Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Vier betaalbare 65"-tv's Round-up

Een maatje groter, maar nog rond 900 euro

06-06-2021 • 06:00

222

Singlepage-opmaak

Hisense 65U8QF

De Hisense 65U8QF is de grote broer van de 55U8QF, die we vorig najaar reviewden en waarover we toen positief waren vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De U8QF is een tv met een VA-lcd-paneel en een zeer heldere full array local dimming (fald-) backlight, die de achtergrondverlichting plaatselijk kan dimmen voor een beter contrast. De backlight is bovendien voorzien van een quantumdotfilter dat een groter kleurbereik oplevert dan wat met conventionele witte ledverlichting mogelijk is. Samsung noemt zijn televisies die van zo’n filter zijn voorzien, QLED-televisies; Hisense spreekt bij de U8QF over ULED.

Hisense 65U8QF

De 65U8FQ is op het moment van schrijven te koop vanaf 1171 euro en daarmee is het met enige afstand de duurste televisie in de test. De andere drie zijn te koop met vanafprijzen die onder 900 euro liggen. Toch hebben we de U8QF meegenomen in deze vergelijking, omdat het dankzij zijn fald-backlight met hoge helderheid in potentie een van de meest impactvolle 65"-televisies is die je voor dit geld kunt kopen. Kanttekening is wel dat je met goed zoeken voor nog eens een paar honderd euro meer ook een 65"-oled-tv kunt kopen, die weliswaar een lagere helderheid heeft, maar daar wel een perfect contrast en betere kijkhoeken tegenover zet.

Uiterlijk

Het design van de Hisense U8QF zal in de meeste huiskamers niet misstaan. De glasplaat voor het beeldscherm beslaat bijna de hele voorkant. Rondom het scherm loopt een rand die is voorzien van een fijne structuur met een zilvergrijze kleur. Het is plastic, maar door de nette afwerking doet het niet goedkoop aan. Onder het beeldscherm zit een niet-verwijderbare soundbar die is voorzien van zwart, akoestisch transparant luidsprekerdoek. Midden over de achterkant loopt een kabelgoot, waarmee kabels uit het zicht kunnen worden gehouden. Ook de V-vormige, metalen voet is voorzien van een klepje voor kabelmanagement. De voet is donker afgewerkt en door de centrale verbinding met de tv zou je kunnen denken dat het een draaivoet is, maar dat is niet het geval.

Hisense 65U8QFHisense 65U8QFHisense 65U8QFHisense 65U8QF

Aansluitingen

Aan de rechterkant zitten van boven naar beneden gezien de volgende, opzij gerichte aansluitingen: een CI+-slot en een 3,5mm-seriële aansluiting voor servicedoeleinden, een antenneaansluiting voor Digitenne of kabel, een F-connector voor satelliet, twee USB-aansluitingen en drie HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan de eerste is voorzien van een audio return channel. Doordat de U8QF geen HDMI 2.1-aansluitingen heeft, blijft de maximale framerate van 4k-beelden steken op 60fps. Een aantal aansluitingen is recht naar achteren gemonteerd. Doordat de tv relatief dik is, zijn ze verzonken aangebracht, zodat je bij muurmontage gewone stekkers kunt gebruiken. Het betreft een netwerkaansluiting, een Toslink-optische audio-uitgang, een vierde HDMI 2.0-aansluiting en drie ingangen voor composietvideo met stereo-analoge audio. De U8QF is niet voorzien van een koptelefoonaansluiting; er is dus geen analoge audio-uitgang.

Hisense 65U8QF aansluitingenHisense 65U8QF aansluitingenHisense 65U8QF aansluitingen

Smart-tv

Hisense heeft een eigen platform voor smart-tv. Het heet Vidaa U en de U8QF draait op versie 4. Ten opzichte van de vorige versie, die we bekeken op het oledmodel van Hisense, de O8B, zien we vooral wat cosmetische veranderingen. De homepagina heeft een wat strakker ontwerp gekregen, waardoor die zich nu prima kan meten met de smartplatforms van de grote merken. Daarnaast heeft deze nieuwe versie van het platform de beschikking over apps voor NPO Start en Kijk, die we op het oudere platform (nog) moeten missen. Hisense zegt in de komende maanden bovendien meer diensten aan zijn Vidaa U-platform toe te voegen. Op dit moment zijn YouTube, Netflix en Amazon Prime aanwezig, maar ontbreekt Disney+ nog.

Hisense 65U8QF

Beeldverwerking en inputlag

Wat beeldverbeteraars betreft heeft dit model zo'n beetje alles aan boord wat je bij een moderne tv mag verwachten. Zo zijn er twee verschillende ruisonderdrukkers aanwezig. Ook de functie die het contrast moet verbeteren, 'Adaptive contrast', kan haar nut bewijzen bij slecht beeldmateriaal, maar bij beelden van goede kwaliteit gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen door verloren. Uiteraard mag ook beeldinterpolatie niet ontbreken en die heet bij Hisense 'Ultra Smooth Motion'. Deze functie presteert zeer vergelijkbaar met de interpolatie bij andere merken en levert vloeiende beelden op, maar ook duidelijk zichtbare artefacten als te veel objecten voor elkaar langs bewegen.

Om beweging er scherper uit te laten zien, is er de optie 'Duidelijke beweging'. Dit is een vorm van black frame insertion. In deze stand knippert de backlight, waardoor afzonderlijke beelden korter worden vertoond. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies als je ogen een bewegend object in beeld volgen. Het nadeel is dat de helderheid hierdoor eveneens iets afneemt, terwijl het beeld ook licht flikkert, al valt dat laatste mee bij de U8QF.

Bij de 65"-versie van de U8QF telden wij 180 backlightzones, die onafhankelijk geregeld kunnen worden om zo lokaal het contrast te optimaliseren. Via het menu kun je kiezen of local dimming uit- of ingeschakeld moet zijn, waarbij de drie niveaus voor local dimming niet zozeer de mate van dimming van de donkere delen in het beeld lijken te bepalen, maar vooral de maximale helderheid van het scherm beperken. De werking van de local dimming backlight is goed. Hoewel soms een lichte vertraging merkbaar is bij de aanpassing van de achtergrondverlichting, is dat alleen écht zichtbaar in ruimtes met weinig omgevingslicht.

Voor gamers is de 8UQF een prima tv. In gamemodus meten wij 14ms inputlag bij zowel 1080p60- als 4k60-signalen. Dat betekent een vertraging van net iets minder dan een enkel beeldje, wat gewoon prima is, al doen de andere tv’s in deze test het allemaal nóg iets beter.

Geluid

De door JBL ontworpen soundbar onder het scherm geeft een goed geluidsbeeld, met vrij goede basweergave. Om de laagweergave te verbeteren, zijn er namelijk baspoorten aangebracht die links en rechts aan de onderkant van de tv uitkomen. Doordat de luidsprekers naar voren zijn geplaatst en het geluid dus rechtstreeks, zonder reflecties, je oren bereikt, is het stereobeeld prachtig. Ook zijn stemmen duidelijker dan bij een televisie waarvan de luidsprekers niet naar voren zijn geplaatst. Het audiosysteem kan Dolby Atmos weergeven en ook DTS-geluid wordt gewoon ondersteund, waarbij natuurlijk van surroundweergave geen sprake is. Al met al zijn we zeer te spreken over de geluidskwaliteit van deze televisie.

Minpunten

  • Mindere kijkhoeken
  • Karig appaanbod
  • Geen HDMI 2.1 4k120