Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Polderpioniers: de man achter de cd, dvd en blu-ray

17-06-2012 • 08:00

103 Linkedin

Het gaat wellicht wat te ver om te stellen dat de cd, dvd en blu-ray er zonder Kees Schouhamer Immink niet waren geweest, maar zijn uitvindingen waren wel van fundamenteel belang. In deze vierde aflevering van Polderpioniers gaat Tweakers.net bij hem op bezoek. In de volgende aflevering: Marleen Stikker, de oprichtster van De Digitale Stad.

Reacties (103)

103
100
60
9
1
22
Wijzig sortering
leuk ook om te zien dat hij zo'n graag geziene gast is bij het correct museum in rotterdam
een aanrader voor elke tweaker die op een regenachtige vakantie dag iets leuks wilt ondernemen
http://www.rotterdamsradiomuseum.nl/
Leuk om mijn Oom (Joost Kahlman) te zien (1:55) die ook mede de broncode van de cd en blu-ray heeft geschreven :)
Gaaf om te horen, dit stuk!

Enkele jaren geleden heb ik samen met een werknemer van Philips voor de onderbouw VWO een lespakket ontwikkeld over Optische Opslag.

Wil je dus nog preciezer weten hoe e.e.a. werkt, incl. foutcodering en kanaalcodering (met een iets versimpelde variant), check het tweede downloadlinkje met het volledig lesmateriaal :) Ook leuk voor docenten hier!

http://www.jet-net.nl/?pid=193
Leuke uitzending weer, hoeveel delen volgen er eigenlijk nog?

Hij heeft trouwens gewoon een eigen Wikipedia pagina, zie HIER, en hij heeft ook een eigen website, zie HIER

Hoeveel ingenieurs kunnen er trouwens nog zeggen tegenwoordig dat ze echt een ontwerp in bezit hadden, welke ze konden doorverkopen? Met uitzondering van de zelfstandige zonder personeel niet veel denk ik, veelal dat bedrijven het ontwerp in bezit nemen met een octrooi/patent er op en de ingenieur met een loon betalen.
Deze Kees Schouhamer heeft dat goed bedacht zo met deze constructie.
Tegenwoordig hoogleraar en ik denk dat hij zijn leerlingen in Essen en Singapore zeker kan inspireren bij experimentele natuurkunde, met alleen deze technieken in handen alleen al.

Wat ik wel jammer vond van het filmpje is dat ik graag had willen horen waar hij nou allemaal mee bezig was geweest in zijn jaren bij Philips om tot de ontwerpen van CD, DVD , (blu-ray?) te komen, een stukje techniek achter de schermen bekijken. Misschien een paar problemen waar hij tegenaan liep belichten, zoals het omvormen van bit-sporen van audio/video, en hoe hij dat had weten op te lossen?
Waarschijnlijk niet helemaal mogelijk vanwege de octrooien/patenten achter de technologie, maar een klein beetje de diepte in was wel leuk geweest.

Van mij mogen zulke uitzendingen gerust een 20 min/half uur duren.

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 17 juni 2012 10:54]

Waarschijnlijk niet helemaal mogelijk vanwege de octrooien/patenten achter de technologie...
Het idee achter een octrooi is juist dat je iets helemaal beschrijft en uit de doeken doet. In ruil daarvoor krijg je van de betreffende regering een kunstmatig afgedwongen monopolie.

Dus aan octrooien zal het niet gelegen hebben.
Tweakers...wanneer gaan jullie deze video rapportages ondertitelen voor mensen die doof en slechthorend zijn?
Want nu is dit voor mij ontoegankelijk en moet ik het overslaan.
Zonde want het ziet er wel professioneel gemaakt uit.
Anoniem: 341179
@Solstice17 juni 2012 12:34
Ik wil dit best wel doen, als er vraag naar is. Echter vind ik het ook wel jammer dat Tweakers.net dit zelf niet doet. Niet alleen voor de doven en slechthorenden, maar ook omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om geluid aan te hebben ( naast het feit dat de interviewer erg zacht spreekt ).

:: hier :
https://www.youtube.com/watch?v=3rqzf5pjLC0

( ik heb dit snel even gedaan, maar kan geen foutloos Nederlands / correctheid garanderen )

edit: gepost op 1234 :D -- en er zitten inderdaad wel wat spelfouten in mijn ondertiteling...

edit 2: alle 4 zijn nu gedaan:
http://www.youtube.com/pl...4CAF2522&feature=view_all

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 341179 op 18 juni 2012 11:14]

@ Ennuh

Heel veel bedankt voor jullie genomen moeite om die te ondertitelen, want ik ben zelf ook doof. *respect* _/-\o_
Anoniem: 341179
@Ebonite17 juni 2012 20:41
Ik heb nu ook de eerste aflevering gedaan - zie youtube -, en zal de overige 2 ook doen ( en komenden, zolang Tweakers.net dit niet zelf gaat doen ).
Ik zal hier echter wat meer tijd in steken, dan dat ik in deze had gestoken, om zo min mogelijk fouten te maken in de tekst, en te zorgen dat deze makkelijker leesbaar blijven. ( geen 3+ regels op elkaar e.d. ).

En bedankt voor de bedankjes, ook @ Solstice, haha
( daar doe ik het dan ook uiteindelijk voor ;) )
Ik ben niet doof maar vind ik dit wel erg handig, ik heb niet overal de beschikking tot geluid, dit maakt het dan in ieder geval aantrekkelijk om te bekijken.

Slimme gast, dat blijkt ook wel dat hij zich financieel zo goed staande kan houden na gewoon ontslag te nemen. Ten eerste vergt dat nogal lef en ten tweede is er ook behoorlijk kennis en wijsheid voor nodig, als je die beide in huis hebt schop je het dus redelijk ver. Respect voor deze Kees!!
Ik ben gelukkig niet doof of slechthorend, ik waardeer het dat u de moeite heeft genomen om andere tweakers te helpen.
Gewoon klasse een ander woord heb ik hier niet voor.
@Ennuh

Absoluut GEWELDIG!
Je bent mijn held vandaag :-)
+1

Niet dat ik doof of slechthorend ben, maar meer omdat ondertitel er ook voor zorgt dat de gesprekken makkelijker volgbaar zijn. En de interviewer heeft geen microfoon in tegenstelling tot de geïnterviewde en die is eigenlijk ook nauwlijks hoorbaar wanneer dit voorkomt.
Ondertitel, prima. Maar dan wel aan of uit te schakelen want mijn oren doen het prima en ik vind letters in mijn beeld erg vervelend.
Het is daarnaast ook fijn als je de video's zonder geluid kunt bekijken.
Een mirror op Youtube zou voldoende moeten zijn, die is namelijk in staat om automatisch te ondertitelen.
En via HTML5 plz. Ik heb namelijk helemaal geen flash meer op enig device.
Goed idee! En gewoon door tweakers laten vertalen voor wat kudoz :)
Leuk om deze man eens te zien/horen. Op Wikipedia staat ook wel informatie hierover maar nu in beeld en geluid! Ik vind het altijd wel interessant, zeker als het van Nederlandse bodem afkomt _/-\o_ Zonder te overdrijven respect voor deze man!
Wat ook erg leuk is om te weten, is dat het formaat van de cd/dvd ook door een Nederlander is bedacht. Aan de toenmalige directeur van Philips is toen gevraagd (waarschijnlijk door bovenstaande meneer) hoe groot de cd/dvd moest worden. Het antwoord was dat het schijfje in zijn borstzak van zijn overhemd moest kunnen. Dus als je een standaard overhemd hebt, pas in je borstzak precies een schijfje.
Sterker nog, het gat van iedere CD, DVD en Blue-Ray heeft nog een stukje Hollandse nostalgie uit de tijd dat we met florijnen betaalden. De diameter is namelijk gelijk aan de diameter van het oude dubbeltje.
Wat de diameter van de cd/dvd aangaat is het verhaal, dat algemeen als waarheid aangenomen wordt, niet geheel waar. De heer Schouhamer Immink legt het verhaal toch iets anders uit als je dit stuk leest.
Het was wel een erg prettige bijkomstigheid dat de 12 cm diameter net iets kleiner was dan de 5 1/4 inch (13 cm) van de floppy's destijds. Toeval, overigens: in 1976 was dat zeker niet voorzien.
Niet helemaal. Het doel was om de cd zo groot als een borstzak, maar de negende symphonie van Beethoven moest er wel op passen. Uiteindelijk is het niet helemaal gelukt om de cd fysiek zo klein te krijgen en besloot Philips dat de speelduur belangrijker was.
Overigens de enige goede keuze. Al denk ik dat wanneer nu de uitvinding gedaan zou worden de keuze anders zou zijn uitgevallen.

Daarnaast wordt het tijd dat Philips weer zo'n persoon aan het roer krijgt. Een persoon die wereld veranderende uitvindingen doet.

Wat samsung nu doet met het Amoled scherm daar zou Philips moeten zitten.

De TV affdeling afstoten dit terwijl je bij CRT de absolute marktleider was.

Uiteindelijk moeten ze meer voor kwaliteit gaan, dat betaald zich op lange termijn terug. Helaas moet je soms tijdelijk je verlies nemen.
Helemaal mee eens!

Erg jammer dat het natlab niet meer de glorie heeft van vroeger. Daar werden echt mooie dingen gedaan.

Is het trouwens toeval dat het blu-ray reclamefilmpje in een zeer belabberde encoding in de reportage zit? ;)
"Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar"
Leuke man en mooi werk. Er zat meen ik ook nog een gedachte achter dat het spoor bij krassen of beschadigingen geen hoorbaar kwaliteitsverlies geeft. Na het fiasco van de Video 2000 standaard, die Philips niet wilde delen, deelden ze de CD net iets makkelijk. Economisch hebben ze daar niet uit weten te halen wat er potentieel in zat. Maar het is daarmee wel een wereldstandaard geworden, die overigens niet lang meer te leven heeft. De tijd van informatiedragers gaan we binnenkort vast helemaal achter ons laten.
Philips had (of heeft) in het Evoluon een doorlopende tentoonstelling van de door Philips ontwikkelde technologieën, mocht die er nog steeds zijn dan is die zeker aan te bevelen om een keer te bekijken (destijds alleen toegankelijk op uitnodiging). Heb daar indertijd de POI's voor ontwikkeld, ontzettend veel van geleerd :).
AudioCD's hebben inderdaad een enorme fouttolerantie: Met name diepe radiale krassen schijnen ze nauwelijks te deren. Minpuntje is wel dat de toplaag, die met de print zeg maar, te dun is. Het is maar een paar micrometer naar de reflecterende laag.

Volgens mij had Philips "hun deel" van de CD zo dichtgepatenteert dat ze meer verdienen aan afgeleide technieken zoals Sony's MiniDisc dan de maker zelf. Ik vrees inderdaad dat het commerciële einde van deze prachtige techniek in zicht is: Digitale downloads en on-demand-systemen lijken serieus van de grond te komen.
De CD doorboren met 50 gaten van 1mm moet hij kunnen weerstaan en foutloos kunnen reproduceren.
Eh, nee, natuurlijk niet. Ja, Philips heeft zo'n CD gemaakt, maar daar hadden de makers wel alle gaten precies tot op de track gepositioneerd. Demonstratie stuntje. Maar als je twee of drie gaten in dezelfde track hebt, dan is het al Game Over.
Philips had (of heeft) in het Evoluon een doorlopende tentoonstelling van de door Philips ontwikkelde technologieën, mocht die er nog steeds zijn dan is die zeker aan te bevelen om een keer te bekijken (destijds alleen toegankelijk op uitnodiging).
Je loopt een beetje achter ;)

Wiki:
Volgens Philips werd het te kostbaar om de tentoonstellingen voldoende te actualiseren. Ondanks veel protest besloot de concern-directie, na jaren van geld toeleggen op het Evoluon, de tentoonstelling in het gebouw op te doeken en vanaf 1989 had het geen publieksfunctie meer

Zonde... verdomde zonde... Blij dat ik er op tijd bij was toen ;)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 17 juni 2012 14:58]

Ik heb het over na 1989, de POI's heb ik in 1994 nog van 8 talen voorzien (waaronder Chinees omdat ze daar nieuwe handelspartners zochten), de tentoonstelling was inderdaad niet voor publiek toegankelijk maar zette wel mooi uiteen wat Philips allemaal heeft ontwikkeld, beeld, geluid, automotive, licht.. In diezelfde tijd gebruikten we die beeldplaatspelers overigens ook in POI's, weet niet meer zeker of die daar ook in zaten, zou goed kunnen. Ze gebruikten de competences tentoonstelling oa om top klanten te onthalen. Heb net even gekeken maar ook die tentoonstelling is niet meer, het is nu een congreshal geworden. Erg zonde inderdaad.
Erg leuk om te zien :). Ik wist wel dat de CD van Philips kwam, maar dat ook de DVD en Blu-ray uit die hoek kwam had ik geen idee van. Die Kees Schouhamer heeft duidelijk iets bijgedragen aan onze technologische maatschappij :).
Een samenwerking tussen Philips en Sony. Wat ik me nu wel afvraag is of Sony en Philips nog steeds samenwerken naar een vernieuwing van de Blu-Ray disc of dat de volgende generatie niet meer komt omdat het over een tiental jaar wel allemaal online gaat.

De meeste 1080p films komen op BD25 en de lange films op BD50. Zullen de 4k2k films dan komen op een BD100 (3 layers van 33.4 GB)
Sony en Philips hebben aan vele dingen samengewerkt. Wat te denken van de S/PDIF (Sony/Philips Digital Interconnect Format) voor de digitale interface?
Ze zijn altijd ook concurrenten gebleven, maar ze wisten tegelijkertijd ook dat het slimmer was om samen te werken aan grote dingen, dan elkaar te beconcurreren op leven en dood. Je vermorst dan samen erg veel geld omdat je de 'vijand' moet bestrijden en ook kans maakt dat jouw uitvinding het net niet wordt. Samenwerking levert beiden geld op en je kunt tegelijkertijd toch nog elkaar beconcurreren met betere apparaten.

Beter dan de strijd tussen BluRay en HD-DVD, want dat heeft de fabrikanten een bak geld gekost en een groot aantal consumenten laten zitten met een waardeloos apparaat.
Vergeet niet de strijd tussen Betamax (Sony), Video 2000 (Philips) en VHS (JVC) en de strijd tussen DCC (Philips) en Mini Disc (Sony).
Technisch zijn Laserdisc, CD, DVD en HD-DVD/BRD natuurlijk sterk verwant. Het is niet gek (nee, ook niet vanzelfsprekend idd) dat een bedrijf dat aan de voorganger gewerkt heeft ook veel invloed op de opvolger uitoefent.
Erg leuk om zulke video's te zien waarbij Nederlanders toch echt een enorme invloed hebben gehad wat heeft geleid tot de technologie vandaag de dag! Maar iets wat ik me wel afvroeg, toen deze beste man dus bij LG aanklopte met een verbeterde specificatie, is dat niet zoiets als een bedrijfs geheim nemen en deze aanbieden bij een concurrent? Natuurlijk heeft ie wat dingen aangepast maar zijn uitgangspunt was toch denk ik wel het werk wat hij bij Philips heeft gedaan?
Nee, in het filmpje zegt hij dat hij ontslag nam en thuis nieuwe ontwerpen heeft gemaakt.
Deze ontwerpen zijn dus niet van Phillips en kan hij gewoon zelf verkopen.

Ik wist niet eens dat Phillips de eerste CD en DVD hadden gemaakt, ongelooflijk hoeveel Nederland bijdraagt aan de internationale technologie! :D
Ik wist niet eens dat Phillips de eerste CD en DVD hadden gemaakt, ongelooflijk hoeveel Nederland bijdraagt aan de internationale technologie! :D
Philips heeft wat dat betreft in principe wel meer gedaan. Denk aan de Video 2000, wat in principe superieur beeld en geluid gaf en op zicht ven VHS. Alleen door de verkopen werd het geen Video 2000, helaas. ;)
Dat komt allemaal omdat Philips geen pornografische materialen op de Video 2000 wilden hebben.
VHS heeft dit wel gedaan. Met als gevolg dat VHS meer verkocht werdt, er meer mensen op VHS over stapten en dus fabrikanten dat ook gingen doen.

Erg zonden, want Video 2000 was inderdaad superieur aan VHS.
Video Disk was het eerste optische medium van Philips.
De deisk waren net zo groot als een grammofoon plaat en werden ondanks betere beeld en geluids kwaliteit dan de VHS geen succes. Vervolgens kwam de CD, Vornamelijk bedoeld voor audio, eind jaren 80 werden deze ook voor Computers gebruikt ;)

Omdat CD's digitaal waren Kwam Philips met CD-I is ook geflopt. aangezien aantal jaar later geloof 4 de DVD uitkwam. ipv je 2 cd's had om te wisselen kon een film nu op 1 plaatje staan..


Philips heeft heelveel betekend voor de hedendaagse audio, video en data mediums..
De beeldplaat heeft niets te maken met VHS, dat was Video 2000, betere kwaliteit dan VHS maar 3x zo duur als VHS die door de porno industrie was omarmt en daarmee was het gedaan met Video2000 en met Betamax..
Omdat CD's digitaal waren Kwam Philips met CD-I is ook geflopt. aangezien aantal jaar later geloof 4 de DVD uitkwam. ipv je 2 cd's had om te wisselen kon een film nu op 1 plaatje staan..
De CDi (1991) is nooit goed van de grond gekomen en was al jaren geflopt toen de DVD om de hoek kwam kijken (1996/98).
Jep, en als ze 'm tijdig gepatenteerd hadden waren ze rijk geworden. Oh well
Denk je serieus dat de CD niet door philips gepatenteerd is?

Deze rechten zijn in handen van Philips, en mogelijk samen met Sony. Hier heeft/verdiend Philips veel aan.
Niet alleen de CD, maar deze man heeft nog veel meer patenten op zijn naam staan:
His research resulted more than 1000 international patents.
Respect dus voor deze Nederlandse topper, waar is de tijd gebleven dat Philips voorop liep?
tja, een patent is leuk als je er daadwerkelijk geld mee verdient. je moet namelijk per patent per jaar voor betalen. internationale patenten bestaan niet, je moet namelijk per land een patent indienen. Kassa.
Internationale patenten bestaan wel, voor deze man zijn dat alle patenten die hij in het buitenland heeft aangevraagd ;) . Nationale patenten zijn alle patenten die hij in NL heeft aangevraagd.
Jep, en als ze 'm tijdig gepatenteerd hadden waren ze rijk geworden. Oh well
In die tijd kon een mens nog normaal geld vragen, anno 2012 zijn de mensen geldwolven, is wel een wereld van verschil in vergelijking met toen hoor!
Anoniem: 377258
17 juni 2012 08:59
leuk dat ie al die apparaten uit de hele timeline nog heeft
Dat is de collectie van het Rotterdams Radiomuseum, zie je ook in één van de shots.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee