Koreaanse media: Samsung brengt volgend jaar nog wel Galaxy Note uit

In tegenstelling tot wat eerdere geruchten beweerden, zou Samsung volgend jaar nog wel een Galaxy Note uitbrengen. Dat beweert een anonieme Samsung-medewerker tegenover Koreaanse media.

Woensdag verschenen nieuwe aanwijzingen die leken te wijzen op een naderend einde voor de Galaxy Note, maar een anonieme Samsung-medewerker ontkracht de geruchten tegen Yonhap News. "We zijn de release van de Galaxy Note-serie van volgend jaar aan het voorbereiden", aldus de medewerker.

Eerder op woensdag had een topman van Samsungs mobiele divisie, Roh Tae-moon, laten doorschemeren dat Galaxy-smartphones van het bedrijf de S-Pen-stylus gaan ondersteunen. Ook hier waren al geruchten over. De S-Pen was tot nu toe een onderscheidende functie van de Galaxy Note. Als bijvoorbeeld een high-end versie van een Galaxy S21 de S-Pen krijgt, is het de vraag welke rol de Galaxy Note nog speelt in het aanbod van Samsung.

"Roh's bericht betekent niet dat de Galaxy Note-serie gaat stoppen", aldus de Samsung-medewerker tegen Yonhap. Mogelijk brengt Samsung volgend jaar voor de laatste keer een Galaxy Note uit. Een analist van de smartphonemarkt noemde dat eind november tegen ETNews 'waarschijnlijk'. Half november beweerden meerdere bronnen nog dat Samsung geen Galaxy Note 21 in ontwikkeling had.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-12-2020 • 10:31

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
12
2
0
19
Wijzig sortering
Ik vraag mij af, bij het zien van het pennetje op het beeldscherm in de bijbehorende foto, zijn er veel mensen die dat echt gebruiken? en wat zijn de voordelen hieraan?
Het enigste wat in mij opkomt is een eventuele tekenapp of iets dergelijks. :?
 • Ik gebruik hem bijna iedere dag voor enterprise websites die niet touch-friendly zijn. Met het pennetje kun je een mouseover doen in de browser, zoals met een muispijltje.
 • Ook geef gaf (thuiswerken) ik regelmatig presentaties on-site waar ik het pennetje gebruikte als clicker voor powerpoint.
 • Daarnaast als ik onderweg ben en ik wil even iets uitleggen in Microsoft Teams dan deel ik mijn scherm op android en kan ik even kort een diagram schetsen.
 • Als ik een document moet ondertekenen kan ik makkelijk even m'n handtekening ergens onder zetten.
Het is misschien een niche, maar zakelijk ben ik echt heel blij met dat pennetje.

[Reactie gewijzigd door Willaaam op 16 december 2020 10:47]

Ik gebruik m ook dagelijks, al was t enkel maar om woorden te kopieren die normaal niet toegestaan zijn (bijvoorbeeld WhatsApp, waar je enkel het hele bericht kan kopieren en niet een gedeelte ervan). Maar ook smart select (screenshot van een gedeelte van je scherm maken) is een feature die ik graag gebruik. Een andere feature is een screenwrite screenshot maken, waarbij je direct op de screenshot kunt tekenen en/of aantekeningen maken. Zelfs voor sommige games is het handig (bijvoorbeeld Teamfight Tactics of Clash Royale). Ook erg handig als muis bij remote desktop.

Nee de Note is de enige reden dat ik na 10 jaar iOS overgestapt ben en ik zou er echt van balen als de stylus zou verdwijnen.
Vanuit dat opzicht had ik het nog niet bekeken, toch handig dan. thanks :)
Ik heb een Nintendo DS emulator op mijn Note, voor DS spellen is dat pennetje geweldig. Ik vind het alleen jammer dat de penpunten slecht verkrijgbaar zijn. Ik heb een vervangende set gekocht, maar die zijn gemaakt van goedkoop plastic en geven 0 weerstand en een glazen scherm, wat erg onprettig schrijft.
Je kan er notities mee maken of als afstandsbediening gebruiken voor de camera of presentaties.

Ik gebruik hem zelf echt letterlijk nooit. Behalve om te kijken of hij het nog doet.
Ikzelf gebruik 'm af en toe, maar ik ben me er erg van bewust dat ik daarin een uitzondering ben. Bij mij is de voornaamste use case het snel iets opschrijven als iemand wat opnoemt. Als ik een telefoonnummer (of meerdere telefoonnummers) doorkrijg, dan is het sneller om de namen en de nummers op te schrijven dan om de contacten aan te maken in de contacten-app. En voor het opschrijven van de patatzaak-bestelling van m'n gezin is het ook sneller, want schrijven is gewoon makkelijker dan typen op een mobiel. Dubbeltikken met het pennetje op het scherm opent een notitieblaadje, dat gaat razendsnel. En hoewel het sinds zo'n negen maanden eigenlijk niet meer voorkomt, gebruik ik het ook wel eens tijdens een bespreking op 't werk als daaruit een actiepunt voor mij voortkomt en ik geen pen en papier bij me heb, zodat ik het niet vergeet.

Maar dat dat hier in het Westen niet populair is, dat is duidelijk. De meeste mensen die ik ken die een Samsung Galaxy Note hebben gehad lieten het pennetje er permanent in zitten.

[Edit] O, en ik vergeet: hij is ook prettig om de telefoon mee te bedienen als ik vochtige vingers heb en het pennetje werkt erg fijn om op het internet van die piepkleine linkjes mee aan te tikken.

[Reactie gewijzigd door Chotto Toire op 16 december 2020 10:46]

Dubbeltikken met het pennetje op het scherm opent een notitieblaadje, dat gaat razendsnel.
Mag ik vragen welke Note hij hebt dan? Want bij mij werkt dat niet ( Note10+ ). Ik krijg wel een funktielijstje zodra ik de pen er uit haal waar "notitie" tussen staat, maar dubbelklikken doet bij mij niets..

Ik gebruik de pen zelf alleen bij het maken van foto's. De phone hoef je dan niet aan te raken en kun je op een statief langere sluitertijden instellen.
Als het scherm uit is kan dat :)
Een Galaxy Note 8. Het knopje moet je ingedrukt houden en dan met het pennetje dubbeltikken op het scherm. Het automatisch openen van dat functielijstje heb ik zelf uitgezet; ik weet niet of dat nog in de weg zit.

[Reactie gewijzigd door Chotto Toire op 16 december 2020 12:03]

Nope, werkt bij mij ook niet.

Edit; op aangeven van Polderviking blijk je ( ik dus ook ) gewoon in het zwarte scherm te kunnen schrijven. Hij slaat het dan op bij het terugplaatsen van de pen. Handig 8-)

[Reactie gewijzigd door micla op 16 december 2020 13:13]

Je beschrijft hier de meestegebruikte functie van mijn Note 8, ik kan niet meer zonder! :+
Je kan die functie aanpassen en als je pentastic installeert kun je ook het uiterlijk van het menu aanpassen. Overigens kun je dat menu ook uitzetten, zodat als je de pen er uithaalt niet direct dat menu krijgt en dus gelijk aan de slag kunt. De pen dichtbij het scherm houden en dan klikken opent dat menu namelijk ook.

https://images.app.goo.gl/DRdhHuCcwHL3H8vk6

Met pentastic krijg je er ook een dubbeltje functie bij die je naar wens kunt instellen.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 16 december 2020 18:46]

Dank voor de tip
Mijn moeder heeft artrose en weinig gevoel in haar vingertoppen, zij kan zonder zo'n pennetje niet werken. Aan het begin wilde zij ook alleen maar een Note, maar nu heeft ze gewoon een A71 met een pennetje van de action. Werkt net zo goed wanneer je de extra functies niet gebruikt en je het niet erg vind om dat pennetje los mee te moeten nemen. Voordeel van de Note is weer dat je het pennetje op kan bergen in het toestel zelf natuurlijk :+ (naast de extra functies)
Zoals je op de foto ziet zorgt de pen ervoor dat het apparaat rechtop blijft staan bij gebruik.

Probeer dat maar eens met je vinger!

:*)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 december 2020 12:46]

Heel vaak. Eigenlijk alles wat ook zonder pen kan maar sneller en preciezer gaat met pen om een vinger vaak precies in de weg zit bijvoorbeeld.
 • even screenshotje maken en wat tekst under-linen,
 • foto snel even croppen
 • pijlje tekenen op foto om iets aan te wijzen aan een ontwerper of developer
 • text croppen uit een foto en dan instant via OCR beschikbaar om te pasten (wifi wachtwoord ofzo)
 • text selecteren, copypasten
 • notitie snel opschrijven (pennetje eruit halen = direct op het scherm kunnen schrijven)
of een foto maken van een groep, telefoon op afstand en er zelf bij gaan staan. en klikken zoveel je wilt. Werkt beter dan vanaf mijn pols (horloge).
Ik wil het omdraaien. Ik snap niet dat niet elke high-end telefoon dit heeft. Ik heb ooit de Note 2 gehad en ik mis het pennetje nog steeds. Ik gebruikte het elke dag, vooral als kladblok: todo lijstjes, boodschappenlijstje, tekeningetjes voor de verbouwing, snel een notitie maken tijdens een meeting. Werkt veel makkelijker en sneller dan klooien op een onscreen toetsenbord.

Wat ik ook mooi vond is als je de pen uit het toestel haalde, het scherm automatisch aan ging en het kladblok opende. Kun je meteen schrijven. Ben je klaar, stop je de pen terug, slaat hij de notitie op, sluit het venster en gaat het scherm weer uit. Briljant!
Ik heb een note 10 plus.
Ik heb deze Smartphone gekocht toen die uitkwam omdat ik een smartphone met een groot scherm wou. Die zag er erg knap uit, met een iets meer boxy design ivm de toenmalige S10, en ben er voor gegaan. Ik heb het dus niet voor het pennetje gekocht, maar omdat ik het een knap device vond.

Maar nu die pennetje er toch is gebruik ik die wel af en toe. Ik doodle op foto's om die dan te delen naar mijn vrienden/familie, is vaak leuk en grappig, en daarnaast gebruik ik die heel vaak om foto's te nemen, vooral voor selfies. Er is een knop op het pennetje, en je kan ook gestures uitvoeren, maar dan kan ik dus mijn gsm zo ver houden als ik kan, zonder dan nog op een awkward manier op een knop of op de scherm te moeten drukken, wat ongemakkelijk kan zijn op een zulke grote smartphone, vooral als je het snel snel wilt doen.

Maar daarbij eindigt wel de voornaamste redenen waarvoor ik dat pennetje gebruik.
Ik was er ook altijd kritisch over. Maar nu ik er één heb wil ik niet meer zonder.
Waar ik het veruit het meest voor gebruik is notities.

Als ik ff een nummertje of iets ergens moet opschrijven of wat dan ook pak ik de telefoon uit mijn zak, trek die pen er uit, krabbel iets, en steek die pen terug waarmee die notitie opgeslagen wordt.

Het heeft zich ook al bewezen als ik op mijn telefoon interfaces wil gebruiken die niet voor smartphones zijn geoptimaliseerd.

Verder is die pen ook een (remote) ontspanner voor de camera.

Gebruik ik het veel? Zeker niet. Maar in de use cases waar ik het wel gebruikt vind ik het toch verdomd handig en een legitieme toevoeging in het geheel.

Ik heb ook al mensen kinderen zoet zien houden met die s-pen in de trein. Kunnen ze tekenen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 16 december 2020 13:03]

Lijkt me gemakkelijk om gauw wat notities maken met eventuele schetsjes.
Ik kan redelijk wat talen en gebruik de translate functie meestal. Het pennetje hovert boven de tekst en vertaalt of het woord of de hele zin. Bovendien kan ik prachtige piemels in het gezicht van vrienden photoshoppen via Picsart.
Ik heb zelf de Huawei Mate20X met bijhorende pen en ben er zeker blij mee. Wat ook handig is dat ik mijn telefoon niet hoef op te pakken als deze vergrendeld is want ik hoef alleen met mijn pen zachtjes op het scherm te tikken en kan ik het ontgrendelen. Handig als de telefoon landscape positie is als ik bijvoorbeeld naar Netflix zit te kijken. De volumeknoppen zijn namelijk moeilijk te bedienen, ook door het hoesje. Met dit pennetje kan ik dus ook het volume regelen.
Eerder op woensdag had een topman van Samsungs mobiele divisie, Roh Tae-moon, laten doorschemeren dat Galaxy-smartphones van het bedrijf de S-Pen-stylus gaan ondersteunen

Leuk, maar kan hij dan ook IN het toestel? Bij alleen ondersteuning loop je nog met een los pennetje.
Leuk, maar kan hij dan ook IN het toestel? Bij alleen ondersteuning loop je nog met een los pennetje.
Nee (hoogst onwaarschijnlijk) en nee niet perse, dat laatste bestaan gewoon hoesjes voor...

Zou wat zijn als de batterijgrootte/duur voor iedereen opgeofferd wordt omdat er een kleine kans is dat iemand er een pen bij wil gebruiken en er perse in moet kunnen stoppen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 december 2020 11:57]

Hiervoor is een case ontworpen waar je telefoon en het pennetje tezamen in kunnen worden geplaatst.
Voor de laatste keer de note met een snelle chip (exynos 2100) vind ik een prima einde.
Ik hoop eerlijk gezegd niet dat t de laatste is, en anders hoop ik dat ze de pen verwerken in de fold.
Yes yes yes, dan toch nog een waardige opvolger voor m'n Note 8!
Gebruik pennetje elke dag om tekst te vertalen. Heb zo ingesteld als je de pennetje uithaalt dat ie de vertaal app opent. Houd je pennetje boven de tekst en je krijgt direct een vertaling. Werkt zeer goed in whatsapp.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee