Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Gigabyte Aorus Gen4 7000s Review

Een vergelijking van Gen4-ssd's

Conclusie

De tweede golf ssd's op basis van Gen4-controllers begint langzamerhand gestalte te krijgen. Het aanbod is inmiddels redelijk, en de prijzen en prestaties zijn dat ook. Vergeleken met de eerste Gen4-drives op basis van de Phison E16-controller zijn de doorvoersnelheden van nieuwe drives inmiddels aardig opgelopen en overschrijden ze in ieder geval sequentieel de 7GB/s.

Gigabytes 'echte' Gen4-drive, met Phison E18-controller, is daar een prima voorbeeld van. De ssd is minstens 10 procent sneller dan zijn voorganger en afhankelijk van de workload is het verschil nog groter. De evenknie van Corsair is, net als ten tijde van de Aorus Gen4 en de MP600, een zeer vergelijkbare drive en de prestaties op basis van de 2TB-uitvoering zijn dat ook.

De Gigabyte Aorus Gen4 7000s is nog niet goed verkrijgbaar, en als we op basis van de prestaties én de voorlopige prijs een oordeel moeten vellen, dan zijn concurrerende drives aantrekkelijker. De twee op zelfontwikkelde controllers gebaseerde drives zijn zowel goedkoper als door de bank genomen sneller: de WD Black SN850 en de Samsung 980 PRO. Die laatste is ongeveer 15 euro goedkoper in de 1TB-uitvoering, maar de SN850 is de snellere drive.

Tot de 7000s beter, of überhaupt, verkrijgbaar is en de prijs richting het niveau van die twee snellere concurrenten zakt, zijn de Samsung- en WD-drives voorlopig de aantrekkelijkste opties voor de allersnelste én goedkoopste Gen4-drives.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (52)

Wijzig sortering
Hmm, keer op keer denk ik bij gen4 m.2 SSD’s, waarom wordt de Sabrent Rocket Plus door tweakers nooit wordt genoemd? Snelste consumentenschijf van het moment op onderdelen, hoewel op onderdelen de Samsung ook wint.

Maar prijs/kwaliteit is het momenteel een hele goede, en misschien zelfs de beste optie dus ik snap niet zo goed waarom hij niet eens in vergelijkingen wordt meegenomen. Beschikbaarheid is via Amazon NL prima.

https://www.amazon.nl/Sab...abrent+rocket+plus&sr=8-2

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 13 april 2021 07:55]

We hebben het hier vaker over gehad bij ssd-reviews: Sabrent is een US-bedrijf dat geen distributeur of importeur in Nederland heeft, geen contactinfo op hun website, en geen marketing- of pr-activiteiten of -gegevens heeft.
Met Micron-tlc en een Phison E18-controller is het ook geen dermate unieke ssd dat ik hem ga kopen: hij is vrijwel identiek aan de 7000s en MP600 PRO, afgezien van wellicht FW-tweaks.

Ik heb geprobeerd contact te zoeken met Sabrent, ik hoop dat ze reageren en samples willen leveren zodat we ze kunnen meenemen.
Klopt heb er zelf ook een.

Maar is het ook niet zo dat je niks van merkt van al deze snelheid. Linus Tech heeft dit volgens mij een keer uitgezocht.

https://www.youtube.com/w...&ab_channel=LinusTechTips

Voor een gemiddelde gamer hoef je helemaal geen dure SSD of NVME te kopen.
Nou ja, de andere kant is wel weer dat je bij grote games met lange laadtijden wel veel voordeel hebt. Zeker als het games zijn waarbij je vaak opnieuw start / dood gaat.
Ik heb getest tussen SATA, NVME QLC en NVME TLC en in GTA V had ik geen merkbaar verschil in laadtijden. Ook het sneller laden wordt flink overschat en is in de realiteit vaak <20% sneller. Zelfs met zogenoemde "gaming modes".
Wel trof ik verschil in latencies aan. Dit is deels firmware gerelateerd. Zodanig dat mijn Intel 660p best goed uit de verf kwam. Totdat de buffer vol is (en dat is best snel op de 660p), daarna wordt het aanmerkelijk trager.
Voor meer info zie mijn review van de WD Black SN750.
Ik merk een aanzienlijk verschil.
Maar ik heb getest met:

AMD Ryzen 5950x
64GB DDR4 3200mhz (ook zo ingesteld dat deze snelheden behaald worden)
Nvidia 2080TI
Windows 10 enterprise

Schijven:
-Crucial MX500 2TB
-WD Black SN850

Ik merkte dat een groot aantal games toch wel aanzienlijk sneller konden laden.
Heel interessant. Bij welke games merk je verschil? Dan zou ik die ook kunnen testen ter referentie :)
En zou het verschil dan in de throughput of de latency zitten?
Ik ben ook wel beniewd naar dit groot aantal games dat aanzienlijk sneller laad dan een normale ssd. Heb zelf 5950x + 980 pro 1tb maar ik merk tussen games werkelijk 0 verschil tussen een pcie 4.0 (980 pro) of pcie 3.0 (970 evo) nvme ssd, en misschien een absoluut minimaal verschil tussen een nvme ssd en een normale sata.

En in mijn ervaring scheelt het dan misschien een of twee seconde in voordeel van de NVMe ssd (in vergelijking met een 850 evo), maar ik ben met zekerheid nog geen game tegengekomen die aanzienlijk sneller laadt. Zelfs bij mega games zoals modern warfare zie ik geen merkbaar verschil.
Ik ben heel benieuwd of de Gigabyte Aorus Gen4 7000s niet de zelfde fout heeft als die van Samsung die ze niet willen of kan oplossen, en ik heb het over de grote fout in de Samsung 980 PRO, dat het schrijven super langzaam woord, en heeft iets met de cache write speed fallofs te maken.

Veel mensen hebben daar last van me included, Ik koop in ieder geval geen SSD's van ze Samsung, en denk er aan om deze SSD te kopen als vervanging, als ze ook met een 500GB versie komen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 april 2021 18:59]

Huh, lijkt bij mij ook een probleem te zijn. Zal inderdaad wel aan de cache liggen, want ik heb nog een speedtest gedaan na een week en toen kreeg ik nog 6.5gbps. Nu zijn de write speeds slomer dan die van mijn 970 evo. Maar eerlijk gezegd heb ik niks gemerkt en zou ik er waarschijnlijk ook nooit achter zijn gekomen had je niks gezegd, dus voor mij is het niet zo'n drama. Wel jammer, typisch samsung.. Ik heb geen verwachtingen voor een fix..
Huh, lijkt bij mij ook een probleem te zijn. Zal inderdaad wel aan de cache liggen, want ik heb nog een speedtest gedaan na een week en toen kreeg ik nog 6.5gbps. Nu zijn de write speeds slomer dan die van mijn 970 evo. Maar eerlijk gezegd heb ik niks gemerkt en zou ik er waarschijnlijk ook nooit achter zijn gekomen had je niks gezegd, dus voor mij is het niet zo'n drama. Wel jammer, typisch samsung.. Ik heb geen verwachtingen voor een fix..
Ja ik heb ook een Samsung 970 EVO 2TB en die is nu al weer ruim 2 jaar oud en is ruim 95% vol, en ik krijg nog steeds de zelfde snelheid als ruim 2 jaar geleden, nee ze hebben met de Samsung 980 PRO echt iets goed fout gedaan, en mij vraag is, wisten ze het voordat ze het uitbrachten, of kwamen ze er later pas achter, maar er is nog steeds geen fix na 7 maanden, en verwacht ook niet dat die gaat kopen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 april 2021 23:48]

In het geval van GTA V speelt er ook nog wat anders mee. Zie ook:
nieuws: Rockstar gaat laadtijd GTA Online beperken met code van fan
Helaas is vaak toch nog de CPU de bottleneck, games zijn daar nog niet zo op gemaakt omdat de programmeur ervan uit gaat dat er ook nog mensen zijn met een Hardeschijf en rekening mee moet houden daarom zie je dus weinig verschil.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 13 april 2021 22:59]

Moah als ik online game in vriendengroep dan irriteert mij de wachttijd wel als er 1 iemand bij zit waarbij het spel op HDD staat, dat kun je wel goed merken en gelukkig is hij er niet zo vaak bij, je kan dan zo 25-30 seconden langer wachten voordat de gamesessie start ondanks hij een recent high-end pc heeft.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 13 april 2021 23:03]

25 sec op een mensenleven? Get a life !
We zullen zien of dat nog het geval blijft wanneer games gebruik beginnen te maken van DirectStorage.
Beschikbaar via Amazon? Laat dan maar zitten. Echt mensen, het is voor iedereen beter om Amazon links te laten liggen. Nu zijn ze nog goedkoper, totdat ze alle concurrentie uit de markt hebben weten te spelen, dan gaan de prijzen ineens omhoog. Daarnaast is het algemeen bekend dat Amazon ook niet zo’n fijne werkgever is. Ik vind dat we als tweakers minimaal hier ons van bewust moeten zijn. Bestel voor die paar euro meer gewoon bij een Nederlandse webshop, op de lange termijn hebben we daar allemaal veel meer profijt van.

Ik heb zelf hier Amazon in de pricewatch verwijderd hier via custom CSS. Dan ga ik ook nooit in de verleiding komen.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 13 april 2021 09:10]

Ik denk altijd verder (lees: een eventuele garantie afhandeling) en dan haak ik al af bij buitenlandse shops.
Dat is ook nog een tegenargument.
Ik vind juist amazon redelijk makkelijk met garantie afhandeling.2x binnen 2 jaar opgestuurd en volledige aankoop bedrag teruggekregen ipv opsturen naar een winkel voor RMA en een paar weken later wat terug horen.
Mmm dat klinkt inderdaad erg snel en goed afgehandeld (ik heb zelf dus geen ervaring met Amazon RMA).
"Een paar weken later" bij een Nederlandse shop valt nog heel erg mee :P
Ik lees dat deze beschikbaar is via MaxICT, staat ook niet bepaald hoog aangeschreven.
Op het moment wordt ik sowieso niet geheel blij van de meeste bedrijven... en kan ik een euro nog steeds slechts 1x uitgeven.

Ach, ik ben blij met mijn WD blue SSD en 2x A2000 NVME.
Haha! Dat is ook de reden dat Tweakers de naam niet noemt. Max ICT is een regelrechte ramp.

@cmegens: Amazon NL en DE doen het eigenlijk best wel goed hoor! Inmiddels al een paar keer iets teruggestuurd zonder problemen. Beetje hetzelfde als bij Bol.com. Ik koop er graag!
Is de verwijzing van het product 7000 verwijzing naar de mogelijke snelheid die deze ssd zou halen?
Volgens deze test zou dit dan dus niet kloppen.
Gigabyte kondigde de nieuwe generatie 7000s afgelopen januari aan en zoals de naam al doet vermoeden, moeten de drives overdrachtssnelheden tot 7000MB/s mogelijk maken
Dat is natuurlijk wel onder ideale omstandig heden.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 13 april 2021 08:15]

Die prestatie index zegt mij niks. Wat doet dit nu voor de opstarttijd van spellen, programma's en Windows?
Voor die relatief kleine dingen doet het waarschijnlijk niks (van wat je merkt ten minste) maar als je met grotere dingen werkt als 4k/8k video kan het nog wel een verschil uit maken.
Niks, met een normale ssd zit de bottleneck voor dat soort dingen al elders. Maar wellicht gaat dat veranderen als de ps5/series x langer op de markt zijn
Je bedoelt gpu accelerated laden hè? Dat zal inderdaad wel interessant worden. Ik geloof wel dat het programma dat ook moet ondersteunen. DirectX 12 ultimate ofzo.
Bijzonder dat Adobe PS en LR worden gebruikt om een SSD te testen. Die twee paketten zijn vooral (vrij extreem zelfs) geheugen- en CPU-intensief. Ik heb met beide nog nooit een SSD-bottleneck gehad, zelfs niet bij storage-intensieve operaties.
Ze testen het met pakketten die veel mensen gebruiken om een goed real-life beeld te kunnen schetsen van de snelheid. Dat is niet zo gek toch?

Als je allerhande exotische pakketten gaat testen die niemand gebruikt dan heb je ook weinig aan de resultaten.

[Reactie gewijzigd door Catch22 op 13 april 2021 09:30]

Nee niet gek, maar pak dan software die storage-intensief is...
Als je een voorstel hebt staat de redactie daar vast voor open :)
Op tab 4, werkt knop "Write - QD 4 - 4kB - Gem. snelheid" bij mij niet. De overige knoppen wel.
Mooie snelheden! Ik vraag me wel af waarvoor de SSD van Apple die in de M1 niet is meegenomen. Ik ben wel benieuwd naar de vergelijking, al weet ik niet of dat gaat via PCI. Hij zou wel snel moeten zijn.
Zijn deze snelheden overigens in de praktijk merkbaar tov een SATA SSD?
Tegenover sata SSD's waarschijnlijk wel enigszins merkbaar bij gewoon gebruik (beetje gamen, surfen, office, misschien wat programmeren enzo) maar niet wereldschokkend. Die ene keer dat je een hele berg bestanden kopieert natuurlijk wel, maar hoe vaak doe je dat nou echt?

Als je dingen doet die heel veel baat hebben bij snelle IO zoals videobewerking dan is het wel wat beter merkbaar.
Omdat de SSD van de M1 erop vast zit gesoldeerd dus deze kan je niet overzetten naar een PC. En volgens mij zijn er niet heel erg goede benchmark tools voor Mac Os.
Jammer dat de aanduiding van Gigabyte 'Gen4' klakkeloos wordt overgenomen, daardoor leest het gehele ding als een advertorial. 'PCIe Gen4' is al beter. Maar eigenlijk is het gewoon PCIe 4.0. (Dat zelfs korter is)
Helemaal jammer omdat er binnen de 'Gen4' dus ook modellen zijn met 'Gen3' snelheden. Is het dan niet stiekem een 'Gen3'?
Eh dat is de naam van het product. Als dat ding pcie4 ondersteunt is het toch gewoon pcie4? Dat hij niet zo snel is als andere pcie4 drives blijkt wel uit het artikel.
Gezien het verschil in prestatie tussen de WD Black SN850 1TB en de WD Black SN850 2TB, en het omgekeerde verschil tussen de Gigabyte Aorus Gen4 7000 1TB en de Gigabyte Aorus Gen4 7000 2TB, zou ik eigenlijk ook graag een vergelijking tussen de Samsung 980 Pro 1TB en de Samsung 980 Pro 2TB willen zien.
ik heb al twee maanden (of langer inmiddels) het verzoek uitstaan bij Samsung om de 2TB van de 980 PRO te leveren: er is blijkbaar erg lastig aan te komen voor ze :(
Wat ik mij nou afvraag:

Gaat de WD Black SN850 1TB wel op idle of een zuinigere energiestand?
Want zijn opgenomen vermogen in idle is extreem hoog!

Of is dat juist de reden waarom hij zo goed presteert?
In hoeverre maakt een gen 4 nog verschil ten opzichte van gen 3 m.b.t. gaming?
Zijn het puur de laadtijden of heeft dit ook nog effect op fps?
Maakt heel weinig uit (1-2 fps). In laadtijden scheelt het zelfs al nauwelijks

https://www.youtube.com/watch?v=V3AMz-xZ2VM
https://www.youtube.com/watch?v=Y6wCZWdDsPY
Dat is hdd vs ssd vs pcie.

Probeer deze:
https://www.youtube.com/watch?v=Rm_h0xSqtc0
https://www.youtube.com/watch?v=4YoRKQy-UO4

Het scheelt nog minder.

Ik denk ook dat de huidige titels er niet zozeer voordeel uit halen, maar dat dat later wel veranderd, zodra er echt enorme textures en omgevingen geladen moeten worden vanaf ssd omdat ram nooit niet genoeg is.
FPS zou niets moeten uitmaken met welke SSD/HDD je hebt dan is de game slecht geprogrammeerd want dat is normaal gesproken de taak van RAM om de "trage" opslag te bufferen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 13 april 2021 22:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True