Op AliExpress, eBay en Amazon vind je talloze doe-het-zelfwindmolens van klein tot middelgroot. Wat de kleine molens betreft gaat het om 300 tot 600W. De middelgrote windmolens, tot wel 1,5m hoog, kunnen volgens opgave een vermogen van 5000 tot 9000W halen. Afhankelijk van de opbrengst kan het interessant zijn zelf duurzame stroom te produceren om je huis mee van stroom te voorzien en overtollige stroom terug te leveren aan het net.
Een kleine savoniuswindmolen (86x60cm) met een vermogen van 400-600W (links) en een middelgrote darrieusturbine van 3000-6000W
Wie op een site als AliExpress rondneust, ziet voor weinig geld allerlei hippe windmolens staan, meestal met een enthousiaste en optimistische omschrijving, met woorden als 'high efficiency', 'low noise' en 'off grid'. Voor dat laatste heb je logischerwijs een scala aan kleine windmolens nodig, of een van enorme omvang, en natuurlijk ook een flinke thuisaccu voor als het niet waait. Dat is in de meeste gevallen niet realistisch, zeker niet op basis van windmolens van AliExpress. Hou er rekening mee dat de genoemde claims vaak niet realistisch zijn. Sterker nog, ze zijn vaak uiterst misleidend, zoals 'Low start wind speed 1.3m/s' wat impliceert dat de molen al bij die snelheid energie opwekt. Dat de wieken beginnen te draaien bij een lage windsnelheid zegt niets over de energieproductie. Bij windsnelheden onder 3m/s is er niet genoeg energie voor productie. De prijzen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's voor de grotere molens, al dan niet als set.
/i/2004468220.png?f=imagenormal)
Overdreven voor- en nadelen
Bedrijven van verticale windmolens benadrukken de voordelen van hun concept soms ook door traditionele windmolens af te kraken. Zo wordt vogelsterfte vaak benadrukt. Uiteraard is dit een probleem, maar de impact van windmolens op vogelsterfte wordt vaak overdreven. Volgens Amerikaanse cijfers sterven jaarlijks 234.000 vogels door een botsing met de wieken van windmolens. Dat klinkt al snel als enorm veel, maar de hoofdoorzaken zijn veel groter: 2400 miljoen vogels sterven door andere dieren, zoals katten, 599 miljoen door een botsing tegen de ramen van huizen en 214 miljoen door een botsing met rijdende voertuigen. De nadelen van een concurrerend systeem als argument noemen is niet sterk. Het gevolg kan zijn dat de nadelen van het eigen systeem onderbelicht blijven.
Los van zelfbouwkits, zijn er ook verschillende bedrijven die kant-en-klare windmolens kunnen leveren, inclusief montage en aansluiting op de meterkast. Die zijn uiteraard wel een stuk duurder dan zelfbouwkits.
/i/2004468228.png?f=imagemedium)
Een zo'n kant-en-klare molen is de Nederlandse Windwokkel van Greenhybrids. Volgens het bedrijf levert het systeem bij gemiddelde windsnelheden op jaarbasis tussen 2000 en 3500kWh, 'afhankelijk van de locatie'. Op de site wordt vermeld dat dit vergelijkbaar is met 12 tot 25 zonnepanelen, maar dat lijkt ons onjuist. Twaalf betaalbare 320Wp-panelen leveren immers al circa 3400kWh op (900 vollasturen x 320 x 12) en die opbrengst is vrijwel zeker. Men stelt verder: "Windenergie wordt veel gelijkmatiger opgewekt dan bij zonnepanelen. Minder hoge pieken, minder dips en niet gebonden aan daglichturen, maar 24 uur per dag kans op opbrengst." Het bedrijf adviseert 'een combinatie van Windwokkels en een beperkt aantal zonnepanelen, gecombineerd met een hybride manager en een lithium- (Lifepo4-) accupakket'. De kosten worden op de site zelf niet genoemd, maar eerder dit jaar werd een prijs van 3000 euro per stuk genoemd voor alleen de windmolen.
:strip_exif()/i/2004468230.jpeg?f=imagenormal)
Flower Turbines begon in Israël als Leviathan Energy Wind Lotus, Ltd in 2008. Het werd in 2013 overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Flower Turbines LLC, dat in 2019 een Europese dochteronderneming begon onder de naam Flower Turbines BV. Onder andere in Amsterdam staat een testopstelling met drie windmolens dicht op elkaar op een dak. De twee bladen van de turbine zien er uit als een tulp. Het bedrijf heeft als slogan: "The wind turbine you want to live next to" en benadrukt dat de turbines stil zijn, weinig ruimte in beslag nemen en veilig zijn voor vogels. Er zijn drie modellen: van 1m, 2,5m en 6m hoog. De eerste twee leveren volgens de website respectievelijk 1000 en 1500-3000kWh per jaar op, al wordt in een brochure gesproken over respectievelijk 250-1000 en 1000-4000kWh. Van het grootste model staan geen specificaties op de site, maar volgens de brochure zou deze 6000-12.000kWh opleveren. Prijzen worden niet genoemd, maar moeten worden opgevraagd door een formulier in te vullen. Op de Amerikaanse Shopify-pagina is te zien dat een set van vijf kleine turbines 6200 dollar kost, exclusief btw.
:strip_exif()/i/2004468232.jpeg?f=imagemedium)
Het Nederlands Airturb heeft één model in zijn portfolio. De Model One Boost is 1,55m hoog en gemaakt van vezelversterkt polyester. Volgens het bedrijf is deze geschikt voor 'commerciële en residentiële locaties'. Het berekende maximale vermogen is 257W bij 11m/s. Daarmee zou maximaal circa 2000kWh aan stroom geproduceerd kunnen worden, maar dat is in een niet-realistisch scenario van 8000 draaiuren per jaar. In een interview met Technisch Weekblad werd vermeld dat de benodigde windsnelheden alleen aan de kust haalbaar zijn. Tegenover het AD noemde het bedrijf een opbrengst van 0 tot 5000kWh, wat een vrij brede schatting is. Het bedrijf zou uitgaan van 'zeker 1000kWh'. Ook dat lijkt optimistisch, want bij een windsnelheid van 5,5m/s - hoger dan gemiddeld - zou het vermogen uitkomen op 32W, wat met 8000 draaiuren 256kWh per jaar zou zijn. Een Airturb kost circa 4200 euro inclusief installatie, blijkt uit een niet al te optimistisch relaas op Twitter.
We hebben contact opgenomen met de Nederlandse leveranciers van de Windwokkel en Flowerturbines, en hen een aantal vragen gesteld, maar kregen van geen van beide een reactie, ook niet na ruim een maand. Op de site van het eveneens Nederlandse Airturb stond geen contactmogelijkheid: geen webformulier en geen telefoonnummer.
Praktijkvoorbeeld
Op een openbare portal van een windmolen in België is de opbrengst in real time te zien. Het gaat hier om een windmolen met wieken: de Enair 70. Hij heeft een vermogen van 5000W, heeft een diameter van 4,3m en is gemonteerd op 12m hoogte. De kosten waren 14.310 euro, vermoedelijk exclusief montage. In 2017 was de jaaropbrengst 3592kWh.