Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei P30 en P30 Pro Review

Smullen voor de smartphonefotograaf

Conclusie

Huawei zet met zowel de P30 als de P30 Pro een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de P20-serie. Dat zien we vooral terug in de afwerking, maar zeker ook in de punten waarop de P20-serie al erg sterk was: de camera en de accuduur. De cameraset-up van de P30 Pro is een stukje geavanceerder dan die van de P30, met onder meer een camera die objecten vijf keer zo dichtbij kan halen. De P30 mist helaas de ip68-waterdichtheidsgraad en optische beeldstabilisatie op de primaire camera, waardoor de zeer lichtsterke, primaire camera niet geheel tot zijn recht komt. Toch is ook de P30-camera goed en veelzijdig. Beide toestellen hebben een groothoeklens en verslaan de meeste concurrenten, zeker bij slechte lichtomstandigheden.

Hoewel Huawei volledig focust op de camera's, doen wij dat natuurlijk niet. Ook de andere aspecten van deze telefoons zijn echter over het algemeen niet slecht. De accuduur is erg goed, maar ook het opladen van de P30 Pro verdient een vermelding. Draadloos laden doet hij sneller dan de Galaxy S10-serie en bij het bedraad laden is het verschil zelfs nog groter. Het oledscherm van beide toestellen is prachtig, hoewel de S10-serie het op dat gebied wint.

Minpunten zijn er ook, maar die zijn minder groot dan de pluspunten. Het opvallendste minpunt is het monogeluid, want high-end Huawei-toestelen kunnen normaal gesproken mediageluid gewoon in stereo afspelen. Helaas is dit verloren gegaan en dat is niet bevorderlijk voor het kijken naar video's. Ook is het jammer dat er geen 3,5mm-poort op de P30 Pro zit, want grote concurrent de S10+ heeft hem wel gewoon.

Stel dat je een toestel uit de Samsung S10- of de Huawei P30-serie overweegt, dan is de keuze best lastig. Allereerst is het handig om je af te vragen hoe groot je het scherm graag ziet. De camera zal daarnaast een belangrijk punt zijn. Als je graag dingen dichterbij haalt en in het donker fotografeert, is de P30-serie te prefereren. De S10-serie legt hdr-situatues dan weer beter vast. De accuduur van de P30-serie is beter en de genoemde factoren als luidsprekers, 3,5mm-poort, laadsnelheden en software zijn eveneens belangrijk om mee te wegen. Een klein minpunt voor de P30-serie is verder dat de haptische feedback slap is als je het vergelijkt met de S10-serie, een iPhone, of Pixel-telefoon.

We kunnen je natuurlijk niet vertellen wat voor jou het best is, zeker niet aangezien elk P30- en S10-toestel zijn voors en tegens heeft. Kort door de bocht gezegd heeft de P30 (Pro) grotere pluspunten, maar ook meer minpunten. Als je echter met die minpunten kunt leven, zou je best eens op de P30 of P30 Pro kunnen uitkomen.

  • P30 Pro
  • P30

Getest

Huawei P30 Pro 256GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 999,-

Vanaf € 958,31

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (11)

Getest

Huawei P30 Zwart

Prijs bij publicatie: € 749,-

Vanaf € 448,20

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (152)

Wijzig sortering
Het lijkt erop dat de foto's niet de mate van automatische sharpening hebben dan mijn p20pro, dat vind ik wel een vooruitgang. Je ziet het vooral bij inzoomen.
Dunne lijnen worden nl veel korreliger door sharpening.
Waarom wordt er eigenlijk geen anti aliasing toegepast? Dat moet toch enorm simpel zijn vandaag de dag. Of gebeurt dat wel? Heb geen idee.
Ik weet niet wat Hauwei gebruikt, maar Samsung doet Edge Sharpening. Dat zit ook in photoshop en is vrij waardeloos. Ja het verscherpt de randen, maar het verknalt ook textuur en introduceert ringing. Grassprieten smelten in elkaar over en zwarte takjes met de lucht als achtergrond worden wit omlijnd.
Huawei doet ook zoiets. Het is redelijk geavanceerd maar wel zichtbaar.
Ja, ze zouden gewoon een optie moeten hebben om dat uit te zetten of zelf in te stellen. Ik heb mijn Galaxy S9 geroot zodat ik het kon aanpassen.
Hij maakt 4:3 foto's op 3648x2736. Wederom kan dit toestel geen 4k foto's maken! Dat is 3840x2160. Op een 4k monitor of 4k tv zul je zwarte balken krijgen. Sterker nog, hij kan niet eens in 16:9 schieten! Die optie zit niet in de software.

Hij heeft wel een 19,5:9 mode waarin hij op 3648x1684 schiet. Wat behoorlijk wazig wordt op 4k en dan boven en onder zwarte balken introduceert. Hier zijn de keuzemogelijkheden: https://cdn.gsmarena.com/...ts/-1080/gsmarena_035.jpg

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 26 maart 2019 17:18]

ik heb een xiaomi mi a2 en kan foto's maken op 4:3 16:9 en 18:9 en daar ben ik blij mee. een telefoon van 900 euro kan niet eens 16:9 fotos maken 8)7 8)7
Maf he, zo'n duur toestel en je hebt alleen het instagram/facebook formaat. Ik bedoel, wie schiet er in hemelsnaam in 4:3!? Is dat voor je 1600x1200 CRT monitor?
Dat vind ik bizar. Jij bedoelt dus de full screen optie die 6 MB groot is? Die is vaag op 4k? Dus dan zit je vast op 4:3? Ik vind dat het grote nadeel ook van de iphones dat je aan dat oude formaat vastzit. Je wilt toch gewoon een full screen formaat?

edit: ik wilde hem vanavond bestellen, maar om deze reden zie ik ervan af. Jammer. Had hem net in de winkel vast en hij is top.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 28 maart 2019 13:40]

Yep, de 'full screen' 6MP optie van Huawei is 3648x1684, terwijl 4k 3840x2160 is. Full screen betekent ook bij de P30 19,5:9 ipv 16:9. Als je zo'n 'full screen' foto vergroot naar 3840 breed, dan wordt hij uiteraard onscherp maar je hebt dan ook boven en onder een zwarte balk. Ik heb het geprobeerd op mijn 40" 4k monitor en je wordt er niet blij van.

Nu zijn er mensen die zweren bij 4:3 omdat er dan meer op past. Ik vind het niet echt mooi als je ze dan later bekijkt op je telefoon, televisie of monitor. Ik heb liever een beeldvullende foto. Ja, je kunt naderhand gaan bijknippen, maar bij het schieten hou je geen rekening met de crop. En het is een boel werk om al je foto's bij te knippen. Daar komt nog bij dat als je tegenwoordig meer erop wil krijgen, je gewoon je ultrawide lens selecteert.
Wat is de Xiaomi Mi9 dan toch een vreselijk goed toestel voor de helft van de prijs van de P30 Pro.
Dan mag de camera misschien iets minder zijn maar voor de rest is die met de QC 855 chipset denk ik wel flink wat vlotter.
Heb er zelf geen maar ben nog niet uit het besluitproces over het vervangen van mijn U11 die mij nog steeds meer dan uitstekend bevalt.
Dan mag de camera misschien iets minder zijn
Tja, dat is de reden waarom iemand voor de P30 Pro zou gaan, Huawei bouwt gewoon een camera ervaring met software en hardware die ver boven het niveau van andere OEMs zit, kwa foto's tenminste, LG wint nog altijd met video, moet zien als de P30 echte verbetering brengt
En dat mag dus € 500 meer kosten????
Kun je een 2de Mi 9 erbij kopen of een echte camera uit die prijsklasse:
https://www.frankwandelt....pactcamera-s-tot-500-euro
Hoe blind ben je dan?

[Reactie gewijzigd door snah001 op 26 maart 2019 16:07]

En zorg die tweede Mi9 voor de camera mogelijkheden van de P30?

Persoonlijk vind ik een forse investering, en ik ben nu niet bereid om zo veel geld te geven voor een smartphone, echter begrijp ik wel waarom iemand voor de P30 pro zou gaan, ik zou het ook willen als de financiële impact niet zo groot was. De Mi9 is voor mij geen optie, niet echt interessant voor mij.
Zijn er dan al vergelijkende testen tussen de camera's van de mi 9 en de P30/P30 pro
Want in DXO wint de P30 pro van de Mi 9, maar vooral door zoom.
Qua artifacts moet de P30 zelfs zijn meerdere herkennen in de mi 9.
Ik kan niet wachten om vergelijkende testen te zien. Dus als je er hebt mag je steeds de link delen.

Gewoon uit nieuwsgierigheid, waarom is de mi 9 geen optie voor je?
Als de camera erg belangrijk is is die 500 euro het zeker waard. Mensen nemen soms ook een 3000 euro camera mee daarvoor, en daarmee kan je niet eens bellen :)
Totdat ze bij Canon ook een sim-module in de DSLR frutten.

Lijkt mij dan wel grappig om te zien hoe een fotograaf zijn camera + kanon van een lens EN statief tegelijk aan de oor houdt... "Hallo? Kan ik zo effe terugbellen?"

}:O
Dat gaat gewoon via BT handsfree, niet zo gek doen ;)
En dan mis je toch ineens de tijd dat Chinaphones betaalbare alternatieven waren voor Apple of Samsung...
Ken je Xiaomi? Top prijs/kwaliteit verhouding als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 26 maart 2019 15:09]

Ben zelf ook Xiaomi fan. Heb Redmi Note 5. Prima ding, met beeldstabilisatie.
Maar wat deze P30 Pro neerzet is toch wel even andere koek. :o

Ze streven hier naar echt de beste phone, niet alleen Android-phone.
Die camera is echt niet normaal...

Maar ja, ik heb dit soort geld ook niet over voor een phone.
Maar onder de indruk ben ik wel.
Ik heb al weer even zitten snuffelen en bij een sim only abo van telefoon op mobielpuntnl betaal je al snel maar 600euro voor de P30pro :) en maar 500 euro voor de p30 zelf.

Edit; typo

[Reactie gewijzigd door Elidos op 26 maart 2019 16:48]

hoe bedoel je een sim only met toestel?
Hij bedoeld met maandelijks opzeggen.[edit Elidos bedoeld dit niet]

[Reactie gewijzigd door TeddyBro op 26 maart 2019 18:57]

Nee dat bedoel ik zeker niet. Ik bedoel je kiest een toestel bij mobiel.nl en zet tijdens het uitzoeken van een abo je maandbedrag op nul. Dit geeft je een fixe korting op alle toestellen. Hoe hoger het bedrag van het toestel en hoe duurder je sim only des te meer korting je krijgt op het losse toestel. @Collector

B.v. Je zoekt naar de P30 Pro en gaat naar abonnement samenstellen.
Je kiest daar Tele2 10gb mb's. Verder neem je 100minuten/sms.
Recht eronder schuif je de maandbedrag balk helemaal naar links voor 0 euro pm voor toestel.
Dan kom je uit op 15 euro pm voor 10gb 24maanden samen met een P30 Pro voor 608,69 incl thuiskopie ex aansluitingskosten a 30 euro.

Dat scheelt je dus al bijna 400 euro op een nog niet uitgekomen toestel.
Dan heb je toch geen sim only? je koopt een toestel met abonnement zonder lening op het toestel. Denk dat wij je daarom verkeerd begrijpen.

Je kan namelijk ook unlimited maandelijks opzegbaar nemen wat ook al een fixe korting geeft. Daarna kan je na die maand overstappen op een lager abonnement. Zo heb je meer korting op je toestel gehad.

[Reactie gewijzigd door TeddyBro op 26 maart 2019 18:56]

Dus dan heb je nog steeds een sim only want ik neem aan dat dat met een normale abo niet kan?
Je kan namelijk ook unlimited maandelijks opzegbaar nemen wat ook al een fixe korting geeft. Daarna kan je na die maand overstappen op een lager abonnement. Zo heb je meer korting op je toestel gehad.
Dat is eigenlijk nog een veel beter idee haha!
Als ik kijk op de site van tele2 dan geeft unlimited niet per se meer korting dan het goedkoopste abonnement. Maakt het bij jou wel verschil?
Bedankt voor deze tip overigens! Tele2/Huawai heeft ook een actie lopen dat als je nu pre-ordert, je een Sonos One en een draadloze lader gratis krijgt. Ik zat al sterk te overwegen om die Sonos te kopen dus nu heb ik in combinatie met jouw tip helemaal een mooie deal. Ik heb hem zojuist besteld.

[Reactie gewijzigd door meestertje op 26 maart 2019 23:49]

Graag gedaan! Ik ben zelf nog aan het twijfelen ivm geld ofc haha.

Btw die actie met de sonos is van huawei zelf dus krijg je bij elk gekochte telefoon(max2?) Je moet deze ook claimen via de actie site van Huawei.
Of je geeft gewoon de link ;)

Edit: via mobiel is het deze link, voor 603 euro: https://www.mobiel.nl/sma...%7Cpv-4247#met-abonnement

Met 10GB en 100 minuten/SMS kom ik uit op:
648 toestel
5,70 thuiskopieheffing
30 aansluitkosten
https://www.tele2.nl/mobi...0&color=breathing_crystal

Als je geen abbo nodig hebt en het zo goedkoop mogelijk wilt maken kom je ook uit op bovenstaande bedragen, maar met iets hoger maandbedrag, met als voordeel maandelijks opzeggen. Totaal betaal je dan bv 648+5,70+30+11 (1 maand abbo) = 694,70 totaal voor het toestel en 1 maand abbo:
https://www.tele2.nl/mobi...0&color=breathing_crystal

[Reactie gewijzigd door thefal op 29 maart 2019 14:56]

Leuk, maar ik had het over een abo op mobiel.nl afsluiten. De bedragen zijn daar anders.
En jij bedoelt bedoelt?
Bedankt voor jouw uiterst nuttige bijdrage aan het gesprek.
is ook een andere koek qua prijs natuurlijk.

De Xiaomi Mi 9 for example kost 450,- met de laatste hardware NFC etc en hele goede camera.
Ik zie wel vaker prijzen in de discussie onder artikelen die een stuk lager zijn dan de prijzen die ik weet te vinden. Heb je een tip waar de Mi 9 bv voor 450 te vinden is? Ik vind hem zelf alleen voor 499 en meer.... Thnx :)
Ik heb zelf mijn Mi 9 voor 450 gekocht op amazon.se
Echt goeie foto’s kun je natuurlijk nooit maken met zo’n kleine sensor en bijbehorende kleine lensen!
Dat ligt niet aan Xiaomi, maar toch echt aan de Fluttershy’tjes zelf!
Dat klopt 110%. De nare bijsmaak is die van mijn eigen falen met Xiaomi enkel als lijdend voorwerp.. :'(
je bedoelt een Nokia 9 ;-)
(al is dat niet china phone, maar vind hem als flagship aardig in de buurt komen voor een mooie prijs)
Waarom is de Honor View 20 verdwenen uit de vergelijkingen en de alternatieven?
Heb 'm erbij gezet!
"De P30 mist helaas optische beeldstabilisatie..."

Dat is een groot gemis en voor mij een reden om deze over te slaan.
Inderdaad. Een smartphone is point-and-click, snel een moment vastleggen onder alle omstandigheden. Niet met een statiefje zoals DXOMark het moet doen om vergelijkbare tests te hebben.
Voor mij in ieder geval geen Huawei meer.
Sinds vorig jaar is het absoluut onmogelijk om de bootloader te unlocken.
Je kan het dus vergeten dat je na een jaar of twee even een nieuwere Android versie, Lineage bv, op je telefoon of tablet zet.
Hoewel het jammer is dat de bootloader gelocked is en je niet met custom ROMs aan de slag kan, brengt Huawei gelukkig nog wel Android 9 uit voor bijvoorbeeld de Mate 9. Een toestel dat uitkwam in 2016.
Verdorie, maakt het er niet makkelijker op.
Wil volgende maand / 2 maanden een nieuw toestel aanschaffen (nu OP 3T) en twijfel erg tussen Xiaomi Mi 9, S10(e) en nu dus ook P30 (pro), en dan nog te bedenken dat de OP 7 ook binnenkort nog opduikt.

Keuze P30 pro en S10 is al moeilijk en de Mi 9 is een geweldige bang for buck..
Zat in hetzelfde schuitje. De s10/s10+ is ook ontzettend mooi. Kan echter nu via tele2 erg goedkoop deze p30 pro krijgen en heb dat dan ook gedaan. Maar de keuze was niet makkelijk.
Wat is goedkoop? Bij vodafone (via mobiel.nl) kan ik hem een stuk goedkoper krijgen (zit zelf bij Tele2).
Ik heb hem op voor 600,- gekocht.. Voor een phone die normaal 1000,- kost vind ik dat redelijk goedkoop (voor zover je 600,- goedkoop kunt noemen). Daarnaast krijg je de Sonos one erbij en een lader. De Sonos verkoop ik aangezien ik die toch niet ga gebruiken, dat is nog eens extra korting. En volgens mij kan ik via cashbackxl nog eens 8/10% terugkrijgen (moet ik nog even uitzoeken). Al met al zijn dat behoorlijke kortingen IMHO.
Ah dat is zeker netjes, icm met vodafone kun je hem al voor 560 euro krijgen. Wordt wel erg aantrekkelijk zo.

Ik kom trouwens bij Tele2 maar op 648 euro uit voor de 128gb versie vreemd genoeg :? .
"Bij mij blijven bij tele2 de toestelkosten op €648, ongeacht verandering in combinatie van het abonnement...?"

Dat klopt ook. Via mobiel.nl kwam ik eerst op 623 uit, plus nog aansluiting kosten. Maar via tele2 kost hij nu 648,- indd, +35,- aansluitkosten. Dat is met 11 euro vaste maandkosten, 2gb en 0min.

Ik heb zelf echter een prut abbo en wil dit nieuwe abbo bij tele2 houden. Om de toestelkosten iets te drukken heb ik gekozen voor 2gb, 100min en de slider, voor het toestel bedrag in één keer betalen, niet helemaal terug gezet, maar op 600 euro gezet. Hierdoor zijn mijn vaste maandlasten iets hoger, 11,- > 15,-.. Als je het abbo op gaat zeggen is dit echter geen optie en betaal je dus 683 nu, + 1x 11,-

Op die manier heb ik het toestel voor 600,- en mijn abonnement kosten waren al 15 euro (bij telfort) en ga ik er dus niks op achteruit.
Niet iedereen zal hierover vallen, maar een screenprotector is wel een crime met dat gebogen scherm.
Dat zie je ook terug bij andere merken maar op AliExpress kost een screenprotector gelukkig drie keer helemaal niets.
Dijk van een smartphone, maar in als 'total package' in vergelijking met de S10 valt ie me toch tegen.

S10: beste scherm, stereo geluid met Dolby Atmos, headphone jack, geen notch, DEX, wi-fi 6, HDR 10+, video opnemen in 4K HDR10+, super slow motion, betere/meer veiligte fingerprint scanner (ultrasoon), QHD scherm, Dual Aperture lens en One UI (toch beter dan EMUI) en een super beeldstabilisatie bij HD video opnemen.

Mate 30 Pro: betere zoomfunctie en sneller opladen (40 W lader). Mis ik nog wat??

Snelheid en batterijduur zal nog uit tests moeten blijken maar de Mate zal ongetwijfeld ook retesnel zijn en ook een goede batterij hebben.

[Reactie gewijzigd door MartijnB_ op 26 maart 2019 19:19]

Mate 30 pro?

Je moet toegeven dat de low-light foto's van deze P30 pro toch van een andere planeet lijken te komen. Dat is werkelijk uniek. Ook de zoom is veel bruikbaarder.

Enkel spijtig van de over-verscherping.
Batterij is toch wel een stuk beter dan de S10 plus (mede dankzij FHD waarschijnlijk)
TOF-camera voor betere bokey (achteraf)
Een zoomlens die daadwerkelijk iets toevoegt
Waarschijnlijk de beste low-light pictures
Sneller laden via kabel en draadloos
Speakergeluid komt vanuit het scherm, waardoor niemand je telefoongesprek kan horen?

Huawei heeft ook desktop-modus, alhoewel ik niet weet hoeveel slechter die is dan DEX.
De batterij van de S10+ is heel goed blijkt uit heel veel hands on tests op YT, ook beter dan de P20 pro. Ben benieuwd hoe de nieuw P30 pro het nu doet in vergelijking met de S10+

TOF camera kan veel meer mee gedaan worden dan alleen een verbeterde Bokef effect. Denk aan scannen van 3D beelden en veilige facial recognition. De S10 5G krijgt ook een TOF camera. Ben benieuwd of Samsung er wel meer mee doet dan alleen voor een verbeterd Bokeh effect.

Low light bij de S10 valt inderdaad tegen in vergelijking met de Pixel en de P30 Pro. Wellicht komt Samsung nog met een software update hiervoor.

[Reactie gewijzigd door MartijnB_ op 27 maart 2019 17:32]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True