Door Sim Kranenburg

Sony XH90 TV Review

Met zonder HDMI 2.1

02-12-2020 • 06:00

160

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Dankzij de introductie van de nieuwste generatie videokaarten en gameconsoles is HDMI 2.1 interessant geworden. De implementatie van HDMI 2.1 in Sony's XH90 valt echter tegen, waardoor gamers deze televisie beter kunnen overslaan. Dat is bijzonder jammer, want deze tv geeft beelden met veel beweging juist erg goed weer. Dat maakt dat de XH90 wel interessant is voor sportliefhebbers.

De nieuwste generatie gameconsoles van Microsoft en Sony is voorzien van een HDMI 2.1-uitgang. Hiermee is het mogelijk om 4k-beelden met 120fps weer te geven. Tenminste, als je ook een tv hebt die voorzien is van HDMI 2.1 om al deze beelden te laten zien. De HDMI 2.1-specificatie is al weer drie jaar oud, maar tot nu toe waren er nog maar weinig apparaten te koop die er gebruik van maken. Ook Sony, het merk dat met de afgelopen consolegeneratie de grootste aantallen wist te verkopen, deed tot nu toe nog niet veel met de nieuwste generatie HDMI.

Sony XH90

Eerder dit jaar introduceerde Sony de XH90, de televisie die we in deze review bekijken. Deze tv is voorzien van twee HDMI 2.1-aansluitingen en van een full array local dimming backlight. Hoewel de hardware geschikt is voor HDMI 2.1, was de software dat tot voor kort niet. Vorige maand kwam er een update uit die 120fps-weergave van 4k-beelden mogelijk maakt. Hiermee is de XH90 software nog niet af, want een variabele refresh rate en auto low latency mode komen pas later via een update beschikbaar.

De fald-backlight van de XH90 moet een betere hdr-weergave mogelijk maken, waarbij de formaten HDR10, Hybrid-Log Gamma en Dolby Vision worden ondersteund. Ook kan de fald-backlight worden ingezet om beweging scherper weer te geven door snel aan en uit te schakelen. Door dit op een slimme manier te doen levert deze functie, die X-motion Clarity heet, wel scherpere beweging op, maar zie je het beeld niet knipperen. Er is uiteraard smart-tv in de vorm van Googles Android TV.

De XH90 maakt gebruik van Googles Android TV en is te koop in vier verschillende maten, van 55 tot en met 85 inch. Hiervan hebben wij in deze review de kleinste getest. De grote maten, vanaf 65", zijn voorzien van twee extra tweeters aan de zijkanten, zodat het lijkt alsof het geluid uit het scherm komt. Ons 55"-testmodel heeft echter slechts twee luidsprekers aan de onderkant. Ten tijde van het schrijven van deze review was de 55"-versie van de XH90 in de Pricewatch te vinden voor ongeveer negenhonderd euro.

Uiterlijk en aansluitingen

We vinden het ontwerp van de XH90 zeer geslaagd. Sony heeft mooie materialen gebruikt, waardoor de afwerking een zekere luxe uitstraalt. Zo zijn de smalle bezels rond het scherm gemaakt van metaal en zijn de randen geslepen voor een mooi glimmend accent. Midden onder het scherm prijkt een bescheiden Sony-logo. Daaronder zit een uitsparing in het metaal met daarin de infraroodontvanger, de omgevingslichtsensor en een statusled.

Sony XH90
Sony XH90Sony XH90

De televisie staat enigszins achterover op de twee voetjes die aan weerskanten van de behuizing zijn bevestigd. Ook deze zijn vervaardigd van mooi afgewerkt metaal. Bovendien zijn ze erg smal, waardoor ze recht van voren gezien nauwelijks opvallen. Ze zijn niet op een andere plek aan de tv te bevestigen, waardoor de XH90 niet op smalle meubels geplaatst kan worden.

Sony XH90Sony XH90

De behuizing is naar moderne maatstaven aan de dikke kant. De verklaring daarvoor zit hem in de fald-backlight met leds achter het scherm. Daarvoor is nu eenmaal veel meer ruimte nodig dan voor een edge lit scherm, waarbij de leds in de randen zitten. Doordat de tv aan de randen wel mooi plat is, valt de wat diepere behuizing overigens alleen op als je de tv van de zijkant bekijkt; een kant die je in de meeste huiskamers niet vaak te zien krijgt.

Aansluitingen

Sony is zo goed geweest om het netsnoer afneembaar te maken. Zo kun je het anderhalve meter lange snoer eenvoudig vervangen door een langer exemplaar als dat nodig is. Het CI+-slot heeft bovenaan de achterkant een plekje gevonden achter een klepje. Hierdoor kun je er maar lastig bij als de tv aan de muur bevestigd is, dus niet vergeten de kaart erin te stoppen voordat je hem ophangt. Alle andere aansluitingen zijn wel makkelijk te bereiken, doordat ze aan de zijkant zitten.

AansluitingenAansluitingen

Bovenaan zitten twee USB-aansluitingen, waarvan de snelste bedoeld is voor een harde schijf waarop opnamen kunnen worden opgeslagen. Daaronder zit een Toslink-optische audio-uitgang. Er is een 3,5mm-koptelefoonaansluiting die ook gebruikt kan worden als analoge lijnuitgang. Om oude, analoge bronnen die composietvideo uitsturen, te kunnen gebruiken, is er een tweede 3,5mm-aansluiting. Het hierbij benodigde break-outkabeltje krijg je helaas niet bij de tv meegeleverd.

Er zijn vier HDMI-aansluitingen. De bovenste twee ondersteunen HDMI 2.0 en de onderste, na het installeren van een update, HDMI 2.1. Ingang drie is bovendien voorzien van een audio return channel die sinds de update ook de modernere e-arc-variant ondersteunt. Daaronder zit een aansluiting voor netwerk en daar weer onder zitten twee F-connectors voor satelliet. Onderaan zit de antenneaansluiting voor kabel of Digitennne.

Interface en afstandsbediening

Sony maakt gebruik van Googles Android TV-besturingssysteem versie 9.0 Pie. De meeste televisies met Android maken gebruik van een relatief goedkope soc van MediaTek en in het geval van de XH90 is dit de mt5895. Deze beschikt over vier Arm Cortex-A73 cpu-cores op maximaal 1,8GHz en 3GB werkgeheugen. De gpu is een Mali G52 en er is in totaal 16GB flash-opslaggeheugen, maar daarvan is ongeveer 3GB over om je eigen apps te installeren. Android TV draait redelijk vlotjes op de mt5895, maar zo soepel als we van recente smartphones gewend zijn, is het zeker niet.

Interface

Een belangrijke reden dat Android TV vlot draait, is de resolutie waarop de interface van de tv wordt gerenderd; deze is nog altijd slechts 1920x1080 pixels. Vervolgens wordt dit opgeschaald naar de resolutie van het scherm van 3840x2160 pixels, waardoor vooral tekst er niet zo scherp uitziet als je mag verwachten van een 4k-tv. Helaas is er nog geen enkele fabrikant die gebruikmaakt van een echte 4k-interface en wat dat betreft doet Sony dus niet onder voor de concurrentie.

Menu

De interface is wat opgefrist ten opzichte van eerdere Sony-modellen. Vooral de instellingenmenu's zien er nu wat mooier uit en doordat ze slechts een gedeelte van het scherm beslaan, kun je goed zien wat je aan het doen bent als je het beeld aanpast. Helaas zit niet alles even logisch in elkaar. Zo moesten we flink zoeken naar de instellingen voor de externe ingangen. Deze vonden we uiteindelijk onder 'Tv kijken'. Wat ons betreft een rare plek voor deze instelling, want externe ingangen worden nogal vaak gebruikt voor andere zaken dan tv-kijken.

EPG

De elektronische programmagids is mooi overzichtelijk door het gebruik van zenderlogo's. Ook blijft het huidige programma zichtbaar in een bovenhoek, waardoor je niets hoeft te missen als je programmagegevens bekijkt. Het app-aanbod van Android TV is met afstand het grootste van alle smart-tv-platforms, maar we hebben niet het idee dat dit tegenwoordig nog als een groot pluspunt wordt gezien. Zolang de belangrijkste video-on-demanddiensten beschikbaar zijn, vinden de meesten het wel prima.

Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening heeft een lang en slank ontwerp en een erg duidelijke lay-out. Hierdoor went het apparaatje snel en hoef je nooit lang te zoeken naar een toets. Afgezien van de d-pad zijn alle knoppen gemaakt van rubber. Ze voelen prettig aan, maar het zachte rubber komt wel wat goedkoop over. Wij vonden Sony's eerdere model met bovenkant uit één stuk, waardoor hij net wat beter bestand was tegen ongelukken met drankjes, eigenlijk beter.

Afstandsbediening
AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

Uiteraard is ook deze remote voorzien van een microfoon voor Googles spraakassistent en ook mochten, van Sony dan, de gesponsorde knoppen voor Google Play en Netflix niet ontbreken. Wij hadden liever een paar zelf te programmeren toetsen gezien, maar die leveren Sony natuurlijk geen geld op. De achterkant heeft afgeronde hoeken en is voorzien van een textuur waardoor hij niet snel uit je handen zal glijden.

Gameprestaties

InputlagAls je een gameconsole hebt, wil je een tv met een zo laag mogelijke inputlag, oftewel een televisie die de beelden van je console die via HDMI binnenkomen, zo snel mogelijk weergeeft. Bij zowel 1080p60- als 2160p60-beelden komt de inputlag van de XH90, gemeten met onze Leo Bodnar-lagtester, uit op ongeveer 16ms. Dat wil zeggen dat de vertraging bijna een enkel beeldje bedraagt. Met een dergelijk lage inputlag valt goed te leven, zolang je maar geen gebruik maakt van de nieuwste generatie consoles. Zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X kan namelijk 4k-beelden uitsturen op 120fps. Op papier kan de XH90, dankzij de HDMI 2.1-ingangen, die ook weergeven. In de praktijk ligt het echter wat gecompliceerder en dat heeft geleid tot nogal wat controverse.

Als je namelijk 4k-beelden met 120fps naar de XH90 stuurt, zien die er een stuk minder mooi uit dan wanneer je dezelfde beelden met 60fps aanbiedt. We hebben dit onderzocht door middel van een pc met verschillende videokaarten uit Nvidia's RTX 3000-serie. En zodra we van 60 naar 120fps schakelden, werd vooral tekst in beeld duidelijk minder goed leesbaar. Na het bekijken van de nodige testbeelden zijn we erachter gekomen wat er precies gebeurt.

Bij het weergeven van beelden met 3840x2160 pixels met 120fps voegt de televisie de informatie van twee achtereenvolgende beeldlijnen samen, waardoor de verticale resolutie feitelijk wordt gehalveerd. Dit is goed te zien op onderstaande foto's. De linkerfoto is een macro-opname van witte en zwarte beeldlijnen die exact een pixel hoog zijn. De rechterfoto toont exact hetzelfde beeld, maar dan niet met 60, maar met 120fps weergegeven. Het is goed te zien dat de horizontale lijnen volledig zijn verdwenen en zijn samengevoegd tot een grijs vlak.

Sony XH90Sony XH90

Details van een enkele pixel breed blijven wel zichtbaar en dus is de feitelijke resolutie van de XH90 bij het weergeven van 120fps nog maar 3840x1080 pixels. Wij denken dat Sony deze knieval heeft moeten maken omdat de beeldverwerking niet over genoeg bandbreedte beschikt. De tv mag dan voorzien zijn van twee HDMI 2.1-ingangen waarmee 2160p120-beelden de televisie kunnen binnenkomen, de huidige chipset is waarschijnlijk niet krachtig genoeg om de beelden ongeschonden weer te geven.

Door de verticale resolutie te halveren, wordt effectief de benodigde bandbreedte gehalveerd om beelden met 120fps te kunnen weergeven. De claim van Sony dat deze tv 4k-beelden met 120fps kan weergeven, blijft door deze truc overeind, omdat de term 4k feitelijk alleen iets zegt over de horizontale resolutie en niet over de verticale. Een slinkse wijze van formuleren dus! We kunnen ons dan ook goed voorstellen dan mensen die een XH90 hebben gekocht vanwege de mogelijkheid om te gamen met 120fps, zich bekocht voelen.

De situatie is des te erger omdat de XH90 in de verkoop ging zonder 120fps-ondersteuning, met de belofte dat deze feature later door middel van een software-update zou worden toegevoegd. Een dergelijke situatie is er overigens nog steeds met variabele framerate. Deze HDMI 2.1-feature wordt op dit moment nog niet ondersteund en zal pas later worden toegevoegd. Wellicht dat Sony wacht totdat deze feature in de PlayStation 5 is geïmplementeerd, zodat het kan testen of het goed werkt met zijn eigen tv. Vanwege de gebrekkige weergave van 120fps kunnen we niet anders dan iedereen aanraden een andere HDMI 2.1-tv te kopen om te gebruiken met een gloednieuwe Xbox of PlayStation.

Daarbij komt dat het ons niet is gelukt om 4k-beelden, ook met 60fps, zonder chroma subsampling weer te geven, hoewel we de juiste HDMI-ingangen hebben gebruikt met de juiste instellingen in het menu. We denken dat dit probleem nog wel op te lossen is met een firmware-update, maar om 4k-beelden met 120fps goed weer te kunnen geven, is waarschijnlijk een hardware-upgrade nodig. Het is raar, maar helaas voorlopig waar dat (potentiële) Sony PlayStation 5-eigenaren maar beter geen Sony-televisie kunnen kopen.

Update:

We hebben de XH90 getest met een vorige firmwareversie 6.0384. Eind vorige week heeft Sony versie 6.0414 uitgebracht, die onder andere 'wazig tv-beeld' in 4K120Hz modus moet verbeteren. Wij hebben deze update niet kunnen testen omdat het toestel inmiddels retour is naar de fabrikant. Een foto van Rtings genomen met die nieuwe firmware, leert dat het beeld inderdaad iets minder wazig is, maar de tv intern nog altijd op halve resolutie lijkt te werken in 4K120Hz modus.

Energiegebruik en geluid

Energielabel AHet verbruik van de XH90 is prima in orde en deze televisie heeft dan ook energielabel A meegekregen. Nadat we de backlight hadden afgesteld op een helderheid van 250cd/m², maten we een gemiddeld verbruik van 84W. Bij een helderheid van 120cd/m² loopt het verbruik terug tot 55W. Deze instelling levert overigens alleen een mooi beeld op in een redelijk donkere kamer. Zo uit de doos verbruikte de tv ongeveer 94W, waarbij het scherm een helderheid van 287cd/m² produceerde. Zet je het toestel in de filmstand, dan verbruikt het gemiddeld 95W om dezelfde helderheid te genereren. Uiteraard is de XH90 ook voorzien van een sensor die de hoeveelheid omgevingslicht in de gaten houdt en waarmee de backlight automatisch aan de lichtomstandigheden kan worden aangepast. Hierdoor heb je altijd een prima beeld en verspil je niet onnodig energie.

Geluid

De XH90 is bij alle schermmaten, behalve de kleinste van 55", voorzien van twee extra tweeters die in de zijkanten zijn verstopt. Hierdoor lijken stemmen van pratende mensen in beeld daadwerkelijk uit het scherm te komen. Ons testmodel heeft een schermdiagonaal van 55" en dus is het van slechts twee breedbandluidsprekers voorzien die aan de onderkant zijn geplaatst en het geluid naar beneden uitstralen.

LuidsprekersLuidsprekers

Sony heeft de vorm van de luidsprekers in de breedte asymmetrisch gemaakt. Hierdoor moet de vorm van de conus beter behouden blijven, met een zuiverder geluid tot gevolg. Beide kanalen hebben 10W aan versterking voor een totaal vermogen van 20W. De geluidskwaliteit is prima, maar bij de weergave van muziek en film schieten deze bescheiden luidsprekers al snel tekort. Vooral de laagweergave maakt niet veel indruk. Stemmen klinken prettig, maar zouden nog wat duidelijker zijn als de luidsprekers naar voren waren geplaatst.

Het audiosysteem kan surrogaatsurround produceren, maar veel stelt dat niet voor. Voor een overtuigende surroundweergave heb je nu eenmaal meer luidsprekers nodig. Ook is er een equalizer, maar ook daarvan is het effect beperkt en wordt het geluid niet echt mooier. De optie om dialoog beter verstaanbaar te maken door de middentonen wat op te krikken, heeft wat ons betreft nog het meeste nut en kan goed van pas komen als je een gehoorbeperking hebt.

Beeldeigenschappen

De XH90 maakt gebruik van een VA-beeldpaneel. Deze variant van de lcd-techniek staat erom bekend dat het eigen contrast relatief goed is, maar dat de kijkhoeken minder goed zijn. Dat zien we duidelijk terug op onderstaande foto's, die zijn genomen met een identieke belichting.

KijkhoekenKijkhoeken

De linkerfoto is recht van voren genomen en de rechter is onder een hoek van 45 graden gemaakt. We zien dat de kleuren wat warmer zijn en de verzadiging terugloopt. Ook is het beeld minder helder en heeft het wat minder contrast.

Geen enkele backlight is perfect en om te laten zien hoe egaal het scherm wordt verlicht, hebben we foto's genomen van een volledig wit scherm. Hierbij we hebben belicht voor middengrijs, zodat verschillen in helderheid extra goed zichtbaar worden.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

We zien op de foto's dat de fald-backlight het scherm mooi egaal verlicht, maar de uiterste hoeken blijven duidelijk wat donkerder dan de rest van het scherm. De overgangen tussen de verschillende zones zijn niet zichtbaar. Wel zien we opnieuw dat de kleurtemperatuur afneemt, evenals de helderheid.

ZwartweergaveZwartweergave

De zwartweergave is voor een lcd-tv prima, maar onder een hoek zien we het scherm duidelijk oplichten. De aansturing van de backlight werkt redelijk subtiel, waardoor duidelijke halo's rond heldere objecten op een zwarte achtergrond zoveel mogelijk worden vermeden. Dat heeft echter tot gevolg dat zwart niet zo donker is als op een oled of andere lcd's met een fald-backlight.

Beeldverwerking

De wat duurdere televisies zijn altijd rijkelijk voorzien van algoritmen die bedoeld zijn om het beeld te verbeteren. Fabrikanten proberen zich hiermee te onderscheiden van de concurrentie door hun televisies een eigen 'look' mee te geven. In de praktijk hebben de meeste beeldverbeteraars echter een negatief effect op de beeldkwaliteit en kun je ze het beste alleen maar gebruiken als je naar beelden van slechte kwaliteit kijkt.

Zo kun je met de functies 'Zwart aanpassen' en 'Geav. contrastoptimalisatie' de helderheid van donkere en lichte delen van het beeld beïnvloeden. Dat werkt prima en levert meer zwart en contrast in het beeld op, maar gaat ook ten koste van schaduwdetail en doortekening in de helderste delen van het beeld. Met 'X-tended Dynamic Range' krijg je ook meer contrast in beeld door sdr-beelden als het ware op te schalen naar hdr. Dat ziet er soms best natuurlijk uit, maar kan ook wat te veel van het goede opleveren. Geen functie om standaard aan te zetten dus.

Met 'Live Colour' kun je de hoeveelheid kleur in beeld opvoeren en 'Realiteits Creation' past verscherping toe voor meer details in beeld. Voor beide algoritmen geldt dat ze bij sommige slechte beelden kunnen helpen, maar aan beeldmateriaal van goede kwaliteit doen ze alleen maar afbreuk. Dat geldt ook voor de twee aanwezige ruisonderdrukkers, die prima werken, maar scherpte kosten als je ze toepast op beelden van goede kwaliteit.

Motionflow

Om beweging er vloeiender en scherper uit te laten zien, is er beeldinterpolatie in de vorm van Sony's motionflow. Door tussenliggende beelden te berekenen, wordt de framerate verhoogd en daardoor zien bewegende beelden er vloeiender en scherper uit. Helaas is geen enkel algoritme foutloos en zeker als de beelden in real time moeten worden berekend op betaalbare hardware, levert dat artefacten in beeld op. Ook de XH90 laat duidelijk fouten in beeld zien.

De bovenstaande foto is gemaakt van een bewegend testbeeld. De witte cirkel beweegt over een achtergrond met een fijne structuur. Rechts van de witte cirkel is duidelijk een verticale lijn in deze structuur te zien. Dit zie je in de praktijk als een duidelijk knipperen van de structuur op de achtergrond.

Backlight scanningBacklight scanningBacklight scanning

Sony heeft een wat ons betreft een zeer nuttige vorm van backlightscanning, ook bekend als black frame insertion, toegepast. Deze heeft de marketingnaam 'X-Motion Clarity' meegekregen. Volgens Sony worden afzonderlijke delen van het beeld waar veel beweging is, plaatselijk licht en donker gemaakt, maar uit de bovenstaande foto's, gemaakt met een zeer korte sluitertijd, blijkt dat deze functie een stuk simpeler werkt.

We zien dat het beeld over de hele breedte wordt verlicht. Eerst gaan de bovenste zones aan en vervolgens gaat de rij zones daaronder aan. Daarna gaat de rij daar weer onder aan en zo ontstaat een horizontale balk van licht die van boven naar beneden beweegt. Doordat het beeld nooit helemaal aan of uit is, zoals normaal bij black frame insertion het geval is, zie je het beeld niet knipperen. Wel wordt beweging veel scherper weergegeven doordat de beelden korter zichtbaar zijn. Hierdoor kan er geen bewegingsonscherpte op je netvlies ontstaan. Dit effect is vergelijkbaar met flitslicht in de fotografie, waarmee beweging perfect te bevriezen is. Deze functie kost wel wat helderheid, maar daar staat een erg mooie en scherpe weergave van beweging tegenover. Vooral bij het kijken naar sport biedt dit echt meerwaarde.

Metingen en hdr

De XH90 is dan wel voorzien van een fald-backlight, maar door het lage aantal zones levert dit voor het contrast eigenlijk geen voordeel op. Verticaal tellen we 6 zones boven elkaar, maar horizontaal zijn het er slechts 4 voor een totaal van 24. Het contrast, gemeten volgens de ANSI-methode met acht witte en acht zwarte vlakken in beeld, komt uit op 5310:1. Dit komt overeen met wat je van een VA-paneel mag verwachten, een prima contrast voor een lcd-tv dus, maar niet zo goed als de duurdere lcd's met een fald-backlight. Uiteraard doen oledtelevisies het op dit vlak nog veel beter.

We hebben het scherm doorgemeten met de Calman-kalibratiesoftware en onze SpectraCal C6-colorimeter, die we hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer. Van alle beeldpresets levert 'Bioscoop' de nauwkeurigste weergave op.

Grayscale

We zien een keurig gammaverloop. Alleen aan de onderkant wordt de curve niet perfect gevolgd, maar dat is haast onvermijdelijk met de lcd-techniek. Doordat bijna alle grijstinten de juiste helderheid hebben, gaan er nauwelijks details in beeld verloren. Ook zien we dat grijze vlakken geen kleurzweem hebben en dat betekent dat de meeste kleuren zeer nauwkeurig worden weergegeven. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van minder dan twee vallen de afwijkingen met het blote oog nauwelijks op.

De wat meer verzadigde kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.

Colorchecker

Ook hier zien we slechts geringe afwijkingen, waardoor het beeld in de Bioscoop-stand keurig wordt weergegeven zoals de makers het bedoeld hebben. Een gemiddelde ΔΕ2000 van anderhalf betekent dat de XH90 keurig is afgesteld in de fabriek.

Hdr

De Sony XH90 kan hdr weergeven in de formaten HDR10, HLG en Dolby Vision. Van alle hdr-formaten die ertoe doen, wordt dus alleen HDR10+ niet ondersteund. Dat is geen groot probleem, omdat de tv dan terugvalt op HDR10 en de beelden dus zonder dynamische metadata, maar wel in hdr, zullen worden weergegeven.

Door het beperkte contrast van het beeldpaneel en het ontbreken van een fijnmazige fald-backlight zien hdr-beelden er niet zo mooi uit als op duurdere televisies. De hdr-weergave biedt duidelijk meerwaarde op deze televisie, maar zo goed als op een oled is het bij lange na niet.

Ook de maximale helderheid is voor een televisie met een fald-backlight aan de lage kant.

Piekhelderheid

Bij onze tests waarbij witte vlakken van verschillende groottes op een zwarte achtergrond worden gemeten, kwamen we tot een piek van 767cd/m². Hierbij was een kwart van het scherm wit. Een volledig wit scherm wordt met 563cd/m² weergegeven en daarmee doet de XH90 het dus beter dan een oledtelevisie, die gemiddeld slechts rond de 150cd/m² aan helderheid haalt bij een wit scherm. Bij een wit vlak van twee procent hebben we 577cd/m² gemeten. De wat lage maximale helderheid maakt dat deze tv overdag niet veel indruk zal maken bij het weergeven van hdr. Wel is het overdag prettig dat het beeld goed is ontspiegeld.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hier is voor gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De hdr-modus 'Gebruiker' levert het beste resultaat op.

Grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie die, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. De afwijkingen lijken, door de schaal van de grafiek, groot, maar de gemeten kleurafwijkingen hebben gemiddeld een ΔΕITP van slechts 1,1. In de middelste grafiek zijn helderheidsfouten wel meegenomen. De gemiddelde afwijking komt uit op 3,8, een afwijking die met het blote oog zichtbaar begint te worden, maar zeker niet groot is. Een keurig resultaat dus.

Conclusie

Sony's XH90 had, dankzij de HDMI 2.1-ingangen, de perfecte metgezel moeten zijn van de nieuwste generatie gameconsoles en dus ook de PlayStation 5. Helaas valt dit model, als het op next-gen gaming aankomt, flink tegen. Sony claimt dat deze tv 4k-beelden met 120fps kan weergeven en in zekere zin is dat ook zo, maar doordat de resolutie daarbij in verticale richting wordt gehalveerd, vinden we dat deze belofte niet geheel wordt waargemaakt. De helft van de beeldinformatie gaat verloren en dat levert een veel minder mooi beeld op dan je mag verwachten van een 4k-tv. Er zitten dus wel HDMI 2.1-ingangen op, maar als je daadwerkelijk van HDMI 2.1-features gebruik wil maken, kom je bedrogen uit.

We vermoedden dat de beeldverwerking niet over voldoende bandbreedte beschikt en dat dit probleem dus ook niet in de toekomst op te lossen is met een firmware-update. Daarbij is vrr of variable refresh rate ook nog niet in de huidige firmware geïmplementeerd en bovendien lukte het ons zelfs bij 60fps niet om 4k-beelden zonder chroma subsampling weer te geven. Als je deze tv op het oog had om te kunnen gamen in 4k met 120fps op je nieuwe PlayStation, Xbox of pc, kun je maar beter even verder kijken.

Ook als je op zoek bent naar de ultieme hdr-ervaring, kun je beter even doorsparen. De XH90 kan prima hdr-weergeven, maar het contrast is, ondanks de aanwezigheid van een fald-backlight, niet om over naar huis te schrijven en ook de maximale helderheid is voor een hdr-tv aan de lage kant. Daarbij is het geluid van deze televisie goed, maar niet goed genoeg voor kritische film- en serieliefhebbers.

Toch kan deze televisie zeer interessant zijn voor een grote groep mensen, namelijk sportliefhebbers. Doordat Sony de fald-backlight op een slimme manier aanstuurt, kunnen bewegende beelden zeer scherp worden weergegeven. Wat bewegingsscherpte betreft doet deze tv nog het meest denken aan plasmatelevisies. Op het vlak van contrast is dit model niet zo goed als een plasma, maar als je vooral graag naar sport kijkt, hoeft dat geen groot nadeel te zijn. Sportliefhebbers zullen nog vele jaren kunnen genieten van Sony's XH90. Pas als de eerste sportuitzendingen met 120fps een feit zijn, zal daar verandering in komen.

Reacties (160)

160
157
63
21
3
88
Wijzig sortering
Sony heeft al aangegeven dat er een fix komt voor dit hele gedoe, voor einde jaar.
De status daarvan kan je volgen via https://www.glitched.onli...ix-is-coming-by-year-end/ deze site.
Glitched heeft ook een aantal foto’s van dichtbij gemaakt met en zonder de nieuwe firmware, en geven zelf al aan dat het van normale afstand niet zichtbaar is.
Dus hou die tv nog even vast.

Na firmware update v6.0414 ziet het er echt duidelijk beter uit, is deze review daar op getest? Het maakt namelijk een enorm verschil. Ik kan niet terugvinden welke firmware de tv op draait in de review.

Daarbij heb ik zelf zo’n xh90 gekocht, en moet zeggen dat ik het probleem pas zie als ik met mn neus op het scherm zit, en niet van mijn reguliere 2m afstand.
Het is voor de midrange prijs van €899 namelijk logisch dat het niet een top end toestel is, want die beginnen een stuk hoger.
Destijds ook zwaar getwijfeld aan de q80, alleen in game mode zag die er duidelijk slechter uit vanwege het contrast in game mode, en daar word niet over gesproken?
Er staat ook vaak statisch beeld op, dus oled is voor het gebruik van mijn tv niet weggelegd.
Ik denk serieus dat deze hele issue nogal opgeblazen is, omdat er een macro lens is gebruikt voor een tv op een stilstaand beeld.

Je kan het een beetje vergelijken met projectoren, epsons hebben een beter contrast maar een halve resolutie, dlp eshift hebben hogere resolutie maar beter contrast. Persoonlijk stoor ik me daar ook niet aan, het blijft een keuze.

Ik hoop dat sony met een fix komt, niet perse omdat het nu zo’n erge issue is, maar puur omdat nu iedereen erop gaat letten. De xh90 is namelijk echt een tv met een goede prijs/kwaliteit verhouding van zichzelf.

De vrr update is al officieel aangekondigd dat die er gaat komen, ik verwacht dat die tegelijkertijd komt met die van de ps5. Ze hebben namelijk nooit geclaimd de beste game tv te hebben, alleen de meest geschikte tv voor de ps5 . Allm zit er voor playstation op in de vorm van auto game modus als de tv een playstation detecteert. En anders is het eenmalig twee keer een knopje indrukken voor de hdmi ingang van de console.

Edit: interpunctie

[Reactie gewijzigd door Squats op 22 juli 2024 14:20]

Na firmware update v6.0414 ziet het er echt duidelijk beter uit, is deze review daar op getest? Het maakt namelijk een enorm verschil. Ik kan niet terugvinden welke firmware de tv op draait in de review.
De laatste firmware die wij getest hebben is 6.0384 en dat is waar ons artikel op gebaseerd is. Inmiddels is er dus een nieuwe firmware die de blurriness in 120 Hz mode iets verbetert als we afgaan op tests van andere publicaties, maar die het probleem niet helemaal oplost. Helaas kunnen wij deze firmware zelf niet uitproberen omdat het toestel al retour is naar Sony.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 14:20]

Misschien handig om dat in een “update:” te vermelden dat er een update is die een groot deel van het probleem oplost
Voor zover ik nu zie - op basis van de foto bij Rtings - lijkt het probleem niet opgelost, maar een beetje verdoezeld. Voor zover ik kan beoordelen lijkt er een andere/slimmere manier gebruikt te worden om de verticale resolutie te upscalen, maar wordt er intern nog altijd met de halve resolutie gewerkt.

We zullen dit als update aan de review toevoegen.
En vandaag heeft Sony ook een support article aangepast waarin zij beweren dat de nieuwe firmware het probleem oplost: https://www.sony.com/electronics/support/articles/00254078

Dus verdere verbetering lijkt er niet meer te komen.

Er staat ook een comment op reddit (in de xh900 megathread) waar een cs rep via chat zou hebben gezegd dat de xh900 enkel 4k120 ondersteunt via ps5. Bezitters van een ps5 lijken ook te melden dat voor hen er wel degelijk een grote vooruitgang is qua blur.

Jammer, maar de mijne gaat dan ook retour.

Overigens zou de VRR update in de lente moeten komen, nog volgens reddit.
Als de TV een PS5 detecteert en dan naar game modus schiet, praat je niet over ALLM.
Want als je op de PS5 vervolgens netflix gaat kijken of een andere streaming service, wil je niet dat de TV in game modus staat.
Dat is ook het hele doel van ALLM. Het source device bepaald of de TV wel of niet in game modus moet springen. Bij de xbox is dat goed te zien. Start je een game, dan gaat via ALLM de game modus aan. Start je netflix of andere streaming service, dan blijft diezelfde game modus uit.

2x een knopje indrukken is daarnaast ook geen ALLM. Bij andere TV's kun je de game modus via het menu inschakelen, maar dan is het het niet hebben van ALLM nog steeds een minpunt.
Als je geen smart tv hebt kan ik begrijpen dat je netflix via een console kijkt, echter bij een tv waar een netflix knop op zit, en waarbij netflix maximaal wordt ondersteund, snap ik eerder niet waarom je op een gameconsole streamingdiensten gebruikt over de app op de tv?
Bij sony is elke poort los van elkaar ipv overkoepelende instellingen zoals op samsung. Dus als je niet de tv’s ingebouwde app wil gebruiken, apple tv/shield of iets dergelijks aan een andere poort hangen, probleem opgelost

[Reactie gewijzigd door Squats op 22 juli 2024 14:20]

nou, bijvoorbeeld
1. omdat mijn versterker dan het geluid rechtstreeks aangeleverd krijgt en kan kiezen uit alle formaten en niet alleen de geluidsformaten die de TV ondersteunt.
2. Omdat de TV niet alle streamingdiensten ondersteund.
3. De console ook een UHD speler functie heeft waarbij je niet wil dat de tv in game modus staat

Leuk dat elke poort los van elkaar werkt (doet mijn LG ook), maar alles loopt bij mij via een AVR zodat er maar 1 kabel naar de TV hoeft. Anders had ik aan die 4 hdmi aansluitingen van de TV sowieso al niet genoeg.
Je drie punten kloppen niet. Heb je dit wel goed nagekeken of getest? Of zijn dit aannames?

1. Het geluid via streamingdiensten is maximaal DD+. Maakt dus nul verschil of je het via (e)ARC laat aanleveren door de TV, of door je versterker. Bovendien ondersteund de TV dolby vision en als je het zelf aanlevert, is dat een factor voor je apparaat.

2. Welke streamingdiensten ondersteund te TV zelf niet? Met Android TV heb je meer opties dan de PS5 zelf toch?

3. Als je de Bluray speler aanzet dan veranderd de input die TV ziet. Zodra ik mijn PS5 aanzet is het inderdaad game mode waar de TV op overschakelt. En zodra ik een (4K) Blu Ray aanzet, dan schakelt de TV over naar de modus die je voor films instelt. Bij mij is dat Standard.

Ik vind het ook fijn om alle kabels via de Receiver te laten lopen. Echter besef ik me dat het voordeel van E-ARC is dat ik eigenlijk niet meer mijn versterker hoef te vervangen voor de voordelen van HDMI 2.1 en ook voor doorgave van hoge kwaliteit geluid. Dolby TrueHD en Atmos kunnen dus doorgegeven worden via het apparaat wat je aansluit op de EARC poort.
Wie doet er hier aannames? Ik heb de TV niet, ik zeg dat het niet hebben van ALLM een minpunt is.

1. Als ik via een streamingapp een DTS geluid krijgt, dan moet de TV die wel ondersteunen anders wordt dat via eArc niet doorgegeven aan de versterker. Dat geldt ook voor de HDMI aansluitingen. Als daar een apparaat op zit dat DTS uitzend en je TV kan geen DTS aan, dan wordt dat ook niet doorgestuurd via eArc. En leuk dat streaming diensten nu DD+ doen, maar wat als Netflix of een andere toekomstige streamingdienst bedenkt wel kwaliteit te willen aanbieden?

2. Mijn huidige TV ondersteunt geen Apple streaming dienst, geen Kodi, geen hulu. En als android tv dat wel ondersteund kom je weer aan op punt 1, ondersteuning door de TV voor alle geluidsformaten en het kunnen doorsturen via eArc.

3. Nee, de consoles zijn een bluray speler. De input wijzigt dus naar die van de console. De tv ziet dat het een PS5 is en schakelt dan dus de game modus aan (dat is wat hier boven staat in de eerste reactie). De TV ondersteunt immers geen ALLM en weet dan dus niet of er een game speelt of een bluray aangezien de console dat niet doorgeeft. Alleen als de TV ALLM ondersteunt kan de source doorgeven of de game modus wel of niet aan moet.

Maar waarom denk jij nu alleen in jou straatje om goed te praten dat er geen ALLM op zit? Het niet hebben van ALLM is een minpunt, ongeacht of de TV herkent dat er een PS5 op zit.

Ik heb een switch, xbox, ps5, chromecast en nog wat apparaten aangesloten via HDMI. Dat gaat niet passen op de TV met eArc en maar 3 andere inputs. Ik wil 1 kabel naar de TV hebben, dus heb ik gekozen voor een AVR. Daarnaast heb ik dus meerdere streamingdiensten etc. De ALLM functie die ik heb op mijn LG is key hierin (al sinds ik de xbox one x heb). Erger me al tijden dat ik voor de PS de boel handmatig op Game Modus moet zetten. Het niet hebben van ALLM zou een enorme stap terug zijn voor me.
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. De drie punten die je aankaart betrok ik op de TV. Niet op ALLM.
Want de opmerking van @Squats leek ook over de TV te gaan. Kun je als algemene opmerking ook interpreteren, fair.

Mijn opmerkingen zijn drie feiten die jouw argumenten ontkrachten met betrekking tot de XH90. Meer niet, ik heb het niet over jouw TV of een andere TV.

In elk geval. De XH90 heeft ondersteuning voor audio en kan bijvoorbeeld Atmos over ThrueHD doorsturen met EARC.
Android TV ondersteund meer streamingdiensten dan een PS5 en ook alle geluidsformaten die op dit moment bestaan of relevant zijn.

En opmerking 3. Ja. Misschien moet je mijn bericht nogmaals doorlezen.
Als ik de PS5 aanzet, start hij op in game mode. Bij een game met HDR, gaat HDR game mode aan.
Bij het opstarten van een film VERANDERT de input naar iets geschikt voor films.
Ik claim hier niet dat het ALLM is, of ALLM vervangt. Puur dat deze TV automatisch wisselt van beeldinstelling afhankelijk van wat je met je PS5 doet.
Lijkt dit op ALLM? Jazeker. Is dit ALLM? Nee.
Goede opmerkingen. Deze firmware update is al een paar dagen oud inderdaad.
Raar om een review te publiceren die eigenlijk zegt dat HDMI 2.1 niet goed werkt, terwijl er een software fix al live staat. Of deze alles fixt weet ik ook niet, maar het mag op zn minst wel genoemd worden.
Anoniem: 159816 @Squats2 december 2020 10:44
Het eigenlijke advies is dus eerst te wachten tot Sony de patch heeft uitgebracht en dan weer te kijken of het echt opgelost is en of VRR dan ook werkt. Je moet nooit een product kopen op basis van beloften.
Het is voor de midrange prijs van €899 namelijk logisch dat het niet een top end toestel is, want die beginnen een stuk hoger.
Als je voor je nieuwe console op zoek bent naar een TV die HFR/VRR ondersteund dan is zo ver ik weet dit het enige model. Dat maakt dit voorlopig het top model van Sony voor gamers. De grafisch betere X95 ondersteund helaas niet eens 4K120 laat staan VRR. Jammer want ik zou graag een nieuwe AndroidTV aanschaffen!
"De wat lage maximale helderheid maakt dat deze tv overdag niet veel indruk zal maken bij het weergeven van hdr."

Dit is niet waar. Tenzij de PQ curve wordt aangepast maken alle TV's weinig indruk bij het weergeven van HDR overdag of met veel omgevingslicht. Een HDR signaal is namelijk absoluut met een APL (gemiddelde helderheid) van 100 nits. Hier valt niks aan te veranderen en alleen gekozen elementen in het beeld kunnen oplopen tot 1.000, 4.000 of 10.000 nits. Het is hierom dat er zoveel wordt geklaagd dat HDR te donker is voor video en/of games. De maximale helderheid van een TV zegt dus niks over de gemiddelde helderheid bij HDR content.
Buiten dat, ik moet soms echt knijpen met mijn ogen ivm de helderheid, komt dan ineens binnen met HDR.

Meerdere reviews melden dat de helderheid ogenschijnlijk niet zo hoog is, maar in praktijk en meerdere gebruikers melden dat er niets mis is met de helderheid.

Lijkt wel alsof bij de reviews of de settings niet goed staan of ze meten verkeerd.
Ik heb deze TV van de week gekocht en ben er blij mee.

Ik heb nu wel 2.1 hdmi poorten voor mijn Series X en ps5. 4k@60hz werkt goed. Heb mooi beeld.

Bij de keuze uit 60hz met in game beeldverbeteringen of raw 4k@120hz zonder beeld poespas, kies ik bij consoles het eerste. Dan blijft ook nog over dat heel veel spellen geen fatsoenlijk in game beeld op 120 hz kunnen weergeven omdat de console dit niet trekt op 4K. Je krijgt dan allemaal concessies in de game kwa beeld.

Alleen PC 4k@120hz is een issue nu, ivm de blurryness van het beeld. Voor mij geen probleem, want ik game toch niet op de PC. Tevens wordt er aan gewerkt door Sony. En inderdaad of het ooit goed gaat komen is de vraag....

Voor VRR en ALLM, ik ga er gewoon vanuit dat Sony dit nog implementeerd middels een update.

Kortom voor het geld (was uit de BF deal) is het voor mij een perfecte TV.
Ik heb deze ook afgelopen vrijdag gekocht. Smart tv gebruiken we amper omdat we alles kijken via de Apple TV. Ineens bleek ook de hdmi kabel van de Action niet meer geschikt (we kwamen van een Sony van 12 jaar oud) en ging het beeld iedere keer voor een paar seconden uit. Een betere kabel loste dit op en konden we genieten van prachitge beelden in Dolby Vision via Netflix.
Ook wij zijn blij met deze tv, beelden zien er echt prachtig uit, mooie kleuren en alles lekker scherp. Natuurlijk kan het altijd beter en geeft een oled van €1800 beter beeld. Maar dat had ik er niet voor over. Deze komt in div Youtube reviews als goed naar voren dus daarop heb ik de aankoop op besloten en we zijn zeer tevreden
Hier vorige week ook het 65 inch model opgepikt in Duitsland voor minder dan € 900,-. Het ging mij vooral om de 4k met HDR weergave van de PS5 en daar is deze televisie (met relatief weinig reflectie, vandaar OLED geen optie is in onze woonkamer) prima toe in staat. Prijs-kwaliteit komt deze tv dan ook bijna overal goed uit de bus en is Tweakers een van de weinige uitzonderingen.

Ik heb liever stabiel 60hz én 4k dan een trucje toepassen waarbij de resolutie naar beneden wordt geschroefd om zo 120hz te behalen. Shooters speel ik op mijn PC, waardoor 120hz voor mij sowieso geen must is. Je ziet - op dit moment - dat game ontwikkelaars al concessies moeten doen, door bijvoorbeeld raytracing weg te laten om zo 120hz te kunnen weergeven, maar raytracing brengt voor mij de next-gen console juist weer een stap voorwaarts.

Ik vind deze review behoorlijk ongenuanceerd. Had bijvoorbeeld gemeld om bij twijfel nog even de firmware af te wachten die VRR en ALLM gaat ondersteunen, in plaats op voorhand deze tv af te fakkelen.
Waar heb je hem gevonden voor dat geld.
Ben ook op zoek naar 65” en we hebben heel veel daglicht in de woonkamer, dus geen oled hier.
Saturn en Mediamarkt boden hem aan voor dat bedrag. Met recht een BlackFriday deal dus. Helaas kost ie nu weer zo’n € 1.300,-.
Daarbij komt dat het ons niet is gelukt om 4k-beelden, ook met 60fps, zonder chroma subsampling weer te geven, hoewel we de juiste HDMI-ingangen hebben gebruikt met de juiste instellingen in het menu.
Heh, wat apart. Chroma subsampling met 4k/60hz/HDR10 is volgens de bandbreedte specificaties toch vrij indicatief van gebruik van HDMI 2.0a/-b, ipv HDMI 2.1.

Ervan uitgaande dat jullie inderdaad de juiste HDMI 2.1 ingang (+ HDMI 2.1 kabel, mag ik aannemen? :-) ) met de juiste TV instellingen (zoiets als de 'enhanced format' equivalent voor HDMI 2.1?) hebben gebruikt, vroeg ik mij af of jullie niet toevallig 'Settings->Screen and Video->Video Output->4k Video Transfer Rate' op de PS5 op een andere waarde dan Automatic hebben staan?

Is dit probleem reproduceerbaar met verschillende apparaten die een HDMI 2.1 signaal versturen (en dit ook succesvol 4k/60hz/HDR10/4:4:4 vertonen op een ander HDMI 2.1 scherm)?

[Reactie gewijzigd door CarloVloet op 22 juli 2024 14:20]

Interessante implementatie van Black Frame Insertion. Ik vind persoonlijk vloeiend bewegende beelden (motion resolution) een van de belangrijkste beeldeigenschappen voor een nieuwe TV. De meeste interpolatietechnieken vind ik echter zeer storend, het 'soap opera effect' zie ik al snel optreden en zet ik dus uit.

Black Frame Insertion zorgt op moderne implementaties al snel voor een knipperend beeld en een sterk verminderde helderheid. Deze methode heeft veel potentie. Lijkt een beetje gebaseerd op hoe oude CRT TV's werken. Het beeld onderverdelen in 3 grote 'scanlines' en dus nooit het beeld helemaal op zwart zetten. Dat niemand daar ooit opgekomen is.

Hopen dat meer fabrikanten volgen en dat dit zijn weg vindt naar OLED TV's.
Sony in het algemeen is niet goed voor next gen consoles. Of alleen dit model.

Zit namelijk te denken om Sony of LG aan te schaffen wat ook voor gaming bedoeld is. Als HDMi2.1 dan slecht is ? Beter voor een LG gaan dan ?
Ik vind het verbazingwekkend dat Sony’s eigen producten zo slecht compatible zijn. Deze tv is dus niet echt top voor de PS5. De PS4 kan ik niet draadloos gebruiken samen met mijn Sony WH1000-XM koptelefoon... gekke jongens.
Je zou inderdaad denken dat een PS5 ready serie die alles van HDMI 2.1 ondersteund, samen met een lage inputlag, een gouden zet voor Sony zal zijn. De meeste mensen hebben geen zin om op allerlei websites uit te zoeken of ze met een specifiek model alles uit next-gen kunnen halen.
Alle takken van Sony communiceren niet met elkaar. Je kan toch niet uitleggen dat je TVs niet perfect compatible zijn met de launch van je nieuwe console. Dat je een filmstudio bezit en dat je PS5 geen Dolby Vision ondersteund.
Als ik het zo lees is het wel gek ja. Voor mij niet echt een probleem want ik ben sowieso al geen Sony fan. PS1 en PS2 heb ik nog gehad maar daarna geswitcht naar Xbox. Nu met gamepass is de keuze nog makkelijker voor mij.
Als ik Sony’s eigen marketing mocht geloven was dit model “de” ideale companion voor the PS5, dankzij HDMI 2.1 / 4K120.

Deze review haalt dat genadeloos onderuit. Het kan zijn dat het een fout in de firmware is, en dat ze dit alsnog fixen ( de hardeware zou het prima aan moeten kunnen ), maar ja... dit geeft niet direct heel veel vertrouwen.

Als je nu in de markt bent voor iets wat 4K120 kan, dan denk ik dat je elders moet kijken.

In mijn geval boeit het niet, en ik heb net een kersverse XH9505 genomen. Het blijft een stuk persoonlijke smaak / voorkeur / behoefte. Ik ga het verschil niet zien/merken verwacht ik, net zoals ik niet het verschil hoor tussen mijn huidige speakers en speakers van 15K het stuk met gouden kabels. ;)
De HDMI 2.1 implementatie op de PS5 is ook aardig ruk (mist aanzienlijke bandbreedte). Dus in dat opzicht passen ze wel bij elkaar...
Sony heeft voor de PS5 firmware-updates beloofd die VRR- en 8K-ondersteuning toevoegen. De HDMI-chip in de PS5 heeft dus genoeg bandbreedte, alleen zijn nog niet alle HDMI 2.1-opties vanaf dag 1 beschikbaar. Nog eventjes geduld dus.

https://www.somagnews.com...k-resolutions-via-update/

https://www.thesixthaxis....ies-x-feature-comparison/
Overdrijven is ook een vak, HDMI 2.1 specifieert 48Gbps en de Ps5 doet 32 Gpbs
Overdrijven is ook een vak, HDMI 2.1 specifieert 48Gbps en de Ps5 doet 32 Gpbs
Ja, zelfde met de de meeste LG OLED schermen, zijn ook niet HDMI 2.1 48Gbps maar 42 Gpbs, en de PS5 doet maar 32 Gpbs, dat is wel heel laag, erg triest.

Ontopic: Maar kan je de Sony XH90 niet op 100Hz zetten, en kijken hoe dan de beeld is?

Ik kan mijn LG OLED55B9SLA gewoon op 4k 60Hz, 100Hz en 120Hz zetten, in Windows 10 (Pro) met mijn GeForce GTX 1650 + Club 3D DisplayPort 1.4 to 4K120HZ HDR Active Adapter, dat moet ook gewoon kunnen met een GeForce RTX 3000 serie kaart rechtstreeks via HDMI 2.1.
Sony in het algemeen is niet goed voor next gen consoles. Of alleen dit model.
Het is een van de weinig merken die uberhaupt iets voor gaming heeft, want HDMI 2.1 in zijn geheel is een beetje puinhoop lijkt wel.

LG is wat mij betreft by far het beste voorbereid, want eigenlijk was de LG C9 al klaar voor de huidige consoles. HDMI 2.1, lage input lag, prachtig beeld. Sony's OLED's (zelfde panelen uiteraard) zijn ook belachelijk mooi, maar hebben een edge bij film en LG bij gaming.

Ik heb zelf nu een 65" LG CX staan en twijfel erover deze voor de 77" om te ruilen.
Ghost of Tsushima en Demon's Souls erop getest en wat een absurd mooi beeld zeg.

Maar de CX is volgens mij ook een stuk duurder dan de XH90.
ik wil dus de CX55 halen denk je dit is een goede koop nu met alle shit wat er rondom gebeurd met hdmi bandbreedte etc.

Ik zag een deal voor 1399 de 55'' inch model. Jij denkt de LG55CXLA is een prima tv?
Vind het zelf een lastige.

Ik heb hem nu als test staan en vind het echt een prachtig beeld.
Maar... Er vind nu een hoop geklooi rondom HDMI 2.1 plaats, waar ik ook wel bedenkingen over heb.

De CX heeft voor zover ik weet 2 minpuntjes. 40gb bandbreedte, tov 48b van de voorganger C9.
Daarnaast constateerde Vincent Teoh (HDTVtest) een 'VRR gamma shift issue' in het paneel. Ik weet echter niet hoe groot die impact is.

Ik denk dat als je nu een 55" LG CX koopt je een prachtig paneel in huis haalt. Maar... Op 77" vind ik de investering dermate groot, dat ik er ziek van zou zijn als volgend jaar op de C1 ineens allerlei verbeteringen zitten. Maar ik staar me altijd blind op die dingen en stel vaak aankopen uit.

Als je echt NU een TV wilt kopen? -> LG CX, 100%.
Heb je nog even geduld? Misschien CES in januari afwachten.
bedankt voor de heldere uitleg, dan wacht ik gewoon nog even af.

We hebben nu ook een UHD samsung staan wat prima is, alleen voor de nieuwe consoles wou ik dit beestje in huis halen. Maar dan spaar ik gewoon even door.
Zou ik dan inderdaad doen.

Ik ben vooral benieuwd wat miniled gaat doen eigenlijk.
Is deze review geschreven voor of na de firmware update naar v6.0414? Sony heeft hierin namelijk aangeven het probleem rondom de ‘wazige’ weergave bij 4K 120hz te hebben opgelost.
RTINGS heeft dit in ieder geval al wel getest:
Update 11/26/2020: We updated the TV to firmware version PKG6.0414.0055NAA and checked to see if it fixed the issues with chroma 4:4:4 at 4k @ 120Hz. Text looks a bit better, but it's still blurry, as seen in this photo.
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900h

Het probleem is dus helaas niet opgelost..
In dat zelfde ratings artikel staat ook

"t delivers fast-moving scenes with minimal blur thanks to its fast response time and optional Black Frame Insertion feature. Gamers should be happy with its low input lag, which remains low even when playing in 4k with 10-bit HDR. "
En
"The Sony X900H has an excellent native contrast ratio."
De tv krijgt nog steeds een 8.0 overall dus ik denk dat gewoon een goede tv is.
Het is ook buiten de OLED's van LG om de meest aanbevolen TV op de 4kTV subreddit in z'n prijs klasse. En ook zeker voor de next gen consoles.
Absoluut..

Ik heb zelf een 75 inch versie staan van deze TV en een PS5... en het is een heerlijke combi.
Naar wat ik heb begrepen in de diverse artikelen is dat het vooral te maken heeft met het gebruik als beeldscherm voor oa Windows..

Het lijkt er idd op dat dit artikel is geschreven nog voordat de laatste update heeft plaats gevonden.
Voor het gebruik met een PS5 is het , volgens vele reviews een hele goede combi,

[Reactie gewijzigd door oldsmelly op 22 juli 2024 14:20]

Oh het is zonder meer een goede allround tv.
Alleen is deze tv, in ieder geval op dit moment, geen goede keuze als je perse op 120hz wilt gamen.
Het is afwachten hoe Sony dit gaat oplossen. Uit ervaring met mijn eigen Sony tv zijn ze nou niet de snelste met Fixes en valt de stabiliteit ook soms erg tegen.
Nogal een vertekend beeld nu. Er worden fotos's met blurry textures getoond op 120fps.
Dus dat betekent dat je bij stilstaand beeld de zaken iets waziger waarneemt als je dichtbij genoeg zit in de praktijk.
Als jij gamed in 120fps in praktijk dan sta je over het algemeen niet naar een stilstaand beeld van dichtbij te staren.

Ja dit issue is naar en ik hoop ook dat het verbeterd wordt. Het wordt nu wel opgeblazen alsof het helemaal niet werkt.
Vooralsnog is er geen enkele TV die compleet zonder issues met de HDMI 2.1 spec kan werken. Elke fabrikant is dit aan het patchen nog.
Als je op een normale afstand naar de TV kijkt is deze fix goed genoeg in mijn ogen.
Op een normale afstand ziet een 1080 tv er ook goed uit, dus heb je al die rijen pixels ook niet nodig.
Ik kan me voorstellen dat je in kleine details ineens het voordeel van 4k verliest op deze manier, dus het is wel jammer dat je 4k120 stuurt en effectief 1080p120 zou krijgen.
" De implementatie van HDMI 2.1 in Sony's XH90 valt echter tegen, waardoor gamers deze televisie beter kunnen overslaan. "
Is er een beter alternatief voor de lcd gamer?
Hiervoor zou ik deze website in de gaten houden: https://www.rtings.com/tv/reviews/best/ps5

Ze raden de Samsung Q80 serie aan in de categorie LED tv's, maar hebben nog geen definitief antwoord op de vraag of VRR op alle platformen ondersteund wordt.
Daar wordt je toch wel een beetje moedeloos van. :'(

Koop je een console omdat je geen zin hebt in gedoe en niet vanalles uit wilt zoeken om het goed aan de praat te krijgen, komen ze met een HDMI specificatie die alleen bestaat zodat fabrikanten een sticker met een hoger nummer kunnen plakken en nul informatie geeft over wat het apparaat in kwestie kan.

Moet je nog allerlei websites afzoeken om uit te vinden wat werkt en wat niet. Ik mis mijn megadrive.
Probleem is dat rtings beeldkwaliteit niet meet in game mode, een tv uitmeten in cinema en vervolgens input lag testen in game mode zonder beeldverschillen te bekijken is half werk. Het beeld van de q80 gaat enorm achteruit in game modus namelijk.
Geen alternatief in mijn ogen, aangezien deze maar 1 HDMI 2.1 poort heeft.
Ik denk dat het aantal mensen met meerdere 4k120 consoles wel meevalt :)
Een versterker met EARC heeft er ook 1 nodig en dan zit je al op 2. Waarom is het zo moeilijk om net als LG gewoon alle poorten 2.1 te maken?
Snap ik maar ze doen het ook op hun topline oleds van boven de €2000.
Ik vindt het jammer want de Sony vond ik mooier maar heb nu toch de LG gekocht.
Prijsverschil tussen 2.0 en 2.1 is waarschijnlijk €10 en in 2021 kun je er toch niet meer mee wegkomen.
Er zijn maar twee merken die HDMI 2.1 implementeren op de meeste van hun modellen: Samsung en LG. De rest doet het niet (Philips, Panasonic) of slechts heel beperk (Sony op 2 modellen). En dat is waarschijnlijk omdat LG en Samsung dit als een uniek verkooppunt zien (de TVs voor gamers), terwijl die anderen de kat uit de boom willen kijken. HDMI 2.1 is leuk, maar iedereen loopt wel in het donker te ontwikkelen, want er is nergens hardware om mee te testen of alles werkt.

Nu pas komt al dat spul op de markt en blijkt dat al die fabrikanten die specificaties soms heel anders hebben uitgelegd en geimplimenteerd. Dus praten receivers niet goed met Xbox-en, werken videokaarten niet goed met LG TVs, werkt de VRR op Samsung TVs niet lekker, blijkt de PS5 geen 4K@120 4:4:4 te ondersteunen, en ga zo maar door. En aangezien TVs elk jaar vernieuwd worden kun je best een jaartje wachten. Da's bij een console die 7 jaar meegaat natuurlijk een ander verhaal. En ook bij een receiver die twee jaar mee moet.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 14:20]

Ja. Samsung QLED. Ook een FALD TV die wel een goedwerkende 2.1 implementatie heeft.
Beter bekend als de XH9005, jammer dat Sony zoveel namen heeft voor dezelfde tv.
Beter bekend als de XH9005, jammer dat Sony zoveel namen heeft voor dezelfde tv.
De laatste twee digits kun je negeren, dat zijn specifieke submodellen, voor lokale markten geoptimaliseerd. (In Nederland betekend dat doorgaans dat de CI+ poort werkt met de bekende kabel aanbieders).
Ligt het nou aan mijn of is er altijd wel iets met tv's tegenwoordig? Het lijkt wel of niet één in staat is een goed totaalproduct uit te brengen voor een redelijke prijs, persoonlijke voorkeur natuurlijk, met goede software lange ondersteuning, normale processor etc... Het zijn tegenwoordig halve computers maar geen een doet de implementatie echt goed lijkt het wel of levert weer in op andere punten.

Of ben ik te kritisch?

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 14:20]

Helemaal niet.
Dat ze nu eens schermen maken zonder heel dat smart gedoe (hun cpu's zijn te traag, en software ondersteuning is om te huilen.
Daarbij ook nog voldoende aantal HDMI aansluitingen, minimum 4, 5 zou fantastisch zijn. (Apple TV, Xbox, PS, soundbar, tv box) En dit eventueel in een externe box, zodat er maar 1 kabel naar het scherm hoeft en dit dus makkelijker weg te werken is. Helemaal ideaal als hier ook stroom door zou lopen. Voordeel van zo'n externe box is dat je ook, indien nodig, makkelijk een HDMI kan versteken. Dit om bv. Nintendo 8bit even aan te sluiten.
Eventueel ook nog 2 USB-C/Thunderbolt/Displayport aansluitingen (zou dit ook als link kunnen werken tussen de box en scherm? En zo ook stroom voorzien?), enkele USB 3.1 aansluitingen, optical out, en ruimte voor smartcard.

En dat in de maten 27/32/43/55/65/75.

Klaar. Nu maar hopen dat de Sint deze post leest.
Soms denk ik dat je het beter zelf zou laten ontwikkelen en uitbrengen.
Wat je zoekt bestaat toch al gewoon? Bedoel je niet gewoon een moderne receiver die 4k120hz door kan sturen?
Alleen is inmiddels bekent dat alle 2020 receivers een probleem hebben met het doorsturen van een 4K@120 4:4:4 signaal wanneer dat uit een Xbox Series X komt. Dus dan heb je dat weer.
Niet alleen bij de Series X, maar bij alles wat 40Gbit aan bandbreedte pakt.
Klopt niet wat je zegt. Kijk maar op het Youtube kanaal van HDTV Test. nVidia RTX 30xx kaart werkt met 40Gbit aan bandbreedte. Het probleem lijkt te maken hebben met de compressie die de Xbox toepast.
4:4:4 is juist niet gecomprimeerd?
HDMI 2.1 heeft de mogelijkheid voor Display Screen Compression (DSC). Het schijnt dat de Xbox dat gebruikt voor het signaal terwijl de Nuveon chip in the receivers DSC niet kan uitlezen. Of iets dergelijks. Vincent Teoh legt het beter uit dan ik.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 14:20]

Ah ok duidelijk, gevalletje van wederom geen volledige HDMI 2.1 ondersteuning. Het is belachelijk dat men niet gewoon keiharde eisen stelt aan het HDMI 2.1 label. En als er dan toch meerdere opties moeten zijn maak dan verschillende HDMI 2.1 specificaties en logo's. HDMI 2.1 BASIC, HDMI 2.1 STANDARD, HDMI 2.1 ELITE ofzo.
Nee, zo duidelijk is het niet. Volgens de documenten is DCS 1.2 bedacht voor zeer hoge resoluties, bit dieptes en verversingsfrequenties. En het debat gaat er nu schijnbaar over of 4K@120 daar onder valt of dat het bedoelt is voor iets hogers (8K@120 bijvoorbeeld). Maar goed, die debatten zijn niet openbaar dus veel is speculatie en komt naar buiten via lekken. Maar dat er iemand een implementatiefout heeft gemaakt is duidelijk.

Ergens viel dit ook wel te verwachten. Er is een nieuwe specificatie (HDMI 2.1) en vervolgens gaan allerlei fabrikanten daarmee aan de slag en iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Maar niemand kan testen want er is geen hardware om mee te testen. Dus alles gebeurd op basis van verwachtingen. Dan komt de hardware op de markt en zie je dat de interpretatie van de specificatie gewoon foutief is geweest bij sommige fabrikanten.

Zo moest LG een fix uitbrengen voor haar TVs. Nu zijn Yamaha en Denon/Marantz aan de beurt (of misschien toch Microsoft?). En bij Sony loopt het ook niet lekker. Die hebben echt besloten om de finale versie van de firmware pas uit te brengen wanneer de hardware al in de winkel ligt (niet alleen voor deze TV, maar ook voor de PS5. Daar blijkt nu vanalles te ontbreken.).

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 14:20]

Anoniem: 306567 @Zavantas2 december 2020 08:28
Als je een beetje geluid op je tv wilt hebben dan koop je er ook een versterker of soundbar bij. Dan sluit je die via HDMI arc aan en de rest van je apparatuur sluit je dan op je soundbar/versterker aan. Heb je een beetje hetzelfde principe.
Inderdaad, klinkt toch wel heel bekend, wat daar beschreven wordt :). Voorzien we de Sint ook maar eens even een mooie link voor de handigheid!

Maar ja, als ik het goed begrijp kunnen we beter wachten tot @Zavantas zijn eigen versie uitbrengt, nietwaar? Volgend jaar, volledig geintegreerd in een plat 27" schermpje en voor een concurrerende prijs .. dat klinkt wel haalbaar, toch? :+

Anyway, alle grapjasserij terzijde, misschien ben ik een beetje van de oude stempel, maar dat de bleeding edge of the bleeding edge (zoals een console die een paar weken uit is op de nieuwste serie TV) niet meteen de aller-aller-hoogste setting behaalt die theoretisch mogelijk zou moeten zijn (even aannemende dat marketing niet bestaat) ... vroeger toen opa jong was moesten we eerst met IRQs, DMAs, EMS en XMS futselen voordat we uberhaupt onze bevestiging kregen dat "your soundcard works perfectly!", laat staan dat Transform&Lighting op onze gloednieuwe GeForce 2 gelijk ondersteunt werd door de hele industrie }:O

Voordat ik een boomer genoemt wordt (neen, niet _zo_ oud :P), laat ik het zo stellen: als (een gedeelte van) de kinderschoen problemen op te lossen zijn met firmware updates, is dit al deze verontwaardiging waard? En zelfs als dat niet zo is: welk spel gaan we op een 55"+ scherm spelen dat daadwerkelijk 4k @ 120fps draait op een GPU die 10-12 tflops trekt? Minecraft revival incoming? :+
Op mijn ruim 7 jaar oude Panasonic tv doet de Netflix app het anders nog steeds goed. Het kan dus wel.
Ik heb nog altijd een van de laatste LG-plasma schermen. Dommer dan dit scherm kan je het niet vinden en daar hou ik van!

Zelf een eigen media-pctje eronder en het geluid via een versterker. Ideaal!
Wat mij betreft mag het nog simpeler. Strak beeld op 4k in de maten die jij noemt. Bosje HDMI 2.1 inputs (eentje met ARC voor soundbar), Toslink, analoge input voor retro spul and that's it. Geen speakers, geen menu. Automatisch switchen naar actieve input. Chromecast/console eraan voor de "smart", soundbar of receiver voor geluid.
Dat is toch een Samsung Q95T? :-)
Ik kan me bijna helemaal in je post vinden. De usb/tb vraag staat echter lijnrecht tegenover je verzoek om ze niet smart te maken, tenzij je alleen een hun bedoelt (bv voor rpi of chainlinken) :)
Maar eerste deel is wel echt onbegrijpelijk dat men dat niet levert...
Helemaal met je eens.
Ik vermoed dat de producenten alle aansluitingen, configuraties, verschillende soorten panelen en ondersteuningen zo complex hebben gemaakt voor de gemiddelde consument, dat ze proberen op zoveel mogelijk onderdelen te bezuinigen. De gemiddelde consument ziet het toch niet.
Ik moet ook zeggen dat ik (vooral met het HDMI 2.1) gedoe nogal goed op moet letten om het juiste scherm te pakken te krijgen. Iemand die iets minder technisch onderlegd is, heeft daar vast nog meer problemen mee.
Nee tv bouwers zijn gewoon prutsers de laatste tijd. Ik denk dat ze nog steeds niet genoeg aandacht geven aan en/of verstand hebben van de software kant van t product.

Tel daarbij op dat de concurrentie moordend is en er dus op elk onderdeeltje bespaard wordt zodat je tv een soc heeft waar een telefoon van 5 jaar oud zich voor schamen en een HDMI standaard die alleen gemaakt is zodat fabrikanten een sticker met 2.1 kunnen plakken en je hebt een formule die ervoor zorgt dat er met elke tv wel wat is.

Je zou bijna wensen dat Apple een 50 inch tv van € 5.000,— in de schappen zou leggen zodat je tenminste zeker weet dat alles goed en snel werkt (zij het mogelijk alleen met andere Apple spullen) en dat je een tijdlang ondersteuning op software vlak krijgt (ook al betaal je dan veel meer dan bij Sony).
Eigenlijk zie ik veel meer in een modulaire opzet. Scherm kunnen ze prima maken maar Smart functies zijn ruk, laggy of in no time achterhaald. Onze beste tv is een plasma tv van Panasonic met Google TV, of Apple of Nvidia erop. Met de rest is altijd wat omdat ze nieuw en slim zijn.
Waarschijnlijk heb ik het helemaal mis, maar is het niet zo dat we als consument voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en de producenten dus zo goedkoop mogelijk proberen te produceren en ze dus daarom concessies moeten doen?
Ik vind bijna drieduizend euro voor een tv die bij lange na niet meer zo lang meegaat als vroeger geen dubbeltje op de eerste rij. Nu dalen ze snel in prijs maar alsnog vind ik dat de makers kiezen voor slechte implementatie in zowel high end als low end. Bij low end kiezen ze ervoor het nog slechter te doen. Maar bij auto's, of telefoons, zie je vaak dat je voor meer functies meer moet betalen maar dat het dan wel gewoon werkt.
Hoe kom je bij 3000 euro? De 55 inch zit op 1000 euro. Dit is nou juist een tv die heel concurrende is qua prijs.
Sorry. Ik heb het over het model wat ik kocht de afgelopen jaren waarmee ik deze ervaring heb.
Ik denk niet echt dat het representatief is voor de huidige markt. Televisies van 3000 euro zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Meeste tv's liggen nu tussen de 800 en 1500 euro.
Maar dan koop je voor 5 tientjes meer toch gewoon een Oled, dan heb je goed beeld hoor.
Ik wil zelf geen oled. Ik heb liever een high end FALD tv. Bij veel daglicht is Oled lastig om te bekijken. Oled kan inbranden, dus niet altijd geschikt om te gamen. Lichtopbrengst van een FALD is zoveel beter.
Dat verklaart nog altijd niet waarom TV fabrikanten zoveel 'zo goed als identieke' modellen maken waar zelfs de meest oplettende tweaker een miskoop in kan doen.

Je weet vaak niet welk paneel er in je TV zit (Samsung), hetzelfde modelnummer kan compleet andere eigenschappen hebben in een grotere of kleinere uitvoering en veel specificaties die er toe doen staan nog niet eens op hun eigen productpagina.

Iedereen wilt veel waar voor weinig geld, maar de fabrikanten maken één groot rookgordijn met hun onlogische line-ups zodat wij als consument geen idee hebben wat we eigenlijk aan het kopen zijn.

Gooi daar nog eens hun typische zelfuitgevonden terminologie bij ("advanced micro dimming" is niet altijd FALD bv) en dan is het helemaal niet meer te overzien.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door humpus op 22 juli 2024 14:20]

We zijn dynamic vs static contrast en grey-to-grey vs black-to-white latency uit het HD tijdperk alweer vergeten? Die Super Nintendo kon ook 29.97 hz aan, maar dan alleen als je een NTSC schermpje had (alsof je die uberhaupt kon verkrijgen :P)

Nu ik erover nadenk ... het onderwerp van dit artikel is in principe eigenlijk hetzelfde als interlaced versus progressive scanlines in het HD tijdperk... hah, wat grappig! :+

Dit is natuurlijk allemaal niet een excuus voor geniepige marketing, maar persoonlijk heb ik als consument toch wel het idee dat we (zeker als Tweakers) tegenwoordig bizar veel inzicht hebben in alle technische details voor ons onderzoek; Tweakers.net's Pricewatch zelf voor features/cost vergelijkingen, rtings.com voor alle technische details die we willen weten over oa het panel, en natuurlijk mooie reviews zoals deze (hoewel ik wel moet toegeven dat ik bijvoorbeeld oldschool TomsHardware/Beyond3d enzo wel een beetje mis).

En fabrikanten lijken er tegenwoordig ook als de kippen bij om in essentie roadmaps aan te kondigen van hun aankomende firmwares, zeker als er problemen gespot worden. Wat een tijden!

Je hebt zeker wel een heel goed punt hoor, maar ik kan persoonlijk wel wat meer miskopen herinneren dan brakkige implementaties van modii die zelfs next-gen consoles praktisch gezien niet daadwerkelijk aan kunnen.
Ik ervaar dit de laatste tijd met meer producten. Dan lees je de recensies en dan is met elk type wel wat aan de hand. Of dan zijn websites lovend, maar melden gebruikers reviews allemaal problemen.

Persoonlijk zou ik wel extra willen betalen voor een product wat op alle vlakken gewoon goed presteert.

Wat mij het meeste verbaasd is dat Sony dit soort problemen zelf niet heeft geconstateerd of gefixed voor de release.
De laatste aantal reviews die ik hier gelezen heb lijkt inderdaad altijd wel iets mis mee te zijn. Geen hdmi 2.1, geen hdr10+, slechte of slome software. Nou lees ik ook verschillende dingen op internet dus dat maakt het ook niet echt makkelijk. Dingen zoals dat hdr10 en hdr10+ alleen op papier veel verschil maakt en in de praktijk zie je er weinig van en de andere ziet er wel veel verschil in. Daarom vraag ik me echt af hoeveel zie je er nou echt in de praktijk van? Stel dat je 10 willekeurige tvs naast elkaar zet zou je dan echt de tv's eruit kunnen halen met verschil tussen hdmi 2.0 en 2.1 en hdr10 en hdr10+? En ziet een normale gebruiker dit ook of is dit echt iets voor de kritische kijker? Of is dit iets wat echt pas opvalt bij grotere beelden? En zo zou ik nog wel een aantal vragen kunnen bedenken.
Dat zijn allemaal subjectieve vragen waar je echt geen antwoord op gaat vinden. Want hoe wil je hier achter komen? In zo'n fel verlichte MediaMarkt? Het beste wat je kunt doen is je budget bepalen en online (professionele) reviews gaan lezen / kijken om erachter te komen hoe tv's presteren en dan je keuze maken. Vooraf kun je een hoop al laten afvallen door een keuze voor een paneeltype te maken en welk "smart-tv OS" je wil.

Zo ben ik een jaar of 2 geleden op een LG 55C8 oled uitgekomen en die bevalt prima. Misschien dat ik binnenkort geen updates van WebOS meer krijg, maar tot nu toe werkt alles prima en mocht het stoppen van de software-ondersteuning toch tot problemen leiden, dan prik ik er wel een Chromecast met Google TV in. Op de slaapkamer bevalt die al prima in onze oude plasma, dus dat zal beneden in de woonkamer ook wel werken.

Ben het verder wel grotendeels met @Zavantas eens qua eisen aan de tv: zo'n losse box voor je aansluitingen is ideaal. Pioneer had dat bij hun plasma's en ik snap niet dat anderen niet volgden.
Sommige dingen ligt inderdaad aan de persoon. Iemand van 80 zal het verschil niet zien waarschijnlijk. Maar ik ben nog geen eens de helft van dat (al schiet het wel aardig op (*Daoka begint zich nu oud te voelen*)). Dus ja op die vlak snap ik dat je voor me niet kan zeggen of ik het zie.

Me budget: ik had eerst 1000 euro in gedachte maar het is wel wat rekbaar. Zou hdr10+ en hdmi 2.1 het waard zijn dan zou ik er wel wat meer voor willen betalen. Aan de andere kant heb ik ook geen zin in zinloos geld verspillen. Daarom blijven die vragen rond spoken in me hoofd. Zo werkt mijn brein nou eenmaal. En als dat al niet erg genoeg is zit ik dan ook weer te denken van wanneer komen de volgende generatie van hdmi en hdr uit? Zou het namelijk weer zonde vinden als ik nu een tv koop en volgende jaar komen ze uit. Grote kans dat die ver boven me budget liggen maar misschien wel korting op de huidige tv's.
Dat hou je toch, dat is hou bedrijven je tegenwoordig bijna dwingen om wat nieuws te kopen. Ik doe daar niet meer aan mee. Ik heb m'n LG Oled gekocht en dat paneel is fantastisch. Tegenwoordig kan het vast nog net iets beter, er komt vast een keer 8k, 4k120 ondersteuning heb ik niet, maar ik maak me er niet druk om.

Ik ben tevreden met wat ik heb en heb heel bewust gekeken hoe ik mijn tv gebruik en wat genoeg zou zijn. Voor 1200 euro kan ik nu jaren vooruit. Heb ik met mijn 42" plasmatelevisie ook gedaan: een goede midrange halen en daar lang van genieten :) Volgens mij haal je ook meer uit het nauwkeurig instellen van je tv dan uit de allerduurste kopen ;)
Ik doe er ook zekers niet aan mee om zo vaak nieuwe dingen te kopen hoor. Ik heb nu nog een hd ready tv van 12 jaar oud ongeveer. Maar als ik het vervang dan wil ik het wel goed doen in de hoop dat ik over 2 of 3 jaar geen spijt heb van me aankoop. En dan vooral als in "had ik maar 200 euro meer uitbesteed dan had ik nu...
1: een functie gehad die ik toen niet belangrijk vond of qua grootte van het beeld.
2: betere kwaliteit qua bijvoorbeeld hardware / software / minder slijtage".

En dan denk ik bijvoorbeeld aan als de ps5 pro bijvoorbeeld uit zou komen. Uiteindelijk blijft de onzekerheid gewoon in me. Dat heb ik me hele leven al. Vandaar dat ik die antwoorden ook zo graag hebben ook al weet ik dat het per persoon kan verschillen.
Nope, het is een gedoe. Ben ook juist op zoek geweest naar een goeie TV rond de 50" in de hogere middenklasse..
Lijkt geen markt meer voor te bestaan, er is een OLED van 48", maar OLED vertrouw ik niet i.v.m. pauzeren (soms uren als ze het vergeten) van de vrouw / kinderen.
Daarbuiten gekeken is het moeilijk om een TV te vinden die gewoon goed is, er is altijd wel iets wat minder presteert.

Eisen lijken me niet zo extreem:

- 4k
- local dimming
- Minimaal 100 Hz
- Goed Smart platform zonder teveel reclame / gedoe
- Anti-reflectie coating / geen glanzend scherm (i.v.m. de plaatsing in de buurt van ramen)

Heeft me uiteindelijk meer geld doen uitgeven aan een Q90T van Samsung. Zeer tevreden van, maar was enkel vanaf de 55" te krijgen.. Wat eigenlijk een tikkeltje te groot is gezien de kijkafstand.
Lijkt geen markt meer voor te bestaan, er is een OLED van 48", maar OLED vertrouw ik niet i.v.m. pauzeren (soms uren als ze het vergeten) van de vrouw / kinderen.
Er zijn functies die de TV uitschakelen als niemand kijkt/het beeld gepauzeerd is, en om het beeld onopvallend te laten bewegen (per pixellijn).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:20]

Dat heb ik ook gezien, het zou tegenwoordig geen probleem meer zijn. Maar dit is allemaal nog geen jaren getest, dus zonder uitsluiting dat dit niet meer kan neem ik dat risico liever niet:

1) Ik gebruik de TV tot hij defect is, er zijn nog maar weinig OLED's die 8-10 jaar oud zijn.

2) T.e.m. de 2017 modellen vrij veel klachten gelezen dat die toch burn-in doen van felle logo's (zoals rode Netflix logo), terwijl die gebruikers braafjes de pixel refresh etc deden. We zullen het over 2-3 jaar weten of de 2019 & 2020 modellen dit niet meer hebben, maar ik laat het testen wel aan anderen over.
ja dat snap ik ook wel maar zij die standaarden dan weer niet door hun zelf verzonnen? Ik heb wel eens het idee dat ze van alles verzinnen wat beter zou moeten zijn maar nog niemand echt op zit te wachten en vervolgens weer crappy uitgevoerd wordt omdat of de kennis of de content of de heldere standaard ontbreekt?

Maar goed bij iedere hd, uhd, 4 ken 8k tv dezelfde argumenten natuurlijk maar wat ik bedoel is de mismatch tussen wat mogelijk is, wat zij goed kunnen maken en waar wij vervolgens content op kunnen kijken.
Wat het pauzeren betreft, mijn LG C9 gaat na een minuut pauzeren automatisch over op de schermbeveiliging. Door een willekeurige knop in te drukken (behalve de uit knop) komt het beeld weer terug. Ik neem aan dat dit op de LG CX ook wel zo zal zijn.
Ik heb nu zo'n 2 jaar een oled en dat paneel gaat gewoon in de screensaver als het beeld niet meer beweegt. Pauzeren is geen enkel probleem, dan speelt hij een soort vuurwerkshow af. Na 2 jaar kan ik geen ingebrand effect zien.

Overigens vraag ik me af: waarom zouden tv's met local dimming hier geen last van hebben? Die hebben ook meerdere leds die ongelijkmatig gebruikt worden, dus ook niet gelijkmatig slijten.
Nou, de complexiteit neemt ook steeds verder toe, en overal bestaan 82 standaards die allemaal ingebouwd moeten zijn, want stel je voor dat jouw tv geen "AXIIS2+" ondersteund! Voor ons Tweakers iets om te bediscussiëren, voor een normaal mens al lastig überhaupt een beetje zinvol in te stellen. Ik geloof b.v. niet dat mijn 87 moeder veel kan met "Chroma subsampling" instellingen....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.