Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Polderpioniers: De Digitale Stad

24-06-2012 • 11:00

76 Linkedin

Marleen Stikker was een van de oprichters van De Digitale Stad, de eerste organisatie die laagdrempelig internettoegang aanbood aan particulieren. Tweakers.net ging bij haar langs voor de vijfde aflevering van Polderpioniers. In de volgende aflevering: Rob Blokzijl van RIPE.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (74)

Wijzig sortering
Ja, those were the days, met trumpet winsock een tcp verbinding maken en dan de mosaic browser starten en wachten op het wonder dat zich voltrok.Op mijn windows 3.1 bakkie met 4mb geheugen, rete instabiel. maar dat mocht de pret niet drukken :D
Ik gebruikte eerst de vpro gratis inbel service, later dds
Daarvoor heb ik op het Nikhef al een demo van het www gezien, was toen net nieuw, en kon je als student ook via terminals met een soort menu systeem op het net "surfen"

[Reactie gewijzigd door blobber op 24 juni 2012 11:53]

Ik kan me nog herinneren dat ik op een Tektronics terminal met aan de seriële poort een 1200baud modem had hangen en op mijn studentenkamer de telefoonrekening van de hospita in een paar weken tot astronomische hoogte wist te krijgen :-)

Met gopher het Internet op, en met tin de nieuwsgroepen afstropen om daar te communiceren met mede nerds...

Those were the days...
Erg interessant weer! Brings back old memories...

Eind jaren 80/begin 90 was ik actief op FidoNet en ook nog een blauwe maandag op CompuServ. En toen kwam de VPRO met De Digitale Maand waarin ze van alles vertelden over internet en hoe dat de wereld zou veranderen. Als onderdeel van die activiteiten hadden ze een inbelnummer waar iedereen gratis en zonder abo internet op kon om eens te zien wat dat inhield.
Dat werd gefaciliteerd door DDS. Ik heb later een abo genomen bij HackTick, later XS4All en toen er een regionale internetprovider kwam, ging ik daarheen (ivm de telefoonkosten). Wat dat betreft is de VPRO de meest vooruitstrevende omroep van Nederland. Maar de échte nerds weten dat allang natuurlijk ;)

Eigenlijk zie je aan dit filmpje precies waarom ik nooit zo onder de indruk ben van al die zogenaamde 'nieuwe' ontwikkelingen die vaak met veel tamtam worden geïntroduceerd. DDS had ook al iets als de sociale netwerken en zo zijn er tal van zaken die er al 10tallen jaren zijn. Dus als ik geconfronteerd wordt met iets 'nieuws', denk ik vaak 'oude wijn in nieuwe zakken'. Maar dat is op zich eigen aan de ICT. Die vindt zichzelf elke zoveel jaar weer opnieuw uit en na een paar jaar zijn we weer terug bij af. Zoveel écht nieuwe dingen worden er niet bedacht. Meer evoluties van bestaande zaken.
+2Anoniem: 341179
24 juni 2012 13:13
Hele boeiende aflevering weer, ook weer veel geleerd, aangezien dit allemaal een paar jaar na mijn geboorte was ;)

Voor de mensen die weer willen genieten van een ondertitelde versie:

hier::
http://www.youtube.com/pl...4CAF2522&feature=view_all
Grappig ja!

Ik ken DDS eigenlijk pas sinds het tijdperk dat ik al via Planet Internet (pi.net) met m'n eerste 28k8 modem in 1996 online kwam. Modem overigens door (de praktijk van) m'n vader betaald. De telefoontikken waren wel een issue maar het bezet houden van de lijn niet, zeker toen we al snel daarna ook ISDN kregen. Tot die tijd hadden we 2 analoge lijnen (eentje voor praktijk, eentje prive).

In 1999 kregen we 'al' internet via Telekabel in het dorp.

Maar goed, de functie van DDS als eerste voorzichtig venster op internet heb ik dus nooit mee gemaakt. Wel kan ik me nog herinneren dat ik in 1994 ofzo (rond die tijd) een keer naar de film "Wargames" zat te kijken en dat m'n vader toen in Trouw iets had gelezen over een 'digitale snelweg' of 'digitale stad' ofzo. Wel grappig, ondanks dat m'n vader de computer puur zakelijk gebruikte wist hij dus al eerder dan ik af van een fenomeen dat een paar jaar later "het internet" ging worden :)
Gaaf om te zien, ik heb deze tijd nooit meegemaakt (met inbellen) wat ik op zich wel jammer vind.
Het heeft wel wat, zo'n piepend apparaat wat je verbind met het internet! :)

Blijkbaar bestaat de digitale stad nog steeds (www.dds.nl) want ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord!

[Reactie gewijzigd door Zerfox op 24 juni 2012 11:12]

+2Anoniem: 442878
@Zerfox24 juni 2012 13:21
Gaaf om te zien, ik heb deze tijd nooit meegemaakt (met inbellen) wat ik op zich wel jammer vind.
Het heeft wel wat, zo'n piepend apparaat wat je verbind met het internet! :)
Behalve dat koste het ook het nodige aan telefoonkosten. Van flat-rate's hadden ze toen nog niet gehoord.
Tarieven 1996
http://www.trouw.nl/tr/nl...gitale-telefoonlijn.dhtml
Je was toen blij dat er veel later providers kwamen, zoals Hacktic nu XS4ALL die dat een beetje regulierde, zodat die kosten "normaal"werden. Zogezegd "Internet voor iedereen"

Daarvoor, midden jaren 80 zat ik op bulletin boards ook mbv een home computer en een modem.Ook via de PTT-lijn.Dat ging toen voor een kwartje per tik
http://nl.wikipedia.org/wiki/Telefoontik
Blijkbaar bestaat de digitale stad nog steeds (www.dds.nl) want ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord!
Ikwel.
Behalve het verhaal van Stikker.
http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Digitale_Stad

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 24 juni 2012 13:26]

Ik weet nog goed die oude tijd dat ik inbelde naar verschillende bulletin boards, dat was zo rond 1994 toen ik 13 jaar oud was. Niet veel later ook internet via GlobalXS waar je met je CJP pas zo'n 220 gulden per jaar voor betaalde, en dus kun inbellen met je 28.k8 modem.. In de avonduren koste internet toen zo'n 1.20 gulden (of nog meer, kan het me niet meer goed herinneren).

Uiteraard ook een adres en site bij DDS afgenomen, dat weet ik nog goed. Wat ik ook nog goed weet was de reactie van mijn vader wanneer de telefoonrekening weer op de mat dropte....
Herkenbaar, eigenlijk heeft het geen zin om te reageren omdat iedereen zich er wel al in herkent, maar toch doe ik het.

Ik had zo rond 1995 al/pas gehoord van internet omdat buurman die voor zijn bedrijf makkelijker wat geld kon uitgeven aan internet en modem. Blij dat hij voor mij een Trident-videokaartstuurprogramma van 100k kon binnenhalen vanaf de andere kant van de wereld. Daar was je iemand toen nog zwaar dankbaar voor. Vond ik leuk allemaal, maar ik wilde dat zelf ook kunnen natuurlijk. Parallel daaraan ben ik zelf toen ook een modem gaan kopen en eerst begonnen met inbellen op BBS'en in Rotterdam (Napalm Assault, later Alienated) op kosten van mijn ouders. Heel even in het begin was een rekening van 200+ gulden normaal, daar waren ze niet blij mee en dat hield dan ook gauw op. Het mooie was dat ik blij was als ik mocht en kon BBS'en in een paar avonduren, want de telefoonlijn is op dat moment natuurlijk continu bezet en was ons huis niet telefonisch bereikbaar, mobiel was er nog niet. Dus sowieso in overleg met ouders zodat ze er geen last van hadden.

BBS'en zijn/waren toch ook een soort van tekstuele versie van De Digitale Stad, met oneliners bij binnenkomst, verschillende hoekjes waar je bestanden kon plaatsen en kon binnenhalen. Van muziek (twee tot drie nummers per uur als het meezit) tot trainers en programmacode. Toch een beetje een soort van underground gevoel en velen hadden een eigen handle en groep waar je bij hoorde. Redelijk wat overeenkomsten met zoiets als De Digitale Stad.

Daarna jaren gekloot met ISDN en inbellen en maar hopen op flat-fee abonementen, pas ergens in begin 2000 kreeg ons dorp kabel en daarna pas ADSL.

Mooie tijd :Y)
Destijds had je ook het fenomeen "terugbelaccount". Jij belde naar je provider, die hing direct op en belde je terug, en je modem nam op. Zo kon je "flat rate" internet krijgen, kosten 1 telefoon tik.
Ja de Digitale Stad bestaat inderdaad nog steeds, maar zoals in het filmpje werd verteld zijn ze op een gegeven moment over gegaan op puur een functie als provider. Ik gebruik DDS als sinds '98 toen ik mijn eerste modem kocht, het was ook leuk om de oude DDS 3.0 web interface weer terug te zien in het filmpje met die pleinen.

Je kon indertijd via lokaal tarief (althans, voor mij dan omdat ik in Amsterdam woonde) bij DDS inbellen en via hun Proxy 'gratis' surfen op het nederlandse deel van het internet. Een aantal grote sites daarbuiten werd ook door hun aangeboden, zoals de Altavista searchengine (Google stond nog in de kinderschoenen). Bij andere providers betaalde je naast de telefoonkosten voor het inbellen ook nog een abonnement tarief namelijk. DDS had ook een gratis email service op die manier; nadat je een account had gemaakt had je ook daar meteen een email adres. Verder hadden ze ook nog andere leuke dingen zoals de 'huizen' (homepages ala Geocities e.d.) en draaiden ze ook nog een MUSH/MOO wereld.

Op een gegeven moment ging het financieel steeds slechter (ze kregen eerst ook subsidie van de gemeente Amsterdam dacht ik) en konden ze niets anders dan besluiten om hun diensten betaald voort te zetten. Hun functie als gratis inbel service was ook zo goed als achterhaald omdat het kabel en ADSL internet flink in opkomst was. Ze hebben toen echt een switch gemaakt naar het volledige 'ISP zijn'. De digitale stad community ging offline, maar de functies van de homepages en email adressen werd wel voortgezet. Dit ging over in een betaalde service, iets van 1,50 of 2 euro per maand ofzo, en er kwamen andere producten bij zoals ADSL, domein services, en grotere en uitgebreidere webspace opties. Aangezien ik mijn DDS email al jaren als primair adres gebruikte had ik die paar euro per jaar er wel voor over om het te behouden. Daardoor kan ik nu met trots zeggen dat ik al 14 jaar mijn zelfde DDS email adres nog steeds gebruik :Y) (en inmiddels er ook wat kleine sites en domein services van afneem)
Prachtig dat inbellen, als ik het me goed herinner kostte het ongeveer 2 gulden per uur.

Ben toevallig net de zolder aan het opruimen, en vond een oude
install-floppy van Netscape 0.96, (mijn eerste browser)
en een cd! en beschrijving van netscape 3.01 (zou dat vintage nog wat waard zijn?)

Verder nog gevonden, een ouwe powerbook 1400, en een modem!
Nu nog op zoek naar een inbelprovider in NL om die ouwe handel weer eens te proberen.

Was vroegah echt prachtig, inbellen, 't geluid van je modem aanzetten, dan kon je nml gelijk horen of een connectie problematisch was (slechte telefoonlijn) of goed ging.
In geval 1, beter ophangen en opnieuw proberen.

Het leuke is natuurlijk dat we er ondanks onze veel snellere verbindingen uiteindelijk
niet eens zoveel op vooruit gegaan zijn, de hoge bandbreedte van nu wordt volgepropt met advertenties, en veelal overbodig flash-spul,
terwijl het vroegah toch voornamelijk snelle tekstpagina's waren, met hier en daar een (klein) plaatje (die je lijn voor lijn zag opbouwen),(na de uitvinding van progressive jpg)
voor de uiteindelijke nuttige lees-info, is het internet misschien hooguit een factor 10 versneld.

Maar DDS, de eerste plek waar ik ooit een Home-page heb gemaakt!

(ook op zolder gevonden oude backups, dus waarschijnlijk zitten daar ook dingen bij over oud dds/en boerke's flippo-home-pagina, (een ruil-handel voor flippo's uit 1995/96, toch die ouwe powerbook maar eens aanslingeren))
(zoekt er nog iemand flippo's?) (ik heb zelfs de extreem limited edition, waarvoor zelfs toen al 500 gulden werd geboden)

Het leuke is wel, dat ik de backups vond van iets dat ik toen ooit gemaakt heb, een compleet boekje voor een reisbureau, ik weet nog wel dat ik het toen gemaakt heb op een ouwe mac, met een HD van 230MB, maar het waren complete kleurenfolders en een boekje etc. (met zw foto's)
Ik weet nog wel dat toentertijd de ruimte wel krap werd, en ik mijn HD moest strippen tot QuarkXpress en Photoshop, maar dat dat uiteindelijk (net) voldoende ruimte was.

OK als je het nu doorleest, het is oubollig, maar niet veel slechter dan hetgeen nu wordt geproduceerd maar wel gemaakt op dus uiteindelijk 230 Mb opslag.
Als je onder een moderne photoshop een van die oude (30) pagina's opent,
en weer opslaat, kost het al bijna meer ruimte!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 24 juni 2012 19:56]

Als je hoorde dat het inbellen verkeerd ging een paar harde klappen op de externe modem geven en bij nogmaals proberen wel direct verbinding krijgen :D
+1Anoniem: 295700
@Zerfox26 juni 2012 00:37
Je bent maar verwend. Net als mijn kids. Ik ben ergens rond 1995 door mijn pa met 250 gulden het huis uit gestuurd met de mededeling: 'je gaat nu een modem kopen voor internet'. Dat internet vond hij een goed idee tot hij de rekening van de telefoon en Knoware kreeg. Internet kostte destijds 10 gulden per uur en dan had je een 14k4 lijntje...
Nog niet zo lang geleden was dat in Loosdrecht nog. Alhoewel, dat was in de tijd toen ik mijn ex nog had, zeker ook 6 jaar terug.

Zou me niet verbazen als ze op sommige plekken nog inbellen in Nederland omdat er gewoon niet anders is.
Toch mooi hoe dat vroeger werkte!
FYI, op 1:00 zie je een meneer een telefoon-hoorn plaatsen op een akoestisch modem. In de jaren negentig waren er echt geen akoestische modems meer. Dus dat stukje film is waarschijnlijk flink wat ouder.
Daarin ook een TRS-80 model 1, mijn eerste computer!
Heb ik gekocht in 1980 voor iets van 1600 gulden met 4K ram!
met de verbazingwekkende grafische resolutie van 128*48, in aan of uit! (oftewel zwart/wit)
De eerste upgrade was een Rom-upgrade(basic level2), en naar 16K ram (=200 gulden)
anders kon je er eigenlijk niet zoveel mee.

Het was in ieder geval een apparaat waarvan ik onderste uit de kan heb gehaald,
en alle geheimen van een Z80 heb ontdekt. Interfacing heb ontdekt.
Een apparaat dat eigenlijk de basis heeft gelegd onder alles wat ik later ben geworden!

Uiteindelijk ook nog vele uren de meest leuke spellen op gespeeld,
die qua game-play niet onderdoen voor de mega(giga)byte grote spellen van nu.

Ik ben later ooit het bonnetje tegengekomen van een TRS-80 ram-upgrade van 16->48 K,
(moest je er zelf insolderen/piggybacken)
en had toen ook net een 512Mb SD kaartje gekocht voor mijn foto-toestel.
Toen ik dat bedrag doorrekende, was het equivalent van dat ene SD kaartje, qua oude chips ongeveer een half miljoen waard geweest, bovendien hadden die oude chips een hele verdieping in mijn huis. (100m3) in beslag genomen.


(trouwens, ik heb mijn zolder opgeruimd, (nah opgeruimd, work in progress) maar als er nog mensen zijn die interesse hebben in oude TRS-80 boeken stuur ff een PM, ik heb nog een hele collectie, en wil ze graag weggeven aan een waarlijk geïnteresseerde)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 24 juni 2012 17:21]

Hier ook een TRS80 COCO als eerste computer !

Mis nog steeds mijn adventure games zoals Trekboer, Calixto island en dergelijke.
Nooit een werkende manier gevonden om deze games te emuleren.
Volgens mij zie je als hij terugloopt naar zijn pc een datum van ergens in de 1980 op die meneer zijns cherm staan.
er staat (c) 1981 betekend natuurlijk Copyright ;-)

Ik denk zelf ook dat dit uit de jaren 80 stamt maar we kunnen dat niet met zekerheid zeggen omdat software gemaakt in 1980 op een computer uit de jaren 80 die het nu nog doet gewoon kan werken ;)

Zelf ook wel eens met zo'n akoestische modem moeten werken ergens in 2004, was een speciale machine... geen idee meer waarvoor maar enige wat ik nog weet is dat het een unix bak was die een verbinding maakte met een andere machine aan de andere kant van het land :+
Inderdaad die footage is zeker van de jaren 80. Ik heb hier een IBM met Windows 3.1 van begin jaren 90.
Weer een geslaagde aflevering Tweakers.net! Leuk om te zien, nu weet ik ook wat het "aanmelden met inbel-verbinding" betekende in Windows XP :) Ook interessant hoe dat je op 5.10 kunt zien hoe dat het internet zich verspreid heeft over de wereld.
hahaha, wow, ik wordt oud volgens mij. :) Dat geluidje van inbellen is toch nog steeds wel heel herinneringen oproepend.
Die handshake :+ Mijn eerste internet ervaring was in 1997 We hadden net een Compaq Presario gekocht bij RadioModern in rotterdam..

mn vader had een 15" beeldscherm gekocht maar die was op dat moment even niet te leveren maar de 14" hadden ze alleen demo model nog staan. Die konden we meenemen en 2 ween later met een bezorger laten omruilen..

Komen thuis. pakken de PC op de eet tafel uit en zetten hem aan.. Telefoon kabel met verleng snoer gepakt omdat dit in het boekje stond :+

Afijn stond een mooi icoontje op het buroblad WorldOnline.. met een abbé voor 50 Gulden per jaar.

Wij hebben ons daar toen op aangemeld en konden met IE 2 geloof ik :+ Internetten. Uiteindelijk hebben we tot 2001 nog met een telefoon kabel gewerkt tot het moment kwam na de verhuizing chello kabel internet kon leveren op ons nieuwe adres.

Ik weet ook nog goed dat ik op een gegeven moment wist hoe ik het geluid van de modem uit kon zetten omdat mn ouders er anders achter kwamen dat ik op de ISDN lijn aan het internetten was a 10 gulden per uur.. MP3tjs via napster duurde ongeveer 10 min :)
Ik weet ook nog goed dat ik op een gegeven moment wist hoe ik het geluid van de modem uit kon zetten omdat mn ouders er anders achter kwamen dat ik op de ISDN lijn aan het internetten was a 10 gulden per uur.
Dat lijkt me sterk. Een ISDN modem belt altijd geruisloos in.
idd, isdn was "aan" of uit

expres overgestapt, goedkoper en sneller ( op rekeningen van 250 / 400 € p maand scheelde dat al snel, maar toch niet, want je ging meer verbruiken ( 2x 64k) )

indertijd kwam superweb, met "gratis" internet ( later max 2uur per sessie )
Kon je opnieuw gaan inbellen, voor nog een keer 2 uur, maar dor hun populariteit, hadden ze 1 op 1000 overboeking, waardor de connect niet zo snel meer kwam.

met superdialler op mijn 2 isdnlijntjes geweldig, 100'en belpogingen binnen een kwartier
als er dan iemand "ophing" had een isdngebruiker de connect te pakken
Grappig, ik dacht dat het inbellen met modems nog niet zo heel lang geleden was, totdat ik naar jouw geboortedatum keek (1997) ;)
+1Anoniem: 225842
24 juni 2012 11:29
Net gemist deze tijd, ben begonnen met Het Net. Wat toch ook een verkapt internet was, niet alles wat beschikbaar herinner ik me nog.
Dat was een vreemd systeem ja. Een soort extranet binnen het internet, met alleen content die Het Net daaraan had toegevoegd bereikbaar via hun startscherm.

Internep, noemde ik het toen.
Mijn eerste ervaring was dan ook via Het Net., maar dit gaf me (vreemd genoeg) wel toegang tot DDS. Hierdoor heb ik daar mijn eerste homepage en mailadres kunnen maken/gebruiken.... dit terwijl je bij HetNet moest betalen voor deze dingen.

Was heel jammer dat ze uiteindelijk ook de provider kant opgingen... weet nog dat ik met pijn in mijn hart afscheid heb genomen van mijn @dds.nl adress.
Net gemist deze tijd, ben begonnen met Het Net. Wat toch ook een verkapt internet was, niet alles wat beschikbaar herinner ik me nog.
Ik denk dat velen met de gratis cd's van CompuServe zijn beginnen.
"gratis" toegang, iig de eerste 10 uur ....
Ik verzamelde cd's daarvan, en heb zo vele "aliassen" opgebouwd.
( en tegelijkertijd postfraude gepleefd, aangezien je een postades moest invullen ... veel bogus postcodes ingevuld daarmee :+ )
hoewel ik internet ook helemaal vanaf het begin heb meegemaakt...(had mijn eerste inbelverbinding via planet internet) heb ik nog nooit van de digitale stad gehoord.
Als je er vanaf Planet Internet bij bent geweest, ben je er niet vanaf het begin bij geweest. Sorry.

Het eerste begin was November 1988. NSFnet werd geboren. Het taboe op non-research verkeer over het Internet werd opgeheven. De eerste 2 commerciele ISPs werden opgericht in Amerika. (UUnet en PSInet). En het CWI kreeg zijn eerste 64Kbps lijn naar amerika. Een aantal sites in Nederland kreeg internet-verbinding via het CWI en UUnet.

Planet Internet begon pas in 1995.
De eerste echte ISP voor particulieren (met inbel service) was Xs4all in 1993.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Xs4all

De digitale stad is weer van 1994.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_Stad

[Reactie gewijzigd door 280562 op 24 juni 2012 16:06]

In 1988 konden gewone stervelingen nog niet op internet. Alleen universiteiten en overheidsinstellingen konden een aansluiting krijgen. DDS en Hacktic waren de eerste die het internet ontsloten voor de burger.
Het was in die tijd ook wel grappig, want als je op 'internet' zat, zat je eigenlijk gewoon op een Unix server van de provider. Je had geen webbrowsers (die kwamen iets later), dus moest je met Unix commando's je dingen doen. Dus FTP, telnet en gopher (soort textversie van Google zeg maar). Via gopher heb ik nog bij de NASA allerlei flight manuals van de Shuttle opgehaald. Gewoon publieke info, dus geen hack, maar wel reuze leuk. Saai leesvoer natuurlijk, maar het idee dat je iets van de NASA aan het ophalen was, was al genoeg om je hart sneller te laten kloppen... ;)

[edit]inderdaad, naast uni's ook bedrijven natuurlijk. Er waren gewoon nog geen providers en volgens mij was het in de VS ook zo. Mede door de nogal onhandige 'interface' (een unix prompt) was het ook totaal niet interessant om dat aan consumenten aan te gaan bieden. Oorspronkelijk waren uni's en overheidsinstellingen (misschien niet in Eur, maar zeker wel in de VS, maar daar is het ook federaal, dus da's weer anders) aangesloten. Pas later burgers. Die beweging kwam voornamelijk door mensen die van de uni af kwamen en internet ook wel thuis wilden.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 24 juni 2012 20:21]

Ik weet niet wanneer het CWI daadwerkelijk zijn eerste IP lijn kreeg naar UUnet. Dat is na November 1988 geweest. Waarschijnlijk ergens in 1989. Maar ik ben er niet zeker van dat alleen universiteiten en overheidsinstellingen aangesloten konden worden.

Het commando "host -l nl." gaf een lijst van alle DNS servers in het nl-domein. De domeinen met A-records waren echt aangesloten. (De meeste domeinnamen hadden alleen MX-records, en deden dus alleen mail). De eerste keer dat ik "host -l nl." deed was waarschijnlijk in de zomer van 1990 (mei/juni). Er waren toen zo'n 15 sites echt aangesloten (ip-connectivity).

Maar ik kan me herinneren dat er echt bedrijven tussen zaten. Philips. OCE van de Grinten (copiers). Rijnstate ziekenhuis (een overheidsinstelling, maar een buitenbeentje). Alle universiteiten. En misschien nog een enkel bedrijf. Die zaten er waarschijnlijk in 1989 ook al op. Dus niet alleen universiteiten. Ik denk echt dat het omslag punt November 1988 is geweest.
Zouden we misschien aan Piet Beertema moeten vragen.
Leuk! DDS was inderdaad mijn eerste kennismaking met het internet.
Mijn eerste email adres heb ik, korte tijd daarna, ook bij hen aangemaakt. En ik gebruik het nog steeds.
Leuk! DDS was inderdaad mijn eerste kennismaking met het internet.
Mijn eerste email adres heb ik, korte tijd daarna, ook bij hen aangemaakt. En ik gebruik het nog steeds.
Same here! En nog steeds het zelfde @dds adres hier.
"Internetten" met Gopher... (met een VT52 terminal programma op de Atari ST en een 2400 baud modem van de Postbank... )
En dan het halve gezin om je heen om te kijken hoe je een bestandje ophaalde uit amerika! Dát was me toch een eind weg!

/opa-mode ;)
Toentertijd was een van de grote aantrekkingskrachten dat je ook gratis aan DDS kon deelnemen wat op zich toen al bijzonder was. En wat dat betreft is de DDS ook een hele belangrijke factor geweest in het idealistische karakter van het Nederlandse beleving van het internet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee