Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur

Betaalbare 55"-televisies Round-up

De populairste maat voor zeshonderd euro

Conclusie

Als je rond de 600 euro uitgeeft aan een 55"-televisie, krijg je letterlijk veel waar voor je geld. Het mag echter duidelijk zijn dat de fabrikanten ergens op besparen om toch nog winst te kunnen maken. Zo produceren alle geteste televisies een beeld als je ze een hdr-signaal voert, maar meer dan dat moet je er niet van verwachten. Er zijn verschillen in de kwaliteit van de weergegeven beelden, maar geen van alle weten ze iets te produceren dat er echt uitziet als hdr.

Wat ons betreft is de tv van Hisense geen aanrader. Het is geen slechte tv, maar de andere merken bieden duidelijk meer waar voor je geld. Zo is de uniformiteit van de backlight bij geen van de geteste televisies perfect, maar de Hisense ziet er duidelijk minder egaal uit dan de rest. Ook het geluid vonden we duidelijk minder, de afstandsbediening werkt niet prettig, de interface vertoont tearing en de kleurweergave kan veel beter.

De televisie van Sony is wel een aanrader en doet het stukken beter dan de Hisense. Hij biedt de beste uniformiteit van de backlight, biedt het hoogste contrast uit de test en heeft ook nog eens een prima maximale helderheid. De inputlag is niet slecht, maar wel de hoogste van de geteste modellen. De afstandsbediening is goed en de interface ziet er prima uit. Wel is het aantal apps beperkt en is er geen mogelijkheid om zelf apps te installeren. Het geluid heeft het hoogste maximale volume uit de test, maar de laagweergave is wat mager.

De Samsung is de goedkoopste televisie in de test en biedt daardoor de meeste waar voor je geld. Wel krijg je in ruil voor de lage prijs reclame in de interface te zien. Zowel wat beeldkwaliteit als wat geluidskwaliteit betreft doet dit model het goed. Zij het met de beperking dat het beeld niet al te fel kan en het geluid niet al te hard. Je krijgt er een goedkoop aanvoelende afstandsbediening met een onduidelijke lay-out bij. Bovendien reageert de tv soms wat langzaam op commando's bij het navigeren door de menu's. De inputlag is erg laag, waardoor deze tv de beste keuze is voor gamers. Let wel op dat dit model slechts twee HDMI-aansluitingen heeft, waardoor je al snel extra hardware nodig hebt als je meer consoles wil aansluiten.

Het model van LG is 100 euro duurder dan dat van Samsung, maar daarvoor krijg je wel verreweg de prettigste gebruikservaring terug. WebOS werkt handig, heeft een groot app-aanbod en laat zich prettig bedienen met de Magic Remote. Het geluid is het beste van de geteste modellen en ook de laagweergave valt niet tegen. Wel klinken de bassen soms wat overstuurd bij het luisteren naar muziek met veel lage tonen. Het door LG gebruikte ips-paneel is duidelijk minder goed in zwartweergave en daar heeft dus ook het contrast onder te lijden.

Wat ons betreft is er dus geen duidelijk aanwijsbare winnaar in deze test. De modellen van Samsung, Sony en LG zijn allemaal aanraders, maar hebben ook allemaal hun zwakke punten. De televisie van Hisense blinkt nergens in uit en heeft te veel minpunten ten opzichte van de concurrentie. De belangrijkste conclusie van deze test is misschien wel dat je voor rond de 600 euro een 55"-televisie in huis haalt die uiteraard op veel punten aanzienlijk minder presteert dan de topmodellen, maar die je wél veel waar voor je geld biedt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (221)

Wijzig sortering
Sorry hoor, maar waarom staat er “ 3,5mm-koptelefoon” in de tabel? Wie trekt er nou een meters lange kabel waar jij of je huisgenoten je nek over kan breken of TV mee kan laten pleuren?

Mochten er hier gebruikers van zijn kan dit nooit meer dan 0,01% van de gebruikers zijn.

Of, ben ik achterlijk?? Kan natuurlijk ook.
Ik gebruik deze anders dagelijks om de actieve stereo speakers aan te sluiten, dus voor mij is het ontbreken hiervan een 100% no go. Ook ondersteunen heel veel tv's (kunst-/softwarematig) geen bluetooth speakers of headsets.
Mocht je de TV van je leven ontdekken, zonder 3,5mm jack, dan kun je altijd nog een DAC met spdif-input en 3,5mm output gebruiken. En voor de bluetooth speakers/headsets kun je een Bluetooth transmitter aansluiten op de TV. (Om maar aan te geven dat overal een oplossing voor is).
Vreemd genoeg zijn er niet zo heel veel kastjes met SPDIF tegenwoordig. En het is altijd jammer als je extra dingen moet aanschaffen terwijl het de fabrikant nog geen euro kost om de aansluiting toe te voegen
Avantree Oasis, Oehlbach BT Evolution, Marmitek boomboom, Sennheiser, Topping E30, S.M.S.L., en da’s nog maar een greep. Wil je nog iets meer dan kom je op Bluesound Node 2i / Powernode 2i, etc.. maar nu hou ik op want als tweaker met koopgrage handjes is het uitermate gevaarlijk dit op te zoeken.
Ik heb te veel lag via de spdif en gebruik de koptelefoon aansluiting en dat gaat perfect
Bijna iedere high end stereo heeft wel een SPDIF ingang omdat dit een preferred medium is voor veel audiofielen (omdat je ontkoppeling hebt doordat het geen elektrisch signaal is, maar licht).

Versterkers van Denon, Marantz, Yamaha, Harman Kardon hebben vrijwel allemaal 1 of meerdere optical ins. Vaak ook nog coaxial in (RCA plug).

Ik heb hier een Denon RCD-N11 staan met 2x optical digital in en een Harman Kardon receiver uit het jaar kruik met 3x optical en 3 keer coaxial.

Daarnaast werken TV's tegenwoordig vaak met HDMI (e)ARC. Voor HT receivers dus preferred ivm multi-channel codecs.
Heb je wel eens geprobeerd met een bluetooth transmitter tv te luisteren? Is niet te doen door de lag. En vertraging instellen lost dat niet op omdat de lag vertraging wisselend is.
Zeker, ik gebruikte eerder een Avantree Oasis voor dat doel. Nu een Bluesound Node 2i. Ik zal niet ontkennen dat er lag is, maar het is minimaal. Het zou irritant zijn als je een mond ziet bewegen op TV en pas een halve seconde later het geluid hoort.. maar zo ernstig was het bij mij niet. Het verschil is nauwelijks waarneembaar. Maar goed, da’s subjectief... en waarschijnlijk ook afhankelijk van de devices die je gebruikt.
Misschien ben ik inderdaad wat gevoeliger dan de meeste mensen. Ik heb een paar keer merkbare lag gehad en dan valt een geringe lag ook meer op. Maar ik denk dat de meeste mensen het bij wat minder dan 500ms ook al wel merken !-)
Kan je beter een hdmi ARC boxje kopen die je met hdmi aansluit. Als je tv dat NIET heeft, dan is het geen TV in deze tijd.
Het volume van de spdif-uitgang van de tv is niet regelbaar.

De 3,5 mm koptelefoonuitgang is wel regelbaar.

Afhankelijk van je toepassing kan dat belangrijk zijn.
Daarnaast levert bluetooth ook nog extra latency, dit gaat echt niet samen met tv of films kijken.
Dat valt toch best mee? Bij gebrek aan beter gebruik ik soms mijn JBL Charge 3, waarvan ik zeker weet dat er geen support voor aptX (en dus ook geen aptX Low Latency) is. Ik kan er prima films mee kijken hoor.
Maar heeft de TV geen digitale output dan? 3,5mm uit heeft vaak een koptelefoon signaal, wat heel ander output niveau heeft dan gebruikelijk voor input op een versterker. Ik zou eerder digitaal iets als SPDIF gebruiken.
Jawel, maar dan moet er weer een aparte DAC tussen, aangezien mijn (B&O) stereospeakers alleen een analoge ingang (of bluetooth, maar dat blokkeert Sony weer softwarematig op mijn 2017 model) hebben. En als je er dan een externe DAC tussen zet, kan je het volume niet meer regelen met de afstandsbediening van de tv, decoder of appletv. Bovendien is de ingebouwde DAC van sony best oke.
Draadloze headphones, bijv. Sennheiser RS serie, hebben een dockingstation die vaak met 3.5mm wordt aangesloten. Kan voor sommige mensen handig zijn
Ik heb z'n Sennheiser RS..
Vraag me wel af waarom er anno 2021 geen betere oplossing is dan 3.5mm of digitale of optische SPDIF (uit 1983?).
Zou zoiets niet via USB kunnen?
Wat maakt een oplossing via USB beter dan een oplossing via 3.5mm of digitale/optische SPDIF? Dat het ouder is lijkt mij toch geen argument, als het werkt dan is dat toch prima?
Ja die metingen tonen aan dat er minder vervorming is, maar je moeten metingen wel met een beetje context zien.
Een gewoon audio bestand heeft een resolutie van 16bit/44.1kHz (CD kwaliteit) of 16bit/48kHz (wat gebruikelijker in broadcasting en materiaal met beeld erbij). Dat levert een dynamiek op van ongeveer 96dB.

De vervormings artefacten die je hier ziet zijn lager dan -110dB. Een beetje afhankelijk van de implementatie van de DAC zal je die vervorming helemaal niet horen omdat die verborgen zit in de ruisvloer. Daarnaast kan je jezelf afvragen of je dat nog wel hoort. Laat staan of je er een voorkeur aan kan hangen.

De S/PDIF meting is de enige die er significant uitspringt met close in waardes van -96dB. Die waardes zijn inderdaad redelijk slecht, maar USB hoeft daar niet bij te helpen. Bij S/PDIF stuur je de clock mee met de data, als die klok veel jitter bevat, tja dan krijg je dit soort resultaten. Bij USB gebruik je de clock van het aangesloten apparaat, maar als die net zo slecht is dan krijg je net zulke slechte jitter problemen.
Bij USB gebruik je de clock van het aangesloten apparaat, maar als die net zo slecht is dan krijg je net zulke slechte jitter problemen.
Maar een goede versterker of een goede koptelefoon heeft dan waarschijnlijk een goede DAC met een goede clock..
Dat is wel een heel specifieke gebruikerscase, waarbij de conclusie vooral is dat USB niet slechter hoeft te zijn dan SPDIF. Voor een koptelefoon zie ik de meerwaarde niet zo van USB. Als je ook nog ziet hoeveel prima werkende koptelefoons er nog zijn met een 3.5mm aansluiting ben ik toch blij dat er anno 2021 nog allerlei apparaten worden gemaakt waar je die kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 20 januari 2021 15:19]

Het is echt dan ook in een niche markt dat die discussie zich afspeelt, vooral wanneer er DAC's in gebruik zijn.
En het is dan ook letterlijk en figuurlijk in deze discussie: het zit tussen de oren...
Wat maakt een oplossing via USB beter dan een oplossing via 3.5mm
Kwaliteit van voeding en DACs, zeker op moederborden is dat nogal eens een issue. Af en toe lees je toch verhalen van iemand die muisbewegingen over de speakers hoort.
Iets anders dan 2.0 wordt ook lastig over een enkele 3.5mm poort.
Op telefoons zit ook al geen 3.5mm, maar USB is vaak wel beschikbaar.
Ander voordeel van USB is dat er stroom en data over kan, wat bijvoorbeeld digitale volume controls mogelijk maakt.
In het geval van een draadloze oplossing als de Sennheiser RS sla je de DAC en ADC over.. en misschien kan het basisstation zelfs USB powered zijn.
of digitale/optische SPDIF?
Kosten, neem ik aan. Ook hier is zelfs raw 5.1 niet mogelijk voor zover ik weet.
Op telefoons zit ook geen SPDIF.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 20 januari 2021 16:19]

Ik vraag me af of je iets beters kunt verzinnen dan jack voor analoge audio (USB zeker niet). En SPDIF/Optisch heeft als voordeel dat je kabel heel lang kunt maken zonder allerlei poespas en geen ellendige groundloops oid hebt. Ik ben old-school: toslink/jack ftw. HDMI is doffe ellende (als mijn Shield opstart en de TV is al aan, dan werkt CEC niet totdat ik de input van de tv verander, ARC is beperkt (moet je weer e-arc gaan doen). Al met al zie ik het nut tot veranderen hier niet in. Zeker niet naar USB wat zo dramatisch complex geworden is met de komst van USB3 en de ondersteunde standaarden...
De LG uit deze test is ook prima via de ingebouwde bluetooth aan te sluiten. Zelf heb ik het met de Bose35 QC gebruikt en dat werkt uitstekend.
Dat is leuk als je een bluetooth hoofdtelefoon hebt, maar het voorbeeld van @Solictice (de Sennheiser RS serie) heeft dat niet.
exact wat ik doe. handig als je op je gemak wilt zitten zonder dat de geluidjes van bumba alles op stelte zet.
overal is een oplossing voor:

HDMI to 3.5mm

Wel even audio via HDMI sturen.

[Reactie gewijzigd door jusch op 20 januari 2021 12:20]

Wel even audio via HDMI sturen.
Handig als dat geen ARC ondersteuning heeft, en je wilt van wat de TV zelf afspeelt het geluid doorsturen. ;)

Ik zou bij gebrek aan een 3,5mm aansluiting eerder kijken naar een DAC om van optisch stereo geluid analoog geluid te maken (line level of koptelefoon versterkt, net wat nodig is). Is een extra (dom, goedkoop) apparaat, maar kan voor bepaalde use cases (draadloze headphones met enkel een 3,5mm ingang, oude receivers zonder digitale ingangen) een uitkomst zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 januari 2021 12:38]

Ik kan me vergissen maar volgens mij is dat een verloopje om VGA naar HDMI te converteren, met een 3,5 mm plug om de audio te injecteren.
Andersom. Verloopje om van HDMI VGA+3,5mm analoog geluid uit te maken. HDMI naar VGA kan zonder extra voeding. Andersom kan niet.
Je hebt gelijk, ik zei het verkeerd.

Wat ik bedoelde te zeggen is dat je met dat plugje geen audio uit je TV krijgt :)
Wat ik bedoelde te zeggen is dat je met dat plugje geen audio uit je TV krijgt :)
Dat klopt. Zoals genoemd heb je ARC of eARC nodig om via HDMI geluid uit de TV te krijgen. Dat zal met een dergelijke adapter niet gaan.
Zijn ook veel oplossingen voor mensen met gehoorproblemen die via de 3,5mm jack werken. Het is gewoon handig dat deze optie er is, ook als je bijv nog een mooi setje stereo speakers hebt staan, die kun je dan ook gewoon nog blijven gebruiken.
Ik weet nog wel dat er een generatie Philips TV's was waarin het koptelefoon volume niet via de 'normale' volumeknoppen bediend werden, maar via een verborgen instelling in de geluidsinstellingen. Waardeloos was dat :). Steeds een menu induiken om je volume aan te passen. Maar dat zal nu wel beter zijn haha.
Dat is nog steeds zo (TVs uit 2017&2019) :) Het is wel te vinden in het "snelmenu" maarja... via het menu is het niet snel, dat zou met een knop moeten zijn.
En niet alleen voor 3.5mm geld dat, dat zelfde probleem heb je ook met optische audio, dat volume moet je helemaal via de versteker/soundbar bedienen (voor de optische verbinding zit daar waarschijnlijk een soort van logica in alleen vind ik het niet handig).

[Reactie gewijzigd door FrankStar op 20 januari 2021 12:33]

Optisch /digitaal is inderdaad niet manipuleerbaar qua volume. Dat wordt altijd bij de (een) Digitaal-Analoog conversie gedaan... en die moet altijd érgens plaatsvinden (geluidsgolven = analoog). Als je met een bluetooth hoofdtelefoon het hele pad digitaal houdt (bijvoorbeeld TV settopbox HDMI -> AVR -> TV HDMI -> Bluetooth transmitter SPDIF), betekent dit dus dat je pas op de hoofdtelefoon zélf het volume kunt regelen. Als je dus op één van je apparaten het volume wilt regelen, dan heb je een extra DA -> AD conversie en dus kwaliteitsverlies. ;)
betekent dit dus dat je pas op de hoofdtelefoon zélf het volume kunt regelen.
Bluetooth heeft hier gewoon protocollen voor zodat je op de host ook gewoon het volume kunt regelen.
Als je dus op één van je apparaten het volume wilt regelen, dan heb je een extra DA -> AD conversie en dus kwaliteitsverlies.
Nee, wat het doet is het stuurt dan de volume setting die de host heeft dan door naar de headset of speaker die dan het volume aanpast, daarom zit er vrij weinig latency im het aanpassen van het volume. Dat gebeurd namelijk op het afspelende apparaat.
Je kunt doen wat je wilt qua volume, maar de eentjes en nulletjes die over het digi lijntje gaan blijven hetzelfde. Dat was eigenlijk mijn punt, enigszins kreukelig verteld. ;) Het feitelijke volume wordt pas aangepast op het apparaat dat een DA-conversie doet, in mijn voorbeeld de hoofdtelefoon. De ‘handeling’ van het aanpassen van dat volume kan inderdaad vaak ook op een ander apparaat. (Met wisselend resultaat trouwens... mijn ervaring is dat je dit nog het beste kunt doen op het station dat daadwerkelijk de DA-conversie doet, in mijn voorbeeld de hoofdtelefoon).

Echter, wanneer je in de keten nóg een DA-conversie hebt (bijvoorbeeld een versterker welke geen optical-out heeft), dan is daarop het volume vaak ook nog te regelen. (Soms is dit echter ook ‘fixed’ als er gebruik wordt gemaakt van een line-out).

En ja, extra DA -> AD conversies in de hele keten zorgen wel degelijk voor kwaliteitsverlies.
Ja oke maar dat is niet het punt waar ik op inhaakte:
Als je met een bluetooth hoofdtelefoon het hele pad digitaal houdt (bijvoorbeeld TV settopbox HDMI -> AVR -> TV HDMI -> Bluetooth transmitter SPDIF), betekent dit dus dat je pas op de hoofdtelefoon zélf het volume kunt regelen.
Dat is niet het geval. Afhankelijk van hoe je het hebt aangesloten kun je op andere plekken in het pad het volume al regelen. Zo kan ik op mijn iPhone het volume regelen van een YT filmpje (AirPlay) die via de AppleTV (HDMI) naar m;'n TV wordt gestreamd die dan naar audio systeem (HDMI) gaat, maar kan ik dit ook doen met de remote van de AppleTV, remote van de TV en remote van het audio systeem.

Het is allemaal Metadata naast het digitale signaal wat allemaal netjes wordt verwerkt en doorgezet door de tussenliggende apparaten.
Klopt, mijn woorden “dat je pas op je hoofdtelefoon zelf het volume kunt regelen” had moeten zijn: “dat pas op de hoofdtelefoon zelf het volume wordt aangepast”. Het is een verschil tussen het fysieke regelen (dat kan op meerdere apparaten) en de feitelijke aanpassing (bij de DA conversie op de hoofdtelefoon).
Ja precies. Dan snappen we elkaar ;)
Dat is vast omdat dit meer als analoge line-out bedoeld was dan voor het gebruikt met een koptelefoon.
Ik kan me ook nog wel herinneren dat wij vroeger een televisie hadden waar er een menuoptie was of je het wel of niet met de volumeknop kon worden bediend.
Heb een Panasonic met hetzelfde issue. Menu > audio > koptelefoon ... zucht...
'3,5mm-koptelefoon' is niet zo gelukkig gekozen als term, het gaat natuurlijk om een 3,5mm-jackplug. Daar hoef je niet per se je hoofdtelefoon aan te hangen. Veel relevanter is een (analoge) versterker om hiermee te gebruiken, zodat je veel betere geluidskwaliteit kunt realiseren dan de ingebouwde luidsprekers.
Exact dit, mijn receiver kan niks met toslink of HDMI, 3,5mm is mijn redding
Dan wordt het toch wel tijd voor een nieuwe versterker. Al meer dan 10 jaar zitten er HDMI poorten op de versterkers, waardoor je een veel betere ervaring krijgt dan via de 3,5mm Jack.
Als.je een goede versterker hebt met dito speakers waarom dan een nieuwe versterker kopen?

Totaal onzinnig in mijn ogen. Zonde van het geld.
Kijk, dat is natuurlijk altijd subjectief. Of iets je het geld waard is is heel persoonlijk, ik kan niet in jouw portemonnee kijken.

Maar feit is wel dat je met zowel toslink als HDMI een veel beter signaal krijgt naar je versterker dan via de 3,5mm poort. Die poort kan sowieso alleen stereo, terwijl je met de moderne poorten ook 5.1, 7.1, 7.2 of zelfs Atmos kunt outputten van je TV naar je versterker. Wanneer je je versterker bij je TV gebruikt, zeker een moderne smart TV met HDR, dan biedt dat wel een meerwaarde. En dan heb ik het nog niet over HDMI-CEC en dat soort toepassingen. Waar jij je versterker apart aan moet zetten en dus een extra afstandsbediening nodig hebt is dat bij een moderne versterker automatisch.

Mij is dat wel een upgrade waard, jou blijkbaar niet. Je hebt blijkbaar of genoeg aan wat er uit een 3,5mm Jack komt of je bent je niet bewust van de verschillen. Hoe het ook zij, het is voor iedereen de overweging waard om te upgraden wanneer ze een dergelijke oude versterker hebben. De conclusie voor die overweging zal voor iedereen anders zijn.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 20 januari 2021 13:38]

Dus mijn reactie is subjectief op jouw subjectieve reactie om dan vervolgens een subjectieve reactie te plaatsen.

Gaat goed vandaag.

Al snap ik je punt nu wat beter door het objectieve middenstuk.

En dat laatste stuk. Het is het me niet waard. Ik ben tevreden met het geluid.
En ik ken de verschillen in beleving door een nogal grote audiofragmenten in mijn vriendenkring.
Gaat zeker goed! Echt heel vreemd dat in reacties onder een nieuwsartikel er subjectieve commentaren worden geplaatst. Volgens mij is dat juist waar dit voor is, maar ik kan het fout hebben?

Daarbij wel de vraag: Als een versterker met 3,5mm jack voldoende voor je is, waarom dan een nieuwe TV? Die is dan toch ook nog goed genoeg om jaren mee te kunnen? Ik bedoel, we hebben het hier over 4K smart TV's met alle nieuwste snufjes (binnen budget), waarvan jij er met jouw randapparatuur allemaal geen gebruik van maakt?

Mijn redenatie is dat als je je home cinema gaat upgraden met een nieuwe TV je ook automatisch je randapparatuur bekijkt of deze nog bij de tijd is en bij de nieuwe TV past. En dan is het toch vreemd dat een dergelijke nieuwe TV via de 3,5mm aan een versterker hangt, terwijl deze veel meer mogelijkheden heeft.
Waarom een nieuwe tv? Misschien omdat de oude het na 20 jaar begeven heeft en ze die modellen van toen niet meer verkopen? Misschien een grotere woonkamer na een verhuizing en zit men verder van de tv af?
Beeld en geluid zijn ook wel twee heel verschillende dingen en het is helemaal niet zo automatisch om randapparatuur maar te vervangen omdat het niet meer bij de tv kleurt.
Niet iedereen heeft behoefte aan digitaal surround of 5 randapparaten die alleen maar via HDMI 2.1 aan te sluiten zijn middels een receiver.
En misschien geloof je het niet, maar sommige mensen hebben simpelweg niet de financiële middelen voor luxe-producten als receivers.
99.9% van alle platte tv's hebben slecht geluid. En als dat te verbeteren is met een oude maar goede stereoreceiver, waarom dan niet?
Inderdaad. Bovendien zitten we al in de “betaalbare” categorie.

Je zou kunnen zeggen dat het ontbreken van analoge audio out ( zeg 3.5 of tulp) sowieso gek is. In het duurdere segment zou je kunnen beargumenteren dat die doelgroep ook wel een arc receiver heeft staat. (Al ben ik het ook niet eens met dat laatste)
Nonsens. Een verrsterker is per definitie iets dat lang mee gaat. Ik kijk hier al bijna 15 jaar tegen een H/K receiver aan en dat ding doet het nog prima. De grap is ook dat mijn hele DJ setup ook het beste werkt met analoge verbindingen. Zodra je iets over USB gaat doen stijgt de latency.

Wat jij hier roept is meegaan in planned obscolescence van de fabrikanten. Dikke lul drie bier! Ze proberen dat op allerlei manieren en steeds heeft het een andere naam. Het is allemaal lekker efficient, vooral voor de aandeelhouders.

Het feit dat er nog altijd discussie is over wat nu betere audio geeft bijvoorbeeld - analoog of digitaal, zegt meer dan genoeg. Audio is allang uitontwikkeld en alles dat je er mee doet buiten neutrale weergave is eigenlijk grote onzin. Ik snap dat dat wat minder goed ligt bij de afdeling marketing, maar ja, wie dient hier nou wie?

We hebben hetzelfde gezien met DVI, met de 3.5 jack op Apple producten, en met eigenlijk bijna alle andere zogenaamd legacy aansluitingen. Die zijn niet legacy. Kijk, de CD ROM en de floppy, dat is oud nieuws ja. Maar de rest? Zelfs van SCART kan je nog zeggen dat het zinvol is om te hebben (en bestaat gelukkig ook nog). Het is bijzonder dat fabrikanten ons 'opleggen' dat oude apparatuur niet meer bruikbaar is, puur omdat ze een stekkertje niet willen solderen. Willen - want noodzaak is nog nooit echt plausibel gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 januari 2021 13:42]

Helemaal eens! Heb hier een 18 jaar oude Marantz (waarvan 10 jaar in mijn bezit), en loopt als een tierelier. Ik gebruik alleen de optische ingangen, en schakelen van bron doe ik wel met mijn Harmony. Heel slim van de audio-industrie natuurlijk, om te zorgen dat mensen een nieuwe versterker 'nodig hebben' bij elke nieuwe HDMI-standaard, maar ik doe er niet aan mee.
Ik vermoed dat je een netter signaal krijgt als je zelf via een DAC de toslink naar analoog converteert.

Persoonlijk heb ik altijd slechte ervaringen met het versterken van een koptelefoon uitgang van een TV.

DACs gaan van een paar tientjes tot duizenden euro, dus je voor elk wat wils zou ik zeggen :)
Op Sony TV's kan je instellen of je deze uitgang als audio out of als koptelefoon uitgang wil gebruiken.
Werkt prima.

Gebruik zelf al weer een paar jaar een versterker met HDMI poorten. Werkt nog veel beter.
Zie hierboven van @christopher72 TOS link /SPDIF naar tulp out: levert zeer waarschijnlijk ook een betere geluidskwaliteit op, want geen goedkoop prutsversterkertje, slechte contacten en dun draadje met lange analoge signalen. Ik heb er een van €15.- die zo goed beviel dat ik hem ook op andere plaatsen heb ingezet.
3,5mm-koptelefoon' is niet zo gelukkig gekozen als term
Het is heel gelukkig gekozen als term, want het zegt namelijk wat over het audio niveau van de poort. Op een 3,5mm jack poort kunnen verschillende typen signaal, line-out of headset is een heel andere type signaal. Een koptelefoon heeft typisch een impedantie tussen de 32 en 600Ohm (waarbij hogere weerstand veelal bij duurdere headsets het geval is) en wordt dus vooral gedreven door stroomsterkte. Een line-out device heeft meestal een impedantie van 10KOhm. Dergelijke apparaten worden dan ook spannigs gestuurd.

Afhankelijk van het type signaal zit er dus ook een ander type voorversterking in. Een signaal voor een koptelefoon heeft over het algemeen dan ook een hogere mogelijke vervorming (want vermogensversterking op stroomsterkte) dan een Line-out (spanningsversterking).

De koptelefoon uit is dan ook helemaal niet bedoeld om een versterker met line-in aan te hangen, het kan wel, maar de benaming van de poort geeft juist heel goed aan waar de poort voor ontworpen is.

Dergelijke poorten zijn vooral bedoeld voor apparatuur voor slechthorenden (ringleiding) of om direct een headset op aan te sluiten.
Ik ben het met je eens dat dit redelijk niche is en veel gebruikers dit niet of weinig gebruiken.

Voor mezelf sprekend: Wij gebruiken het zeker wel. Ik en mijn vriendin wonen in een appartement waarin de woonkamer ook als mijn werkkamer fungeert, zeker nu in thuis werk (docent, veelal online lessen). Dus het is prettig dat mijn vriendin met hoofdtelefoon toch TV kan kijken, zonder dat ik of studenten het geluid horen. Daarnaast heeft zij met hoofdtelefoon op minder last van mijn geluid. Er zijn dus zeker wel mensen die het waarderen. :)
Veel mensen met hoortoestellen hebben een tv-kastje wat meestal alleen met 3,5mm aangesloten kan worden. Dus in dat opzicht is het wel degelijk handig om te weten. Ding is wel dat de TV dan wel op beide kanalen moet zenden, want anders hoort de rest niks meer.

Ik heb zelf ook zo'n aansluiting nodig. En volgens mij is er ook nog geen hoortoestel wat 3d-geluid kan afspelen, dus vooralsnog is alles gewoon stereo-geluid en dan voldoet het prima.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 20 januari 2021 11:53]

De 3,5mm plug is wel een beetje aan het verdwijnen hoor. Zoals hierboven gesteld wordt kan Widex tulp en optisch en mijn Phonak lust optisch en 3,5mm.
Met 'HD Audio' en meer van dat soort truken wordt de goede oude 3,5mm aansluiting voor gehoorapparaten te beperkt.

Daarnaast krijgen steeds meer gehoortoestellen zelf de mogelijkheid om via Bluetooth te koppelen. Dat werkt nu nog vaker niet dan wel, maar dat zal met een jaar of 2 toch ook opgelost moeten zijn.
Bluetooth.. nee nou dat werkt altijd perfect... not. ( sync is voor sommige vooral goedkope apparaten niet zo best... 3,5 mm plug heb je wel een kabel nodig, maar niet van deze issues.)

maar extra opties zijn wat mij betreft erg fijn.
Die 3,5mm zijn ook de kosten niet als er toch al stereo speakers in de tv zitten en bij een tv is er ook ruimte zat om de aansluiting in te verwerken, dus lekker er op laten zitten. Als je het niet nodig hebt, heb je er ook geen last van. Handig dat het in de tabel staat voor de mensen die het wel willen gebruiken.
Aansluitingen zijn altijd nog wel een warboel. Ik heb niet het idee dat er 1 meer verdwijnt dan de ander. SPDIF is ook weer niet op de nieuwe consoles en 3,5mm niet meer op mobieltjes (al kun je via USB nog wel wat doorlussen).

Het ging me er meer om dat slijkie ervan uitging dat niemand extra audio-uitgangen gebruikte terwijl het aantal mensen met een hoortoestel toch wel toeneemt.

Het hangt er ook sterk vanaf wat voor hoortoestel je hebt. De wat duurdere hoortoestellen (zoals een Phonak) zal vaak wat meer ondersteunen dan de simpele. Maar ook het implantaat van mijn zus werkt nog niet helemaal draadloos.

Bluetooth is natuurlijk handig, maar niet feilloos. Ik heb er in het verleden ook genoeg problemen mee gehad, vooral toen mijn vader hetzelfde toestel had als ik dan ging het elkaar storen. En gezien de ontwikkelingen, heb ik eigenlijk niet het vertrouwen dat het in 2 of zelfs 10 jaar allemaal vlekkeloos gaat werken. Mijn ouders hebben inmiddels alweer nieuwere toestellen, maar ook die klagen nog over wegvallende verbindingen, niet kunnen oppakken van signalen (ze moeten meestal even naar de TV lopen voor ie oppakt) en meer van dat soort grut. Uiteindelijk werkt het wel vaak met een extra kastje, dus heb je sowieso een uitgang nodig. Of dat nou 3,5mm of iets anders is en het moet maar net compatible zijn met je TV. Kijk je naar nieuwe toestellen, dan zie je dat SPDIF weer niet heel populair is.

HD Audio op hoortoestellen klinkt leuk, maar zolang ze nog steeds een beperkt aantal kanalen doorsturen (want dat vreet minder batterij), ga je de komende 5 jaar ook nog niet veel profijt hebben van je aansluitingen. En ik verwacht eigenlijk niet dat we snel toegaan naar een tijd waar je direct contact maakt met je TV, want fabrikanten verdienen teveel aan kabels en speakersets om het allemaal lekker draadloos te gaan regelen.
Laat ik voorop stellen dat ik het met je eens ben dat meer aansluitingen beter is, zodat meer usecases bediend kunnen worden.

Ik wilde alleen maar aangeven dat in hoortoestellenland connectiviteit juist een aandachtspunt is op dit moment en dat daarmee de noodzaak voor een 3,5mm aansluiting wat minder wordt.
Is dat niet veel meer SPDIF (optisch) dan via 3.5mm tegenwoordig?
Mijn ouders hebben het in de winkel getest dat de TV via SPDIF en de ingebouwde speakers tegelijkertijd geluid geeft. Of dat je dit ergens kunt instellen. Ze willen nog met meerdere mensen TV kijken en er is er maar 1 met een gehoortoestel.
Mja er zijn natuurlijk verschillende aansluitingen, maar ik heb het idee dat SPDIF alweer aan populariteit aan het verliezen is. Zo zit het ook niet meer op de nieuwe consoles. Dat is allemaal HDMI of USB aan het worden.

Maar zoals ik al aangeef, ik gebruik het zelf ook met een Philips TV thuis en dan heb je gewoon 2 uitgangen die tegelijk actief zijn met ook een eigen volume-stand. Dus de aansluiting zelf maakt niet veel uit.

Ik bedoelde meer dat er genoeg mensen nu zijn die wel 3,5mm gebruiken en dat je die dus niet zomaar kunt verwijderen. Mensen zonder handicap vergeten nog wel eens dat er een hele bevolkingsgroep is die toch wel gebruik maakt van bepaalde zaken.
Koptelefoon is 1, scart en tulp zijn ook vrij standaard.

Zit op dit moment zelf achter een Widex playtv aan die via tulp of optical kan streamen.
Een 3,5mm is wel kleiner dan scart en tulp, dus ik snap wel dat ze kiezen voor de kleinste aansluiting. En ja er zijn natuurlijk apparaten met meer of minder aansluitingen, maar in principe is een 3,5mm vrij gemakkelijk (ook voor ouderen) en qua kwaliteit ook voldoende. Ik verwacht niet dat hoortoestellen binnenkort meer gaan eisen.
Tulp kun je natuurlijk makkelijk converteren naar 3,5mm. Verder is scart natuurlijk gewoon hetzelfde als tulp met alleen koppeling naar de geluidsconnectoren.

Dit ding zit ik achteraan
https://www.widex.nl/nl-n...tv-play-listening-devices

Ook Op ringleidingkastjes had ik vroeger tulp.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 januari 2021 16:40]

3,5mm is populair omdat het dan tegelijk hoofdtelefoon- en analoge line-out is. Eén analoge connector vinden TV-fabrikanten namelijk tegenwoordig wel genoeg. Elektronisch is er geen verschil natuurlijk, maar als je tulpstekkers monteert krijg je het de consument niet uitgelegd die als hoofdtelefoonaansluiting te gebruiken.
Bij het kastje van vroeger kreeg je de converter er gewoon bij. Ik ga ervan uit dat er best wat mensen zo gebruik van hebben gemaakt.
Tegenwoordig kan dat net zo simpel.

Als ik de tvplay van Widex binnenkrijg zou ik dat eens kunnen checken. Staat inmiddels in bestelling. Al zal ik hem via spdif aansluiten.

Eindelijk geen kastje meer om de nek, of ringleiding langs alle plinten.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 januari 2021 22:46]

Ik heb een goedkoop Chinees versterkertje van 20 euro aangesloten op die uitgang met het formaat van een luciferdoosje, en daaraan twee piepkleine speakertjes. Beter geluid dan de tv en het kost geen drol, maar die uitgang was daardoor wel essentieel! En wat ik hier ook lees, draadloze hoofdtelefoonstations.
Ik heb al jaren een goedkope Sony-versterker zonder hdmi. Werkt prima via de 3.5mm line out.
Als ik bij mijn huidige tv iets mis is het die hoofdtelefoonaansluiting. Maar misschien ben ik de 0,01%.

Verder klinkt die Sony als de meest geschikte voor mij, maar het ontbreken van een Disney+-app zou wel eens een dealbreaker kunnen zijn.
In mijn geval is studio monitor op aangesloten :)
Dus het wordt nog wel gebruikt maar dat is uiteraard met uitzonderlijke mensen die dat nog effectief nodig hebben zoals ik.
Sorry , IK
ja ik heb dus een meterslange kabel in mijn woonkamer.
Het is niet ideaal maar werkt altijd , zonder opladen of verbindigsproblemen.
Een koptelefoon aansluiten lijkt me niet erg handig inderdaad. Al gaat er niemand zijn nek over breken als de eigenaar alleen is/woont.

Maar ik gebruik het mini-jack port van de TV wel eens om er speakers op aan te sluiten (in de rare gevallen dat ik iets consumeer wat niet op de media-pc word afgespeelt). Niet iedereen heeft een HDMI-arc receiver setup oid.
Ik heb een tijdje gegamed op een tv met koptelefoon. Ik had teveel lag in het geluid op de bluetooth-headset die ik destijds had, en de console had geen andere verbindingsopties. Toen heb ik een tijdje een bedrade koptelefoon aangesloten gehad op de tv en dat werkte qua lag perfect, maar was op alle andere vlakken inderdaad waardeloos: aansluiting zat achterop en naar achter gericht, dus de stekker er in krijgen was een worsteling gezien de tv aan een muurbeugel hing, het struikeldraad was inderdaad ook lastig, én je moest hem eruit halen om weer geluid uit de speakers te krijgen (simpelweg een andere output kiezen werkte niet).
Hier thuis hebben we 50% van de tijd een 3,5mm koptelefoon in de TV steken met een 3 meter lange kabel. Werkt perfect en we zouden niet zonder willen omdat niet al onze koptelefoons Bluetooth hebben.
Ik gebruik het om mijn jbl aan te sluiten. Het geluid is beter dan wat uit mijn sony tv komt.
Lijkt mij meer handig om zonder hdmi-av-receiver toch je eigen audio aan te sluiten.
De 3,5mm aansluiting is ook de meest praktische manier om een analoge versterker aan te sluiten op je TV, wat zeker bij goedkopere TV's een belangrijke overweging is. Ik gebruik een Denon versterker zonder digitale inputs en dit is de manier hoe ik mijn TV er op heb aangesloten.
Waarom is dat zo raar. Ik heb een PC speakersetje bij mijn TV en die heeft alleen 3.5 mogelijkheden. Die kan ik nu niet aansluiten omdat mijn Samsung TV niet een 3.5 heeft. Ik heb nu een optical to aux converter gekocht.
https://www.hoorzaken.nl/...foon-voor-slechthorenden/
Apparaten voor slecht horende mensen kunnen die poort gebruiken. Dus misschien toch iets belangrijker als je denkt.
Of het een bluetooth koptelefoon ondersteunt was een betere geweest ja ;)
Denk het laatste
De 3,5mm jack kun je bij Sony(bij die van mij iig) ook gebruiken als subwoofer uit. Zo kun je veel beter geluid uit je tv krijgen(ik ben er blij mee).
Toch is deze 3.5 jack aansluiting heel handig voor slechthorende mensen. Hier kan een draadloze koptelefoon op aangesloten worden en bij Sony kon je dit zo instellen dat de speakers ook nog werken zodat de partner gewoon naar de speakers kan luisteren. Mijn schoonouders jaren lang plezier van gehad.
Wat dacht je van de vele actieve speakersetjes die nog 3,5mm jack hebben?

Die Logitech speaker setjes met subwoofer zijn voor een appel en een ei te koop, en klinken vaak al echt 400% beter dan de ingebouwde audio.
Ik ga je niet achterlijk noemen...wel ga ik zeggen dat je die getallen echt heel random uit de lucht plukt en ik denk dan ook dat je er behoorlijk ver vanaf zit.

Als voorbeeld, en onder zijn er meerdere die dat zeggen, gebruik ik de 3.5,mm aansluiting om naar onze analoge versterker te leiden, met alleen tulp ingangen. Er komt ooit een nieuwere versterker zodat we optical aansluitingen kunnen gebruiken, maar tot dan is dit voor ons dus een nogo als de TV die niet hebt.

Ik denk dan ook dat je vooral uit gevoel spreekt en niet uit data.
Dit is de feature die ik het hardste mis van allemaal. Geen enkel sound bar die ik heb getest werkt goed via de draadloze opties (lag of vaak moeten opnieuw verbinden).
Nu gebruik ik een omvormer die van optische audio uitgang naar een 3.5mm poort omvormt. En dat is het enige wat goed werkt.
Old-skool mensen zoals mijn vader willen altijd alles bedraad via 3.5mm of nog liever 6.3mm jack want dat is "beter". Waarom dat beter is vermeldt de geschiedenis niet, maar punt is dat er dus nog mensen die dit doen ;)
Ik gebruik het dagelijks. Mijn focusrite scarlet zit hierop. Omdat jij ergens nut niet van inziet, hoeft dat niet voor anderen te zijn
Wat interessant zou zijn is om een korte vergelijking met een TV uit een duurde klasse op te nemen.

Ik kijk naar een nieuwe TV maar twijfel of dat er een uit de 600 of uit de 1200 euro klasse moet gaan worden.

Dus wat kan de duurde klasse meer dan deze?
Motion en HDR. Met name dat laatste maakt het grootste verschil tegenwoordig. Hiervoor heb je (bij lcd's) goede local dimming nodig (FALD), een hoge piekhelderheid en een breed kleurenbereik. Je kan het simpelweg als volgt verdelen (ik neem Samsung even als voorbeeld):
  • Instap SDR tv's (TU70/80)
  • + WCG (TU85/Q60T)
  • + 120Hz (Q70T)
  • + FALD instap HDR (Q80T)
  • + FALD HDR (Q90/95T)
  • OLED
Enkel een WCG geeft je iets meer kleuren bij HDR, maar is vaak het prijsverschil niet waard, omdat de rest van de hardware niet toereikend is. 120Hz panelen hebben doorgaans betere reactietijden, kunnen meer frames invoegen met BFI of interpolatie en maken 24p vrij van judder. Vanaf FALD VA tv's begint HDR meerwaarde te krijgen en wordt de impact (dimming, helderheid) trapsgewijs groter/beter. Kort gezegd zou ik zo min mogelijk uitgeven voor SDR, tenzij motion zeer belangrijk is en anders meer uitgeven voor HDR prestaties. Alles wat een beetje tussen de upper-midrange (Q80T) en instapseries (TU70) invalt is het eigenlijk net niet (voor HDR). OLED's kan je indelen bij de FALD HDR tv's en wellicht daar nog boven.

De wat duurdere (LCD) modellen zullen verder wat beter omgaan met reflecties, betere upscaling hebben, effectievere motion interpolatie opties, kijkhoekfilters, HDMI 2.1 (features) etc.

[Reactie gewijzigd door benbaba op 20 januari 2021 13:26]

Ik ben eerlijk gezegd geschrokken van de recensies van de beeldkwaliteit. Ik ben bij de buren eens naar de thuisbioscoop geweest. Reuze werk om de kamer zwart te maken, dus vrijwel onleefbaar voor iets anders, speakers in te bouwen enz. voor te veel werk... todat de film begon!
Dat wilde ik ook wel, maar dan in de woonkamer. Een TV gebruik ik om films te zien. Dat doe ik met een OLED scherm in een donkere kamer, en een audiofile stereo. Ook als je daar de zon op ziet gaan, wil je niets anders meer!
Maar als je voornamelijk praatprogramma's en het nieuws kijkt of de kamer vol verlicht laat, b.v. omdat je partner een boek leest of simpelweg voor het gemak, dan kan je wellicht net zo goed een goedkope TV nemen en het geld uitsparen... Dit is ook lastig in een winkel te zien (want meestal te helder verlicht), als COVID het toelaat zou ik eens kijken of je bij vrienden (of mede-tweakers!) eens echt film kunt komen kijken.
Je moet je altijd afvragen wat je gaat doen met je TV. Een 120 hertz paneel is geweldig voor gaming maar volstrekt onnodig voor de niet gamer.
Even snel uit de tekst zo opgemaakt:

- HDR weergave (OLED biedt oneindig contrast, LCD schermen in die prijsklasse bieden hogere helderheid en veel kleinere local dimming zones)
- Meer HDMI aansluitingen en (e)ARC om audio aan een versterker door te kunnen geven
- Betere en vooral meer egale kleuren, al is dit iets wat per model verschillend is

Ik zie TV's in de 600€-klasse vooral als grotere varianten van mijn LCD tv die ik reeds 10 jaar heb. Het enige verschil is de hogere resolutie, maar van alle verbeteringen in de techniek krijg je eigenlijk niks mee. De kiloknallers onder de TV's.
" Wel krijg je in ruil voor de lage prijs reclame in de interface te zien"

Dat maakt bij samsung geen zak uit.
ook bij tv's met meer dan 2x de prijs stoppen ze doodleuk reclame in het menu.

belachelijk... ook op een budget tv.
Ik heb mijn Samsung een jaar of vier geleden gekocht en na een paar jaar begon die opeens reclames te tonen. Ik vind die Tizen interface echt super prettig, maar die reclame is voor mij nu echt een dealbreker om ooit nog een Samsung te kopen. Dat is wat mij betreft echt onacceptabel voor een TV, hoe goedkoop die ook mag zijn.
Daar sluit ik me helemaal bij aan.
Je legt de hoofdprijs neer voor een tv (QLed) en ineens krijg je in de interface reclame, die niet uit is te zetten. Je kunt hooguit de gerichte reclame optie uitzetten. Duidelijk ingebakken in Tizen.
Ik weet in ieder geval dat mijn volgende TV geen Samsung wordt als ze het zo door je strot duwen. Ze krijgen zo in principe dubbel betaald. Voor de TV en bovendien de reclame inkomsten.
Ja ,ze zullen wel weer met het argument komen dat zonder de reclame de tv nóg duurder zou zijn.
Maar inderdaad irritant,zou voor mij ook een dealbreaker zijn,enige manier (het zou niet nodig moeten zijn!) is,om ze een mail te sturen dat de volgende tv om deze reden geen samsung meer zal zijn.
Let op hoe snel de reclame verdwijnt als mensen dit in grote getalen zouden doen.
Maar zolang dit niet gebeurt is er volgens Samsung geen enkel probleem....
Piepen op SM ben ik vaak tegen omdat er vaak onzin argumenten worden gebruikt tijdens gedram.
In dit geval zou een mediacampagne richting Samsung wel op zn plaats (en succesvol!) zijn.

[Reactie gewijzigd door nutty op 26 januari 2021 15:47]

het vervelende is, de reclame zit ook op de duurdere Qled's , zoals op mijn Q70R.
Nu stoort het me niet, maar acceptabel is het eigenlijk niet. Ook al omdat zoiets vooraf niet verteld wordt.
Ik begrijp dat je Tizen prettig vindt, maar verdwijnt de reclame als je een externe bron gebruikt (bv. nVidia shield) en de netwerkstekker uit de TV trekt?
De reclame staat in het menu waar je onder andere van bron (of app) wisselt. De reclame zal niet getoond worden als je de netwerkverbinding verbreekt, maar dan werken de apps uiteraard ook niet meer (Netflix, Youtube, Plex etcetera).

Ik wil juist zo min mogelijk externe apparaten aan mijn TV hebben hangen, dat vind ik zo fijn aan mijn huidige setup. Ik heb bijna alles direct op mijn TV draaien, met ondersteuning voor 4K en HDR. CI kaart voor de TV. Geen extra devices, afstandsbedieningen of kabels. Ik heb alleen mijn console en receiver (via ARC) aangesloten. (Ok, stiekem hangt er ook nog een Ziggo Mediabox Next aan, maar die gebruik ik alleen voor HBO series. Zodra ik die in een app op de TV kan kijken gaat daar de stekker uit.)

Als ik een ander device gebruik voor mijn apps (er hangen nota bene al een XBox en een Ziggo Next aan, maar een Shield zou ook kunnen), ben ik dus geen gebruik meer aan het maken van Tizen. Waarom zou ik dan nog een Samsung kopen?
Uiteraard, voor iemand die Tizen of weinig externe apparaten wilt is mijn "oplossing" geen oplossing. Maar dank voor de info, dan kan ik met mijn setup tenminste wel een Samsung kopen.zonder die ellende.

Wel erg spijtig voor je en ik begrijp best wel de logica van minder apparaten en afstandsbedieningen.
Nog even en dit gaat naar het 'google business model'. TV betaald met je privacy.
En dan in het overzicht ++ voor de interface? Ok.. daar kun je het wellicht slecht kwijt. Maar wat mij betreft hoort een afbreuk als deze rechtstreeks in de samenvattingstabel te belanden, desnoods via een veldje 'bijzonderheden'. (Kun je daar wat mee @Sim?)
Ik sluit me hier bij aan. Voor mij (en ik denk ook veel andere mensen) zou reclame in het menu een dealbreaker zijn. Het zou handig zijn als dit in het overzicht vermeld wordt.
Nooit meer een Samsung voor mij, na een paar jaar droppen ze de support en vallen de apps 1 voor 1 af want ze werken niet meer.

Heb nu een LG, veel betere interface, werkt sneller en fijner en de apps worden continue bijgewerkt. Zal ongetwijfeld een keer stoppen maar ze houden het nu al veel langer bij. Plus er zijn nog eens veel meer apps. (Netflix, Youtube, Plex, Prime, Twitch, etc)
In plaats van, of naast de 3,5 mm aansluiting voor een koptelefoon in deze roundup zou ik het een goede aanvulling vinden om aan te geven of je bij een tv je bluetooth hoofdtelefoon aan kan sluiten.

Nu telefoons veel minder met een 3,5 mm poort beschikbaar zijn heeft het aanbood van goede bluetooth koptelefoons een grote vlucht genomen. Zelf vind ik het een erg prettige ervaring om als ik in gezelschap ben dat iets anders doet met de (bluetooth) hoofdtelefoon op tv te kijken.
Of tulpjes zodat je geen DAC nodig hebt om het aan je analoge versterker te hangen. Klinkt misschien stom maar dat is wel zoals mijn huidige TV aan de stereo hangt en dat werkt prima.
Zeker! Zelf gebruik ik daar een 3.5 mm naar tulp voor omdat mijn versterker slechts 1 poort heeft voor de dac en die is in gebruik door Sonos.
Ik mis toch wel een aantal dingen in deze reviews:
  • In welke beeldmodus is er getest?
  • Wat is de pixel response tijd? (1)
  • Is er hierdoor minder motion blur op de LG met IPS paneel? (2)
  • Hoe breed is het kleurenbereik?
  • Bied de dynamische metadata van Dolby Vision en een WCG meerwaarde bij DV content omdat de hardware niet toereikend is?
  • Kunnen de 60Hz panelen 24p-judder voorkomen (en via welke bron)?
  • Zijn er motion interpolatie opties en hoe werken die?
  • Is er een verschil in reflectiefilter of reflectiehandeling?
  • Is er een wezenlijk verschil in upscaling (beeldprocessor)?
Wat is er great value aan de LG voor dat bedrag? Zijn WCG wordt niet eens benoemd, zijn local dimming is nutteloos en voor HDR hoef je 'm dus niet te kopen. Dan ben je toch beter af met hun goedkopere UN7-serie? De Sony heeft ook min of meer dezelfde prijs en is wat beeldkwaliteit betreft, waar je een tv voor koopt, ook veel beter:
.....respectievelijk 645 en 649 euro.....Hij biedt de beste uniformiteit van de backlight, biedt het hoogste contrast uit de test en heeft ook nog eens een prima maximale helderheid

[Reactie gewijzigd door benbaba op 20 januari 2021 12:06]

Vooral je eerste punt is belangrijk. Ik heb hier een sony staan van een paar jaar oud welke ik heb afgesteld aan de hand van de test van tweakers, en het beeld is duidelijk veel beter. Hier wordt ook getest, zet dan ok de geteste afstelling erbij
Het probleem met Hisense is een beetje dat het nog geen 'established' merk is in Nederland, de meeste modellen zijn hier (nog) niet verkrijgbaar en de prijzen zijn nog lang niet consistent. De A7x00F series is een budget (instap) TV met die features en hoort zo rond de 450-475 euro te kosten (UK: 475 euro). Nu vergelijk je dus een absoluut instapmodel met een LG Nanocell, bijvoorbeeld. Niet heel eerlijk.
Dan zou de Hisense 55U7QFT eerlijker zijn: die kost 620 euro, vergelijkbaar met/goedkoper dan de Sony en LG en heeft oprecht uitstekende specs:

QLED
Quantum Dot
FALD (Full Array Local Dimming, 72 zones)
Dolby Vision
HDR10 en HDR10+
HLG (Hybrid Log Gamma)
Dolby Atmos
10 jaar garantie op het scherm

...en daar is AVforums het mee eens:
https://www.avforums.com/...k-lcd-led-tv-review.17094
De Hisense wordt voor 571 aangeboden,vergelijkbaar met de anderen,dat lijkt me juist wel eerlijk.
Wat hij hoort te kosten is niet relevant voor deze test,want voor dat bedrag wordt hij niet aangeboden.
Dus Tweakers heeft het juist gedaan.
Ja dat de tv veel te duur is voor wat je krijgt klopt wel,zou inderdaad niet meer mogen kosten dan 400 Euro.
Dat geef ik dan ook aan; hij kost (te) veel omdat Hisense nog geen 'established' merk is in Nederland. Met andere woorden, er is nog geen fatsoenlijke import op poten gezet voor het hele gamma waardoor de meeste modellen uit het buitenland komen en/of duurder zijn dan de adviesprijs van Hisense zelf.
Dat er een shop is die die TV voor dat bedrag aanbiedt is in dit geval niet representatief voor de prijs/kwaliteitverhouding van Hisense en daarom vond ik deze disclaimer op zijn plaats. Heel sec gezien heeft Tweakers 'gelijk', maar het is niet helemaal fair.
Input voor een premium artikel:

Het zou echt heel tof zijn als de Tweakers TV redacteur een mooie zoektocht gaat starten om de 'ideale Tweakers TV' te vinden. Een TV die niets anders doet dan perfect signalen doorsturen, super snel van source kan wisselen en goed beeld geeft. Dan heb je een TV die veel langer mee kan, want je hangt er vervolgens simpelweg je eigen smart spul aan (Android TV, Chromecast, Apple TV, Game consoles, Etc).
En hoef je je niet dood te ergeren aan trage menu's, ongewenste advertenties, features die het na verloop van tijd niet meer doen etc etc.

Daar zou ik nou echt premium lid voor willen worden.
Ik vind het altijd interessant te lezen dat heel veel Tweakers altijd het 'smart-gedeelte' van TV's afkraken. Ik stond er zelf ook zo in. De support is vaak beperkt, het smart gedeelte is vaak beperkt en langzaam en een ChromeCast of NVIDIA shield kunnen alles een stuk beter. Maar ik moet zeggen...ik heb nu een LG 55CX en ik gebruik het smart gedeelte letterlijk de hele tijd. Netflix, Disney+, YouTube, Amazon Prime, hek zelfs de ingebouwde browser om F1TV te bekijken!

Ik had het niet verwacht, maar WebOS van de LG televisies bevalt me echt heel erg goed. Ja het is even afwachten hoe lang het goed ondersteund blijft en lang het werkbaar snel blijft. Maar dan stop er er tegen die tijd wel een ChromeCast in. Tot nu toe ben ik erg verrast. Het 'smart' gedeelte zal zeker geen doorslaggevende factor zijn bij de aankoop van een TV, maar ik denk dat ik er wel wat meer aandacht aan zou besteden wanneer ik een nieuwe TV ga kopen (wat hopelijk nog een heleboel jaar duurt ;)).
Heel leuk, ik stond op het punt ongeveer woordelijk hetzelfde te antwoorden, tot ik jouw reactie eronder las...
Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de ingebouwde smart HW&SW. Bij LG zijn de mogelijkheden soms wat beperkt (geen Stadia, ondertitels bij Netflix niet naar wens in te stellen), maar het werkt gewoon heel goed en geeft goed beeld, zonder de problemen die vaak met losse doosjes optreden. Ik denk wel dat we misschien na een paar jaar een doosje eraan moeten hangen als dat ding de nieuwste trends niet meer bij kan benen... maar dat zie ik dan wel weer!
Ik vind het altijd interessant te lezen dat heel veel Tweakers altijd het 'smart-gedeelte' van TV's afkraken. Ik stond er zelf ook zo in. De support is vaak beperkt, het smart gedeelte is vaak beperkt en langzaam en een ChromeCast of NVIDIA shield kunnen alles een stuk beter. Maar ik moet zeggen...ik heb nu een LG 55CX en ik gebruik het smart gedeelte letterlijk de hele tijd. Netflix, Disney+, YouTube, Amazon Prime, hek zelfs de ingebouwde browser om F1TV te bekijken!
Ik heb zelfs mijn shield tv verkocht nadat ik een Qled uit 2019 heb gekocht. Apps zoals Netflix Videoland, Npo reageren erg vlot en op de apps op tv heb je tenminste geen lip sync problemen. Iets waar ik wel last van had met mijn Shield zodra ik het geluid van Netflix op 5.1 zette via ipv 2.1. Zal iets te maken hebben met dat alles op de Shield via de HDMI kabel loopt, plus ook nog Soudbar aangesloten. Op de Apps die op je tv staan heb je geen HDMI kabel nodig en dus ook geen last van lipsync problemen
Vis nog vlees dus. Er zijn mensen die weinig opties hebben maar als je het financieel kan lijden zou ik nog even door sparen.
Maar waarom? Je ziet bij een TV alleen het verschil als je wat anders gewend bent, of er naast hebt staan. Als jij zo’n 55 inch tv koopt merkt 99% niks van een kijkhoek, kleurweergave, etc. Dat komt omdat je huidige tv simpelweg je standaard is. Dan kan je wel een OLED neerzetten van 1,5k, en die is vast beter, maar 99% van de mensen is gewoon tevreden met deze tv’s omdat ze dit gewend zijn.
helemaal mee eens. De programma's worden echt niet beter met een duurdere TV :)
Lineaire TV, nee. Films en series, mits bron van goede kwaliteit, worden veel beter.

Het hangt er vanaf wat je wil van een tv en hoeveel geld je hebt.
Waar, wat je gewend bent idd.
Voor het geld van de LG heb ik vorig jaar het 65 inch model gekocht, ik had ook een LG B9OLED 55 inch gekocht voor 1100 en ze naast elkaar gezet.
We kijken OLED en de 65inch heb ik aan mijn moeder gegeven, die kan nu lekker tegen de afstandbediening zeggen wat voor youtube muziek ze wil horen.
600 is anders voor velen al meer dan wat ze uit willen geven. Alle marketingblabla klinkt super, maar uiteindelijk hangt het toch voor 90% af van wat voor content je gaat kijken. Als je alleen normale TV-zenders gaat kijken (en dus geen 4K Blu-ray) dan heb je de helft van de features al niet meer nodig.

Verder moet je het in context zien. Uiteraard kan alles beter, maar dat is met PC's ook het geval. Ja je PC van 1500 euro kan niet hetzelfde als een PC van 3000 euro maar dat maakt het geen slechte PC of een slechte ervaring. Net als dat een console niet alles van een PC kan die 1500 euro kost. Uiteindelijk draait het om de ervaring waar je genoegen mee neemt en ik denk niet dat je deze toestellen echt slecht kunt noemen. Als je tegenwoordig in een tv-zaak gaat staan, is bijna elke TV wel prima om op te kijken. Uiteindelijk kan het dunner, groter, feller, etc maar dat heeft niet iedereen nodig. Voor sommigen wel, maar dan gaat TV kijken wel wat verder dan een doorsnee hobby van jan alleman.

Daarbij, mijn monitor kostte ook niet zoveel, waarom zou mijn TV dan meer moeten kosten?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 20 januari 2021 11:53]

Als ik het zo lees ben ik dat met je eens.

Wat ik me nu meteen afvraag. Wat is nu de beste TV voor die 600 euro. Ongeacht maat. Voor dat bedrag hoor je toch een redelijk high end TV te kunnen krijgen zou ik zeggen. Misschien niet qua formaat maar wel qua prestaties.

En misschien ook niet de nieuwste features maar gewoon een erg goede TV.
Whathifi.com heeft goede best buys voor tv's, ook budget tv's.
In de top 3 van die lijstjes vind je sowieso wat.

Bijvoorbeeld:
https://www.whathifi.com/...000-4k-hdr-and-budget-tvs
handige link. Even doorheen gescrolt zonder echt te lezen. Op plek 3:
Samsung UE55TU8000

te koop voor 600 euro bij camera expres.

ik vraag me dan af of die van tweakers beter is.
Puur op het modelnummer afgaand en de specificaties is de UE55TU8000 de betere tv.
Het blijft lastig op afstand zonder de schermen te zien een keuze te maken maar ikzelf zou eerder voor de 8000 serie gaan dan de 7020.
Ik vraag mij af of interface heel relevant is gezien je voor 30 euro een chromecast kan kopen.
Ik heb zelf nooit de interface van mijn tv gezien (een panasonic plasma). Destijds waren de interfaces nu natuurlijk wel helemaal onbruikbaar, maar ik zou op een nieuwe tv ook gewoon terug een chromecast of apple tv aansluiten.
Als je 600 euro uitgeeft aan een tv zal je er nu wel niet snel een apple tv van 150 euro aanhangen :-D maar een chromecast mogelijks wel. Of die heb je misschien gewoon ook al wel.

Bijkomend vroeg ik mij af waarom 55" zo populair is? Dat is al best een gigantische tv.
Zelf is mijne 50" en is mijn budget voor een nieuwe tv best ruim, maar ik zou denk ik niet kijken naar groter dan 55".
55 inch heb je de meeste aantallen inch per uitgegeven euro. Het is net zo iets als de ideale prijs per gigabyte bij harde schijven.

De meeste mensen zitten niet te wachten op zoveelste kastje en afstandbediening. Daardoor is niks fijner als wanneer het allemaal standaard al ingebouwd zit.
Behalve als je iedere 2 jaar een nieuwe TV moet kopen omdat de ondersteuning stopt of de hardware te langzaam is geworden voor de laatste firmware/apps. Smart functies zijn ook voor mij totaal geen argument om een TV te kopen, een goed scherm en genoeg aansluitingen is voldoende.
Bij mijn Samsung UE55J6240 van 6 jaar oud herken ik dat probleem niet.
Alles draait hier nog perfect, Netflix, Prime, YouTube, enz. Dus het kan wel ;)
Bij mij dus juist het tegenovergestelde. Regelmatig vastlopers op youtube en stotteren bij Amazon prime. En aangezien Samsung het niet nodig vind om een update hiervoor uit te geven ga ik maar een Chromecast met google tv eraan hangen. Fabrikanten zijn onbetrouwbare partners in dit opzicht
Ik heb dezelfde Samsung, alleen dan het 50 inch model. Wat je zegt, de apps draaien allemaal nog verbazend goed en ik zie nog regelmatig nieuwe apps verschijnen. Goed de interface is vrij traag, maar dat was ie altijd al.
Heb een Samsung van 5 jaar oud.
Alle apps draaien nog prima. Zie het probleem niet zo.
Prijs per inch is een interessant iets.
Ik had zelf gekeken naar ideale kijkafstand en dan gezien welke grootte goed was.


Het argument over meerdere kastjes ben ik het wel niet mee eens.
Ik heb sinds kort de Google Chromecast met Google tv ter vervanging van een oude Apple tv die geen Disney plus ondersteunt.
Met de afstandsbediening daarvan kan ik zowel de tv, mijn soundbar als mijn Chromecast bedienen. Hier krijg je tijdens de setup een paar stappen voor om dit in te stellen. Enorm gebruiksvriendelijk en miste ik in de reviews want ik wist niet dat die dat deed.
1 kastje dus voor alles.
Ik zou juist de interface heel belangrijk vinden. Die voorkomt dat je weer een extra apparaat moet aanschaffen om alles te kunnen gebruiken. Het liefst zou ik de tv er direct in verwerkt hebben in plaats van vaak nog die extra ziggo next topbox.

De chromecast is tenslotte ook enigszins beperkt in wat je er allemaal mee kan.
In mijn woonkamer heb ik nu een 75". Dat was in het begin wel even wennen, maar binnen twee dagen wil je niets anders meer.
Hier 70 inch en idd went heel snel komend van een kleinere. Alleen als ik dit nu las vd hdr dan vermoed ik dat ik ook niet echt een hdr effect zie bij films want wordt het alleen lichter. Overigens was deze tv €634 eind vorig jaar bij mediamarkt outlet.
Ik vraag mij af of interface heel relevant is gezien je voor 30 euro een chromecast kan kopen.
Er zijn voldoende mensen die niet met twee schermen aan de slag willen om een beetje TV te kijken. ;)

Overigens zijn er ook zat andere opties om via HDMI aan te sluiten.
Bijkomend vroeg ik mij af waarom 55" zo populair is? Dat is al best een gigantische tv.
In de meeste woonkamers die ik gezien heb staat de bank tegen de muur en de TV tegen de andere muur, eventueel in/op een TV kast. 55" is groot, maar vaak niet het grootste dat men comfortabel kan gebruiken. Ik denk dat 55" de nieuwe standaard is in de meeste huiskamers. Enthousiastelingen beginnen nu bij 65". 8-10 jaar geleden was dat wel anders. :+
Zelf is mijne 50" en is mijn budget voor een nieuwe tv best ruim, maar ik zou denk ik niet kijken naar groter dan 55".
Het ligt aan je ruimte en je wensen. Voor een thuisbioscoop is over het algemeen groter beter, maar voor enkel een aflevering GTST elke avond werkt elke moderne TV waarschijnlijk. ;)
Ja maar in de cinema zit je toch ook niet graag op de eerste rij.

Ik ga tegen dat deze aan vervanging toe is ook wel weer kijken wat het grootste is dat ik er redelijk kan zetten.
7 jaar geleden was een 50" plasma van goede kwaliteit al prijzig genoeg.
Maar nu glipt een 65" OLED vlot binnen het budget.

Maar in deze woonkamer is de afstand tot de tv maar 2m30 als je meet van scherm tot je hoofd.
Eens benieuwd wat de guides zeggen qua grootte dan.
54" xD
(Thx voor het handige linkje BTW)
Dus ik zat er gevoelsmatig niet echt naast.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 20 januari 2021 16:02]

Dit is voornamelijk doordat het produceren van grotere schermen steeds efficiënter te produceren zijn en dus goedkoper worden t.o.v. kleinere schermen;

Linus legt het beter uit dan ik ;):

https://www.youtube.com/w...&ab_channel=LinusTechTips

M.a.w. die markt wordt gemaakt door de producenten niet specifiek door onze specifieke vraag :+
Ik heb vorige maand een 55" Sharp aangeschaft (55BJ2E), weliswaar zonder Android TV, maar met de nieuwe Chromecast is dat zo goed als verholpen. Met een prijs van €399 nog een stuk gunstiger geprijsd dan deze 4.
Wij hebben ook toevallig ongeveer een maand terug een Sharp gekocht.

55" met Android tv voor €399, hebben wij ook meteen geen Chromecast beneden meer nodig want die functie heeft de TV ook.

Prima TV maar je krijgt waar je voor betaald, maar aangezien wij vooral YouTube op TV kijken (en consoles hangen meestal aan onze monitoren) is dat prima.

Vorige TV was te klein voor beneden, en onze oude in de slaapkamer was een stroomslurper, vandaar dat wij een nieuwe hebben gehaald.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 20 januari 2021 11:53]

Een tv zonder OS als tizen of android geeft ook mijn voorkeur. Een chromecast heeft toch 95% van de eigenschappen dat je gebruikt dus waarom een os op je tv dat alleen maar traag wordt.
Uit oogpunt van gemak heb ik juist liever dat alle smart functies in de tv ingebouwd zitten.

Veel fijner dan wanneer ik bij iemand ben die met allemaal losse kastjes werkt en een tafel vol heeft met afstandbediening.
Mijn eerste smart-TV was een Philips. Binnen twee jaar was het systeem dermate verouderd dat er geen enkele app meer draaide. Met een 1st gen Chromecast heeft deze het nog enige tijd volgehouden, maar dat had ook met iedere andere tv met HDMI gekund. Zelfs als je Android TV hebt komt je op een gegeven moment op een punt dat nieuwe versies niet meer ondersteund worden, waardoor het geheel langzaam maar zeker steeds minder smart wordt. De nieuwe Chromecast zal ook niet het enige leven hebben, maar voor een paar tientjes heb je een nieuwe.
Bij mijn Samsung UE55J6240 van 6 jaar oud herken ik dat probleem niet.
Alles draait hier nog perfect, Netflix, Prime, YouTube, enz. Dus het kan wel ;)
Ik heb een Sony Bravia(2015) met daarop aangesloten een Nvidia Shield. Stadia gebruik ik ook, maar dan met een Chrome Cast Ultra. Het enige wat ik gebruik is de stadia controller en de afstandbediening van de Shield. De AB van de TV gebriuik ik al tijden niet meer. Alles switched automatisch.
Als de TV uit is en ik zet de controller aan, dan gaat de TV aan en kiest deze de CCU. Pak ik de Ab van de Shield en druk ik op een knop, dan schakeld hij naar de Shield.

Ik kijk ook TV op de Shield, dus ik heb dan verder geen settop box. Dus die valt dan af. Maar dit is voor mij de ideale situatie.
Op zich wel, maar als na een jaar of 2 (of desnoods 5) de support wegvalt, zit je met een hele domme tv die vervolgens ook weer een chromecast oid nodig heeft om er weer wat slimheid in te zetten.

Uiteindelijk is de kans groot dat je toch weer met source-knoppen loopt te kloten, dus is het fijn als dat snel werkt. Ik snap nog steeds niet waarom men graag zo'n menu weergeeft voor source terwijl de meeste mensen toch meteen naar een specifieke source zullen schakelen. Zelfs dubbel-tappen werkt niet om naar de volgende te gaan, terwijl dat de bediening toch al een stuk sneller zou maken. En als je ook nog eens wat sources zou kunnen weghalen uit het menu (omdat je die toch niet aan gaat sluiten), zou het ook al een stuk simpeler gaan.

De tv van mijn ouders heeft 5 seconden nodig om het source-menu weer te geven en nog eens 5 seconden om na weergave ook daadwerkelijk wat te doen. Dat is gewoon bizar slecht.
Op mijn Samsung UE55J6240 werkt nog alles ondanks dat die al 6 jaar oud is. Ik heb toen destijds bewust voor deze tv gekozen vanwege goede support op de smart functies.
Dus je hebt een tv uitgekozen op een punt waarvan je toen nog niet wist of het daadwerkelijk zo zou zijn in de toekomst.

Lijkt mij meer geluk achteraf, dan een overwogen beslissing vooraf.
Dat indelen van sources is dan blijkbaar ook merk afhankelijk. Mijn 11 jaar oude Sony kan namelijk precies wat jij zegt, de niet gebruikte sources onzichtbaar maken. Ik heb dan ook alleen 'tv', 'hdmi 1' en 'hdmi2' in het keuzemenu.

En juist dit soort zaken maken dat je een tv op de langere termijn gaat waarderen. Jammer dat daar in deze review niet heel veel aandacht aan wordt besteed.
Een chromecast heeft niet per se een afstandsbediening nodig, en met een google home als je die wil roep je "kijk serie x op netflix" en je tv gaat aan en begint dat af te spelen. Makkelijker kan niet, afstandsbediening van de tv kan ook in de la blijven.

Moet je willen natuurlijk, maar het is niet het een óf het ander.
Dus waarom een os op je tv dat alleen maar traag wordt.
Mijn cheapass (AndroidTV) TCL is helemaal niet traag en opent Netflix instant als ik dat op de afstandsbediening aanklikt, daarna kan ik samen met mijn vriendin een film/serie uitkiezen, alleen daar al voor vindt ik het fijn en doet een Chromecast er voor ons aan onder.

Maar ik kijk dan ook nooit alleen TV, dus dat aspect dat je op een klein scherm begint is voor mij al de verkeerde start, dat wil ik juist samen doen.

Uiteraard mocht dat ding na 5 jaar traag worden om wat voor reden dan ook dan kan je er altijd nog een Chromecast aan hangen (hoewel dat is ingebouwd dus misschien wel nooit nodig), dat kan namelijk ook gewoon bij oude slimme TVs :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 januari 2021 14:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True