Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPhone 11-serie

Erop en erover

28-09-2019 • 06:00

679

Singlepage-opmaak

Software

Deze review kun je pas een week na release op de frontpage vinden, maar dat heeft één groot voordeel: we hebben de telefoons kunnen testen met iOS 13.1, een update die sinds dinsdag beschikbaar is. Gelukkig maar, want versie 13.0 was niet bepaald de stabielste versie. Zelfs Apples eigen apps crashten zo nu en dan. Daar hebben we sindsdien geen last meer van gehad.

iOS 13.1 is geen kleine update die wat bugs oplost, zoals we die wel vaker net na release van iPhones tegenkomen. Het is een update die daadwerkelijk nieuwe features bevat die nog net niet helemaal af waren ten tijde van iOS 13. Laten we daar dus eerst wat highlights van aanhalen.

In de app Kaarten zit allereerst een erg praktische nieuwe functie. Je kunt vanaf nu namelijk je je geschatte aankomsttijd namelijk delen. Je kunt ook op een eenvoudige manier twee verschillende sets Air Pods of Beats-oordoppen koppelen, door ze simpelweg in de buurt van je iPhone te houden. iOS zal je vragen of je deze oordoppen ook wilt koppelen. Zo zou je met twee personen een film kunnen kijken, bijvoorbeeld. Je kunt in iOS 13.0 sowieso al twee bluetooth-audio-apparaten aansluiten op reguliere wijze.

Opdrachten iOS 13.1Opdrachten iOS 13.1

De app Opdrachten, of Shortcuts heeft een nieuwe automatisering-functie. Zo kun je nu instellen dat wanneer je je wekker uitzet, je iPhone een bepaalde taak uitvoert. Ook kun je taken laten uitvoeren 'Voor ik pendel'. De iPhone probeert dan te voorspellen wanneer je bijvoorbeeld van je werk weggaat, om dan een kwartier van tevoren bijvoorbeeld verkeersinformatie te tonen. Dit soort dingen kunnen erg goed van pas komen in de praktijk.

iOS 13 op iPhone XS: donkere modusiOS 13 op iPhone XS: donkere modusiOS 13 op iPhone XS: donkere modusiOS 13 op iPhone XS: donkere modus

Een van de meest in het oog springende nieuwe features van iOS 13 is de donkere modus. Deze kun je al instellen tijdens de setup. Daarbij is er een extra vinkje om de dock en de wallpaper donkerder te maken. Apples eigen apps werken allemaal met de donkere modus, maar apps van derden natuurlijk niet allemaal. Je zit in WhatsApp of Snapchat dus nog steeds tegen dezelfde, vaak lichte, interface aan te kijken. Veel apps hebben een donkere interface, waaronder YouTube, Twitter en Telegram bijvoorbeeld, maar veel apps ook niet. WhatsApp heeft een lichte interface; het is alleen mogelijk om de achtergrond van chats donker te maken.

iOS 13: Deel-menuiOS 13: Deel-menu

Een andere uiterlijke wijziging is het Deel-venster. Dat is stevig opgeknapt. Bovenaan staat nu wat je deelt, in plaats van een grote Airdrop-knop. Daaronder staan eventueel personen die logisch zijn om dat mee te delen. Als Foto's een persoon herkent, zal die persoon daar verschijnen. Daaronder staan de iconen voor apps waarmee je het kunt delen, waar Airdrop tussenstaat. Daar weer onder staat een verticale lijst met opties die in iOS 12 nog horizontaal en in vierkanten staan, waaronder Zet in Beginscherm, Kopieer en Druk Af.

Een andere, kleinere wijziging is de bediening van het volume. Niet langer zet iOS een hinderlijke melding midden over je scherm, maar het is een subtiele slider aan de linkerkant geworden. De volumeslider in video's staat ongewijzigd rechtsboven in beeld.

iOS 13: volumeiOS 13: volume

De app met de grootste update is Foto's. Dat heeft nu een nieuwe weergave met tabbladen, die dagen, maanden of jaren samenvat en op die dag of dat moment relevante foto's laat zien. Dat ziet er gelikt uit en gebruikers van die app zullen het kunnen waarderen. Ook het veranderen van het overzicht door in- of uit te zoomen is fijn.

Verder ziet de interface voor bewerkingen van foto's er anders uit. Hij is iets duidelijker geworden, met bolletjes en sliders. Nieuw is een manier om het perspectief van foto's te wijzigen, zowel horizontaal als verticaal. Dat is een leuke toevoeging.

Ook leuk: je kunt een stickerpack maken van je eigen memoji, de avatar die je kunt samenstellen als animoji. Die zit in het emoji-toetsenbord, waardoor je memoji ook bruikbaar zijn in andere chatapps, als WhatsApp of Telegram. Als je dan een facepalm wilt maken, kun je daadwerkelijk jezelf facepalmend laten zien. Het zal wel geen innovatie mogen heten, maar een leuk aardigheidje is het wel.

iOS 13: foto'siOS 13: foto'siOS 13: foto's
iOS 13: foto'siOS 13: foto's

In de software tref je bovendien een paar nieuwe apps aan. Zo is er nu standaard de TV-app te vinden, vermoedelijk vanwege de komende streamingdienst TV+. Ook is Opdrachten nu standaard in iOS 13 te vinden. In iOS 12 is dat een aparte download. Het is een app om taken te automatiseren en dat is een heerlijke app voor wie graag speelt met de software van zijn telefoon. We bespraken Opdrachten vorig jaar al in het benchmarkverhaal van iOS 12.

Er zit onder de motorkap nog een aantal wijzigingen die lastiger in beeld te brengen zijn. Zo heeft Apple de nfc-chip opengesteld voor meer toepassingen, waaronder voor inchecken in het ov in diverse landen. Nfc werkt nu, net als bluetooth, samen met Shortcuts als triggers, waardoor je bijvoorbeeld acties kunt koppelen aan het scannen van een bepaalde nfc-tag.

Over bluetooth gesproken: ook daaraan is het nodige gewijzigd. Zo is er ondersteuning voor PS4- en Xbox-controllers voor het spelen van games en voor Homekit is er beveiligde opslag voor camera's gekomen. Ook komen er routers met Homekit-integratie, die automatisch een firewall plaatsen tussen diverse apparaten. Die moeten dit najaar uitkomen.