/tools/ipv4/plotvar.png

Wordt iedere dag bijgewerkt. RIPE is de linker hobbel.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 09:35]

Ik neem aan dat hij een 'pot' met IPv4 adressen bedoelt die achtergehouden wordt voor dit soort situaties. Hoe ze exact alles aan elkaar zullen knopen durf ik niet te zeggen, maar als je even googled zijn er genoeg verhalen over te vinden - http://arstechnica.com/un...-ipv4-talk-to-each-other/

Uiteindelijk wil je, in ieder geval als ISP, dat iedereen op het laatste protocol draait, ik denk dan ook dat tzt IPv4 langzaam uitgefaseerd gaat worden omdat je simpelweg niet te lang 2 protocollen wilt ondersteunen. Zolang je IPv4 en IPv6 ondersteund, zul je ook 2 apparaten moeten ondersteunen en zorgen voor backwards compatibility bij je nieuwe diensten.

In principe zou het overstappen geen probleem moeten zijn, maar alleen de tijd zal het zeggen!

Pair bonding is een techniek om een ADSL verbinding sneller te maken en heeft zover ik weet niets te maken met het protocol wat er over de lijn heen wordt gestuurd, maw, ipv6 is niet afhankelijk van wat voor verbinding je hebt.

edit: IPv6 in v4 veranderd, met dank aan jeroen ;)

[Reactie gewijzigd door Nedra op 23 juli 2024 09:35]

Een pot met IPv4 adressen bedoel je.
Zoals hij al aangeeft, als gebruiker moet je er niets van merken.

Wat zo'n full IPv6 provider nodig heeft is een IPv4 address om de IPv6 mensen naar het IPv4 netwerk te krijgen. Als jij namelijk geen IPv4 address hebt, hoe weet een IPv4 router jou dan te bereiken?
En hoe knoopt een ISP (Internet Service Provider) dan al die mensen die verschillende IP-versies gebruiken aan elkaar?
Dat is nou precies wat een router doet. Kijk ook maar bij je thuis, daar gebeurd het in het klein: het koppelt twee netwerken met andere IPv4 adressen aan elkaar. Al zul je dan iets krijgen, wat van IPv6 naar IPv4 gaat en vice versa.
EDIT: en wat als al die consumenten nou besluiten gewoon dat huidige IPv4 ''kastje'' (modem/router/wifi spot dus) te houden, en je alleen nieuwe klanten op IPv6 laat aansluiten: lost het probleem zich dan vanzelf op?
Voor thuis netwerken is het imo niet zo'n probleem. Het gaan erom dat er meer websites zijn dan IPv4 adressen beschikbaar zijn.
Verder heeft mijn provider mij een ''bruikleen'' kastje gegeven: die heeft wel IPv6 ondersteuning, maar gaat de overstap wel goed? Is er een firmware update nodig?
Als de router al IPv6 ondersteuning heeft... Waarom stel je deze vraag dan? ;) En waarom stel je hem hier? ;)
En hoe zit het met de huidige VDSL verbindingen die gebruik maken van ''pair bonding'': die zijn toch ook momenteel nog allemaal IPv4? Hebben providers er wel rekening mee gehouden dat die op termijn IPv6 moeten ondersteunen?
Het IP-protocol is wat anders dan de fysieke verbinding. Verdiep je eens in de 7 OSI lagen... ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 09:35]

wat ik me afvroeg is. Wie bedoeld hij met mensen die het niet goed voor hebben met internet. Immers zegt hij letterlijk. We delen adressen uit aan mensen die het goed voor hebben met het internet.
Vroeger was internet meer een leuk klein netwerkje die wat wetenschappers onderling hebben opgezet en die ze toepasten binnen hun werk. Een zeer controleerbare omgeving waarin je geen slechterikken hebt. Je ziet het bijv. aan wat Diederik Stapel is overkomen: maak een forse misstap en je bent niet meer welkom. Dat liet men destijds wel na.

Tegenwoordig is het internet er voor iedereen en staat er veel troep en onzin op. Hackers hebben nu ook min of meer vrij spel en dat zien we aan de hoeveelheid aan malware en hacks die momenteel plaatsvinden. Sterker nog, het wordt zelfs toegepast in oorlogvoering.

In al die tijd is de functie van RIPE en RIPE NCC niet anders geworden. Er wordt nog steeds door iedereen die belangstelling heeft gediscussieerd (RIPE; de community waar iedereen lid van kan en mag worden, is heel open) en er worden nog steeds ip-adressen uitgedeeld (RIPE NCC). Echter, de manier waarop dat gebeurd is wel wat veranderd. We zitten nu met minder IPv4 adressen waardoor die nu nog waardevoller worden. Dat betekent dat er ook een handeling in die adressen ontstaat. Allemaal dingen waar men op inspeelt. Als je bij RIPE NCC zelf een ip-adres wil hebben zijn daar allemaal procedures voor waaraan je moet voldoen o.a. bij welke partij je het aanvraagt en wat je aanvraagt.
Wat ik me nou afvraag....
Wie betaald deze mensen??
De RIPE NCC is een not-for-profit vereniging met ongeveer 8000 leden die contributie betalen. Dat zijn vrijwel allemaal ISPs en andere internetbedrijven (UPC, KPN, Deutsche Telekom, Vodafone, etc.). Voor die contributie krijgen zij de IP adressen die ze nodig hebben en andere diensten die de infrastructuur van Internet ondersteunen, zoals de whois database, reverse DNS services, Root DNS services (RIPE NCC opereert K-Root), BGP routing data voor analyse en troubleshooting etc, etc...
Grappig, ik scoor een -1 met de vraag en het antwoord krijgt een 2 ?!?!?!
Toch niet zo'n stomme vraag dus.

on-topic
Je zou toch verwachten dat bij een non-profit organisatie met 8000 leden altijd gezeik is over tarieven. Er is immers totaal geen concurrentie.
Wat als ze b.v. ineens de salarissen verdubbelen, wie gaat er dan piepen?
Interessante constructie.
Anoniem: 402949 1 juli 2012 11:34
O.a. ISP's dus :)
Elke keer weer een welkome afwisseling van de week deze Polderpioniers O+

Leuke relatief ontoegankelijke informatie(toegankelijk maar tussen zo ontzettend veel andere informatie dat je het zelf nooit zomaar vind) op een makkelijke manier voor de tweakers op hun netvlies. Ik geniet er elke keer weer van! :)

En leuk om elke keer achter dingen te komen van... wát? Zit daar een Nederlander achter, wat zijn we toch een groot land _/-\o_
Wanneer komt er een reportage over de Tulip computer?
Wat een leuke serie over de polderpioneers!
Hier biedt T.net echt een toegevoegde waarde t.o.v. andere websites.
Echte, zelfgemaakte, content... super
Bedankt Tweakers.net!Dit is wederom ongelofelijk, maar helaas wel te kort!

Wat ben ik toch trots op onze kleine land! Waarom hebben wij dit soort dingen niet gehad op school! Dan kan bij geschiedenis, IT, economie en bedrijfskunde!
Heb jij ook dat probleem? Laten we eens een dag om de tafel zitten, dan is het over
Zo zouden meer mensen moeten denken :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.