Samsung heeft de Galaxy Note 20 Ultra voor Europa uitgerust met de zelfontwikkelde Exynos 990-chipset. Voor de eindgebruiker lijkt dat eerder een nadeel dan een voordeel. Online ging er een tijd geleden zelfs een petitie rond om Samsung ertoe te bewegen om voortaan ook Europese toestellen een Qualcomm-soc mee te geven, zoals het al langer doet in de Verenigde Staten en in thuisland Zuid-Korea.
We hebben zelf helaas geen Amerikaanse Galaxy Note 20 Ultra beschikbaar voor een vergelijking, maar doorgaans betrouwbare bronnen rapporteren dat de Qualcomm-toestellen zowel hogere prestaties leveren als langer meegaan op de accu. Dat klinkt aannemelijk. Als we met een schuin oog kijken naar de benchmarkresultaten die we zelf van toestellen met de Qualcomm Snapdragon 865 hebben verzameld, zien we dat die inderdaad iets hoger scoren dan de Galaxy Note 20 Ultra. Je moet het verschil niet overschatten; ook 'ons' Europese model voelt in het dagelijkse gebruik absoluut snappy aan. Dat is zoals je van een high-end toestel mag verwachten, waarbij we bij Tweakers synthetische benchmarks toch al met een flinke korrel zout nemen. Toch is het een beetje jammer dat Samsungs peperdure topmodel op het gebied van systeemprestaties wordt ingehaald door het gros van de (veel) goedkopere concurrentie. De meeste andere leveranciers van high-end Android-toestellen maken immers wél gebruik van de chipsets van Qualcomm, zodat je de Snapdragon 865 nu terugvindt in toestellen als de OnePlus 8 Pro, Sony Xperia 1 II en Oppo Find X2 Pro.
Om extra zout in de wond te strooien, heeft Qualcomm al een opgevoerde versie van de Snapdragon 865 uitgebracht. Deze Snapdragon 865 Plus is onder andere te vinden in de Amerikaanse Note 20 Ultra en in andere high-end smartphones die dit najaar worden aangekondigd. Ten opzichte van de chip zonder Plus zou hij nog eens 10 procent sneller zijn, waar de Exynos 990 in de Note 20 Ultra nog steeds precies dezelfde chip is als het exemplaar in de S20 Ultra van februari.
Connectiviteit voor de toekomst
Voor wie niet in benchmarkcijfers is geïnteresseerd, is de komst van 5G vermoedelijk het grootste verschil met de Note 10-serie van vorig jaar. Van de Note 10-serie bestonden overigens al wel 5G-varianten, maar die werden niet in Nederland verkocht. De Exynos 5123-modem in de Note 20 Ultra, gelijk aan het exemplaar in de S20-toestellen, ondersteunt 5G op lage (Sub-6-) en hoge (mmWave-) frequenties, wat in het laatste geval downloadsnelheden tot 7,35Gbit/s oplevert.
Ook 5G is voor de gemiddelde consument nog wel een redelijk theoretische exercitie, althans in Nederland. De drie grootste providers hebben 5G pas deze zomer 'aangezet', waarbij nog geen enkel netwerk landelijke dekking biedt en de snelheidswinst bovendien erg tegenvalt. Het zal nog jaren duren voordat 5G is uitgerold op de hogere frequentiebanden, waarop de snelheid wel merkbaar toeneemt. Als het er dan is, is de Note 20 Ultra tenminste voorbereid en die toekomstvastheid is een fijn gegeven bij een smartphone die zoveel kost.
De Note 20 Ultra kan uiteraard ook nog verbinding maken met 4G-netwerken. Dat wil zeggen: LTE Cat 20, met 4x4 MIMO en carrier aggregation tot op zeven banden tegelijk, goed voor een downloadsnelheid van 2Gbit/s en een upload van maximaal 200Mbit/s. Wi-Fi 6 wordt uiteraard ook ondersteund. Een interessant item op de specsheet is tot slot de ultrawidebandchip van het Nederlandse NXP. Daarmee kan het toestel zeer nauwkeurig zijn positie bepalen ten opzichte van andere apparaten met een uwb-chip, zodat je hem bijvoorbeeld als digitale sleutel kunt gebruiken. BMW werkt bijvoorbeeld met Apple, dat zijn iPhone 11-serie vorig jaar als eerste van uwb voorzag, aan auto's die met de techniek kunnen worden geopend. Net als met 5G zal het nog wel even duren voordat je niet meer zonder uwb op je nieuwe smartphone kunt, maar het is fijn dat het alvast is ingebouwd.
Luidsprekers en vingerafdrukscanner
Net zoals de meeste andere high-end toestellen heeft de Note 20 Ultra stereoluidsprekers aan boord. Een 3,5mm-uitgang voor je hoofdtelefoon, eveneens gebruikelijk in dit segment, is er niet meer bij. Geholpen door de Dolby Atmos-ondersteuning klinken de luidsprekers zo goed als je redelijkerwijs van een smartphone kunt verwachten. Dat wil zeggen: geen vette bassen, maar gelukkig ook geen snerpende hoge tonen, waarbij het geluid enige gelaagdheid bevat. Zoals het een high-end smartphone betaamt, is een fijne trilmotor aanwezig die kan voorzien in een genuanceerde feedback.
De soc is dan niet van Qualcomm, de QBT2000-vingerafdrukscanner in de Note 20-serie is wel van het bedrijf afkomstig. Het is een ultrasone scanner, waar de meeste andere fabrikanten een optisch of capacitief exemplaar gebruiken. Dat wil zeggen dat hij beter werkt dan andere scanners als je vinger bijvoorbeeld vochtig is, en je vingerafdruk zonder het kenmerkende oplichten van het scherm kan uitlezen. Optische scanners zijn in onze ervaring wel wat sneller. Er is geen irisscanner of infraroodcamera voor veilige oog- of gezichtsontgrendeling.