Verkoopcijfers laten het duidelijk zien; we kopen steeds grotere televisies. Waar 42" jarenlang de meest verkochte beeldmaat was, gaat die eer inmiddels al enkele jaren naar het 55"-segment. De grootste groei zit hem tegenwoordig in de nóg grotere beeldmaten, waarbij 65" rap marktaandeel wint.
Die hang naar grotere tv’s heeft verschillende redenen. Zo hebben we toegang tot steeds meer beeldmateriaal in hoge resolutie, dat om een groter scherm vraagt om optimaal tot zijn recht te komen. Hilversum mag dan nog altijd op 1080i zijn blijven steken bij het uitzenden van lineaire televisie, alle grote streamingdiensten bieden films en series in 4k aan en ook YouTube staat vol met 4k-video. Een minstens zo belangrijke factor is de aanschafprijs. Vooral bij de grotere beeldmaten hebben we in de afgelopen jaren een forse prijsdaling gezien. Een blik in de Pricewatch leert dat je voor minder dan 600 euro al een 65"-budgetmodel op de kop kunt tikken en voor minder dan 1000 euro heb je een heel fatsoenlijke midrange-tv te pakken.
Met het EK voetbal op komst vroegen wij fabrikanten om ons een 65"-televisie met een winkelprijs van ongeveer 900 euro toe te sturen. Als gevolg van de pandemie hebben niet alle fabrikanten hun nieuwe 2021-modellen op dit moment al beschikbaar, terwijl de 2020-series langer blijven doorlopen. Zoals we in onze recente vergelijkingtest van high-end 55"-televisies al schreven, is dat voor de consument een kans. De ‘oude’ modellen zijn inmiddels flink in prijs gezakt, waardoor dit overgangsmoment naar 'de nieuwe collectie' hét moment is om een goede deal te scoren.
De geteste tv's. Vlnr: Hisense 65U8QF, LG 65UP78, Samsung 65Q60T, Sony 65XH8096
Toch is verkrijgbaarheid geen gegeven. Panasonic en Philips lieten weten nog geen nieuwe modellen binnen het prijssegment beschikbaar te hebben, terwijl de oude modellen uitlopend zijn. Van Hisense en Samsung ontvingen we 2020-modellen die voorlopig nog wél te koop zijn, al is het model van Hisense duurder dan de gewenste 900 euro. Sony stuurde ons een 2020-model met een nieuw 2021-modelnummer, dat softwarematig is aangepast voor de nieuwe EU-energielabels. LG leverde juist een 2021-model dat wat prijs (en features) betreft iets onder de andere modellen ligt. Dat levert een wat gemêleerd gezelschap op, met voor ons als onderzoeksvraag of een 900-euromodel de beste keuze is, of je beter een paar honderd euro meer kunt uitgeven, of dat je juist voor 700 euro eigenlijk al spekkoper bent.
Testverantwoording
Voor deze round-up hebben we de 65"-varianten van de televisies getest. In het geval van de Hisense U8QF publiceerden we eerder al een uitgebreide review van de 55"-versie. De andere televisies in deze test hebben we niet eerder (in andere beeldmaten) getest.
We hebben helderheid, contrast en kleurweergave van alle toestellen gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter die we in Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.
Inputlag, de vertraging waarmee het binnenkomende signaal wordt weergeven, meten we in zowel 1080p als 4k met een LeoBodnar-inputlagtester. Een lage inputlag is belangrijk als je (actie)spellen op de tv wil spelen. Vertraging bij weergave van het signaal is daarbij zeer ongewenst.
Daarnaast beoordelen we de beeldverwerking aan de hand van verschillende sd-, hd- en 4k-videoclips met afwisselende inhoud en verschillende beeldsnelheden, om zaken als bewegingsscherpte, contrastoptimalisatie en ruisonderdrukking te beoordelen.
Hisense 65U8QF
De Hisense 65U8QF is de grote broer van de 55U8QF, die we vorig najaar reviewden en waarover we toen positief waren vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De U8QF is een tv met een VA-lcd-paneel en een zeer heldere full array local dimming (fald-) backlight, die de achtergrondverlichting plaatselijk kan dimmen voor een beter contrast. De backlight is bovendien voorzien van een quantumdotfilter dat een groter kleurbereik oplevert dan wat met conventionele witte ledverlichting mogelijk is. Samsung noemt zijn televisies die van zo’n filter zijn voorzien, QLED-televisies; Hisense spreekt bij de U8QF over ULED.
De 65U8FQ is op het moment van schrijven te koop vanaf 1171 euro en daarmee is het met enige afstand de duurste televisie in de test. De andere drie zijn te koop met vanafprijzen die onder 900 euro liggen. Toch hebben we de U8QF meegenomen in deze vergelijking, omdat het dankzij zijn fald-backlight met hoge helderheid in potentie een van de meest impactvolle 65"-televisies is die je voor dit geld kunt kopen. Kanttekening is wel dat je met goed zoeken voor nog eens een paar honderd euro meer ook een 65"-oled-tv kunt kopen, die weliswaar een lagere helderheid heeft, maar daar wel een perfect contrast en betere kijkhoeken tegenover zet.
Uiterlijk
Het design van de Hisense U8QF zal in de meeste huiskamers niet misstaan. De glasplaat voor het beeldscherm beslaat bijna de hele voorkant. Rondom het scherm loopt een rand die is voorzien van een fijne structuur met een zilvergrijze kleur. Het is plastic, maar door de nette afwerking doet het niet goedkoop aan. Onder het beeldscherm zit een niet-verwijderbare soundbar die is voorzien van zwart, akoestisch transparant luidsprekerdoek. Midden over de achterkant loopt een kabelgoot, waarmee kabels uit het zicht kunnen worden gehouden. Ook de V-vormige, metalen voet is voorzien van een klepje voor kabelmanagement. De voet is donker afgewerkt en door de centrale verbinding met de tv zou je kunnen denken dat het een draaivoet is, maar dat is niet het geval.
Aansluitingen
Aan de rechterkant zitten van boven naar beneden gezien de volgende, opzij gerichte aansluitingen: een CI+-slot en een 3,5mm-seriële aansluiting voor servicedoeleinden, een antenneaansluiting voor Digitenne of kabel, een F-connector voor satelliet, twee USB-aansluitingen en drie HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan de eerste is voorzien van een audio return channel. Doordat de U8QF geen HDMI 2.1-aansluitingen heeft, blijft de maximale framerate van 4k-beelden steken op 60fps. Een aantal aansluitingen is recht naar achteren gemonteerd. Doordat de tv relatief dik is, zijn ze verzonken aangebracht, zodat je bij muurmontage gewone stekkers kunt gebruiken. Het betreft een netwerkaansluiting, een Toslink-optische audio-uitgang, een vierde HDMI 2.0-aansluiting en drie ingangen voor composietvideo met stereo-analoge audio. De U8QF is niet voorzien van een koptelefoonaansluiting; er is dus geen analoge audio-uitgang.
Smart-tv
Hisense heeft een eigen platform voor smart-tv. Het heet Vidaa U en de U8QF draait op versie 4. Ten opzichte van de vorige versie, die we bekeken op het oledmodel van Hisense, de O8B, zien we vooral wat cosmetische veranderingen. De homepagina heeft een wat strakker ontwerp gekregen, waardoor die zich nu prima kan meten met de smartplatforms van de grote merken. Daarnaast heeft deze nieuwe versie van het platform de beschikking over apps voor NPO Start en Kijk, die we op het oudere platform (nog) moeten missen. Hisense zegt in de komende maanden bovendien meer diensten aan zijn Vidaa U-platform toe te voegen. Op dit moment zijn YouTube, Netflix en Amazon Prime aanwezig, maar ontbreekt Disney+ nog.
Beeldverwerking en inputlag
Wat beeldverbeteraars betreft heeft dit model zo'n beetje alles aan boord wat je bij een moderne tv mag verwachten. Zo zijn er twee verschillende ruisonderdrukkers aanwezig. Ook de functie die het contrast moet verbeteren, 'Adaptive contrast', kan haar nut bewijzen bij slecht beeldmateriaal, maar bij beelden van goede kwaliteit gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen door verloren. Uiteraard mag ook beeldinterpolatie niet ontbreken en die heet bij Hisense 'Ultra Smooth Motion'. Deze functie presteert zeer vergelijkbaar met de interpolatie bij andere merken en levert vloeiende beelden op, maar ook duidelijk zichtbare artefacten als te veel objecten voor elkaar langs bewegen.
Om beweging er scherper uit te laten zien, is er de optie 'Duidelijke beweging'. Dit is een vorm van black frame insertion. In deze stand knippert de backlight, waardoor afzonderlijke beelden korter worden vertoond. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies als je ogen een bewegend object in beeld volgen. Het nadeel is dat de helderheid hierdoor eveneens iets afneemt, terwijl het beeld ook licht flikkert, al valt dat laatste mee bij de U8QF.
Bij de 65"-versie van de U8QF telden wij 180 backlightzones, die onafhankelijk geregeld kunnen worden om zo lokaal het contrast te optimaliseren. Via het menu kun je kiezen of local dimming uit- of ingeschakeld moet zijn, waarbij de drie niveaus voor local dimming niet zozeer de mate van dimming van de donkere delen in het beeld lijken te bepalen, maar vooral de maximale helderheid van het scherm beperken. De werking van de local dimming backlight is goed. Hoewel soms een lichte vertraging merkbaar is bij de aanpassing van de achtergrondverlichting, is dat alleen écht zichtbaar in ruimtes met weinig omgevingslicht.
Voor gamers is de 8UQF een prima tv. In gamemodus meten wij 14ms inputlag bij zowel 1080p60- als 4k60-signalen. Dat betekent een vertraging van net iets minder dan een enkel beeldje, wat gewoon prima is, al doen de andere tv’s in deze test het allemaal nóg iets beter.
Geluid
De door JBL ontworpen soundbar onder het scherm geeft een goed geluidsbeeld, met vrij goede basweergave. Om de laagweergave te verbeteren, zijn er namelijk baspoorten aangebracht die links en rechts aan de onderkant van de tv uitkomen. Doordat de luidsprekers naar voren zijn geplaatst en het geluid dus rechtstreeks, zonder reflecties, je oren bereikt, is het stereobeeld prachtig. Ook zijn stemmen duidelijker dan bij een televisie waarvan de luidsprekers niet naar voren zijn geplaatst. Het audiosysteem kan Dolby Atmos weergeven en ook DTS-geluid wordt gewoon ondersteund, waarbij natuurlijk van surroundweergave geen sprake is. Al met al zijn we zeer te spreken over de geluidskwaliteit van deze televisie.
LG’s UP78 (65UP78006LB) is de enige échte modeljaar-2021-televisie die we bespreken, LG liet ons bij de voorbereiding van deze test namelijk weten te verwachten dat het voorgaande 2020-model snel uit de winkels zou verdwijnen. De 65UP78 is bovendien de goedkoopste televisie uit de test, met een winkelprijs net onder 700 euro. De TV maakt gebruik van LG’s nieuwe 2021-menu-interface, die we eerder bij de G1 OLED tegenkwamen, en beschikt over een ips-lcd zonder local dimming en zonder ondersteuning voor een breed kleurbereik.
Uiterlijk
Het ontwerp van de UP78 moet je liggen. De tv staat via een korte, brede hals op een platte, sikkelvormige voet. Hoewel een licht reliëf de indruk moet geven dat we te maken hebben met geborsteld aluminium, zijn de voet, de hals en de randen rond het scherm gewoon van kunststof gemaakt. Het scherm heeft optisch gezien een dubbele rand. Binnen de antracietkleurige buitenrand is een tweede complete, zwarte binnenlijst aangebracht. Hierdoor lijken de schermranden dunner dan ze zijn, een trucje dat we bij meer televisies zien. De achterzijde van het scherm is aan de randen dun en loopt vervolgens naar het midden toe dieper uit. Dit geeft de illusie dat de tv dunner is, wat goed werkt.
Aansluitingen
Als we naar de aansluitingen kijken, zien we voor het eerst duidelijk dat de UP78 een goedkopere televisie is. De tv beschikt over ingebouwde tuners voor (digitale) kabel, Digitenne en satelliet, en ook een ingebouwd CI+-slot, netwerkaansluiting en optisch-digitale uitgang ontbreken niet. De tv beschikt echter over slechts één USB-aansluiting en, belangrijker nog, heeft maar twee HDMI-poorten. Dat maakt dus dat je heel snel door je ingangen heen bent, vooral doordat de UP78 ook geen analoge beeldaansluitingen heeft. Maak je gebruik van een soundbar of receiver om externe apparatuur op aan te sluiten, dan is dit geen belemmering, maar houd er dus rekening mee dat je niet meer dan twee apparaten direct met de tv kunt verbinden. De HDMI-poorten van de UP78 zijn van het 2.0-type en zijn daarmee niet geschikt om 4k120-signalen te verwerken, 4k60 werkt uiteraard wél.
Smart-tv
De 65UP78 maakt gebruik van LG’s webOS-besturingssysteem, versie 6.0 ThinQ AI. Bij die nieuwe versie is het homescreen vrij uitgebreid op de schop genomen. Tot nu toe bestond het homescreen uit een balk met 'tegels' die onder in het scherm als overlay verscheen op de beelden die je op dat moment aan het bekijken was. Met grote tegeliconen kon je snel heen en weer schakelen tussen verschillende apps, live televisie, externe ingangen enzovoort.
Dit jaar is webOS bij versie 6 beland en is het homescreen niet langer een balk onder in het scherm, maar beslaat het meer dan het volledige beeldscherm. Hiermee is veel meer ruimte gecreëerd voor aanbevelingen. Wij vinden het nieuwe homescreen eerder een achteruitgang dan een verbetering, doordat het geheel er minder overzichtelijk uitziet en we niet op nog meer aanbevelingen zitten te wachten. We hebben sterk de indruk dat het nieuwe homescreen niet bedoeld is om de ervaring voor de gebruiker te verbeteren, maar vooral in het leven is geroepen ter promotie van de video-on-demanddiensten. Gelukkig is de mogelijkheid gebleven om advertenties in de interface uit te zetten. Ook op dit goedkopere model werkt webOS prima, al reageert de tv nét even iets minder vlot dan de duurdere (oled)televisies, die over een krachtigere processor beschikken.
Beeldverwerking en inputlag
Ten opzichte van LG’s duurdere televisies is de beeldverwerking duidelijk een stuk simpeler. LG vermeldt niet welke beeldprocessor er in de tv gebruikt wordt, maar basisfuncties voor ruisonderdrukking, kleur- en contrastoptimalisatie en beeldinterpolatie zijn uiteraard allemaal aanwezig. Nu steken we niet onder stoelen of banken dat we vinden dat je deze ‘verbeteraars’ beter uit kunt zetten, zeker als je naar bronnen van hoge kwaliteit kijkt. De beperkte functionaliteit voor beeldbewerking is dan ook niet direct een gemis. LG’s TruMotion beeldinterpolatie werkt bij de UP78 alleen voor 24-, 25- en 30Hz-content waarbij het scherm extra tussenbeelden kan uitrekenen om zo tot vloeiendere overgangen te komen. Nadeel is dat dit nooit foutloos gaat en je dus (kleine) beeldfouten voor lief moet nemen. De UP78 is voorzien van een 60Hz-lcd-paneel, beeldverdubbeling bij 50- en 60fps-content is dus niet mogelijk. De tv heeft ook geen functie om de backlight te laten knipperen of zwarte beelden in te voegen om zo de bewegingsscherpte te verbeteren.
Zoals we van LG’s lcd-televisies gewend zijn, is de UP78 voorzien van een ips-scherm. Dat betekent dat de tv relatief goede kijkhoeken heeft, maar dat de zwartweergave niet geweldig is. Zeker in een donkere ruimte valt op dat zwart eerder donkergrijs dan écht zwart is. De tv biedt geen mogelijkheid om het scherm lokaal te dimmen om het contrast op die manier te verbeteren. Neem daarbij dat de maximale helderheid van de UP78 beperkt is tot zo’n 300cd/m² en het mag duidelijk zijn dat dit geen contrasttopper is. Voor gamers is de UP78 prima geschikt. De TV kan signalen tot 4k60 verwerken en heeft in gamemodus een inputlag van 10ms bij weergave van zowel 1080p60- als 4k60-ingangssignalen.
Geluid
De 65UP78 maakt gebruik van langwerpige, naar beneden gerichte luidsprekers, die een redelijk geluidsbeeld opleveren. We hebben het eerder gezegd: geen enkele platte tv met down-firing luidsprekers klinkt geweldig en ook voor de UP78 geldt dit. Stemmen zijn prima verstaanbaar en het stereobeeld is vrij aardig. Wil je (diepe) bas, dan is een investering in een goede soundbar of los audiosysteem aan te raden. Dat gezegd hebbende, zijn de verschillen tussen de vier modellen in deze test niet enorm groot en kan het geluid van de UP78 er voor een platte tv prima mee door.
Samsung heeft zijn televisies in twee categorieën ingedeeld: de goedkopere ‘normale’ 4k-modellen en de duurdere QLED-series. In beide gevallen gaat het om tv’s met lcd's. Bij de QLED-modellen wordt in plaats van een backlight bestaande uit witte leds, een blauwe backlight gebruikt waarvan het licht door een quantumdotfilm wordt gestuurd die het blauwe licht deels omzet in puur rood en groen licht. Het resultaat daarvan is een groter kleurbereik dan wat met standaard witte leds mogelijk is.
De Q60T (QE65Q60T) is het instapmodel uit de QLED-serie van 2020. De tv beschikt over een edge-ledbacklight zonder local dimming en moet het doen met een 50Hz-paneel, waar de duurdere QLED-modellen over 120Hz-panelen beschikken. Ook zaken als een speciaal filter dat de kijkhoeken vergroot en de externe one connect box die we bij de duurdere QLED's tegenkomen, moeten we bij de Q60T missen. Daar staat tegenover dat de 65"-versie die wij hebben getest, op dit moment minder dan 900 euro kost, wat in potentie een goede deal is voor een VA-lcd-televisie met een groot kleurbereik.
Uiterlijk
De Q60T heeft weinig opvallende kenmerken. Het scherm is voorzien van een dunne kunststofrand, met als enige onderbreking het onder de rand uitstekende Samsung-logo, waarin ook de lichtsensor en ontvanger voor de afstandsbediening zijn ingebouwd. De tv staat op twee omgekeerde-V-vormige voetjes die licht naar buiten wijzen. De voeten zijn vrij ver naar de zijkanten van de tv geplaatst, wat betekent dat je een breed meubel nodig hebt om de tv op te zetten. De achterzijde van de Q60T is strak afgewerkt en voorzien van een horizontaal reliëfje.
Aansluitingen
Aan de achterkant van de tv zijn twee licht verzonken uitsparingen aangebracht waarin de aansluitingen zijn verwerkt. De belangrijkste aansluitingen zijn opzij gericht, wat het mogelijk maakt de tv strak tegen te muur te hangen. Het betreft de tuneraansluitingen voor (digitale) kabel, Digitenne en satelliet-tv, twee USB-poorten en twee HDMI-ingangen. In andere uitsparingen zijn naar achter gerichte aansluitingen terug te vinden: een derde HDMI-poort, een optische digitale uitgang, een composietvideo-ingang met analoog geluid en een netwerkaansluiting.
De drie HDMI-aansluitingen van de QE65Q60T zijn van het HDMI 2.0-type; 4k120 wordt dus niet ondersteund, 4k60 uiteraard wel. Waar we de twee HDMI-aansluitingen van de hiervoor besproken LG UP78 écht als een nadeel zien, vinden we de drie ingangen van deze Samsung-tv een stuk beter te pruimen. Liever zien we er uiteraard vier, zoals bij de meeste duurdere televisies, maar in de praktijk zullen drie ingangen voor de meesten volstaan.
Smart-tv
De Q60T maakt gebruik van Samsungs Tizen-platform, dat wij in de basis prettig vinden wat werking betreft. Het app-aanbod is bovendien groot en omvat alle relevante streaming- en video-on-demanddiensten. Een nadeel dat we niet onbenoemd mogen laten, is dat Samsung de mogelijkheid heeft, en af en toe gebruikt, om reclames in de menu-interface te tonen, reclames die je niet kunt uitschakelen. Een ander nadeel ten opzichte van de duurdere QLED-modellen is dat de interface merkbaar minder vlot reageert op commando’s van de afstandsbediening en dat bij het scrollen door menu’s haperingen merkbaar zijn die we bij de Q90T niet tegenkwamen. Dat levert geen onoverkomelijke problemen op, maar het voelt soms nét niet zo snel aan als we zouden willen.
Beeldverwerking en inputlag
Samsung heeft het VA-paneel voorzien van een quantumdotfilter dat het blauwe licht van de backlight deels omzet in puur rood en groen licht, waardoor een hoger kleurbereik kan worden behaald dan met traditionele witte leds. Bij de Q60T wordt gebruikgemaakt van edge-ledverlichting zonder local dimming. Doordat de tv een VA-paneel gebruikt, is het contrast wel vrij goed en zelfs met matige omgevingsverlichting is het zwartniveau in de praktijk gewoon zo goed dat je niet ziet dat zwart niet perfect zwart is. Dat geldt in ieder geval zolang je recht voor het scherm zit. Van opzij gezien is het contrast duidelijk lager en neemt ook de kleurverzadiging af. Op dit punt scoort de Q60T minder dan de duurdere QLED-modellen, die een filter hebben dat de kijkhoeken drastisch verbetert.
Samsung biedt goede beeldverwerkingsalgoritmen in de Q60T. Kijk je naar beelden van matige kwaliteit, dan kunnen de automatische contrastverbeteringen en ruisonderdrukking daadwerkelijk een positief effect hebben. Van de vier geteste modellen werkt die ruisonderdrukking bijvoorbeeld met afstand het beste. (Blok)ruis wordt automatisch herkend, waarna de tv dit wegfiltert zonder enorm aan beeldscherpte in te boeten, terwijl de tv signalen van hoge kwaliteit grotendeels met rust laat. Vervelend is wel dat Samsungs tv bij het wisselen van beeldinstellingen steeds de waarschuwing geeft dat het selecteren van een andere instelling invloed kan hebben op het energiegebruik. Ook bij de Sony-tv die we hebben getest, is dit het geval. Navraag leert dat dit het gevolg is van nieuwe EU-regelgeving. Andere merken moeten dus snel volgen. Meldingen over energiegebruik zijn natuurlijk prima voor de bewustwording, maar wat ons betreft wordt het met deze implementatie heel snel heel irritant.
Het gebruikte lcd-paneel werkt op maximaal 60Hz. Om bewegende beelden scherper weer te geven, is beeldinterpolatie beschikbaar voor 24-, 25- en 30Hz-signalen; bij 50- en 60Hz-signalen kan geen beeldinterpolatie toegepast worden. De tv biedt wél 'LED Clear Motion', wat de backlight laat knipperen om de weergavetijd van individuele beelden te verkorten en zo de bewegingsscherpte te verbeteren. De implementatie hiervan bij de Q60T levert helaas een duidelijk knipperend en véél minder helder beeld op, waardoor wij gebruik hiervan niet aanraden. Gamers kunnen prima uit de voeten met de Q60T. Met de gamemodus ingeschakeld is de inputlag ongeveer 10ms, ofwel minder dan één beeld.
Geluid
Ook de Q60T maakt gebruik van twee naar beneden gerichte luidsprekers en weet daarmee een redelijk geluidsbeeld neer te zetten. We hebben de vier televisies in deze test uitgebreid vergeleken, en de modellen van LG, Samsung en Sony zitten wat geluidskwaliteit betreft erg dicht bij elkaar; de Hisense klinkt net wat beter. Afhankelijk van de gekozen geluidspreset klinkt het geluid net even ruimtelijker of kun je ervoor kiezen juist meer nadruk te leggen op duidelijke spraakweergave. Ook voor deze tv geldt echter dat je er geen wonderen van moet verwachten.
De XH80 (KE-65XH8096) is een van de betaalbare lcd-modellen uit het aanbod van Sony, dat in het high-end segment als enige fabrikant zowel lcd- als oledtelevisies levert. De XH80 behoort zoals gezegd dus niet tot dat high-end segment. Hij moet de zeer hoge helderheid, local dimming backlight en 120Hz-panelen van Sony’s duurdere lcd-tv's missen. Desondanks is de XH80 een interessante televisie, waarvan het door ons geteste 65"-model net geen 900 euro kost. De XH80 is te koop met twee verschillende voorvoegsels aan het begin van het typenummer: KD en KE. Beide zijn technisch gelijk, maar de nieuwe KE-versie heeft andere firmware om in standaardmodus (iets) beter te scoren voor de nieuwe EU-energielabels. Nadeel is dat het door ons geteste KE-model, net als de geteste tv van Samsung, bij het wisselen van beeldmodi steeds de waarschuwing geeft dat dit invloed kan hebben op het energiegebruik. Dit is dus geen keuze van Sony, maar iets dat de EU aan tv-fabrikanten oplegt.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de KE-65XH8096 is onmiskenbaar Sony: geen ronde vormen, maar veel hoekige lijnen, met een glasplaat uit één stuk voor het scherm, die helemaal tot de lijst doorloopt. De XH80 staat net als de Q60T van Samsung op twee omgekeerde V-vormige pootjes. Bij Sony zijn ze echter niet frivool opzij gericht, maar loodrecht naar beneden. Of dit wat hoekige design je aanstaat, is uiteraard een persoonlijke kwestie. Wij kunnen het wel waarderen.
Aansluitingen
Alle aansluitingen van de tv zijn aangebracht in een uitsparing achter op de tv en alle sockets zijn opzij gericht, zodat je de tv desgewenst vlak tegen de muur kunt ophangen. Hoewel de XH80 geen high-end model is, heeft Sony niet beknibbeld op de aansluitingen. We krijgen vier HDMI 2.0-poorten, twee USB-ingangen, een analoge audio-video-ingang, een hoofdtelefoonuitgang, een netwerkaansluiting en tuners voor (digitale) kabel, Digitenne en satelliettelevisie.
Smart-tv
De XH80 maakt gebruik van Android TV, het smart-tv-platform dat Sony op al zijn 2020-televisies uit het midden- en hogere segment gebruikt. Sony gebruikt een quadcoreprocessor van Mediatek, die het besturingssysteem redelijk vlot laat draaien, maar in vergelijking met de Nvidia Shield-mediaspeler voelt Android TV duidelijk minder vloeiend aan en duurt het langer om apps te starten. Ditzelfde geldt overigens ook voor de eerder besproken tv van Philips.
De interface van de instellingenmenu's van de 2020-tv's is wat opgefrist ten opzichte van eerdere Sony-modellen. Vooral de instellingenmenu's zien er nu wat mooier uit en doordat ze slechts een gedeelte van het scherm beslaan, kun je goed zien wat je aan het doen bent als je het beeld aanpast. Het menu bestaat uit veel dynamisch uitschuivende submenu's, wat er fraai uitziet, maar ook tot gevolg kan hebben dat je als gebruiker de weg een beetje kwijtraakt.
Beeldverwerking en inputlag
De beeldverwerking van Sony’s XH80 is in orde, maar sommige functies werken minder goed dan we eerder op duurdere modellen gezien hebben. Dat komt wellicht deels doordat de XH80 gebruikmaakt van een ips-paneel zonder local dimming, dat niet best scoort wat zwartweergave betreft. We hebben de tv meer dan eens doorgemeten, maar zwart is op z’n best donkergrijs bij deze tv. Instellingen als automatische zwartverbetering hebben daardoor wat minder impact. De tv maakt gebruik van een 50Hz-paneel, waardoor een deel van Sony’s goede Motionflow-technologie voor verbetering van bewegingsscherpte ontbreekt. Beeldinterpolatie kan alleen toegepast worden bij 24-, 25- en 30Hz-content. Backlightscanning, een functie die Sony vaak effectief weet toe te passen, ontbreekt bij deze tv. Inputlag is geen issue; in gamemodus meten we ongeveer 10ms vertraging.
Geluid
De geluidskwaliteit van de XH80 is in lijn met die van de geteste modellen van LG en Samsung, en is daarmee voldoende voor alledaags gebruik, maar verwacht geen diepe bassen of een breed stereobeeld. Wat opvalt, is dat de verschillende opties om het geluid aan te passen, relatief weinig impact lijken te hebben. Sony kiest hier voor een subtiele aanpak, waar LG, Samsung en Hisense ook presets bieden die bijvoorbeeld een duidelijk pseudo-surroundeffect opwekken, dat dan overigens wel ten koste gaat van duidelijke stemweergave.
Op de voorgaande pagina's bespraken we de belangrijkste eigenschappen van alle televisies los van elkaar. De belangrijkste meetwaarden geven we hieronder in makkelijk vergelijkbare tabellen weer.
We testen de inputlag - het tijdsverschil tussen het binnenkomen van het beeldsignaal via de HDMI-poort en het moment dat het beeld daadwerkelijk op het scherm wordt weergegeven - met zowel 1080p60- als 4k60-signalen. Een lage inputlag is belangrijk voor (kritische) gamers, omdat vertraging gameplay negatief beïnvloedt. Voor alle tv's geldt dat de inputlag in de standaard film- of bioscoopmodus veel te hoog is om goed te kunnen gamen. We meten dan tot 160ms vertraging, wat neerkomt op bijna tien beelden. Alle tv's zijn echter voorzien van een 'snelle' gamemodus, waarbij vertragende zaken als beeldverwerking worden omzeild, met in alle gevallen uitstekende resultaten tot gevolg.
We testen het energiegebruik van televisies altijd op verschillende manieren. Naast een meting met de preset die de beste beeldkwaliteit levert, meestal de filmmodus, testen we met een vooraf ingestelde helderheid van 120cd/m² en 250cd/m² om typisch gebruik in een donkere en een wat lichtere omgeving na te bootsen. We stellen de helderheid hierbij in met behulp van de backlightinstelling. In het geval van de Hisense 658FQ moeten we daarvoor de 'local dimming'-instelling gebruiken, waarbij we de preset gekozen hebben die het dichtst in de buurt komt van de door ons gewenste waarden. We zien hier dat de Hisense-tv met zijn full array local dimming backlight een wat hoger energiegebruik heeft dan de overige modellen, iets dat we vaker zien bij dit soort tv's.
Bij weergave van sdr-videomateriaal in de filmmodus levert Sony's KE-65XH8096 de hoogste helderheid, wat overigens niet wil zeggen dat de andere tv's niet helderder kunnen, zoals we verderop bij de hdr-metingen zullen zien. Die hoge helderheid voor wit gaat bij Sony helaas ook gepaard met een hoge helderheid bij zwartmetingen. De minimale helderheid is maar liefst 0,45cd/m² bij een witwaarde van 420cd/m², wat feitelijk betekent dat zwart eerder donkergrijs is. De contrastscores laten duidelijk zien welke televisies een VA-paneel hebben en welke over ips beschikken. De VA-modellen van Hisense en Samsung scoren hier aanzienlijk beter dan de ips-televisies van LG en Sony.
De tijd dat je écht een high-end tv moest kopen om een goede kleurweergave in sdr-modus te krijgen, ligt inmiddels ruim achter ons, zo laten de testresultaten van alle televisies zien. De gemiddelde ΔE 2000-afwijking bij meting van grijstinten, wat je kunt zien als het basiscanvas waar alle kleuren overheen gegoten worden, is bij alle televisies goed tot zeer goed. ΔE-afwijkingen kleiner dan 3 zijn met het blote oog feitelijk niet zichtbaar en ook LG's gemiddelde ΔE van 4,3 is nog altijd dik voldoende.
Gemiddelde ΔE colorspace
Gemiddeld ΔE colorchecker
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie
Geteste beeldpreset SDR
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Ook als we de afwijking bij weergave van volledig verzadigde primaire en secondaire kleuren (colorspacemeting) en bij een colorcheckertest met veel voorkomende, niet-verzadigde kleurtinten meten, valt geen enkele tv in deze test door de mand. Bij de belangrijkste allesomvattende colorcheckertest komt Samsungs Q60T er als beste uit, maar de verschillen zijn klein.
Grotere verschillen zien we doorgaans als we hdr-metingen uitvoeren. Allereerst meten we hierbij de maximale helderheid. Hdr-beeld kan alleen écht impact maken als het scherm voldoende helderheid kan bieden. Eigenlijk is 500cd/m² wat ons betreft de ondergrens en wil je hdr-materiaal bekijken in een helder verlichte ruimte, dan is 1000cd/m² wel erg fijn. Bij weergave van een volledig wit scherm komt geen van de geteste modellen in de buurt van die 1000cd/m², al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dit ook de meeste duurdere modellen niet lukt. Oledtelevisies blijven bij volledige witweergave zelfs (ruim) onder 250cd/m² steken. Verlichten we alleen een 5 procent groot vlak op een zwarte achtergrond, dan zien we dat de Hisense 65U8QF met zijn local dimming backlight ruim afstand neemt van de concurrentie en uitkomt op bijna 1100cd/m². Sony volgt op gepaste afstand, en Samsung en LG komen ook bij deze test niet boven 400cd/m² uit.
Gemiddelde ΔE ITP grayscale zonder luminance
Gemiddelde ΔE ICtCp grayscale zonder luminance
Televisie
Geteste beeldpreset HDR
Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
De grijsafwijking in hdr-modus meten we op een iets andere manier dan bij sdr-beelden, maar ook hier geldt dat de afwijking idealiter onder de grens van 3 ligt. Samsung en Hisense slagen daar goed in; LG en Sony gaan eroverheen.
Gemiddelde ΔE ITP colorchecker zonder luminance
Gemiddelde ΔE ICtCp color checker zonder luminance
Televisie
Geteste beeldpreset HDR
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
Een laatste test die we uitvoeren, is een meting van de kleurruimte die een televisie kan weergeven. Alle televisies dekken de Rec.709-kleurruimte die bij normale sdr-beelden wordt gebruikt, keurig af, maar voor hdr-signalen wordt doorgaans gebruikgemaakt van de grotere DCI-P3-kleurruimte, die het mogelijk maakt om dieper verzadigde kleuren weer te geven, mits de tv daartoe in staat is. Wat opvalt, is dat Hisense hier koploper is. De backlight in combinatie met het quantumdotfilter dat gebruikt wordt in de U8QF, levert een nog wat groter kleurbereik op dan het QLED-filter van Samsung. LG's UP78 heeft een normale backlight en blijft daarmee steken op net iets meer dan 75 procent van de DCI-P3-kleurruimte. Merk je dat in de praktijk? Ja, als we de vier tv's naast elkaar hebben staan, valt bij hdr-weergave duidelijk op dat de kleuren op de LG minder verzadigd zijn; bij sdr-weergave zijn de verschillen veel minder zichtbaar.
Conclusie
De vier televisies die we voor deze test vergelijken, zijn allemaal nét even anders van insteek en ook in prijs zijn er behoorlijke verschillen. Die laatste factor moeten we dus zeker meewegen. De eerste conclusie die we kunnen trekken, is - en dat begint gelukkig een terugkerende te worden - dat er geen écht slechte tv in de test zit. Beoordelen we de televisies puur op hun mogelijkheid om beelden zo nauwkeurig mogelijk weer te geven, dan scoren alle modellen bij sdr-weergave goed tot uitstekend. Ook bij hdr-weergave zien we geen modellen die duidelijk steken laten vallen. Dat laatste is een goede ontwikkeling, want daar ging het een paar jaar geleden nog weleens mis, zelfs bij duurdere tv's.
Dat de kleurmetingen van alle televisies het resultaat 'ok' opleveren, wil natuurlijk niet zeggen dat alle tv's daarmee gelijk zijn. Het belangrijkste verschil in beeldkwaliteit tussen de vier geteste modellen zit hem in de gebruikte panelen. De tv's van LG en Sony maken gebruik van ips-panelen die een zichtbaar slechtere zwartweergave hebben dan de VA-panalen van de televisies van Hisense en Samsung. Daar staat tegenover dat de kijkhoeken van die laatste twee wat minder zijn. Kijk je vooral veel in een donkere ruimte waarbij je vrij recht voor het scherm zit, dan zijn de tv's van Hisense en Samsung de betere keuzes. De Hisense U8QF biedt het hoogste contrast en de hoogste helderheid, maar is ook met afstand het duurste model uit de test, dus die vergelijking is niet helemaal eerlijk. De andere kant op zien we dat LG geen wide-colorondersteuning biedt, maar juist met afstand de goedkoopste tv van het setje levert.
Het komt, zoals zo vaak, dus aan op persoonlijke voorkeur. Voor elk van deze tv's valt wat te zeggen. De Hisense 65U8QF biedt de hoogste helderheid, het beste contrast en daarmee ook de beste hdr-ervaring, maar is met ruim 1170 euro ook de duurste van het testveld. Sony's KE-65XH8096 biedt een goede allround beeldkwaliteit en heeft een prettig werkend Android-smart-tv-systeem, maar heeft een matige zwartweergave, waardoor de tv feitelijk afvalt als je graag in een donkere ruimte naar films kijkt. Datzelfde geldt voor LG's 65UP78, die ook geen geweldige zwartwaarden laat optekenen, en bovendien een beperkte maximale heiderheid en kleurbereik heeft. Daardoor kan de tv weliswaar hdr-beelden weergeven, maar van een échte hdr-ervaring is bij dit model geen sprake. Kun je daarmee en met slechts twee HDMI-ingangen leven, dan koop je voor net geen 700 euro wél een 65"-tv die prima voldoet voor sdr-weergave.
De sweet spot zit wat ons betreft bij de Samsung QE65Q60T. Deze tv kost net geen 900 euro op het moment van schrijven, heeft een VA-paneel met een goed contrast, goede beeldverwerking en uitstekende kleurweergave, in zowel sdr- als hdr-modus. De maximale helderheid van de Q60 is niet geweldig, waardoor de impact bij hdr-weergave zeker niet zo goed is als bij Samsungs duurdere modellen of de Hisense U8QF. De Q60T laat echter nergens écht steekjes vallen, waardoor deze wat ons betreft de allround aanrader uit deze test is.
Als er een test wordt gedaan met tv’s met een prijs van rond de €900 dan verwacht ik iets tussen €850 en €950. En als de fabrikanten dan modellen beschikbaar stellen, die toch een flink eind buiten deze range liggen, denk ik toch, dat de fabrikanten uitmaken wat er wordt getest. Daarbij is het testen en vergelijken van behoorlijk uiteenlopende techniek in mijn ogen niet erg zinvol.
Als uiteindelijk ook nog zou blijken, dat deze modellen elkaar in specificaties en techniek weinig zouden ontlopen, zijn de prijsverschillen weer niet echt verklaarbaar.
Al met al dus een weinigzeggend resultaat.
En ja, ik weet ‘t. Tweakers is afhankelijk van wat er voor tests wordt aangeleverd, maar men kan iets kritischer zijn in het accepteren van te testen apparatuur.
[Reactie gewijzigd door Tantrum op 22 juli 2024 15:15]
Dank voor de feedback! We hebben gezocht naar modellen in de prijsklasse rond 900 euro winkelprijs en doen daarbij altijd zelf een suggestie welk model we het liefst willen zien, in dit geval onder andere op basis van beschikbaarheid (aantal winkels), gemiddelde prijs en populariteit van verschillende modellen. Sony en Samsung hebben we hierom specifiek om de XH80 en Q60T gevraagd. Bij LG was geen geschikt 2020 model beschikbaar dat (op het moment van publicatie) nog gegarandeerd goed beschikbaar zou zijn, terwijl de nieuwe, goedkopere UP78 wel beschikbaar was. We hebben daarom gekozen die ondanks het prijsverschil toch mee te nemen. Van Hisense hadden we liever de goedkopere U7QF meegenomen, maar dat model is in Nederland slecht leverbaar omdat het niet officieel geïmporteerd wordt. Omdat we eerder positief verrast waren over de prijs-kwaliteitverhouding van de 55 inch U8QF hebben we de van dat model de grotere versie opnieuw bekeken. Die tv is inderdaad een stuk duurder dan de andere modellen en daar winden we ook geen doekjes om.
Maar nogmaals dank voor de feedback. Bij volgende vergelijkingstest zullen we dit - als de beschikbaarheid van de nieuwe tv's hopelijk ook wat beter is - zeker meenemen.
Waarom zou je die 55" U8QF nemen van 999,- (laatste twee Expert folders), als de 55" OLED van Hisense uit de vorige test ook voor 999,- verkrijgbaar is?
Prijzen zijn - zeker nu rond het EK - een lastige kwestie met aanbiedingen, cashbacks en combinaties van beiden die soms grote verschillen kunnen maken. Je stelt overigens onterecht dat wij de 55" U8QF meenemen, in dit artikel bespreken we alleen 65 inch televisies. De prijsvergelijking met een 55" oled loopt imo dan ook een beetje scheef.
Nope ik vergelijk de vorige keer geteste 55" oled met de nu voor dezelfde prijs(€999,-) aangeboden 55" versie van de nu geteste 65" LCD van 1170 euro. Waarom zou je die kopen, als de OLED beter is.
Maar er zijn toch wel meer TVs van echt rond de 900 euro beschikbaar dan 2? Anders is dit blijkbaar niet zo'n populair prijspunt en heeft reviewen weinig zin. Ik snap hoe deze keuze er is gekomen, maar soms moet je dan ook eens gaan denken of je de review niet anders moet insteken.
Nadat LG met deze goedkopere, en HiSense met de duurdere tv, gekomen zijn, is toen ook aan andere fabrikanten gevraagd of die wel iets in die prijsrange konden aanleveren bijv.? Zo zijn er nog wel meer vragen te stellen over de totstandkoming van de review. Dat je de review iets breder pakt en de 600-1200 euro prijsrange pakt ofzo.
Dat is waar, maar het is aan de fabrikant om iets leverbaar te krijgen. Dus dan is het handig om een balans te zoeken tussen aantrekkelijkheid van de specs en de mate van leverbaarheid. Alternatieven alleen toestaan als bewezen is dat ze niet wezenlijk verschillen van hun goedkopere tegenhanger, door het paneel bv. Zoiets?
"het is aan de fabrikant om iets leverbaar te krijgen" is natuurlijk het beste uitgangspunt, maar het heeft voor ons natuurlijk geen enkel nut om een tv mee te nemen als de fabrikant niet kan garanderen dat het model op het moment dat wij publiceren nog (goed) te koop is. Precies om die reden ontbreken er ook een aantal merken waarvan wij best een tv hadden kunnen bemachtigen, maar waarvan de kans had bestaan deze deze nu niet meer te koop was. Wij hebben ervoor gekozen om die modellen niet mee te nemen, om te voorkomen dat we potentieel een model tot winnaar uitroepen dat feitelijk niet (meer)te koop is.
Ja precies.
Ik had zelf ook een Panasonic verwacht in de roundup.
Zelf heb ik de Panasonic TX-65GXW804, super tv, enige nadeel de kijkhoeken.
Het kleine broertje kreeg 5 sterren bij whathifi https://www.whathifi.com/reviews/panasonic-tx-58gx800b
Was wel benieuwd hoe tweakers de tv, zou waarderen...
[Reactie gewijzigd door EMR77 op 22 juli 2024 15:15]
Wat betreft de ondersteuning van huidige Hdr standaarden komt de Samsung hier toch goedkoop weg. Als je de pure PQ bekijkt dan veegt de Hisense de vloer met de rest . Het niet ondersteunen van DV en D Atmos weegt steeds meer door omdat het steeds meer de standaard wordt. Een edge paneel zonder local diming met een 50 hrz paneel levert al niet voordeel op . Voor wat je krijgt is zelfs 900 euro voor die Samsung al te veel geld. De winnaar is helaas onbekend en onbemind en ook iets te duur. Maar als een beetje rond shopt zal de Hisense wel onder 1000 euro kunnen kopen. Zeker een merk om in de gaten te houden , met over de plas de uitstekende U8G als uithangbord.
De tv's van LG en Sony maken gebruik van ips-panelen die een zichtbaar slechtere zwartweergave hebben dan de VA-panalen van de televisies van Hisense en Samsung. Daar staat tegenover dat de kijkhoeken van die laatste twee wat minder zijn.
Maar de Hisense en Samsung krijgen wel de meeste sterren (2) bij het item kijkhoek en de Sony en LG krijgen niks, vreemd.
Met oudere tv's had ik het wel, vooral in de hoogte. Maar tegenwoordig valt het wel mee. Toch zie je al snel wat verkleuring bij VA als je hoger zit dan normaal (bijv. tv is ingesteld op onderuitgezakt bankzitten en jij zit hoger op een stoel, of zelfs een een barkruk). Persoonlijk heb ik dan toch een sterke voorkeur voor ips.
IPS is in de hoogte niet noemenswaardig beter, het zijn vooral de horizontale kijkhoeken die beter zijn (en daarin heb je nog verschil in afnemende helderheid wat nog de meest storende factor is voor de kijkhoek. Bij Sony tv's is dit punt over het algemeen nog het best verzorgd, LG en Philips worden snel een stuk donkerder qua helderheid)
Op de 1 camera live streams van 'de shoot-out' van beste TVs, zag je toch duidelijk verschillen in helderheid, contrast en kleur wanneer met een overzichts shot hanteerde. 5x65" op een rij naast elkaar.
Als ik eerlijk ben, kijk ik eigenlijk altijd alleen of met mijn vrouw. Af en toe bij m'n pa voor – inderdaad – een voetbalwedstrijd. Ik kijk echt nooit in een groep. De kijkhoek-factor reken ik dan ook niet mee bij de afweging een tv te kopen. Als je al onder een aanzienlijke hoek naar de tv moet kijken, vraag ik me af of je dan nog wel een beetje van de wedstrijd of film kan genieten.
Dat jullie een Samsung TV excellent geven terwijl een van de grootste minpunten is dat hij reclame laat zien, is mij een raadsel. Sterker nog. Zo'n TV kan je niet eens in een Pihole zetten want dan heb je meteen geen internet meer op je TV.
En houd er rekening mee dat dit net zoals telefoons, de support al weer een jaartje ouder is, en dat de apps minder lang worden geüpdate.
Ik ben zeer tevreden over de beeldkwaliteit en de gaming functie van onze Samsung TV. Alleen de reclame is voor mij een zéér groot minpunt! Ik block dan ook bepaalde Samsung adressen in onze router, zodat we geen reclame meer krijgen. Het gaat om deze adressen:
Jammer dat het zo moet en voor mij zeker een reden om dit zwaar mee te laten wegen mochten we weer een TV aanschaffen! Zeer waarschijnlijk wordt het geen Samsung.
Edit: het meest vervelende was nog dat er de eerste weken na aankoop helemaal geen sprake was van advertenties. Ook wordt ik ziek, zwak en misselijk van die Youtube enquête die telkens verschijnt: "Vond u dit een leuke video?" Bah!
Ik heb het opgelost met een Ryzen mini PC met Windows 10. Lang leven de Ryzen mini PC’s!
[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 22 juli 2024 15:15]
Wat voor soort ads krijg/kreeg jij te zien? Bij dezen oproep aan iedereen die ads te zien krijgt om er een foto van te maken en deze naar mij te sturen (eric@tweakers.net). Het vervelende (toeval) is dat wij ze zelf nog nooit gezien hebben, ook niet bij toestellen die we gedurende lange tijd in ons testlab hebben.
Zou het niet kunnen dat op review-units dit soort opties uitgeschakeld zijn? Tweehonderd procent kans dat journalisten hierover hun nek breken en het als een héél duidelijk minpunt opschrijven. Dat zou suicide zijn voor als je marketing-minded bent hebt.
Nee, de Q60T die wij voor deze test gebruikt hebben is niet rechtstreeks afkomstig van Samsung, maar kwam van een grote distributeur, nieuw in verpakking vanuit de fabriek. En ook bij eerdere tv's - die ook niet in alle gevallen door Samsung zelf beschikbaar waren gesteld - hebben we geen reclames gezien. Ik ben daarom benieuwd hoe vaak en welke reclames andere gebruikers voorbij zien komen.
Ik heb meerdere voorbeelden gezien van 'aangeraden apps', maar bijvoorveeld ook een hele grote reclame voor Canal Digitaal.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 15:15]
We hebben dit aan Samsung gevraagd, en zij zeggen dat dit niet het geval is. Voor ons is het helaas niet te controleren, vandaar dat het goed is om jullie ervaringen te horen.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 15:15]
Onderzoek over, en oplossingen tegen deze reclame zou een leuk plus artikel kunnen zijn.
Ik denk dat hier genoeg voor valt te testen en tweaks voor te beschrijven zijn om deze ellende te voorkomen of te verminderen.
Voorbeelden genoeg inmiddels. In deze link geeft Samsung toe reclame te tonen.
@Eric van Ballegoie , gaan julie hier nog iets mee doen? Waarschuwing plaatsen bij de reviews? punten aftrek?
We zijn momenteel bezig met het afronden van onze review van de nieuwe QN95, het high-end model van 2021. Vóór publicatie daarvan zullen we wederom contact met Samsung opnemen en we zullen hier in de review zeker op terugkomen.
Ben benieuwd naar de review van de QN95A. Wat betreft advertenties is Samsung echt niet de enige, want hier doen zo goed als alle fabrikanten aan mee. Zie ook mijn eerdere reactie en de bijbehorende opsomming. LG toont bijvoorbeeld ook gesponsorde inhoud en nam zelfs een meerderheidsaandeel in Alphonso: een start-up die bezig is met data en advertenties voor tv’s. Samsung verkoopt het meeste, dus die zal ook de meeste klachten krijgen. De inhoud zal misschien qua irritatie level iets verschillen per OS, maar het speelt overal. Bij elke review moet hier dus op teruggekomen worden. Dit doet Rtings ook (quotes te zien in de eerste link).
Welke ADs zouden er op de LG moeten staan? Ik ben er nog nooit tegengekomen m.u.v. in de browser. Daar wil nog wel eens een ad (maar ook niet altijd) tevoorschijn komen als tabblad.
Als ik doorklik in je links zie ik ook geen ads staan. Alleen een foto van de LG app store waarbij staat aangegeven welke populaire apps recent zijn geupdate. Dat vergelijk ik eerder met de software tracker hier op tweakers, niet echt een advertentie naar mijn idee. Sowieso zit je zelden in de store, alleen wanneer je een nieuwe app installeerd maar hoe vaak komt dat nu voor?
En een afgang van formaat als ze die woorden weer moeten inslikken, met rechtszaken als toetje. Mocht dit waar zijn dan gaat dat hier voorpagina-nieuws worden, en wellicht gaan andere nieuws-media zich er ook mee bemoeien, en dan kost het ze meer dan een dure reclame-campagne goed kan maken.
Zijn genoeg bedrijven die zo werken, hebben echt lak aan de consument, en velen accepteren dat gewoon (althans, ik zie en lees genoeg mensen over reclame op de televisies van Samsung, en niemand die daar actie op onderneemt, iets met groot bedrijf en toch niet kunnen winnen als consument).
Een bron zou enórm handig zijn voor @oef! 's claim. Als Samsung op deze manier reageert @Eric van Ballegoie (inderdaad goed dat je het nagevraagd hebt), is het zeker wel te testen. Of door de tv's een maand te houden, óf te rommelen met de tijdsinstellingen op de tv om te kijken of je het effect kan forceren.
[Reactie gewijzigd door Racing_Reporter op 22 juli 2024 15:15]
Zou je van die resultaten een artikel willen maken? dit is voor mij een nieuw fenomeen wat ik graag zie verdwijnen en wat mij tot nu toe niet bekend is, het zou mijn koop keuze namelijk serieus beïnvloeden, ik zie het ook niet staan bij de specs dat je dit er 'gratis' bij krijgt.
Bij Tizen in de taakbalk links onderin, naast de instellingen kregen wij reclames te zien. Er stond ook gewoon bij: advertentie. Waar het allemaal voor was, weet ik niet precies, want ik heb vrij vlot allerhande adressen van Samsung geblokt in mijn router. Maar geen wasmiddelen of zo, volgens mij was het TV gerelateerd. Daarnaast - ja, hoe banaal ook - het is wéér een extra druk op de knop naar links op de afstandbediening om bij de instellingen te komen. Je moest er elke keer langs. Gewoon irritant en ik betaal niet honderden euro’s voor verplichte reclame op mijn nieuwe TV.
Het ergste vond ik nog dat de reclame pas na weken verscheen. De eerste 2 tot 3 weken hadden wij geen reclame.
Mocht ik even tijd vinden, dan test ik van de week even. Oh! Ik zie dat Nexhil ook al een voorbeeldje heeft gepost.
Hoi Eric, ik heb je net 8 foto's gestuurd op mijn Samsung QE55Q90T, redelijk top model QLED van 2020.
D.m.v. deze knoppen sequence is het 100% reproduceerbaar:
1. Home knop
De Smart hub balk verschijnt incl. de reclame aan de linkerzijde. Er staat zelfs "Advertentie" bij.
2. Links
De advertentie wordt boven de balk uitvergroot.
3. Back
De Smart hub balk verdwijnt.
4. Herhaal stap 1 t/m 3, er komt nu een nieuwe advertentie in de Smart Hub balk.
De advertenties die ik zie zijn allemaal voor Samsung TV apps, zoals Disney+ en 24 Kitchen.
[Reactie gewijzigd door funnel20 op 22 juli 2024 15:15]
Ik gebruik zelf NextDNS op mijn devices, daar kun je blacklists toevoegen waaronder ook tracking van TV's. Zo zit er bijvoorbeeld in LG TV's ingebouwde tracking software die je HDMI poorten scanned... Zo ver gaan ze al.
Tevens kun je NextDNS implementeren in je router! Je krijgt via NextDNS een persoonlijke DNS toegewezen waaraan jouw instellingen hangen (blacklists, whitelists etcetera) en deze zet je in jouw router.
[Reactie gewijzigd door DJustiin op 22 juli 2024 15:15]
Wat zouden ze in Gods naam kunnen met die informatie behalve de plug en play functionaliteit verbeteren? Je moet nou niet overal spoken zien natuurlijk
Ik zie zeker geen spoken maar tegenwoordig gaan fabrikanten enorm ver op hele sneaky manieren... Deze software is geïmplementeerd in de TV's van LG en wellicht andere:
(Zie header bovenaan pagina over LG televisies...)
THE NEXT EVOLUTION OF PRODUCT DISCOVERY
At TheTake, we transform television into a product discovery engine, allowing viewers to discover and engage with products from their favorite shows & events. Our technology is live in millions of Smart TVs, across partner programming from WarnerMedia, NBCU, Crown Media, the NBA & MLB, and more.
Wat heb je dan opgelost met een Ryzen mini PC? Neem aan dat het ding niet automatisch opstart met je TV en dat je een mediabord moet gebruiken om de PC te besturen? Ik denk dat een Apple TV of shield een veel betere opties was. Maar ieder zijn ding.
[Reactie gewijzigd door srekaewt! op 22 juli 2024 15:15]
Wij hebben ook een Apple TV, maar die gebruikt mijn dochter. Handig apparaat, maar net als Tizen is het mij te beperkt.
Voor de Netflixen, NPO starts, Disney plussen etc. van deze wereld gebruik ik nu dus die Ryzen MiniPC. Maar dus ook voor browsen op het internet, retro gaming, film en foto’s, tekenen/schilderen (Affinity Photo/Designer/Artrage). We gebruiken een draadloze ToBo met mouspad van Logitech - die ik nog had liggen - voor de media of anders sluit ik gewoon mijn muis en tobo aan en of een Wacom Tablet mocht dat nodig zijn.
De Netflix, Disney, Prime etc apps zwaar inferieur op een X86 Windows (als er al apps voor zijn). Ook Op gebruikersgemak ga je er op achteruit met een HTPC (geen -cec, niet cold booten dmv afstandsbediening etc). Maar nogmaals ieder zijn ding.
Goed opgelost! maar als je voor een fatsoenlijke ervaring zonder reclame een pc extra moet kopen bij de tv die aangeraden wordt in een vergelijking van voordelige tv’s gaat er naar mijn mening toch iets mis.
Ik ben juist helemaal niet tevreden over onze Samsung tv, aangeschaft in 2015 voor € 2.100. Ja, indertijd was het een van de mooiste qua beeld, maar al binnen 3 jaar kreeg hij last van onder andere een aftakelend scherm (veel te fel oplichtende backlight langs de randen, niet regelmatig, scherm niet egaal van kleur) en geen updates meer. Ik ben trouwens bepaald niet de enige die hier last van heeft.
Samsung Nederland: Je zal wel bij een buitenlandse webwinkel / grijze import gekocht hebben. Terwijl er gewoon een Nederlandse handleiding en taalinstelling op zit en gewoon bij Nederlandse webwinkel gekocht was.
Als ik het goed begrijp gaat bij ons model ook al alle data via een server van Samsung in Groot-Brittannië… Als ik dat vooraf geweten had, had ik waarschijnlijk een ander merk genomen.
Nu heb ik een Apple TV gekocht en gebruik ik heel het smart gedeelte bijna niet meer maar helpt dat eigenlijk wel tegen dit soort grappen (advertenties)? Want zolang het ding op internet kan, kan hij reclame binnenhalen natuurlijk.
Onze volgende tv wordt een 65", dat weet ik al, maar als er gedwongen reclame blijkt te zitten op een tv waar ik zelf dik voor betaald heb, gaat hij hoe dan ook terug naar de verkoper. Wat een onzin! Na onze vorige Samsung-ervaring staan ze bij mij sowieso 1-0 achter.
Je zou natuurlijk gewoon de adressen van de AD services kunnen blocken in je router of pihole.
Maar als eigenaar van een recente Samsung tv vind ik dit ook uiterst onwenselijk. Bovendien is de beeldkwaliteit (vooral HDR) om te huilen vergeleken de LG Oled die bij me vader staat. Voor mij geen Samsungs meer in huis
Maar als eigenaar van een recente Samsung tv vind ik dit ook uiterst onwenselijk. Bovendien is de beeldkwaliteit (vooral HDR) om te huilen vergeleken de LG Oled die bij me vader staat. Voor mij geen Samsungs meer in huis
Maar dan praat je over een andere prijscategorie [edit] ten opzichte van de TV's in deze round-up.
Zelf heb ik ook OLED (TV, notebook, misschien ooit een smartphone) en zou ik nooit meer terug willen. Het is echter een flink extra bedrag bovenop het 'basisproduct' (notebooks ~400 EUR extra, TV's ~900 EUR extra), en ik kan mij voorstellen dat 'budget'opties ook fijn zijn.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:15]
Het verschil in prijs was slechts 150 euro. Ik heb gewoon een grote fout gemaakt met deze aankoop maar wat je er voor terug krijgt bij LG (design, dikte, bezels, software, HDR, Dolby vision, HdMI 2.1, 4k120, kleur echtheid, contrast.) laat de Samsung eruit zien als een budget tv in het midden segment.
Met de komst van OLEDs in de prijsklasse van 900 tot 1500 maakt elke andere tv gewoon niet goed genoeg meer. En dan durven ze ook nog prominent in het hoofdmenu reclame te tonen. Samsung als merk is klaar voor mij
Het vervelende van al dat DNS blokken, is dat het soms niet goed werkt. Zo te zien uit @Stinky9 comment moet je ook samsung.com blokkeren, maar wat als vanaf dat adres firmware updates worden gepusht of nodig is voor andere zaken/services? Verder heeft niet iedereen een pi-hole, laat staan dat een TV reclame moet laten zien..
Firmware op een stickje zetten en handmatig updaten. Of je TV eenmalig even op handmatige dns zetten en dan bv die van google even gebruiken voor je updates.
Dat jullie een Samsung TV excellent geven terwijl een van de grootste minpunten is dat hij reclame laat zien, is mij een raadsel. Sterker nog. Zo'n TV kan je niet eens in een Pihole zetten want dan heb je meteen geen internet meer op je TV.
Ben je verplicht om de TV aan te sluiten op een netwerk? Zo nee, dan doe je dat niet en gebruik je enkel iets als een Android TV box. Die zijn zo klein dat ze achter de TV weggewerkt kunnen worden, en de bediening is met de juiste afstandsbediening zodanig transparant te maken dat je zou zweren dat het de native interface van de TV is.
Beeldkwaliteit is voor mij het belangrijkste, en dat wordt uitgebreid behandeld in deze review.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:15]
Dan kunnen ze net zo goed stoppen met het verkopen van Smart TV's, iedereen wil juist al die functies om af te komen van de extra kastjes en afstandsbedieningen.
Ik weet niet of het goedkoper wordt als ze weer TV's zonder smart functies gaan verkopen. Heb liever dat ze gewoon fatsoenlijke support bieden of het zelf toelaten van flashen door community support bijvoorbeeld.
Dan kunnen ze net zo goed stoppen met het verkopen van Smart TV's, iedereen wil juist al die functies om af te komen van de extra kastjes en afstandsbedieningen.
Ik niet. Dat is al iedereen minus één. Veel deelnemers in het Shield TV topic zullen deze mening ook delen.
Ik weet niet of het goedkoper wordt als ze weer TV's zonder smart functies gaan verkopen.
Het zijn beursgenoteerde bedrijven die de TV's maken. Het verlies van reclame-inkomsten zal ergens door gecompenseerd moeten worden in een milieu waar men uitgaat van toenemende groei.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:15]
De smart functies verouderen veel sneller dan de levensduur van je TV.
Je zit dus snel met een TV die een security risico wordt, en met een hoop smart functies die niet meer werken wegens verouderd.
Beeldkwaliteit is belangrijk maar ik denk dat veel mensen geen extra dingen willen hoeven kopen om hun tv normaal zonder reclame waar die niet hoort te kunnen gebruiken.
Kan je beter in een keer een tv kopen MET goede beeldkwaliteit en ZONDER ingebouwde reclame.
Ja logisch.. want als ik een auto koopt waar je als bijrijder geen beenruimte hebt of de airco al na 5 uur begint te stinken dan moeten we maar geen passagiers meenemen en maar niet de airco gebruiken want het draait immers om hoe de wagen rijdt...
En dat je in je andere post aanhaalt dat nota bene in een Nvidia Shield forum de gebruikers er ook zo over denken is net zo krom als dat ik meldt dat in een speciaal forum over klachten over tv reclame anderen de mening delen dat de reclame ongewenst is...
[Reactie gewijzigd door Johannezzzz op 22 juli 2024 15:15]
Ja logisch.. want als ik een auto koop waar je als bijrijder geen beenruimte hebt of de airco al na 5 uur begint te stinken dan moeten we maar geen passagiers meenemen en maar niet de airco gebruiken want het draait immers om hoe de wagen rijdt...
met als belangrijkste verschil dat je de airco kunt (laten) doen bij een lokale garage.
Support bij Samsung vind ik juist heel goed. Wij hebben 2 tv's in huis allerlei uit 2014. De Samsung heeft nog steeds de meeste apps werkende, bij de Sony werken er nog 2, de rest is verdwenen.
Dat een app nog werkt wil nog niet zeggen dat de tv nog wordt ondersteund of geüpdatet (security, anyone?).
Dat een ander merk NOG slechter is, maakt de ander niet ineens goed.
Dat klopt niet helemaal. Het instellen van de tv lukt niet met internet via een pihole, maar als de tv ingesteld is, werkt hij gewoon, ook als het internet via een pihole loopt.
Eigenlijk toch van de gekke dat je support nodig moet hebben voor een tv... en ingebouwde reclames er nog bovenop... Doe mij maar gewoon een domme tv dan.. hang ik er zelf wel wat hardware aan... Alles om er maar voor te zorgen dat je zoon tv na een paar jaar weer wegflikkert en een nieuwe koopt.
Dat jullie een Samsung TV excellent geven terwijl een van de grootste minpunten is dat hij reclame laat zien, is mij een raadsel.
Dit dus. Samsung zou wat dit betreft een dikke vette onvoldoende moeten krijgen. Je betaald 900 euro, en dan gaan ze jaren lang nog meer geld aan je proberen te verdienen door je lastig te vallen met reclame. Wat mij betreft zijn dit walgelijke praktijken die keihard afgestraft zouden moeten worden.
He je zit wel op Tweakers hè,
Waar we al een tijdje met banners van diverse sponsoren om ons hoofd worden geslagen en waar we binnenkort content achter een paywal zien verdwijnen.
Tweakers gebruik je gratis, dus het enige geld wat ze tot nu toe verdienen om de site en de mensen te betalen is wat ze via reclames maken. Voor de Samsung TV betaal je fors, dus alles wat ze via reclames aan je verdienen al die jaren dat je de TV gebruikt is alleen maar extra geld voor ze.
Stel, je mag gratis in een auto rijden, maar er zit wel reclame op de buitenkant en je bent dus een rijdend reclamebord voor ze. Zou je dat acceptabel vinden als je nooit meer een auto hoefde te kopen en geen onderhoudskosten meer had? En zou je dezelfde reclame op je auto acceptabel vinden wanneer je zelf de auto moest kopen, en zelf het onderhoud moest betalen, en daar ook geen korting op kreeg?
Ik wil het zeker niet goedpraten, maar ergens snap ik het nog wel. Volgens mij zijn de marges op TVs helemaal niet zo groot en is er heftige concurrentie. Waar ze na de verkoop van een auto nog kunnen verdienen op onderhoud is er bij een TV niks meer. En zoeken ze dus inkomsten op een andere manier. Dat dit niet de manier is mag duidelijk zijn, maar ergens snap ik het wel.
Als je zelfs al verticaal geïntegreerde mega organisatie als Samsung je tv’s niet voldoende winstgevend kan maken en andere producenten kunnen dat wel dan moet je gewoon stoppen met tv’s bouwen. Niet reclame in gaan bouwen.
Wat een rooskleurig beeld schep jij. Jij gelooft dat fabrikanten auto's gaan verhuren en hier niet maximaal (lees exorbitant veel meer dan nodig) aan willen verdienen?
Net als met deze tv's vinden ze wel een manier om jou én voor jou auto te laten betalen met dikke marge en vervolgens ook nog reclame in je gezicht te smijten en jou persoonsgegevens te verkopen.
Als mensen het beste met iedereen voor hadden reden we allang niet meer op fossiele brandstoffen en bestonden er geen multimiljardairs.
Heeft Tweakers eigenlijk een Patreon? Lijkt me een goede middenweg om extra inkomsten te krijgen en te voorkomen dat ze (noodgedwongen) naar paywall achtige opties moeten overgaan. Ik denk dat er genoeg mensen bereid zijn om een klein bedrag te geven - afhankelijk van hun draagkracht. Kleine kindjes zijn groot geworden in de IT o.a. door Tweakers. Een kleine waardering daarvoor in de vorm van donaties lijkt mij dan geen gek idee. Zou er zelf ook voor open staan. Ik ben enigzins tegen abonnementen, omdat dat juist een grote groep buitensluit en ontwikkeling voor hen lastiger maakt - juist voor hen die het nodig hebben. Patreon maakt het vrijblijvender, flexibeler en kan ook nog leuke ‘cosmetic/nonp2w’ ( ) perks opleveren!
Voor de meeste zal denk 55 inch wel genoeg zijn. Dan heb je al een mooie LG Oled voor rond de 950 euro. Zou ik toch persoonlijk liever een kleiner maatje pakken met betere beeldkwaliteit. Dan een grotere tv met mindere kwaliteit.
Ik zou nog wat langer wachten, en de LG OLED65BX6LB kopen, die kost € 1.299,- en geeft VEEL beter beeld kwaltijd dan al deze TV's en is wel 120Hz, en kost voor een 65" 4k 120Hz OLED TV helemaal niet duur, mijn Samsung UE40B6000 40" FullHD 60Hz TV uit 2009 koste me toen (2009) net zo veel als nu deze 65" 4k 120Hz OLED TV kost.
Tha, wat is betere beeldkwaliteit, de meeste mensen zullen het verschil toch niet zien wanneer ze geen side by side vergelijking hebben. Veel TV's tegenwooedig hebben gewoon goede kwaliteit beeld.
Lezen: De grootste groei zit hem tegenwoordig in de nóg grotere beeldmaten, waarbij 65" rap marktaandeel wint.
De standaard groeit gewoon elk jaar en als je eenmaal gewend bent aan 65" vraag je jezelf af waarom je niet groter hebt gekozen.
LG had verwacht dat de vraag naar hun 48" OLED klein zou blijven, omdat ze dachten dat als consumenten de keus hadden tussen OLED of een grotere LCD, voor de veel grotere LCD zouden gaan. De verwachting kwam niet uit, de OLED-kwaliteit was voor veel klanten dan gedacht van grotere waarde dan de schermdiagnonaal. De vraag was groter dan het aanbod en lange tijd moest je voor 48" meer neertellen dan 55".
Natuurlijk prima om te kijken hoeveel 65" TV je voor 900 euro kunt krijgen, maar voor veel lezers zal de vraag eerder zijn hoeveel TV je voor 900 euro kunt krijgen. Wat dat betreft is mijn antwoord resoluut om voor 55" te gaan en het geld in beeldkwaliteit te steken. Even afgezien dat het sommigen wel echt om de maat te doen is, lijkt 65" voor 900 euro toch een beetje je prioriteiten verkeerd stellen.
Ik ben het hier juist niet mee eens eigenlijk. Hoeveel TV krijg ik voor x bedrag is een vraag die iedere site die ooit iets heeft geschreven over TV's zich al afvraagt, en daar kom je ook vrij eenvoudig aan een antwoord. Echter wil je groter, dan moet je vaak zoeken, en juist daarom zijn dit soort roundups handig.
Nee het is niet de standaard vraag, maar dat betekent niet dat de vraag helemaal niet staat. De prioriteit staat voor jou verkeerd, en dat is jammer, maar dat betekent niet dat de prioriteit helemaal verkeerd staat. Want er zijn ook mensen die een grote TV willen, en dan in ieder roundup weer naar de 1500 euro worden gestuurd omdat dat de goede tv's zijn. Prima, maar smaken en eisen verschillen. Als een review je niet aanstaat hoef je het niet te lezen, ik lees ook een reviews van smartphones maar kan me voorstellen dat mensen dat wel willen.
Voelt een beetje als 'dit artikel sluit niet 100% aan op wat ik wil dus het is verkeerd' en dat is geen goede insteek voor een brede site. Anders zouden we namelijk van mij alle fotografie, Linux en Apple artikelen kunnen laten zitten want 'die gebruik ik niet dus de prioriteit is verkeerd', of vind je dat ik dan iets te veel mijn eigen prioriteiten voorop stel? (Hint: het is een reflectie naar het feit dat Tweakers meer is dan wat jij ziet als een mogelijkheid)
Nou, niet voor mij. Er hangt een PC aan de TV en de taakbalk en/of programmamenu’s staan toch vaak en lang in beeld. Zeker wanneer ik aan het werk ben. Ik heb er geen zin dat die taakbalk straks ook ongewild in films voorkomt.
Edit: typo
[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 22 juli 2024 15:15]
Hier hangt al 2 jaar een pc aan een OLED TV en nog steeds geen enige vorm van inbranding. Denk dat het met de huidige technieken die dit risico minimaliseren geen groot issue meer is. Heb hier de oled lampjes helderheid wel op 60% staan, omdat ik anders verblind wordt door de grote lichtbak. Dat zal vast ook wel helpen. Inbranden zou voor mij geen reden meer zijn geen OLED te komen, want het beeld is werkelijkwaar ongekend.
Mijn PC is er ook op aangesloten en ik neem het risico gewoon. Men zegt dat het meevalt, valt het niet mee dan neem ik burn-in het nog voor lief met het verschil in kwaliteit. Overigens staat mijn helderheid zeer laag, aangezien er (LG CX) standaard een bak licht af komt waar mijn ogen pijn van doen. Dus de burn-in gaat dan ook veel minder hard
Ik kijk op mijn OLED voornamelijk films en series.. en dat doe ik dan vaak ook savonds na het werk. Het liefst kijk ik films zoals in de bioscoop. Lekker donker en met goed geluid. Voor de rest kijk ik amper lineaire televisie... vraag me sowieso af hoeveel uur per dag men tv moet kijken om last te krijgen van dergelijke klachten. Heb jij dit zelf ook ondervonden bij jouw OLED TV?
Lekker voor 5 jaartjes laten verzekeren daarvoor, voor 80 eurootjes. Ik kijk naar een afschrijving van hooguit 250 euro per jaar, mocht er geen restwaarde meer opzitten. Dat is het dik waard.
Dat is natuurlijk een mening zonder argument.
Ik ben het met je eens dat OLED op dit moment zorgt voor de mooiste beeldweergave, maar er zijn genoeg variabelen om toch geen OLED te nemen.
Om een voorbeeld te noemen: veel lichtinval op de plek van de tv. Dan dun je het al vergeten en zullen veel mensen overschakelen naar QLED of soortgelijke technieken.
Ervaring mee? De meeste tv's kunnen zo belachelijk fel dat dat in de praktijk geen probleem hoeft te zijn. Ik heb mijn oled ook naast een raam en met zonlicht binnen zie ik het beeld nog prima.
Dat is geen afzeiken. Dat is gewoon deel van de techniek. OLED. Waar staat de O voor?
Zonlicht kan gewoon voor schade zorgen. Ook bij LED is het in principe mogelijk maar bij OLED is dat gewoon veel hoger.
Komende OLED technieken zou dat kunnen verminderen/weghalen maar daar zijn we nog een paar jaar verder voor het consument/betaalbaar is.
[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 22 juli 2024 15:15]
Nou nee zo simpel is het niet. Ik kan naar genoeg winkels en websites gaan en dan zie ik heel veel opties naast OLED. Dus het is zeker mogelijk of iets anders te hebben/nemen naast OLED of niks.
Er zijn genoeg nadelen van OLED waardoor mijn voorkeur nog steeds naar een FALD tv uit gaat. Lichtopbrengst is daar 1 van. Met een Oled in een hele lichte kamer blijft het toch lastig kijken. Daarnaast als je 30fps games speelt op een Oled wil dit enorme problemen geven.
Zoek maar op Google op 30fps oled. Genoeg resultaten:
OLED is at that point where it just shows the flaws in low-framerate content more than others. Basically the response times (pixel response times) are too fast for 30hz/fps content if you don't use any interpolation. You're either bothered by it or you're not. The reason your monitor or older TV don't have this issue as severely is because they smear each frame into the next due to slow pixel transition times.
En nog een groot probleem met oled wat plasma ook had is burn-in. Dat is toch nog steeds een probleem waardoor ik niet zal overstappen.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 15:15]
Dat staat gelijk aan zeggen dat je geen HD moet willen omdat de imperfecties van het decor dan meer opvallen dan in SD. En dat even gelijk als een groot, wat zeg ik, enorm probleem van HD-televisies benoemen.
[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 15:15]
30fps games is niet iets wat ouderwets is. Veel games draaien ook op de current gen consoles gewoon op 30fps. Dus die vergelijking gaat niet echt op. Als dat een issue is bij een tv, dan is dat voor mij een reden om het niet te kopen.
Daar ga je weer, er is helemaal geen issue, je ziet enkel de imperfecties beter. De TV heeft uitstekende bewegingsinterpolatiealgoritmen om het beste uit slechter bronmateriaal te halen. Je maakt er een issue van door te zeggen (1) dat je geen bewegingsinterpolatie of BFI wilt (2) vervolgens gaat zeuren dat je de imperfecties van het bronmateriaal ziet, daarbij volledig voorbijgaand aan alle voordelen die OLED ook voor 30 fps-materiaal heeft. Jouw 30fps ervaring is slechter dan de mijne.
Er is zeker wel een issue. Mensen hebben er last van. Dus dan is het toch een issue? Dat je de imperfecties beter ziet en daardoor sommige games bijna onspeelbaar zijn blijft voor mij nog steeds (en veel andere) een probleem. Dat je het probleem bagatelliseert vind ik wel een beetje vreemd eigenlijk. En uiteraard wil je geen motion interpolatie bij games, dit zorgt voor meer lag. Dat maakt het voor mij geen ideale tv als je veel gamed.
Er is geen betere TV voor de spelfanaat dan een OLED.
Het is de taak van de TV om het invoersignaal zo goed mogelijk weer te geven. Een OLED doet dat op dit punt beter dan een LCD. Dat je daardoor schokken kun waarnemen is geen issue van de OLED, maar van het bronmateriaal.
Het is niet zo dat, omdat je op de LCD de schokken minder waarneemt, dat 30fps er op een LCD beter uitziet. De waas die de LCD veroorzaakt verhindert je detaiils te zien die je op een OLED wel zit.
Trumotion reageert anders in Game Mode om de input lag op orde te houden. Ga er gerust vanuit dat jouw LCD meer lag heeft dan de OLED met Trumotion aan.
Je hebt ook nog de optie BFI te gebruiken als het je niet bevalt
Met "game optimizer" kun je de TV in een mum van tijd afstellen op het 30 fps spel.
Hoeveel verhalen "Ik heb spijt van mijn OLED-aankoop vanwege mijn 30fps-spellen" heb jij gelezen?
Leuk dat het technisch uit te leggen is dat het niet aan oled ligt maar aan het bron materiaal. Maar dat maakt mijn keuze (want het is mijn mening die ik hierboven geef waarom ik geen oled kies) niet anders. Ik ervaar die dingen bij Oled en vervolgens ga je hier oled verdedigen dat er niks beters is. Voor mij is er dus wel iets dat beter is. Fijn voor jou dat je zo tevreden bent met oled. Maar als je dingen ervaart op een tv, dan is dat voor mij een reden om die tv niet te kopen.
Alsnog blijf je weer oled verdedigen. Mijn spelervaring vind ik zelf beter op lcd dan oled. Ik snap niet helemaal waarom je mijn ervaring probeert te veranderen.
Wat ik daar lees gaat meer over implementatie van de game, want het is blijkbaar niet consequent bij elke game.
Vrr hlg llm meeste oleds supporten dit gewoon.
Komt voor mij dan neer op.
Oled heeft een bijna instant responce time waardoor het schokkerig lijkt te worden weergegeven . Lcd heeft een lagere responce time waardoor de beweging vloeiender lijkt/uitgesmeerd word.
Mwah. Is het echt zo zwart wit? Mijn 40 inch Sony uit 2011 geeft nog steeds prima beeld. Vaak als ik nieuwe tv's bekijk word ik leip vanwege alle beeldbewerking en 'verbeteringen' die automatisch aanstaan op die nieuwe tv's.
Alleen is het verschil doorgaans tussen de xh80 en xh90 €50 en is deze momenteel goedkoper dan de hisense en maar €100 meer dan de samsung met veel betere kwaliteit. Volgens de metingen die gedaan zijn zou die ook veel beter scoren dan de rest. Dus ik snap niet dat sony een xh80 instuurde voor de test en hisense een tv van €300 boven het budget van €900
[Reactie gewijzigd door Squats op 22 juli 2024 15:15]
Zo mee eens! Kijk je naar de NANO-lijn van LG, dan heb je het grote gemis van HDMI 2.1 niet en heb je voor 849 veel meer features voor praktisch hetzelfde geld. pricewatch: LG 65NANO866NA Zwart
Leg je iets meer dan 100 euro bij op de HiSense TV, dan heb je een 65" OLED, eveneens met HDMi 2.1.
Tuurlijk ben je als Tweakers afhankelijk van wat je krijgt, maar het is toch veel fijner om te testen met de top in het gekozen prijssegment dan de hier getoonde 'middelmaat'.
Zou het niet een commerciële keuze van de fabrikanten zijn? Blijkt uit een test dat het allemaal net niet is in een bepaald prijssegment, dan zeg je indirect dat je beter naar een hoger prijssegment kunt kijken.
Helemaal mee eens, ik snap niet dat deze HiSense is meegenomen als ie zo ver boven de 900 zit. 1170 euro is gewoon een ander segment, met meer dan genoeg (imo betere) keuze.
[Reactie gewijzigd door PhWolf op 22 juli 2024 15:15]
Veel tv's klinken tegenwoordig toch wel zo goed, dat er voor de meeste mensen geen soundbar meer bij hoeft? Bijvoorbeeld de q80 en q90 series. Of je moet een audio fanaat zijn, of geen buren hebben.
Je hoeft geen audio fanaat te zijn om op te kunnen merken dat de audio in televisies nog altijd belabberd is. Een 100 euro soundbar klinkt in de meeste gevallen beter dan de speakers in een 1500 euro TV. Vooral in stille scènes kan dat een enorm verschil maken in bijvoorbeeld het verstaan van stemmen.
Ligt wel aan het merk. Er zijn genoeg LG, Sony en Samsung soundbars die het ook voor 300+ euro hopeloos laten afweten. Het advies is wel een beetje rond te zoeken naar wat reviews en tests.
Er zullen vast (dure) tv's zijn die goed klinken, maar ik heb nu eenmaal geld geïnvesteerd in een uitstekende soundbar, dus waarom zou ik die niet gebruiken? Daarnaast heb ik mijn tv kast, daarop de soundbar, en daar direct boven hangt de tv. Zo heb ik geen zichtbare kabels of kabelgootjes, vind ik wel zo mooi.
Geen buren? Ook zacht geluid kan kwalitatief belaberd zijn. Zeker qua ruimtelijke plaatsing(en dus verstaanbaarheid in een druke scene). Ik kan stemmen beter verstaan in surround dan in stereo, dus kan het volume dan ook zachter. Ik kan zelfs de centre wat harder zetten(en het totale volume zachter) zodat de buren minder last hebben van actiescenes, terwijl ik prima de acteurs kan volgen zonder ondertiteling.
[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 15:15]
Ik ken het geluid van de q90 series maar als jij denkt dat dat niet door een instapsoundbar te verbeteren is, leg je de lat wel erg laag of je hebt vooral ervaring met heel slechte soundbars. Een soundbar hoeft ook helemaal geen losse sub te hebben. Een Yamaha SR-B20A is al een forse sprong vooruit en heeft geen losse sub nodig.
Is maar wat je goed noemt. Heb zelf een 65" LG CX. Totaal andere prijsklasse als waar dit over gaat, maar het geluid is om te janken. Alsof het uit een conservenblik komt. Het komt niet in de buurt van een losse versterker / soundbar. En dat hoeft echt geen audiofielenkwaliteit te zijn.
Voor echt surround zit je sowieso vast aan losse speakers. Ik heb nog geen enkele virtuele surround techniek gehoord die me kon bekoren.
Kan me niet voorstellen dat de goedkopere versies veel betere geluidskwaliteit hebben.
Ik heb een compleet andere vraag dan welke tv het beste is, is het mogelijk dat er tekorten gaan komen door de vele chip tekorten en de EK gekte? Zal ik in September met mijn geplande aankoop hier heel misschien hinder van ondervinden?
Die kans is zeker aanwezig. Elektronica voorraden zijn hard aan het afnemen en retailers gaan waarschijnlijk zware feest maanden tegemoet met de beperkte beschikbaarheid. Daarnaast zal door het beperkte aanbod de prijzen waarschijnlijk ook flink omhoog gaan.
Zo ver ik heb gehoord van interne bronnen is er hoger op de supply chain nog geen grote issue mbt chiptekorten voor televisies. Dus verwacht niet dat er echt een tekort aan tv’s komt dit jaar. Daarbij zijn de meeste tv’s voor de ek gekte overstock van afgelopen jaar, en niet fy21 modellen. Vergeet ook niet dat de grote vervanging afgelopen jaar heeft plaats gevonden en mensen nu geld aan andere dingen gaan uitgeven. Het zal dus wel meevallen
Sport verkoopt al jaren tv's. EK en WK zijn toch belangrijk voor veel mensen samen met de Olympische spelen en de ronde van Frankrijk. Waarom denk je dat het competitievoetbal al jaren duur verkocht wordt? Of een viaplay dat nu alles aan het opkopen is (F1, darts etc).
Een nadeel dat we niet onbenoemd mogen laten, is dat Samsung de mogelijkheid heeft, en af en toe gebruikt, om reclames in de menu-interface te tonen, reclames die je niet kunt uitschakelen
Dit blijft voor mij echt een reden om een tv -hoe goed ook- niet te kopen. Ik kijk juist vrijwel geen lineaire tv meer vanwege de stortvloed aan reclame, krijg je het ineens gepushed naar je tv zelf.
Het smart gedeelte van de tv vervang ik sowieso het liefst door bv een nvidia shield. Oh nee wacht...