Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPhone 11-serie

Erop en erover

28-09-2019 • 06:00

679

Multipage-opmaak

Inleiding

  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max

Samengevat

De iPhone 11 is de goedkoopste iPhone van 2019 en het is een prima opvolger ten opzichte van de iPhone XR. De accuduur is er iets op vooruit gegaan, maar vooral de camera is een flinke stap vooruit. Hij heeft een handige ultragroothoekcamera en de foto's die je 's nachts maakt zien er een stuk beter uit dan voorheen. Het is fijn dat deze goedkopere iPhone dezelfde snelle hardware heeft als de duurdere iPhones. Het lcd is wel minder mooi dan de oledschermen van de duurdere varianten. Toch is dit vermoedelijk voor de meeste mensen de beste iPhone die ze kunnen kiezen, gezien de prijs.

Samengevat

De iPhone 11 Pro is samen met de iPhone Pro Max de meest high-end Apple-smartphone van 2019. Ten opzichte van voorgangers XS en XS Max hebben ze een veel betere accuduur en ook de camera is er behoorlijk op vooruit gegaan, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Ook zit er zowel een telelens, als een ultragroothoeklens op en dat is praktisch. We worden ook erg blij van het oledscherm en natuurlijk de krachtige hardware. Het grootste nadeel is nog steeds de prijs, want je betaalt niet alleen veel voor de variant met een magere 64GB opslaggeheugen, maar ook veel extra als je meer opslag wilt. Toch is de iPhone 11 Pro een bijzonder fijne smartphone, waar je vermoedelijk lange tijd mee kunt doen.

Getest

Apple iPhone 11 Pro 64GB Goud

Prijs bij publicatie: € 1.159,-

Vanaf € 573,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (12)

Samengevat

De iPhone 11 Pro Max is samen met de iPhone Pro de meest high-end Apple-smartphone van 2019. Ten opzichte van voorgangers XS en XS Max hebben ze een veel betere accuduur en ook de camera is er behoorlijk op vooruit gegaan, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Ook zit er zowel een telelens, als een ultragroothoeklens op en dat is praktisch. We worden ook erg blij van het oledscherm en natuurlijk de krachtige hardware. Het grootste nadeel is nog steeds de prijs, want je betaalt niet alleen veel voor de variant met een magere 64GB opslaggeheugen, maar ook veel extra als je meer opslag wilt. Toch is de iPhone 11 Pro Max een bijzonder fijne smartphone, waar je vermoedelijk lange tijd mee kunt doen.

De smartphonemarkt zit al een tijdje in een impasse. Android domineert de markt met een wereldwijd marktaandeel van boven de 80 procent en iOS is de enige overgebleven concurrent die de rest van de markt in handen heeft. Op gebied van aantal verkochte toestellen is Samsung al jarenlang marktleider en inmiddels is duidelijk dat Apple daar geen structurele bedreiging voor vormt. Samsung ziet nu Huawei als zijn voornaamste concurrent, met in het kielzog andere Chinese fabrikanten als Xiaomi en de tandem Oppo, Vivo en OnePlus.

Op papier is de overstap van iOS naar Android of omgekeerd heel makkelijk, maar in de praktijk zijn er barrières. Veel gebruikers van een iPhone hebben AirPods - die wel werken met Android-telefoons, maar beperkt zijn - en/of een Apple Watch, die helemaal niet werkt met Android. Bovendien wil het klanten binden met diensten als betaalde iCloud-abonnementen, streamingdienst TV+ die klanten een jaar gratis krijgen bij aankoop van een nieuw product en gamedienst Arcade. Daar komt bij dat veel mensen, in de VS meer dan hier, leunen op het gebruik van gratis diensten als Facetime en iMessage. En wat te denken van de apps die je al gekocht hebt? Die krijg je niet zomaar gratis als je op Android overstapt. Voor veel mensen is het dus niet de keuze of ze een iPhone kopen, maar welke.

Dat ligt in andere delen van de wereld, waaronder India en China, anders - en daar lijkt Apple zich op te richten. Als je kijkt naar waar de markt voor Android-telefoons zich afgelopen jaar zich op heeft gericht, dan zijn er drie grote trends te zien: het elimineren van de inkeping in het scherm, het toevoegen van camera's die een ander beeld geven en het vergroten van de accucapaciteit.

Apple gaat met de iPhone 11-serie in twee van die trends mee: alle modellen hebben nu een camera met ultragroothoeklens en de accucapaciteit is fors vergroot ten opzichte van de voorgangers. De inkeping is wél gebleven. Want wie dacht dat het tijd is voor revolutionaire designveranderingen aan de voorkant, komt bedrogen uit. Apple geeft zijn smartphones al sinds de iPhone 6-generatie niet meer elke twee jaar een geheel ander ontwerp mee. Dat lijkt te zijn veranderd naar elke drie jaar. Desondanks is het duidelijk dat Apple een inhaalslag wilde maken met deze iPhone 11-serie: het wilde duidelijk erop en erover ten opzichte van de concurrentie.

Het reviewexemplaar van de iPhone 11 en 11 Pro zijn afkomstig van Belsimpel, waarvoor dank!

Behuizing

iPhone 11 productfoto'sAls je fan bent van een nieuw ontwerp, zijn de iPhones van 2019 waarschijnlijk een teleurstelling voor je. De iPhone 11 doet erg denken aan de iPhone XR en de 11 Pro en 11 Pro Max hebben veel weg van de iPhone XS en XS Max. Toch zijn er wat verschillen. Om te beginnen ziet het camera-eiland, door velen gekscherend vergeleken met een kookeiland, er heel anders uit. Alle iPhones van 2019 hebben hetzelfde formaat en zijn vierkant met afgeronde hoeken. Dat is een ontwerpelement dat we vorig jaar zagen met de Huawei Mate 20 Pro en dit jaar zal ook de Pixel 4 zo'n vierkant eiland hebben. De Motorola One Zoom heeft een langgerekte versie daarvan.

Het glazen eiland vormt een geheel met de rest van de achterkant, maar waar hij bij de iPhone 11 mat is en de achterkant juist glanzend, is hij bij de Pro-iPhones glanzend, waar de rest van de achterkant mat is. Dat is een leuk detail, maar je kunt natuurlijk twisten over de schoonheid van dit camera-eiland. Wat je er ook van vindt: aanwezig is hij wel, zeker op de kleinere Pro.

iPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto's

Gelukkig steekt deze camera-set-up minder ver uit dan bij de XS en XS Max. De Pro-modellen zijn als geheel dan ook wat dikker geworden, waardoor er ook meer ruimte is voor de camera's. Die extra dikte is niet erg, omdat de accucapaciteit er ook flink op vooruit gaat. Ondanks dat het verschil maar 0,4mm bedraagt, voel je het verschil absoluut tussen een XS Max en een 11 Pro Max. Een iPhone 11 is vervolgens voelbaar nog een stukje dikker.

Toestel iPhone 11 iPhone XR iPhone 11 Pro iPhone XS iPhone 11 Pro Max iPhone XS Max
Jaar release 2019 2018 2019 2018 2019 2018
Vanafprijs 809 euro 859 euro 1159 euro 1159 euro 1259 euro 1259 euro
Hoogte (mm) 150,9 150,9 144 143,6 158 157,5
Breedte (mm) 75,7 75,7 71,4 70,9 77,8 77,4
Dikte (mm) 8,3 8,3 8,1 7,7 8,1 7,7
Gewicht 194g 194g 188g 177g 226g 208g
Schermdiagonaal 6,06" 6,06" 5,85" 5,85" 6,46" 6,46"
Bezels 11,1x11,mm 11,1x11,1mm 9,1x9,1mm 8,7x8,6mm 9,0x9,0mm 8,6x8,5mm

Zoals je ziet zijn de iPhone 11 Pro-smartphones niet alleen dikker, maar ook zwaarder geworden. Dat verschil voel je enigszins en de XS en XS Max waren ook al niet heel licht voor hun grootte. In de praktijk is de iPhone 11 Pro Max overigens een apparaat dat je meestal met twee handen bedient, ook met grote handen. De andere twee iPhones kunnen we nog wel bedienen met één hand.

iPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto's
iPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto's

Laten we het hier ook alvast even over de prijs hebben. Deze is immers gelijk gebleven voor de goedkoopste Pro-modellen ten opzichte van de XS-modellen en de goedkoopste variant van de iPhone 11 is 50 euro goedkoper dan de XR bij release. Daar staat tegenover dat het opslaggeheugen ook hetzelfde is gebleven met 64GB, waar veel Android-concurrenten - van goedkope modellen van 250 euro tot dure telefoons - naar 128GB zijn gegaan.

Ook een factor om mee te wegen: als je denkt dat 64GB op termijn niet genoeg is, kun je bij de iPhone 11 een 128GB-model vinden voor 859 euro. Bij de iPhone 11 Pro is die er niet: als je 64GB niet genoeg vindt, is er alleen een 256GB-model. Die kost geen 1159 euro, maar 1329 euro; een upgrade die je dus 170 euro extra kost.

Verschillen tussen iPhone 11, 11 Pro en Pro Max

De iPhone 11 valt wat afmetingen betreft tussen de iPhone 11 Pro en Pro Max in. De 11 is wel iets dikker dan de twee duurdere iPhones en een van de dingen waar je aan herkent dat het een goedkopere telefoon is, zijn de aanmerkelijk dikkere bezels rond het scherm. Er zijn op dat vlak geen verschillen ten opzichte van hun voorgangers. De achterkant van de toestellen heeft andere kleuropties en bovendien kun je de iPhone 11 Pro en Pro Max krijgen in een matte afwerking, waar je minder vingervegen op ziet. Dat is natuurlijk fijn en het ziet er ook niet verkeerd uit.

iPhone 11-serie

Verder zijn de zijkanten van de iPhone 11 gemaakt van aluminium, terwijl de randen van de 11 Pro en Pro Max van roestvrij staal zijn. Dat is volgens Apple steviger dan het 7000-series aluminium, waarvan ook de randen van de iPhone XR en iPhone 8 bijvoorbeeld zijn gemaakt. Dat is te merken. De iPhone 11 geeft iets meer mee dan de 11 Pro-toestellen. Alsnog zijn al deze toestellen bijzonder stevig. Aluminium is lichter dan rvs, wat er vermoedelijk aan bijdraagt dat de iPhone 11 in verhouding tot zijn grootte wat lichter aanvoelt dan de iPhone 11 Pro-toestellen.

Er is ook een verschil in waterdichtheid tussen de iPhone 11 en 11 Pro-telefoons. Ze hebben allemaal weliswaar een ip68-classificatie, maar bij de specificering ervan zegt Apple dat de 11 het 30 minuten lang op twee meter diepte overleeft en de 11 Pro-toestellen 30 minuten op vier meter diepte. Apple geeft hierop trouwens geen garantie.

Scherm

Wat scherm betreft beginnen we maar meteen met de verschillen tussen de iPhone 11 en de 11 Pro/11 Pro Max. Het scherm is dan ook een van de weinige zwaarwegende redenen om voor de Pro-telefoons te gaan. De iPhone 11 heeft een lcd en de 11 Pro-modellen een oledpaneel. Vooropgesteld: een lcd van Apple is nog altijd een meer dan prima scherm, maar de oledschermen die in de Pro-modellen zitten zijn een lust voor het oog. Dat merk je het beste als je in een donkere omgeving naar het scherm kijkt. Het scherm verkleurt vrij weinig en ook de helderheid gaat niet veel omlaag als je onder een hoek naar het scherm kijkt. Het is ook daadwerkelijk een ander scherm, waar het bij de iPhone 11 om hetzelfde scherm gaat als in de iPhone XR.

Schermen iPhones iPhone 11 iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro Max
Oppervlak 90,4cm² 84,0cm² 102,5cm²
Diagonaal 6,06" 5,85" 6,46"
Schermhoogte 13,97cm 13,49cm 14,90cm
Schermbreedte 6,46cm 6,23cm 6,88cm
Resolutie 1792x828px 2436x1125px 2688x1242px
Pixeldichtheid 326ppi 458ppi 458ppi
Subpixels per inch 978sppi 1106sppi 1106sppi
Samsung Diamond subpixels
Diamond-subpixels met twee
subpixels per pixel
Sony Xperia Z5 subpixels
Reguliere rgb-subpixels, in gebruik op lcd's.

De pixeldichtheid is met 326 pixels per inch niet enorm hoog voor een smartphone van deze tijd. Als je van dichtbij naar het scherm kijkt, dan kun je het verschil in scherpte met de iPhone Pro-modellen zien, die een pixeldichtheid van 458ppi hebben - al hebben die maar twee subpixels per pixel, waardoor het verschil in scherpte kleiner is. Op normale kijkafstand heb je geen last van de lagere resolutie. Wat we wel jammer vinden aan het iPhone 11-scherm, is dat de bezels net als vorig jaar erg dik zijn. Dat komt inmiddels toch wat ouderwets over, als je het vergelijkt met andere high-end smartphones.

We hebben onze schermmetingen uiteraard weer gedaan, met een SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software.

  • Piekhelderheid wit - 15% schermoppervlak
  • 33% schermoppervlak
  • 50% schermoppervlak
  • 100% schermoppervlak
Piekhelderheid wit (15% schermoppervlakte)
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy Note 10+
1.076
Huawei P30 Pro
912
Xiaomi Mi 9T Pro
891
Apple iPhone 11 Pro Max
882
Apple iPhone 11 Pro
865
OnePlus 7 Pro
719
Apple iPhone 11
671
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy Note 10+
975
Samsung Galaxy S10
915
Apple iPhone 11 Pro Max
859
Apple iPhone 11 Pro
843
Huawei P30 Pro
833
Xiaomi Mi 9T Pro
800
Samsung Galaxy S10e
751
Apple iPhone XS Max
722
Apple iPhone XS
688
Apple iPhone 8
677
OnePlus 7 Pro
673
Apple iPhone 11
671
Apple iPhone X
655
Apple iPhone XR
576
Google Pixel 3
451
Piekhelderheid wit (50% schermoppervlakte)
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy Note 10+
899
Apple iPhone 11 Pro
860
Apple iPhone 11 Pro Max
840
Huawei P30 Pro
776
Xiaomi Mi 9T Pro
735
Apple iPhone 11
671
OnePlus 7 Pro
639
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple iPhone 11 Pro
802
Apple iPhone 11 Pro Max
793
Samsung Galaxy Note 10+
701
Apple iPhone 11
671
Huawei P30 Pro
662
Xiaomi Mi 9T Pro
606
OnePlus 7 Pro
561

De schermen van de iPhone 11 Pro en Pro Max zijn behoorlijk goed af te lezen in de zon. Dat verbaast ons niet als we naar onze meetresultaten kijken. Je bent van ons gewend dat we de maximale helderheid uitdrukken in één waarde. Dat is de maximale schermhelderheid die we meten als het scherm 33% wit is en de rest zwart. Bij oledschermen geldt echter dat de maximale helderheid afhangt van wat er op het scherm te zien is. Als het scherm bijvoorbeeld 50% wit is, gaat de maximale helderheid die je op dat witte vlak meet naar beneden.

Je ziet dat hier behoorlijk goed bij de waarden van de Note 10+, die naar beneden duiken naar mate een groter deel van het scherm wit is. De iPhone 11 Pro en Pro Max hebben hier minder last van en als het scherm 100% wit is, zijn de schermen van die toestellen helderder dan het scherm van de Note 10+. Dat betekent in de praktijk dat het scherm van de oled-iPhones beter af te lezen zijn wanneer je op een witte pagina aan het browsen bent en dat de Note 10+ bijvoorbeeld beter afleesbaar is wanneer er donkere content op het scherm staat.

Bij de iPhone 11 blijft de waarde constant, omdat hij een lcd heeft. De helderheid is lager, maar niet problematisch laag. Bovendien is de maximale helderheid hoger dan dat van de iPhone XR, ondanks dat het volgens Apple om hetzelfde scherm gaat. In de Hollandse herfstzon kun je het scherm prima aflezen, foto's maken en je berichten lezen. De lagere maximale helderheid is in die zin geen groot nadeel, maar de iPhone Pro-modellen zijn op dit gebied wel wat luxer uitgerust.

  • Minimale helderheid
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
Minimale helderheid
Smartphone Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy S10 OLED
1,67
Samsung Galaxy Note 10+ OLED
1,76
Apple iPhone X OLED
1,80
Apple iPhone 11 Pro OLED
1,91
Apple iPhone 11 Pro Max OLED
1,91
Samsung Galaxy S10e OLED
1,93
OnePlus 7 Pro OLED
2,01
Apple iPhone XR LCD
2,10
Google Pixel 3 OLED
2,10
Huawei P30 Pro OLED
2,20
Xiaomi Mi 9T Pro OLED
2,27
Apple iPhone 11 LCD
2,51
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 7 Pro OLED
0,58
Samsung Galaxy S10e OLED
1,60
Apple iPhone XS OLED
1,70
Samsung Galaxy S10 OLED
1,70
Apple iPhone X OLED
2,01
Apple iPhone XS Max OLED
2,30
Apple iPhone 11 Pro Max OLED
2,30
Apple iPhone 8 LCD
2,50
Apple iPhone 11 Pro OLED
2,90
Google Pixel 3 OLED
3,10
Apple iPhone 11 LCD
3,50
Samsung Galaxy Note 10+ OLED
3,90
Huawei P30 Pro OLED
4,00
Apple iPhone XR LCD
5,40
Xiaomi Mi 9T Pro OLED
6,90
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy S10e OLED
0,70
Samsung Galaxy S10 OLED
0,90
Apple iPhone 11 Pro Max OLED
0,90
OnePlus 7 Pro OLED
1,10
Apple iPhone XS OLED
1,20
Apple iPhone 11 Pro OLED
1,20
Apple iPhone 11 LCD
1,30
Apple iPhone 8 LCD
1,40
Apple iPhone XS Max OLED
1,50
Samsung Galaxy Note 10+ OLED
1,80
Google Pixel 3 OLED
2,20
Huawei P30 Pro OLED
2,70
Apple iPhone X OLED
2,90
Xiaomi Mi 9T Pro OLED
3,10
Apple iPhone XR LCD
3,70

De minimale helderheid is bij alle toestellen laag genoeg om niet irritant te zijn wanneer je in een totaal verduisterde kamer bent. Het kan pas wat fel aan de ogen worden vanaf een waarde van vijf en dan nog geldt dat alleen voor een kamer zonder enige vorm van licht.

Met de kleurechtheid van de iPhones zit het eigenlijk altijd wel goed en dat is dit keer niet anders. De iPhone Pro-modellen scoren iets hoger dan de 11 en je ziet het verschil wel als je ze naast elkaar legt, maar veruit de meeste mensen zullen hier weinig verschil zien.

Camerafuncties

De camera is, samen met de accuduur in het geval van de iPhone 11 Pro-toestellen, de belangrijkste verbetering ten opzichte van de voorgaande generatie. De Pro-smartphones hebben net als hun voorgangers een camera met telelens, maar nieuw op alle toestellen van 2019 is de camera met ultragroothoeklens. Deze zitten al op vrijwel alle Android-telefoons en is een welkome toevoeging op iPhones, omdat het praktisch is om een breder shot te maken. Dat geldt als je een landschap wilt fotograferen, maar ook als je bijvoorbeeld een groot gebouw op de foto wilt zetten. Afhankelijk van wat je graag fotografeert, is het zelfs handiger dan een camera met telelens.

Wanneer je de primaire lens geselecteerd hebt in de camera-app, zie je buiten de fotokaders het beeld dat de ultragroothoekcamera ziet. Zo kun je in een oogopslag zien wat je zou fotograferen in de ultragroothoekmodus. Het schakelen tussen de diverse camera's gaat bij deze iPhones soepeler dan we ooit hebben gezien. Het beeld staat stil tijdens het schakelen en het is bijna alsof je door dezelfde lens blijft kijken, hoewel je alsnog een kleine overgang ziet als je goed oplet, met name naar de ultragroothoekmodus.

Misschien nog wel belangrijker voor de iPhones, is de aanwezigheid van een nachtmodus. Apple heeft al enige tijd een achterstand op het gebied van fotograferen bij slechte lichtomstandigheden en probeert dat nu goed te maken. Zelfs met een iPhone XS zijn nachtfoto's erg donker, zoals we ook in onze uitgebreide smartphonecameratest constateerden. De modus treedt automatisch in werking als de iPhone het te donker vindt: hij suggereert dat een sluitertijd die je zelf kunt aanpassen. De camera drukt dan meerdere keren af en de optische beeldstabilisatie probeert de lens stabiel te houden. Afhankelijk van hoe donker het is, moet je de iPhone zo stil mogelijk houden terwijl meerdere beelden met verschillende instellingen worden gemaakt. De Pixel-telefoons hebben een Night Sight-modus die hier erg op lijkt. Daarom hebben we hieronder de nachtmodus van dat toestel naast de nachtmodus van de nieuwe iPhones gezet en ook vergelijkingsfoto's gemaakt met de Huawei P30 Pro-nachtmodus.

Foto's achteraf uitsnijdenFoto's achteraf uitsnijdenFoto's achteraf uitsnijden

Een hele handige nieuwe functie in de camera-app is dat je foto's van de primaire camera achteraf opnieuw kunt uitsnijden om de compositie te wijzigen of bijvoorbeeld de horizon kunt rechtzetten zonder dat de foto kleiner wordt. Dat gebeurt met informatie van de ultragroothoeklens. Als je deze optie aan hebt staan, worden de extra foto's van de ultragroothoeklens dertig dagen bewaard en daarna automatisch verwijderd.

Autofocus is ook verbeterd, want de nieuwe iPhones kunnen nu met alle pixels van de sensor ook focussen. Dit is vergelijkbaar met de dual pixel-autofocus die al enkele jaren op diverse Android-smartphones zit. In de praktijk hebben we dit gemerkt bij het focussen bij weinig licht. de iPhone 11-toestellen hebben de juiste focus dan iets sneller voor elkaar, hoewel het door Apple gestelde drie keer sneller wel wat overdreven lijkt.

iPhone 11 Pro Max fotosamplesIn de portretmodus is de high-key mono-modus nieuw, waarmee je een zwartwitbeeld kunt maken en het onderwerp uitsnijdt. De achtergrond wordt wit, zoals je hiernaast ziet. Je kunt met de portretmodus nu niet alleen mensen vastleggen, maar ook dingen en huisdieren. Dat werkt zeker niet perfect, maar wel goed genoeg en levert regelmatig mooie plaatjes op.

De hdr-modus is ook vernieuwd. Met de upgrade van Smart HDR zouden gezichten worden herkend. Deze delen van de foto zouden extra aandacht krijgen, waardoor er meer detail te zien is en de huidtinten realistisch van kleur zijn. Vooral het verhoogde detail in de gezichten hebben we opgemerkt in de praktijk.

Over menselijke hoofden gesproken, de frontcamera schakelt nu automatisch naar een wijdere beeldhoek wanneer je de camera naar landschapsmodus kantelt. Als je de iPhones rechtop houdt, croppen ze het beeld iets, kun je eigenlijk beter zeggen. Je kunt gelukkig ook nog zelf kiezen of je wilt croppen of niet. Die frontcamera is een Sony-sensor met een maximale resolutie van twaalf megapixels en pixel van 1,0 micron groot. Het gaat dus vermoedelijk om een sensor van om en nabij 1/3,4" groot.

Op een later tijdstip komt Deep Fusion naar de camera-app via een iOS-update. Dat houdt volgens Apple in dat er negen afdrukken worden gemaakt wanneer je een keer op de sluiterknop drukt. De iPhone analyseert deze foto's en maakt er één foto van. Dat laatste zou allemaal gebeuren binnen een seconde. Uiteraard gaan we dit testen zodra de update uit is.

Videoverbeteringen

Wat video betreft zijn er ook diverse verbeteringen doorgevoerd. De belangrijkste is wat ons betreft dat je met alle camera's op 4k-resolutie en met zestig frames per seconde kunt filmen. Ook kan een iPhone 11 op die resolutie gewoon elektronisch stabiliseren, in tegenstelling tot veel Android-toestellen. Bij 4k-resolutie en 30fps croppen de iPhone 11-smartphones 9% van het beeld, terwijl een Note 10+ zo'n 16% van het beeld wegsnijdt voor stabilisatie.

Waar Apple nog wel wat achterloopt op de concurrentie, is de slow motion-modus. Het maximale is nog altijd 240 beelden per seconde op 1080p-resolutie, terwijl sommige concurrenten op 960 beelden per seconde in diezelfde resolutie kunnen schieten. Wel weer bijzonder is dat er op de frontcamera nu 120fps slow motion zit. Als dat de Hans Klok in jezelf niet wakker maakt, wat dan wel?

De videobewerking is met iOS 13 weer een stap verbeterd. Video's monteren gaat soepel en je kunt nu ook video's kantelen, spiegelen en bijsnijden. Ook zijn er allerlei filters aanwezig in de montagemodus. In de camera-app kun je nu overigens meteen video schieten door de sluiterknop ingedrukt te houden. Als je hem dan naar rechts sleept, vergrendelt hij in de opnamemodus en hoef je de knop niet meer ingedrukt te houden. Burst werkt door de knop naar links te trekken.

Verschillen tussen iPhone 11, 11 Pro en Pro Max

Er is één groot verschil tussen de iPhone 11 en de 11 Pro-toestellen. Op de Pro-modellen zit namelijk ook nog een telelens, net als op de iPhone XS (Max) bijvoorbeeld. De fotografische kwaliteit van de primaire lens en ultragroothoeklens zijn volledig gelijk aan die van de Pro-toestellen. We zetten de specificaties even op een rijtje. Alle camerasensors aan de achterkant zijn van Sony, net als de frontcamera. Alleen de inraroodcamera voor Face ID is dat niet; die komt van STMicro, claimt TechInsights.

Toestel iPhone 11 iPhone 11 Pro (Max) iPhone XS (Max)
Camera's

1: groothoek
2: ultragroothoek

1: groothoek
2: ultragroothoek
3: tele

1: groothoek
2: tele
Resolutie 4:3
12Mp

4:3
12Mp

4:3
12Mp
Sensorgrootte 1: Ong 1/2.55"
2. Ong 1/3,4"
1: Ong 1/2.55"
2. Ong 1/3,4"
3. Ong 1/3,4"
1: Ong 1/2.55"
2. Ong 1/3,4"
Pixelgrootte 1. 1,4 micron
2. 1,0 micron
1. 1,4 micron
2. 1,0 micron
3. 1,0 micron
1. 1,4 micron
2. 1,0 micron
Optische stabilisatie 1. Ja
2. Nee

1. Ja
2. Nee
3. Ja

1. Ja
2. Ja
Autofocus 1. Ja
2. Nee
1. Ja
2. Nee
3. Ja
1. Ja
2. Ja
Diafragma 1. f/1.8
2. f/2.4
1. f/1.8
2. f/2.4
2. f/2.0
1. f/1.8
2. f/2.4
Brandpunt (35mm) 1. 26mm
2. 13mm

1. 26mm
2. 13mm
3. 52mm

1. 26mm
2. 52mm

Camerakwaliteit

Natuurlijk zijn we weer uitgebreid op pad gegaan met de nieuwe iPhones om de camera's te testen. De camera's van de iPhone 11 zitten ook op de iPhone 11 Pro-toestellen. We hebben onze camerasamples dan ook gemaakt met de Pro's, omdat we dan ook meteen de camera met telelens konden meenemen in de vergelijkingen. Naast de iPhone XS Max en de P30 Pro, aangezien dat respectievelijk de voorganger en beste smartphonecamera zijn, hebben we bij de foto's bij slechte lichtomstandigheden de Google Pixel 3 meegenomen. Dat toestel staat immers bekend om zijn goede nachtmodus. Bij de foto's overdag hebben we de Samsung Galaxy S10 meegenomen, die een goede allround camera heeft.

Fotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 Pro

Apple heeft gesleuteld aan de automatische witbalansinstelling van de iPhone 11-toestellen en dat is te zien aan deze foto's bij goede lichtomstandigheden. Vergelijk de foto's van het standbeeld van de XS Max maar eens met die van de iPhone 11 Pro Max. Dat zien we vaker terugkomen, zoals bij onderstaande foto's. Verder ogen de iPhone 11-foto's soms net een tikkeltje helderder. Als we gaan vergelijken met de andere twee toestellen, valt op dat de iPhone doet waar hij al om bekend stond: hij levert realistische beelden op. De kleuren zijn niet overdreven en ook een overdreven hdr-effect zie je niet op de foto's, waar je dit soms wel bij de P30 Pro tegenkomt. Als je inzoomt, valt op dat de beelden P30 Pro en Galaxy S10 wat meer 'getekend' lijken, waar de texturen bij de iPhone realistischer worden weergegeven.

Alle iPhones met minimaal twee camera's op de achterkant kunnen in de portretmodus ook objecten en bijvoorbeeld dieren fotograferen met kunstmatige achtergrondonscherpte. Dat kunnen de P30 Pro en S10 ook. Op foto's van het standbeeld zie je een voorbeeld van een lastige situatie. De iPhone 11 maakt hier de grootste fout, want de achtergrond in het middelste gat van het standbeeld is scherp. Dat terwijl we meerdere foto's gemaakt hebben met dezelfde compositie en de beste per toestel uitgekozen hebben. Als je goed kijkt, maken alle toestellen wel foutjes in deze situatie. De portretmodus blijft bij objecten dan ook een beetje hit or miss.

Fotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 Pro
Fotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 Pro

Bij deze fotoserie hebben we alle lenzen aan het werk gezet. We merkten in de praktijk dat de 11 Pro-telefoons in de 2x 'zoom'-modus minder snel hoeven overschakelen naar de primaire camera wanneer er te weinig licht is voor de telelens. De telelens van de 11 Pro-toestellen is met een lensopening van f/2.0 dan ook wat lichtsterker geworden. Verder zijn de verschillen tussen de XS Max en de iPhone 11 Pro Max niet zo groot zijn bij foto's met goede lichtomstandigheden, welke lens je ook gebruikt.

Fotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 Pro

Wat detailniveau van de primaire camera betreft liggen al deze toestellen erg dicht bij elkaar. Zoom maar eens in op de diverse foto's. Je ziet het bijvoorbeeld vaak goed aan letters. De ultragroothoekcamera doet het wat detail betreft beter dan de S10 en rekt objecten naar de rand toe minder uit dan de P30 Pro. Ook krijg je meer op de foto met de iPhone 11 Pro dan met de P30 Pro, want de ultragroothoekcamera heeft een grotere beeldhoek. Als je echter naar bovenstaande foto's van het schilderij kijkt, zie je dat de iPhone de barrel distortion van de lens minder goed corrigeert dan de P30 Pro. Ook is het detailniveau in het midden van het beeld groter dan bij de iPhone 11-telefoons.

iPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nacht

De camera's van iPhones schuwden de laatste jaren het duister meer dan de top van de Android-toestellen op dit gebied. Apple heeft met de nachtmodus echter een flinke stap voorwaarts gedaan. Door diverse frames met verschillende sluitertijden te combineren, zie je bij de foto's van de iPhone 11-toestellen met name meer in de donkere gebieden dan op de foto's van de XS Max. Ook is er minder ruis dan bij de iPhone XS Max-foto's. De nachtmodi van de Pixel 3 en de P30 Pro staan echter als beste bekend en daar hebben we de nieuwe nachtmodus dan ook mee vergeleken.

Wat ons in die vergelijking opvalt en wat bovenstaande foto's illustreren, is dat de kwaliteit van de drie camera's met nachtmodi elkaar niet vreselijk veel ontloopt. De kleuren van de iPhone 11 zijn consequent het meest realistisch, zelfs bij de eerste serie foto's, want we hadden inderdaad een oranje-roze kleur ingesteld op onze Hue-lampen. De Pixel 3 en P30 Pro stinken erin door het licht geel te maken.

Toch laat de P30 Pro meer detail zien in dit soort foto's. Kijk maar eens naar de bakstenen muur op de tweede serie foto's. Aan de andere kant geeft de P30 Pro soms een erg onrealistische voorstelling van zaken. Dat zie je het beste op de eerste foto, waarbij sommige delen veel lichter worden weergegeven dan in het echt. Dit hdr-effect is niet altijd wenselijk.

iPhone 11 versus Pixel 3iPhone 11 versus Pixel 3iPhone 11 versus Pixel 3iPhone 11 versus Pixel 3iPhone 11 versus Pixel 3iPhone 11 versus Pixel 3iPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nachtiPhone 11, Pixel 3, P30 Pro, XS Max nacht

We hebben de nachtmodi van de Pixel 3 en de iPhone 11-toestellen ook nog even naast elkaar gezet. De iPhone laat veelal meer ruis zien, maar regelmatig ook meer detail. een voorbeeld van dat laatste zie je bij de foto's van het herenhuis met de boom. Op de foto's van de iPhone zijn lichten vaak wat meer overbelicht en dat is dan ook nog een verbeterpunt voor de iPhone 11.

Fotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 ProFotovergelijking iPhone 11 Pro Max met iPhone XS Max, Galaxy S10, P30 Pro

De frontcamera van de iPhone 11-toestellen heeft een terechte upgrade gekregen. Het was slechts een 7 megapixelsensor en dat is nu 12Mp geworden. Dat zien we terug in het detail in foto's. Ook enigszins in bovenstaande situatie, maar deze situatie laten we vooral zien omdat het een uitdaging is wat betreft dynamisch bereik. De iPhone 11 Pro Max kiest ervoor om het gezicht wat donkerder te laten, om zo het raam niet al te zeer te overbelichten. De P30 Pro wint het echter op dit gebied, want selfies gaan om het gezicht en dat toestel brengt dat het helderst in beeld, zonder te overdrijven. De iPhone-foto ziet er wel weer erg natuurlijk uit, ondanks dat de belichting beter kan.

Hieronder zie je nog een heel aantal samples die we genomen hebben met de iPhone 11 Pro Max. De nieuwe iPhones weren zich kranig in zeer diverse omstandigheden.

iPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamplesiPhone 11 Pro Max fotosamples

Video

De iPhone 11-serie kan met alle camera's achterop video's in maximaal 4k-resolutie met 60fps schieten, terwijl hij ook nog stabiliseert. Dat laatste kan de S10 bijvoorbeeld niet elektronisch en de P30 Pro kan helemaal niet met 60fps schieten in 4K-resolutie.

We hebben bovenstaande video geschoten met ons videoframe, zodat we met vier telefoons tegelijkertijd konden filmen. Dat hebben we gedaan in 4k-resolutie met 60fps met de telefoons die dat kunnen en in 4K met 30fps met de iPhone 11 Pro Max, iPhone XS Max, S10 en P30 Pro. Daarbij valt op dat de iPhone 11-serie een stuk stabieler filmt dan de XS Max met 4K en 60fps en dat hij wat ons betreft ook de P30 Pro en S10 verslaat. De P30 Pro stabiliseert erg agressief, waardoor het beeld soms even onnatuurlijk stilstaat en bij de S10 zie je soms storende vibraties.

We hebben de camera ook nog even tot het uiterste getest bij een aantal voorstellingen in een donker bos. Zoals je ziet, is inzoomen en uitzoomen af te raden in deze omstandigheden.

Accuduur en opladen

De iPhone XS en XS Max staan niet bekend als smartphones die lang meegaan op een portie accusap. Je moest de iPhone XR hebben als je op een intensieve dag aan het einde nog wat acculading over wilde hebben. Dat is natuurlijk best vreemd, want de XR is de goedkope iPhone van 2018, terwijl de XS en XS Max meer voor de intensieve gebruiker bedoeld zijn. Apple zelf vond dit achteraf gezien ook scheef blijkbaar, want de iPhone 11 Pro en Pro Max hebben aanmerkelijk meer accucapaciteit dan hun voorgangers.

Accu's nieuwe iPhones Capaciteit Vorige generatie Capaciteit Toename
iPhone 11 3110mAh iPhone XR 2942mAh 5,7 procent
iPhone 11 Pro 3046mAh iPhone XS 2658mAh 14,5 procent
iPhone 11 Pro Max 3969mAh iPhone XS Max 3174mAh 25 procent

Dat biedt hoop voor onze accutests, hoewel er ook andere factoren in het spel zijn. Zo zou het nieuwe oledscherm van de iPhone 11 Pro Max vijftien procent zuiniger zijn dan dat van zijn voorganger, volgens de metingen van Display Mate. Wat als het goed is ook meehelpt, is dat de A13-soc weer een stukje zuiniger is dan zijn voorganger.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4g
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei P30 Pro Kirin 980
13u57m
Apple iPhone 11 Pro Max Apple A13 Bionic
13u29m
Apple iPhone 11 Apple A13 Bionic
13u8m
Apple iPhone XR Apple A12 Bionic
12u57m
Apple iPhone 11 Pro Apple A13 Bionic
12u34m
Samsung Galaxy Note 10+ Exynos 9 Octa (9825)
12u17m
Xiaomi Mi 9T Pro Snapdragon 855
11u44m
Apple iPhone 8 A11 Bionic
10u25m
OnePlus 7 Pro Snapdragon 855
10u7m
Samsung Galaxy S10e Exynos 9 Octa (9820)
9u53m
Apple iPhone XS Max Apple A12 Bionic
9u29m
Samsung Galaxy S10 Exynos 9 Octa (9820)
9u28m
Apple iPhone X A11 Bionic
9u26m
Apple iPhone XS Apple A12 Bionic
8u50m
Google Pixel 3 Snapdragon 845
8u33m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 11 Pro Max Apple A13 Bionic
12u21m
Huawei P30 Pro Kirin 980
11u48m
Apple iPhone 11 Apple A13 Bionic
11u4m
Apple iPhone 11 Pro Apple A13 Bionic
10u42m
Xiaomi Mi 9T Pro Snapdragon 855
10u7m
Apple iPhone XR Apple A12 Bionic
9u56m
Samsung Galaxy Note 10+ Exynos 9 Octa (9825)
9u46m
Apple iPhone 8 A11 Bionic
9u25m
OnePlus 7 Pro Snapdragon 855
8u41m
Apple iPhone X A11 Bionic
8u39m
Samsung Galaxy S10e Exynos 9 Octa (9820)
8u15m
Samsung Galaxy S10 Exynos 9 Octa (9820)
8u3m
Apple iPhone XS Max Apple A12 Bionic
7u58m
Apple iPhone XS Apple A12 Bionic
7u18m
Google Pixel 3 Snapdragon 845
6u45m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 11 Pro Max OLED
1d3u23m
Huawei P30 Pro OLED
1d57m
Apple iPhone 11 Pro OLED
23u32m
Samsung Galaxy Note 10+ OLED
23u30m
Xiaomi Mi 9T Pro OLED
22u31m
Samsung Galaxy S10e OLED
18u54m
Samsung Galaxy S10 OLED
18u9m
OnePlus 7 Pro OLED
17u59m
Apple iPhone XS Max OLED
16u54m
Google Pixel 3 OLED
15u48m
Apple iPhone XR LCD
15u5m
Apple iPhone XS OLED
13u40m
Apple iPhone X OLED
12u28m
Apple iPhone 11 LCD
12u5m
Apple iPhone 8 LCD
8u43m

De accutests zijn gedaan met iOS 13.

Bij onze browsetests laten we smartphones door een heel aantal verschillende webpagina's scrollen. Die staan op onze server, om het eerlijk te houden. Dat doen we op wifi, maar ook op 4g, tot de toestellen leeg zijn. Bij de videotest zijn smartphones met oledschermen in het voordeel, omdat het weergeven van donkere kleuren beduidend minder energie kost dan op een lcd.

De high-end iPhones maken zoals je ziet dit jaar een enorme sprong wat accuduur betreft. Het is een hele belangrijke reden om deze toestellen te overwegen ten opzichte van de generatie hiervoor. Maar ook de iPhone 11 heeft, in lijn met de iPhone XR, nog altijd een prima accuduur in de praktijk. Als je veel video's kijkt geldt dat in mindere mate, maar je komt er in de praktijk goed de dag mee door.

Deze resultaten hebben we getest op 13.0. We zijn nog bezig met de accutesten op 13.1, maar die lijken tot nu toe in elk geval in lijn te liggen met deze resultaten en de trend is duidelijk: de Pro-iPhones gaan uren langer mee dan de XS-serie van vorig jaar. De Max heeft een voordeel in de videotest, maar dat zien we op de browsetest niet terug: daar gaan ze ongeveer even lang mee.

Update, donderdag 3 oktober: De resultaten van iOS 13.1 zijn binnen. De accuduur van de Pro Max en reguliere 11 bleken gelijk aan die van iOS 13.0, maar de Pro kwam een stukje lager uit. De resultaten zijn daarop aangepast.

Eindelijk een snellader in de doos bij de Pro's

Sinds jaar en dag roepen we Apple op om een snellader in de doos van zijn iPhones te stoppen. Je kon voorheen al met 18W laden wanneer je een iPad-lader aansloot op een iPhone en daarom was het des te vreemder dat Apple zo'n lader niet bij de iPhones stopte. Nu is de fabrikant eindelijk overstag en zit er een 18W-lader bij de iPhone 11 Pro en Pro Max. Bovendien is dat een usb-c-kabel, waardoor eigenaren van een recente MacBook eindelijk weer zonder dongle hun Apple-telefoon op hun Apple-laptop kunnen aansluiten. Nu is 18W tegenover de Android-concurrentie niet echt indrukwekkend, want andere high-end telefoons laden met tussen 25W en 50W.

Helaas wil Apple dat de Pro-toestellen met de snellader onderscheiden, want de snellader zit niet bij de iPhone 11. Die moet het nog steeds doen met de platte 5W-lader met usb-a-aansluiting. Dat levert de iPhone 11 het volgende beschamende plekje op in onderstaande tabellen. Er is immers geen concurrent meer die zich nog op de markt durft te vertonen met een 5W-lader of iets wat er ook maar in de buurt komt.

  • Laadtijd
  • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Huawei P30 Pro
1u21m
Samsung Galaxy Note 10+
1u23m
OnePlus 7 Pro
1u25m
Samsung Galaxy S10e
1u44m
Samsung Galaxy S10
1u46m
Apple iPhone 11 Pro
1u47m
Xiaomi Mi 9T Pro
1u49m
Google Pixel 3
1u58m
Apple iPhone 8
2u12m
Apple iPhone 11 Pro Max
2u22m
Apple iPhone X
3u4m
Apple iPhone XS
3u4m
Apple iPhone XR
3u12m
Apple iPhone XS Max
3u28m
Apple iPhone 11
3u42m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Huawei P30 Pro
68
Samsung Galaxy Note 10+
66
OnePlus 7 Pro
59
Apple iPhone 11 Pro
55
Samsung Galaxy S10e
50
Google Pixel 3
48
Samsung Galaxy S10
46
Apple iPhone 11 Pro Max
46
Xiaomi Mi 9T Pro
43
Apple iPhone 8
29
Apple iPhone X
20
Apple iPhone XS
20
Apple iPhone XR
18
Apple iPhone 11
17
Apple iPhone XS Max
16

Maar laten we focussen op het positieve: de iPhone 11 Pro Max en in mindere mate de Pro Max kunnen nu enigszins meekomen met de concurrentie en je kunt met bijgeleverde lader prima vlak voordat je de deur uitgaat voldoende bijladen voor substantiële extra accuduur. Ook kun je de iPhone 11 met een 18W-lader veel sneller opladen, maar die zul je er dan wel bij moeten kopen, tenzij je al een iPad-lader hebt natuurlijk.

Hardware en prestaties

Je kunt de iPhone 11 krijgen in configuraties met 64GB, 128GB en 256GB opslaggeheugen. De iPhone 11 Pro en Pro Max zijn er met 64GB, 256GB en 512GB opslag. Als we de laagste geheugenconfiguraties naast die van gelijkgeprijsde Android-toestellen zetten, dan komt zelfs de iPhone 11 er bekaaid vanaf met zijn prijs van 809 euro. Voor dat geld krijg je in Androidland makkelijk 128GB opslag en soms zelfs 256GB, zoals bij de OnePlus 7 Pro.

Face ID iPhone XOm in je iPhone te komen of bijvoorbeeld een betaling te verrichten, is het nog altijd de bedoeling om je gelaat te laten scannen met de hele rits aan sensoren in de inkeping boven het scherm. Ben je fan van vingerafdrukscanners, dan zit je bij Apple momenteel niet goed. Je zou nog kunnen kijken naar een iPhone 8 met Touch ID, maar die is inmiddels alweer wat ouder. Volgens geruchten kijkt Apple wel naar de mogelijkheid om een vingerafdrukscanner achter het scherm te plaatsen, maar het zal minimaal volgend jaar zijn voordat die technologie in een iPhone te vinden is.

Face ID is echter wel verbeterd en zou wat sneller moeten zijn. Ook is de hoek waaronder Face ID functioneert groter, volgens Apple. Wat snelheid betreft zien we een hele lichte verbetering, maar niet de beloofde 30 procent. We hebben een iPhone van vorig jaar en een iPhone van dit jaar gepakt, in dezelfde omstandigheden Face ID geconfigureerd en vervolgens ettelijke malen de toestellen ontgrendeld met het gezicht. Meestal was de iPhone 11 sneller en heel soms de iPhone XR. Gemiddeld scheelt het zo'n 0,1 seconde, als we de stopwatch erbij houden.

Ook zou de hoek waaronder Face ID succesvol werkt vergroot zijn. Daar hebben we helemaal niets van gemerkt. We hebben zeer precies gekeken vanaf welke hoek Face ID werkt op de iPhone 11 en XR, van de zijkant en van onderaf en in dezelfde omstandigheden direct achter elkaar, maar telkens was de maximale hoek waaronder Face ID werkte precies gelijk.

Face ID was al best snel en handig, maar het zou een grote plus zijn als het onder een grotere hoek zou werken. Ook zou het Apple sieren om een keuze te bieden wat betreft de biometrische ontgrendeling. We missen op sommige momenten een vingerafdrukscanner. Als de iPhone in de autohouder of op tafel ligt, kan dat handig zijn. Vrijwel alle Android-telefoons hebben een vingerafdrukscanner ergens in de behuizing en we zien dat in te toekomst ook graag bij de iPhone.

De stereoluidsprekers van de gehele iPhone 11-serie zouden nu ruimtelijker moeten klinken door het inzetten van een virtual surround decoder. Deze ondersteunt Dolby 5.1 en 7.1 surround en Dolby Atmos in het geval van films die je in de iTunes Store kunt kopen. We hebben uitgebreid geluisterd of we verschil merken bij een Netflix-film met Dolby Atmos met de iPhone XR tegenover de iPhone 11. Helaas kunnen we niet zeggen dat we overdonderd zijn, of zelfs dat we het idee hadden dat het geluid van achteren kwam. Wel klinkt het geluid erg ruimtelijk en naar ons idee ook iets ruimtelijker dan bij de vorige generatie, maar ook die luidsprekers klonken al vrij ruimtelijk voor hun geringe omvang. Over de algemene geluidskwaliteit van de luidsprekers kunnen we kort zijn: die lijkt gelijk aan die van de voorgaande generatie en is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van de Note 10+. De iPhones zijn samen met de Note 10+ dan ook nog altijd de crème-de-la-crème op dit gebied.

Apple heeft er voor gekozen om ook op deze generatie iPhones de 3,5mm-poort weg te laten. Ook ontbreekt er net als vorig jaar een dongle in de doos, om een hoofdtelefoon met 3,5mm-jack aan te sluiten. Dat blijft jammer als je een dure bedrade hoofdtelefoon hebt aangeschaft en niet naar draadloos wil of kan overstappen. Deze toestellen zijn immers al niet goedkoop. Apples tegelijk gepresenteerde iPad van onder 400 euro heeft wél een 3,5mm-jack, net als MacBooks van afgelopen jaren. Voor Apple is het weglaten van de 3,5mm-jack dus iets voor duurdere mobiele apparaten. Net als Apple hebben andere fabrikanten van high-end telefoons de audiopoort weggelaten in de periode na het op de markt brengen van bluetooth-oordopjes. Het ontbreken van de 3,5mm-jack blijft een 'feature' van duurdere telefoons. Vrijwel alle telefoons in de markt voor goedkope en midrange-modellen hebben een 3,5mm-poortje.

De nieuwe iPhones hebben net als vorig jaar dualsimfunctionaliteit. Dat werkt bij Apple alleen net wat anders. Er kan nog altijd maar één simkaart in de toestellen, maar je kunt daarnaast een e-sim activeren. Bij een provider koop je, via bijvoorbeeld een qr-code, een abonnement. Die kun je vervolgens tegelijk met het abonnement van je fysieke simkaart gebruiken volgens het Dual Sim Dual Standby-principe. Dat houdt in dat beide 4g kunnen gebruiken en dat je kunt kiezen van welk abonnement je op dat moment de data gebruikt. Ook kun je selecteren met welk abonnement je wilt bellen en kun je telefoontjes aannemen van beide nummers.

Hoewel je maar één fysieke en één e-sim tegelijkertijd geactiveerd kunt hebben, kun je wel diverse e-simabonnementen op je iPhone hebben staan. Als je bijvoorbeeld een abonnement voor Azië op je telefoon hebt staan als e-sim, kun je dat simpelweg activeren als je daarheen gaat.

Nieuwe soc

MetalMet de nieuwe iPhones van september kun je van één ding zeker zijn: er zit een nieuwe soc in. De nieuwe A13 Bionic is volgens Apple gemaakt op een tweede generatie 7nm-procedé, wat vermoedelijk betekent dat hij op de N7P-node is gemaakt. De processor die op de soc zit heeft, net als bij de A12 Bionic, twee snelle kernen en vier zuinige. De snelle Lightning-cores draaien op 2,65GHz en zouden dertig procent efficiënter en twintig procent sneller zijn dan bij de voorganger. De zuinige Thunder-cores zouden zelfs veertig procent efficiënter zijn en twintig procent sneller.

De A13-soc zou 8,5 miljard transistors hebben, terwijl de A12 er 6,9 miljard heeft. Apple heeft verder al jaren een voorsprong op het gebied van gpu. Wat we weten van de nieuwe A13-gpu, is dat hij weer vier kernen heeft, maar dat de architectuur wel verbeterd is en dat er ook in de Metal-api verbeteringen zijn doorgevoerd. Diverse bronnen, zoals Tenaa en Xcode, melden dat alle iPhone 11-toestellen 4GB lpddr4-werkgeheugen hebben. Ook de teardown van de iPhone 11 Pro Max van iFixit wijst daarop.

We hebben 13 standaard iOS-apps een paar keer achter elkaar opgestart, na ze natuurlijk uit het geheugen te hebben gehaald, op de XS Max en de 11 Pro Max. We merkten daarbij een klein verschil in laadtijd bij sommige apps. De XS Max is echter nog altijd dermate snel, dat het verschil niet groot is. De verschillen tussen de nieuwe krachtige soc van Apple en de A12 van vorig jaar zul je vermoedelijk over een paar jaar meer merken, als apps en het besturingssysteem zwaarder worden. Als je een zwaar spel als Asphalt 9 of Fortnite laat laden, scheelt het soms wel een paar seconden in het voordeel van de A13-soc. Over het algemeen voelen de nieuwe iPhones met iOS 13.1 snel en soepel aan. Framedrops zijn een zeldzaamheid en tussen apps schakelen gaat vloeiend, zoals het hoort.

De nieuwe iPhones hebben verder allemaal 802.11ax-wifi, ook bekend als Wi-Fi 6, om het makkelijker te maken. Een voordeel van Wi-Fi 6 is dat de netwerkcapaciteit verhoogd is, wat handig is in deze tijden van steeds meer apparaten die met wifi verbinding maken in je netwerk. In theorie heeft een Wi-Fi 6-netwerk dus minder last van de drukte en loopt de rondvliegende data minder vertraging op. Onder meer de Samsung Galaxy S10 en Note 10 ondersteunen de nieuwe wifi-standaard ook al.

Apple heeft ook een zogeheten U1-chip toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat de iPhone weet waar hij zich in een ruimte bevindt ten opzichte van andere iPhones met een U1-chip. Iets als AirDrop zou daardoor beter kunnen werken in drukke ruimtes, omdat de iPhone automatisch een andere iPhone kan vinden als je ernaast wijst.

Dat werkt met ultrawideband, een hoge frequentie die alleen werkt over korte afstanden: 6.24GHz en 8.24GHz . Daardoor kunnen apparaten die beide zo'n chip hebben elkaar lokaliseren. Apple wilde nog niet zeggen of het de U1-chip ook in andere apparaten gaat zetten, maar het gerucht gaat dat er 'tags' komen die je bijvoorbeeld aan je sleutelbos kan hangen, om zo de sleutels die weer eens uit je zak zijn gegleden en tussen de kussens van de bank zijn geglipt terug te vinden.

Verschillen tussen iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max

iPhone 11 productfoto'sOp hardwaregebied zijn er een paar verschillen tussen de iPhones. Een ervan is dat de iPhone 11 trager 4g heeft dan de Pro-varianten. Deze laatste hebben een 4x4 MiMo-configuratie voor de antennes en volgens specificaties met 1,6Gbps kunnen downloaden, waar de iPhone 11 2x2 MiMo heeft en met maximaal 1Gbps kan downloaden op 4g. Je ziet het ook aan de Pro-telefoons, want ze hebben twee extra antennelijnen, onderop en bovenop de toestellen. We hebben een aantal simkaarten van dezelfde provider gepakt en in de diverse iPhones gestopt, om te kijken of er in de praktijk verschillen in snelheid zijn.

Voor deze test hebben we op dezelfde locatie, waar 4g beschikbaar is op meer dan twee frequenties, afwisselend op de telefoons testen gedraaid. Dat waren tien testen per telefoon, waarna we de hoogste en laagste hebben weggestreept en van de rest het gemiddelde hebben gepakt.

Het verschil is duidelijk te zien. De 11 Pro Max haalt bij download een veel hogere snelheid. De spreiding bij de Pro Max bleek wel groter; bij de langzaamste test die meetelde kwam hij tot ongeveer 32Mbit/s, bij de snelste op 48Mbit/s. Bij de iPhone 11 was de spreiding met 18,4 en 29,0Mbit/s iets minder groot. Bij upload heb je vooralsnog niets aan die extra antennes en daar zien we dus geen verschil.

Software

Deze review kun je pas een week na release op de frontpage vinden, maar dat heeft één groot voordeel: we hebben de telefoons kunnen testen met iOS 13.1, een update die sinds dinsdag beschikbaar is. Gelukkig maar, want versie 13.0 was niet bepaald de stabielste versie. Zelfs Apples eigen apps crashten zo nu en dan. Daar hebben we sindsdien geen last meer van gehad.

iOS 13.1 is geen kleine update die wat bugs oplost, zoals we die wel vaker net na release van iPhones tegenkomen. Het is een update die daadwerkelijk nieuwe features bevat die nog net niet helemaal af waren ten tijde van iOS 13. Laten we daar dus eerst wat highlights van aanhalen.

In de app Kaarten zit allereerst een erg praktische nieuwe functie. Je kunt vanaf nu namelijk je je geschatte aankomsttijd namelijk delen. Je kunt ook op een eenvoudige manier twee verschillende sets Air Pods of Beats-oordoppen koppelen, door ze simpelweg in de buurt van je iPhone te houden. iOS zal je vragen of je deze oordoppen ook wilt koppelen. Zo zou je met twee personen een film kunnen kijken, bijvoorbeeld. Je kunt in iOS 13.0 sowieso al twee bluetooth-audio-apparaten aansluiten op reguliere wijze.

Opdrachten iOS 13.1Opdrachten iOS 13.1

De app Opdrachten, of Shortcuts heeft een nieuwe automatisering-functie. Zo kun je nu instellen dat wanneer je je wekker uitzet, je iPhone een bepaalde taak uitvoert. Ook kun je taken laten uitvoeren 'Voor ik pendel'. De iPhone probeert dan te voorspellen wanneer je bijvoorbeeld van je werk weggaat, om dan een kwartier van tevoren bijvoorbeeld verkeersinformatie te tonen. Dit soort dingen kunnen erg goed van pas komen in de praktijk.

iOS 13 op iPhone XS: donkere modusiOS 13 op iPhone XS: donkere modusiOS 13 op iPhone XS: donkere modusiOS 13 op iPhone XS: donkere modus

Een van de meest in het oog springende nieuwe features van iOS 13 is de donkere modus. Deze kun je al instellen tijdens de setup. Daarbij is er een extra vinkje om de dock en de wallpaper donkerder te maken. Apples eigen apps werken allemaal met de donkere modus, maar apps van derden natuurlijk niet allemaal. Je zit in WhatsApp of Snapchat dus nog steeds tegen dezelfde, vaak lichte, interface aan te kijken. Veel apps hebben een donkere interface, waaronder YouTube, Twitter en Telegram bijvoorbeeld, maar veel apps ook niet. WhatsApp heeft een lichte interface; het is alleen mogelijk om de achtergrond van chats donker te maken.

iOS 13: Deel-menuiOS 13: Deel-menu

Een andere uiterlijke wijziging is het Deel-venster. Dat is stevig opgeknapt. Bovenaan staat nu wat je deelt, in plaats van een grote Airdrop-knop. Daaronder staan eventueel personen die logisch zijn om dat mee te delen. Als Foto's een persoon herkent, zal die persoon daar verschijnen. Daaronder staan de iconen voor apps waarmee je het kunt delen, waar Airdrop tussenstaat. Daar weer onder staat een verticale lijst met opties die in iOS 12 nog horizontaal en in vierkanten staan, waaronder Zet in Beginscherm, Kopieer en Druk Af.

Een andere, kleinere wijziging is de bediening van het volume. Niet langer zet iOS een hinderlijke melding midden over je scherm, maar het is een subtiele slider aan de linkerkant geworden. De volumeslider in video's staat ongewijzigd rechtsboven in beeld.

iOS 13: volumeiOS 13: volume

De app met de grootste update is Foto's. Dat heeft nu een nieuwe weergave met tabbladen, die dagen, maanden of jaren samenvat en op die dag of dat moment relevante foto's laat zien. Dat ziet er gelikt uit en gebruikers van die app zullen het kunnen waarderen. Ook het veranderen van het overzicht door in- of uit te zoomen is fijn.

Verder ziet de interface voor bewerkingen van foto's er anders uit. Hij is iets duidelijker geworden, met bolletjes en sliders. Nieuw is een manier om het perspectief van foto's te wijzigen, zowel horizontaal als verticaal. Dat is een leuke toevoeging.

Ook leuk: je kunt een stickerpack maken van je eigen memoji, de avatar die je kunt samenstellen als animoji. Die zit in het emoji-toetsenbord, waardoor je memoji ook bruikbaar zijn in andere chatapps, als WhatsApp of Telegram. Als je dan een facepalm wilt maken, kun je daadwerkelijk jezelf facepalmend laten zien. Het zal wel geen innovatie mogen heten, maar een leuk aardigheidje is het wel.

iOS 13: foto'siOS 13: foto'siOS 13: foto's
iOS 13: foto'siOS 13: foto's

In de software tref je bovendien een paar nieuwe apps aan. Zo is er nu standaard de TV-app te vinden, vermoedelijk vanwege de komende streamingdienst TV+. Ook is Opdrachten nu standaard in iOS 13 te vinden. In iOS 12 is dat een aparte download. Het is een app om taken te automatiseren en dat is een heerlijke app voor wie graag speelt met de software van zijn telefoon. We bespraken Opdrachten vorig jaar al in het benchmarkverhaal van iOS 12.

Er zit onder de motorkap nog een aantal wijzigingen die lastiger in beeld te brengen zijn. Zo heeft Apple de nfc-chip opengesteld voor meer toepassingen, waaronder voor inchecken in het ov in diverse landen. Nfc werkt nu, net als bluetooth, samen met Shortcuts als triggers, waardoor je bijvoorbeeld acties kunt koppelen aan het scannen van een bepaalde nfc-tag.

Over bluetooth gesproken: ook daaraan is het nodige gewijzigd. Zo is er ondersteuning voor PS4- en Xbox-controllers voor het spelen van games en voor Homekit is er beveiligde opslag voor camera's gekomen. Ook komen er routers met Homekit-integratie, die automatisch een firewall plaatsen tussen diverse apparaten. Die moeten dit najaar uitkomen.

Fotogalerij en specificaties

iPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto's
iPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto'siPhone 11 productfoto's
Smartphone iPhone 11 iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro Max
Eerste prijsvermelding zaterdag 14 september 2019 zaterdag 14 september 2019 zaterdag 14 september 2019
Mobiel besturingssysteem iOS 13 iOS 13 iOS 13
Schermdiagonaal 6,1" 5,8" 6,5"
Resolutie 1792x828 2436x1125 2688x1242
Dots per inch 324dpi 463dpi 456dpi
Relatieve schermgrootte 80,0% 80,3% 84,4%
Schermtype LCD OLED OLED
Scherm uiterlijk Plat Plat Plat
Invoermethode Touchscreen Touchscreen Touchscreen
CPU/SoC Apple A13 Bionic Apple A13 Bionic Apple A13 Bionic
Aantal cores 6 6 6
Opslagcapaciteit 64GB 64GB 64GB
Aantal sims Dual, maar 1 fysiek slot Dual, maar 1 fysiek slot Dual, maar 1 fysiek slot
Simkaartslot 1 eSim eSim eSim
Simkaartslot 2 Nanosim Nanosim Nanosim
Aantal camera's achter 2 3 3
Aantal camera's voor 1 1 1
Cameraresolutie 12MP 12MP 12MP
Diafragma 1,8 1,8 1,8
Cameraresolutie (voor) 12MP 12MP 12MP
Opmerkingen camera's 12MP Groothoek f/1.8 12MP Ultragroothoek f/2.4 12MP Groothoek f/1.8 12MP Ultragroothoek f/2.4 12MP Telelens f/2.0 12MP Groothoek f/1.8 12MP Ultragroothoek f/2.4 12MP Telelens f/2.0
Gsm-flitsertype Dual tone Dual tone Dual tone
Ondersteunde videoresolutie 3840x2160 (4K) 3840x2160 (4K) 3840x2160 (4K)
Stabilisatie Optische stabilisatie Optische stabilisatie Optische stabilisatie
Mobiele netwerk 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Opmerking LTE/4G band FDD‑LTE (band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 66) TD‑LTE (band 34, 38, 39, 40, 41, 42, 46, 48) FDD‑LTE (band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 66) TD‑LTE (band 34, 38, 39, 40, 41, 42, 46, 48) FDD‑LTE (band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 66) TD‑LTE (band 34, 38, 39, 40, 41, 42, 46, 48)
5GHz-ondersteuning Ja Ja Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Bluetooth-versie Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC) Near Field Communication (NFC) Near Field Communication (NFC)
Gsm-connector Apple Lightning Apple Lightning Apple Lightning
GPS Ja Ja Ja
Gsm-functies A2DP (Bluetooth stereo), Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro sensor, Handsfree, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder A2DP (Bluetooth stereo), Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro sensor, Handsfree, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder A2DP (Bluetooth stereo), Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro sensor, Handsfree, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder
Gesprekstijd 26u 25,5u 27,5u
Accu verwisselbaar Nee Nee Nee
Draadloos laden Ja Ja Ja
Snellaad-techniek Qi Qi Qi
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, Headset bedraad, Oplader Datakabel, Headset bedraad, Oplader Datakabel, Headset bedraad, Oplader
IP-classificatie IP68 stof (volledig) en waterdicht IP68 stof (volledig) en waterdicht IP68 stof (volledig) en waterdicht
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig, Waterdicht Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig, Waterdicht Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig, Waterdicht
Lengte 150,9mm 144mm 158mm
Breedte 75,7mm 71,4mm 77,8mm
Dikte 8,3mm 8,1mm 8,1mm
Gewicht (gram) 194g 188g 226g

Alternatieven

Apple iPhone XS

Wanneer er nieuwe iPhones op de markt komen, worden de prijzen van de voorgaande generatie doorgaans verlaagd. Daarom zijn het in sommige gevallen prima alternatieven. De iPhone XS en XS Max zijn de topmodellen van vorig jaar en volstaan nog meer dan prima, tenzij je bijvoorbeeld veel behoefte hebt aan snelladen of een ultragroothoekcamera.

4.5 van 5 sterren
(17 reviews)
linkReview Tweakers
Apple iPhone XR

Wanneer de iPhone XR in prijs verlaagd wordt, is deze goedkoopste iPhone uit 2018 het overwegen waard. Dan moet hij wel een aardig stukje zakken, want de 11 is al goedkoper dan de XR bij release. Het voordeel ten opzichte van de iPhone XS en XS Max is de betere accuduur en daarnaast natuurlijk de prijs. Wat je mist ten opzichte van de iPhone 11 is onder meer een ultragroothoekcamera en de snellere A13-soc. Mocht je trouwens fan zijn van een vingerafdrukscanner en compacte telefoons, dan is de iPhone 8 ook nog een prima optie natuurlijk.

4 van 5 sterren
(15 reviews)
linkReview Tweakers
Samsung Galaxy Note 10+

Als je voor geheel high-end gaat, dan kom je toch al snel de Note 10+ tegen. Hij heeft een enorm 6,8"-scherm, dat wat schoonheid betreft goed vergelijkbaar is met de iPhone 11 Pro en Pro Max. De accuduur, stereoluidsprekers en specificaties behoren ook tot de absolute top. Bovendien krijg je standaard beduidend meer opslaggeheugen dan bij de iPhones. En wie weet vind je het bijgeleverde pennetje wel handig.

3.5 van 5 sterren
(3 reviews)
linkReview Tweakers
Xiaomi Mi 9T Pro
Xiaomi Mi 9T Provanaf Onbekend

Als je normaal gesproken altijd voor de nieuwste iPhone gaat, maar ze eigenlijk te duur vindt, zou het kunnen zijn dat je de overstap wilt wagen naar Android. In dat geval is de Xiaomi 9T Pro misschien wel een idee, want voor minder dan de helft van de prijs van de goedkoopste iPhone, heb je een Android-toestel met de snelste Qualcomm-soc, oledscherm, vingerafdrukscanner achter het scherm, geen scherminkeping en een prima accuduur. Wel lever je bijvoorbeeld in op de camera en draadloos laden, maar als je kijkt naar prijskwaliteitverhouding, is de verhouding met de iPhones zoek.

4.5 van 5 sterren
(4 reviews)
linkReview Tweakers
Huawei P30 Pro

De P30 Pro kwam in onze smartphonecameratest naar voren als smartphone met de beste camera, zeker in donkere omstandigheden. Als cameraliefhebber, is deze telefoon dus het overwegen waard. Toch zijn er telefoons die het allround iets beter doen, zoals de Galaxy S10. Als je echter vooral voor camera en accuduur gaat, is de P30 Pro het overwegen waard. Ook gaat opladen erg snel en zal hij gewoon de update naar Android 10 ontvangen.

4.5 van 5 sterren
(17 reviews)
linkReview Tweakers

Conclusie

Er is dit jaar geen enorme wijziging in het ontwerp van de iPhones. Het zijn duidelijk de opvolgers van de modellen van vorig jaar, met als grootste wijziging de cameramodule. Toch zijn het prima upgrades, met name de iPhone 11 Pro en Pro Max. Veel minpunten die we de XS en XS Max hebben gegeven zijn namelijk aangepakt. Zo wordt er bij de Pro-modellen nu een snellader geleverd, is de accuduur enorm vooruit gegaan en is de prijs in elk geval niet omhoog gegaan. De iPhone 11 is bij release zelfs vijftig euro goedkoper dan de XR.

Laten we voor het overzicht de belangrijkste verschillen tussen de iPhones van 2019 nog eens opsommen. De iPhone 11 is iets dikker, heeft aluminium randen en dikkere bezels dan de 11 Pro-modellen. De Pro-smartphones hebben sneller 4g, zijn iets waterdichter, hebben een mooier scherm, een extra camera met telelens en ze worden geleverd met snellader. Voor de extra's van de iPhone Pro betaal je volgens adviesprijs 350 euro extra als je dezelfde geheugenconfiguratie wilt en voor de Max nog eens 100 euro.

Dat is een flinke sloot geld extra, maar je krijgt dit jaar wel meer waar voor je geld dan bij de XS en XS Max. De meeste mensen zouden we echter aanraden om voor de iPhone 11 te gaan. We zien het scherm als het grootste minpunt, kort daarop gevolgd door de ontbrekende telelens en de minder geavanceerde 4g-antennes - maar dat zal per persoon verschillen afhankelijk van eigen voorkeuren en prioriteiten. Dat zullen veel mensen voor lief nemen, want je krijgt bijvoorbeeld nog steeds dezelfde mooie hard- en software, stereoluidsprekers en ook dezelfde primaire- en ultragroothoekcamera, die eindelijk weer op het niveau vertoeven van de high-end Android-concurrentie.

Alsnog is de iPhone 11 niet de smartphone met de beste prijskwaliteitverhouding van het jaar en de Pro-modellen al helemaal niet. De prijzen van iPhones zijn simpelweg nog steeds erg hoog, zeker als je je bedenkt wat voor Android-smartphone je voor de helft van het geld kunt krijgen. Bovendien zitten er geavanceerde features op duurdere Android-smartphones die deze iPhones niet hebben, zoals een 90hz-scherm, omgekeerd draadloos laden of een notchverdringende popupcamera. Ook zou een vingerafdrukscanner achter het scherm, als extra optie naast Face ID niet misstaan.

Toch krijg je dit jaar veel waar voor de vele euro's die je voor deze iPhones moet neerleggen, welke je ook kiest. Wie stevig en comfortabel vast zit in Apples ommuurde tuin, zal zien dat er dit jaar iPhones zijn met betere camera's en een betere accuduur dan vorig jaar, en dat zijn verbeteringen die vrijwel alle smartphonegebruikers zullen kunnen waarderen.

Reacties (679)

679
547
259
22
0
117
Wijzig sortering
Anoniem: 1248326 28 september 2019 06:47
⛔️ Geen 3,5-poort en geen adapter
🤔

Is dat nog relevant op te lijsten, anno 2019? Volgens mij is iedereen wel verder gegaan en mist het gros geen draadje meer naar zijn telefoon. Ik ken ze niet, in ieder geval.

Verder mooie toestellen. De grootste waarde voor je geld zit in de 11 met 128GB opslag. Voor 5 tientjes meer dan de 64GB, hoef je er niet lang over na te denken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1248326 op 23 juli 2024 01:35]

Elke keer weer deze discussie.... Ja de reviewer vindt het een minpunt. Dus dan is het een minpunt. Waarom moet dit bij elke telefoon review Ter sprake komen (met elke keer weer hetzelfde antwoord van de redactie)? Vervolgens weer 100 reacties van mensen die het wel of niet nuttig vinden. Voegt compleet niks toe aan de discussie en je kunt voor jezelf bepalen of je het wel of niet belangrijk vindt.

Goed mod maar weg mijn reactie... Ik word er gewoon een beetje moe van telkens dezelfde niet nuttige reactie weer terug te zien.
Helemaal mee eens! Je komt niet eens toe aan nuttige aanvullingen van lezers, want de de eerste 100 posts zijn de 1000e keer dat we het *weer* over de 3,5mm aansluiting hebben met steeds dezelfde argumenten.
Er is in de pricewatch op populairiteit gerangschikt ondertussen geen bedrade koptelefoon meer te zien
categorie: Koptelefoons

Vraag me af hoeveel Tweakers hun desktop nog aan een ethernet kabel hebben aangesloten, omdat bedraad beter is.
Ik neem aan iedereen? :) Mijn bedrade infrastructuur is nog steeds sneller en betrouwbaarder (zeker met veel netwerkverkeer en kopieeracties) dan mijn wifi of moet ik mijn Wifi toch eens gaan upgraden naar 1Gbps?
Mijn WiFi is snel en heel betrouwbaar. Dus mss inderdaad je WiFi netwerk maar eens upgraden, tenzij je geen last van je kabels hebt.
LOL aan desktop is een draadje nog wel het meest logisch, omdat die meestal op dezelfde plek blijft en draadloos dus weinig (mobiele) meerwaarde biedt. Als je ipv desktop laptop had gezegd dan kan ik je argument nog enigszins begrijpen.

Dat gezegd hebbend, als ik met mijn laptop op de bank zit, prik ik nog steeds een UTP kabel erin omdat dat voor mij gewoon fijner en sneller werkt dan draadloos. En ik heb mijn draadloze netwerk pico bello op orde.

[Reactie gewijzigd door ThePrutser op 23 juli 2024 01:35]

Inderdaad merkwaardig dat hier zoveel belang wordt aan gehecht. Zowel in de review als in de reacties.

Ik lees de samenvatting van de review van de iPhone Pro (Max) eigenlijk als volgt: Als je 3.5mm niet belangrijk vindt, dan is het een excellente telefoon, als je het geld ervoor wil neerleggen.
Het komt elke keer weer naar boven omdat het ook steeds als minpunt genoemd wordt. Ik begrijp wel dat de reviewer het een minpunt vind, maar ik snap @Anoniem: 1248326 ook wel. Het is ook een beetje: get over it.
Anoniem: 1248326 @iAR7 oktober 2019 17:59
Get over it and move on. Ik zie mezelf al aankomen met een nieuwe koptelefoon met een draad eraan voor mijn vrouw. Hoeft ze echt niet, ook al gebruikt ze nog een 6s.
Deze discussie komt vaker terug: als er een punt komt dat de helft van de telefoons geen 3,5mm-jack heeft, dan verdwijnt het als minpunt. We houden het in de gaten, bij de laatste meting was het rond 15 procent.

Als je denkt dat geen enkele telefoon dit meer heeft, zit je echt in een bubbel. In de midrange onder 500 euro is het ontbreken van de jack zo'n uitzondering, dat Xiaomi hem heeft teruggebracht op de Mi A3 - de Mi A2 heeft hem niet.

We blijven het in de gaten houden en als hij toch op grote schaal verdwijnt uit de smartphonemarkt, verdwijnt hij dus ook van de minpunten uit de scorekaart.
Op zich lijkt dat een logische redenering, maar ergens is het ook wel krom.

Toen USB-C zijn intrede deed op grotere schaal duurde het ook even voordat de helft van de toestellen deze aansluiting had (als het al op 50% zit, ik ben niet zo op de hoogte van de goedkopere toestellen). Moet je dan wachten totdat er eindelijk 50% adoptie is voordat je micro usb niet meer als minpunt kan rekenen?

Daarnaast moet je, zoals al eerder genoemd, ook niet alle telefoons op 1 hoop gooien. Bij een review van VW Up wordt het ook niet als minpunt genoemd dat er geen autopilot functies op zitten. Die optie is helemaal niet relevant voor de doelgroep van dat model.

Ik weet dat je we het hier over het ontbreken van een functies hebben op duurder modellen in plaats van andersom. Aan de andere kant hebben mensen met een high end toestel (dikwijls zonder minijack) vaker een Bluetooth headset, aangezien deze ook duurder zijn.

Ik heb zelf al 3 jaar geen 3,5mm aansluiting meer en ik kan het aantal keren dat ik daar problemen mee had op 1 hand tellen. Thuis heb ik Sonos, in de auto Bluetooth. Verder heb ik nog een Sony Bluetooth headset en voor die enkele keer dat ik niet anders kan zijn er altijd nog de inbegrepen oordopjes met lightning (of usb-c bij andere toestellen).
Aan de andere kant hebben mensen met een high end toestel (dikwijls zonder minijack) vaker een Bluetooth headset, aangezien deze ook duurder zijn.
Totdat Apple de mini-jack weg liet, liep iedereen met bedraadde oortjes rond. Men moest wel bluetooth gaan gebruiken.

Als het warm wordt, wordt er veel ijs gegeten, maar dat wil nog niet zeggen dat als men veel ijs eet, het automatisch warm wordt.
Hoezo, men moest bluetooth gebruiken? Er zitten gewoon oortjes met een lightning aansluiting in de verpakking van de iphone. De 3,5mm jack heb je dus niet nodig. Enige nadeel was dat je niet gelijktijdig kon opladen, maar sinds het draadloos laden is dat eigenlijk ook geen probleem meer...
Toen usbc kwam moest ook iedereen die micro had overstappen of men dat wilde of niet. Zelfde met de jack nu. Van de high end telefoons hebben zeer weinig toestellen een jack zeker meer dan 50% niet. Ik geloof ook wel dat mensen die 1300 euro voor een telefoon neerleggen geen problemen zouden moeten hebben met 150 euro draadloze oortjes die veel beter werken in alle opzichte
In alle opzichte? Voor jou misschien, ik ben echter een totaal andere mening toebedeeld. Zowel qua prijs als prestatie doen ze onder voor een bedraad alternatief. En het verschil is zeker te horen tussen (een telefoon) die lossless flac afspeelt via 3.5mm of via Bluetooth via LDAC 990 codec. Je verliest met het weglaten van de jack dus functionaliteit en moet dus overstappen naar een minder alternatief.

https://www.soundguys.com...uetooth-headphones-20019/
https://www.quora.com/Can...ovide-HiFi-lossless-audio

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 01:35]

FLAC luisteren op een telefoon DAC? Bekijk jij ook professionele photoshoot materiaal op een 15 cm zwart-wit CRT?
Je hebt ook externe DAC's, die speciaal zijn ontwikkeld voor telefoons, laptop en dergelijke. De dragonfly bijvoorbeeld: pricewatch: AudioQuest Dragonfly Red USB DA-converter
In hetzelfde artikel staat ook dat je het verschil niet hoort als je ouder dan 24 bent en vooral met omgevingsgeluid. Ze raden BT headsets dus gewoon aan als je onderweg bent. En als je thuis rustig wil luisteren, een bedrade headset. Maar doe je dat thuis dan serieus op je telefoon?
However, most people won’t be able to hear the difference if they’re older than 24, have some form of noise-induced hearing loss, or are in the presence of outside noise.
Omdat veel jeugd z'n koptelefoon achterlijk hard zet, of geen maatregelen treft (bijv. in de vorm van oordopjes) bij het uitgaan, is de kans groot dat er sprake is van gehoorschade. Er is echter geen enkel onderzoek dat stelt dat leeftijd per definitie zorgt voor achteruitgang van het gehoor. De leeftijd van 24 lijkt me hier ook wat uit de lucht gegrepen. Dit zou even goed 18 of 30 kunnen zijn, maar het zal wel met de gemiddelde leeftijd van studenten te maken hebben, die vaker worden blootgesteld aan harde geluiden en -maar dit is mijn opvatting- onder sociale druk niet voor zichzelf zorgen.

Overigens als je onderweg bent: Hoewel niet strikt verboden, is het tijdens verkeersdeelname zeer onwenselijk een koptelefoon te dragen, gezien je jezelf in meer of mindere mate afsluit van de omgeving / afleiding biedt t.o.v. de verkeerssituatie.
Dus is het helemaal niet zo gek om gewoon een bedrade hoofdtelefoon te hebben. In de trein, werk o.i.d. zijn er maar weinig situatie denkbaar waar het nuttig is draadloos te werken. Comfort is wellicht een overweging.
Een koper van een high end telefoon is niet meteen altijd een audiofiel. Zelf heb ik de sony 1000mx3 en via bluetooth en gewoon apple music nog niet eens tidal oid klinken deze buitengewoon prima. De stereo die thuis staat met high end speakers klinkt zeker beter maar de prijs van de koptelefoon (300) en een hifi set van 10.000 kan je niet vergelijken. Het verschil met deze koptelefoon bedraad of draadloos kan ik in elk geval met apple music niet horen en tidal als app werkt naar mijn mening niet fijn genoeg. Daarnaast heeft sony bv tegenwoordig high quality bluetooth streaming als optie wat zover ik begreep veel beter is dan standaard bluetooth audio streamen
En jij slaat meteen weer door naar de andere kant. Begin eens met het vergelijken van wireless oordopjes met oordopjes met draad in dezelfde prijsklasse.
Drogredenen vliegen heen en weer over dit onderwerp.
De een vergelijkt de standaard Apple buds met de véél duurdere airpods, de ander beweert dat alleen high-end spul beter klinkt.
Ha ha met die rare dunne kabeltjes en die rammelende jack? Dat verschil hoor je helemaal niet als je boven de 25 bent.
Fijn:
  • Geen kapotte kabels
  • Makkelijk in gebruik
  • Geen kapotte kabels
Minder fijn:
  • Batterij gaat maar x uur mee.
  • Batterij slijtage. Na een paar jaar heb je nog maar een paar uur over. Zie eerste gen Airpods
  • Mileui impact voor de batterijen die je dus verbruikt.(geen idee hoeveel impact dit heeft. Misschien wordt dit al wel goed gerecycled)
  • Audio kwaliteit is minder
  • Beveiliging. Kijk hoe groot de bluetooth stack is.. rete onveilig. Kijk naar bijvoorbeeld Blueborne waar 8 miljard devices vulnerable voor waren(zijn).
  • Privacy. Gezien er tegenwoordig bijna overal (wifi/bt)tracking wordt toegepast zul je altijd data aanleveren aan deze partijen. Dat je Bluetooth Address steeds random is maakt weinig uit als je vaak op dezelfde plek aanwezig bent.
met 150 euro draadloze oortjes die veel beter werken in alle opzichte
Nouuu......nee.
Geloof ook dat je nooit AirPods hebt gebruikt. Dingen werken geweldig en geluidskwaliteit zeer behoorlijk. Zie ook recensie op gedeputeerde website Whathifi.com. Ze klinken Voor mij in elk geval beter dan de veelgeprezen bedrade Sennheiser Momentums.
Ook dat is persoonlijk, bij mij flikkeren de AirPods continu uit mijn oren en zijn dus totaal onbruikbaar.
Ik zeg toch nergens dat ze niet goed werken? Ik reageer alleen op de quote dat ze beter werken in elk opzicht.

Wat dus gewoon niet waar is.

De Whathifi.com review:
Each of the above improvements is fairly subtle in isolation, but combined, they create a noticeably more exciting and engaging performance. The old AirPods sound a bit dull and lifeless by comparison.

However, these AirPods are still some way short of being perfect. While cleaner and more organisationally adept than the preceding pair, they still veer towards harshness at high volumes and struggle to make sense of the most built-up sections of some tracks.

The old AirPods were far from being the benchmark in terms of audio quality – the most sonically capable true wireless in-ears, the Sony WF-1000Xs, are noticeably more detailed and rhythmic.
Nu heb ik de 2de gen airpods nooit gehoord maar de eerste waren gewoon erg matig.
Dit gaat dus over de tweede generatie. Waar de eerste generatie erg matig zijn, is de tweede generatie nog steeds niet "zeer behoorlijk".
Daar staat alleen maar dat ze harder kunnen en dat er een neutrale EQ in zit, wat niet anders is als bij de voorganger... Verder niets over kwaliteit van de audio an sich. Wel staat er dat ze slecht geluid isoleren dus audiofiel is dit sowieso al niet, verre van zelfs.

Oordopjes die hard kunnen en redelijk neutraal klinken zijn er te over, en die kosten geen drol. Laten we er niet te moeilijk over doen, Apple heeft een paar drivertjes draadloos gemaakt, en that's it.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 01:35]

Ik denk dat je zelf geen ervaring hebt met de AirPods en enkel dingen erover hebt gelezen.

Mijn airpods zijn eerste gen en gaan nog prima lang mee. Maar oké batterij issues zijn op zich een valide minpunt. De kwaliteit doet niet onder voor de originele oordopjes van de iPhone (waarvoor ze vervanging zijn). En de rest van je punten hebben niet specifiek te maken met Bluetooth headsets maar je vind eigenlijk dat je sowieso geen BT moet gebruiken in geen enkele situatie.
"Kwaliteit doet niet onder voor de standaard dopjes", hoe kun je die twee nu vergelijken.
Oordopjes met draad vanaf de €50/€60 hebben al een aanzienlijk betere geluidsweergave dan dan je airpods van €150. Oordopjes met draad van €150 lopen rondjes om je airpods.
Ik heb inderdaad geen langdurige ervaring met airpods. Ik kom het de laatste tijd alleen vaak tegen dat ze een heel stuk minder lang meegaan dan vroeger.

https://iphone.appleinsid...-what-you-can-do-about-it

^minder dan de helft van de tijd bijvoorbeeld.

Meegeleverde oordopjes zijn altijd van erg slechte kwaliteit geweest. En voor €100 heb je bedrade oortjes die een BT set niet kan evenaren.

Het is voornamelijk het altijd aan hebben moeten staan. Wat je met een koptelefoon vaak doet.
Toen USB C kwam moest helemaal niemand overstappen. Je kreeg er netjes een kabel en lader bij als je een nieuw toestel kocht. En het andere uiteinde is nog altijd USB, backwards compatible.

Maar je favoriete oortjes zou je in principe meenemen naar je nieuwe toestel. En Apple levert niets bij.

Maar goed, het gebrek aan momentum van deze 'feature' zegt meer dan genoeg. Mensen zoeken dit helemaal niet en het gaat een langzame dood sterven óf massa adoptie duurt zo lang dat er weer nieuwe alternatieven komen. En gelukkig maar, want deze 'feature' slaat helemaal nergens op, in elk geval niet in deze toestellen. De 'ruimte' is er prima voor om die jack erin te houden. Kwestie van design keuzes.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 01:35]

De overgang van usb-a naar usb-c is een ramp. Eerst begon met met het leveren van usb-a naar usb-c kabels, ik heb een multioplader gekocht met 5 usb-a aansluitingen zodat ik daar 5 kabels van usb-a naar -c in kon stoppen, nu heb ik een iphone 11 pro met een usb-c naar lightning aansluiting, wat dus weer niet past. Als ik een 5x usb-c oplader koop, moet ik WEER 5 nieuwe kabels kopen om de huidige usb-c apparatuur op te kunnen laden. Volgend jaar is de iphone 11 waarschijnlijk wel usb-c naar usb-c vanaf dat moment is het overstappen van kabels hopelijk voor een flinke tijd klaar.
Tja dat Apple dat duurder voor je gaat maken moet geen verassing zijn. De rest van de wereld lukt het iig prima om het gewoon simpel te houden. :)

En overigens, bij de Iphone SE kreeg ik ook netjes een kabel en adapter, daar ging het over, niet over allerlei randzaken die je er zelf bijkoopt natuurlijk... Daar kan ook Apple weinig aan doen. Zo'n oplader is wel een vrij specifiek apparaat.

Los daarvan is early adopten met dit soort spul nooit erg leuk. Daarom snap ik ook niet dat er geen overgangsperiode is geweest. Je kan prima draadloos en 3.5mm combineren, ga eerst eens oortjes verkopen die men echt zou willen hebben en faseer dan de oude wereld uit. Zoals het nu werd gespeeld is de omgekeerde wereld, terecht dat het geen poot aan de grond krijgt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 01:35]

Alleen is het veranderen van een port iets heel anders dan het weghalen van een standaardfeature waar nog veel mensen op vertrouwen.
Ik heb al Bluetooth transfer sinds 2003 en music sinds 2007 als stereo headset a2dp. Waanzin dat mensen zo lopen te klagen over pre jaren 80 aansluiting. Net als coax in huis rj45 is eigenlijk al bij uitstek de way to go voor binnen bekabeling. Maar ja high tech and ease of use snappen dutchies niet.

Koop je high end toestel ben je te skeer om een knappe headset/kop telefoon te kopen. Bij mij gingen draden ieder half jaar stuk en doe nu al 5 jaar met dezelfde headset(parrot zik 3.0)

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 23 juli 2024 01:35]

De impact van het ontbreken van usb-c is een hele andere dan t ontbreken van de 3,5 mm aansluiting. Daarmee vervalt echt functionaliteit en moet je andere oordopjes aanschaffen.
Dat is toch echt wel ruk ten op zichtte van gewoon een 3,5mm aansluiting hebben.
Te gast bij iemand in de auto, aux-kabeltje aansluiten, oh nee, dongeltje vergeten/kwijt. Zijn van die domme onnodige problemen. Of elke andere situatie dat die dongle vergeten/kwijt is.
In welk opzicht is dit nou beter dan gewoon de 3,5mm port laten zitten? Kleven enkel en alleen nadelen aan. Enig mogelijke voordeel is puur esthetisch (vorm over functionaliteit dus blijkbaar).

Heb zelf altijd Apple gehad, maar ik vind dit echt domme keuzes. Samen met de (nog) veel hogere prijzen en matige vooruitgangen, zit ik echt wel te overwegen over te stappen naar Android. De nadelen die Tweakers noemt in deze review slaan voor mij de spijker op de kop en een 8,5 is wat mij betreft veel ste hoog.
Nu is de 3,5 aansluiting vooral uit de High End phone markt verdwenen of aan het verdwijnen, en de iPhone valt toch wel onder deze categorie.
Logisch dat gebruikers van deze High End telefoons ook voor High End oplossingen gaan op het gebied van accessoires, en daarmee is een 3,5 mm aansluiting van minder belang bij High End telefoons dan bij de Midrange en Budget telefoons.

Hier zou je ook rekening mee kunnen houden ipv enkel kijken naar het percentage van het aantal telefoons met een 3,5 mm aansluiting.
Logisch dat gebruikers van deze High End telefoons ook voor High End oplossingen gaan op het gebied van accessoires.
Niet mee eens want 1) dat vind ik niet logisch: mensen die een dure telefoon kopen vanwege de camera, hoeven helemaal niet dure koptelefoons/andere accessoires te willen. En 2) high end audio = vooralsnog niet draadloos.
Een pixel 3a heeft een high end camera voor een mid range prijs. Zo zijn er meer toestellen dus jouw argument gaat alleen op als je persee een iphone wil
Als je kijkt naar ECHTE high end hoofdtelefoons, zul je NUL zien zonder draad. Dus naar welke high end hoofdtelefoons je verwijst is mij een raadsel.

Een airpod kan je niet zien als high end.
Dit is grote onzin, heb je ooit iemand audio van muziek/films/series zien bewerken op een draadloze koptelefoon? (DJ's?) Nee, want die zijn hier simpelweg niet geschikt/goed genoeg voor.
Draadloze koptelefoons zijn mid range koptelefoons met een high end prijs.
Dat is precies wat ik zeg..... _/-\o_ :z

Draadloos is geen high end
Ga je een dj high end noemen djs tegenwoordig zijn keyboard clickers oftwel kcs geen disc jockies.
Het probleem is een beetje wat je krijgt voor het geld... Ik kan namelijk niet zonder meer zeggen dat bleutooth high-end is per definitie.

Een 'leuk' muziek setje met kabel kost €50. Voor die prijs krijg je pulp op bluetooth.
Vergelijkbaar 'wel aardig' geluid op bluetooth kost je €80-120.
Voor €129 heb je studio waardige hoofdtelefoons met kabel.
Iets wat in de richting komt op Bluetooth dat ook werkelijke een codec ondersteunt die de rest van de hardware tot z'n recht laat komen kost €299. Maar die legt het compleet af tegen wat "echte" audiomerken kunnen leveren voor die prijs.

Ja, een afneembare zware kabel is waardeloos op de fiets of bij het hardlopen. Maar daar is een simpel draadje prima. Als je b.v. achter een bureau zit in een rustige ruimte waar je werkelijk goed kunt luisteren, voelt een bluetooth headset toch zwaarder aan.

Kabelbreukjes zijn natuurlijk super irritant en kostbaar als je ze frequent hebt, maar ik heb toch echt vaker zonder bluetooth batterij gezeten dan me lief is. Het eerste jaar kan je er misschien 8 uur me bellen / naar luisteren, maar dat loopt best rap terug. Ik heb geen enkele van m'n BT headsets meer van 3 jaar geleden, terwijl ik hoofdtelefoons heb die al 15 jaar oud zijn.

Heb zo b.v. Technics HP1210's die goedkoop waren jaren terug, maar nog steeds prima voor hun toepassing. MM E10's die voor een prikkie top klinken met een super dun duurzaam kabeltje. KRK 8200's die voor €139 beter klinken dan m'n Sony 1000MX3 van €299. Of neem toen de tijd high end steen oude Sennheiser IE 8's... Heb geen enkele in ear gevonden op BT (JBL, momentums, KEF) die zoiets kan leveren en daarbij is er inmiddels best veel meer op de markt.

Ik houd echt van muziek en heb voor m'n werk gewoon uren lang gesprekken over headsets, maar ik heb echt moeite om Bluetooth en high-end met elkaar te verbinden... Ondanks dat ik thuis de greep kan maken uit 5 verschillende draadloze opties, vind ik het nog steeds een echt minpunt als de 3,5 poort ontbreekt. Een USB C adapter is ook al een nadeel IMO, maar zelfs die optie krijg je dus bij Apple nu niet. Daarmee valt het échte high-end materiaal dus juist af bij deze toestellen.

Wel weer typisch Apple. High-end prijzen, normale high-end oplossingen bieden, maar het échte goede spul kan je weer niet bij ze krijgen.
Ik heb geen enkele van m'n BT headsets meer van 3 jaar geleden, terwijl ik hoofdtelefoons heb die al 15 jaar oud zijn.
En dat is volgens mij een beetje het punt. Ze verdienen niks aan je als je een koptelefoon koopt die het decennia vol houdt. Het wordt gepresenteerd als beter (want geen kabel enzo), het wordt door je strot gedouwd omdat high-end toestellen de aansluiting niet meer hebben. En zo koop je als het goed is dure producten die een minder lange levensduur hebben en hebben ze je precies waar ze je willen hebben.

Zelfde met SmartTV's enzo, een TV gaat normaal gesproken ook makkelijk 10+ jaar mee. Maar die levensduur wordt zwaar beïnvloed door de snelheid/kwaliteit van het Smart gedeelte. Loopt je Netflix kut, koop maar een nieuwe TV.
Moet jij eens bij Sennheiser of Shure in de audiophile categorie kijken. Bijna alle topmodellen zijn bedraad. Ik heb het dan bijv. over in-ears van €700. Er is niks 'high ends' aan Bluetooth en niks 'low ends' aan een jackplug. Ook mijn Bose QC25 van 4 jaar oud (destijds €300) heeft alléén een jackplug, en ik zie geen enkele reden die te vervangen door zijn (duurdere) Bluetooth-opvolger die minder lang meegaat op een lading (handig op lange vluchten).

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 23 juli 2024 01:35]

Onzin kop telefoons die jij noemt zijn studio/thuis gebruikers die vaak flac afspelen en preamped spul gebruiken.

Audiophile hangen eigenlijk altijd een dac ertussen ook voor on the go zoas usb dac's.
Die IE800 is ook wel een slag apart...
Van onder de 10 Hz tot (ver) in de 40 kHz.
Ik weet niet wat de usecase van die units is, maar dat lijken mij geen typische oortjes voor in de trein.

Wat betreft kwaliteit:
De iPhones gaan sowieso niet boven BT AAC 16bit/48khz. Wat in principe ook niet meer is dan het absolute minimum.
Lossless FLAC heb je dus ook niets aan. Wil je daar het meeste uit halen, moet je ofwel voor aptX-HD gaan of voor LDAC. Wat overigens wel door android ondersteund wordt. Of hopen op een oude iPhone met mini-jack met de juiste da-converter...
Veel high end hebben de DAC in de headset zitten. Daardoor is dat neuzel over mini Jack veel minder interessant dan het lijkt.

Ook is meestal de DAC van een telefoon helemaal niet van dergelijke kwaliteit dat het beter is dan Bluetooth. Omdat fabrieken dat weten sturen allemaal juist aan op Bluetooth hallen de high end headset vaak een trucje uit dat verbinden als als geluidskaart en vindt de DAC modulatie plaats in de headset zelf waardoor Bluetooth verbonden headsets wel degelijk beter geluid leveren dan Jack aangesloten aangesloten headsets.

Het leuke hier aan dat is dat je high ends met de usb kabel in een pc kan plugen en je dan gewoon kan gebruiken om muziek 🎧 luisteren. Bijna niemand gebruikt dit omdat het heel een onnatuurlijke en onlogisch gedachten gang is. Waarbij fabrieken het vaak alleen in de kleine lettertjes melden. Waarschijnlijk omdat ze ban zijn dat audiofielen niet zitten te gewachten op een extra DAC. Die hebben vaak al een externe DAC.

https://www.gebruikershan...95&t=29-9-2019%2012:26:38
Tevens kunt u de usb kabel gebruiken om naar een mediaspeler op uw computer te kunnen luisteren. Wanneer u de hoofdtelefoon voor de eerste keer op een computer aansluit, kan het zijn dat u uw M2 AEBT hoofdtelefoon als standaard apparaat in de geluidsinstellingen van uw computer moet instellen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 01:35]

Niks nonsense. Check your facts.
De iPhone ondersteunt inderdaad Flac en veel meer, maar de BT stack kan het niet naar de headphone sturen. iPhones hebben alleen support voor SBC (16bit/44.1kHz) en AAC (16bit/48kHz). Flac is minimaal 24bit/96kHz. Voor Bluetooth headsets moet Flac gedownsampeld worden.

Alternatief is aptX-HD (24bit/48kHz) of LDAC (24bit/96kHz). Beide niet door de iPhone BT stack supported.
Misschien dat een bekabelde dac via lightning hier wel mee overweg kan, maar BT in ieder geval niet.
Logisch dat gebruikers van deze High End telefoons ook voor High End oplossingen gaan op het gebied van accessoires, en daarmee is een 3,5 mm aansluiting van minder belang bij High End telefoons dan bij de Midrange en Budget telefoons.
Das natuurlijk onzin. Tot op heden kocht ik altijd een high-end telefoon, maar ik doe er 4-5 jaar mee. Als ik dan nu rondkijk is er eigenlijk geen nieuwe iPhone die ik wil hebben, deel ervan is de jack, ander deel is de verplichting van FaceId. Ik heb al 12 jaar geleden geëxperimenteerd met Bluetooth headsets, deze zijn vast en zeker beter geworden, maar de beperkende factoren zijn niet verdwenen: makkelijk kwijtraken, beperkte oplaadmogelijkheden, BT moet aanstaan, wat weer meer van je smartphone sleurpt, etc. Ik wil gewoon makkelijk switchen, met hetzelfde kabeltje, tussen mijn iPhone en iPad Air.

De geruchten gaan dat Apple volgend jaar weer iets uitbrengt wat beter bij mijn wensen aansluit, eerst zien dan pas geloven natuurlijk. Maar voor velen is allang de hardware van een smartphone niet meer interessant, het gaat ons om een goed ondersteund OS. Ik hoef geen semi-intelligente foto/video camera op zak te hebben die het beter doet dan veel losse camera's. En als mensen heel eerlijk zijn, hoeft het gros dat ook niet. Apple moet zelfs hele nieuwe woorden bedenken om zo nieuwe features van zijn camera te kunnen verkopen: Slofies :-(
Je loopt dan wel erg achter: tegenwoordig verbruikt bluetooth in standby amper tot bijna geen batterij meer. Ook kun je AirPods die je via iCloud kan verbinden gemakkelijk tussen al je apple apparaten synchroniseren (inclusief overschakelen etc). Ook kun je ze via (de hopeloos verouderde) lightning poort opladen maar ook draadloos ;)
Het punt dat je ze kwijtraakt is ook van toepassing op oortjes met een draad. Het zegt meer iets over jezelf dan over de bluetooth headsets.
Genoeg high-end telefoons met stevige dac en 3,5mm plug.
Weer van die scheve drogredenen.

Het is gewoon een minpunt klaar.
Je geeft inderdaad zelf aan dat het in de mid range een uitzondering is dat de poort er niet meer op zit, in de high end markt is het eerder een uitzondering dat die er wel op zit. Waarmee moet je de telefoon dan vergelijken?
Met de markt als geheel? De meeste iPhone-kopers komen van iPhones, maar daarmee vergelijken is heel beperkt. Mijn onderbuikgevoel is dat de meeste overstappers genoeg hebben van Apples hoge prijzen (ze kunnen of willen het om een of andere reden niet meer betalen) en dus gaan ze kijken of ze voor 200-300 euro een leuke Android-telefoon kunnen kopen.

Ik denk niet dat toestellen als de P30 Pro en Galaxy Note 10+ (de enige klasse op Android zonder 3,5mm) veel iPhone-gebruikers over de streep trekt. Er is op gebied van prijs geen voordeel en ook als je per se een 3,5mm-jack wil (dat is mss 10-20 procent van de mensen, maar ze zijn er), dan zijn dat ook geen alternatieven.

Daarom is het de beste keuze om voor dit soort dingen te kijken naar de markt als geheel :)
Wat mijn persoon betreft sla je de spijker op zijn kop.
Na jarenlang iPhone naar een Nokia 7+ omdat het met gewoon re duur werd.
Denk dat de S10 veel mensen kan overhalen. Stuk goedkoper, hele goede telefoon én audio jack.
Anoniem: 620061 @Xamsix28 september 2019 12:10
Welnee, iPhone gebruikers blijven het Apple ecosysteem trouw.
Welnee, iPhone gebruikers blijven het Apple ecosysteem trouw.
Tot op zekere hoogte heb je gelijk. Er zijn veel iPhone gebruikers die het OS veel fijner vinden dan Android en daarom Apple 'trouw' blijven qua iPhone/iPad. Ik ben daar zelf eentje van, maar de laatste jaren wel flink zitten twijfelen of Apple (qua hardware) wel dezelfde kant op ging als ikzelf. Nu moet ik zeggen dat ik de Android devices niet beter vind (korte support periode, vaak niet altijd even netjes), maar je heb meer keuze. Echter heeft Apple recent een nieuwe iPad Air uitgegeven die weer de 'oude' interfaces/aansluitingen gebruikt. Dat geeft mij hoop dat de geruchten over een nieuw iPhone volgend jaar met ook weer oude interfaces/aansluitingen gebruikt zoals de geruchten aangeven, inc. een realistischer prijspunt.

Het punt is niet dat het veel geld kost (ik doe er immers 4-5 jaar mee), maar dat waarvoor je zoveel meer betaald, ik vervolgens niet gebruik...
Goed punt, bij mij is het juist altijd de iPad geweest die mij in het Apple ecosysteem houdt. Er is simpelweg geen fatsoenlijk alternatief voor een iPad.
"Welnee, iPhone gebruikers blijven het Apple ecosysteem trouw."

In mijn omgeving zijn de laatste tijd ZAT mensen overgeschakeld naar Android
Zucht, n=1.
Ik ben een iPhone 8 Plus gebruiker en de enige Android fabrikant die mij doet twijfelen OnePlus, omdat die toch wel de meest checkboxjes aanvinkt. Voor mij is de prijs niet het euvel, maar eerder de beperkte ontwikkelingen elk jaar. Mijn iPhone 8 Plus werkt nog steeds perfect, maar volgend jaar komt er weer 5G en zullen er vast andere vernieuwingen zijn, waardoor ik nog even bewust uitstel.

Ik heb zelf al 5 jaar geen headphone jack meer gebruikt. De dongle is perfect voor de zeldzame momenten dat ik hem wel gebruik en mijn Bluetooth headset is superieur aan elke vorm van portable audio. Eens in de twee weken opladen, extreem goede kwaliteit voor draadloos, uitstekende noise canceling, licht en draagbaar, werkt zowel bedraad als draadloos, geen geneuzel met kabeltjes die vasthaken, geen gedoe met dopjes die eruit vallen, zit comfortabel op mijn oren en houdt in de winter mijn oren warm ;) Ik zou zelf nooit meer terug willen naar bedraad.

De iPhone loopt qua processorkracht, privacy en user experience (al is iOS13 momenteel enorm buggy..) elk jaar wel voorop, maar loopt achter op andere zaken. Nog steeds geen PowerShare, nog steeds geen mogelijkheid om standaard apps aan te geven, nog steeds geen manier om media goed over te zetten zonder iTunes, nog steeds geen goede file manager...
De p30 pro had mij over de streep getrokken, van apple watch 0 en iphone x maar p30 pro met watch gt. Echter ben ik toch terug bij een peperdure iphone terwijl mijn argument was dat apple te duur was. De p30 pro met abo was 680, de 11 pro met abo van vriendin 1289 voor 256gb. Maar helaas werd de lijst met kleine irritatie puntjes aan android te groot en eindig ik weer bij apple. En dan is het jammer dat het beste zoveel kost, maar momenteel nog waard
Note is een andere markt.
Er zit een kink in je redenering denk ik.
Ik vermoed dat ongeveer 80% van de iPhone gebruikers een of ander draadloze koptelefoon.
Zoals de review zelf zegt "Voor veel mensen is het dus niet de keuze of ze een iPhone kopen, maar welke."
In dat geval is het geen minpunt meer.....
Er zit een kink in je redenering denk ik.
Ik vermoed dat ongeveer 80% van de iPhone gebruikers een of ander draadloze koptelefoon.
Zoals de review zelf zegt "Voor veel mensen is het dus niet de keuze of ze een iPhone kopen, maar welke."
In dat geval is het geen minpunt meer.....
Dat is een behoorlijke veronderstelling, 80%. Sowieso zijn er nog veel iPhones in omloop met 3,5mm-jack - SE, 6S en 6 bijvoorbeeld. Ik draai het om: ik denk dat het 20 procent is. Veel van de mensen luisteren met meegeleverde Earpods via Lightning of dongle die er eerst nog bijzat.

Maar dat is een te checken feit: dat je iPhones moet reviewen en vergelijken met alleen iPhones vind ik een slecht plan. Alsof Apple een monopolist is op de smartphonemarkt en de rest niet meedoet. Er zijn concurrenten en die doen bepaalde dingen minder goed en andere beter.
Ik heb een 6S en ik heb een bluetooth headset.
Maar ik heb ook bedrade oordoppen en die gebruik ik nog regelmatig. Een telefoon zonder jack is voor mij zo'n relevant nadeel dat ik als ik een vervanger moet halen ik wederom een 6S aanschaf en niet een nieuwere iPhone.
Dat is interessant. Telde het dan ook steeds lager mee in de eindscore?
Wellicht slim om ook eens naar de verkoopcijfers van die telefoons te kijken. Ik geloof niet dat maar 18% van de verkochte modellen geen headphone jack meer heeft.
Hoe zit dit met het aantal toestellen met USB C?
Persoonlijk zie ik het gemist van de USB C echt als een enorm minpunt van de iPhone.
zouden jullie deze is kunnen reviewen ?

https://www.wifimedia.eu/nl/fiio-q1-mark-ii.html wat vinden jullie hier van ?

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 01:35]

Ik gebruik m'n 3.5mm jack echt nog vaak genoeg, ondanks draadloze koptelefoons, draadloze receivers in huis en een USB DAC. Ik vind het zo'n lastig te verkopen gegeven; een vlaggenschip telefoon met minder features dan de budget modellen. Ook het gebrek aan uitbreidbare opslag; blijkbaar is er een enorme markt voor maar zonder uitbreidbare opslag of 3.5mm jack is een telefoon gewoon niet bruikbaar voor mij, ookal geven ze hem gratis weg.
Dat is dan afhankelijk van je omgeving want mijn familie en vrienden gebruiken voornamelijk bedraad. Zelf heb ik in het verleden ook geïnvesteerd in een goede koptelefoon en IEM's, beide bedraad. Ze doen het nog uitstekend, dus deze producten weg moeten doen omdat een andere fabrikant moeilijk doet over de jackplug maakt dat dergelijke telefoons zelfs buiten mijn selectie vallen.
Je bent vergeten of je weet niet dat je met een verloopje gewoon draad kan blijven gebruiken?
Alsof je je auto probeert bij te vullen met een rietje ertussen, je hebt een "verloop-stukje" dus het werkt toch?

Is dit verloopstukje ook te gebruiken wanneer de telefoon opgeladen wordt, of heb je dan nog een extra verloop-stukje nodig? Kan die verbinding maken met meerdere koptelefoons (samen film kijken in de trein met 2 of meerdere koptelefoons ook met een splitter/verloop-stukje). Hoeveel verloop-stukjes kun je wel niet meenemen om iedereen tevreden te houden.

En nog even als laatste, en voor mij persoonlijk het grootste nadeel aan verloop-stukjes, ik vergeet of verlies die dingen. Het kabeltje wat vast zit aan de koptelefoon daarin tegen vergeet/verlies ik niet.
Tip: laat de verkoopstekkertjes aan de koptelefoon zitten. Als je ze er toch af moet halen doe ze dan op dezelfde plek als je koptelefoon. Zou moeten helpen. :)
Maar, als je zo'n ding er continu aan laat hangen, waarom niet een vaste aansluiting die niet los kan? In principe is zo'n verloop-stukje en een ingebouwde 3,5mm jack hetzelfde. Er wordt een verbinding gelegd tussen de hoofdtelefoon en de hardware van de telefoon zelf.

Waarom hebben computers nu nog zoveel aansluitingen aan de achterkant zitten, terwijl zo'n beetje alles nu via USB kan. Je kunt van alles met een verloop-stukje aansluiten op USB, waarom nog een aparte utp-connector, of 3,5mm jack voor microfoon/surround. Dit is in mijn ogen een zelfde soort discussie, maar wordt, volgens mij, voornamelijk gevoerd bij laptops/ultrabooks en niet bij de nieuwste Dell of HP computer.

Of zou dat te maken hebben met het formaat van een computer/moederbord, aangezien zelfs een ITX-bord vele malen groter is dan de iPhone uit dit bericht en er dus genoeg ruimte over blijft?
Het voordeel van een vaste aansluiting die niet los kan is dat je hem dan weer aan 3.5mm ports kan doen op andere apparaten. Op zich zijn headphones met een USB C nog niet eens zo'n heel slecht idee...

Sommige adapters (e.g. usb -> ethernet) zijn relatief duur, en dus is een native port fijner. Schermpoorten en kabels is een heel ander gebeuren dat vol zit met dongles en andere gekke dingen. Ook native 3.5mm is handig, scheelt adapters voor iets wat je toch continu gebruikt (desktop). En inderdaad, om alle poorten die je op een desktop hebt in een iPhone te proppen is een onbegonnen taak (en ook niet nodig). Het voordeel van alles aan de achterkant bij een desktop is dat het hierdoor meer uit de weg zit. Laptops... tja. Bij mij zit alles aan de twee zijkanten, met als groot voordeel dat je er makkelijk bij kan.
weer die onzin over het verloopstukje. Een jack is net het zelfde als een verloopstukje. Destijds had je ook verschillende afmetingen in jacks en moest je voor het ene apparaat een verloopstukje gebruiken en het andere niet. Als je met verouderde technologie wil werken omarm het dan helemaal. Verloopstukjes en jacks hebben altijd hand in hand gegaan.
Alsof je je auto probeert bij te vullen met een rietje ertussen, je hebt een "verloop-stukje" dus het werkt toch?
Precies zo als tanken met een auto op LPG dus als je regelmatig in Duitsland/België/Frankrijk/Nederland bent. Sinds wanneer is een verloopstuk een probleem?
Vergelijken met het vullen via een rietje is natuurlijk onzin, het gaat niet trager net zoals audio via dat verloopstukje niet anders klinkt.
Het verliezen van dat verloopstukje aan je headset is ook geen probleem, die zit altijd aan je headset i.p.v. los. Mocht je je headset wel eens anders gebruiken dan doet een ty-wrap wonderen om ze bij elkaar te houden maar toch apart te gebruiken. (Denken in oplossingen i.p.v. problemen)
Ha, goed idee, om te voorkomen dat je he Bluetooth koptelefoon kwijt raakt kun je er een draadje aan doen. Ook slim: daarmee kun je dan wellicht gelijk opladen! Helemaal handig zou het zijn om stroom te besparen en de audio ook over de kabel te sturen...
Hoef je er niet lang over na te denken? Nee het hoeft niet, je kan gewoon kopen. Maar gezien de prijs vind ik dit toch wel een zeer merkwaardige opmerking.

De trend is nu inmiddels alweer wat jaren dat je voor rond de 300-400 echt top toestellen kan kopen, of gewoon je oude wat langer gebruiken. 850 euro voor een telefoon vind ik dan ook enorm veel geld.

Wil je iOS dan ben je helaas wel erg beperkt met nieuwe toestellen, maar dit soort bedragen zouden gewoon niet meer moeten bestaan voor 'gewone' smartphones. Komen ze met nieuwe technieken dan mag de prijs rustig hoger zijn, maar deze iPhones, en tevens ook de high end toestellen van bijv Samsung, moeten echt flink in prijs omlaag.

Maar toch heb je wel gelijk, ik hoef er niet lang over na te denken. Ik doe het wel met mijn Mi 9T van 270 euro.
Ik hoef niet zozeer iets heel goedkoops en ga graag voor kwaliteit. Als ik 3-4 jaar met een telefoon van €1000 doe (ik zou zelf nu de 11 nemen, dus rond de €850). Is dat rond de €300 per jaar dus €25 p/m. Ik vind dat echt niks voor iets dat ik dagelijks voor minstens 3 uur per dag gebruik. Alles wat ik dagelijks meer dan 1 uur gebruik heb ik graag premium. En voor nog geen €1 per dag heb ik iets wat er ook nog eens beetje fatsoenlijk uitziet en waarvan de fabrikant graag mijn privacy hoog in het vaandel zet.
Heb ik het nog niet eens gehad over de resale waarde: krijg er na 3-4 jaar nog wel het geld van jouw M voor, zeker als het er nog een beetje fatsoenlijk uitziet. Dus dan kost het me nog minder. Die M heeft nauwelijks resale waarde en zul je om de 1-2 jaar willen vervangen.
Je kan een hele rekensom doen over hoeveel het kost en hoeveel je het gebruikt, want dan is een bed van 20.000 euro een prikkie.

Het feit is dat dit soort toestellen gewoon makkelijk 3x zoveel vragen als dat andere dit doen, voor vergelijkbare kwaliteit.
Voor die 1000 euro koop je absoluut kwaliteit, maar die kwaliteit staat absoluut niet in verhouding met de prijs. Daarnaast wordt de Mi 9T (Pro) gezien als een telefoon met een extreem hoge kwaliteit, niet alleen qua specs, maar ook qua bouwkwaliteit. Gezien dit toestel ook nog eens een hogere screen to body ratio heeft, geeft dit ook echt een stuk meer premium gevoel.

Die Mi 9T zal over 2 jaar de helft waard zijn, ik lever dan 135 euro in. Jij levert dan zeker al 500 in. Procentueel is het dan wel allebei 50%, maar in de realiteit lever jij 300% meer in.
Wat betreft de levensduur van het toestel, als tweaker zou jij je toch wel moeten realiseren, dat de Mi9T veel langer ondersteuning krijgt dan een iPhone. En wat betreft privacy heb je met dit toestel ook veel meer keuze, je bent immers niet gelimiteerd tot de software die de fabrikant erbij levert.

Maargoed het is duidelijk dat je heel veel waarde hecht aan het imago van dure spullen, en je weinig geeft of het ook het geld waard is. Begrijp met niet verkeerd, je moet vooral kopen wat je wilt, het is jouw geld. Maar je onderbouwing klopt totaal niet.
Ik denk dat we er niet uit gaan komen, maar ik neem het mee.
Al denk ik niet dat je jouw toestel kwalitatief met een iPhone kunt vergelijken, maar staat iedereen vrij. Feit is dat ik graag voor premium ga bij een telefoon omdat ik deze dagelijks minstens een paar uur gebruik (voor alles eigenlijk, laptop gaat dicht de werktas in en de volgende ochtend pas weer open). Paar tientjes per maand vind ik dan eigenlijk zelfs goedkoop, in verhouding vind ik mijn Netflix abonnement duurder zeg maar (kijk misschien 1-2 uur in de week). Een goedkoop toestel past mij dan ook niet, zeker niet als ik over zou moeten gaan naar China-Android. Heeft niks met imago te maken, want mijn toestellen zitten veelal ik een hoesje dus zie je er niet zo veel van tenzij je gaat zoeken. Daarnaast zie ik echt veel premium iPhones om mij heen in mijn professionele werkzaamheden, dus het is niet echt bijzonder. Voor een student misschien wel.
Je blijft het hebben over premiun en goedkoop, je spreekt duidelijk alleen over het prijskaartje. Het gaat hier dan ook duidelijk om imago ipv kwaliteit.
Niet mijn bedoeling, iPhones zijn een van de weinige toestellen die premium aanvoelen en goede materialen en brouwkwaliteit hebben. Is niet echt te ontkennen. Dat bedoel ik. Goedkoop aanvoelende telefoons laat ik links liggen omdat ik er zoveel gebruik van maak wil ik iets goeds hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1248326 op 23 juli 2024 01:35]

En ik zal dan ook nooit zeggen dat de iPhone niet premium is of aanvoelt. Maar het hele argument gaat hier om de prijs, de iPhones kosten pakweg 3x zoveel als de Mi 9T (Pro) afhankelijk van de modellen. De specs zijn competitief, de prijzen dus niet.

Bouwkwaliteit en gebruikte materialen vind ik ook zeker relevant, maar dan zou ik je toch eens willen laten verdiepen in de 9T en mij vertellen wat het nu is dat deze telefoon minder premium maakt? De body bestaat uit glas met metalen randen, het scherm is full screen ipv een notch, door het gebruik van een pop up camera, 3 camera's enz. Wat maakt dit toestel niet een premium toestel?
Anoniem: 1248326 @Benjamin-2 oktober 2019 19:57
Midrange telefoon, uitschuifbare camera, China Android: ik zou hem nog niet voor niks willen, maar hij ziet er wel mooi uit.
Midrange hoe? Uitschaafbare camera is hier juist premium, als in niet een gigantisch gat in je scherm zoals bij Apple, wat inmiddels ook 2 jaar oude techniek is. China.. tja waar denk je dat Apple wordt gemaakt? Android heeft niets met premium te maken.
Anoniem: 1248326 @Benjamin-6 oktober 2019 11:22
Ga nog maar even lekker door zou ik zeggen. Toestel blijft in gevoel en materialen niet in dezelfde range als een premium toestel (of dat Apple of Samsung is). Uitschuifbare camera is voor mij een prul en zou voor mij een reden zijn om geen nieuwe iPhone te nemen, mocht Apple zo krankjorum zijn om dat ooit te adopteren (doen ze gelukkig nooit).
Gevoel en materialen? Welk gevoel en materialen? De voorkant is glas met een kunststof tussen het glas en de metalen rand, en de achterkant is glas. Indien je je afvraagt over welke telefoon ik het heb, dan is het antwoord: Beide.

Je opmerking over een uitschuifbare camera is simpelweg dom en kortzichtig. Je hebt geen enkel idee wat de kwaliteit hiervan is, maar je doet alsof je het antwoord weet. Waarom dom en kortzichtig? Omdat de antwoorden gewoon te vinden zijn. En het antwoord is dat de camera heel erg stevig is. JerryRigEverything heeft het doel om dingen te slopen, hij kreeg het niet gesloopt.
Verder je opmerking dat Apple dat nooit doet, maakt je nog veel ongeloofwaardiger. Serieus jij weet nu al dat Apple dat nooit zou doen?

Je bent een fanboy, puur en simpel, je betaald 3x zoveel voor een toestel die hetzelfde doet. Materialen boeit je niet, je zegt van wel, maar uiteindelijk gaat het om dat Apple logo, gezien het enige verschil in premium gevoel in het logo zit, in de gedachte dat je met een telefoon van 1000 euro rond loopt.
Glas, metaal, groot, klein, resolutie of OS, uiteindelijk maakt het allemaal niet uit, als het maar duur en 'exclusief' is. Je verraadt jezelf.
Je moet het echt allemaal zelf weten, koop wat je wilt kopen, het is jouw geld. Maar kom niet met onzin argumenten. Praten over materialen en premium gevoel, wanneer je niet eens door hebt dat ze beide dezelfde materialen hebben. Nogmaals je mag een fanboy zijn, maar praat geen onzin.
Anoniem: 1248326 @Benjamin-6 oktober 2019 17:56
Flink stuk. Ik stopte Echter na het lezen van de eerste alinea. Maar tik gerust meer.
Dat verklaart je domme en kortzichtige opmerkingen. Verklaart ook je negatieve opmerking score. Best knap om voor elkaar te krijgen trouwens.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 23 juli 2024 01:35]

Anoniem: 1248326 @Benjamin-8 oktober 2019 18:10
Domme opmerkingen? Ga nog even door, Benjamin.
Anoniem: 1248326 @Micahve30 september 2019 22:32
Misschien ligt het aan hoe u hem vasthoud?
Anoniem: 1248326 @Micahve30 september 2019 23:05
Hmmm, een telefoon is natuurlijk meer dan enkel een scherm. Gaat ook om de materialen en de robuustheid van de samenstelling

Maar, ik moet ineens denken aan al die OLEDs op Samsungs die binnen een paar maanden gingen in branden of waar de kleurechtheid na een paar maanden al achteruit holde. Volgens mij is ondertussen het scherm van de 11 Pro uitgeroepen tot beste scherm op een mobiele telefoon door DisplayMate.

Zou het dan toch te maken hebben met eerste willen zijn en dan uiteindelijk een niet zo premium beleving aan je klanten meegeven? Over een paar jaar gaat u nog zeggen dat de concurrent al opvouwbare toestellen uitbracht terwijl Apple jaren achterliep.

Niet dat u mij snel hoort klagen over een OLED scherm op een telefoon, maar dan moet het wel premium zijn.

PS Huawei apparatuur komt er uiteraard niet in hier 😀
Moeten we het nog hebben over de grote iphone 6 fiasco:
nieuws: Gebruikers klagen over iPhone 6 Plus die buigt in broekzak

Of de iphone X waar je een behuizing voor moest kopen anders ging hij wat je ook deed kapot door een stomme glazen achterkant!
Anoniem: 1248326 @Micahve1 oktober 2019 00:00
Eh!! 🤠 Hey, nou is er toch opeens animositeit en felheid in de reacties te bespeuren. Zie je nou wel, haha. There you go.

Dat probleem met de 6 Plus is uiteindelijk erkend en kosteloos gerepareerd / vervangen door Apple. Zo gaat dat wel vaker bij het premium segment van een premium fabrikant.

Bedoeld u trouwens die glazen achterkant bij de X die alle China en Korea merken (waaronder uw geliefde Huawei) samen met de rest van het ontwerp ook maar 1:1 door de kopieermachine ging halen?

Zijn al die Koreanen trouwens al klaar met het vervangen van inbrandende OLED, in vlammen opgaande batterijen en opvouwbare schermen die ongeschikt zijn om met vingers aan te raken of om met een 3,5mm koptelefoon te gebruiken (ingang zit er zelfs namelijk niet op bij een toestel van €2000+ Zelfs daar niet)? 🤔

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1248326 op 23 juli 2024 01:35]

Anoniem: 1248326 @Micahve1 oktober 2019 18:56
Beetje dom, kunnen ze eindelijk een €1 marge creëren door dat ding weg te laten (want nauwelijks gebruikt buiten de headset die in de doos zit), doen ze het niet.
?
Een 3,5 mm poort in een telefoon kost nauwlijks 1 euro?
Jouw redenatie is incorect? of in iedergeval erg faag
Anoniem: 1248326 @Micahve1 oktober 2019 22:23
Waarom denkt u dat?
Helemaal met u eens!
Des te vreemder is deze opmerking terwijl er oortjes met lightning aansluiting worden meegeleverd.
Is het argument hier dan, dat als je niet om kwaliteit geeft, dan gebruik je (Apple) oordopjes?
En nee hiermee zeg ik niet dat (Apple) oordopjes slecht zijn, maar wel dat er een stuk beter is.

Verder is iedereen bekend met het feit dat oordopjes niet altijd een lang leven hebben, waarbij je hier geforceerd bent om draadloos te gaan, of peperdure Apple oordopjes te kopen.

Zelf ben ik trouwens jaren terug overgegaan op een draadloze koptelefoon, omdat ik gek werd van de draden. Tevens zitten daar wel ook echt minpunten aan.
Nee - het argument is dat je nog steeds kan kiezen.

Samsung heeft de 3.5mm plug weggelaten om naar de Samsung buds over te gaan, waar Apple jaren geleden de 3.5mm plug weg heeft gehaald, werd er destijds wel een light ing-3.5mm plug meegeleverd.

Ondertussen zijn we jaren verder en heb je bij Apple 3 keuzes.

1. Je gebruikt een lightning naar 3.5mm plug
2. Je gaat voor oortjes met lightning connector
3. Je gaat draadloos.

De opties zijn er allemaal nog.
Dat zijn de oortjes die ik dan nog wel eens zie. Nooit een bedrade dure koptelefoon met een dongle.

Voor een paar tientjes heb je al een draadloze koptelefoon. Dure zijn er ook en die zie ik wel eens ja.
De prijs voor degelijke bedrade oortjes koop je ook steeds sneller draadloze oortjes voor. Dus snap dit als kritiekpunt ook niet goed.
Raar dat je de nadelen nog niet weet.

- extra milieubelasting door batterijen
- na twee jaar zijn de batterijen stuk en kun je de oortjes weggooien
- je moet ze telkens opladen
- ze zijn duurder
- ze zijn zwaarder
- het geluid is minder goed

Het is werkelijk de domste ontwikkeling ooit.
Ik wilde dit ook gaan roepen, je bent me voor, top! In tijden van nadenken over het energieverbruik en het duurzaam maken van spullen kunnen we soms beter teruggrijpen op oudere technieken. Als voorbeeld, investeer in een goede koptelefoon die je kunt blijven servicen. Mijn sennheiser hd580 is afgezien van kussens en kabel nog steeds goed. Sterker nog, beter klinkend dan alle iPhone pods. Van mij zouden ze wel phones mogen leveren met en zonder dopjes met het oog op consuminderen bijv :-)
Gelukkig zijn er 'draadloze' oordopjes waarbij je de koppelingskabel (waarde batterij en bediening in zit) vervangen. Het opladen bij mijn draadloze oordopjes (KZ AS10 5BA) hoeft maar 1x in de 2á3 weken. En dat bij minimaal 2uur per dag luisteren.
Toegegeven het opladen hoeft bij bedrade oordopjes natuurlijk niet, maar het is ook niet zo dat je het iedere dag oid hoeft te doen.
Verder zag ik iemand anders reageren hoe je het doet bij een lange hike/wandeltocht. Hoe verwacht je dat je telefoon het volhoudt 3á4 dagen zonder op te laden? Ook de oordopjes kan je aan een powerbank hangen.
Dat ze duurder zijn klopt, maar in mijn geval was dat een losse module (á €10) om de oordopjes draadloos te maken. En zwaarder klopt natuurlijk ook, maar omdat het om je nek hangt merk je het niet.

Mijn inziens het grootste voordeel wat men nogal vaak vergeet: Draadloos! Hoe vaak zijn mijn bedrade oordopjes wel niet kapot gegaan doordat de kabel kapot ging? Ik heb vanaf m'n 12e(?) al wel een mediaspeler (walkman, discman, mp3speler) bij me. En iedere keer gingen de oordopjes kapot op het gedeelte bij mijn broekzak, waar je continue beweging in had door het lopen/fietsen.
Later heb ik nog een bedrade AKG 271 MKII gehad waarbij je de kabel kon vervangen, maar dat koste mij toen soms 20 euro per jaar. Ondertussen heb ik mijn huidige draadloze oordopjes al ruim een jaar en heb nog nergens last van. De batterij doet het nog goed en zie ook nog geen degradatie daarin. En naar mijn idee is het geluid van de KZ10 beter dan mijn oude AKG.
Dus ja er zijn zeker nadelen, maar voor mij wegen die totaal niet op tegen de voordelen.
Precies. Mijn IEM's die ik voor 80eu 3 jaar geleden heb gekocht doen het nog net zo goed als op dag 1. Draadloze die ik sinds heb gekocht omdat ik dat handiger dacht te vinden zijn echt complete onzin. Ik wil mijn oortjes niet opladen, en lang gaan ze ook niet mee. Lange roadtrip? Meerdere dagen hiken? Even vergeten om al je 3 apparaten op te laten voor het slapen gaan? Tja, dan gaat je dat de dag daarna flink kosten.

Nee, ik vind het maar niets.
Ik begrijp zelf ook nog steeds niet goed welk probleem dit nou oplost. Wat is er in deze nieuwe telefoons in de plaats gekomen voor de missende 3.5mm-poort? Met welke waanzinnige feature hebben ze deze extra ruimte opgevuld?
Hun Taptic Engine. De Trilmotor in iPhones simuleren touch en knoppen feedback als de beste. Alsof je echt knoppen indrukt.Is met 3D touch bijvoorbeeld altijd heel fijn geweest. 3D touch een Icoon en de feedback voelde als een echte knop. Dat is een van de dingen die ze hebben toegevoegd.

Voegt t iets toe voor je? Dat moet je zelf beslissen maar ik vond het een welkome verandering.
Wat houd je dan tegen om een bestaande koptelefoon of oortjes te kopen?

Dr zijn best degelijke oplossingen met een lightning aansluiting.

categorie: Koptelefoons
Dan heb je het gros van de punten van @andreetje nog niet eens opgelost.
Edit: of is lightning een fysieke aansluiting? Ben niet zo into Apple. En als dat zo is, dan kun je dus niet tegelijkertijd opladen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 01:35]

Ook dat kan - Qi charger ;-)
Niet iedereen heeft of wilt een Qi charger... ;)
Ja zo kan je altijd wel weer een nieuw probleem verzinnen bij elke oplossing.

Hoeveel mensen gaan er nu echt met een bedrade koptelefoon vastzitten aan een telefoon die geen kant opkan om dat ie aan een bedrade lader hangt?

Als je dan even moet opstaan voor koffie, wc, overleg, telefoongesprek waar je anderen niet mee wilt storen moet je ook weer je oortjes uit of je telefoon loskoppelen.

Dat wil ook niet iedereen.

Uiteindelijk is nooit iedereen tevreden: de een wil geen onnodige poorten de ander wil juist per se een van die poorten en de volgende wil weer iets anders.
Ja zo kan je altijd wel weer een nieuw probleem verzinnen bij elke oplossing.
Tja, zo kan je het ook omdraaien; de 3,5mm jack was voor praktisch elke klant de perfecte oplossing*, toch bedenken fabrikanten dat het opeens teveel ruimte kost en het ruimte moet maken omwille van een extra camera (want daar is schijnbaar opeens ruimte voor... Ook al vind ik de extra camera's ook overbodig, je koopt een telefoon, geen camera met telefoonfuncties, waar het wel steeds meer op begint te lijken). Als ik een camera wil, koop ik wel een goede DSLR met de juiste objectieven, die geven een veel betere kwaliteit foto's af dan dat de kleine lensjes in een telefoon ooit zullen kunnen.

Wat mij betreft hebben fabrikanten dus wel degelijk een probleem gemaakt, terwijl de perfecte oplossing er al decennia was.

* Toevoegend, voor degenen die draadloos willen kunnen zij ook al gigantisch lang via Bluetooth hun draadloze koptelefoon verbinden, dus voor hen is er sowieso ook geen probleem.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 01:35]

Wat een waanzinnig lijstje met nadelen.
Geluid zou minder goed zijn?
Je moet ze telkens opladen? Batterijen voor het milieu (die ook in je telefoon zitten).
Na 2 jaar kunnen ze in de prullenbak.
🤔
Het punt over de batterijen lijkt me wel terecht eigenlijk, het maakt het een wegwerp product gezien de al kleine batterij en de batterij steeds een beetje achteruit gaat bij gebruik. Terwijl voor een accessoire een prijs van >80-100 euro vrij prijzig is. Dan wil je er dan toch ook ~5 jaar mee doen? Je gaat toch ook geen Logitech Master muis kopen als je al verwacht dat je 'm binnen 2 jaar kan weggooien? Lijkt me nogal zonde en verspilling.

Betreft de accu in een telefoon kun je gewoon een telefoon uit kiezen met een grote accu (genoeg keuze lijkt me, de iphone 11 heeft bijv ook een goede batterijduur).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 23 juli 2024 01:35]

Anoniem: 1248326 @ochhanz28 september 2019 15:06
5 jaar??? Op slechts €100? Nou, ik denk dat het er vanaf hangt hoe vaak je zoiets gebruikt, maar een Bluetooth koptelefoon had ik al 5 jaar geleden, die ligt hier nog in de kast en pakt mijn vrouw wel eens. Doet het nog prima, misschien is de batterij achteruit gegaan maar nou en?
Dan werkt het voor jou prima en top dan ;) , maar wat nou voor iemand die 'm intensiever gebruikt?
Anoniem: 1248326 @ochhanz28 september 2019 16:02
Dan gebruik je hem waarschijnlijk vaker / langer per keer en kost hij dus minder per keer / gedeeld door de tijd dat je hem gebruikt. Dan zou ik om de paar jaar iets nieuws / beters kopen. Heb je er zo uit.
Je kunt natuurlijk ook aangeven wát er dan zo waanzinnig aan is. Voorbeeld, wat is er mis met de opmerking dat je ze telkens moet opladen? Misschien is dat voor jou geen nadeel, voor hem wel.
De Bose Quiet Comfort draadloze koptelefoon is de allerfijnste uitvinding sinds het vliegtuig ;)
Maar er zit maar 1 lightning port op een iphone, hoe meer je die gebruikt voor alles en nog wat hoe sneller die slijt.
Ik heb werkelijk nog nooit een versleten lightning poort gehad, ondanks dat ik ~ 4 -5 keer per dag iets inplug.

Daarbij word er gedaan alsof Apple de boeman is omdat de 3.5mm poort ontbreekt. Maar eigenlijk steeds minder telefoons die vandaag de dag uitkomen hebben de poort nog.

Ook een 3.5mm Jack kan voor problemen zorgen.
Het is niet zozeer dat de port gelijk kapot gaat maar meer dat de kans op slijtage vergroot wordt. Waarom zou je dat risico willen lopen als je ook een 3.5 mm zou kunnen gebruiken? (wat geen merkbare nadelen heeft als die er wel zou zitten maar je 'm niet zou gebruiken) Ports zijn nou eenmaal niet perfect en als ze kapot gaan is het vervelend.
Ik zie in bijv. in de trein anders nog hele volksstammen met bedrade oortjes(al dan niet met adapter) ; zolang het nog significant gebruikt wordt is en blijft het gewoon een objectief nadeel van deze telefoon ten opzichte van telefoons die het wel hebben(wat helaas wel steeds minder wordt)
Apple levert bedrade oortjes bij de iphone... deze oortjes hebben een lightning connector.
Ik zie in de trein juist voornamelijk draadloze koptelefoons en oortjes.
Verbaast je dat? Bedraad kun je vrijwel niet meer aansluiten, dan moet je inderdaad wel draadloos gaan.
nochtans worden al die toestellen geleverd met bedrade oortjes. Consument kiest gewoon voor draadloos
Neen, consument wordt gedwongen.
nee, de consument krijgt de keuze
Uiteraard, heerlijk zonder draad in de weg en om achter te blijven hangen → kabelbreuk.
Anoniem: 1248326 @!mark28 september 2019 07:13
In de trein = studenten? Ik zie ze op Schiphol en in het vliegtuig nooit. Wat ik wel soms zie zijn die oortjes die bij de iPhone zit (met zo’n lightningstekker eraan: heb nog nooit dat verloopje in het wild gezien). Nooit met iets anders (dure bedrade koptelefoon zie ik nooit). Dus ik weet niet of het zo significant gebruikt wordt.

0,0 nadeel voor mij: heb geen bedrade koptelefoon kan ik objectief vaststellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1248326 op 23 juli 2024 01:35]

Hoezo is het een nadeel? Je hebt gewoon alternatieven en adapters ervoor.

Als het nou totaal onmogelijk werd genaakt had je misschien gelijk maar je kan bedraad gewoon gebruiken.
Dan kopen die toch gewoon een ander toestel. Je kunt ook overaal een probleem van maken.
Groot manco: de verschillende reviewers bij Tweakers huilen er al sinds de iPhone 7 (2016!) om en blijven blijkbaar huilen... :'(

In de eerste plaats krijg je inderdaad een degelijk set oordopjes met goede connector en zelfs die blijven meestal in de verpakkingen zitten omdat men draadloze varianten gebruikt.

De prijs is weer heel netjes geworden, zelfs den opzichte van de iPhone XR. Zie de iPhone 11 als standaard en het is keurig voor elkaar. De 11 pro is voor een andere doelgroep en onderlinge vergelijk moet je altijd meerekenen dat je minimaal € 350,- meer betaald en daar ook iets voor terug moet kijken
Of je wilt gewoon het beste voor je omdat je je telefoon dagelijks een paar uur per dag gebruikt. Denk dat je prima gemiddeld zo’n 3+ jaar met een iPhone doet. Dan is een €100 per jaar extra ook weer niet zoveel.
Zinvolle discussie of het nog een minpunt is.

Ik ken persoonlijk juist weer niemand met een draadloos setje.. En zou het persoonlijk zeker missen, in elk geval een adapter.
Ik ken er genoeg zonder draadloze koptelefoon, maar de discussie was 3,5-poort en ik ken dan weer weinig mensen die zo’n koptelefoon kopen om aan hun telefoon aan te willen sluiten. Pakken dat ding wat bij de telefoon zit. Als ze iets moois willen, kopen ze een draadloze koptelefoon. 🤷‍♂️

Kent u bijvoorbeeld niemand die hardloopt? Als je hardloopt wil je een draadloze koptelefoon anders dwarrelt er een draad om je nek. Lijkt mij niks. Maar wellicht niet het beste voorbeeld want hardlopen met je telefoon is ook niks, pak je het horloge gewoon.
Kleine aanvulling daar, als hardloper die geregeld lange afstanden aflegt en dan het liefst met muziek erbij is het wel een vervelende extra dimensie om naast je druk te moeten maken over de vraag of de batterij van je telefoon het volhoudt om een paar uur gps te gebruiken, de batterijen van je draadloze koptelefoon ook nog eens een factor worden.
Wil ik ook wel aanvullen, als hardloper die geregeld lange afstanden doet (mss hebben we daar een ander idee over, ik spreek van 20km), vind ik het kabeltje voor mijn bast net erg lastig...
Hoezo is dat een factor? Met de Airpods kan je met de doosje voor een hele dag opladen of zelfs meer.
Behalve als ze 2 jaar oud zijn en de accu's versleten zijn...
Zie je het al voor je om tijdens het hardlopen dat doosje mee te dragen om vervolgens een half uur zonder muziek te zitten omdat je die airpods bij moet laden :/
🤔 Je bergt AirPods altijd op in het doosje, dus ze zijn altijd opgeladen zeg maar.
Nee maar anderzijds zorg je meestal dat die dingen standaard opgeladen zijn met het doosje.

Als je dan gaat hardlopen moet je een flinke conditie hebben om het langer vol te houden dan de AirPods.
Dat doosje is zo klein dat het overal past.

En binnen 5 minuten zijn de airpods genoeg geladen om weer een uur mee te kunnen.

En dan nog is het zo een ramp om even zonder muziek te zitten?
Jij reageert op iemand die aangeeft het vervelend te vinden om tijdens het hardlopen met een lege accu te komen zitten.

Dus ja dan is het een ramp om even zonder muziek te zitten.

Ik neem aan dat jij geen ervaring hebt met hardlopen? Zeker bij lange afstanden wil je zo min mogelijk bij hebben en kan een doosje uiterst vervelend zijn.
2 uur hardlopen = halve marathon? Hebben we het daarover? Zelfs AirPods houden dat makkelijk vol en zijn altijd opgeladen (je bergt ze zeg maar op in hun lader).

Is dit trouwens de edge case / echt het nadeel van het gemis van een 3,5-ingang op telefoons waar ze er 100 miljoen per jaar van verkopen? Dus anders verkochten ze er 200 miljoen???
Maar als ze alsnog halverwege je run er mee ophouden, heb je geen mogelijkheid om een backup (met 3,5mm kabel) te gebruiken.

Persoonlijk heb ik wel een draadloze hoofdtelefoon, maar ik kan de mijne met een kabel aansluiten en gebruiken met een lege batterij/accu. Het enige wat ik dan mis is de actieve noise canceling, maar dat neem ik dan wel voor lief.
Same here,, ik fiets veel en vaak afstanden die toch wel makkelijk soms 3uur duren,, dan moet ik geen dopjes hebben die na 2 uur der mee ophouden.
zelf heb ik geen buds of dergelijke maar een stevige headset die het minstens 11uur moet volhouden, moet er niet aan denken om die kleine rot dopjes tijdens het mountainbiken te verliezen.
Maar als ze alsnog halverwege je run er mee ophouden, heb je geen mogelijkheid om een backup (met 3,5mm kabel) te gebruiken.
Natuurlijk kan dit gebeuren maar dat zijn wel randgevallen, ik verwacht niet dat Noemenswaardig veel kopers hardloop sessies van meer dan 4 uur houden eerlijk gezegd.

Om het voordeel van draadloze oordopjes tijdens het sporten maar even te vergeten dan.
Tenzij je de koptelefoon overdag ook gebruikt, dan heb je er al +/- 8 uur opzitten. Volgens mij moeten ze dan behoorlijk nieuw zijn willen ze dan nog meer dan 2 uur mee gaan. Bij oudere draadloze koptelefoons/oordopjes is de capaciteit van de accu na 1 jaar beduidend minder.
Maar Airpods (en de meeste tegenwoordig) berg je op in de oplader. Zitten ze daar tien minuten in dan gaan ze weer een enorme hardloop sessie mee.

Ik heb de eerste Airpods sinds launch (bijna drie jaar nu) en de dopjes gaan nog c.a 3 uur mee op een lading (en dan nog 4x in het doosje). Dat is echt wel voldoende om goed mee te hardlopen.

Mijn H9i over ear gaat c.a 15 uur mee op de accu dus ook dat lijkt mij voldoende.

Oftewel hardloop je veel en vooral lang, kies iets wat echt bij je past. Ze zijn er zeker.
Noise cancelling tijdens het hardlopen? Ik hoop voor je dat je dan enkel op afgesloten parcoursen loopt, want dat is (naar mijn mening) echt heel erg onveilig... Zeker met steeds meer elektrische voertuigen die je toch al bijna niet hoort aankomen.
Ik reageerde op een bericht van Dark_man, die weer reageerde op harmenhaijer, en daar werd gesproken over het voorbeeld hardlopen.

Ik ben zelf geen hardloper, en de noice-canceling zet ik altijd uit als ik deze buitenshuis gebruik want veilig is dat inderdaad niet. Ook "gewone" auto's met een verbrandingsmotor hoor ik bijna niet als ik de noice-canceling aanzet.

Ja, ik kan ook draadloos muziek luisteren zonder noice-canceling, alleen als dat ding leeg is verlies ik de noice-canceling maar kan ik hem nog wel gebruiken met een kabel.
Dus jij vindt dat het scenario "een koptelefoon met een lege accu" weinig voorkomt? Dat gaat nu juist vaker gebeuren nu meer telefoons geen 3,5mm jack meer hebben en iedereen bijna forceert om draadloos over te stappen.

Misschien heb je overdag de hele dag je koptelefoon gebruikt, tijdens werk/school en terug huis. Nu wil je gaan hardlopen nadat je even snel wat hebt gegeten (banaan met kwark ofzo) en halverwege stopt je koptelefoon ermee wat je hebt dat ding nu al vanaf 7:00 uur tot 18:00 aan. Lijkt mij dat deze situatie tenminste 5 dagen in de week +/-50 weken per jaar kan voorkomen.

En waar haal je de quote '99% van de gebruikers gebruikt de 3,5mm jack toch niet' vandaan? In mijn persoonlijke omgeving is dat beduidend lager.

En kan me voorstellen dat de mensen in wat armere landen deze telefoon ten eerste al niet kopen omdat deze te duur is, ten tweede niet omdat ze hun huidige hoofdtelefoon met een verloopje moeten gebruiken terwijl de concurrent nog een 3,5mm jack aansluiting heeft. Maar ook dit is een onderbuik gevoel, en heb zelf geen accurate cijfers/bronnen.
Komt weinig voor denk ik ja: je kunt AirPods bijvoorbeeld in een kwartier opladen zodat je 2 uur muziek kunt luisteren. Ik denk niet dat er veel mensen dagelijks 2 uur hardlopen en daardoor een keer vergeten om de AirPods in het doosje op te hebben geladen. Ik kan mij natuurlijk daarin vergissen.
Voor mij persoonlijk zou het 5-15 minuten opladen in zijn doosje ook geen probleem zijn. En het hoeft ook niet perse 2uur hardlopen zijn, het kan in principe iedere activiteit van meer dan 2 uur zijn waarbij je alleen bent. Hardlopen, wandelen, tuinieren, muziek spelen/schrijven, gamen of als iemand echt heel wat van zichzelf vind, de partner een goede beurt geven van 2 uur met een koptelefoon op.

Dan kan ik me voorstellen dat als je dan zonder geluid zit (of juist het geluid van je partner moet aanhoren) dat dat vervelend kan zijn.

Gedeelte met de partner niet al te serieus nemen, denk dat dat niet op prijs wordt gesteld :+
En weegt dat op tegen telkens een draad aan je koptelefoon en je afspeelapparatuur (in dit geval een telefoon). Dat is eigenlijk discussie hè? Misschien is dat persoonlijk.

Vroeger waren er vinylspelers voor in de auto. Toen de muziek cassette kwam (eigenlijk niet ontwikkeld voor muziek) kwam dit in de auto terecht. Puristen vonden het niks want vinyl klonk beter etc. Maar de voordelen van vinyl wogen niet op tegen de voordelen van MC als je naar de nadelen keek. Dus dag vinyl ik de auto.

Eigenlijk is het een zinloze discussie want je ziet zo grotere voordelen van draadloze audio vs de nadelen ervan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1248326 op 23 juli 2024 01:35]

Wel ikzelf heb geen voorkeur, maar als ik de keuze zou hebben tussen een iPhone met 3,5mm jack of 1 zonder (verder exact gelijk aan elkaar) dan kies ik toch voor de telefoon met 3,5mm jack. Ookal zou ik hem voornamelijk gebruiken met mijn draadloze koptelefoon.

En m.b.t. vinyl, is dat vinyl over het algemeen een/meer "karakter" heeft. Ieder plaat is "uniek", alsin ieder plaat kraakt op verschillende momenten waardoor ieder plaat een eigen ervaring geeft. In theorie zou een plaat betere kwaliteit kunnen hebben, omdat het analoog is en niet digitaal zoals de andere media dragers (cassette tape niet meegerekend uiteraard). Je bent dan alleen wel afhankelijk van de platen-speler of die kwaliteit er ook uit komt. (dit is bij een 3,5mm jack of bluetooth uiteraard ook het geval)

In theorie heb je met digitale media op ieder apparaat dezelfde ervaring, immers een 0 is en blijft een 0 en een 1 is en blijft een 1. Ook ben je dan nog afhankelijk van hoe het geluid wordt geproduceerd (niet in de studio, maar hoe je het beluisterd). Knoop €20,- Sweex speakers aan je platen spelen en het klikt nergens naar. Niet dat een cd (of telefoon) beter klinkt met die Sweex speakers.

En is er nog wat te zeggen over dat een platen speler stabiel moet staan voor de beste ervaring, dat wordt lastig in een rijdend voertuig. Een cassette daarentegen heeft dat probleem weer niet, en een CD weer wel..

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 23 juli 2024 01:35]

Door 99% niet? Arnoud stelt hier in dit draadje 20% niet en ik denk dat hij er dichter bij zit dan jij.
Ik ben al 15+ jaar hardloper, maar doe dat gewoon bedraad met de meegeleverde oordopjes en met mijn telefoon in de hand. Het draad gaat bij mijn neck ondermijn shirt en komt bij mijn mouw er weer uit. Werkt heel prima.
Een smartwatch kopen alleen maar zodat ik mijn tussentijden kan zien tijdens het hardlopen zonder een telefoon vast te houden is gekkenwerk naar mijn mening. Maar al dit is persoonlijk en maakt dat er geen perfect antwoord is.
Ik gebruik een flipbelt en bedrade hoofdtelefoon. Draad over de oren en geen enkel probleem.
Anoniem: 1248326 @BugBoy28 september 2019 11:06
Mooie oplossing
Hardlopen met oortjes betekent dat ze uit kunnen vallen, en dan zijn draadjes juist heel handig.
Hardlopen met draadjes betekent dat ze overal aan vast kunnen zitten, en dan is draadloos juist heel handig.
Maar dat draadje kan je wegwerken onder kleding en blijf je dus niet meer hangen...
Of door de draadjes vallen ze juist uit, omdat je er achter blijft hangen?
En als ze iets goeds willen kopen kopen ze een bedrade. En die hebben geen lightning.
Die zijn er zeker wel https://www.audeze.com/products/isine-20

Maar is dat nodig?
Dat zijn er niet zoveel. Men gebruikt als jaren de 3,5mm plug en er zijn dus ook miljarden headsets met die plug die de mensen al hebben.
Het worden er steeds minder en ook minder met 3,5. Het worden er steeds meer die draadloos zijn. Is al een trend van voor de iPhone 7, niet door. ☺️
Nee hoor, het draad hangt altijd over mijn rug en ik heb er geen last van. Mijn Shure SE215 in ear plugs zijn voor mij nog steeds ongeëvenaard qua geluid. Enkel overtroffen door mijn Shure SE425 die ik gebruik als ik op het podium sta. Ook daar is bedraad nooit een probleem geweest.
Iets "niet fijn" vinden klinken zegt niets over de kwaliteit van het geluid. Het is niet voor niks dat veel muzikanten ze gebruiken. Op een podium wil ik niet afhankelijk zijn van draadloze oordoppen, op het moment dat er iets in het geluid interfereert of de batterijen om wat voor reden dan ook leeg zijn, dan heb je gewoon een enorm probleem. Bovendien voegt draadloze in-ears pas wat toe op het moment dat je in een stadion staat te spelen en je over dat enorme podium heen en weer wil lopen. Zoveel muzikanten zijn er nog niet die draadloos hun instrumenten bespelen. Muse wel, maar die willen dan ook op het podium heen en weer kunnen lopen.

"Draadloos wint uiteindelijk altijd (zoals we zien)."

Dat zei die electrothechnicus ook toen ik hem opdracht gaf op elke kamer in het huis hier een internetaansluiting te maken. "Je hebt toch wifi?". Ja, totdat net zoals in 2016 KPN een wifi-storing van een week had. Geef mij maar bedraad.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1031525 op 23 juli 2024 01:35]

Wat is ‘veel’ muziekanten? De helft? 1/3? 1%, 0,01. Of gewoon een paar die u kent?

Staat u trouwens op het podium met uw Shure’s in uw telefoon geplugd?

En Shure’s vind ik niet fijn vinden omdat ze voor mijn gevoel een monitor signatuur van het geluid hebben en dit ook nastreven. Dat wil ik niet in een koptelefoon om lekker naar muziek te luisteren.
ahahahaha ik kijk net en ik zie dat mijn telefoon geen jack heeft ( pixel 3 ).
Lol nooit opgemerkt. Voor mij niet echt zinnig nu dus :p
Heb hem sinds de release

[Reactie gewijzigd door Xenophoben op 23 juli 2024 01:35]

Dan zit jij in een andere bubbel dan ik. In mijn omgeving heeft vrijwel iedereen draadloze koptelefoons.
+1, ik stond eergisteren in een metro en de 5 mensen rondom me (overigens allemaal mensen die niks met elkaar te maken hadden op het eerste zicht) hadden allemaal Airpods in hun oren, of een chinese knock-off ervan (met blauw knipperend licht en zowaar dubbel zo groot).

1 vrouw was nog met een kabeltje aan het luisteren naar Youtube op een BQ toestel (=instapmodel android).

Random steekproef in het openbaar op een plek waar traditioneel veel naar muziek wordt geluisterd / filmpjes gekeken / spelletjes gespeeld en zal vermoedelijk niet representatief zijn, maar goed, om een idee te geven.
Het gemis aan 3.5mm ingang is heel irritant. Ik heb een Samsung S9 (prive) en een moderne iPhone (werk). Regelmatig moet ik bellen en doe deed dat met oortjes om gemakkelijk aantekeningen te kunnen maken. Nu zet ik bellers maar weer op de speaker. Mindere kwaliteit wat betreft verstaanbaarheid en minder privacy.

Dus, ja, ik mis het wel.

Vergeleken met Samsung S9 vind ik de iPhone ma vaker tegenwerken in mijn werk dan Android doet.
Precies, wil je bellen, zijn 3.5 mm oortjes nog steeds het beste, de microfoon zit voor je waar je praat.
Het kan wel met de losse oordopjes, maar de spraakkwaliteit is toch minder.

Wat dat betreft is de Xiaomi mi9T pro in veel opzichten toch een praktischer toestel. Niet in alles beter, maar het prijsverschil is ook wel heel groot.
Een klant van mijn heeft van die draadloze apple dingen en ik versta 'm altijd perfect. Vaak beter dan mensen die via een bedrade headset bellen en waarbij je constant gekraak van het kabeltje hoort op de achtergrond.
Goed punt, dat is precies wat ik heb tegen bluetooth; het is gewoon een gehannes om tussen devices te schakelen. Mijn bedrade dopjes plug ik in een seconde van mn werklaptop naar telefoon als er een belletje binnenkomt. Easy-peasy
Je kan toch de oortjes van Apple gebruiken die je bij je toestel kreeg?
Ja dat kan, maar ik heb prima oortjes met een 3.5mm jack. Die heb ik mee. Maar, ik kan speciaal voor mijn iPhone ook andere oortjes meenemen, maar blijkbaar doe ik dat niet.

[Reactie gewijzigd door honey op 23 juli 2024 01:35]

Omdat half Tweakers begint te gillen als dat nadeel niet benoemd wordt. En nu wordt het wel benoemd.... ;)
Klopt, maar dan is de dikkere bezel en de grootte van het toestel een groter nadeel. Ik heb zelf best grote handen, maar de X, XS en 11 pro zijn voor mij eigenlijk al aan de grote kant. De XR en 11 zijn voor mij dan echt net een brug te ver. Het zit niet lekker meer in je broekzak en ik kan niet met 1 hand heel het toestel bedienen. Ik heb nu een XS en ik hoop met smart dat Apple nog een kleiner toestel uit gaat brengen. Daar zou ik echt premium features voor opgeven. Terug naar een SE als daily driver kan ik niet meer, snelheidsverschil, camera en schermgrootte is te grote stap. Maar als ze een iPhone 11 mini maken, ter grootte van de SE of net wat groter met volledig scherm dan ben ik om. Zelfs zonder dubbele camera, portretmodus, etc. Waarschijnlijk gaat dat pas gebeuren wanneer ze TouchID achter het scherm kunnen plaatsen, aangezien FaceID niet kleiner is geworden en te groot is voor een kleiner toestel.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 01:35]

⛔️ Geen 3,5-poort en geen adapter
🤔

Is dat nog relevant op te lijsten, anno 2019? Volgens mij is iedereen wel verder gegaan en mist het gros geen draadje meer naar zijn telefoon. Ik ken ze niet, in ieder geval.
Ik wel: mijzelf.

Ten eerste word ik helemaal ziek als ik het gejengel zie wat sommige collega's hebben met hun bluetooth noise-cancelling hoofdtelefoons die soms willekeurig verbinding verliezen met de computer of telefoon. Het gebeurt niet heel vaak, maar als het gebeurt, dan moet alles aan beide kanten gereset worden en de combinatie opnieuw worden gepaired.

Draadloos is gewoon onbetrouwbare brakheid. (Net zoals Wifi: zelfs met dikke Unifi AP's is Wifi nog steeds trager dan een 1 Gbit kabeltje. In geval van computer->computer tranfser in mijn netwerk, wordt de snelheid beperkt door de HDD / SSD, niet door de kabel. Als ik aan de Wifi hang, is de Wifi de bottleneck.)

Ten twee vertik ik het om dure apparaten te kopen met niet-vervangbare batterijen, die wel heel lang mee kunnen gaan. In geval van smartphones kan ik al niet meer anders dan het kopen van een apparaat met een niet-vervangbare batterij, maar gelukkig gaat een telefoon niet langer dan 3-4 jaar mee omdat hij dan simpelweg te traag wordt voor de nieuwste versies van de applicaties die erop draaien. Een hoofdtelefoon gaat echter bij mij gemakkelijk 10+ jaar mee, dus ik heb er geen bok in om een hoofdtelefoon te kopen van €200-300 euro, die ik elke 3 jaar moet opsturen om er een nieuwe accu in te laten zetten.

Daarom heb ik dus ook een uitlopend model: de Bose QC 25. Die heeft een draadje, en draait zijn noise-cancelling op 1 AAA-batterijtje. Eén batterij gaat 40 uur mee, en er is een slot voor een reserve in de bewaarhoes.

De reviews klaagden steen en been over het moeten vervangen van een batterij:

- "That is wasteful for the environment" (nooit gehoord van oplaadbare batterijen? Die gaan 35 uur mee.)
- "Bose, please take yourself into the 21st century. Replacing batteries is so 1985." (Vervangbare batterijen zorgt wel dat je hoofdtelefoon lang mee gaat en niet weggegooid/opgestuurd hoeft te worden voor een accuvervanging... en "duurzaam" is heel 21ste-eeuws.)

Dus ja, ik mis de 3.5mm aansluiting, en ik zal dan ook enkel telefoons kopen die deze wel nog hebben.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 23 juli 2024 01:35]

Met alle apple apparaten gaat pairen zo makkelijk, letterlijk nog makkelijker dan een jack in pluggen, koptelefoon in de buurt en klaar het werkt al, wat bij mij bij bedrade oortjes altijd bij elk paar kapot ging was de kabel, dat is nu niet meer zo. Alles heeft voor en nadelen
Omdat de fabrikant mij dwingt 2x een verkoop te doen. Ik ben heb een vrij dure koptelefoon die ik gebruik voor zowel onderweg als achter mijn PC (zo'n lompe overear waarmee je net lijkt op een bouwvakker). Maar die heeft een jack. Een karig ding van de action komt er bij mij niet in, en ik ga ook niet weer zo veel geld uitgeven aan een blauwe tand koptelefoon. Als laatste vind ik die earpods echt niet fijn. Een dongle vind ik ook vervelend (te bulky) dus ja, dan is het jammer te bammer. Geen iphone voor mij.

Ik snap dat het voor sommige een pluspunt is. Maar dan snap ik weer niet waarom Apple niet 2 modellen uitbrengen. Een met jack en een zonder. Voor iedereen wat wils op deze manier.
Begrijp ik je goed dat je een koptelefoon van enkele honderden euro koopt, maar een converter van 9 euro een probleem vindt?
Ooit zo'n dongle gehad? Super bulky en past niet in je zak. Als je pech hebt dan breekt ook nog eens de connector af.

En ja, ik vind €9,- te veel. Je grootste uitgavens zijn juist de "maar x euro" uitgavens en op die kleine uitgaven let ik juist op.

Verder is het ook een princiepe kwestie. Het is toch totale onzin dat een telefoonfabrikant je dwingt een dongle te kopen omdat zij zo nodig een modetrent willen doorlopen? Nee, hier is mijn middelvingen en ik koop mooi een andere telefoon.
Ieder z'n keuze natuurlijk, maar die dongle is niet meer dan een verlenging van je kabel. Echt bulky kan ik hem niet noemen: https://www.apple.com/nl/shop/product/MMX62ZM/A/lightning-naar-35%E2%80%91mm-koptelefoonaansluiting-adapter
Ah ze zijn idd wel gekrompen. Vroeger waren die dingen iets groter en onconfortabel.
die van Apple zijn nog 100% hetzelfde als bij de iPhone 7 (?) toen ze voor het eerst meegeleverd werden.
Voor je het weet, loop je met 10 van die dongles, telkens €9 p/s. Is toch €90. Zo spelen die fabrikanten ons tegen onszelf uit.
Die 9 euro zal niet het probleem zijn, maar wel dat je verplicht bent aan een dongle te denken.
Natuurlijk, zeker in het geval van de adapter.
Dik 1200 euro moeten neertellen en dan simpelweg niet klaar zijn is een slechte zaak.

Over het gemis van de 3.5 poort is over het algemeen iedereen het eens [behalve mensen die met het vliegtuig reizen, schijnbaar].
Wat een onzin. Ik heb niet eens meer iets met 3.5mm in huis. Waarom zou ik die adapter erbij moeten (ongebruikt, belastend voor het milieu) en waarom zou ik zitten te wachten op een 3.5mm poort op een toestel? Ik zie zo’n beetje alleen maar airpods of andere draadloze oordopjes. Kijk ook even naar de cijfers van de verkopen :).
Anekdotisch bewijs. Bij mij is het juist andersom: veruit de meeste mensen die ik dagelijks spreek (collega's en vrienden) hebben geen bluetooth oordopjes. Sterker nog: in mijn vriendengroepen heeft niemand er een.

Zo komt dus iedereen met 'eigen bewijs'. Feit blijft dat bluetooth koptelefoons na al die jaren nog steeds geen standaard zijn.
Maar een iPhone wordt gewoon geleverd met lightning-EarPods. Dus los van Bluetooth setjes is er gewoon een alternatief om muziek te luisteren zonder 3,5mm jack. Dat is voor de meeste mensen ruim voldoende. Daarom vind ik het klagen op tweakers ook zo overbodig.
Je wordt als consument gewoon erg beperkt in je keuze. Wat als ik geen Earpods wil gebruiken? En kan je opladen en muziek luisteren tegelijkertijd?
ja je kan opladen en muziek tegelijkertijd luisteren. Draadloos opladen en met lightning luisteren. :O
Niet zijn maar wel worden. De push/pull vraag hou je inderdaad altijd. Pullen de telefoons de uitroll extra of pushen de fabrikanten de technologie extra. Dat blijft een beetje de vraag.

Tevens is het argument dat er geen 3.5mm adapter aanwezig is onzin. Er zitten oordopjes bij met een lightning connector. Ja maar de audiofiel dan? De audiofiel is vast niet te beroerd om met een koptelefoon van €1500+ (anders is het geen audiofiel) de €9 te investeren in een adapter. Simple as that.
Ik heb een bluetooth headphone met optie om hem bekabeld te gebruiken. In de praktijk pak ik hem altijd bekabeld. Muziek of filmpje op laptop als vriendin tv kijkt. Prik. Klaar.
Telefoon.. prik.. klaar... Prullen op tablet... Prik.. klaar.. uurtje xbox zonder de rest van het huis wakker te maken.. 3m kabel erop en klaar.

Als ik hem met bluetooth aanzet pakt hij 9 van de 10 keer niet het apparaat dat ik wil gebruiken en moet ik eerst naar boven om de tablet of laptop te pakken en dat ding te ontkoppelen voordat ik hem kan overzetten.

Tegenwoordig is hij dus alleen nog gepaired met mijn telefoon en zelfs dan gebruik ik doorgaans de kabel want dan heb ik geen issue met laden van dat ding.
Dat het verkoopt maakt het niet meteen een goed product. Kan je net zo goed zeggen wat voor mensen kopen nou een iPhone. Dit is gewoon een achterbakse manier van extra inkomsten genereren. En dan nog van die rare Apple gebruilers die het nog kopen geloven in het hele sprookje. Dus kortom je kan beter bij de eindgebruiker uitlachen. Want dat doet Apple nu zo hard.
Anoniem: 1248326 @Typhone28 september 2019 11:07
In mijn auto zit nog zo’n ingang. Maar ook Bluetooth en USB voor de iPhone. 😅
Echt nog nooit iemand horen klagen in het dagelijks leven, behalve tweakjes en tech reviewers. Wat men gebruikt is de koptelefoon uit de doos of anders een draadloze, de rest is periferie.

Is ook al sinds 3 jaar en de meeste mensen zijn verder gegaan. Veranderd ook niet meer.
Ik klaag er regelmatig over. Kom in mijn bubbel ☺️. Ik zou graag weer gewoon muziek kunnen luisteren en kunnen opladen zonder speciale adapters of compleet nieuwe headphones
Anoniem: 1248326 @Misha28 september 2019 11:09
Dat mag natuurlijk, ik ken dit echter niet. Ik prijs mezelf gelukkig, denk ik dan maar.
Dat van die reviewers zie je ook bij autotesten. Klagen over een "gevoelloos" stuur en comfortable vering i.p.v "sportief" onderstel. De meeste autorijders willen een lichtsturende auto, die lekker comfortabel is. Sommige mensen denken echt dat fabrikanten en productontwikkelaars geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Ondertussen harken die fabrikanten miljarden binnen, en schrijven de zelfbenoemde experts kritische stukjes vanaf hun zolderkamer.
"Dat is dan afhankelijk van je omgeving want mijn familie en vrienden gebruiken voornamelijk bedraad."

;)
Laatst een camper gehuurd in de verenigde staten. Ding had geen bluetooth. Dus, ik kon super fijn en muziek via mijn 3.5mm jack luisteren, en mijn telefoon opladen. Wauw! Het is net alsof een telefoon een gebruiksvoorwerp is, waarvan het handig is dat het multifunctioneel is! Of als ik een leuk (of minder leuk) filmpje op mijn dashcam heb gemaakt, hey, doe ik even de micro sd kaart in mijn telefoon, zet het over, en klaar. Hoef ik niet de kaart mee naar binnen te nemen, computer opstarten, adapter gebruiken. Of mijn vriendin, haar telefoon was leeg. Nou, even usb-c naar usb-c kabel in mijn telefoon met 5000mah accu, en kon ik zo haar telefoon opladen. Wat handig joh, functionaliteiten op een telefoon.

Een telefoon, zeker een dure, zou naar mijn mening als een zwitsers zakmes moeten zijn. Zo veel mogelijk erop, en als je het niet gebruikt, moet het niet in de weg zitten. Dat is altijd beter dan ontbrekende functies. Apple gaat een klein beetje de goede kant op hoor, nu er dual sim is (wat heeft dat verschrikkelijk lang geduurt) en nfc heeft bijna dezelfde mogelijkheden als een 2012 android phone met nfc. Bijna!
Bij wie had jij gehuurd dan? Dat was extreem cheap aangezien ze sinds 2014 standaard bluetooth hebben.
Escape campervans. Alsof er geen campers meer bestaan van voor 2014.

Het hele punt is, als je maar 1x in de levensduur van je telefoon een 3.5mm jack mist, dan is het een gemis. Als het ook maar 1x gebeurt dat je bijvoorbeeld de auto van iemand leent die geen bluetooth heeft, en je dus niet handsfree kan bellen of muziek luisteren, dan is het al een gemis. Want er is geen positief verhaal aan het niet hebben van een headphone jack. Enkel een neutraal en negatief verhaal.

Ja het positieve verhaal is er voor de fabrikant, gaatje minder boren en ip68 maken. Goedkoper voor hun.
Die krijg je zeer, zeer zelden mee aangezien ze altijd na 3 jaar uit de running gaan. Dus zoals gezegd een gezocht argument in een el cheapo situatie :).
Exact dit, het is echt hier alleen op Tweakers waar men over die jack ‘zeikt’. Zo komt het over, elke keer. Er is geen feature weg, want je kant gewoon headphones gebruiken, het is een upgrade. Net als USB-A naar C. Of elke andere upgrade. Punt. Maar op 1 of andere manier blijft men over dit onderwerp als een kind die geen snoep krijgt zeiken, idem als over dat xs4all.

Plus als iemand er maar ook iets over zegt komt het ‘-1’ legertje aanzetten. Ze doen maar.
Ik vind jou minstens zo'n grote zuurpruim.

Natuurlijk is het ridicuul dat de jack weggelaten wordt. Er wordt geen enkel problerm mee opgelost, maar het levert voor velen gedoe op.
Er is ook geen probleem. Er wordt volgens mij een probleem gemaakt die er niet is
Ik kan er wel een paar benoemen. Er is niet veel fantasie voor nodig.

- accu's zijn slecht voor het milieu
- de accu's zijn na twee jaar versleten en dan kunnen de dure oortjes bij het chemisch afval
- je moet ze telkens laten
- de geluidskwaliteit is lager dan bij bedraad
- ze zijn duurder

Dus waarom zou je dat überhaupt willen?

https://www.vice.com/en_u...z3d/airpods-are-a-tragedy

Het hele artikel is interessant, maar ik pak er een stukje uit over de ramp die draadloos is.
For roughly 18 months, AirPods play music, or podcasts, or make phone calls. Then the lithium-ion batteries will stop holding much of a charge, and the AirPods will slowly become unusable. They can’t be repaired because they're glued together. They can’t be thrown out, or else the lithium-ion battery may start a fire in the garbage compactor. They can’t be easily recycled, because there’s no safe way to separate the lithium-ion battery from the plastic shell. Instead, the AirPods sit in your drawer forever.
Mooie comment, alleen gelden sommige argumenten voor praktisch alle mobiele spullen. Zeker als je kijkt naar accu’s die slecht zijn voor het milieu. Het laden principe geldt ook daarbij.
Daarmee zijn de eerste drie argumenten in mijn optiek generiek en inherent aan alle mobiele apparaten.
Je zet het echter af tegen een bedrade variant waar geen accu in zit, waardoor de discussie wellicht genuanceerd wordt. Echter, als voorbeeld neem ik dan een accu boormachine. Je hebt er ook met draad en die met een accu voor op te laden. Daar gelden dezelfde algemene punten al zal de accu wellicht minder snel slijten.
Het vierde punt is de geluidskwaliteit. Nu is dat voor een deel subjectief, maar ik wil best geloven dat je voor dat geld een flink betere oortelefoon krijgt al zal die dan wellicht ook wat meer gewicht hebben.
Ze zijn duurder, klopt helemaal. Daar staat tegenover dat ze geen kabelbreuk hebben. Ik heb door de jaren heen vanaf de mp3 spelers weet ik niet hoeveel oordopjes moeten wegdoen wegens kabelbreuk. Dat is op zichzelf ook erg voor het milieu, zeker die goedkopere varianten. Echter, de draad is en blijft een zwak punt dat kapot kan gaan. Je kan ergens blijven aanhaken, etc. Kortom, het kan kapot waardoor je peperdure oortjes het niet meer doen. Nu zijn er al varianten op de markt waarbij je die zelf kan vervangen maar dat is geen gemeengoed.
Het punt is dat wanneer je de audio goed genoeg vind van de bluetooth variant (wat een kwestie is van smaak) dan komt het erop neer wat voor de persoon meer weegt; prijs of geen last meer van kabels hebben. Ik erger me altijd aan kabels dus ik koos voor de bluetooth variant, al deed het pijn in mijn beurs. Nu zou ik niet meer terug willen naar bekabeld.
Kortom, het heeft te maken met een persoonlijke voorkeur en het is jammer dat die keus je door Apple enigszins wordt ontnomen, al kun je nog bedraad aansluiten op de lightningpoort.
Mee eens, maar ik vind het toch jammer dat een m.i. zo eenvoudige en nuttige voorziening wordt wegbezuinigd.
De meeste koptelefoons in de hogere segmenten hebben verwisselbare kabels. Ik heb die van mijn Sennheiser een keer kapot gekregen doordat ik (per ongeluk) heel lomp was, en toen heb ik er gewoon een andere kabel op gezet. Dat ding gaat nu al acht jaar mee, en het zou me niets verbazen als die nog eens acht jaar mee gaat.

Mijn $30 aliexpress oordopjes hebben overigens ook verwisselbare kabels.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 23 juli 2024 01:35]

Ik zeg toch waarom? Heb je mijn reactie überhaupt gelezen???
Als ik mijn phone op mijn bureau leg of in de zak van mijn uitgetrokken colbert heb, blijft ik weer aan een draad hangen.
Ben je er na 20+ jaar (smart)telefoon gebruik nog niet aan gewend geraakt?
En mensen aanvallen die de 3,5 jack wel gebruiken is zeker geen zeiken.

Wat mij steeds weer verbaasd is dat ieder individu zijn eigen gebruik op dat van iedereen wil projecteren. Laat iedereen toch lekker voor zichzelf bepalen wat hij of zij wenst. En ja: persoonlijk ben ik van mening dat fabrikanten zoveel mogelijk multifunctionele producten moeten maken. Zolang er nog veelvuldig gebruikt gemaakt wordt van bedrade oortjes, hoort die mogelijkheid er naar mening gewoon te zijn.

Jij gebruikt het niet. Je buurman wellicht wel. Wat is het probleem?
Ik gebruik al jaren een iPhone zonder jack maar wel met een dure headphone met draad (bewust gekocht), rara hoe kan dat ? Het is allemaal gelul in loze ruimte, adapter hangt aan mn headphones, prik m in de lightning en tada, geluid. Geen issue. Apple verkoopt 30+ miljoen phones per kwartaal, conclusie: het is geen issue, alleen voor mensen die denken dat het een issue is.
Klopt. Apple heeft de conclusie getrokken, waarschijnlijk uit gedegen marktonderzoek, dat gebruikers in het topsegment best zonder die bedrade aansluiting kunnen. En ze daar geen telefoon minder door verkopen. Logisch dus dat Apple dat weglaat. Zouden ze echt niet doen als ze daarmee geen toestel meer zouden slijten.
Moet elke fabrikant, in elk segment, die 3,5 jack dan maar weg laten? Is het logisch om degene aan te vallen die er toevallig wel waarde aan hecht?
Jij bent dik tevreden met jouw oplossing. Gefeliciteerd.
Wel grappig dat jij ook meteen maar even bepaalt of iets voor iemand al dan niet een issue mag zijn.
Ik bepaal inderdaad dat het voor 95% van de mensen geen issue is gezien je je draadje gewoon kan blijven gebruiken. De 300+ reacties die hier over een gaatje gaan, gaat werkelijk nergens over. Adaptertje.... ja maar.. ja maar....

Gewoon sneu en duidelijk niet de (uberspeciale) doelgroep.
Wat mij steeds weer verbaasd is dat ieder individu zijn eigen gebruik op dat van iedereen wil projecteren. Laat iedereen toch lekker voor zichzelf bepalen wat hij of zij wenst.
^Absoluut dit!^

Als een fabrikant stuff wil verkopen, moet het aanspreken op een zo groot mogelijk publiek. Geef opties! Qua iPhones heeft Apple dat de laatste jaren niet gedaan. En naar mijn bescheiden mening hebben ze dat gedaan om de sales van de AirPods te drijven, ik vind het fijn als optie (ook al maak ik er zelf geen gebruik van), maar laat de rest van ons dan nog opties hebben...

Er zijn best oplossingen te vinden waarbij een iPhone nog steeds een 3,5 jack heeft, maar dat deze voor mensen die het niet gebruiken is af te sluiten. Als Apple ruimte weet te maken voor 3 camera's zou dit ook gewoon een optie zijn...
Anoniem: 1031525 @slijkie28 september 2019 11:33
Jij noemt het een upgrade. Maar begrijp ik daar uit dat de geluidskwaliteit van bluetooth-oortjes beter is dan bedrade headphones? Is het gebruiksgemak verbeterd? Anders zou ik het geen upgrade noemen. En welke feature is er in de plaats gekomen voor de ruimte die vroeger de 3.5mm-poort innam?
De geluidskwaliteit van AirPods is beter dan die van EarPods. Mag ook wel voor dat geld.
Gebruiksgemak van AirPods is inderdaad een grote plus, leuk dat je het vraagt.

De Extra ruimte wordt tot nu toe vooral ingenomen door de haptic engine en meer nog door iets grotere batterijen. Geen 'nieuwe feature' op die plek, dat klopt.
Anoniem: 1031525 @Youssouf28 september 2019 18:08
Dat van die accu snap ik niet. Mijn OnePlus 5T heeft een 3300mAh-accu en de iPhone 11 pro een 3046mAh.
Sorry maar niet eens.
Onlangs met de vlieger op reis met Bluetooth oortjes, na 2u waren die leeg.
Ok dan maar zonder muziek verder.
Volgende x m'n Huawei meegeleverde USB-c oordopjes meegenomen. Die bleven echt niet zitten.
Dan maar zo'n verloopkabeltje gekocht met USB-c + 3,5mm, om toch mn telefoon te kunnen chargen tijdens lange vluchten. Blijkt dat dat ding immens veel ruis geeft wanneer je charged en muziek luistert tegelijkertijd...
Call me old school maar ik ben geen fan
Voor zover ik weet waren tokenring en coax aansluitingen op vrijwel alle vlakken minder goed dan wat we nu hebben. dat is bij audio nog steeds niet het geval. een bedrade koptelefoon van 100e zal nog altijd veel beter klinken dan welke draadloze dopjes/koptelefoon dan ook. of het nu Bluetooth is of lightning of whatever. het is het allemaal gewoon net niet , niet in dit segment iig.
Prima, USB-C/lightning klaar. Er hangt al een kabel aan die koptelefoon, paar cm langer (koppelstukje) en een paar gram meer maakt geen ene drol uit.
Nou, liever niet... het is toch weer een extra stap waardoor de geluidskwaliteit daalt.
Aux is nog lang niet dood.
Je bent klaar voor die 1200 euro. Er zitten gewoon oortjes bij. Na een dag muziek luisteren is mijn accu op de XR nog geen 60%. Opladen en oortjes tegelijk komt gewoon bijzonder weinig voor.
*Let op, die oortjes zijn earpods, geen airpods.
Wat zijn de voordelen volgens jou? Geef een fatsoenlijke lijstje. Want nadelen hebben we. Wat zijn de voordelen. Kan niet echt veel verzinnen dan alleen voordeel voor Apple met hun MFE- certificaat voor hun een voordeel
Dat als je een kabel koopt met MFI-label, de Lightning-plug je telefoon niet stuk maakt omdat 8 jarige Chinezen hem niet zelf in elkaar gevouwen hebben?
Als er nog maar 1 toestel is met jack, de s10 waarom is het dan nog een nadeel. Oneplus 7 pro geen jack, note 10 plus geen jack, sony xperia one geen jack, p30 pro, mate 30 pro geen jack. Volgend jaar s11 geen jack. Als niemand meer een jack heeft, is het waarde van het nadeel wel echt weg voor mij
Dat noemen we ook wel kuddegedrag. Als alle schaapjes voor jou in de sloot springen, spring jij dan ook?

Natuurlijk is het een nadeel dat veel telefoons geen connector meer hebben. En er wordt ook geen enkel probleem mee opgelost.

Het is altijd goed om verkeerde ontwikkelingen te blijven benoemen:
- geen headphone connector
- te kleine batterij die niet verwisselbaar is
- glazen achterkant
- repareerbaarheid nul
etc.

Als we het niet blijven noemen, verandert het ook nooit.
Wil je werkelijk terug veranderen naar 19e eeuwse technologie? Als dat de mentaliteit is qua NL innovatie is het niet gek dat alle grote jongens elders zitten. Straks ga je nog zeggen dat een telefoon eigenlijk alleen maar bedoeld is om mee te bellen. Maar niet te lang, want de telefoonetiquette in de jaren 20 schreef voor dat je de telefoon slechts voor korte berichten mag gebruiken. Voor langere zaken schrijf je een brief.
Onzin argumenten en dat weet je zelf ook wel.

Iedere telefoon mét jack heeft ook bluetooth, dus je hebt twee mogelijkheden.
Een telefoon zonder jack een gewoon minder functies.

En de fabrikanten hebben dat aan gewillige schaapjes verkocht onder het mom: " courage, waterdichtheid, ruimte voor grotere accu's".

En wat blijkt: Samsung kan gewoon een telefoon maken met jack, waterdicht en met een grote accu. Heel veel bullshit dus, om kosten te besparen én om jou dure bluetooth oortjes te verkopen.
"En wat blijkt: Samsung kan gewoon een telefoon maken met jack, waterdicht en met een grote accu. Heel veel bullshit dus, om kosten te besparen én om jou dure bluetooth oortjes te verkopen."
je vergeet de Note 10 voor het gemak even
Nee. Ze hebben toch telefoons gemaakt met jack, waterdicht en met een grote accu. Dat ze gefaalt hebben een complete telefoon neer te zetten met de note 10 betekend niet dat ze het niet eerder wel goed gedaan hebben.
Wanneer een vernieuwing achteruitgang betekent, grijp ik graag terug naar oude technologie.

Zo neem ik voor korte afstanden vaak de benenwagen, hoewel ik nota bene een auto voor de deur heb staan.
- extra milieubelasting door batterijen
- na twee jaar zijn de batterijen stuk en kun je de oortjes weggooien
- je moet ze telkens opladen
- ze zijn duurder
- ze zijn zwaarder
- het geluid is minder goed

Voor mij is het glashelder dat de voordelen van draadloos niet opwegen tegen de nadelen.

Dit is wel een aardig stuk over het onderwerp.

https://www.google.com/am...z3d/airpods-are-a-tragedy
Maar: draadloos is wel errrrrrrug comfortabel.
Wat zijn de voordelen en waarom zou je het weglaten van een 3.5mm-poort vooruitgang noemen?
Dan hebben ze allemaal hetzelfde nadeel. Milieubelastende accu’s die opgeladen moeten zijn voordat je kunt luisteren is geen voordeel ten opzichte van een draadje.
Net een Xiaomi 9t pro gekocht , en jawel met 3,5mm jack ! Dus hoezo maar 1 toestel ?
Kudde is ook blindelings een standaard van 100 jaar oud blijven volgen.
Ben ik het mee eens. Dit vind ik geen nadeel meer. Het is hooguit een opmerking. Houd er rekening mee.
Ik vind het ook wat overdreven, maar je kunt daar ook gewoon USB-C ipv Lightning invullen. Ik dacht dat het een Europese standaard ging worden waartoe ook Apple verplicht werd, maar blijkbaar knijpen ze een oogje dicht of zo?

Ook de notch kan een behoorlijk stuk kleiner. Hij zit nog steeds gruwelijk in de weg. Overigens ben ik geen fan van popup-camera's omdat je dan face recognition mist, maar een kleine camera in het scherm of een druppel is al een stuk beter omdat je dan simpelweg meer ruimte overhoudt voor het tonen van notificaties en essentiële zaken als batterijniveau, tijd en connecties.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 01:35]

"Ik vind het ook wat overdreven, maar je kunt daar ook gewoon USB-C ipv Lightning invullen. Ik dacht dat het een Europese standaard ging worden waartoe ook Apple verplicht werd, maar blijkbaar knijpen ze een oogje dicht of zo?"

De standaard verplicht dat apparaten kunnen opgeladen worden met laders met een USB aansluiting. Dat is voor alle iPhones geen enkel probleem. Je kan iPhones opladen met een standaard lader. Je kan een Apple lader gebruiken om een andere telefoon op te laden...
Sorry hoor, maar ik gebruik gewoon 3,5mm jack voor mijn headset...
En ik ga nooit over stappen naar Bluetooth of andere Wireless.
3,5mm heb je nooit Driver problemen, maar als je wireless pakt loop je tegen allemaal zooi op als je geen bekend merk koopt!
Anoniem: 1248326 @Micahve29 september 2019 07:33
3,5mm moet er weer op voor koptelefoons van onbekende merken. Zonder driver problemen. Dat is dus waar iedereen het altijd over heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1248326 op 23 juli 2024 01:35]

En sommige mensen, waaronder ik de analoge connectie gewoon fijner vinden dan een digitale connectie.
Het is gewoon fijn om die optie te houden aangezien computers het nog supporten en veel computer headsets het gebruiken is het nogal stom om meerdere headsets te moeten kopen :)
Anoniem: 1248326 @Micahve30 september 2019 18:27
Klinkt alsof je beter gewoon 1 goede draadloze headset kan kopen en de rest beter eruit kan doen.
Voor sommige wel, eigenlijk waarschijnenlijk voor grotendeels iedereen,
alleen zijn er ook best wat mensen die audio qualiteit erg belangrijk vinden en wireless heeft nogal veel ruis!

Niet dat ik audiophiel ben, nou misschien een klein beetje, maar niet al te heftig... Maar ik kan echt niet tegen ruis als ik mijn muziek aan heb staan of aan het gamen ben :-)

Nu gebruik ik zelf de HyperX Cloud Alpha en dat is zeker een aanrader, goede audio qualiteit.
Microphoon die je eraf kan halen. Zelfs de headset kabel kan eruit!
En gemaakt met een aluminium frame!

Maar ja klopt wat je zegt en dat zal zeker voor 70% van de bevolking ook tellen, alleen wij die audio qualiteit belangrijk vinden hebben gewoon een 3,5 mm nodig :)
Anoniem: 1248326 @Micahve30 september 2019 19:17
De serieuze koptelefoons komen niet eens met een 3,5mm plug maar met een audio jack. Meeste werken pas echt good met een koptelefoonversterker. Kijken hoe het gras groeit. Daarentegen heb je uitstekende draadloze koptelefoons met gewoon een prachtig (maar moderne) geluidsignatuur.
Klopt, maar zoals ik zei ben ik geen 'echte' 'audiofiel'.
Ik ben zeer tevreden met zijn 70 euro headset :)
Met lekker plug en play 3,5 mm jack :-)

En er is eigelijk nouwlijks verschil tegenwoordig tussen een audio jack en een 3,5 mm.
Aangezien pc's toch alleen 3,5mm supporten ga je niet veel berijken ermee :)
Dan moet je dus een verlenger kopen en dan neutraliseer is alle mogelijke voordelen van de jack.

En er bestaan zeker goede draadloze koptelefoons, maar je betaald er wel zeker een premium over als je geen ruis wilt. Ik heb er zelf een aantal gehad en je kan echt niet onder de 100 euro gaan zitten voor dezelfde qualiteit :)

En voor gaming hoeft het ook niet.
Ik heb nooit begrepen hoe mensen zoveel moeite hebben met kabeltjes, voor op reis snap ik het nog wel, maar voor bij een computer :/,
als je de kabels goed route dan is er geen probleem :)
Anoniem: 1248326 @Micahve30 september 2019 21:48
Dan klinkt het allemaal toch meer tientjes werk en niet echt de moeite waard om je hoofd over te breken of voor een fabrikant die 100 miljoen apparaten verkoopt om het nog te overwegen. En je, keer iets moois kopen is ook gewoon leuk. En dan kun je inderdaad een aardige koptelefoon voor €70 ergens vinden en dan toch: die draad. Maakt het minimale verschil in betere geluidskwaliteit nooit goed. :)
Ik bedoel als je het wilt hebben over minale verschil in geluidskwaliteit voor bakke met geld raad ik je aan eens een keertje een audiofiel forum te bezoeken, want die gasten draaien helemaal door haha :)
Anoniem: 1248326 @Micahve30 september 2019 22:26
Gek genoeg heb ik mijn huidige Onkyo Bluetooth koptelefoon via zo’n forum vol dwazen gevonden waar deze aangeraden werd. Hij klinkt nog steeds heerlijk. Heb hem al meer dan 2 jaar.
Mhh ik ga hem zo op het internet opzoeken :)
Bedankt voor de tip :D
Anoniem: 1248326 @Micahve30 september 2019 22:36
Ja, en dit zijn enkel koptelefoons waar we het over hebben. Ander gemak haal je natuurlijk ook nog uit een goede Bluetooth speaker (niet zo’n JBL-prul natuurlijk). Die hebben vaak ook een 3,5mm ingang. Maar voor in de tuin en naar het strand is dat natuurlijk bizar onhandig met een draad. Heerlijk simpel streamen, klinkt uitstekend en uiterst gemakkelijk. Ook daar geen 3,5mm uitgang voor nodig op mijn iPhone.
"Ik ken ze niet, in ieder geval."

Zaaaaat mensen die geen groot bedrag voor oortjes / een koptelefoon over hebben.
Ik wil ook graag een 3,5mm jack op mijn telefoon, domweg omdat ik het zonde vind om elke paar jaar (2? 3-4?) Een nieuwe koptelefoon te moeten kopen omdat de accu versleten is.
Versleten is op en niet meer bruikbaar? Beetje BT koptelefoon gaat wel wat langer mee dan 3-4 jaar. Dan nog, 4 jaar voor een koptelefoon van €100 is nog €25 per jaar, iets meer dan €2 p/m. Doe wel gekkere dingen voor veel meer dan €2 p/m 🤗
Als je een goede kwaliteit koptelefoon wil dan moet je (veel) meer uitgeven dan 100 euro. Mijn eerste koptelefoon heb ik 12 jaar plezier van gehad. Dan heb je ook nog het gedoe en georganiseer van het opladen, die oplader moet je ergens hebben liggen etc, meenemen op vakantie etc. En ik zie de verbetering niet om te beginnen.
Edit: geen kans op draadbreuk meer. Dat is een pluspunt.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 01:35]

Je hebt prima klinkende koptelefoons onder de 100 euro, maar niet met bluetooth en een accu etc. Daar betaal je ook gewoon voor.
Ja, vreselijk dat je geen 3,5mm kan gebruiken, laat staan dat je de poort van opladen moet delen.

Ik wil constant muziek kunnen luisteren en noet afhankelijk zijn van dure oortjes die je elke paar uur moet opladen naast je telefoon, dat constante gehannes moet eens afgelopen zijn.
Koop een B&W PX en je geniet de hele dag van muziek zonder dat je dat ding op moet laden. Maar buiten dat: loop je werkelijk 16 uur per etmaal met muziek op je hoofd? Dan is het ontbreken van een 3,5mm poort niet je grootste probleem.
Anoniem: 1248326 @Slavy28 september 2019 08:32
Als je veel muziek luistert kan ik je een goede koptelefoon aanbevelen. Heb zelf en Onkyo, Bluetooth dus lekker muziek luisteren en rondlopen zonder telefoon. Fantastisch. Gaat 40+ uur mee.
Ik mis het wel.

Ik koop nog expres telefoons met 3,5mm jack en was de keuze voor Samsung de laatste keer dat ik een telefoon moest kiezen ook wel makkelijk gemaakt. Ken overigens nog zat mensen die nog steeds geen bluetooth gebruiken. Voorlopig zie ik mijzelf dit ook niet doen, ik heb helemaal geen zin om mijn prima apparatuur te vervangen omdat de telefoon het niet zou ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 23 juli 2024 01:35]

ik beaam je opmerking.
vind het altijd vreemd dat men zo vasthoud aan die oortjes met draad en dit negatief ziet.
Ik vind de 3,5-poort een nadeel en wil er geen meer in mijn nieuwe telefoon.
Deze neemt onnodige ruimte, zorgt voor minder waterdichtheid en verzameld stof.
De Samsung S10 toestellen hebben gewoon een headphone jack en zijn net zo waterbestendig als een iphone. Ook is de telefoon vergelijkbaar dun, heeft vergelijkbare functies en heb ik persoonlijk in al mijn jaren met telefoons en andere apparaten nog nooit problemen gehad met stof in een headphone jack die ik er niet gewoon uit kon blazen. De enige reden dat Apple de headphone jack heeft verwijderd is zodat ze meer geld ontvangen voor de lightning aansluiting accessoires. Het ruimte excuus was om dat goed te praten.
De iphone is toch meer waterdicht dan de samsung, de galaxy's worden getest op een diepte van 2 meter, de iphones worden gespect op het dubbele. Zelfs criticus Jerry is daarvan onder de indruk.
En toch hebben beide gewoon IP68.
Vraag me sowieso af wie er in hemelsnaam met een telefoon in zijn zwembroek het zwembad in duikt.
Niet bewust misschien, maar wel heel lekker dat je hem kan afspoelen of zorgeloos in de regen kunt gebruiken. Of ermee in het water kunt vallen en dan niet je €1100+ telefoon hoeven weggooien.
Kan je me het verschil tussen waterdichtheid van een telefoon met en zonderheadphonejack uitleggen?

Als Apple een lightning connector waterdicht kan maken dan kan Apple ook een headphonejack waterdicht maken. Sterker nog die bestaan al en worden veelvoudig verkocht. Er zijn zelfs appersten die een nog betere waterdichtheid hebben met een waterdichte headphone jack
Dat is de garantie die het geeft. Als Samsung niet verder is gegaan dan testen op 1.5 meter zul je het nooit op zwart wit krijgen. Apple heeft dit wel gedaan want hierdoor lijkt de iphone meer waterdicht dan de rest.
Dit soort redenatie begrijp ik nooit, dat iets waterbestendig is betekent toch niet dat je er maar gaatjes in moet maken?

En jouw ervaring zegt niets over de rest van de wereld dus die moet je dan ook niet daarop projecteren.

En dat Apple geld zou willen verdienen aan het verwijderen van de jack is puur een verzinsel van jou en is nergens op gebaseerd.
Ik begrijp niet helemaal waar je op doelt met je gaatjes verhaal?

Klopt, mijn ervaring is niet de ervaring van de gemiddelde persoon. Ik heb echter jarenlang bij een reparatiebedrijf gewerkt en ben daar amper (haast nooit) problemen tegengekomen door stof/vuiligheid in een headphone jack.

Het is helemaal geen verzinself van mij. Het is een feit dat iedere fabrikant die een lightning accessoire wilt uitbrengen Apple hiervoor licentiekosten moet betalen. Dus Apple verdient geld aan ieder lightning accessoire dat wordt verkocht. Ze verdienen uiteraard niets aan standaard headphone jack accessoires. En nogmaals, andere toestellen met gelijke functionaliteit en afmetingen (zelfs nog kleiner) hebben ook een headphone jack zonder daar problemen mee te hebben.
Leg die onnodige ruimte dan eens uit op een ipad pro, zelfs het massale 12.9 inch model !
Geen ruimte ?
Vervolgens plaats je die poort wel op al je notebooks, en op de goedkopere nieuwste ipads.

Logica is 0

Ipad pro met USB-c, want het is een Pro device en de Macbooks hebben dat al jaren, poort van de toekomst, sneller kunnen laden, hogere datarate, etc etc.
Anno sept 2019 komt men met een Lightning poort die 10 jaar oud is in een iphone en notabene zelfs het Pro model.

Wederom logica is 0
- Behalve dat het nog niet aangetoond is op welke manier de ruimtebesparing wordt benut, bij toestellen waar het is weggelaten
- Er zijn zat toestellen op de markt met de hoogste gangbare waterdichtheid certificering voor telefoons, die wél een headphone jack hebben
- Elk kiertje verzamelt stof. Je moet voor de grap eens in de speaker grill van je iPhone kijken.

Loze argumenten dus.
Natuurlijk is wel aangetoond hoe de ruimte wordt benut. En in de meeste gevallen, net als bij het 'krimpen' van moederboard en dockconnector, gaat die ruimte naar de batterij.
Ik vind het grappig hoe er nog steed mensen 'zeuren' over de mini-jack alsof ze bij ieder nieuw toestel in spanning afwachten of 'ie er wel of niet in zit. Die komt in iPhones echt, heus, niet meer terug.
je zou je haast afvragen waarom er geen cd-rom, floppy, hdmi,... in die smartphone zit :)
Bij mij nog nooit defect geraakt.
Misschien wat zuiniger op je spullen zijn?
Als er iets is bewezen dan is dat wel dat de 3,5mm poort robuust en betrouwbaar is.

Zeker vergeleken met USB/lightning poorten.
Keiharde bewijzen voor? Ik zou overigens ook geen lightning gebruiken maar voor maximaal luister gemak voor Bluetooth gaan, maar dat terzijde. 🙂
Decennia gebruik, de eigenschappen van de jack zelf dankzij de simpelheid van het ontwerp.

Die jack gaat echt niet kapot. Gevallen waar mensen dat wel claimen zullen dan ook uitwijzen dat het de aansluiting van de jack naar het moederbord is wat dan het zwakke punt is.
Stof blijft erin hangen, contactpunten kunnen slijten. Is een feit.
Maar de jack gaat weg op telefoons, is ook een feit. Is echter al lang geen minpunt meer te noemen bij review nieuw toestel, is de trend. Straks goed zoeken naar toestellen die het wel hebben of oude toestellen koesteren. Audiosnobs gebruiken sowieso niet de Jack van hun telefoon maar die van hun marginaal betere DAC (die sluiten ze bij voorkeur digitaal aan op de afspeler). Voor de rest is er draadloos. Draadloos heeft sowieso meer voordelen dan nadelen tov bedraad: de meeste mensen snappen dit. Niet iedereen (hoeft ook niet, maar veranderd niets).
Opscheppen over dat je telefoon een jack ingang heeft is inmiddels net als opscheppen over dat je auto een verbrandingsmotor heeft.
Voor de MFI-gecertificeerde stekker? Geen idee hoeveel eigenlijk. Vast wel zoiets. Mijn punt was dat ze die er gewoon bij de iPad Pro uit hebben gehaald en daar zit nog een koptelefoon ingang op.

Als mensen goedkope koptelefoons en laad kabels willen kopen kan dat gewoon bij de Action. Ik zou het niet doen, maar het kan.
De logica van de 3,5 niet op de telefoon is ruimte. Is al 3 jaar bekend bij iedereen, want dat was de reden die Apple opgaf. Hoef je niet lang over na te denken.

iPad Pro is gepositioneerd als een laptop alternatief, USB-C is dan handig. iPhone Pro =/= laptop alternatief. Geen USB-C is daardoor geen groot gemis. Ze hebben ook geen 1TB model, ook niet echt een groot gemis. Zijn er allemaal edge cases te bedenken waarbij USB-C de uitkomst zou zijn op een iPhone? Vast wel.
🤔 Niet echt gelul: ze gebruiken de ruimte voor iets anders. Is toch gewoon een feit?

Persoonlijk niks USB-C tegen op de iPhone enkel dat ik dan op wat plekken kabels moet gaan vervangen van Lightning naar USB-C. Ik zou er niet wakker van liggen maar mis het ook niet, dus voor mij geen noodzaak om het te veranderen. Zal het model van volgend jaar USB-C hebben?Misschien wel. Zou ik zonder USB-C dan iets anders kopen? Ik denk het niet. Eerlijk gezegd gebruik ik lightning alleen voor opladen en daar vind ik het fijner dan USB-C voor. Maar is persoonlijk.
Ik vind het geen betere poort; het meer fragiel, maar ik heb weinig keuze in deze.

Veel Lightning kabels hier, een tweetal USB-C kabels.
Waarom zijn er eigenlijk geen benchmarks (zoals Geekbench) inbegrepen in de review? Da's de eerste keer dat ik nergens benchmarks zie. Ben wel benieuwd hoe deze A13 Bionic zich verhoudt ten opzichte van de vorige SoC en ook tov bijvoorbeeld de S855+.
Probeer eens op Anandtech, hun review komt over een paar weken. Ze gebruiken daar de industrie standaard tool SPEC2006, gecompileerd voor Android en iOS.
Zie hun iPhone XS review van verleden jaar, sowieso leuk leesvoer. De benchmarkcijfers staan op pagina 4 van de review.
Thanks voor de info! Duidelijk dat ik niet genoeg reviews lees. Dat is alweer bijna een jaar geleden tenslotte! :)
Ben benieuwd of er dan ook eens een keer een artikel komt over de zin en onzin van hoeveelheid geheugen van een smartphone.
Ik vind het zo jammer dat je toch nog die vieze na smaak bij de nieuwe iphones hebt. Okay, doen ze EINDELIJK een snellader in de doos, maar dan niet voor de 11. De 11 met 64gb opslag kan ik nog net bij, net, maar telefoons van 1159 euro en 1259 euro met 64gb opslag, dat kan echt niet. Dat is zo obvious cashgrabbing. Kom je klanten eens tegemoet ofzo, misschien handig nu je verkopen kwartaal op kwartaal aan het dalen zijn. Sympathie creëer je hier absoluut niet mee.

Voor de rest prima telefoons hoor, jammer van het design (notch, camera hump). Wat ik wel uitstekend vind, en absoluut een hele grote pluim verdiend is het gebruik van gerecycled materiaal zoals tin. Heel fijn Apple, heel fijn. Ik hoop dat je niet de enige blijft die dit doet, en ik hoop dat er steeds meer materialen in je producten van gerecycled materiaal gemaakt gaan worden.
Anoniem: 583079 @Ruw ER28 september 2019 10:33
Ik krijg altijd een vieze smaak als ik een lader zie bijgeleverd bij een smartphone.

Waarom is dat in hemelsnaam nog nodig? Iedereen heeft inmiddels lades vol laders.

Overigens zit de snellader van mijn iPhone11 Pro nog steeds in de doos: ik verkies een 5Watt lader, dat is beter als je alleen ’s nachts oplaadt.

Wat mij betreft hoort men het verkopen van laders bij smartphones te verbieden, dat zal een hoop afval schelen!
Anoniem: 583079 @Ruw ER28 september 2019 11:40
Accu’s slijten verreweg het meest van 100% leeg. 100% vol is ook niet ideaal, maar meestal geen reëel probleem, afhankelijk van wat de telefoon als “100% vol” beschouwt. Het kan best dat chemisch gezien “95% vol” door de software reeds als “100% vol” wordt beschouwd.

Hier thuis laden iPhones ‘altijd ‘s nachts en nog nooit een batterij vervangen wegens versleten (cf 5s bij 5 jaar gebruik, 5c bij 5 jaar gebruik, 7 na 3 jaar gebruik...).
Mijn MacBook Pro hangt ook al 6(!) jaar elke nacht en vaak ook overdag aan de lader en heeft nog een batterijcapaciteit van meer dan 80%.

Ik vermoed dat Apple niet overdrijft met “100% vol”. En dat “trage laden” heeft wellicht ook zijn bijdrage.

Overigens zit er nu een functie in iOS om pas op het einde tot 100% te laden bij nachtelijk laden.
Ah fijne functie is dat. Ik ken die functie al jarenlang van de xperia compact telefoons van mijn vriendin. Haar z5 compact had het, en de xz1 compact die ze nu heeft ook. Sta ook echt te kijken hoe goed de accuduur van haar z5 nog was na 3 jaar. De xz1 is helemaal een monster. Zo'n 720p scherm doet veel.
iOS fixt dat automagisch in iOS 13, het kijkt naar wat slimigheidjes als je wekker en zorgt dat hij sochtends vol is maar niet de hele nacht op 100% ligt te stinken.
Dat doet Sony ook al een paar jaar inderdaad. Het laatste stukje naar vol doet ie een half uur voor je opstaat.
Tel daarbij op dat de opslag van een Apple Iphone niet uit te breiden valt. Het is dus 54GB met geluk wat je overhoudt voor je eigen dingen. Ik heb nog een 7 Plus met 256GB maar het raakt ook daar soms gewoon vol. Eens in de zoveel tijd hook ik dat ding aan de PC om een volledige backup te trekken, leeg te maken en weer verder te gebruiken.
Je hebt een telefoon met 256 gig en je presteert het om het geheugen vol te krijgen? Toch eens tijd om er een middagje voor te gaan zitten en bestanden te gaan verwijderen dan haha
een Anker snel lader voor 19 euro, klaar ... nog goed koper dan de XR vorig jaar, klaar.
Oja want je hebt pas 800 euro uitgegeven voor een telefoon met een 720p lcd, doe er nog maar 20 bij, geen probleem. Oh en doe ook maar een icloud abo, want het ding heeft maar 64gb opslag. Kan ik nog meer geld uitgeven terwijl dat bij concurrenten niet nodig is aub?
Tja. Simpele oplossing: koop een andere telefoon. Opgelost! Next!
Dat is niet debiel. Dat is hoe de markt in elkaar zit. Natuurlijk kun je kritiek hebben, maar we leven nog altijd in een maatschappij waar winstmaximalisatie key is. Dus, als mensen bedrag X willen betalen voor product Y, dan is dat dus blijkbaar de marktwaarde. Dat er anderen zijn die dat te duur vinden is prima, maar dat is het standaard gereutel als het om een product van Apple gaat. De markt bepaalt of een prijs te hoog is of niet. Laten we niet doen alsof Apple een non-profit instelling is die niet voor maximale winst hoeft te gaan. Als Samsung hun producten voor dergelijke prijzen afgezet krijgt gaan zij dat ook wel doen hoor.

Maar toch ... ik zie onder artikelen over een Porsche niet altijd mensen die gaan klagen dat een Porsche te duur is voor wat je ervoor krijgt. Ra ra.

[Reactie gewijzigd door gday op 23 juli 2024 01:35]

Apple staat er nu eenmaal om bekend dat ze een ervaring en gevoel verkopen. Ze verkopen geen specs. Het is prima als je daar geen boodschap aan hebt, en dat mag je heus wel laten weten. Maar het cynisme en het sarcasme dat je herhaaldelijk gebruikt om dat duidelijk te maken maakt het best lastig om inhoudelijk op je posts in te gaan. Het komt dan veel meer over als een klacht, en klachten over een product dat je niet gebruikt zijn makkelijk op te lossen: koop het niet.

Dus, verwoord je wat volwassener, en je zult een meer volwassen en meer inhoudelijke discussie oprakelen.

[Reactie gewijzigd door gday op 23 juli 2024 01:35]

Je mag dan wel geplust worden de ander gemind, maar als je het mij vraagt hebben jullie allebei een punt, heeft niks met volwassen doen te maken.
Een ervaring of gevoel verkopen, kom op man, het is een telefoontje.
Voor jou wel. Voor een ander niet. En de verkoopcijfers spreken boekdelen. Mensen kopen geen iPhone voor de specs. Ik mag toch hopen dat je dat wel weet?
En het is een telefoontje met goede en slechte punten. Alleen zo zielig dat mensen gaan janken als de slechte punten benoemd worden. Hoezo denk ik dan.
Janken? Zielig? Doe even normaal joh. Je was trouwens de eerste die begon met cynisme en sarcasme hoor. En voor iemand die zo hoog van de toren blaast is het best jammer dat je maar op de helft van mijn reactie ingaat.

[Reactie gewijzigd door gday op 23 juli 2024 01:35]

Bij Samsung krijg je bij een telefoon van de helft minder al een snellader. Heeft met winstoptimalisatie te maken.
leuke review echter mis ik wel de pluspunten : lange support en relatief veel privacy. Aangezien dat steeds meer een hot topic is lijkt het mij zeker relevant om het te noemen.
Ja, al blijft vooral Privacy wel enigszins subjectief natuurlijk. Apple doet er veel aan, dat ontken ik niet, en ik vind Apple spullen geweldig (ook al heb ik sinds kort weer Android gekozen over iPhones). Toch komt ook Apple niet altijd netjes uit voor zaken die ze doen. Neem de recente discussies rond het beluisteren van opnames vanuit de digitale assistenten, waaronder ook Siri. Uiteraard waren tegelijkertijd Google en Amazon in opspraak, maar ook Apple was niet eenduidig naar hun klanten dat ze dergelijke praktijken uitvoeren. Los van je mening, vind ik dat je, zeker met privacy hoog in het vaandel, juist transparant moet zijn in zulke dingen. Ook Apple liet daar best een steekje vallen. Dus het blijft subjectief en vooral een kwestie van: wie vertrouw je van de grote aanbieders op de markt.
Ik heb het gevoel dat het argument privacy juist minder belangrijk wordt
Een jaar of drie geleden werd dit als nieuw argument gebruikt door Apple om hun spullen te slijten maar naargelang de boel is relativeert lijkt dit argument flink te zijn afgekoeld.
Alle iPhone gebruikers die ik ken hebben hun phone vol staan met social media apps. en gebruiken bijvoorbeeld Google maps voor navigatie.
Waarom kom ik hier geen minpunten tegen zoals een dijk van een notch. En dan staat de prijs als minpunt, maar....

Die zaken lijken bij andere merken telefoons veel zwaarder te wegen.
De notch is twee jaar oud, dit is nu eenmaal het courante ontwerp. De 11-serie zijn de 4e, 5e en 6e iPhone met dezelfde notch. Waarom zou je dat als minpunt blijven benoemen? Net als dat de 3.5" jack echt niet meer terugkomt, maar dat hier toch weer tientallen mensen daarop losgaan.

Als er aan het volgende ontwerp iets lelijk is of weggelaten wordt, hebben we weer een nieuw minpunt.
Hier ben ik niet mee eens... Dus als een fabrikant twee keer iets lelijks uitbrengt of iets heruitbrengt wat niet meer van nu is, of iets niet wat de consument wel wilt dan moeten we dat op begeven moment maar accepteren, want het is courant.

Nee, als een fabrikant waar je een premium prijs betaald voor premium design en premium specs en premium kwaliteit, dan dient ALLES premium te zijn. Dat is zeker niet het geval.

Daarbij wijs ik erop dat er m.i. kritischer wordt gekeken naar andere merken dan apple nu.
"Lelijk" is subjectief en "niet meer van nu" is niet van toepassing op FaceID.
Dat jij iets niet mooi vindt, maakt het niet meer of minder "premium". Dat andere mensen het wèl mooi vinden, ook niet.
Pro-tip: zet niet de woorden "objectief" en "feit" in een zin waarin je je mening geeft.
Je wilt de notch en FaceID kennelijk los van elkaar zien, maar dat kan (nog) niet.
Of de review objectief is of niet, kan ik niet beoordelen. Wie weet heb je een punt.
Kan nog niet? Lijkt er steeds meer op dat je gewoon Apple fanboy loopt uit te hangen hier. Zijn heel veel telefoons die een popup camera gebruiken voor faceid. Andere fabrikanten zijn bezig om de camera in het scherm te integreren. Misschien zou Apple echt eens moeten laten zien dat ze innovatief zijn en dat doorontwikkelen. Maar dat is te duur en verdienen ze er niet genoeg op.

Misschien ook handig dat je stopt elke reactie te minnen als je het er niet mee eens bent.
Kan nog niet. Wat begrijp je daar niet aan? Het is Apple nog niet gelukt om de FaceID-hardware zo te verkleinen en/of te herpositioneren dat de notch al weg kan.
Als dat mij een fanboy maakt … prima!

Dat jij het verschil niet snapt tussen selfie-camera en FaceID, helpt niet erg. Maar ik heb goed hoop voor ons allebei dat Apple bezig is de notch te verkleinen of weg te werken.
Hahaha. Dat JIJ het vindt, maakt het een feit?!
Andere fabrikanten hebben het altijd al kunnen omzeilen, want zij hebben geen FaceID. Het was geforceerd, puur uiterlijk, kopieergedrag waar ze nu weer vanaf stappen.
Gast... Andere fabrikanten hebben wel FaceID en het is algemeen bekend dat Apple's werkwijze zijn basis vind in beter goed gekopieerd dan slecht bedacht. Dat is in de geschiedenis van Apple door Steve Jobs meerdere keren uitgesproken.
Gast … andere fabrikanten hebben gééééénn FaceID. Een frontcam die met een flinke marge (een foto van) de gebruiker herkent, is nog lang geen FaceID.
Lees je 'ns in, joh.

(en als je met "goed gekopieerd" bedoelt: "niet gebrekkig geïmplementeerd, maar eerst doorontwikkeld", dan heb je 'n punt. (Maar áls Apple dan zelf iets innoveert, zoals FaceID, duiken er steevast droidboys op die het niet willen snappen))
Iemand al ervaring in vergelijking van het bokeh-effect met de XS en de 11 (non pro)? Voor mij een reden om een nieuwe(te) iPhone aan te schaffen. Privé altijd iPhone’s gehad (nu SE) en zakelijk Microsoft en nu Nokia. De laatste heeft Android, alleen bevalt mij dat iets minder.
Bokeh ziet er voor mij het zelfde uit maar lockt sneller, beter en langer op objecten. Ik vind het verschil aanzienlijk.
Ik had een iPhone 11 besteld online maar heb hem geannuleerd. Schrok me gisteren rot toen ik ‘m in de winkel naast de XS zag. hij is dik en heeft dikke randen! Dan merk ik dat ik toch voor vorm ga boven specs.. Heb net via een tweaker een iPhone XS van 3 maanden oud overgenomen voor €700. Ik ben er helemaal blij mee 😁
Ik snap je punt en ben zelf ook nog blij met de XS. Maar de 11 is de opvolger van de XR, en de 11 Pro die van de XS. Vandaar het verschil in uiterlijk.
Gezien de minpunten toch een 8.5?
Snap ik ook niet helemaal. Ik zou maximaal een 8 toewijzen, maar een 7 of 7,5 lijkt beter te passen.
Waar zijn de benchmarks gebleven eigenlijk? Verder een mooie review, maar ik mis ook een stukje informatie voor welke (iphone) gebruiker deze telefoon een goede update zou zijn: bijvoorbeeld van de X of toch nog een generatie ervoor?
Benchmarks ? Boeien die nog echt ...

Iedere Iphone is sneller als de vorige, de snelste cpu's in de game.
Of je er in de praktijk steeds wat van merkt is de vraag.
We zijn al een tijdje dat power niet echt meer boeit, daar kopen we het toestel niet meer voor.
We kopen het vanwege nieuwe features, de betere camera, grotere accu, design en het mooiere scherm.

Kijk eens naar wat men ermee doet en dat boeit het niks of er een A11,12, of een A13 inzit.
Er zijn twee aspecten aan de cpu. Enerzijds heb je inderdaad de vraag of je er iets van merkt in de praktijk. Nou, die vraag is steeds moeilijker te beantwoorden doordat de gains zo groot moeten zijn om daadwerkelijk verschil te merken. Wellicht is dat anders bij importeren/exporteren van grote bestanden maar voor de algemene user wellicht niet zo interessant. Dus, kijkend naar hoe de cpu momenteel in de praktijk het doet zal het effect wellicht niet veel extra toevoegen. In dat opzicht zegt het wellicht weinig.
Het tweede aspect is waar ik meer in ben geïnteresseerd ben. Apple heeft er een handje aan om cpu’s en gpu’s te designen met een bepaalde usecase in gedachten die mogelijk over meerdere jaren gaat. Een voorbeeld daarvan was de flinke update van de Apple TV 4K toendertijd die niet alleen voor de 4K rendering nodig was maar ook voor Arcade straks interessanter te maken. Wetende dat ze bezig zijn om te kijken of de chips in laptops kunnen ben ik wel degelijk benieuwd of er flinke verschillen zitten en waar die dan precies zitten. Anandtech gaat daar gelukkig vaak de diepte in. Door te kijken naar de benchmarks en de punten wat ze hebben aangepakt kun je gaan kijken naar hoe ver ze vorderen om straks de cpu in een laptop te zetten. Dus in dat opzich vind ik de benchmarks interessant 😊
Nergens iets over hoe zit het met privacy? Dat zou bij de aanschaf van een nieuwe telefoon best een overweging kunnen zijn. Er wordt vaak gezegd dat dit beter zou zijn bij iPhones. Een professionele mening hierover van Tweakers zou dus gewenst zijn.
Privacy is een non-issue in een telefoon review. Dat zijn achtergrond-artikelen waarin je heel specialistisch moet gaan onderzoeken hoe de vork in de steel zit.

Als je zoiets wilt doen moet je dat hoe dan ook, niet alleen bij apple doen maar ook bij google en andere grote bedrijven. En laten we dan ook gelijk eerlijk zijn. Ik weet zeker, dat dat zowel buiten het budget als buiten de expertise valt van een site als tweakers.

Dat is meer aan sites als WSJ, die mogelijk over voldoende onderzoeksjournalistieke knowhow beschikken om er 'iets' over te zeggen.
dat valt wel mee hoor, als je in de brondecode van android wil kijken dan kan dat gewoon, het is een open source besturing systeem.maar hoe weet jij of tweakers.net niet de expertise heeft om dit te doen? als je een website kan bouwen, dan kan je ook leren programmeren(en dan bedoel ik niet Wordpress) tweakers.net zou gewoon eens een hackers marathon moeten houden via de website tweakers.net met als beloning een geld bedrag, der zijn genoeg mensen met expertise, bij hackers gaat het vooral niet om het geld in dat wereldje.maar om de fame en de eer, der zijn in dat wereldje een paar bekende die in het hackers wereldje hele beroemd zijn.

een crimineel gaat geld stelen, een hacker is niet per definitie een crimineel.
Omdat het zware onzin is. Met een mobiele telefoon heb je geen privacy. Je kan het iets verbeteren door op Android een app als Blokada te gebruiken, of op iphones een pihole. Ik kan je zelfs vertellen dat je op een android telefoon meer privacy hebt als je de google diensten eruit sloopt, en puur vanille android gaat draaien, met cookie en trackingblockers.

Ergste vind ik van die mensen die privacy schreeuwen met hun iphone en vervolgens naar aandacht gaan zoeken op instagram. Die gooi je het liefst het kanaal in.
@Ruw ER ik denk dat wat je zegt echt ongenuanceerd is.
Een moderne telefoon zit vól sensoren en vól persoonlijke data. Privacy vind ik daarom echt een key feature.
Dat er mensen kiezen bepaalde dingen te delen op insta is een keuze. Veel mensen zul je ook niet horen. Die hoor je niet, maar ze zijn ze er nog wel.

Ik denk dat het echte antwoord waarom Tweakers daar geen antwoord op geeft, te maken heeft met gevoeligheden en kampen in de community.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 23 juli 2024 01:35]

Maar uiteindelijk is het niet te testen wat Apple wel en niet met je data doet. Alle verbindingen naar de servers zullen versleuteld zijn (en ik mag hopen dat die niet even gebroken kan worden door de redactie van tweakers) en al zou je wel kunnen zien welke gegevens je telefoon doorstuurt naar fabrikant, dan nog zou je niet kunnen aantonen wat ze ermee doen.

Enkel als alles aan de user-kant open-source is met een deterministische compiler en geen of erg beperkt data naar de fabrikant kan je van noemenswaardige privacy-voordelen spreken. Alles andere is gewoon een collectie aannames en onbewijsbare stellingen en dat is niet objectief.
Als je puur kijkt naar android dan kan iedereen in de broncode van Android kijken omdat het een opensource software is... iedereen kan in de code van Android kijken, de open source code kan iedereen downloaden.
Android puur kwa besturingssysteem is gewoon veilig, al dan niet dat er hier en daar wel is een bug, lekken etc etc worden gevonden door ontwikkelaars of hackers, dat gebeurt bij elk besturingssysteem dat er wel iets gevonden wordt.

Ik zou zeggen tweakers.net download de opensource android, bestudeer de broncode en publiceer een artikel en anders een Tweaker die niks te doen heeft.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 01:35]

https://www.nu.nl/tech/59...en-door-softwarefout.html dit bedoel ik dus, elkenl fabrikant dat software gerelateerde producten maakt heeft hier mee te maken.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 01:35]

Anoniem: 1248326 @Ruw ER28 september 2019 07:57
Neemt nog steeds niet weg dat privacy beter geregeld is bij Apple, zelfs als je het kanaal in wordt gegooid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.