Waar heb je in het filmpje gehoord dat ze geen cent verdiend hebben ?
De een is Professor aan de Universiteit van Leuven. Denk je dat die minimumloon verdienen ? De ander heeft een baan bij een commercieel bedrijf, en zegt dat hij kan doen waar hij zin in heeft. Ik zou zeggen dat die twee het prima hebben gedaan.
AES is een standaard. Van standaarden wil je van hebben dat het gratis te implementeren is. Zeker in netwerk technologie. Anders worden die standaarden nooit populair. Het hele Internet heeft zijn populairiteit te danken aan dat principe.
Heb je ooit een RFC gelezen ?
http://www.ietf.org/rfc.html
Daar kun je alle standaarden terugvinden die gebruikt worden in Internet technologie. Bv hoe ziet een IP- pakketje er uit:
http://www.ietf.org/rfc/rfc791.txt
Hier zo maar eentje over IS-IS, maar waar ik om een vreemde reden erg op gesteld ben:
http://tools.ietf.org/rfc/rfc3784.txt
Noem maar op.
De mensen die standaarden bedenken en schrijven krijgen daar geen cent voor. Maar ze hebben meestal wel gewoon een baan. En worden door hun baas betaald. Meestal geen minimumloon. Bovendien is het een fantastische manier om je naam in de technische wereld te vereeuwigen. Hoeveel mensen in de Benelux hebben iets gedaan als het ontwerpen van AES ? Hoeveel hebben een RFC geschreven ? Hoe zou dat op je CV staan ? Hoe leuk is het om te weten dat iedere SSL/VPN/SSH verbinding gebruikt maakt van technologie die jij hebt verzonnen ?
Met standaarden maken verdien je niet direct geld. Maar indirect wel. Je vestigt je naam. Na het publiceren van je standaard(en) komen pas de mogelijkheden om geld te verdienen. Ik ken zo ongeveer iedereen die een RFC heeft geschreven over routing protocollen in de jaren negentig. Bijna allemaal zijn ze goed terecht gekomen. Hebben plezier gehad in hun werk. Voldoening dat hun ideeen toegepast werden (en nog steeds worden). En toevallig zijn ze bijna ook allemaal miljonair geworden. Niet direct via hun ideeen, maar wel indirect.
In Nederland worden technische mensen erg ondergewaardeerd. Hier houden we alleen van verkopers. En misschien een beetje van managers (net zoals in de rest van de wereld). Het doet me goed om technische mensen te zien in de Benelux die iets moois hebben gemaakt. En goed zijn terecht gekomen.
Mooi filmpje.
[Reactie gewijzigd door 280562 op 8 juli 2012 11:16]