Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Microsoft Surface Book 3 Review

Verbeteringen voor de liefhebber

Conclusie

We hebben Microsofts Surface Book 2 in 2018 gereviewd en kwamen toen tot de conclusie dat het geen perfect apparaat was. De grootste nadelen waren dat de accu leegliep als je ging gamen, zelfs als de lader was ingeplugd. Daarnaast had de Book 2 last van throttling van de processor en vonden we het jammer dat de stylus standaard niet werd bijgeleverd.

Als we naar de Surface Book 3 kijken, lijkt hij in eerste instantie als twee druppels water op de Surface Book 2 en op zich is dat niet verkeerd, want met die buitenkant was niet veel mis. De behuizing is nog steeds gemaakt van een grijze magnesiumlegering die stevig aanvoelt en netjes is afgewerkt. Ook het scharnier voelt stevig aan en het klemsysteem zorgt ervoor dat je de tablet los kunt gebruiken, maar ook dat je hem omgekeerd in de basis kunt stoppen en als een soort notitieblok kunt gebruiken. Dat maakt de Surface Book uniek, al is het de vraag of veel mensen op die mogelijkheid zitten te wachten.

De wijzigingen zitten bij de Book 3 aan de binnenkant en daar treffen we opgefriste hardware aan in de vorm van een Ice Lake-processor, GTX 1660 Ti-videokaart en 802.11ax-wifi. Die Ice Lake-processor is sneller dan zijn voorganger en wordt beter gekoeld, waardoor minder throttling optreedt. De cpu komt vooral bij langdurige belasting goed uit de verf, want hij blijkt goed gekoeld te worden en daardoor nog relatief hoog te klokken. De videokaart presteert in vergelijking met een eerder geteste GTX 1660 Ti Max Q wat minder. Nu is de Book 3 geen gamelaptop, maar anderzijds kun je ook redeneren dat als er een dergelijke videokaart in zit, je ook de bijbehorende prestaties mag verwachten.

Wat scherm betreft is er niets nieuws onder de zon, want er is gebruikgemaakt van hetzelfde 15"-paneel met een hoge resolutie, wat een mooi scherp beeld oplevert. Het is bovendien nog altijd erg goed gekalibreerd. De accuduur van het hele systeem is ook nog steeds goed, hoewel die tijdens het kijken van video wel wat minder is geworden dan bij de Book 2. Dat maakt de accuduur niet meteen slecht, want hij bedraagt in dat scenario nog altijd veertien uur.

Tot slot zijn de upgradeprijzen nog iets vriendelijker geworden dan voorheen. Toen betaalde je 500 euro bij voor een ssd-upgrade van 256 naar 512GB. Nu krijg je voor 400 euro dezelfde upgrade en wordt de hoeveelheid werkgeheugen ook verdubbeld naar 32GB. Dat is natuurlijk nog altijd stukken meer dan de kostprijs, maar de upgradeprijzen gaan de goede kant op. Uiteraard is het jammer dat je de hardware niet zelf kunt upgraden, want de behuizing van de Book 3 is stevig dichtgelijmd.

Het mag duidelijk zijn dat we te spreken zijn over de veranderingen die de Book 3 laat zien ten opzichte van de Book 2. Het is jammer dat de accuduur tijdens video bekijken iets minder is geworden, maar dat vinden we minder erg dan een accu die leegloopt tijdens gamen, zoals bij zijn voorganger. Of de Book 3 vervolgens een aanrader is, hangt helemaal van het uiteindelijke gebruik af. Ben je bijvoorbeeld niet van plan de losse tablet te gaan gebruiken, dan kun je beter voor een goedkopere Surface Laptop 3 kiezen of voor hetzelfde geld een snellere 'gewone' laptop aanschaffen. Je moet dus wel een beetje gecharmeerd zijn van het Surface Book-concept en als dat het geval is, dan is de derde generatie een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger.

Laagste prijzen voor: Microsoft Surface Book 3 i7-1065G7 (15", 16GB, 256GB SSD, Qwerty) Platinum voor consumenten
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Dustinhome.nl

Score: 3 (51)

€ 2.576,09

€ 2.576,09

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.576,09
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 2.576,09

Bekijk

Amazon.nl

Score: 3 (216)

€ 2.598,91

€ 2.598,91

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.598,91
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 2.598,91

Bekijk

BCC

Score: 5 (538)

€ 2.599,-

€ 2.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.599,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.599,-

Bekijk

Microsoft Store

Score: 3 (9)

€ 2.599,-

€ 2.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.599,-
Pakketpost € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 2.599,-

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (23)

€ 2.599,-

€ 2.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.599,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.599,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (99)

Wijzig sortering
Zelfde upgrade onzin als bij de apple producten. Als de eu zo graag "groen wil claimen. Dan mogen ze hier wel eens wat verplichtte richtlijnen voor op gaan stellen. Bijvoorbeeld: verplichten dat third party repaircenters zonder achterlijk lock-in regels mogen repareren, geen onnodig/ lijm soldeer zooi om 0,3 mm mee te winnen, lange technische ondersteuning, verplicht leveren van componenten aan consument/repair center, etc... Zo zijn er nog wel meer zaken waar iets voor te verzinnen is.
Hier zijn ze dus ook mee bezig. Het snelste zal het echter gaan als consumenten en bedrijven hier zelf naar kijken bij aankoop. De meeste mensen boeit het simpelweg geen drol (die denken te vaak dat milieu enkel draait om CO2 uitstoot en enkel in de gebruiksfase |:( ), dus dan is het ook lastig voor de EU om hier draagvlak voor te krijgen.

Het gebeurd gelukkig wel bij minder controversiële productgroepen binnenkort dat er een right to repair komt :). Naar laptops en smartphones etc. doen ze nog onderzoek hoe ze dit kunnen doen zonder de 'gebruikservaring' te ver aan te te tasten.
Ik denk dat veel mensen ook gewoon niet weten of de ene laptop beter te repareren is dan de andere.

Als je gewoon een desktop koopt, gaat hij sowieso nooit kapot, en kun je alle onderdelen heel makkelijk vervangen...
Ik upgrade alle surface producten gewoon zelf. Inderdaad moet je wat speciale tools aanschaffen en een beetje handig zijn. Maar de tools zijn voor alle producten hetzelfde en met een beetje gezond verstand houd je je nieuwe surface product netjes heel.

Ik plaats zelf eigenlijk altijd een 30mm 1TB SSD (wat lastig om aan te komen, dus bestel ze ruim vooraf) en een geheugen upgrade. Zorg dat je voldoende heat-pasta én cleaner voor die pasta hebt, want anders branden je SSD en geheugen upgrades binnen no-time de laptop weer uit door slecht heat-sink contact.

Ook met de huidige upgrade prijzen denk ik dat het nog steeds de moeite waard is om zelf te doen.
Met ‘alle Surface producten’ neem ik aan alleen de laptops? Bij de Surface Pro tablets zitten de SSD’s vast gesoldeerd.
Ik ben begonnen met twee surface pro's juist. Beetje solderen is geen drama toch? Al had ik dat nooit goed geleerd dus dat was wel even een leercurve.

Bij de surface pro waren de update bedragen echt schandalig hoog naar mijn mening, en de enkele USB poort helpt ook niet echt om standaard wat extra opslag in te zetten. Dus dan maar zelf klussen.
het feit dat je moet gaan solderen etc om een SSD, of NVM ssd te plaatsen zegt al genoeg over de repairbaarheid van de producten. Helaas gaan beide die kant op en blijven daar. Ik zelf zou het niet willen.


We leven in 2020 dit kan makkelijk anders en goedkoop, ze verdienen al zoveel aan marges dus ja. Maar de meeste kopen het toch wel dus doen ze nietz moeilijk en blijven ze dus dit soort producten maken. Allemaal aan ons zelf te danken.
Respect, een echter tweakert _/-\o_
Die drempel ligt wel hoog he, zie jij de gemiddelde consument of kantoorpikkie dat al doen?

Custom rom installeren heeft nog een lagere drempel :P
Sinds wanneer zijn Tweakers gemiddelde consumenten / kantoorpikkies? :+
Dat is niet waar, ze zitten gewoon in een m2 slot?
Voldoende pasta? Er moet maar een heel dun laagje op. Net genoeg om de microscopische porien op te vullen waar anders lucht zou zitten.
Je zal de eerste niet zijn die een SSD of geheugen in een laptop vervangt en géén pasta gebruikt.

Geen pasta = niet voldoende :+
Ik gebruik al pasta sinds 1965 toen ik een *AD149 op koelplaat monteerde. Met aan beide zijden van het mica plaatje dun pasta.

*germanium TO-3 transistor
Niet zo overdrijven. Bij MS krijg je een grotere SSD en 16GB ram erbij voor 400 euro. Bij Apple is RAM alleen al 500 euro.
Ik denk dat het @Aeternum vooral gaat om het helemaal missen van de mogelijkheid om zelf te upgraden, niet om de prijs. Want dat blijft natuurlijk ergerlijk, want ideaal zou natuurlijk zijn dat je laptops of tablets hebt die je net als een pc in principe zelf kunt bouwen en aanpassen (en vervangen als er onderdelen stuk gaan).
Bij de Surface Laptop 3 en Pro X kun je al de SSD makkelijk zelf vervangen (is wel een vrij nieuw/exotisch type SSD), dus verwacht dat dit ook bij nieuwere Pro's/Book's gaat komen. Heb wel eens gelezen dat een aantal personen binnen MS van andere afdelingen dit onderwerp regelmatig hebben aangekaart bij de Surface afdeling om ze zover te krijgen. Goede zaak in ieder geval dat het die richting lijkt op te gaan.
Als dat zo is en als dus die kant op gaat is dat zeker positief.

Beetje wachten op de eerste modulaire laptop voor het grote publiek (wellicht dat het al bestaat als nicheproduct?).
Voor zover ik weet is de zakelijke surface pro clone van Dell (Latitude 12.3 inch) upgradebaar. SSD sowieso, maar kan me herinneren nog meer onderdelen. De HP Elite surface pro clone (die 13 inch tablet) zal wel vergelijkbaar zijn (misschien iets moeilijker). Beide zijn wel wat aan de dure kant voor consumenten, maar hebben wel weer thunderbolt dus in principe heb je dan een vrij modulair systeem.

offtopic: dit is 'm volgens mij https://www.dell.com/nl-n...-in-1-laptop#tabs_section

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 2 juli 2020 14:00]

+1Anoniem: 1350842
@Aeternum2 juli 2020 14:29
Ik ben het met je eens op de meeste punten, behalve het solderen. Een product geschikt maken voor reparatie betekent niet dat alles modulair moet zijn en dat iedereen dat hoeft te kunnen, zolang de verkoper maar niet de enige is die mag beslissen wie dat doet. Wat mij betreft prima om het te solderen zodat niet iedereen die laptop open trekt die er geen verstand van heeft, maar gewoon iemand het doet die vaker met zulke apparaten werkt.
Maar daarvoor moet inderdaad de hardware wel beschikbaar zijn, maar die hoeft van mij ook niet direct aan consumenten geleverd te worden (verplicht dan, de optie is prima maar dit soort dingen verplichten is gewoon niet handig).
En lange technische ondersteuning is een lastige omdat je dan krijgt vanuit welk oogpunt lang, wat is lang, wat dan als het bedrijf failliet gaat is de winkel dan alsnog verantwoordelijk. Daar zit nog wel wat ruimte in en hoeft van mij niet zo stellig als '20 jaar support, de klant is god en alles gratis' wat sommigen roepen, maar beter dan nu mag het zeker.
Ik heb deze en een hoop HPs, Lenovo's vergeleken, maar kwam uiteindelijk op de nieuwste HP Envy x360 13-ay0003nd. Voor €1017 krijg je zoveel meer waar voor je geld. Een Ryzen 4700U apu die rondjes holt om alle Intel opties van dit moment.

Je mist een 2e USB-C en een 16:10 scherm ipv 16:9. Maar voor die prijs krijg je een oerdegelijk product met de snelste hardware waar de meeste 2x zo dure laptops niet tegenop kunnen.
Die Ryzen Envy x360 is inderdaad echt goede prijs kwaliteit. Je kan ze echter niet helemaal vergelijken gezien de Surface Book 3 een veel betere gpu heeft en je kan het scherm niet loskoppelen als tablet. Maar ik zou inderdaad de meeste mensen die Ryzen Envy aanraden.

Kleine correctie: de Surface heeft een 3:2 scherm niet 16:10.
Klopt helemaal, ik heb eerder een Acer gehad waar je het scherm van kon loskoppelen, dat deed ik echter zelden. Volledig omklapbaar vind ik zelf handiger, tentmode voor video kijken, toetsenbord op tafel en scherm om hoog voor makkelijke touchscreen bediening.

De betere GPU ja, maar volgens mij zijn de verschillen niet heel groot. De Ryzen 4800HS duikt in dit artikel op in de benchmarks als de betere, en de 4700U is exact zelfde als 4800HS maar met veel lagere TDP (uit mijn hoofd). Dus zal zeker trager zijn maar wellicht valt het verschil mee..
Voor de meeste programma's is de Ryzen igpu goed genoeg, maar als je bijv wat semi-zware tot zware games speelt of ontwikkeld / test dan wil je een betere gpu. Ik geloof dat er ook programma's zijn die een betere gpu vereisen, misschien iets als Zbrush ofzo. En natuurlijk 3d modellering / rendering programma's.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 2 juli 2020 17:00]

Ja eens hoor, ik vraag me alleen af of de GTX 1660 Ti in deze Surface Book je gaat helpen, omdat hij niet veel krachtiger lijkt.
Sorry maar die HP ziet er niet uit. Dan vind ik de surface book er een pak beter uitzien.
Het is gewoon een laptop, recht toe recht aan. Als je dit lelijk vind, vind je 90% van de apparaten lelijk :P
Natuurlijk is de Surface Book een pareltje om naar te kijken. Daar betaal je dan ook 2.5x zoveel voor ;) meer nog zelfs.
Niets mis met die HP laptop, maar hij is echt niet vergelijkbaar met de Surface Book 3 natuurlijk. Als die HP voor jou perfect is, dan vind ik het raar dat je de Surface Book ooit in je vergelijking hebt mee genomen.

Ben je misschien in de war met de Surface Laptop?

[Reactie gewijzigd door Ramon op 2 juli 2020 23:02]

Mooie review. Persoonlijk denk ik dat het gebruik van een quad core in een 15 inch laptop in 2020 een gemiste kans is. Weegt de extra grafische kracht van de i7-1065G7 op tegen de extra rekenkracht van bijvoorbeeld een i7-10710u, in tablet mode? Vanzelfsprekend is meer grafische rekenkracht wenselijk met deze resolutie, en een vergelijk is moeilijk voor tweakers, maar het komt op mij over dat deze laptop over een jaar of twee drie in veelvoorkomende use cases wel eens tegengehouden kan worden door de cpu helaas.

Een ryzen 7 4700u zou waarschijnlijk ideaal zijn, maar waarschijnlijk ook onmogelijk gegeven de gebruikte technieken van ontkoppelen.

[Reactie gewijzigd door Bonsaiboom op 2 juli 2020 07:19]

De i7-10710u is niet zo veel sneller, hooguit zo'n 10 procent voor de zwaarste taken, in lichte taken merk je het verschil niet eens. Zie hier.
Dat is inderdaad een kleiner verschil dan ik dacht. Bedankt!
Wat voor een use cases heb je dan in gedachten? Als we kijken naar core scaling van applicaties en sowieso het soort applicaties dat gebruik maakt van hogere CPU loads dan kan ik voor thuis gebruik, behoudens eventueel hobbymatig wat ook onder werk geschaard kan worden qua soort applicaties, aan gaming. Enkel voor gaming zal veel eerder de bottleneck de GPU zijn dan CPU.

Voor meer zakelijk gebruik zijn sommige software pakketten wat meer CPU intensive. Met name in de richting van bijvoorbeeld video editing of 3D modeling. Maar het aandeel van de mensen die een laptop voor dit doel gebruikt is binnen de laptop markt toch nog altijd relatief klein.

Voor de meesten vermoed ik persoonlijk dat een laptop als deze qua hardware specs gewoon vele jaren mee zal gaan.
Development. Het merendeel van de compilers draait tegenwoordig multithreaded. Vooral als je met grotere projecten werkt is de extra performance wel van belang.

En ja, ik ken plaatsen waar ze een Surface Book 2 hebben als developer. De iets mindere CPU nemen ze er daar met plezier bij. Het kunnen losmaken van het scherm in combinatie met een stylus laat toe om te tekenen zoals op een gewoon A4 blad. En dat is toch wel heel leuk om snel even een functioneel diagram of architectuur uit te tekenen.
Dit dus, developers. Ik werk momenteel op een i5-8350U (HP EliteBook) en je mist toch wel wat CPU kracht. Daarom kijk ik altijd met interesse naar dit soort laptops. Design en build kwaliteit kan ik ook wel appreciëren.
Probleem van jouw i5 bij development is niet alleen dat dat een quad-core is maar ook dat de kloksnelheid heel laag wordt bij gebruik van alle cores.
Ik neem aan dat ze geen zwaardere processor gebruiken vanwege de warmteontwikkeling en die is hier (nog) moeilijker af te voeren dan in een gewone laptop aangezien alles in het schermgedeelte verwerkt dient te worden. De quad core zal nog ruim voldoende zijn voor fotobewerking dus het hoeft geen struikelblok te zijn. Ik heb zelf de eerste generatie met een dual core en dat gaat ook goed. Dat neemt niet weg dat je voor dezelfde prijs een XPS 17 kunt krijgen die wel beter geschikt is voor videobewerking.

Het loont overigens om te wachten op een aanbieding; zo heb ik de mijne gekocht met 700€ korting zodat hij enigszins in een betaalbare categorie terechtkwam.

[Reactie gewijzigd door Mamoulian op 2 juli 2020 10:14]

Een 4700u is super zuinig, dus warmteontwikkeling zal niet het argument geweest zijn.
Ice Lake (quadcore + iris plus) lijkt mij een stuk beter dan comet lake (hexa core) in het tablet deel. Niet alleen is de igpu (die veel sneller is) belangrijk voor photoshop/tekenen oid, ook lijkt me Ice Lake efficiënter wat belangrijk is voor de batterijduur van het tablet deel.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 2 juli 2020 13:42]

Wat rechtvaardigd dit apparaat om 2500 euro te kosten???
Waarom moet iets gerechtvaardigd zijn? Dat beslis je toch zelf?
Ben ik het niet helemaal mee eens. Daar mag best wel wat kritischer naar gekeken worden in een review. Ik zie eigenlijk niets in de hardware dat deze prijs rechtvaardigt.
Dan ben jij duidelijk geen doelgroep voor Surface. Als er een andere keuze was zou ik jou opmerking nog enigzins kunnen plaatsen maar er is gewoon geen alternatief wat én goede pen support heeft én een afkoppelbaar scherm én touch. Als jij die zaken niet belangrijk vind dan is de prijs voor jou persoonlijke situatie inderdaad niet gerechtvaardigd.

Zelfde geld eigenlijk voor de Surface tablets, ik heb al aardig wat versleten qua windows tablets maar de Surface is eigenlijk (ook weer vanwege de bovengenoemde zaken) de enige die mij kan bekoren. Echt alternatieven (met Windows) zijn er niet, die missen allemaal wel één van de bovengenoemde features.

@.oisyn oeps, typfoutje.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 3 juli 2020 20:12]

Klopt. Het is een uniek product. Dat zie je (helaas) ook in de prijs. Ik denk dat je als gebruiker uitgeknepen wordt. Maar heb je de features nodig, dan is er geen echt alternatief
Als er geen andere keuze was zou ik jou opmerking nog enigzins kunnen plaatsen
En vervolgens leg je uit dat er eigenlijk geen andere keuze is 8)7. Of bedoelde je dat je het juist wel zou begrijpen als er wél een andere keuze was?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 2 juli 2020 21:35]

Waarom zou jouw persoonlijke mening geldig zijn voor alle mensen? Je beseft toch dat prijzen door iedereen anders ervaren worden.
In de hardware misschien niet, maar toch zit zowat alles in dat scherm geïntegreerd, best wel een knappe prestatie.

Ik heb een surface book2 en
- ik hou best wel van het design
- ik hou best wel van de "feel" van dat ding
- het afneembare scherm is ongelooflijk handig voor mij

Waarschijnlijk zal het wel te veel gekost hebben voor wat het is, maar ik ben er best tevreden over. Ik heb wel geen reden gevonden om van de 2 naar een 3 over te schakelen.

Ik moet zoals de meeste mensen financiële keuzes maken en ik heb een surface book 2 gekocht. Nog geen seconde spijt van gehad.
Er is geen alternatief hiervoor met als uitzondering een hele hoop apparaten met je mee sleuren. Je hebt pen support, goed 3:2 scherm, lange batterijduur (tabet+laptop bij elkaar opgeteld), een goede gpu voor een ultrabook, tablet/scherm kun je los koppelen om bijv iets te laten zien aan een klant of een collega. En dan nog overige dingen als goede camera (blijkt toch wel handig te zijn nu met Covid), goed touchpad/keyboard en goede speakers etc.

Geen perfect apparaat uiteraard (/dichtgeplakt en cpu kan beter), maar ik snap wel waarom mensen dit kopen.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 2 juli 2020 14:10]

ik denk dat de 13 inch instap model prima prijs/kwaliteit is (1700 euro geloof ik?) dat die pen er niet bij zit is idd gek, dus ik zou ook altijd rekenen, laptop + tas + pen.
dat ik een laptop niet open kan maken is voor mij juist een USP, waarom zou ik dat willen?
zijn er redenen te noemen waarom mensen dit wel willen? ben oprecht benieuwd :)
De voornaamste reden is om bijv een kapotte ssd te vervangen of te upgraden (zeg dat je later toch spijt hebt dat je geen grotere ssd gekocht hebt dan kun je zelf er in ieder geval nog een grotere erin zetten). Voor ram/geheugen zou dit ook wel handig zijn maar toegang tot de ssd wat mij betreft belangrijker omdat de kans groter is dat een ssd kapot gaan dan een geheugen reepje geloof ik.
Ik heb op deze manier wel is een 2 jaar oude Spectre laptop gered, anders had we 'm weg kunnen gooien geloof ik. :Y)
De koper
Als dat ding niet gekocht word, dan gaat de prijs omlaag of dan verdwijnt het product.

[Reactie gewijzigd door FortyTwo op 2 juli 2020 18:45]

Ik heb zelf een Lenovo IdeaPad S540, het broertje van de in de vergelijking vermelde IdeaPad. Wat krijg je daarvoor? Praktisch dezelfde laptop (snelle i5 uit de 8e generatie, dezelfde grafische kaart, vergelijkbare accuduur, meer opslagcapaciteit, aluminium design) voor ruim 1.500 euro minder. Heb je per se een afkoppelbaar scherm met hoge resolutie of een i7 nodig, ga dan voor deze surface. Is dat geen vereiste, dan zou ik in alle gevallen kiezen voor de Lenovo. Je kunt voor dezelfde prijs dan een laptop kopen en een Xbox met wat leuke games om ook te gamen. En een tweedehands tablet :+

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 2 juli 2020 08:09]

Euh ja als je alles wat deze laptop uniek maakt niet hoeft zijn er inderdaad laptops die een betere value for money bieden.

Maar zelf dan zou ik die S540 niet kiezen, want een full HD resolutie vind ik anno 2020 echt te laag op 15".
Ik heb geen enkele behoefte aan een hogere resolutie anno 2020. Ik zie het verschil tussen HD en 4K echt niet op 15" hoor.
Veel mensen wel. Ik kan bij 1080p op een 15.6 inch-scherm de pixels zien. Ik ben ook hogere resolutie gewend bij telefoons en tablets, dan is een laptopscherm ineens onscherp in vergelijking daarmee. Voordeel is wel dat het minder verbruikt. En bij dagelijks gebruik is het prima
Euh, ja... Als je alle specifieke dingen niet hoeft waar je juist een surface book voor zou willen hebben (touch scherm, 16:10 ipv 3:2 maar dat valt nog mee, pen support, los-koppelbaar, 10th gen cpu) dan zijn er wel meer prima alternatieven.

Maar iemand die in de markt is voor een surface book zal over het algemeen dus NIET in de markt zijn voor een s540. Ik snap die opmerkingen nooit zo, net als 'en koop dan los x en y erbij'.

Los van dat een xbox hier compleet los van staat, ik heb liever 1 apparaat die goed is in 2 dingen dan 2 apparaten die nog beter zijn in 1 specifiek ding. (Zelfde met telefoons, ik wil een telefoon die ook goede fotos kan schieten. Wil niet zeggen dat er losse fototoestellen die NOG beter zijn, zal best maar wiil niet continu meerdere dingen mee moeten slepen)

[Reactie gewijzigd door m0ridin op 2 juli 2020 13:30]

Die IdeaPad S540 zit in een heel ander segment. De geluidsproductie is bijvoorbeeld zodanig dat je deze echt niet in een zakelijke omgeving of rustig op de bank wilt gebruiken. Ik heb 'm in elk geval retour gestuurd voor de afschuwelijke fan whine.

Dit soort laptops koop je voor specifieke use cases want anders kun je de prijs niet verantwoorden.
Nooit last gehad van cool whine. Ik hoor daar wel meer mensen over klagen, maar de mijne is fluisterstil.
Wacht maar tot hij hot is (je bedoelt coil whine neem ik aan)
Dit is mij ook zeker veel en veel te duur.
Je kan op die IdeaPad toch geen active pen gebruiken? (denk bijv aan Zbrush, Photoshop of CAD werk met een active pen) Dus appels met peren vergelijken.
Ben ik het niet mee eens. 1.500 euro extra voor een groter touchscreen vind ik geen reden om dit apparaat te kopen. Het is overpriced vind ik.
Het is niet 1500 extra voor een touchscreen, er komt veel meer kijken bij laptops dan de cpu en gpu. Die ideapad heeft bijv ook slechter keyboard, touchpad, speakers, camera (denk aan al die meetings via Teams etc), microphone, kan niet als tablet gebruikt worden, batterijduur is wel degelijk beter bij de Book 3, en de Surface heeft niet alleen een touchscreen laag maar ook een digitizer laag (anders werkt een active pen niet). De Book is duur maar dan moet je het ook wel eerlijk vergelijken, bijv met een XPS + Ipad Pro oid.
Je begrijpt denk ik mijn punt niet. Ik bedoel dat het geheel duurder is dan de som der delen. Je kunt alle features van dit apparaat vervangen met losse hardware. Wil je één apparaat hebben? Dan is dat dit apparaat en daar betaal je fors voor. Maar nogmaals, zo zie ik het. Er zullen vast mensen lyrisch zijn over de Surface
Het is overpriced maar niet 1.500 zoals jij beweert. Zoveel laptops kunnen overpriced zijn, vooral laptops ook met Quadro gpu kaarten. De vraag is of het voor iemand echt zoveel uitmaakt dat je +-200-300 extra betaald op een laptop met een dergelijk prijskaartje (vooral omdat ze toch vaak worden afgeschreven) als de laptop precies is wat iemand voor hij/haar werk nodig heeft. En dan kom je tegen een punt aan dat het niet uitmaakt of het overpriced is of niet, want er is weinig directe concurrentie (alleen Wacom geloof ik).

Dit is dan ook niet een laptop die ik zomaar aan iemand zou aanraden, net als dat ik bijv niet zomaar een Precision laptop aan iemand zou aanraden. Het moet wel echt goed aansluiten op wat iemand ermee wilt gaat doen. Maar dat spreekt denk ik wel voor zich bij een laptop met zo'n prijskaartje.
Met een Quadro-kaart wordt dit hopelijk mijn nieuwe zakelijke laptop (technische ondersteuning voor CAD/CAM-software, ben veel onderweg). Aangezien Dell geen docking-aansluiting meer op de Precision-workstations (sinds de 7730) bouwt, hebben die te weinig meerwaarde, en zijn ze vooral lomp zwaar (zeker inclusief de 240W-adapter).
Hopelijk denkt de afdeling inkoop er ook zo over - onze verkoop-afdeling loopt al met Surface Books rond, nu wij technici nog.

[Reactie gewijzigd door Tarin op 2 juli 2020 08:24]

Dell gebruikt tegenwoordig USB-C docking stations, zelfs van 240W (2x USB-C). Werkt prima.
Dat weet ik, maar een Dell Port Replicator waar je je device op klikt is handiger, en op al onze trainingslocaties voorhanden. Die moeten dus sowieso in de komende jaren vervangen worden door een USB-C-ding - of dan een Surface Dock; als MS daar tenminste de compatibiliteit over verschillende generaties behouden kan. Zijn de afdelingen en beetje meer compatibel.
Of het nu Dell of MS is. Je zal toch echt van dock moeten veranderen. Enige voordeel is dat je met USB-C uiteindelijk onafhankelijk van merken wordt.
Dock 2 kan hogere resoluties aan en heeft USB C (backwards compatible tot Pro 4/5 geloof ik qua videopoorten/ op Pro 3 zal hij vast werken maar doet die USB C vrij weinig denk ik. Nog niet getest.

Dock 1 werkt ook met Book 3
Goede inhoudelijke review - stukken beter dan die waardeloze verkooppresentatie van Bright.
Zou alleen de vergelijking maken met andere 'top' 15inch modellen - van andere merken en niet de 13" varianten meenemen.

Deze laptop stond op mijn aanschaf lijstje - maar het minimale wat ik zelf wil kunnen doen is de SSD vervangen.

In de score van laptops zou je best de mogelijkheid van het 'zelf upgraden' mee kunnen nemen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 2 juli 2020 09:43]

Waarom zou je dat zelf willen doen? of gaat het er om dat je dit wilt kunnen? mocht het nodig zijn.
Inderdaad. Je zou eigenlijk als overheden moeten verplichten dat fabrikanten van computers/laptops en telefoons een bepaalde upgrade minimaal mogelijk moeten maken door de gebruiker zelf.
Vergelijkbaar met wat @Aeternum Aeternum hierboven ook al aangeeft.

Geheugen/RAM, opsalg/SSD en zeker ook de batterij.
Vooral de SSD en batterij, ivm als deze defect raken. Dat je dan in ieder geval je laptop/tablet kan repareren.
Ja iid, maar ik zou het niets als repareren willen omschrijven, maar als vervangen.
oke, ik volg dit, je SSD is je kwetsbaarste punt, ondanks dat dit geen draaiende onderdelen meer heeft, ik vind geheugen wat ver gaan, maar oke, je kan bij de auto de ruitenvloeistof zelf vervangen, daarvoor wil je niet naar de garage, is dat het vergelijk? daar kan ik inderdaad wel inkomen..

ik zou eigenlijk willen dat er een verplichte 4 of 5 jarige garantie komt op een SSD en een pickup en return van max 2 werkdagen, want ik blijf er bij, ik wil zelf helemaal geen ssd vervangen in mijn laptop... :) tenzij dit inderdaad heeeeeel eenvoudig is gemaakt.. maar dat is het (nog) niet... voor een leek niet, voor een ITér natuurlijk wel...
oh, dan stop je daar toch gewoon iets in met een eigen ontwikkelde form-factor. Nergens een vervangonderdeel te vinden :)
Lijkt me niet dat de SSD zo kwetsbaar is. Bij stresstests bleek toch dat er nog veel, veel meer dan de gegarandeerde TBW op pasten, en ook het gegarandeerde is enorm veel, zeker voor dit soort apparaat met licht gebruik.
ja dat is dus precies mijn ervaring, vroeger ging een draaiende hdd/sata nog wel eens defect, maar met de sterk doorontwikkelde ssds van tegenwoordig... dikke prima :)
Ik heb eigenlijk van vrijwel elke laptop die ik tot nu toe gehad heb de opslag of batterij vervangen. Daar moet ik dan wel bij zeggen dat ik veelal refurbished laptops koop (met name zakelijke lenovo modellen, was vroeger een hobby van me om ze op te knappen). Mijn surface tablet heeft geen verwisselbare hdd en dat vind ik toch wel erg jammer (hoewel ik het voor een tablet nog niet zo kwalijk vind als bij een laptop).

Prijstechnisch is het alleen al veel interessanter om zelf een SSD te plaatsen/vervangen. Ook vind ik het prettig als ik de batterij na een paar jaar kan vervangen want die degraderen toch echt wel. Ik heb ook een Asus gaming laptop waar een HDD + SSD in zit af fabriek, van deze laptop ga ik waarschijnlijk ook beide vervangen voor een SSD van 1 TB, wordt hij stiller, koeler en zuiniger van.

Het is niet voor iedereen weggelegd om aan zijn laptop te gaan sleutelen (of het boeit ze gewoon niet), maar die persoon gaat waarschijnlijk ook ooit zijn laptop wegdoen en dan beland die op de 2ehands markt. Dan is een apparaat met gemakkelijk vervangbare opslag/geheugen/batterij veel beter voor het milieu dan een apparaat waar alles in vastgelijmd zit (en dus eigenlijk zo de afvalbak in kan).
ja eens hoor, heel vaak kun je een laptop van 2-3 jaar oud helemaal weer als nieuw laten werken door er een nieuwe SSD in te zetten, en ook je gedeelte over je batterij volg ik, alleen vanuit mijn persoonlijke ervaring, als je om de 3-4 jaar je laptop vervangt (zakelijk) loop je eigenlijk 'nooit' tegen een kapotte SSD/batterij aan, die technieken zijn echt goed doorontwikkeld, als je kwaliteit koopt, kun je kwaliteit verwachten.... daarom kies ik persoonlijk eerder voor goede garantie (carepacks) en dergelijke om bij eventuele problemen gewoon altijd goed geholpen te worden, in plaats van dat je zelf je SSD moet vervangen ;)
De sb2 die ikzelf had met een 1600 gtx, werd zo ongelooflijk heet doordat de fans op het scherm staan gericht, welke toen ook lichtjes ging krommen...hopelijk hebben ze dat probleem bij de sb3 aangepakt.
Weet niet of je hem aangesloten had op een extern scherm en dicht?
Qua ventilatie doorvoer het beste om hem altijd open te hebben als je hem zwaar gebruikt.
Altijd open en zonder extern scherm, kan ook mijn unit zijn geweest maar heb er ook meerdere mensen over horen klagen.

Sommigen op Reddit hebben er een kleine deskfan achter op blazen om het koel te houden ;)
Ja zag ik inderdaad ook, maar de airflow is elk geval beter als hij open staat, dus top!
Dichtgelijmd |:( laat maar... next...
Dikke bezels. Vind het tegenwoordig mooier zoals de XPS dat doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True