Aanleiding koop
Eind vorig jaar heb ik nieuwe hoortoestellen gekocht na een lange zoektocht en hierom ook de overstap naar Apple gemaakt. Op Android biedt Widex geen streaming, waardoor ik eigenlijk deze overstap wel moest maken.
Ik kom van een Samsung Galaxy S9, en daarvoor S7 af, en daar zal ik de iPhone 11 ook mee vergelijken.
Uiteindelijk heb ik wel lang getwijfeld tussen een iPhone SE2020, 12 mini en de 11, allen 128GB maar was bang dat de SE een stap terug zou zijn en de 12 mini vond ik te duur. Deze 11 mee kunnen nemen voor €530 icm abonnement van Tele2.
Inhoud doos
Telefoon en een USB-c kabel. Eigenlijk gewoon cheap, zeker gezien een USB c lader echt nog niet bij iedereen thuisligt. Dan heb je de keuze of een dure losse lader te kopen of USB A kabels.
Overstap naar iOS na jaren Android
Allereerst is er de app die je begeleid, maar er wordt veel data niet gesynchroniseerd in eerste instantie. Foto’s niet mooi op datum gezet. Eigenlijk viel me dat best tegen.
Het werken met iOS is ook best een dingetje. De grootste ergernis is tekstinvoer. Het Apple keyboard kent geen swipe, het te downloaden Gboard komt totaal niet in de buurt van de Android variant. Ik mis bv nummers boven het qwerty toetsenbord.
Ook het selecteren van tekst, de pointer op een specifieke locatie krijgen werkt niet goed, het werkt gewoon slecht m.i. Als ik de pointer midden in een woord wil hebben, laat me dat dan doen!
Verder vind ik de werking van alle tot nu toe geprobeerde browsers niet best. Ze volgen teveel de Safari UI, wat ik toch minder vind dan Chrome op Android. Tot nu toe is Firefox wel favoriet.
Waarom mag ik bv een ingezoomde website niet diagonaal scrollen? Maar alleen horizontaal of verticaal?
Waarom moet verversen per se met een knop? Iedereen die Chrome op Android gebruikte weet dat verversen middels naar beneden vegen kon.
Ach ja, zal wel gewenning zijn..
Overige apps was meestal wel een vervanger voor, en werkt goed. De meeste 3rd party apps werken ook iets beter heb ik het idee. Alleen Fuelio mis ik wel. Drivvo (kende ik al van Android) komt niet in de buurt.
Als laatste ben ik nog niet onverdeeld enthousiast over faceID. Vond de vingerafdrukscanner, zeker zoals bij de S7 (aan de voorkant) voor ontgrendelen een stuk beter werken. Al werkt de mondkapjesplicht niet mee.
Qua wachtwoorden/inloggen op websites/apps werkt het faceID juist weer geweldig.
Reden van aankoop
Zoals al gezegd is de enige reden om over te gaan de koppeling met hoortoestellen.
Allereerst naar toegankelijkheid - hoortoestellen, dan beide hoortoestellen herstarten voor Bluetooth pairing, en dat is het. Nou ja, en de EVOKE app in mijn geval. En dan ziet het er in het menu uit als volgt:
/m/152661/1KZqi6xD91zobAPKmyzhXMQCf2pPSvs13Tl48jwl8ivQpsPhpF?f=620xauto)
Voorinstellingen zijn in dit geval de standaard opties van de hoortoestellen in een normale omgeving. De stand als streaming uit staat.
Verder betekent dit dus dat ze de hele dag gepaird zijn via Bluetooth . De streaming, via AirPlay werkt alleen als een app dat activeert. Soms niet handig, omdat je juist niet wil dat dit direct naar je hoorapparaat gaat, maar opzich, wisselen gaat meestal wel vlot.
:strip_exif()/m/152661/1KZqi63o7sv5V4QdscfJEbDsZkB9KZTG8TOcYTYDvTbxUeQuf6?f=620xauto)
Telefoongesprekken gaan met streaming, Skype, YouTube, whatsapp videobellen, MS teams. Het geluid van de stream is apart in te stellen, maar in de basis al zeer luid.
Verder is er als gebruiker van deze functionaliteit nog een snelmenu door driemaal op de rechtertoets te drukken:
/m/152661/1KZqi63d6NcwX4ROAUh5PYUouZNqEBb5PhiY2GZI0tw9dO35ps?f=620xauto)
Hierbij kun je bv de microfoon van de iPhone gebruiken in werkelijke gesprekken (live luisteren) en bv de microfoon van hoortoestellen aanpassen terwijl je ook aan het streamen bent (dus omgevingsgeluid).
Als laatste zullen sommige wellicht geïnteresseerd zijn in de EVOKE app.
/m/152661/1KZqrC2nFVZTm0CsGYOY60pO6modSzhgRx7FhA5fDc3ewoNbFE?f=620xauto)
Kiezen van luisterstanden, volume, equalizer.
Verder zit er een optie in die op basis van gps bepaalt waar je bent, en op basis van door jou ingegeven data een stand aan zet. Die stand kan weer heel anders zijn dan de reguliere settings. Holler, doffer, lagere geluiden sterker, etc etc.
De app biedt verder niet zoveel meer in iOS tov Android.
Hardware
Lijkt allemaal wel prima te zijn. Foto’s zijn goed, hij voelt stevig aan, voor mijn gevoel nog steeds wel groot. Beeldscherm vind ik wel minder dan de Galaxy S9 maar prima toch wel. Batterijduur is super, eind van de dag rustig 30+% over, terwijl ik bij de S9 om 18u vaak aan de lader moest, en dat zónder streaming.
Opladen doe ik draadloos met een Ikea Livboj, net als bij de S9. Ik laad in de nacht op, geen problemen ervaren.
Verdict
Ik weet dat voor velen dit geen review is waar ze veel aan hebben, maar voor hoortoestelgebruikers is het wellicht handig. Voor mij is deze telefoon een prima model dat doet wat ie moet doen. Zelf nog geen groot fan van iOS maar veel zal, ook nog na 2 weken, wennen zijn. Vooral het typen blijft erg slecht/wennen.
Had ik een Apple gekocht zonder de huidige hoortoestellen? Nooit! Ook nu vind ik mijn Galaxy S9 nog steeds intuïtiever werken. Mocht Widex de streaming op Android voor elkaar krijgen, maar dat gaat niet gebeuren, zou ik terug naar Android gaan. Dus ja, IPhone it is ondanks de verschillen. Naar een ander merk hoortoestellen overstappen is een nog grotere no-go ivm andere geluidsprocessing waar ik na bijna 30jaar Widex teveel moeite mee heb om aan te passen. Dus de iPhone 11 blijft wel even.
Gebruikt in combinatie met: