Samsung heeft zijn televisies in twee categorieën ingedeeld: de goedkopere ‘normale’ 4k-modellen en de duurdere QLED-series. In beide gevallen gaat het om tv’s met lcd's. Bij de QLED-modellen wordt in plaats van een backlight bestaande uit witte leds, een blauwe backlight gebruikt waarvan het licht door een quantumdotfilm wordt gestuurd die het blauwe licht deels omzet in puur rood en groen licht. Het resultaat daarvan is een groter kleurbereik dan wat met standaard witte leds mogelijk is.
De Q60T (QE65Q60T) is het instapmodel uit de QLED-serie van 2020. De tv beschikt over een edge-ledbacklight zonder local dimming en moet het doen met een 50Hz-paneel, waar de duurdere QLED-modellen over 120Hz-panelen beschikken. Ook zaken als een speciaal filter dat de kijkhoeken vergroot en de externe one connect box die we bij de duurdere QLED's tegenkomen, moeten we bij de Q60T missen. Daar staat tegenover dat de 65"-versie die wij hebben getest, op dit moment minder dan 900 euro kost, wat in potentie een goede deal is voor een VA-lcd-televisie met een groot kleurbereik.
Uiterlijk
De Q60T heeft weinig opvallende kenmerken. Het scherm is voorzien van een dunne kunststofrand, met als enige onderbreking het onder de rand uitstekende Samsung-logo, waarin ook de lichtsensor en ontvanger voor de afstandsbediening zijn ingebouwd. De tv staat op twee omgekeerde-V-vormige voetjes die licht naar buiten wijzen. De voeten zijn vrij ver naar de zijkanten van de tv geplaatst, wat betekent dat je een breed meubel nodig hebt om de tv op te zetten. De achterzijde van de Q60T is strak afgewerkt en voorzien van een horizontaal reliëfje.
Aansluitingen
Aan de achterkant van de tv zijn twee licht verzonken uitsparingen aangebracht waarin de aansluitingen zijn verwerkt. De belangrijkste aansluitingen zijn opzij gericht, wat het mogelijk maakt de tv strak tegen te muur te hangen. Het betreft de tuneraansluitingen voor (digitale) kabel, Digitenne en satelliet-tv, twee USB-poorten en twee HDMI-ingangen. In andere uitsparingen zijn naar achter gerichte aansluitingen terug te vinden: een derde HDMI-poort, een optische digitale uitgang, een composietvideo-ingang met analoog geluid en een netwerkaansluiting.
De drie HDMI-aansluitingen van de QE65Q60T zijn van het HDMI 2.0-type; 4k120 wordt dus niet ondersteund, 4k60 uiteraard wel. Waar we de twee HDMI-aansluitingen van de hiervoor besproken LG UP78 écht als een nadeel zien, vinden we de drie ingangen van deze Samsung-tv een stuk beter te pruimen. Liever zien we er uiteraard vier, zoals bij de meeste duurdere televisies, maar in de praktijk zullen drie ingangen voor de meesten volstaan.
Smart-tv
De Q60T maakt gebruik van Samsungs Tizen-platform, dat wij in de basis prettig vinden wat werking betreft. Het app-aanbod is bovendien groot en omvat alle relevante streaming- en video-on-demanddiensten. Een nadeel dat we niet onbenoemd mogen laten, is dat Samsung de mogelijkheid heeft, en af en toe gebruikt, om reclames in de menu-interface te tonen, reclames die je niet kunt uitschakelen. Een ander nadeel ten opzichte van de duurdere QLED-modellen is dat de interface merkbaar minder vlot reageert op commando’s van de afstandsbediening en dat bij het scrollen door menu’s haperingen merkbaar zijn die we bij de Q90T niet tegenkwamen. Dat levert geen onoverkomelijke problemen op, maar het voelt soms nét niet zo snel aan als we zouden willen.
Beeldverwerking en inputlag
Samsung heeft het VA-paneel voorzien van een quantumdotfilter dat het blauwe licht van de backlight deels omzet in puur rood en groen licht, waardoor een hoger kleurbereik kan worden behaald dan met traditionele witte leds. Bij de Q60T wordt gebruikgemaakt van edge-ledverlichting zonder local dimming. Doordat de tv een VA-paneel gebruikt, is het contrast wel vrij goed en zelfs met matige omgevingsverlichting is het zwartniveau in de praktijk gewoon zo goed dat je niet ziet dat zwart niet perfect zwart is. Dat geldt in ieder geval zolang je recht voor het scherm zit. Van opzij gezien is het contrast duidelijk lager en neemt ook de kleurverzadiging af. Op dit punt scoort de Q60T minder dan de duurdere QLED-modellen, die een filter hebben dat de kijkhoeken drastisch verbetert.
Samsung biedt goede beeldverwerkingsalgoritmen in de Q60T. Kijk je naar beelden van matige kwaliteit, dan kunnen de automatische contrastverbeteringen en ruisonderdrukking daadwerkelijk een positief effect hebben. Van de vier geteste modellen werkt die ruisonderdrukking bijvoorbeeld met afstand het beste. (Blok)ruis wordt automatisch herkend, waarna de tv dit wegfiltert zonder enorm aan beeldscherpte in te boeten, terwijl de tv signalen van hoge kwaliteit grotendeels met rust laat. Vervelend is wel dat Samsungs tv bij het wisselen van beeldinstellingen steeds de waarschuwing geeft dat het selecteren van een andere instelling invloed kan hebben op het energiegebruik. Ook bij de Sony-tv die we hebben getest, is dit het geval. Navraag leert dat dit het gevolg is van nieuwe EU-regelgeving. Andere merken moeten dus snel volgen. Meldingen over energiegebruik zijn natuurlijk prima voor de bewustwording, maar wat ons betreft wordt het met deze implementatie heel snel heel irritant.
Het gebruikte lcd-paneel werkt op maximaal 60Hz. Om bewegende beelden scherper weer te geven, is beeldinterpolatie beschikbaar voor 24-, 25- en 30Hz-signalen; bij 50- en 60Hz-signalen kan geen beeldinterpolatie toegepast worden. De tv biedt wél 'LED Clear Motion', wat de backlight laat knipperen om de weergavetijd van individuele beelden te verkorten en zo de bewegingsscherpte te verbeteren. De implementatie hiervan bij de Q60T levert helaas een duidelijk knipperend en véél minder helder beeld op, waardoor wij gebruik hiervan niet aanraden. Gamers kunnen prima uit de voeten met de Q60T. Met de gamemodus ingeschakeld is de inputlag ongeveer 10ms, ofwel minder dan één beeld.
Geluid
Ook de Q60T maakt gebruik van twee naar beneden gerichte luidsprekers en weet daarmee een redelijk geluidsbeeld neer te zetten. We hebben de vier televisies in deze test uitgebreid vergeleken, en de modellen van LG, Samsung en Sony zitten wat geluidskwaliteit betreft erg dicht bij elkaar; de Hisense klinkt net wat beter. Afhankelijk van de gekozen geluidspreset klinkt het geluid net even ruimtelijker of kun je ervoor kiezen juist meer nadruk te leggen op duidelijke spraakweergave. Ook voor deze tv geldt echter dat je er geen wonderen van moet verwachten.