Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Sony XH90 TV Review

Met zonder HDMI 2.1

Conclusie

Sony's XH90 had, dankzij de HDMI 2.1-ingangen, de perfecte metgezel moeten zijn van de nieuwste generatie gameconsoles en dus ook de PlayStation 5. Helaas valt dit model, als het op next-gen gaming aankomt, flink tegen. Sony claimt dat deze tv 4k-beelden met 120fps kan weergeven en in zekere zin is dat ook zo, maar doordat de resolutie daarbij in verticale richting wordt gehalveerd, vinden we dat deze belofte niet geheel wordt waargemaakt. De helft van de beeldinformatie gaat verloren en dat levert een veel minder mooi beeld op dan je mag verwachten van een 4k-tv. Er zitten dus wel HDMI 2.1-ingangen op, maar als je daadwerkelijk van HDMI 2.1-features gebruik wil maken, kom je bedrogen uit.

We vermoedden dat de beeldverwerking niet over voldoende bandbreedte beschikt en dat dit probleem dus ook niet in de toekomst op te lossen is met een firmware-update. Daarbij is vrr of variable refresh rate ook nog niet in de huidige firmware geïmplementeerd en bovendien lukte het ons zelfs bij 60fps niet om 4k-beelden zonder chroma subsampling weer te geven. Als je deze tv op het oog had om te kunnen gamen in 4k met 120fps op je nieuwe PlayStation, Xbox of pc, kun je maar beter even verder kijken.

Ook als je op zoek bent naar de ultieme hdr-ervaring, kun je beter even doorsparen. De XH90 kan prima hdr-weergeven, maar het contrast is, ondanks de aanwezigheid van een fald-backlight, niet om over naar huis te schrijven en ook de maximale helderheid is voor een hdr-tv aan de lage kant. Daarbij is het geluid van deze televisie goed, maar niet goed genoeg voor kritische film- en serieliefhebbers.

Toch kan deze televisie zeer interessant zijn voor een grote groep mensen, namelijk sportliefhebbers. Doordat Sony de fald-backlight op een slimme manier aanstuurt, kunnen bewegende beelden zeer scherp worden weergegeven. Wat bewegingsscherpte betreft doet deze tv nog het meest denken aan plasmatelevisies. Op het vlak van contrast is dit model niet zo goed als een plasma, maar als je vooral graag naar sport kijkt, hoeft dat geen groot nadeel te zijn. Sportliefhebbers zullen nog vele jaren kunnen genieten van Sony's XH90. Pas als de eerste sportuitzendingen met 120fps een feit zijn, zal daar verandering in komen.

Getest

Sony KD-55XH9005 Zwart

Prijs bij publicatie: € 900,-

Vanaf € 799,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (25)

Laagste prijzen voor: Sony KD-55XH9005 Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Art & Craft Nederland

Score: 4 (49)

€ 799,-

€ 799,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 799,-
Opsturen vanaf €50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 799,-

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (34)

€ 799,-

€ 799,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 799,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 799,-

Bekijk

Kamera Express

Score: 5 (1511)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Pakketpost - Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd! € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,-

Bekijk

PlatteTV

Score: 5 (826)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,-

Bekijk

MediaMarkt

Score: 3 (204)

€ 899,99

€ 899,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,99
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,99

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (160)

Wijzig sortering
Sony heeft al aangegeven dat er een fix komt voor dit hele gedoe, voor einde jaar.
De status daarvan kan je volgen via https://www.glitched.onli...ix-is-coming-by-year-end/ deze site.
Glitched heeft ook een aantal foto’s van dichtbij gemaakt met en zonder de nieuwe firmware, en geven zelf al aan dat het van normale afstand niet zichtbaar is.
Dus hou die tv nog even vast.

Na firmware update v6.0414 ziet het er echt duidelijk beter uit, is deze review daar op getest? Het maakt namelijk een enorm verschil. Ik kan niet terugvinden welke firmware de tv op draait in de review.

Daarbij heb ik zelf zo’n xh90 gekocht, en moet zeggen dat ik het probleem pas zie als ik met mn neus op het scherm zit, en niet van mijn reguliere 2m afstand.
Het is voor de midrange prijs van €899 namelijk logisch dat het niet een top end toestel is, want die beginnen een stuk hoger.
Destijds ook zwaar getwijfeld aan de q80, alleen in game mode zag die er duidelijk slechter uit vanwege het contrast in game mode, en daar word niet over gesproken?
Er staat ook vaak statisch beeld op, dus oled is voor het gebruik van mijn tv niet weggelegd.
Ik denk serieus dat deze hele issue nogal opgeblazen is, omdat er een macro lens is gebruikt voor een tv op een stilstaand beeld.

Je kan het een beetje vergelijken met projectoren, epsons hebben een beter contrast maar een halve resolutie, dlp eshift hebben hogere resolutie maar beter contrast. Persoonlijk stoor ik me daar ook niet aan, het blijft een keuze.

Ik hoop dat sony met een fix komt, niet perse omdat het nu zo’n erge issue is, maar puur omdat nu iedereen erop gaat letten. De xh90 is namelijk echt een tv met een goede prijs/kwaliteit verhouding van zichzelf.

De vrr update is al officieel aangekondigd dat die er gaat komen, ik verwacht dat die tegelijkertijd komt met die van de ps5. Ze hebben namelijk nooit geclaimd de beste game tv te hebben, alleen de meest geschikte tv voor de ps5 . Allm zit er voor playstation op in de vorm van auto game modus als de tv een playstation detecteert. En anders is het eenmalig twee keer een knopje indrukken voor de hdmi ingang van de console.

Edit: interpunctie

[Reactie gewijzigd door Squats op 2 december 2020 09:35]

Na firmware update v6.0414 ziet het er echt duidelijk beter uit, is deze review daar op getest? Het maakt namelijk een enorm verschil. Ik kan niet terugvinden welke firmware de tv op draait in de review.
De laatste firmware die wij getest hebben is 6.0384 en dat is waar ons artikel op gebaseerd is. Inmiddels is er dus een nieuwe firmware die de blurriness in 120 Hz mode iets verbetert als we afgaan op tests van andere publicaties, maar die het probleem niet helemaal oplost. Helaas kunnen wij deze firmware zelf niet uitproberen omdat het toestel al retour is naar Sony.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 2 december 2020 12:00]

Misschien handig om dat in een “update:” te vermelden dat er een update is die een groot deel van het probleem oplost
Voor zover ik nu zie - op basis van de foto bij Rtings - lijkt het probleem niet opgelost, maar een beetje verdoezeld. Voor zover ik kan beoordelen lijkt er een andere/slimmere manier gebruikt te worden om de verticale resolutie te upscalen, maar wordt er intern nog altijd met de halve resolutie gewerkt.

We zullen dit als update aan de review toevoegen.
En vandaag heeft Sony ook een support article aangepast waarin zij beweren dat de nieuwe firmware het probleem oplost: https://www.sony.com/electronics/support/articles/00254078

Dus verdere verbetering lijkt er niet meer te komen.

Er staat ook een comment op reddit (in de xh900 megathread) waar een cs rep via chat zou hebben gezegd dat de xh900 enkel 4k120 ondersteunt via ps5. Bezitters van een ps5 lijken ook te melden dat voor hen er wel degelijk een grote vooruitgang is qua blur.

Jammer, maar de mijne gaat dan ook retour.

Overigens zou de VRR update in de lente moeten komen, nog volgens reddit.
Als de TV een PS5 detecteert en dan naar game modus schiet, praat je niet over ALLM.
Want als je op de PS5 vervolgens netflix gaat kijken of een andere streaming service, wil je niet dat de TV in game modus staat.
Dat is ook het hele doel van ALLM. Het source device bepaald of de TV wel of niet in game modus moet springen. Bij de xbox is dat goed te zien. Start je een game, dan gaat via ALLM de game modus aan. Start je netflix of andere streaming service, dan blijft diezelfde game modus uit.

2x een knopje indrukken is daarnaast ook geen ALLM. Bij andere TV's kun je de game modus via het menu inschakelen, maar dan is het het niet hebben van ALLM nog steeds een minpunt.
Als je geen smart tv hebt kan ik begrijpen dat je netflix via een console kijkt, echter bij een tv waar een netflix knop op zit, en waarbij netflix maximaal wordt ondersteund, snap ik eerder niet waarom je op een gameconsole streamingdiensten gebruikt over de app op de tv?
Bij sony is elke poort los van elkaar ipv overkoepelende instellingen zoals op samsung. Dus als je niet de tv’s ingebouwde app wil gebruiken, apple tv/shield of iets dergelijks aan een andere poort hangen, probleem opgelost

[Reactie gewijzigd door Squats op 2 december 2020 10:08]

nou, bijvoorbeeld
1. omdat mijn versterker dan het geluid rechtstreeks aangeleverd krijgt en kan kiezen uit alle formaten en niet alleen de geluidsformaten die de TV ondersteunt.
2. Omdat de TV niet alle streamingdiensten ondersteund.
3. De console ook een UHD speler functie heeft waarbij je niet wil dat de tv in game modus staat

Leuk dat elke poort los van elkaar werkt (doet mijn LG ook), maar alles loopt bij mij via een AVR zodat er maar 1 kabel naar de TV hoeft. Anders had ik aan die 4 hdmi aansluitingen van de TV sowieso al niet genoeg.
Je drie punten kloppen niet. Heb je dit wel goed nagekeken of getest? Of zijn dit aannames?

1. Het geluid via streamingdiensten is maximaal DD+. Maakt dus nul verschil of je het via (e)ARC laat aanleveren door de TV, of door je versterker. Bovendien ondersteund de TV dolby vision en als je het zelf aanlevert, is dat een factor voor je apparaat.

2. Welke streamingdiensten ondersteund te TV zelf niet? Met Android TV heb je meer opties dan de PS5 zelf toch?

3. Als je de Bluray speler aanzet dan veranderd de input die TV ziet. Zodra ik mijn PS5 aanzet is het inderdaad game mode waar de TV op overschakelt. En zodra ik een (4K) Blu Ray aanzet, dan schakelt de TV over naar de modus die je voor films instelt. Bij mij is dat Standard.

Ik vind het ook fijn om alle kabels via de Receiver te laten lopen. Echter besef ik me dat het voordeel van E-ARC is dat ik eigenlijk niet meer mijn versterker hoef te vervangen voor de voordelen van HDMI 2.1 en ook voor doorgave van hoge kwaliteit geluid. Dolby TrueHD en Atmos kunnen dus doorgegeven worden via het apparaat wat je aansluit op de EARC poort.
Wie doet er hier aannames? Ik heb de TV niet, ik zeg dat het niet hebben van ALLM een minpunt is.

1. Als ik via een streamingapp een DTS geluid krijgt, dan moet de TV die wel ondersteunen anders wordt dat via eArc niet doorgegeven aan de versterker. Dat geldt ook voor de HDMI aansluitingen. Als daar een apparaat op zit dat DTS uitzend en je TV kan geen DTS aan, dan wordt dat ook niet doorgestuurd via eArc. En leuk dat streaming diensten nu DD+ doen, maar wat als Netflix of een andere toekomstige streamingdienst bedenkt wel kwaliteit te willen aanbieden?

2. Mijn huidige TV ondersteunt geen Apple streaming dienst, geen Kodi, geen hulu. En als android tv dat wel ondersteund kom je weer aan op punt 1, ondersteuning door de TV voor alle geluidsformaten en het kunnen doorsturen via eArc.

3. Nee, de consoles zijn een bluray speler. De input wijzigt dus naar die van de console. De tv ziet dat het een PS5 is en schakelt dan dus de game modus aan (dat is wat hier boven staat in de eerste reactie). De TV ondersteunt immers geen ALLM en weet dan dus niet of er een game speelt of een bluray aangezien de console dat niet doorgeeft. Alleen als de TV ALLM ondersteunt kan de source doorgeven of de game modus wel of niet aan moet.

Maar waarom denk jij nu alleen in jou straatje om goed te praten dat er geen ALLM op zit? Het niet hebben van ALLM is een minpunt, ongeacht of de TV herkent dat er een PS5 op zit.

Ik heb een switch, xbox, ps5, chromecast en nog wat apparaten aangesloten via HDMI. Dat gaat niet passen op de TV met eArc en maar 3 andere inputs. Ik wil 1 kabel naar de TV hebben, dus heb ik gekozen voor een AVR. Daarnaast heb ik dus meerdere streamingdiensten etc. De ALLM functie die ik heb op mijn LG is key hierin (al sinds ik de xbox one x heb). Erger me al tijden dat ik voor de PS de boel handmatig op Game Modus moet zetten. Het niet hebben van ALLM zou een enorme stap terug zijn voor me.
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. De drie punten die je aankaart betrok ik op de TV. Niet op ALLM.
Want de opmerking van @Squats leek ook over de TV te gaan. Kun je als algemene opmerking ook interpreteren, fair.

Mijn opmerkingen zijn drie feiten die jouw argumenten ontkrachten met betrekking tot de XH90. Meer niet, ik heb het niet over jouw TV of een andere TV.

In elk geval. De XH90 heeft ondersteuning voor audio en kan bijvoorbeeld Atmos over ThrueHD doorsturen met EARC.
Android TV ondersteund meer streamingdiensten dan een PS5 en ook alle geluidsformaten die op dit moment bestaan of relevant zijn.

En opmerking 3. Ja. Misschien moet je mijn bericht nogmaals doorlezen.
Als ik de PS5 aanzet, start hij op in game mode. Bij een game met HDR, gaat HDR game mode aan.
Bij het opstarten van een film VERANDERT de input naar iets geschikt voor films.
Ik claim hier niet dat het ALLM is, of ALLM vervangt. Puur dat deze TV automatisch wisselt van beeldinstelling afhankelijk van wat je met je PS5 doet.
Lijkt dit op ALLM? Jazeker. Is dit ALLM? Nee.
Goede opmerkingen. Deze firmware update is al een paar dagen oud inderdaad.
Raar om een review te publiceren die eigenlijk zegt dat HDMI 2.1 niet goed werkt, terwijl er een software fix al live staat. Of deze alles fixt weet ik ook niet, maar het mag op zn minst wel genoemd worden.
Het eigenlijke advies is dus eerst te wachten tot Sony de patch heeft uitgebracht en dan weer te kijken of het echt opgelost is en of VRR dan ook werkt. Je moet nooit een product kopen op basis van beloften.
Het is voor de midrange prijs van €899 namelijk logisch dat het niet een top end toestel is, want die beginnen een stuk hoger.
Als je voor je nieuwe console op zoek bent naar een TV die HFR/VRR ondersteund dan is zo ver ik weet dit het enige model. Dat maakt dit voorlopig het top model van Sony voor gamers. De grafisch betere X95 ondersteund helaas niet eens 4K120 laat staan VRR. Jammer want ik zou graag een nieuwe AndroidTV aanschaffen!
"De wat lage maximale helderheid maakt dat deze tv overdag niet veel indruk zal maken bij het weergeven van hdr."

Dit is niet waar. Tenzij de PQ curve wordt aangepast maken alle TV's weinig indruk bij het weergeven van HDR overdag of met veel omgevingslicht. Een HDR signaal is namelijk absoluut met een APL (gemiddelde helderheid) van 100 nits. Hier valt niks aan te veranderen en alleen gekozen elementen in het beeld kunnen oplopen tot 1.000, 4.000 of 10.000 nits. Het is hierom dat er zoveel wordt geklaagd dat HDR te donker is voor video en/of games. De maximale helderheid van een TV zegt dus niks over de gemiddelde helderheid bij HDR content.
Buiten dat, ik moet soms echt knijpen met mijn ogen ivm de helderheid, komt dan ineens binnen met HDR.

Meerdere reviews melden dat de helderheid ogenschijnlijk niet zo hoog is, maar in praktijk en meerdere gebruikers melden dat er niets mis is met de helderheid.

Lijkt wel alsof bij de reviews of de settings niet goed staan of ze meten verkeerd.
Ik heb deze TV van de week gekocht en ben er blij mee.

Ik heb nu wel 2.1 hdmi poorten voor mijn Series X en ps5. 4k@60hz werkt goed. Heb mooi beeld.

Bij de keuze uit 60hz met in game beeldverbeteringen of raw 4k@120hz zonder beeld poespas, kies ik bij consoles het eerste. Dan blijft ook nog over dat heel veel spellen geen fatsoenlijk in game beeld op 120 hz kunnen weergeven omdat de console dit niet trekt op 4K. Je krijgt dan allemaal concessies in de game kwa beeld.

Alleen PC 4k@120hz is een issue nu, ivm de blurryness van het beeld. Voor mij geen probleem, want ik game toch niet op de PC. Tevens wordt er aan gewerkt door Sony. En inderdaad of het ooit goed gaat komen is de vraag....

Voor VRR en ALLM, ik ga er gewoon vanuit dat Sony dit nog implementeerd middels een update.

Kortom voor het geld (was uit de BF deal) is het voor mij een perfecte TV.
Ik heb deze ook afgelopen vrijdag gekocht. Smart tv gebruiken we amper omdat we alles kijken via de Apple TV. Ineens bleek ook de hdmi kabel van de Action niet meer geschikt (we kwamen van een Sony van 12 jaar oud) en ging het beeld iedere keer voor een paar seconden uit. Een betere kabel loste dit op en konden we genieten van prachitge beelden in Dolby Vision via Netflix.
Ook wij zijn blij met deze tv, beelden zien er echt prachtig uit, mooie kleuren en alles lekker scherp. Natuurlijk kan het altijd beter en geeft een oled van €1800 beter beeld. Maar dat had ik er niet voor over. Deze komt in div Youtube reviews als goed naar voren dus daarop heb ik de aankoop op besloten en we zijn zeer tevreden
Hier vorige week ook het 65 inch model opgepikt in Duitsland voor minder dan € 900,-. Het ging mij vooral om de 4k met HDR weergave van de PS5 en daar is deze televisie (met relatief weinig reflectie, vandaar OLED geen optie is in onze woonkamer) prima toe in staat. Prijs-kwaliteit komt deze tv dan ook bijna overal goed uit de bus en is Tweakers een van de weinige uitzonderingen.

Ik heb liever stabiel 60hz én 4k dan een trucje toepassen waarbij de resolutie naar beneden wordt geschroefd om zo 120hz te behalen. Shooters speel ik op mijn PC, waardoor 120hz voor mij sowieso geen must is. Je ziet - op dit moment - dat game ontwikkelaars al concessies moeten doen, door bijvoorbeeld raytracing weg te laten om zo 120hz te kunnen weergeven, maar raytracing brengt voor mij de next-gen console juist weer een stap voorwaarts.

Ik vind deze review behoorlijk ongenuanceerd. Had bijvoorbeeld gemeld om bij twijfel nog even de firmware af te wachten die VRR en ALLM gaat ondersteunen, in plaats op voorhand deze tv af te fakkelen.
Waar heb je hem gevonden voor dat geld.
Ben ook op zoek naar 65” en we hebben heel veel daglicht in de woonkamer, dus geen oled hier.
Saturn en Mediamarkt boden hem aan voor dat bedrag. Met recht een BlackFriday deal dus. Helaas kost ie nu weer zo’n € 1.300,-.
Daarbij komt dat het ons niet is gelukt om 4k-beelden, ook met 60fps, zonder chroma subsampling weer te geven, hoewel we de juiste HDMI-ingangen hebben gebruikt met de juiste instellingen in het menu.
Heh, wat apart. Chroma subsampling met 4k/60hz/HDR10 is volgens de bandbreedte specificaties toch vrij indicatief van gebruik van HDMI 2.0a/-b, ipv HDMI 2.1.

Ervan uitgaande dat jullie inderdaad de juiste HDMI 2.1 ingang (+ HDMI 2.1 kabel, mag ik aannemen? :-) ) met de juiste TV instellingen (zoiets als de 'enhanced format' equivalent voor HDMI 2.1?) hebben gebruikt, vroeg ik mij af of jullie niet toevallig 'Settings->Screen and Video->Video Output->4k Video Transfer Rate' op de PS5 op een andere waarde dan Automatic hebben staan?

Is dit probleem reproduceerbaar met verschillende apparaten die een HDMI 2.1 signaal versturen (en dit ook succesvol 4k/60hz/HDR10/4:4:4 vertonen op een ander HDMI 2.1 scherm)?

[Reactie gewijzigd door CarloVloet op 2 december 2020 08:55]

Interessante implementatie van Black Frame Insertion. Ik vind persoonlijk vloeiend bewegende beelden (motion resolution) een van de belangrijkste beeldeigenschappen voor een nieuwe TV. De meeste interpolatietechnieken vind ik echter zeer storend, het 'soap opera effect' zie ik al snel optreden en zet ik dus uit.

Black Frame Insertion zorgt op moderne implementaties al snel voor een knipperend beeld en een sterk verminderde helderheid. Deze methode heeft veel potentie. Lijkt een beetje gebaseerd op hoe oude CRT TV's werken. Het beeld onderverdelen in 3 grote 'scanlines' en dus nooit het beeld helemaal op zwart zetten. Dat niemand daar ooit opgekomen is.

Hopen dat meer fabrikanten volgen en dat dit zijn weg vindt naar OLED TV's.
Sony in het algemeen is niet goed voor next gen consoles. Of alleen dit model.

Zit namelijk te denken om Sony of LG aan te schaffen wat ook voor gaming bedoeld is. Als HDMi2.1 dan slecht is ? Beter voor een LG gaan dan ?
Ik vind het verbazingwekkend dat Sony’s eigen producten zo slecht compatible zijn. Deze tv is dus niet echt top voor de PS5. De PS4 kan ik niet draadloos gebruiken samen met mijn Sony WH1000-XM koptelefoon... gekke jongens.
Je zou inderdaad denken dat een PS5 ready serie die alles van HDMI 2.1 ondersteund, samen met een lage inputlag, een gouden zet voor Sony zal zijn. De meeste mensen hebben geen zin om op allerlei websites uit te zoeken of ze met een specifiek model alles uit next-gen kunnen halen.
Alle takken van Sony communiceren niet met elkaar. Je kan toch niet uitleggen dat je TVs niet perfect compatible zijn met de launch van je nieuwe console. Dat je een filmstudio bezit en dat je PS5 geen Dolby Vision ondersteund.
Als ik het zo lees is het wel gek ja. Voor mij niet echt een probleem want ik ben sowieso al geen Sony fan. PS1 en PS2 heb ik nog gehad maar daarna geswitcht naar Xbox. Nu met gamepass is de keuze nog makkelijker voor mij.
Als ik Sony’s eigen marketing mocht geloven was dit model “de” ideale companion voor the PS5, dankzij HDMI 2.1 / 4K120.

Deze review haalt dat genadeloos onderuit. Het kan zijn dat het een fout in de firmware is, en dat ze dit alsnog fixen ( de hardeware zou het prima aan moeten kunnen ), maar ja... dit geeft niet direct heel veel vertrouwen.

Als je nu in de markt bent voor iets wat 4K120 kan, dan denk ik dat je elders moet kijken.

In mijn geval boeit het niet, en ik heb net een kersverse XH9505 genomen. Het blijft een stuk persoonlijke smaak / voorkeur / behoefte. Ik ga het verschil niet zien/merken verwacht ik, net zoals ik niet het verschil hoor tussen mijn huidige speakers en speakers van 15K het stuk met gouden kabels. ;)
De HDMI 2.1 implementatie op de PS5 is ook aardig ruk (mist aanzienlijke bandbreedte). Dus in dat opzicht passen ze wel bij elkaar...
Sony heeft voor de PS5 firmware-updates beloofd die VRR- en 8K-ondersteuning toevoegen. De HDMI-chip in de PS5 heeft dus genoeg bandbreedte, alleen zijn nog niet alle HDMI 2.1-opties vanaf dag 1 beschikbaar. Nog eventjes geduld dus.

https://www.somagnews.com...k-resolutions-via-update/

https://www.thesixthaxis....ies-x-feature-comparison/
Overdrijven is ook een vak, HDMI 2.1 specifieert 48Gbps en de Ps5 doet 32 Gpbs
Overdrijven is ook een vak, HDMI 2.1 specifieert 48Gbps en de Ps5 doet 32 Gpbs
Ja, zelfde met de de meeste LG OLED schermen, zijn ook niet HDMI 2.1 48Gbps maar 42 Gpbs, en de PS5 doet maar 32 Gpbs, dat is wel heel laag, erg triest.

Ontopic: Maar kan je de Sony XH90 niet op 100Hz zetten, en kijken hoe dan de beeld is?

Ik kan mijn LG OLED55B9SLA gewoon op 4k 60Hz, 100Hz en 120Hz zetten, in Windows 10 (Pro) met mijn GeForce GTX 1650 + Club 3D DisplayPort 1.4 to 4K120HZ HDR Active Adapter, dat moet ook gewoon kunnen met een GeForce RTX 3000 serie kaart rechtstreeks via HDMI 2.1.
Sony in het algemeen is niet goed voor next gen consoles. Of alleen dit model.
Het is een van de weinig merken die uberhaupt iets voor gaming heeft, want HDMI 2.1 in zijn geheel is een beetje puinhoop lijkt wel.

LG is wat mij betreft by far het beste voorbereid, want eigenlijk was de LG C9 al klaar voor de huidige consoles. HDMI 2.1, lage input lag, prachtig beeld. Sony's OLED's (zelfde panelen uiteraard) zijn ook belachelijk mooi, maar hebben een edge bij film en LG bij gaming.

Ik heb zelf nu een 65" LG CX staan en twijfel erover deze voor de 77" om te ruilen.
Ghost of Tsushima en Demon's Souls erop getest en wat een absurd mooi beeld zeg.

Maar de CX is volgens mij ook een stuk duurder dan de XH90.
ik wil dus de CX55 halen denk je dit is een goede koop nu met alle shit wat er rondom gebeurd met hdmi bandbreedte etc.

Ik zag een deal voor 1399 de 55'' inch model. Jij denkt de LG55CXLA is een prima tv?
Vind het zelf een lastige.

Ik heb hem nu als test staan en vind het echt een prachtig beeld.
Maar... Er vind nu een hoop geklooi rondom HDMI 2.1 plaats, waar ik ook wel bedenkingen over heb.

De CX heeft voor zover ik weet 2 minpuntjes. 40gb bandbreedte, tov 48b van de voorganger C9.
Daarnaast constateerde Vincent Teoh (HDTVtest) een 'VRR gamma shift issue' in het paneel. Ik weet echter niet hoe groot die impact is.

Ik denk dat als je nu een 55" LG CX koopt je een prachtig paneel in huis haalt. Maar... Op 77" vind ik de investering dermate groot, dat ik er ziek van zou zijn als volgend jaar op de C1 ineens allerlei verbeteringen zitten. Maar ik staar me altijd blind op die dingen en stel vaak aankopen uit.

Als je echt NU een TV wilt kopen? -> LG CX, 100%.
Heb je nog even geduld? Misschien CES in januari afwachten.
bedankt voor de heldere uitleg, dan wacht ik gewoon nog even af.

We hebben nu ook een UHD samsung staan wat prima is, alleen voor de nieuwe consoles wou ik dit beestje in huis halen. Maar dan spaar ik gewoon even door.
Zou ik dan inderdaad doen.

Ik ben vooral benieuwd wat miniled gaat doen eigenlijk.
Is deze review geschreven voor of na de firmware update naar v6.0414? Sony heeft hierin namelijk aangeven het probleem rondom de ‘wazige’ weergave bij 4K 120hz te hebben opgelost.
RTINGS heeft dit in ieder geval al wel getest:
Update 11/26/2020: We updated the TV to firmware version PKG6.0414.0055NAA and checked to see if it fixed the issues with chroma 4:4:4 at 4k @ 120Hz. Text looks a bit better, but it's still blurry, as seen in this photo.
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900h

Het probleem is dus helaas niet opgelost..
In dat zelfde ratings artikel staat ook

"t delivers fast-moving scenes with minimal blur thanks to its fast response time and optional Black Frame Insertion feature. Gamers should be happy with its low input lag, which remains low even when playing in 4k with 10-bit HDR. "
En
"The Sony X900H has an excellent native contrast ratio."
De tv krijgt nog steeds een 8.0 overall dus ik denk dat gewoon een goede tv is.
Het is ook buiten de OLED's van LG om de meest aanbevolen TV op de 4kTV subreddit in z'n prijs klasse. En ook zeker voor de next gen consoles.
Absoluut..

Ik heb zelf een 75 inch versie staan van deze TV en een PS5... en het is een heerlijke combi.
Naar wat ik heb begrepen in de diverse artikelen is dat het vooral te maken heeft met het gebruik als beeldscherm voor oa Windows..

Het lijkt er idd op dat dit artikel is geschreven nog voordat de laatste update heeft plaats gevonden.
Voor het gebruik met een PS5 is het , volgens vele reviews een hele goede combi,

[Reactie gewijzigd door oldsmelly op 2 december 2020 10:24]

Oh het is zonder meer een goede allround tv.
Alleen is deze tv, in ieder geval op dit moment, geen goede keuze als je perse op 120hz wilt gamen.
Het is afwachten hoe Sony dit gaat oplossen. Uit ervaring met mijn eigen Sony tv zijn ze nou niet de snelste met Fixes en valt de stabiliteit ook soms erg tegen.
Nogal een vertekend beeld nu. Er worden fotos's met blurry textures getoond op 120fps.
Dus dat betekent dat je bij stilstaand beeld de zaken iets waziger waarneemt als je dichtbij genoeg zit in de praktijk.
Als jij gamed in 120fps in praktijk dan sta je over het algemeen niet naar een stilstaand beeld van dichtbij te staren.

Ja dit issue is naar en ik hoop ook dat het verbeterd wordt. Het wordt nu wel opgeblazen alsof het helemaal niet werkt.
Vooralsnog is er geen enkele TV die compleet zonder issues met de HDMI 2.1 spec kan werken. Elke fabrikant is dit aan het patchen nog.
Als je op een normale afstand naar de TV kijkt is deze fix goed genoeg in mijn ogen.
Op een normale afstand ziet een 1080 tv er ook goed uit, dus heb je al die rijen pixels ook niet nodig.
Ik kan me voorstellen dat je in kleine details ineens het voordeel van 4k verliest op deze manier, dus het is wel jammer dat je 4k120 stuurt en effectief 1080p120 zou krijgen.
" De implementatie van HDMI 2.1 in Sony's XH90 valt echter tegen, waardoor gamers deze televisie beter kunnen overslaan. "
Is er een beter alternatief voor de lcd gamer?
Hiervoor zou ik deze website in de gaten houden: https://www.rtings.com/tv/reviews/best/ps5

Ze raden de Samsung Q80 serie aan in de categorie LED tv's, maar hebben nog geen definitief antwoord op de vraag of VRR op alle platformen ondersteund wordt.
Daar wordt je toch wel een beetje moedeloos van. :'(

Koop je een console omdat je geen zin hebt in gedoe en niet vanalles uit wilt zoeken om het goed aan de praat te krijgen, komen ze met een HDMI specificatie die alleen bestaat zodat fabrikanten een sticker met een hoger nummer kunnen plakken en nul informatie geeft over wat het apparaat in kwestie kan.

Moet je nog allerlei websites afzoeken om uit te vinden wat werkt en wat niet. Ik mis mijn megadrive.
Probleem is dat rtings beeldkwaliteit niet meet in game mode, een tv uitmeten in cinema en vervolgens input lag testen in game mode zonder beeldverschillen te bekijken is half werk. Het beeld van de q80 gaat enorm achteruit in game modus namelijk.
Geen alternatief in mijn ogen, aangezien deze maar 1 HDMI 2.1 poort heeft.
Ik denk dat het aantal mensen met meerdere 4k120 consoles wel meevalt :)
Een versterker met EARC heeft er ook 1 nodig en dan zit je al op 2. Waarom is het zo moeilijk om net als LG gewoon alle poorten 2.1 te maken?
Snap ik maar ze doen het ook op hun topline oleds van boven de €2000.
Ik vindt het jammer want de Sony vond ik mooier maar heb nu toch de LG gekocht.
Prijsverschil tussen 2.0 en 2.1 is waarschijnlijk €10 en in 2021 kun je er toch niet meer mee wegkomen.
Er zijn maar twee merken die HDMI 2.1 implementeren op de meeste van hun modellen: Samsung en LG. De rest doet het niet (Philips, Panasonic) of slechts heel beperk (Sony op 2 modellen). En dat is waarschijnlijk omdat LG en Samsung dit als een uniek verkooppunt zien (de TVs voor gamers), terwijl die anderen de kat uit de boom willen kijken. HDMI 2.1 is leuk, maar iedereen loopt wel in het donker te ontwikkelen, want er is nergens hardware om mee te testen of alles werkt.

Nu pas komt al dat spul op de markt en blijkt dat al die fabrikanten die specificaties soms heel anders hebben uitgelegd en geimplimenteerd. Dus praten receivers niet goed met Xbox-en, werken videokaarten niet goed met LG TVs, werkt de VRR op Samsung TVs niet lekker, blijkt de PS5 geen 4K@120 4:4:4 te ondersteunen, en ga zo maar door. En aangezien TVs elk jaar vernieuwd worden kun je best een jaartje wachten. Da's bij een console die 7 jaar meegaat natuurlijk een ander verhaal. En ook bij een receiver die twee jaar mee moet.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 2 december 2020 21:04]

Ja. Samsung QLED. Ook een FALD TV die wel een goedwerkende 2.1 implementatie heeft.
Beter bekend als de XH9005, jammer dat Sony zoveel namen heeft voor dezelfde tv.
Beter bekend als de XH9005, jammer dat Sony zoveel namen heeft voor dezelfde tv.
De laatste twee digits kun je negeren, dat zijn specifieke submodellen, voor lokale markten geoptimaliseerd. (In Nederland betekend dat doorgaans dat de CI+ poort werkt met de bekende kabel aanbieders).
Ligt het nou aan mijn of is er altijd wel iets met tv's tegenwoordig? Het lijkt wel of niet één in staat is een goed totaalproduct uit te brengen voor een redelijke prijs, persoonlijke voorkeur natuurlijk, met goede software lange ondersteuning, normale processor etc... Het zijn tegenwoordig halve computers maar geen een doet de implementatie echt goed lijkt het wel of levert weer in op andere punten.

Of ben ik te kritisch?

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 2 december 2020 07:21]

Helemaal niet.
Dat ze nu eens schermen maken zonder heel dat smart gedoe (hun cpu's zijn te traag, en software ondersteuning is om te huilen.
Daarbij ook nog voldoende aantal HDMI aansluitingen, minimum 4, 5 zou fantastisch zijn. (Apple TV, Xbox, PS, soundbar, tv box) En dit eventueel in een externe box, zodat er maar 1 kabel naar het scherm hoeft en dit dus makkelijker weg te werken is. Helemaal ideaal als hier ook stroom door zou lopen. Voordeel van zo'n externe box is dat je ook, indien nodig, makkelijk een HDMI kan versteken. Dit om bv. Nintendo 8bit even aan te sluiten.
Eventueel ook nog 2 USB-C/Thunderbolt/Displayport aansluitingen (zou dit ook als link kunnen werken tussen de box en scherm? En zo ook stroom voorzien?), enkele USB 3.1 aansluitingen, optical out, en ruimte voor smartcard.

En dat in de maten 27/32/43/55/65/75.

Klaar. Nu maar hopen dat de Sint deze post leest.
Soms denk ik dat je het beter zelf zou laten ontwikkelen en uitbrengen.
Wat je zoekt bestaat toch al gewoon? Bedoel je niet gewoon een moderne receiver die 4k120hz door kan sturen?
Alleen is inmiddels bekent dat alle 2020 receivers een probleem hebben met het doorsturen van een 4K@120 4:4:4 signaal wanneer dat uit een Xbox Series X komt. Dus dan heb je dat weer.
Niet alleen bij de Series X, maar bij alles wat 40Gbit aan bandbreedte pakt.
Klopt niet wat je zegt. Kijk maar op het Youtube kanaal van HDTV Test. nVidia RTX 30xx kaart werkt met 40Gbit aan bandbreedte. Het probleem lijkt te maken hebben met de compressie die de Xbox toepast.
4:4:4 is juist niet gecomprimeerd?
HDMI 2.1 heeft de mogelijkheid voor Display Screen Compression (DSC). Het schijnt dat de Xbox dat gebruikt voor het signaal terwijl de Nuveon chip in the receivers DSC niet kan uitlezen. Of iets dergelijks. Vincent Teoh legt het beter uit dan ik.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 2 december 2020 12:40]

Ah ok duidelijk, gevalletje van wederom geen volledige HDMI 2.1 ondersteuning. Het is belachelijk dat men niet gewoon keiharde eisen stelt aan het HDMI 2.1 label. En als er dan toch meerdere opties moeten zijn maak dan verschillende HDMI 2.1 specificaties en logo's. HDMI 2.1 BASIC, HDMI 2.1 STANDARD, HDMI 2.1 ELITE ofzo.
Nee, zo duidelijk is het niet. Volgens de documenten is DCS 1.2 bedacht voor zeer hoge resoluties, bit dieptes en verversingsfrequenties. En het debat gaat er nu schijnbaar over of 4K@120 daar onder valt of dat het bedoelt is voor iets hogers (8K@120 bijvoorbeeld). Maar goed, die debatten zijn niet openbaar dus veel is speculatie en komt naar buiten via lekken. Maar dat er iemand een implementatiefout heeft gemaakt is duidelijk.

Ergens viel dit ook wel te verwachten. Er is een nieuwe specificatie (HDMI 2.1) en vervolgens gaan allerlei fabrikanten daarmee aan de slag en iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Maar niemand kan testen want er is geen hardware om mee te testen. Dus alles gebeurd op basis van verwachtingen. Dan komt de hardware op de markt en zie je dat de interpretatie van de specificatie gewoon foutief is geweest bij sommige fabrikanten.

Zo moest LG een fix uitbrengen voor haar TVs. Nu zijn Yamaha en Denon/Marantz aan de beurt (of misschien toch Microsoft?). En bij Sony loopt het ook niet lekker. Die hebben echt besloten om de finale versie van de firmware pas uit te brengen wanneer de hardware al in de winkel ligt (niet alleen voor deze TV, maar ook voor de PS5. Daar blijkt nu vanalles te ontbreken.).

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 2 december 2020 16:24]

Als je een beetje geluid op je tv wilt hebben dan koop je er ook een versterker of soundbar bij. Dan sluit je die via HDMI arc aan en de rest van je apparatuur sluit je dan op je soundbar/versterker aan. Heb je een beetje hetzelfde principe.
Inderdaad, klinkt toch wel heel bekend, wat daar beschreven wordt :). Voorzien we de Sint ook maar eens even een mooie link voor de handigheid!

Maar ja, als ik het goed begrijp kunnen we beter wachten tot @Zavantas zijn eigen versie uitbrengt, nietwaar? Volgend jaar, volledig geintegreerd in een plat 27" schermpje en voor een concurrerende prijs .. dat klinkt wel haalbaar, toch? :+

Anyway, alle grapjasserij terzijde, misschien ben ik een beetje van de oude stempel, maar dat de bleeding edge of the bleeding edge (zoals een console die een paar weken uit is op de nieuwste serie TV) niet meteen de aller-aller-hoogste setting behaalt die theoretisch mogelijk zou moeten zijn (even aannemende dat marketing niet bestaat) ... vroeger toen opa jong was moesten we eerst met IRQs, DMAs, EMS en XMS futselen voordat we uberhaupt onze bevestiging kregen dat "your soundcard works perfectly!", laat staan dat Transform&Lighting op onze gloednieuwe GeForce 2 gelijk ondersteunt werd door de hele industrie }:O

Voordat ik een boomer genoemt wordt (neen, niet _zo_ oud :P), laat ik het zo stellen: als (een gedeelte van) de kinderschoen problemen op te lossen zijn met firmware updates, is dit al deze verontwaardiging waard? En zelfs als dat niet zo is: welk spel gaan we op een 55"+ scherm spelen dat daadwerkelijk 4k @ 120fps draait op een GPU die 10-12 tflops trekt? Minecraft revival incoming? :+
Op mijn ruim 7 jaar oude Panasonic tv doet de Netflix app het anders nog steeds goed. Het kan dus wel.
Ik heb nog altijd een van de laatste LG-plasma schermen. Dommer dan dit scherm kan je het niet vinden en daar hou ik van!

Zelf een eigen media-pctje eronder en het geluid via een versterker. Ideaal!
Wat mij betreft mag het nog simpeler. Strak beeld op 4k in de maten die jij noemt. Bosje HDMI 2.1 inputs (eentje met ARC voor soundbar), Toslink, analoge input voor retro spul and that's it. Geen speakers, geen menu. Automatisch switchen naar actieve input. Chromecast/console eraan voor de "smart", soundbar of receiver voor geluid.
Dat is toch een Samsung Q95T? :-)
Ik kan me bijna helemaal in je post vinden. De usb/tb vraag staat echter lijnrecht tegenover je verzoek om ze niet smart te maken, tenzij je alleen een hun bedoelt (bv voor rpi of chainlinken) :)
Maar eerste deel is wel echt onbegrijpelijk dat men dat niet levert...
Helemaal met je eens.
Ik vermoed dat de producenten alle aansluitingen, configuraties, verschillende soorten panelen en ondersteuningen zo complex hebben gemaakt voor de gemiddelde consument, dat ze proberen op zoveel mogelijk onderdelen te bezuinigen. De gemiddelde consument ziet het toch niet.
Ik moet ook zeggen dat ik (vooral met het HDMI 2.1) gedoe nogal goed op moet letten om het juiste scherm te pakken te krijgen. Iemand die iets minder technisch onderlegd is, heeft daar vast nog meer problemen mee.
Nee tv bouwers zijn gewoon prutsers de laatste tijd. Ik denk dat ze nog steeds niet genoeg aandacht geven aan en/of verstand hebben van de software kant van t product.

Tel daarbij op dat de concurrentie moordend is en er dus op elk onderdeeltje bespaard wordt zodat je tv een soc heeft waar een telefoon van 5 jaar oud zich voor schamen en een HDMI standaard die alleen gemaakt is zodat fabrikanten een sticker met 2.1 kunnen plakken en je hebt een formule die ervoor zorgt dat er met elke tv wel wat is.

Je zou bijna wensen dat Apple een 50 inch tv van € 5.000,— in de schappen zou leggen zodat je tenminste zeker weet dat alles goed en snel werkt (zij het mogelijk alleen met andere Apple spullen) en dat je een tijdlang ondersteuning op software vlak krijgt (ook al betaal je dan veel meer dan bij Sony).
Eigenlijk zie ik veel meer in een modulaire opzet. Scherm kunnen ze prima maken maar Smart functies zijn ruk, laggy of in no time achterhaald. Onze beste tv is een plasma tv van Panasonic met Google TV, of Apple of Nvidia erop. Met de rest is altijd wat omdat ze nieuw en slim zijn.
Waarschijnlijk heb ik het helemaal mis, maar is het niet zo dat we als consument voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en de producenten dus zo goedkoop mogelijk proberen te produceren en ze dus daarom concessies moeten doen?
Ik vind bijna drieduizend euro voor een tv die bij lange na niet meer zo lang meegaat als vroeger geen dubbeltje op de eerste rij. Nu dalen ze snel in prijs maar alsnog vind ik dat de makers kiezen voor slechte implementatie in zowel high end als low end. Bij low end kiezen ze ervoor het nog slechter te doen. Maar bij auto's, of telefoons, zie je vaak dat je voor meer functies meer moet betalen maar dat het dan wel gewoon werkt.
Hoe kom je bij 3000 euro? De 55 inch zit op 1000 euro. Dit is nou juist een tv die heel concurrende is qua prijs.
Sorry. Ik heb het over het model wat ik kocht de afgelopen jaren waarmee ik deze ervaring heb.
Ik denk niet echt dat het representatief is voor de huidige markt. Televisies van 3000 euro zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Meeste tv's liggen nu tussen de 800 en 1500 euro.
Maar dan koop je voor 5 tientjes meer toch gewoon een Oled, dan heb je goed beeld hoor.
Ik wil zelf geen oled. Ik heb liever een high end FALD tv. Bij veel daglicht is Oled lastig om te bekijken. Oled kan inbranden, dus niet altijd geschikt om te gamen. Lichtopbrengst van een FALD is zoveel beter.
Dat verklaart nog altijd niet waarom TV fabrikanten zoveel 'zo goed als identieke' modellen maken waar zelfs de meest oplettende tweaker een miskoop in kan doen.

Je weet vaak niet welk paneel er in je TV zit (Samsung), hetzelfde modelnummer kan compleet andere eigenschappen hebben in een grotere of kleinere uitvoering en veel specificaties die er toe doen staan nog niet eens op hun eigen productpagina.

Iedereen wilt veel waar voor weinig geld, maar de fabrikanten maken één groot rookgordijn met hun onlogische line-ups zodat wij als consument geen idee hebben wat we eigenlijk aan het kopen zijn.

Gooi daar nog eens hun typische zelfuitgevonden terminologie bij ("advanced micro dimming" is niet altijd FALD bv) en dan is het helemaal niet meer te overzien.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door humpus op 2 december 2020 07:56]

We zijn dynamic vs static contrast en grey-to-grey vs black-to-white latency uit het HD tijdperk alweer vergeten? Die Super Nintendo kon ook 29.97 hz aan, maar dan alleen als je een NTSC schermpje had (alsof je die uberhaupt kon verkrijgen :P)

Nu ik erover nadenk ... het onderwerp van dit artikel is in principe eigenlijk hetzelfde als interlaced versus progressive scanlines in het HD tijdperk... hah, wat grappig! :+

Dit is natuurlijk allemaal niet een excuus voor geniepige marketing, maar persoonlijk heb ik als consument toch wel het idee dat we (zeker als Tweakers) tegenwoordig bizar veel inzicht hebben in alle technische details voor ons onderzoek; Tweakers.net's Pricewatch zelf voor features/cost vergelijkingen, rtings.com voor alle technische details die we willen weten over oa het panel, en natuurlijk mooie reviews zoals deze (hoewel ik wel moet toegeven dat ik bijvoorbeeld oldschool TomsHardware/Beyond3d enzo wel een beetje mis).

En fabrikanten lijken er tegenwoordig ook als de kippen bij om in essentie roadmaps aan te kondigen van hun aankomende firmwares, zeker als er problemen gespot worden. Wat een tijden!

Je hebt zeker wel een heel goed punt hoor, maar ik kan persoonlijk wel wat meer miskopen herinneren dan brakkige implementaties van modii die zelfs next-gen consoles praktisch gezien niet daadwerkelijk aan kunnen.
Ik ervaar dit de laatste tijd met meer producten. Dan lees je de recensies en dan is met elk type wel wat aan de hand. Of dan zijn websites lovend, maar melden gebruikers reviews allemaal problemen.

Persoonlijk zou ik wel extra willen betalen voor een product wat op alle vlakken gewoon goed presteert.

Wat mij het meeste verbaasd is dat Sony dit soort problemen zelf niet heeft geconstateerd of gefixed voor de release.
De laatste aantal reviews die ik hier gelezen heb lijkt inderdaad altijd wel iets mis mee te zijn. Geen hdmi 2.1, geen hdr10+, slechte of slome software. Nou lees ik ook verschillende dingen op internet dus dat maakt het ook niet echt makkelijk. Dingen zoals dat hdr10 en hdr10+ alleen op papier veel verschil maakt en in de praktijk zie je er weinig van en de andere ziet er wel veel verschil in. Daarom vraag ik me echt af hoeveel zie je er nou echt in de praktijk van? Stel dat je 10 willekeurige tvs naast elkaar zet zou je dan echt de tv's eruit kunnen halen met verschil tussen hdmi 2.0 en 2.1 en hdr10 en hdr10+? En ziet een normale gebruiker dit ook of is dit echt iets voor de kritische kijker? Of is dit iets wat echt pas opvalt bij grotere beelden? En zo zou ik nog wel een aantal vragen kunnen bedenken.
Dat zijn allemaal subjectieve vragen waar je echt geen antwoord op gaat vinden. Want hoe wil je hier achter komen? In zo'n fel verlichte MediaMarkt? Het beste wat je kunt doen is je budget bepalen en online (professionele) reviews gaan lezen / kijken om erachter te komen hoe tv's presteren en dan je keuze maken. Vooraf kun je een hoop al laten afvallen door een keuze voor een paneeltype te maken en welk "smart-tv OS" je wil.

Zo ben ik een jaar of 2 geleden op een LG 55C8 oled uitgekomen en die bevalt prima. Misschien dat ik binnenkort geen updates van WebOS meer krijg, maar tot nu toe werkt alles prima en mocht het stoppen van de software-ondersteuning toch tot problemen leiden, dan prik ik er wel een Chromecast met Google TV in. Op de slaapkamer bevalt die al prima in onze oude plasma, dus dat zal beneden in de woonkamer ook wel werken.

Ben het verder wel grotendeels met @Zavantas eens qua eisen aan de tv: zo'n losse box voor je aansluitingen is ideaal. Pioneer had dat bij hun plasma's en ik snap niet dat anderen niet volgden.
Sommige dingen ligt inderdaad aan de persoon. Iemand van 80 zal het verschil niet zien waarschijnlijk. Maar ik ben nog geen eens de helft van dat (al schiet het wel aardig op (*Daoka begint zich nu oud te voelen*)). Dus ja op die vlak snap ik dat je voor me niet kan zeggen of ik het zie.

Me budget: ik had eerst 1000 euro in gedachte maar het is wel wat rekbaar. Zou hdr10+ en hdmi 2.1 het waard zijn dan zou ik er wel wat meer voor willen betalen. Aan de andere kant heb ik ook geen zin in zinloos geld verspillen. Daarom blijven die vragen rond spoken in me hoofd. Zo werkt mijn brein nou eenmaal. En als dat al niet erg genoeg is zit ik dan ook weer te denken van wanneer komen de volgende generatie van hdmi en hdr uit? Zou het namelijk weer zonde vinden als ik nu een tv koop en volgende jaar komen ze uit. Grote kans dat die ver boven me budget liggen maar misschien wel korting op de huidige tv's.
Dat hou je toch, dat is hou bedrijven je tegenwoordig bijna dwingen om wat nieuws te kopen. Ik doe daar niet meer aan mee. Ik heb m'n LG Oled gekocht en dat paneel is fantastisch. Tegenwoordig kan het vast nog net iets beter, er komt vast een keer 8k, 4k120 ondersteuning heb ik niet, maar ik maak me er niet druk om.

Ik ben tevreden met wat ik heb en heb heel bewust gekeken hoe ik mijn tv gebruik en wat genoeg zou zijn. Voor 1200 euro kan ik nu jaren vooruit. Heb ik met mijn 42" plasmatelevisie ook gedaan: een goede midrange halen en daar lang van genieten :) Volgens mij haal je ook meer uit het nauwkeurig instellen van je tv dan uit de allerduurste kopen ;)
Ik doe er ook zekers niet aan mee om zo vaak nieuwe dingen te kopen hoor. Ik heb nu nog een hd ready tv van 12 jaar oud ongeveer. Maar als ik het vervang dan wil ik het wel goed doen in de hoop dat ik over 2 of 3 jaar geen spijt heb van me aankoop. En dan vooral als in "had ik maar 200 euro meer uitbesteed dan had ik nu...
1: een functie gehad die ik toen niet belangrijk vond of qua grootte van het beeld.
2: betere kwaliteit qua bijvoorbeeld hardware / software / minder slijtage".

En dan denk ik bijvoorbeeld aan als de ps5 pro bijvoorbeeld uit zou komen. Uiteindelijk blijft de onzekerheid gewoon in me. Dat heb ik me hele leven al. Vandaar dat ik die antwoorden ook zo graag hebben ook al weet ik dat het per persoon kan verschillen.
Nope, het is een gedoe. Ben ook juist op zoek geweest naar een goeie TV rond de 50" in de hogere middenklasse..
Lijkt geen markt meer voor te bestaan, er is een OLED van 48", maar OLED vertrouw ik niet i.v.m. pauzeren (soms uren als ze het vergeten) van de vrouw / kinderen.
Daarbuiten gekeken is het moeilijk om een TV te vinden die gewoon goed is, er is altijd wel iets wat minder presteert.

Eisen lijken me niet zo extreem:

- 4k
- local dimming
- Minimaal 100 Hz
- Goed Smart platform zonder teveel reclame / gedoe
- Anti-reflectie coating / geen glanzend scherm (i.v.m. de plaatsing in de buurt van ramen)

Heeft me uiteindelijk meer geld doen uitgeven aan een Q90T van Samsung. Zeer tevreden van, maar was enkel vanaf de 55" te krijgen.. Wat eigenlijk een tikkeltje te groot is gezien de kijkafstand.
Lijkt geen markt meer voor te bestaan, er is een OLED van 48", maar OLED vertrouw ik niet i.v.m. pauzeren (soms uren als ze het vergeten) van de vrouw / kinderen.
Er zijn functies die de TV uitschakelen als niemand kijkt/het beeld gepauzeerd is, en om het beeld onopvallend te laten bewegen (per pixellijn).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 december 2020 09:15]

Dat heb ik ook gezien, het zou tegenwoordig geen probleem meer zijn. Maar dit is allemaal nog geen jaren getest, dus zonder uitsluiting dat dit niet meer kan neem ik dat risico liever niet:

1) Ik gebruik de TV tot hij defect is, er zijn nog maar weinig OLED's die 8-10 jaar oud zijn.

2) T.e.m. de 2017 modellen vrij veel klachten gelezen dat die toch burn-in doen van felle logo's (zoals rode Netflix logo), terwijl die gebruikers braafjes de pixel refresh etc deden. We zullen het over 2-3 jaar weten of de 2019 & 2020 modellen dit niet meer hebben, maar ik laat het testen wel aan anderen over.
ja dat snap ik ook wel maar zij die standaarden dan weer niet door hun zelf verzonnen? Ik heb wel eens het idee dat ze van alles verzinnen wat beter zou moeten zijn maar nog niemand echt op zit te wachten en vervolgens weer crappy uitgevoerd wordt omdat of de kennis of de content of de heldere standaard ontbreekt?

Maar goed bij iedere hd, uhd, 4 ken 8k tv dezelfde argumenten natuurlijk maar wat ik bedoel is de mismatch tussen wat mogelijk is, wat zij goed kunnen maken en waar wij vervolgens content op kunnen kijken.
Wat het pauzeren betreft, mijn LG C9 gaat na een minuut pauzeren automatisch over op de schermbeveiliging. Door een willekeurige knop in te drukken (behalve de uit knop) komt het beeld weer terug. Ik neem aan dat dit op de LG CX ook wel zo zal zijn.
Ik heb nu zo'n 2 jaar een oled en dat paneel gaat gewoon in de screensaver als het beeld niet meer beweegt. Pauzeren is geen enkel probleem, dan speelt hij een soort vuurwerkshow af. Na 2 jaar kan ik geen ingebrand effect zien.

Overigens vraag ik me af: waarom zouden tv's met local dimming hier geen last van hebben? Die hebben ook meerdere leds die ongelijkmatig gebruikt worden, dus ook niet gelijkmatig slijten.
Nou, de complexiteit neemt ook steeds verder toe, en overal bestaan 82 standaards die allemaal ingebouwd moeten zijn, want stel je voor dat jouw tv geen "AXIIS2+" ondersteund! Voor ons Tweakers iets om te bediscussiëren, voor een normaal mens al lastig überhaupt een beetje zinvol in te stellen. Ik geloof b.v. niet dat mijn 87 moeder veel kan met "Chroma subsampling" instellingen....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True