Je kunt de iPhone 11 krijgen in configuraties met 64GB, 128GB en 256GB opslaggeheugen. De iPhone 11 Pro en Pro Max zijn er met 64GB, 256GB en 512GB opslag. Als we de laagste geheugenconfiguraties naast die van gelijkgeprijsde Android-toestellen zetten, dan komt zelfs de iPhone 11 er bekaaid vanaf met zijn prijs van 809 euro. Voor dat geld krijg je in Androidland makkelijk 128GB opslag en soms zelfs 256GB, zoals bij de OnePlus 7 Pro.
Om in je iPhone te komen of bijvoorbeeld een betaling te verrichten, is het nog altijd de bedoeling om je gelaat te laten scannen met de hele rits aan sensoren in de inkeping boven het scherm. Ben je fan van vingerafdrukscanners, dan zit je bij Apple momenteel niet goed. Je zou nog kunnen kijken naar een iPhone 8 met Touch ID, maar die is inmiddels alweer wat ouder. Volgens geruchten kijkt Apple wel naar de mogelijkheid om een vingerafdrukscanner achter het scherm te plaatsen, maar het zal minimaal volgend jaar zijn voordat die technologie in een iPhone te vinden is.
Face ID is echter wel verbeterd en zou wat sneller moeten zijn. Ook is de hoek waaronder Face ID functioneert groter, volgens Apple. Wat snelheid betreft zien we een hele lichte verbetering, maar niet de beloofde 30 procent. We hebben een iPhone van vorig jaar en een iPhone van dit jaar gepakt, in dezelfde omstandigheden Face ID geconfigureerd en vervolgens ettelijke malen de toestellen ontgrendeld met het gezicht. Meestal was de iPhone 11 sneller en heel soms de iPhone XR. Gemiddeld scheelt het zo'n 0,1 seconde, als we de stopwatch erbij houden.
Ook zou de hoek waaronder Face ID succesvol werkt vergroot zijn. Daar hebben we helemaal niets van gemerkt. We hebben zeer precies gekeken vanaf welke hoek Face ID werkt op de iPhone 11 en XR, van de zijkant en van onderaf en in dezelfde omstandigheden direct achter elkaar, maar telkens was de maximale hoek waaronder Face ID werkte precies gelijk.
Face ID was al best snel en handig, maar het zou een grote plus zijn als het onder een grotere hoek zou werken. Ook zou het Apple sieren om een keuze te bieden wat betreft de biometrische ontgrendeling. We missen op sommige momenten een vingerafdrukscanner. Als de iPhone in de autohouder of op tafel ligt, kan dat handig zijn. Vrijwel alle Android-telefoons hebben een vingerafdrukscanner ergens in de behuizing en we zien dat in te toekomst ook graag bij de iPhone.
De stereoluidsprekers van de gehele iPhone 11-serie zouden nu ruimtelijker moeten klinken door het inzetten van een virtual surround decoder. Deze ondersteunt Dolby 5.1 en 7.1 surround en Dolby Atmos in het geval van films die je in de iTunes Store kunt kopen. We hebben uitgebreid geluisterd of we verschil merken bij een Netflix-film met Dolby Atmos met de iPhone XR tegenover de iPhone 11. Helaas kunnen we niet zeggen dat we overdonderd zijn, of zelfs dat we het idee hadden dat het geluid van achteren kwam. Wel klinkt het geluid erg ruimtelijk en naar ons idee ook iets ruimtelijker dan bij de vorige generatie, maar ook die luidsprekers klonken al vrij ruimtelijk voor hun geringe omvang. Over de algemene geluidskwaliteit van de luidsprekers kunnen we kort zijn: die lijkt gelijk aan die van de voorgaande generatie en is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van de Note 10+. De iPhones zijn samen met de Note 10+ dan ook nog altijd de crème-de-la-crème op dit gebied.
Apple heeft er voor gekozen om ook op deze generatie iPhones de 3,5mm-poort weg te laten. Ook ontbreekt er net als vorig jaar een dongle in de doos, om een hoofdtelefoon met 3,5mm-jack aan te sluiten. Dat blijft jammer als je een dure bedrade hoofdtelefoon hebt aangeschaft en niet naar draadloos wil of kan overstappen. Deze toestellen zijn immers al niet goedkoop. Apples tegelijk gepresenteerde iPad van onder 400 euro heeft wél een 3,5mm-jack, net als MacBooks van afgelopen jaren. Voor Apple is het weglaten van de 3,5mm-jack dus iets voor duurdere mobiele apparaten. Net als Apple hebben andere fabrikanten van high-end telefoons de audiopoort weggelaten in de periode na het op de markt brengen van bluetooth-oordopjes. Het ontbreken van de 3,5mm-jack blijft een 'feature' van duurdere telefoons. Vrijwel alle telefoons in de markt voor goedkope en midrange-modellen hebben een 3,5mm-poortje.
De nieuwe iPhones hebben net als vorig jaar dualsimfunctionaliteit. Dat werkt bij Apple alleen net wat anders. Er kan nog altijd maar één simkaart in de toestellen, maar je kunt daarnaast een e-sim activeren. Bij een provider koop je, via bijvoorbeeld een qr-code, een abonnement. Die kun je vervolgens tegelijk met het abonnement van je fysieke simkaart gebruiken volgens het Dual Sim Dual Standby-principe. Dat houdt in dat beide 4g kunnen gebruiken en dat je kunt kiezen van welk abonnement je op dat moment de data gebruikt. Ook kun je selecteren met welk abonnement je wilt bellen en kun je telefoontjes aannemen van beide nummers.
Hoewel je maar één fysieke en één e-sim tegelijkertijd geactiveerd kunt hebben, kun je wel diverse e-simabonnementen op je iPhone hebben staan. Als je bijvoorbeeld een abonnement voor Azië op je telefoon hebt staan als e-sim, kun je dat simpelweg activeren als je daarheen gaat.
Nieuwe soc
Met de nieuwe iPhones van september kun je van één ding zeker zijn: er zit een nieuwe soc in. De nieuwe A13 Bionic is volgens Apple gemaakt op een tweede generatie 7nm-procedé, wat vermoedelijk betekent dat hij op de N7P-node is gemaakt. De processor die op de soc zit heeft, net als bij de A12 Bionic, twee snelle kernen en vier zuinige. De snelle Lightning-cores draaien op 2,65GHz en zouden dertig procent efficiënter en twintig procent sneller zijn dan bij de voorganger. De zuinige Thunder-cores zouden zelfs veertig procent efficiënter zijn en twintig procent sneller.
De A13-soc zou 8,5 miljard transistors hebben, terwijl de A12 er 6,9 miljard heeft. Apple heeft verder al jaren een voorsprong op het gebied van gpu. Wat we weten van de nieuwe A13-gpu, is dat hij weer vier kernen heeft, maar dat de architectuur wel verbeterd is en dat er ook in de Metal-api verbeteringen zijn doorgevoerd. Diverse bronnen, zoals Tenaa en Xcode, melden dat alle iPhone 11-toestellen 4GB lpddr4-werkgeheugen hebben. Ook de teardown van de iPhone 11 Pro Max van iFixit wijst daarop.
We hebben 13 standaard iOS-apps een paar keer achter elkaar opgestart, na ze natuurlijk uit het geheugen te hebben gehaald, op de XS Max en de 11 Pro Max. We merkten daarbij een klein verschil in laadtijd bij sommige apps. De XS Max is echter nog altijd dermate snel, dat het verschil niet groot is. De verschillen tussen de nieuwe krachtige soc van Apple en de A12 van vorig jaar zul je vermoedelijk over een paar jaar meer merken, als apps en het besturingssysteem zwaarder worden. Als je een zwaar spel als Asphalt 9 of Fortnite laat laden, scheelt het soms wel een paar seconden in het voordeel van de A13-soc. Over het algemeen voelen de nieuwe iPhones met iOS 13.1 snel en soepel aan. Framedrops zijn een zeldzaamheid en tussen apps schakelen gaat vloeiend, zoals het hoort.
De nieuwe iPhones hebben verder allemaal 802.11ax-wifi, ook bekend als Wi-Fi 6, om het makkelijker te maken. Een voordeel van Wi-Fi 6 is dat de netwerkcapaciteit verhoogd is, wat handig is in deze tijden van steeds meer apparaten die met wifi verbinding maken in je netwerk. In theorie heeft een Wi-Fi 6-netwerk dus minder last van de drukte en loopt de rondvliegende data minder vertraging op. Onder meer de Samsung Galaxy S10 en Note 10 ondersteunen de nieuwe wifi-standaard ook al.
Apple heeft ook een zogeheten U1-chip toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat de iPhone weet waar hij zich in een ruimte bevindt ten opzichte van andere iPhones met een U1-chip. Iets als AirDrop zou daardoor beter kunnen werken in drukke ruimtes, omdat de iPhone automatisch een andere iPhone kan vinden als je ernaast wijst.
Dat werkt met ultrawideband, een hoge frequentie die alleen werkt over korte afstanden: 6.24GHz en 8.24GHz . Daardoor kunnen apparaten die beide zo'n chip hebben elkaar lokaliseren. Apple wilde nog niet zeggen of het de U1-chip ook in andere apparaten gaat zetten, maar het gerucht gaat dat er 'tags' komen die je bijvoorbeeld aan je sleutelbos kan hangen, om zo de sleutels die weer eens uit je zak zijn gegleden en tussen de kussens van de bank zijn geglipt terug te vinden.
Verschillen tussen iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max
Op hardwaregebied zijn er een paar verschillen tussen de iPhones. Een ervan is dat de iPhone 11 trager 4g heeft dan de Pro-varianten. Deze laatste hebben een 4x4 MiMo-configuratie voor de antennes en volgens specificaties met 1,6Gbps kunnen downloaden, waar de iPhone 11 2x2 MiMo heeft en met maximaal 1Gbps kan downloaden op 4g. Je ziet het ook aan de Pro-telefoons, want ze hebben twee extra antennelijnen, onderop en bovenop de toestellen. We hebben een aantal simkaarten van dezelfde provider gepakt en in de diverse iPhones gestopt, om te kijken of er in de praktijk verschillen in snelheid zijn.
Voor deze test hebben we op dezelfde locatie, waar 4g beschikbaar is op meer dan twee frequenties, afwisselend op de telefoons testen gedraaid. Dat waren tien testen per telefoon, waarna we de hoogste en laagste hebben weggestreept en van de rest het gemiddelde hebben gepakt.
Het verschil is duidelijk te zien. De 11 Pro Max haalt bij download een veel hogere snelheid. De spreiding bij de Pro Max bleek wel groter; bij de langzaamste test die meetelde kwam hij tot ongeveer 32Mbit/s, bij de snelste op 48Mbit/s. Bij de iPhone 11 was de spreiding met 18,4 en 29,0Mbit/s iets minder groot. Bij upload heb je vooralsnog niets aan die extra antennes en daar zien we dus geen verschil.