Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Drie gamingheadsets met headtracking

3d-audio in games, is dat wat?

01-01-2021 • 06:00

77

Singlepage-opmaak

Audeze Mobius

De grote vraag is natuurlijk hoe dat klinkt. Het simpele antwoord: verrassend goed. Wie voor het eerst een hoofdtelefoon met dit type luidsprekers opzet, zal verbaasd zijn over het detail in het geluid. Dat geldt ook bij de Mobius. Het kenmerkende geluid van magnetostatische drivers is in de Mobius duidelijk aanwezig, dat wil zeggen dat het geluid veel opener is. De verschillende instrumenten zijn veel beter van elkaar te onderscheiden. Waar juist bij hoofdtelefoons het geluid nog weleens wil verzanden in een brei van geluid, is dat hier niet het geval. Het geluid is helder, ruimtelijk en goed gedetailleerd. Vooral in het hoog en midden klinkt de Mobius zeer goed. Dat uit zich in een zeer vlakke frequentiekarakteristiek.

In het laag neemt de definitie - het onderscheiden van verschillende instrumenten - iets af, maar ook in dat segment klinkt de Mobius nog steeds opvallend goed. Misschien komt hij in het allerdiepste laag iets te kort - typisch voor dit type luidspreker - al is dat ook afhankelijk van je smaak. Als je van het opgepompte laag van Beats en sommige andere hoofdtelefoons houdt, is dit misschien niet jouw headset. Als je van een mooi en neutraal geluid houdt, is dit juist wel een goede keuze. Naar onze smaak is de laagweergave in ieder geval erg goed.

Als we onze lijst met testmuziek erbij halen, valt op dat in een nummer als Brass Monkey van de Beasty Boys het verschil tussen de verschillende bassdrums die gebruikt worden goed naar voren komt. Ook in Bonkers van Dizzee Rascal klinkt het laag erg goed. De basweergave van de Mobius schiet iets tekort in een nummer als Hyper-Ballad van Björk. Daar wordt de bas iets minder strak, net als in Broccoli van Coil, onze ultieme bastest. Ook in Angel van Massive Attack klinkt het laag wat wollig. Het goed gedefinieerde geluid van de Mobius leent zich juist uitstekend voor klassieke muziek, wat goed tot uiting komt bij The Battle uit de soundtrack van The Gladiator.

Frequentiekarakteristiek Audeze Mobius

Hard!

Een andere opvallende eigenschap van magnetostatische drivers en dus ook van de Mobius: ze gaan hard! Het volume van de Mobius kan overweldigend zijn. Je kunt echt weggeblazen worden door de game die je speelt of de muziek die je draait. De Mobius heeft drie standen: Hi-Res, Stereo en 7.1. Bij die laatste stand gaat het uiteraard om virtual surround en het effect daarvan is aardig, maar niet beter dan bij veel andere gamingheadsets met virtual surround. In de Stereo-modus geeft de Mobius geluid weer met 16 bit en een sampling frequency van 48kHz. In de Hi-Res-modus is dat 24 bit en 96kHz. Het verschil tussen beide is goed te horen, mits de bron uiteraard goed is.

Het verschil is vooral interessant als je luistert via bluetooth. De Mobius kan naast sbc overweg met aac en ldac en als je die laatste codec gebruikt, hoor je het verschil. Overigens is de ontvangst van het bluetooth-signaal niet zo best. De verbinding wordt snel verbroken als je van de bron af loopt. Audeze heeft bovendien geen eigen mobiele app beschikbaar. Geen groot gemis, maar in deze tijd wel opvallend. Wat verder opvalt is dat een vrouwenstem wel in je oor fluistert dat je met de hoofdtelefoon via bluetooth verbinding probeert te zoeken, maar dat ze je niet vertelt wanneer de verbinding is verbroken.

Audeze heeft wel software beschikbaar voor Windows en OSX. Daarin missen we echter een opvallende functie. Je kunt kiezen uit acht verschillende geluidsprofielen, afgestemd op verschillende game-genres, en de verschillen tussen de profielen zijn aanzienlijk, maar er is geen equalizer en je kunt daarmee ook geen eigen profiel samenstellen. Dat hadden we bij een dergelijke hoofdtelefoon wel verwacht en we missen het dan ook. Ook bij een hoofdtelefoon waarbij het geluid zo opvallend goed is, wil je kunnen finetunen, al was het maar om een verschillend profiel te kunnen maken voor games, films en muziek.

App van de Audeze MobiusApp van de Audeze MobiusHead-tracking van de Audeze Mobius

De software valt op andere vlakken gelukkig juist positief op. De app is niet bepaald mooi, maar wel eenvoudig van opzet en dat is prettig. Een van de opvallende ingrediënten is de optie om de maat van je hoofd in te stellen. Je kunt de omvang van je hoofd instellen, en de afstand tussen je oren. Dat ziet er indrukwekkend uit, maar veel verschil hebben we niet kunnen horen als we met de maten spelen. Met een derde schuif bepaal je de room ambience, oftewel: hoe ruimtelijk het geluid klinkt. Daar hoor je wel verschil, zij het - gelukkig - vrij subtiel.

Wat in de app echt opvalt, is het virtuele hoofd dat prominent in beeld is. Daarmee zijn we aanbeland bij de functie waar het bij de Mobius allemaal om draait: 3d-audio. Dit stel je in met een knop op de linkeroorschelp of in de app en je kunt daarbij kiezen voor aan, uit of auto. Op de oorschelp en in de app vind je een knop die minstens zo belangrijk is: de knop waarmee je het geluid centreert. Kijk even recht voor je uit, druk op de knop en het geluid komt weer van de juiste kanten.

Daarbij komt dat virtuele hoofd in de app ook van pas. Als je 3d-audio aan hebt staan, zie je dat het virtuele hoofd in de app de bewegingen volgt van je echte hoofd. Je ziet zo dus of het geluidsbeeld goed gecentreerd is of niet en of het zaak is om even opnieuw te centreren. Of het geluid goed is gecentreerd, wordt duidelijker uit het beeld van het virtuele hoofd dan uit het geluid, zeker als je aan het gamen bent. Als je naar stereomuziek luistert hoor je het doorgaans wel als het geluidsbeeld niet goed is gecentreerd.

Review Audeze Mobius

Snelle reactie

Wat opvalt als je 3d-audio inschakelt, is hoe goed en snel het geluid reageert op de bewegingen van je hoofd. Dat zie je niet alleen aan het virtuele hoofd in de app, maar hoor je ook heel goed aan het geluid. Als je je hoofd draait, draait het geluidsbeeld direct mee en juist die snelheid is erg prettig. Met wat meer vertraging, was het geheel waarschijnlijk juist onprettig geweest. Je hoort heel duidelijk dat het geluid opeens uit een andere hoek komt. Sterker nog, je hoort direct dat het geluid uit de hoek blijft komen waar je het verwacht. De eerste keer is dat haast vervreemdend, omdat we van hoofdtelefoons inmiddels anders gewend zijn. Het voelt tegelijkertijd vertrouwd, omdat het is hoe het hoort.

Het maakt daarbij niet uit wat de bron is. De hoofdtelefoon haalt de richtingsinformatie uit zijn eigen gyroscoop en de ingebouwde dsp past op basis daarvan zelf het geluid aan. Het maakt dan ook niet uit wat voor bron je op de Mobius aansluit. Als je 3d-audio inschakelt, wordt alles wat je uit de oorschelpen hoort komen van richtingsinformatie voorzien, ook als je bijvoorbeeld stereomuziek luistert. Het is maar de vraag of je het effect daarbij wilt, maar gelukkig kun je het uitzetten. Er is wel een nadeel aan de implementatie van Audeze. De gyroscoop raakt vrij snel van slag. Op dat moment zie je in de app dat het virtuele hoofd niet meer recht naar voren kijkt als je dat zelf wel doet. Dat hoor je uiteraard ook. Op de linkeroorschelp zit een knop waarmee je het geheel weer kunt centreren. Die is op zich makkelijk te bedienen, maar het is jammer dat dat vaker nodig is dan we zouden willen. Overigens is 3d-audio alleen beschikbaar als je voor 7.1 of Stereo hebt gekozen, dus niet in de Hi-Res-modus.

Review Audeze Mobius

Stevige behuizing

Audeze heeft de Mobius in een lekker stevige behuizing gestopt. Die is grotendeels van kunststof en doorgaans wil dat zeggen dat de behuizing niet al te sterk is. Dat is hier niet het geval. Dat komt vooral doordat de twee oorschelpen dikke, massieve gevallen zijn. Ook de twee beugels waarin de oorschelpen kunnen draaien zijn stevig. Eigenlijk is alleen de hoofdband flexibel en dat is juist wel goed. De hoofdband is zelfs zo flexibel dat je hem flink kunt torderen. Op de buitenkant van de oorschelpen, beugels en hoofdband heeft het kunststof een prettig matte en stroeve afwerking en in het zwart zijn hier en daar wat stemmige grijze accenten te vinden. Er waren versies met koperkleurige en blauwe accenten, maar die zijn niet meer leverbaar.

De oorschelpen van de Mobius zijn niet alleen dik, ze zijn gelukkig ook vrij ruim bemeten zodat de schelpen makkelijk over je oren vallen. Daarbij valt op dat de schelpen erg veel geluid buitensluiten. De Mobius heeft geen noisecancelling, maar de constructie is zo stevig dat je dat ook bijna niet nodig hebt. Dat komt ook doordat Audeze de oorschelpen heeft voorzien van vrij dikke oorkussens die erg goed afsluiten. De meeste duurdere audiohoofdtelefoons met noisecancelling hebben tegenwoordig een functie om naar believen toch iets van het omgevingsgeluid door te laten, zoals gesprekken. Die functie heeft de Mobius helaas niet.

Bovenin de hoofdband is ook een kussentje opgenomen. Dat is prettig, vooral omdat de Mobius met 375 gram behoorlijk zwaar is. Dat de Mobius zo zwaar is, maakt echter ook dat hij niet heel comfortabel zit, wat nog versterkt wordt doordat hij stevig op je oren drukt. Hoe graag we vanwege het geluid ook zouden willen, het is daarmee geen hoofdtelefoon die we met plezier een paar uur achter elkaar op ons hoofd dragen. Doordat de oorkussens zo goed afsluiten, wil het bovendien wel gebeuren dat het zweet je binnen de oorschelpen uitbreekt.

Review Audeze Mobius

Alles op links

Audeze heeft de knoppen en aansluitingen allemaal op de linkeroorschelp van de Mobius geplaatst. Je vindt er een 3,5mm-ingang voor de meegeleverde microfoon, een 3,5mm-ingang voor audio en een USB-C-aansluiting die niet alleen voor audio dient, maar ook voor het opladen van de ingebouwde batterij. Het is daarbij goed om te weten dat de Mobius geen geluid weer kan geven als de batterij leeg is. Het is ook goed om te weten dat diezelfde batterij niet langer dan tien uur meegaat, wat naar hedendaagse maatstaven vrij kort is.

Verder heeft Audeze het beperkt gehouden. De Mobius heeft vijf knoppen en schakelaars. De meeste daarvan hebben opvallend veel functies, wat de bediening wat lastig maakt. Zo dient de aan/uit-knop ook voor het opnemen van een telefoongesprek, voor het beëindigen daarvan en voor het koppelen van de Mobius via bluetooth. Met het scrollwiel waarmee je het volume van de microfoon regelt kun je ook kiezen tussen de verschillende geluidsprofielen en tussen 7.1, Stereo en Hi-Res. Gelukkig zijn de knoppen wel allemaal goed geplaatst en daarmee makkelijk te bedienen. Het is erg prettig dat er een aparte knop is om de microfoon mee te muten, en die knop is ook makkelijk bereikbaar.

Microfoon

Audeze levert bij de Mobius een microfoon die losgekoppeld kan worden, en drie snoeren. Het is prettig dat zowel een USB-C-naar-USB-A-snoer als een USB-C-naar-USB-C-snoer meegeleverd wordt, en een snoer met twee keer 3,5mm. Helaas zijn beide USB-kabels krap anderhalve meter lang, wat erg weinig is als je hem op een desktop aan wilt sluiten. Het 3,5mm-snoer is met 125cm nog korter, maar omdat je die doorgaans op je telefoon aan zult sluiten, is dat minder erg. Het is een zuinigheid van Audeze die we in deze prijsklasse niet verwachten. Dat geldt eigenlijk ook voor het simpele en wel heel slappe stoffen hoesje dat dient om de hoofdtelefoon te beschermen. De Sony's en Sennheisers van deze wereld zouden zich ervoor schamen.

De microfoon van de Mobius zit op een makkelijk buigbare arm. Je stem krijgt door de microfoon een wat afgeknepen geluid. Je klinkt alsof je stem door een compressor is gehaald. Dat is echter niet het grootste probleem, want de microfoon klinkt ook vrij zacht. Dat kun je enigszins ondervangen door de arm zo te buigen dat de microfoon dicht bij je mond wordt geplaatst, maar dan kunnen er makkelijk problemen ontstaan bij de uitspraak van de letters t en s.

Conclusie

We hebben gemengde gevoelens bij de Mobius van Audeze. We worden erg enthousiast van het geluid dat de Mobius levert. De magnetostatische luidspekers zorgen voor een prachtig rijk en goed gebalanceerd geluid, met ongekende definitie. Het is prachtige techniek die zich uitstekend leent voor gebruik in de kleine behuizing van een hoofdtelefoon. Audeze heeft ook een mooie en lekker stevige behuizing voor de Mobius ontworpen. De oorschelpen sluiten bovendien erg goed af, zodat je zelfs zonder noisecancelling weinig van de omgeving hoort. Helaas drukt de Mobius erg stevig op je hoofd, wat maakt dat we hem bij langere gamesessies niet zo fijn vinden.

Door de ingebouwde gyroscoop werkt het 3d-effect erg goed. De hoofdtelefoon reageert snel en accuraat op de bewegingen van je hoofd en het effect daarvan is erg goed hoorbaar. Of 3d-audio veel toevoegt is echter maar de vraag. Verder is de batterijduur van de Mobius matig en Audeze levert erg korte kabels en een wel heel slap hoesje mee. Waar de HyperX Cloud Orbit S geen bluetooth heeft, kun je de Mobius wel draadloos gebruiken. Het signaal reikt echter niet ver. Voor het luisteren van audio is de Mobius fantastisch. Als gamehoofdtelefoon raden we hem alleen aan voor heel specifieke situaties.